Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 01, 2024, 07:30:18 μμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Ρεκόρ αδειών ανασκαφής για τον θησαυρό του Κιαμήλ-μπέη  (Αναγνώστηκε 2467 φορές)
0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Smartmorpheus
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 3247



Προφίλ WWW
« στις: Οκτώβριος 01, 2014, 09:30:06 μμ »

Αν έχετε χρόνο ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μου στο Hellenic Nexus....

http://www.hellenicnexusmag.com/free-content/94-kynhgi-thisavrou

Ρεκόρ αδειών ανασκαφής για τον θησαυρό του Κιαμήλ-μπέη!

του Θεόδωρου Βογιατζόγλου

Ο Κιαμήλ-μπέης, Πασάς της Κορίνθου, ήταν ο πλουσιότερος Τούρκος του Μοριά και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ανατολής. Η οικογένειά του κυριάρχησε στην Κόρινθο από το 1717, για εκατό και πλέον χρόνια. Χαλίλ-μπέης λεγόταν ο γενάρχης της, ο οποίος και αναφέρεται ως πλουσιότατος δυνάστης της Κορίνθου κατά το 1778. Γιος και διάδοχός του ήταν ο Νουρή-μπέης, ο οποίος πέθανε το 1815, αφήνοντας τον γιο του Κιαμήλ-μπέη να τον διαδεχθεί στη δυναστεία της Κορίνθου. Υπήρξε ο τελευταίος Τούρκος διοικητής και δυνάστης της Κορίνθου.
Δυνάστης της Κορίνθου και της Σικυώνας, και μεγάλος φεουδάρχης της γης της Μεγαρίδος, πλούτιζε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη φορολογία των περιοχών αυτών, ενώ η περιουσία του βρισκόταν από τη Λιβαδειά, έως και τη Στυμφαλία, τη Νεμέα, την Αργολίδα και την Αρκαδία.




Μάλιστα, τον χαρακτήριζαν ως τον καλύτερο όλων των Τούρκων της Πελοποννήσου και τον αποκαλούσαν «Ενδοξομεγαλοπρεπέστατο Κιαμήλ-μπέη, εφέντη, Νουρή εφέντη μπέη, ζαδέ, βοεβόδα και ζαπίτη της Κορίνθου, σαλαχώρα της κραταιάς βασιλείας και Αγιάννη του Μωριά».
Στις 24 Μαρτίου 1821, μόλις έγινε γνωστό ότι οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν, οι Τούρκοι συνέλαβαν μερικούς πρόκριτους και οχυρώθηκαν στον Ακροκόρινθο. Τη διοίκηση του κάστρου τότε την είχε η μητέρα του Κιαμήλ, Νουρή Μπεγίνα. Οι Κορίνθιοι άρχισαν να πολιορκούν το κάστρο.
Ο Κιαμήλ-μπεης όλο εκείνο το διάστημα έμενε στην Τρίπολη για μεγαλύτερη ασφάλεια. Μετά την πτώση της Τρίπολης, πιάστηκε αιχμάλωτος (23-9-1821) και μεταφέρθηκε στο ελληνικό στρατόπεδο στα Εξαμίλια, γιατί η πολιορκία του Ακροκόρινθου συνεχιζόταν. Ο Κιαμήλ, αν και δεχόταν πιέσεις από τους Έλληνες οπλαρχηγούς, αρνιόταν να παραδώσει τον Ακροκόρινθο. Τότε ο Κολοκοτρώνης έπεισε τους 600, από τους 800 Τούρκους που υπήρχαν μέσα στο κάστρο, να το εγκαταλείψουν με την εγγύηση ότι θα μπορούσαν να φύγουν στην πατρίδα τους με τον οπλισμό τους, αφού πρώτα θα περνούσαν με ελληνικά καράβια απέναντι στην ακτή της Ρούμελης. Ο Πανουργιάς, όμως, χωρίς την έγκριση του Κολοκοτρώνη, διέταξε να βουλιάξουν τα καΐκια. Ο Κιαμήλ αναγκάστηκε τότε να υπογράψει την παράδοση του κάστρου στις 14.1.1822 και, στη συνέχεια, μεταφέρθηκε σε φυλακή που υπήρχε στον Ακροκόρινθο.




Δυστυχώς η φύλαξη του κάστρου ανατέθηκε στον άπειρο και ανάξιο Ιάκωβο Θεοδωρίδη ή «Αχιλλέα», ο οποίος, όταν είδε τα τούρκικα στρατεύματα στις 6.7.1822, πανικοβλήθηκε και έδωσε εντολή να σκοτώσουν τον Κιαμήλ (που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όμηρος), τράβηξε το φυτίλι που θα ανατίναζε την μπαρουταποθήκη και έφυγε με 150 άνδρες για την Επίδαυρο από την Τενεατική Πύλη. Έτσι ο Ακροκόρινθος, η μπαρουταποθήκη και ο θησαυρός του Κιαμήλ, έμειναν δώρο στους Τούρκους.
Οι θρύλοι του Δάσους και οι σύγχρονοι χρυσοθήρες
Το δάσος «Μουγκουστό» βρίσκεται νοτιοδυτικά του Κιάτου, περίπου σε απόσταση 15-18 χιλιόμετρα, μεταξύ των χωριών του Μικρού και Μεγάλου Βάλτου, του Σουλίου, της Βελίνας, του Κλημεντίου και του Κρυονερίου.
Το 1977, με τις υπογραφές του Κωνσταντίνου Τσάτσου (προέδρου της Δημοκρατίας) και Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρωθυπουργού), το δάσος κηρύχθηκε αισθητικό δάσος. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του 1977, η έκτασή του είναι 5.200 στρέμματα και χαρακτηρίζεται ως δρυόδασος (βελανιδιά). Τη μεγαλύτερη καταστροφή την έπαθε από την πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2000, ενώ η καταστροφή ενισχύθηκε και από τις σταδιακές εκχερσώσεις που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως από κατοίκους των Βάλτων και του Σουλίου, για να φυτέψουν σταφίδες!
Οι θρύλοι λένε ότι στην άκρη του δάσους είναι θαμμένοι οι αμύθητοι θησαυροί του Κιαμήλ-μπεη. Λέγεται, μάλιστα, ότι το φάντασμα ενός Τούρκου φύλακα του θησαυρού δεν έχει μέχρι τώρα επιτρέψει την ανεύρεσή του, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, ειδικά από τη δεκαετία του ’60 και μετά, ακόμα και με κρατικές δανειοδοτήσεις.
Ο θρύλος αναφέρει ότι, με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το θάψιμό του (το 1822), δηλ. το 2022, ίσως επιτραπεί από τον φύλακά του η ανεύρεση του αμύθητου αυτού θησαυρού! Ένας λόγος παραπάνω να προστατευθεί το δάσος!
Όλα ξεκίνησαν όταν στα χέρια ενός άντρα, ο οποίος δεν ζει πια, έπεσε πριν από λίγα χρόνια ένα οθωμανικό χειρόγραφο που χρονολογείται από το 1838 και αναφέρει το ακριβές σημείο όπου έχει θαφτεί ο αμύθητος θησαυρός των 500.000.000 ευρώ. Ο ηλικιωμένος άντρας ενημέρωσε τον ξάδελφό του για το πολύτιμο έγγραφο που έχει στα χέρια του, και οι δυο τους αποφάσισαν να αρχίσουν τις ανασκαφές. Ο ίδιος υποστήριζε ότι γνώριζε όχι μόνο το πού βρίσκεται το σημείο, αλλά και τι ακριβώς υπάρχει μέσα στη «χρυσή» σπηλιά: «Άρχισα να ψάχνω καθετί σχετικό με αυτή τη σπηλιά και τελικά πήρα την απόφαση να κάνω αίτηση για να πάρω τις προβλεπόμενες άδειες από το ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για έναν θησαυρό που περιέχει 1 εκατ. χρυσές λίρες, 500 τάλαντα, 280 βενετσιάνικα νομίσματα και μία κασέλα 20x20, γεμάτη σμαράγδια! Όλα αυτά αποτιμώνται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ».
Πολλές είναι οι ιστορίες για κατοίκους παραπλήσιων περιοχών, οι οποίοι είχαν πάει στην Αρχαία Κόρινθο και έψαχναν για τον Θησαυρό τού Κιαμήλ-μπεη. Πρωτεργάτης, πολλά χρόνια πριν, ήταν ο Μπάρμπα Ανδρέας Κακούρος (Τσιτσής), κάτοικος γειτονικού χωριού, ο οποίος είχε εξασφαλίσει και σχετική άδεια να προβεί σε ανασκαφές. Μέχρι που πέθανε, προσπαθούσε να βγάλει πάλι άδεια, ώστε να βρει τον θησαυρό που τόσο σίγουρος ήταν ότι υπήρχε.
Όταν τελείωσε η ανασκαφή και δεν βρέθηκε τίποτα, οι πλακατζήδες συγχωριανοί του έστειλαν σε εφημερίδα το παρακάτω τηλεγράφημα: «Αμελέτητα Κιαμήλ-μπεη ευρέθησαν, αναζητούνται τοιαύτα Δράμαλη»!
Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου, με τους περιοίκους να περιμένουν με αγωνία να δουν αν θα βρεθεί ο πολυπόθητος αμύθητος θησαυρός.
Λόγω της κρίσης που βιώνουμε, ερευνητικός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπου κυνηγοί θησαυρών αναζητούν τα κιούπια με τις χρυσές λίρες και τα κασόνια με τα πολύτιμα πετράδια που λέγεται πως άφησαν πίσω τους Τούρκοι πασάδες, Γερμανοί αξιωματικοί και κυνηγημένοι αντάρτες. «Η κρίση φαίνεται πως έχει οδηγήσει πολλούς να αναζητούν μια καλύτερη ημέρα ψάχνοντας θησαυρούς», σχολιάζει στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας, η οποία μαζί με περιφέρειες είχε εκδώσει μόνο το 2011 περισσότερες από 50 άδειες ανασκαφής για θησαυρούς. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πουλήθηκαν περισσότερα από 3.000 μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων!
Υπάλληλος της Κτηματικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι εξακολουθούν να εκδίδονται άδειες ανεύρεσης αμύθητου θησαυρού, η αξία του οποίου ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, σε σπηλιά κοντά στο Χιλιομόδι Κορινθίας! Xάρτης των σύγχρονων Ιντιάνα Τζόουνς, ένα παλιό οθωμανικό χειρόγραφο που θα τους οδηγήσει στην εύρεση των 40.000 πουγκιών πολύτιμων λίθων και των αμέτρητων χρυσών και ασημένιων νομισμάτων που έκρυψε ο Δράμαλης πριν την καταστροφή της στρατιάς του στα Δερβενάκια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι χρυσοθήρες, οι κασέλες με τα χρυσά νομίσματα και τα σμαράγδια βρίσκονται σε μια σπηλιά μεταξύ των περιοχών Μαψός, Αθίκια και Χιλιομόδι του νομού Κορινθίας.
Ωστόσο, κάποιες φή­μες κάνουν λόγο για έναν ακόμα μεγαλύτερο θησαυρό, που η ανακάλυψή του θα συγκλονήσει όλη την υφήλιο. Αυτές αναφέρουν ότι στα βάθη της σπηλιάς «κρύβεται» το αυτοκρατορικό ξίφος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, πάνω στο οποίο υπάρχουν μεγάλες πολύτιμες πέτρες. ΗΝ
Πηγές
http://www.korinthia.net
http://www.limnes.blogspot.gr/
http://www.sitalkisking.blogspot.gr/
http://www.diogenis-press.blogspot.gr
- See more at: http://www.hellenicnexusmag.com/free-content/94-kynhgi-thisavrou#sthash.CFBqqAh3.dpuf
Καταγράφηκε

If you r good at something never do it for free...
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 02, 2014, 03:54:38 μμ »

Τον θησαυρός το Κιαμίλ μπέη τον αναζητούσαν από την πρώτη ημέρα της Επανάστασης. Κι ακόμα τον ψάχνουν...

Αλλά ότι "υπάρχει" και το excalibur του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Κορινθία, δεν το ήξερα. :-)
Καταγράφηκε
giannist
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 7078



Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 03, 2014, 01:27:59 μμ »

Τον θησαυρός το Κιαμίλ μπέη τον αναζητούσαν από την πρώτη ημέρα της Επανάστασης. Κι ακόμα τον ψάχνουν...

Αλλά ότι "υπάρχει" και το excalibur του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Κορινθία, δεν το ήξερα. :-)
+1  Δοξα τον θεο!!!οι φανταστικες ιστοριες ειναι κοινο Φαινομενο σε ολην την Ελλαδα!!!Υπαρχουν χιλαδες ιστορικες δοξασιες(σχεδον ιδιες?σε καθε τοπο) που αν Αληθευαν? χιλιαδες επιδοξοι Κυνηγοι θησαυρων θα ηταν Εκατομμυριουχοι!!!Χαιρετω,γιαννης.   υγ,παντως πολλοι επωφελουνται!!! απο την Αγωνια για ευκολο πλουτισμο των συνανθρωπων μας(ειδικα με την οικονομικη Κριση)!!!
Καταγράφηκε
Smartmorpheus
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 3247



Προφίλ WWW
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 05, 2014, 03:59:15 μμ »

Κρατηστε τα Ιστορικα στοιχεια παιδια τα υπολοιπα προσπεραστε τα...

 Χαμόγελο
Καταγράφηκε

If you r good at something never do it for free...
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences