To Φεβρουάριο 1917 κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ το καινούργιο τεύχος (τόμος 6, αρ. 10, τιμή 10 σεντς) του μηνιαίου «Boys' life», ενός περιοδικού αφιερωμένου στους μικρούς αμερικανούς προσκόπους. Στις 56 σελίδες του («Είναι ωραίο να κρατά κανείς τις υποσχέσεις του. Σας είχαμε αναγγείλει ότι έρχονται μεγαλύτερα τεύχη του boys' scouts. Τον περασμένο Φεβρουάριο, βγήκαμε πρώτη φορά με 48 σελίδες. Αυτό το Φεβρουάριο, με 56!») υπάρχουν διηγήματα, κεφάλαια μεγαλύτερων ιστοριών που δημοσιεύονταν σε συνέχειες, πάντα με πολύ καλή εικονογράφηση, τακτικές στήλες με ενημερωτικά και εκπαιδευτικά θέματα («πώς να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας», «θέλεις να γίνεις ηλεκτρολόγος μηχανικός;») και -έκπληξη- μια μόνιμη στήλη για τους νεαρούς συλλέκτες γραμματοσήμων.
Σε αυτήν, βρήκα επιτέλους κάποιες πληροφορίες για το ερώτημα που είχα θέσει παραπάνω. Παραθέτω λοιπόν το πρωτότυπο κείμενο και μεταφράζω πρόχειρα:
«ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ.
Τον προηγούμενο μήνα αναφέραμε ότι ο Βενιζέλος και οι σύντροφοί του που συμμετείχαν στο επαναστατικό κίνημα, είχαν ήδη οργανώσει ανεξάρτητο ταχυδρομικό σύστημα. Τα γραμματόσημα της προσωρινής κυβέρνησης, μαθαίνουμε τώρα, έχουν δώδεκα αξίες, από ένα λεπτό ως 25 δρχ. και χρώματα που είναι ανάλογα εκείνων της ήδη κυκλοφορούσας εθνικής σειράς. Τα νέα αυτά γραμματόσημα είναι κάπως μεγαλύτερα από τα τρέχοντα, φέρουν το όνομα Ελλάς και τις λέξεις προσωρινή κυβέρνηση. Απεικονίζουν, αντί για το πορτραίτο του Βενιζέλου όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, τη μυθολογική Ίριδα, θεά που ταυτίζεται με το ουράνιο τόξο, γοργός και φιλικός αγγελιοφόρος της ειρήνης. Τα γραμματόσημα τυπώνονται στο Λονδίνο» (πράγματι, τυπώθηκαν στο βρετανικό οίκο Perkins, Bacon & Co).
Φαίνεται λοιπόν, ότι η σειρά που έχω σχεδιάστηκε, εκτυπώθηκε, αλλά δεν κυκλοφόρησε, αφού αντικαταστάθηκε από την «προσωρινή κυβέρνηση» για λόγους που μόνο να υποθέσω μπορώ. Ίσως ο Βενιζέλος θέλησε να αποφύγει να βάλει το πρόσωπό του σε γραμματόσημο, συνήθεια εκείνη την εποχή αλλά και αργότερα των κληρονομικών ηγεμόνων...