Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 21, 2024, 11:58:38 μμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: ‘’ΘΡΥΛΟΣ ΠΑΤΡΗΣ’’  (Αναγνώστηκε 1215 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
yiorgos131313
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1369



Προφίλ
« στις: Μάιος 25, 2015, 02:40:54 μμ »

http://www.protinews.gr/ilia/item/15699-timoyn-tin-mnimi-kai-to-ergo-tou-d-panagiotakopoulou
Καταγράφηκε
yiorgos131313
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1369



Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 25, 2015, 02:47:49 μμ »

Την εκδήλωση μνήμης οραματίστηκε και διοργάνωσε η οικογένεια του νεαρού τότε συγγραφέα και επιμελήθηκε ο συνονόματος ανιψιός του Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος- ιατρός, που ήταν φυσικά παρών μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του δήμου Ολυμπίας και βεβαίως των ομιλητών που έχουν επιμεληθεί και το έργο του Θρύλου Πάτρη.  Του φιλόλογου Σωκράτη Μάσσια που επιμελήθηκε το βιβλίο του συγγραφέα «Χειρόγραφον Ιστορίας- Τεύχος Α΄» και του Δρ Φιλοσοφικής και επίκουρου Καθηγητή του Παν/μίου Πατρών Αθανασίου Φωτόπουλου που επιμελήθηκε το έτερο έργο του Θρύλου Πάτρη «ΗΛΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ», τα οποία μάλιστα διανεμήθηκαν δωρεάν  και προσφέρθηκαν σε όλον τον κόσμο για να αποκτήσουν μια θέση στη βιβλιοθήκη τους. Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί άνθρωποι των Γραμμάτων αλλά και  συντοπίτες του από την ευρύτερη περιοχή καθώς και παλιοί αγωνιστές του ΕΑΜ στις τάξεις του οποίου ο νεαρός τότε αγωνιστής είχε προσχωρήσει, αφού ο θάνατος τον βρήκε κρατώντας την αγωνιστική σημαία όρθιο στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου στο δάσος της Κάπελης το Φλεβάρη του 2009.  Παρόντες ήταν ακόμα ο δήμαρχος Ολυμπίας κ. Θύμιος Κοτζιάς που απηύθυνε και χαιρετισμό όπως και ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Δεββές και μεταξύ άλλων, οι πρώην δήμαρχοι  Ολυμπίας Σ. Φωτεινός και  Γ. Αηδόνης,  Γαστούνης Κ. Λούρμπας, Ζαχάρως Μ. Κριτσέλης και Κρεστένων Π. Αθανασόπουλος.     

Ο ανιψιός του Θρύλου Πάτρη Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος, λαμβάνοντας το λόγο ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, τον δήμο Ολυμπίας και τους ομιλητές, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια συγκινητική στιγμή για όλη την οικογένεια του συγγραφέα «μια βραδιά μνήμης στον Θρύλο Πάτρη έναν σημερινό Ηλείο», που ο πρόωρος θάνατός του ανέκοψε την δημιουργική του πορεία και την ασυγκράτητη ορμή του.  Όπως ειπε, ιχνηλατώντας την σύντομη ζωή του, έγραψε με μεστό τρόπο και ωριμότητα, σε πολύ νεαρή ηλικία, στα 19 του μόλις χρόνια ως φοιτητής της Νομικής το πρώτο του βιβλίο «Ηλειακή Δημοτική Ποίηση» που μάλιστα προλόγισε ο μεγάλος ακαδημαϊκός Νίκος Βέης. Και μετά… ήρθε ο πόλεμος που τον  έκανε να διακόψει τις σπουδές του και να ανοίξει ένα άλλο κεφάλαιο στη ζωή του…

Στην συνέχεια ο φιλόλογος κ. Σωκράτης Μάσσιας μίλησε για τον Θρύλο Πάτρη για την περίοδο των μαθητικών του χρόνων και την συμμετοχή και δράση του στην Εθνική Αντίσταση και στον Εμφύλιο, επισημαίνοντας ότι με αφορμή την λογοτεχνική βραδιά, αποκαλύφθηκε πέρα από την Ηλειακή Δημοτική Ποίηση και μια ανέκδοτη χειρόγραφη εργασία του με τίτλο «Χειρόγραφον Ιστορίας» που έγραψε στα.. 16 του χρόνια , την οποία μάλιστα επιμελήθηκε ο ίδιος και τώρα εκδόθηκε για πρώτη φορά.
«Ειδικότερα για τους νέους της ηλικίας του συγγραφέα, το παραπάνω πνευματικό έργο αποτελεί πρότυπο και φωτεινό παράδειγμα στη δική τους κονίστρα της γνώσης»
 Ακολούθως, ο Δρ Φιλοσοφικής κ. Θανάσης Φωτόπουλος, αναφέρθηκε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο διήγησης που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, στην πνευματική παρουσία του Θρύλου Πάτρη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι « όπως και άλλοι διανοούμενοι συντοπίτες του, οδηγήθηκε στην Αντίσταση κατά του κατακτητή και πάλεψε με το όπλο στο χέρι αλλά και με την πένα ως βασικό στέλεχος της εφημερίδας ‘Μαχητής’, ενώ ο πνευματικός του οδηγός Νίκος Βέης όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του νεαρού διανοούμενου είπε λυπημένος «έγινε ήρωας»! Η μετεμφυλιακή κατάσταση επέβαλε και την εξάλειψη της προσωπικότητάς του από την μνήμη των Ηλείων. Και φτάσαμε στο 2000 για να μπορέσουμε να γνωρίσουμε το συγγραφέα και να αποκτήσουμε το πνευματικό του έργο.» 
Τέλος σχολικός σύμβουλος Ιωάννης Κάππος, παρουσίασε τον  συγγραφέα, ως  γνήσιο στοχαστή της Ηλειακής Δημοτικής Ποίησης. Το συγκεκριμένο έργο του συγγραφέα, χωρίζεται σε έξι μέρη. Στο πρώτο αναφέρεται στην στιχουργική και αισθητική του Ηλειακού δημοτικού τραγουδιού, στο δεύτερο «Ηλειακή ποίηση- ξένη επίδραση» όπου υπερτονίζει τις επιδράσεις που δέχθηκε ο λαΙκός τραγουδιστής της Ηλείας από το δημοτικό τραγούδι της Αρκαδίας. Ακολουθεί εξέταση των τραγουδιών που γράφτηκαν για το αρβανιτοχώρι του Λάλα, ακολουθούν τα Τραγούδια του κάμπου της Ηλείας, τα «Πρόσφατα ποιητικά φανερώματα» και στο τελευταίο τμήμα του βιβλίου «Τα κείμενα με παραπομπές στις συλλογές απ’ όπου πάρθηκαν
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences