Εάν δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα (που εγώ δεν το πιστεύω) είναι ιζηματογενές πέτρωμα. Είναι δηλαδή πέτρωμα που σχηματίστηκε από εναπόθεση ιζημάτων (άμμος, άργιλλος, τρίμματα άλλων πετρωμάτων) που καθιζάνουν στον πάτο όγκων νερού και συμπιέζονται από τα ανώτερα στρώματα, επί εκατομμύρια χρόνια, με αποτέλεσμα να ξαναγίνονται πέτρωμα. Οι σχιστόλιθοι π.χ. (πλάκες Καρύστου) είναι τέτοιο πέτρωμα. Το μάρμαρο επίσης.
ΔΕΝ είναι ιζηματογενή πετρώματα ο βασάλτης και ο γρανίτης, που είναι πετρώματα που σχηματίστηκαν από την ΠΗΞΗ όγκων λάβας (υπέρθερμα ρευστά λόγω θερμοκρασίας πετρώματα) που είτε ξεράστηκαν στην επιφάνεια από ηφαίστεια, είτε υπήρχαν υπέρθερμα κατά το σχηματισμό του πλανήτη (4 δις χρόνια πριν από τώρα).
Οι "ζώνες" που παρατηρείς στην πέτρα σου είναι ιζήματα διαφορετικής σύστασης που πέφτανε εναλλάξ και συμπιεζόντουσαν. Τα "αυλάκια" είναι επειδή τα διαφορετικής σύστασης ιζήματα (αφού συμπιεστούν και γίνουν πέτρωμα) έχουν και διαφορετική αντοχή στη διάβρωση, οπότε (όπως φαίνεται) οι σκούρου χρώματος ζώνες πετρώματος τρώγονται (απ' το νερό και τις καιρικές συνθήκες) πιο γρήγορα απ' τις ανοιχτόχρωμες, και γι' αυτό δίνουν την εντύπωση του "αυλακιού".
Η ρωγμή έγινε σε κάποια φάση έντονης καταπόνησης του τμήματος, και στη συνέχεια "ξαναγέμισε" με άλατα του νερού (φαινόμενο σχηματισμού σταλακτιτών) και κατά κάποιο τρόπο "κόλλησε", γιατί δεν ήταν μεγάλη.
Δεν υπάρχει τίποτα το μυστήριο στην πέτρα, όπως τη βλέπω. Και το ότι βρέθηκε σε τούρκικο χωριό επίσης δεν σημαίνει τίποτα. Το χωριό υπάρχει εκεί για 100? 200 χρόνια? 500? Όχι παραπάνω. Εγώ μιλάω για γεωλογικούς σχηματισμούς εκατοντάδων χιλιάδων, ή και εκατομμυρίων ετών, όπως άλλωστε είναι όλος ο φλοιός της Γης.
Τέτοιας τάξης μεγέθους είναι οι γεωλογικές μεταβολές. Καμία σχέση με τις περιόδους έμβιων όντων, και ιδίως ανθρώπων.
Συμπερασματικά, αν ψάχνεις στα βουνά ή σε χώρους εκσκαφών (π.χ. εκεί που κόβουν βουνά για να κάνουν δρόμους ή σήραγγες) θα βρεις πολλά ενδιαφέροντα σχήματα πετρωμάτων. Και δε θα βρεις ποτέ δυο ίδια.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον έχει αν κάπου βρεις απολίθωμα ζώντος οργανισμού, μέσα στο πέτρωμα. Απ' αυτό, βγαίνουν πολλά συμπεράσματα για την ιστορία του οργανισμού (και του πετρώματος).