Κουίζ: Για ποιον ακριβώς λόγο δεν φορολογούνται τα επενδυτικά μέταλλα, τα συλλεκτικά αντικείμενα και τα έργα τέχνης; Δηλαδή γιατί δεν δηλώνονται στο Ε1, για να το κάνω πιο σαφές.
Ο πρώτος που θα απαντήσει σωστά (και πλήρως) κερδίζει... την αγάπη μου :-).
Είχαμε μιάμιση απάντηση (μία του solferino και μισή τουGKCollect), οπότε το παίρνει το ποτάμι.
Τα συλλεκτικά, τα επενδυτικά μέταλλα, τα έργα τέχνης και τα παρόμοια δεν φορολογούνται γιατί
το κόστος της φορολόγησής τους είναι πολύ μεγάλο και ουσιαστικά εξανεμίζει τα προσδοκώμενα έσοδα.
Φανταστείτε πόσοι εφοριακοί χρειάζονται για να ψάχνουν τα χρυσαφικά, τους πίνακες κλπ που έχουμε στα σπίτια μας και επιπλέον μια ομάδα 50-100 εκτιμητών που θα υπολογίζουν κάθε χρόνο την αξία τους (κάποιοι από εδώ μέσα θα έβγαζαν καλά μεροκάματα ως εκτιμητές).
Το κόστος για όλους αυτούς τους επιπλέον υπαλλήλους τα φέρνει μία ή άλλη και δεν συμφέρει.
Διευκρίνηση: Αναφέρομαι σε φόρο εισοδήματος από την κατοχή αυτών των αντικειμένων (ανάλογο με τον φόρο στα ακίνητα). Οι αγοραπωλησίες τους φορολογούνται κανονικά (στη θεωρία τουλάχιστον), με τις διάφορες ειδικές προβλέψεις (επενδυτικά μέταλλα, ιδιωτικές συναλλαγές κλπ). Το πόθεν έσχες επίσης άλλο κεφάλαιο.
Που σημαίνει:
Αν βρεθεί φθηνός τρόπος να φορολογηθούν, το πιθανότερο είναι ότι θα φορολογηθούν. Εμείς μπορεί να μην ζούμε τότε, αλλά λέμε...
Το διάβασα εδώ:
Τάτσος, Νίκος. Θεωρία των φόρων και φορολογική πολιτική / Νίκος Τάτσος. - 1η έκδ. - Αθήνα : Κριτική, 2012. - 556σ. · 24x17εκ. - (Επιστημονική Βιβλιοθήκη) ISBN 978-960-218-779-1