Κωστα.. δεν ειναι ακριβως Ιονικα νομισματα...
πανω γραφει DALMA ET ALBAN... δηλαδη Δαλματιας και Αλβανιας! η Δαλματια ειναι οι Κροατικες ακτες... η τοτε Αλβανια ομως... δεν ειναι αυτο που λενε τωρα αλβανια! (η αλβανια δεν υπηρχε σαν κρατος!).
Αλβανια οι βενετοι ελεγαν την περιοχη απο τα βορεια της λιμνης Σκουταρι (τωρα λεγετε λιμνη Σκοδρα) που ειναι αναμεσα στο Μαυροβουνιο και την σημερινη αλβανια, και εφτανε μεχρι τον Αμβρακικο κολπο! δηλαδη για τους βενετους αλβανια ηταν και η ελληνικη ηπειρος οπου ειχαν στην κατοχη τους της Παργα και την Πρεβεζα!
γι αυτο το λογο και θεωρουνται... κατα καποιο τροπο ελληνικα!
Τωρα.. αυτα περνουσαν λογικα και στα επτανησα αλλα και την πελοποννησο για καποιο διαστημα μαζι με τις αλλες υπαρχοντες βενετικες τοπικες κοπες... (μορια, ισολε κτλ..).
η γκαζετα αυτη κοβοταν απο το 1626 εως το 1710. οποτε μιλαμε για κοπες για σχεδον ενα αιωνα! ετσι υπαρχουν και ποικιλιες και διαφορες στο βαρος... μιας και αλλαζε η τιμη του χαλκου προς τα πανω... και το νομισμα γινοταν ελαφρυτερο...
ο τζαμαλης αναφερει ποικιλια βασικη (γιατι λογικα υπαρχουν πολλες αλλες ποικιλιες στο σχεδιο...), που αναφερει στην οψη με τον Λεοντα... S MARC VEN και αλλο αναφερει S MARCVS VEN.
η πλακα ειναι οτι του γιαννη γραφει SAN MARC VEN.... οποτε καταλαβαινεις απο ποικιλιες...