Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 21, 2024, 12:38:34 μμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: ΠΑΕΙ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ . ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΜΕΡΟ . ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ PLENTYS  (Αναγνώστηκε 3557 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
sideras
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 70


Προφίλ
« στις: Φεβρουάριος 10, 2010, 05:19:22 μμ »



Πράσινα χαρτονομίσματα με χελώνες και δέντρα τύπωσε ομάδα τοπικών επιχειρήσεων στο Πίτσομπορο, με την ελπίδα ότι θα αντικαταστήσει το δολάριο. Τώρα, 15.000 plentys (ο τίτλος του νέου τοπικού νομίσματος) κυκλοφορούν ήδη στο Πίτσμπορο και χρησιμοποιούνται σε όλες τις επιχειρήσεις. Τα χαρτονομίσματα σχεδιάζονται από ντόπιους καλλιτέχνες και φέρουν ποικιλία σχεδίων και σειριακών αριθμών για την αποτροπή της πλαστογραφίας.

Τα χαρτονομίσματα τοπικής έμπνευσης υπήρξαν δημοφιλή για τελευταία φορά την δεκαετία του 1930, κατά το Μεγάλο Κραχ και σήμερα, με την οικονομική ύφεση να μαστίζει την αμερικανική οικονομία, οι τοπικοί επιχειρηματίες ξαναστράφηκαν προς το δοκιμασμένο αυτό μέσο τόνωσης της τοπικής τους οικονομίας.

Το Πίτσμπορο είναι μια κοινότητα με 2.500 κατοίκους και είναι μια εκ των λίγων κοινοτήτων που επέλεξαν να τυπώσουν δικά τους χαρτονομίσματα μέσα στους τελευταίους μήνες. Οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι δηλώνουν ότι με τα δικά τους χαρτονομίσματα έχουν «αυτοπεποίθηση». Οι λίγες κοινότητες που επέλεξαν να κάνουν κάτι τέτοιο την τελευταία 20ετία το έκαναν προκειμένου να διατηρήσουν τους τοπικούς δεσμούς και τις επιχειρήσεις.

Αυτά τα χαρτονομίσματα, που μπορεί να φέρουν διάφορα παράξενα ονόματα όπως BerkShare ή Cheer, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους μπακάληδες της γειτονιάς, σε άλλα τοπικά καταστήματα ή ακόμα και να ανταλλαγούν με δολάρια ή άλλα αγαθά.

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Νότιου Μέιν υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο οι κοινότητες επιχειρούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο σήμερα που ο γείτονας δεν γνωρίζει πλέον τον γείτονα.

Στο Ντιτρόιτ, για παράδειγμα, το Cheer δεν δημιουργήθηκε εξαιτίας των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετώπιζε η πόλη, αλλά γιατί ο ιδιοκτήτης μπαρ, Τζέρι Μπέλαντζερ θέλησε να υποστηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις. Εξέδωσε λοιπόν χαρτονομίσματα τα οποία υποστήριξε με τις οικονομίες του μπαρ του.

Η ιδέα «έπιασε» γρήγορα και άλλες επιχειρήσεις δέχθηκαν να στηρίξουν κι εκείνες το νέο νόμισμα. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες κυκλοφορούν λοιπόν Cheers αξίας 3.000 δολαρίων.

Η πόλη στα δυτικά Νέας Υόρκης, Ίθακα, θεωρείται η πρώτη κοινότητα που επανέφερε αυτό το μέτρο, με την δημιουργία του Ithaca Hour το 1991. Το παράδειγμά της ακολούθησαν άλλες πόλεις όπως το Πόρτλαντ, το Μέιν κ.α.

Στη δυτική Μασαχουσέτη, ακτιβιστές και τοπικές ΜΚΟ συνεργάστηκαν το 2006 για να δημιουργήσουν το BerkShare. Έκτοτε, 2.5 εκατομμύρια BerkShares έχουν κυκλοφορήσει στις πόλεις της περιοχής. Οι κάτοικοι μπορούν να αλλάξουν 95 δολάρια με 100 BerkShares, παίρνοντας έτσι ένα πρώτο κίνητρο για να χρησιμοποιήσουν το τοπικό νόμισμα.

Το Plenty πρωτοεμφανίστηκε το 2002 χωρίς μεγάλη επιτυχία όμως. Ώσπου την περασμένη άνοιξη οι κάτοικοι σκέφτηκαν να το ξαναδοκιμάσουν και στράφηκαν στις επιχειρήσεις για να το δεχθούν. Ορισμένες συμφώνησαν, όμως άλλες όχι.

Ωστόσο, σταδιακά σημειώνεται αλλαγή στη στάση των καταστηματαρχών. Μερικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν μάλιστα να καταβάλουν τις μηνιαίες αποδοχές του προσωπικού τους με plentys. Μάλιστα, σε υποκαταστήματα αλυσίδων πολύ συχνά οι πελάτες αφήνουν το φιλοδώρημα για το προσωπικό σε plentys.



Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences