Πολύ καλή παρουσίαση, μπράβο τους
Πράγματι. Τα καλά να λέγονται. Ισως αν συνεχίσουν σε τέτοιες παρουσιάσεις, να δώσουν νέο ενδιαφέρον στο αναμνηστικό νόμισμα.Και αν προσέξατε, το 6€, έχει και αυτό την έγχρωμη "πινελιά" στο μπλε, όπως το περυσινό 5€ με τον Γύζη.
Για τη διάσωση του όποιου κύρους τους, ελπίζω να μην εκδώσουν αυτό το έκτρωμα. Προλαβαίνουν να το αντικαταστήσουν με ένα αξιοπρεπές νόμισμα. Διότι το να “τιμάς” την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία κάνοντας αδιανόητα λάθη σε πασίγνωστους (λυκειακού επιπέδου) τύπους δείχνει μόνο απροκάλυπτη αγραμματοσύνη, ωχαδερφιστική προχειρότητα και παντελή έλλειψη σεβασμού σε αυτό που υποτίθεται τιμάς.
Προσωπικά θεωρώ υπερβολικές τις αντιδράσεις. Δεν ασχολούμαι καθόλου με μαθηματικά και φυσικά θα έχετε δίκιο στις παρατηρήσεις που κάνατε, αλλά σκοπός ενός νομίσματος δεν είναι να αποτυπώσει ακριβώς τύπους, αλλά να δημιουργήσει ένα οπτικά καλαίσθητο αποτέλεσμα, κάτι που εν προκειμενω συμβαίνει και με το παραπάνω. Βέβαια αυτό είναι υποκειμενικό και ο καθένας έχει την δίκη του άποψη, ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί «λάθος» ή «πρόβλημα» η μη ορθή αποτύπωση ενός τύπου όταν σκοπός του νομίσματος δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτός. Μπορεί λοιπόν ο χαράκτης να κόβεται στα μαθηματικά, το νόμισμα παραμένει από τα ομορφότερα του φετινού προγράμματος. Φυσικά όπως είπα ο καθένας έχει την άποψη του, απλά ήθελα να εισφέρω και την αντίθετη οπτική στη συζήτηση.
(1) Επειδή δεν ασχολείστε με τα μαθηματικά, θα απλοποιήσω την πρώτη σχέση στην οποία αναφέρθηκα και είμαι σίγουρος ότι τελικά θα συμφωνήσετε μαζί μου για το γελοίο του πράγματος. Αν αντικαταστήσουμε το τετράγωνο του i με το ισοδύναμό του, το -1, η σχέση αυτή, χαραγμένη πάνω σε νόμισμα που εκδίδεται προς τιμήν των μαθηματικών, λέει:
-1 = 1
(2) Διαφωνώ μαζί σας στο ότι “ο χαράκτης κόβεται στα μαθηματικά”. Για κάποιον που έχει στοιχειώδη τριβή με το αντικείμενο (όχι, δεν είμαι μαθηματικός), αρκεί μία επιφανειακή ματιά στο νόμισμα για να συμπεράνει ότι ο χαράκτης έχει με τα μαθηματικά την ίδια σχέση με αυτήν που έχουν οι Σκοπιανοί με τους αρχαίους Μακεδόνες. Προφανώς λοιπόν δε διάλεξε ο χαράκτης τι θα σχεδιάσει διότι δεν μπορεί να γνώριζε τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο στα μαθηματικά. Έπεται ότι του υπέδειξαν κάποιες σχέσεις που έφεραν επανάσταση στην ανθρώπινη σκέψη και αποφάσισε να κάνει ένα απλό copy-paste. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο χαράκτης κόβεται στην αντιγραφή, όχι στα μαθηματικά! Γιατί κάπου σε αυτήν την “κοπιώδη” προσπάθεια – θέλετε από βαρεμάρα, θέλετε από βιασύνη, θέλετε από… εξουθένωση, θέλετε από “δημιουργική πρωτοβουλία” του καλλιτέχνη – πρόσημα “φαγώθηκαν”, σύμβολα (και, αναπόφευκτα, οι αντιστοιχούσες σε αυτά φυσικές ποσότητες) αντικαταστάθηκαν, δείκτες μεγεθύνθηκαν και υψώθηκαν (δε θα πω σαν τι)…