Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 22, 2024, 11:43:14 μμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Σειρά Βενιζέλου - Κουντουριώτη - Δαγκλή  (Αναγνώστηκε 2746 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
nikosal
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 144



Προφίλ
« στις: Φεβρουάριος 21, 2015, 02:40:41 μμ »

Τι γνωρίζουμε για τη σειρά με την τριανδρία Βενιζέλου (στο κέντρο, στο γραμματόσημο της μίας δραχμής), Κουντουριώτη (αριστερά) και Δαγκλή;

Απαρτίζεται από έξι γραμματόσημα, είναι φανερό ότι εκδόθηκε από την κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης (ο κατάλογος Βλ. αναφέρει έτος έκδοσης 1917, που ασφαλώς θα είναι σωστό) αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάτι άλλο σχετικό. Χρησιμοποιήθηκε ποτέ; Σφραγίστηκε;

Καθώς την έχω, διαπιστώνω απλώς ότι το χαρτί της είναι λεπτό (μάλλον φθηνό) και έχει τυπωθεί με διχρωμία: Μια εκτύπωση για το χρώμα κάθε γραμματόσημου (κόκκινο, πράσινο, κίτρινο κλπ. ανάλογα με την αξία) και μια εκτύπωση μαύρου χρώματος για τις τρεις κεφαλές, τις λέξεις & τους αριθμούς. Μάλιστα σχεδόν σε όλα τα γραμματόσημα που έχω οι δύο εκτυπώσεις δεν είναι κεντραρισμένες με αποτέλεσμα πχ. οι κεφαλές να φτάνουν στο όριο των ελλείψεων ή η λέξη ΕΛΛΑΣ να βγαίνει από το πλαίσιο.

Κάθε άλλη πληροφορία θα ήταν ευπρόσδεκτη.
 
Καταγράφηκε
nikosal
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 144



Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 03, 2015, 11:33:49 μμ »

To Φεβρουάριο 1917 κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ το καινούργιο τεύχος (τόμος 6, αρ. 10, τιμή 10 σεντς) του μηνιαίου «Boys' life», ενός περιοδικού αφιερωμένου στους μικρούς αμερικανούς προσκόπους. Στις 56 σελίδες του («Είναι ωραίο να κρατά κανείς τις υποσχέσεις του. Σας είχαμε αναγγείλει ότι έρχονται μεγαλύτερα τεύχη του boys' scouts. Τον περασμένο Φεβρουάριο, βγήκαμε πρώτη φορά με 48 σελίδες. Αυτό το Φεβρουάριο, με 56!») υπάρχουν διηγήματα, κεφάλαια μεγαλύτερων ιστοριών που δημοσιεύονταν σε συνέχειες, πάντα με πολύ καλή εικονογράφηση, τακτικές στήλες με ενημερωτικά και εκπαιδευτικά θέματα («πώς να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας», «θέλεις να γίνεις ηλεκτρολόγος μηχανικός;») και -έκπληξη- μια μόνιμη στήλη για τους νεαρούς συλλέκτες γραμματοσήμων.  

Σε αυτήν, βρήκα επιτέλους κάποιες πληροφορίες για το ερώτημα που είχα θέσει παραπάνω. Παραθέτω λοιπόν το πρωτότυπο κείμενο και μεταφράζω πρόχειρα:
«ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ.
Τον προηγούμενο μήνα αναφέραμε ότι ο Βενιζέλος και οι σύντροφοί του που συμμετείχαν στο επαναστατικό κίνημα, είχαν ήδη οργανώσει ανεξάρτητο ταχυδρομικό σύστημα. Τα γραμματόσημα της προσωρινής κυβέρνησης, μαθαίνουμε τώρα, έχουν δώδεκα αξίες, από ένα λεπτό ως 25 δρχ. και χρώματα που είναι ανάλογα εκείνων της ήδη κυκλοφορούσας εθνικής σειράς. Τα νέα αυτά γραμματόσημα είναι κάπως μεγαλύτερα από τα τρέχοντα, φέρουν το όνομα Ελλάς και τις λέξεις προσωρινή κυβέρνηση. Απεικονίζουν, αντί για το πορτραίτο του Βενιζέλου όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, τη μυθολογική Ίριδα, θεά που ταυτίζεται με το ουράνιο τόξο, γοργός και φιλικός αγγελιοφόρος της ειρήνης. Τα γραμματόσημα τυπώνονται στο Λονδίνο» (πράγματι, τυπώθηκαν στο βρετανικό οίκο Perkins, Bacon & Co).

Φαίνεται λοιπόν, ότι η σειρά που έχω σχεδιάστηκε, εκτυπώθηκε, αλλά δεν κυκλοφόρησε, αφού αντικαταστάθηκε από την «προσωρινή κυβέρνηση» για λόγους που μόνο να υποθέσω μπορώ. Ίσως ο Βενιζέλος θέλησε να αποφύγει να βάλει το πρόσωπό του σε γραμματόσημο, συνήθεια εκείνη την εποχή αλλά και αργότερα των κληρονομικών ηγεμόνων...



Καταγράφηκε
Helios
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 643


Προφίλ WWW
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 04, 2015, 10:16:26 πμ »

H σειρα ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ του 1917 που τελικα κυκλοφορησε και για την οποια εγινε λογος.

Καταγράφηκε

nikosal
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 144



Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 04, 2015, 10:28:53 πμ »

πω πω πω μυρίζει τυπογραφείο. Ολόφρεσκη φαίνεται.
Καταγράφηκε
nikosal
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 144



Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Απρίλιος 04, 2015, 12:15:15 μμ »

Σημασία έχει, θα συμφωνήσετε, και η ιστορική βαρύτητα της σειράς αυτής. Δυο Ελλάδες τότε (κυρίως Μακεδονία, Κρήτη, Αιγαίο η πρώτη, Αττική, Στερεά, Πελοπόννησος η δεύτερη), δυο επίσημες σειρές γραμματοσήμων (ΕΤ + στέμμα η άλλη). Υποθέτω ότι οι δύο σειρές έχουν σφραγιστεί στις ανάλογες περιοχές που χρησιμοποιήθηκαν.  

Η σφραγίδα που παραθέτω όμως είναι μεταγενέστερη, της 23ης Σεπτεμβρίου του 1920, Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά με μικρότερους χαρακτήρες «12 Π» (πρωινή); Δεν είμαι σίγουρος για αυτό.

Λογικό να αξιοποιείται το υπάρχον στοκ γραμματοσήμων για χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία εκείνη την εποχή: Αναταραχή, πόλεμος, οικονομική στενότητα που οδηγούσε σε ανατυπώσεις ή επισημάνσεις. Για την πρώτη τελείως νέα σειρά έπρεπε να περιμένουμε ως το Λόρδο Βύρωνα, το 1924...

Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences