Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Απρίλιος 25, 2024, 06:32:20 πμ
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: 1 ... 54 55 [56] 57 58 ... 64
826  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Τάληρα της συλλογής μου στις: Ιανουάριος 03, 2018, 06:58:34 μμ
.

Στάλθηκε από το MEIZU_M5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

827  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Τι θα αγοράζατε σήμερα στις: Ιανουάριος 01, 2018, 09:46:41 πμ
6 όμορφα τάληρα  Μεγάλο χαμόγελο
Καλή χρονιά σε όλους.
828  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Τάληρα της συλλογής μου στις: Δεκέμβριος 14, 2017, 02:53:56 μμ
Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά!
Πάντως ωραίες οι δύο κυρίες...
829  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Τάληρα της συλλογής μου στις: Δεκέμβριος 14, 2017, 10:01:12 πμ
5 Francs   Subalpine Republic (1800-1802)




Γεια σας φίλοι μου συλλέκτες. Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα τάληρο της συλλογής μου από το κράτος με την περίεργη ονομασία Subalpine Republic. Δεν έχω βρει την αντίστοιχη ονομασία στα Ελληνικά αλλά το πιο ορθό νομίζω πως είναι “Υποαλπική Δημοκρατία” και αυτό θα χρησιμοποιήσω. Αν κάποιος βρει κάτι στα Ελληνικά ας το παραθέσει.

Χαρακτηριστικά νομίσματος:
Βάρος: 25 gr.
Διάμετρος: 37 mm
Ασήμι: 0.900
Βιβλιογραφία:  C#4, Dav. 197, Pagani 418.
Αξία: 5 Francs
Χρονιές κοπής: 9-10 (1800-1801)
Τιράζ: 9 (1800): 19.000
        10 (1801): 33.000
Νομισματοκοπείο: Τορίνο
Χαράκτης: Amadeo Lavy
Mint Master:  Vittorio Modesto Paroletti
Μπροστά:
GAULE SUBALPINE  και με μικρά γράμματα LAVY
Πίσω:
* LIBERTÉ EGALITÉ *ERIDANIA
5.
FRANCS
L’AN 10•


Χωρίς να γνωρίζει κανείς την ιστορία της περιόδου, μπορεί να συμπεράνει αρκετά πράγματα παρατηρώντας μόνο αυτό το νόμισμα. Κατ’ αρχάς έχουμε το Φράγκο ως νόμισμα Ιταλικού κράτους, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Επίσης, είναι το πρώτο Ιταλικό νόμισμα που χρησιμοποιεί το δεκαδικό σύστημα μέτρησης (αυτό δηλ. που χρησιμοποιούμε και σήμερα) και όχι τα προηγούμενα που είχαν ως βάση το τάληρο και διάφορες υποδιαιρέσεις ανάλογα με την αξία του. Ακόμη, η χρονολογία του είναι Γαλλική και παραπέμπει στο 10ο έτος μετά την κατάλυση της μοναρχίας. Αντιστοιχεί ανάμεσα στην 23η Σεπτεμβρίου 1801 και 22α Σεπτεμβρίου 1802. Τα νομίσματα αυτά κόπηκαν στην αρχή του έτους 10 δηλ. το 1801. Και φυσικά το κυριότερο είναι πως η επιγραφή είναι στα Γαλλικά. Η φράση “LIBERTÉ - EGALITÉ” ήταν το κυρίαρχο σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης.
Στην μπροστινή όψη του νομίσματος απεικονίζονται δύο γυναικείες μορφές. Πρόκειται για μία αλληγορία. Αυτή που βρίσκεται μπροστά αναπαριστά τη Γαλλία, η οποία κρατάει στο ένα χέρι ένα δόρυ στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το γνωστό σκουφάκι της Γαλλικής Δημοκρατίας ενώ στο άλλο χέρι ένα όργανο μέτρησης των χτιστών και σύμβολο της Μασονίας (εδώ υπάρχει άφθονο παρασκήνιο ως προς τον ρόλο των μασόνων στην Γαλλική Επανάσταση). Είναι ένα εξέχον σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Πίσω της βρίσκεται η μορφή που συμβολίζει την “Υποαλπική Δημοκρατία” η οποία κρατάει στο ένα χέρι ένα κλαδί φοίνικα και στο άλλο ένα στεφάνι. Η καρδιά που υπάρχει στην πίσω όψη κάτω από το έτος είναι το σύμβολο του mint master Vittorio Modesto Paroletti του νομισματοκοπείου του Τορίνο.
Υπάρχει και κάτι άλλο παράξενο: Στην πίσω όψη αναγράφεται η λέξη ERIDANIA. Έχετε ακούσει πουθενά αλλού αυτή τη λέξη? Όχι βέβαια, γιατί αυτό το όνομα εφευρέθηκε από τους Γάλλους. Προέρχεται από τη λέξη Eridanus που είναι η Λατινική ονομασία του ποταμού Πάδου=Po στα Ιταλικά. Έτσι ο όρος Eridania αναφέρεται στην περιοχή που περιβάλλει τον Πάδο ποταμό και αντιστοιχούσε τότε στην νεοσύστατη Subalpine Republic. Ως γνωστό Sub στα Λατινικά (αλλά και στα Αγγλικά) σημαίνει “υπό”, έτσι, με άλλα λόγια η γη κάτω από τις Άλπεις.
Η επαρχία του Πιεμόντε αποτελούσε το κύριο μέρος του Βασιλείου της Σαρδηνίας το οποίο, παρά το όνομά του, είχε τον πυρήνα του στην ενδοχώρα. Το βασίλειο υπέστη μια πρώτη γαλλική εισβολή το 1796, η οποία οδήγησε στη Συνθήκη του Παρισιού και την απώλεια της Σαβοΐας και της Νίκαιας. Μετά από μια δεύτερη εισβολή το 1798, ο βασιλιάς Κάρολος Εμμανουήλ Α' δραπέτευσε στη Ρώμη, αλλά ποτέ δεν συμφώνησε να υπογράψει μια νέα ειρηνευτική συνθήκη, εγκρίνοντας μια τελική ρύθμιση των ηπειρωτικών περιοχών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Piedmontese Republic (Δημοκρατία της Πιεμονίας? Δεν υπάρχει ο αντίστοιχος όρος στα Ελληνικά) ιδρύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1798 και υπήρχε μέχρι τις 20 Ιουνίου 1799, όταν κατακτήθηκε από τα αυστριακό-ρωσικά στρατεύματα. Παρόλο που η εξουσία της Βασιλικής της Σαρδηνίας αποκαταστάθηκε για λίγο στο Πεδεμόντιο, το 1800 ο Ναπολέων διέσχισε τις Άλπεις και στην αποφασιστική μάχη του Marengo κατατρόπωσε τους Αυστριακούς. Οι Αυστριακοί είχαν σχεδόν νικήσει, έχοντας τετραπλάσια κανόνια από τους Γάλλους αλλά οι Γάλλοι νίκησαν χάρη σε ένα τυχαίο περιστατικό:  Ο Αυστριακός στρατηγός, πιστεύοντας ότι νίκησε, αποχώρησε από το πεδίο της μάχης, ενώ ταυτόχρονα οι Γάλλοι εξαπέλυσαν αντεπίθεση. Το Αυστριακό ιππικό πανικοβλήθηκε, τράπηκε σε φυγή ποδοπατώντας το πεζικό τους. Οι Γάλλοι όχι μόνο νίκησαν αλλά αιχμαλώτισαν όλο το Αυστριακό πυροβολικό. Έτσι, επέστρεψαν στην Ιταλία παίρνοντας πίσω πολλές από τις νέες δημοκρατίες. Η Piedmontese Republic αποκαταστάθηκε με νέο όνομα ως Subalpine Republic (Yποαλπική Δημοκρατία) στις 20 Ιουνίου 1800.

Η δημοκρατία είχε την πρωτεύουσά της στο Τορίνο. Στις 9 Ιουλίου 1800, υιοθέτησε μια νέα σημαία, η οποία συνίστατο σε μια τριάδα κόκκινου-μπλε-χρυσού (βασισμένη στη σημαία της προηγούμενης Δημοκρατίας της Αλμπας). Το σύνθημά της ήταν το Liberté, Égalité, το οποίο ελήφθη από το αντίστοιχο Γαλλικό σύνθημα Liberté, égalité, fraternité.

Η “Υποαλπική Δημοκρατία” εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη Γαλλία και ποτέ δεν ήταν πραγματικά ανεξάρτητη, καθώς ήταν υπό τη γαλλική στρατιωτική κατοχή. Το κράτος δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.
Το Παρίσι εισήγαγε μεταρρυθμίσεις στο κρατίδιο στο Γαλλικό στυλ. Χρησιμοποίησε το γαλλικό φράγκο, αλλά έκοψε και τα δικά του νομίσματα. Τότε ο Ναπολέων εισήγαγε το νέο νόμισμα (Φράγκο) με το δεκαδικό, πλέον, σύστημα μέτρησης.

Τον Μάρτιο του 1801, ο στρατός της “Υποαλπικής Δημοκρατίας”ενσωματώθηκε στο Γαλλικό στρατό και λίγους μήνες αργότερα η διοικητική διαχείριση της περιοχής κατέληξε εντελώς στα Γαλλικά χέρια. Στις 4 Ιουνίου 1802, ο Charles Emmanuel, τυπικά βασιλιάς της Σαρδηνίας ο οποίος όμως είχε φύγει από το Τορίνο μετά τη Γαλλική εισβολή και ζούσε στη Νάπολη, παραιτήθηκε υπέρ του αδελφού του Victor Emmanuel I, ο οποίος ήταν στο Κάλιαρι υπό βρετανική ναυτική προστασία. Ο Ναπολέων εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία για να δηλώσει την απώλεια μονάρχη πάνω στη νεαρή Δημοκρατία, βρίσκοντας πάτημα για να την προσαρτήσει στη Γαλλία.

Η “Υποαλπική Δημοκρατία” έπαυσε να υπάρχει στις 11 Σεπτεμβρίου 1802, όταν χωρίστηκε μεταξύ των Γαλλικών και Ιταλικών Δημοκρατιών. Η Γαλλική Δημοκρατία προσάρτησε τα διαμερίσματα του Doire, Marengo, Pô (εν συντομία ονομάστηκε "Éridan", μετά τον Ερίδανο), Sesia, Stura, και Tanaro, ενώ η Ιταλική Δημοκρατία επισύναψε τη Novara (ως τμήμα της Agogna). Το 1805, η Ιταλική Δημοκρατία έγινε το Βασίλειο της Ιταλίας.
830  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Ασημενια Ταληρα - Ονομασια και προελευση στις: Δεκέμβριος 12, 2017, 09:09:28 πμ
Συνεχίζοντας το θέμα, θα σας αναφέρω τα εξής που έχουν σχέση με την γέννεση του τάληρου:

Αν κάποια στιγμή βρεθείτε την Αυστρία, αξίζει να επισκεφθείτε τη πόλη Hall* του Τιρόλου και την ενοριακή εκκλησία της πόλης. Ο επισκέπτης έχει δύο επιλογές για να εισέλθει στην εκκλησία. Σε περίπτωση που επιλέξει την πύλη που τον οδηγεί κατευθείαν από την πλατεία της πόλης προς την εκκλησία, ανακαλύπτει αμέσως, στα αριστερά του κοντά στο τείχος της εκκλησίας, την επιτύμβια στήλη ενός άνδρα που, στο επάγγελμά του, ως κύριος του νομισματοκοπείου, συνέβαλε σε μία από τις σημαντικότερες επαναστάσεις στην κοπή νομισμάτων.
Υπό την επίβλεψη του Bernhard Beheim του Πρεσβύτερου, του οποίου τον τάφο τόσοι πολλοί τουρίστες της πόλης του Hall περνάνε χωρίς να δώσουν σημασία, κόπηκαν τα πρώτα guldiner, τα μεγάλα ασημένια νομίσματα που εξέδωσε ο Δούκας Sigismund στην Κομητεία του, ο οποίος κατείχε μεγάλα αποθέματα ασημιού. Αυτά τα νομίσματα, το βάρος των οποίων σχετίζονταν με το χρυσό gulden, του οποίου το ασημένιο ισοδύναμο είχαν σχεδιαστεί να αντικαταστήσει, έγινε ο προκάτοχος του πιο συνηθισμένου εμπορικού νομίσματος των πρώιμων σύγχρονων χρόνων, του τάληρου.
1 guldiner



Ο τάφος του δείχνει τον Bernhard Beheim στο ύφος της Αναγέννησης, σε ένα καθαρό ένδυμα, το μισό σάπιο σώμα του, το οποίο φαγώνεται από τα σκουλήκια, τα φίδια, τα βατράχια και τα σαλιγκάρια. Αυτή η θλιβερή αναπαράσταση θεωρήθηκε κατάλληλη από τους πρώιμους σύγχρονους καλλιτέχνες για να απεικονίσουν τη φρίκη του θανάτου και να δείξουν την εικόνα του ανθρώπινου σώματος μετά το θάνατο, σε αντίθεση με την αθάνατη ψυχή. Στον σύγχρονο θεατή αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, αφού η επιτύμβια αυτή στήλη κρύβει το σημαντικό άτομο που καλύπτει.

Ο τάφος του Bernhard Beheim:


Ο Bernhard Beheim ο Πρεσβύτερος ήταν ο υπεύθυνος για την κοπή των χρυσών νομισμάτων του Sigismund  στην Κομητεία του Τιρόλου πριν διοριστεί ως mint master του νομισματοκοπείου του Hall το 1482 που είχε ιδρυθεί λίγο νωρίτερα, το 1477. Τότε ο μισθός του έφθανε τα 200 μάρκα και επόπτευε περίπου 20 εργαζόμενους. Ο Bernhard Beheim φαίνεται να ήταν ένας πρωτοποριακός τεχνίτης ο οποίος, μαζί με τον ανώτερο δημόσιο υπάλληλο του Sigismund, Anton vom Roß, ήταν η ηγετική μορφή  στην πραγματοποίηση της νομισματικής μεταρρύθμισης του Τιρόλου. Αφού «εφεύρε» το pfundner, ένα νόμισμα αξίας 12 kreuzer, και το sechser, ένα νόμισμα των 6 kreuzer, σχεδίασε ένα ασημένιο νόμισμα των 30 kreuzer ή μισό χρυσό gulden και λίγο αργότερα (1486) το ασημένιο guldiner.

1/2 guldiner με το πορτραίτο του Sigismund



Ο Bernheim ήταν ένας σημαντικός συνεργάτης όχι μόνο του Sigismund, αλλά και μετά την παραίτησή του, επίσης του Maximilian. Το 1492, για παράδειγμα, ο Maximilian  τον έστειλε στο Στρασβούργο για να διαφυλάξει τα συμφέροντά του σε μια ημέρα ελέγχου των κερμάτων εκεί. Ο Bernheim ήταν επικεφαλής του νομισματοκοπείου για 25 χρόνια, μέχρι το θάνατό του το 1507. Ο Μαξιμιλιανός ήταν τόσο πολύ ικανοποιημένος με τον Bernheim που μετά το θάνατό του Bernheim παρέδωσε το γραφείο του πατέρα στον γιο του, τον Bernhard Beheim το Νεώτερο.
Ο Bernhard Beheim θάφτηκε στο Hall. Ο τάφος του θα πρέπει να είναι ένα σημείο αναφοράς σε όλους τους φίλους των νομισμάτων καθώς, υπήρξε στην ουσία ο δημιουργός του τάληρου.

*Το 1477 στην πόλη Hall του Τιρόλου εκχωρήθηκε το δικαίωμα της νομισματοκοπείας, όταν το νομισματοκοπείο του Τιρόλου μεταφέρθηκε από την πόλη Meran στο Hall.  Εκεί λοιπόν το 1486 κόπηκε το πρώτο μεγάλο ασημένιο νόμισμα – πρόδρομος του τάληρου. Τον 16ο αιώνα το νομισματοκοπείο του Hall εισήγαγε το πρώτο αυτόματο μηχάνημα κοπής κερμάτων στον κόσμο. Σήμερα, μια ανακατασκευή αυτού του μηχανήματος υπάρχει στο Νομισματικό Μουσείο του Hall που βρίσκεται στο κάστρο Burg Hasegg, στα περίχωρα του Hall.  Το κάστρο αυτό χτίστηκε γύρω στο 1300 και άρχισε να λειτουργεί ως νομισματοκοπείο το 1477. Οι δραστηριότητά του εντάθηκε το 1567, όταν μεταφέρθηκε ο όγκος κοπής και από το νομισματοκοπείο του κάστρου Sparberegg. Η χρυσή εποχή του ήταν μεταξύ 1748-1768, όταν έγινε διάσημο για την κοπή τάληρων της Αυτοκρατορίας εκεί. Στο διάστημα αυτό κόπηκαν περισσότερα από 17 εκατομμύρια τάληρα. Το νομισματοκοπείο σταμάτησε την παραγωγή του το 1806 λόγω των Ναπολεόντιων πολέμων και της έλλειψης τοπικών μεταλλευμάτων ασημιού.

Το κάστρο – νομισματοκοπείο της πόλης Hall


831  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Λονδίνο-αγορά ασημένιων νομισμάτων στις: Δεκέμβριος 10, 2017, 09:46:01 πμ
Λοιπόν παιδιά σας έχω νέα από τη συγγενή μου που όπως είπα δουλεύει στον έλεγχο αποσκευών και επιβατών... Όπως σωστά ανέφερε ο φίλος Lary και ο φίλος Johneko τα μηχανήματα του αεροδρομίου δεν ανιχνεύουν τα ευγενή μέταλλα. Τα χρυσά νομίσματα δείχνουν ίδια με τα υπόλοιπα ως μία μαύρη κηλίδα. Τους υπαλλήλους εκεί δεν τους ενδιαφέρει αν είναι χρυσά ή οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι τελωνείο αυτοί. Μόνο αν πρόκειται για μεγάλη ποσότητα χρυσών λιρών π.χ. ένα πουγγί με 100 λίρες ή ράβδους χρυσού, μόνο τότε ζητάνε να ανοίξει η βαλίτσα ή το ψάχνουν παραπάνω. Αν πρόκειται για μικρή ποσότητα π.χ. 10-15 λίρες, τότε περνάνε ως κέρματα.  Ακόμα καλύτερα, μου είπε η συγγενής μου, αν είναι σκόρπιες οι λίρες π.χ. 5-6 λίρες στο πορτοφόλι, άλλες 5-6 στις τσέπες, άλλες 5-6 στις αποσκευές κλπ. Γι' αυτούς φαίνονται κέρματα και δεν το ψάχνουν παραπέρα.
Οπότε ο πρώτος γενναίος ας κάνει τη δοκιμή... Σαρκασμός Σαρκασμός Σαρκασμός
832  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Λονδίνο-αγορά ασημένιων νομισμάτων στις: Δεκέμβριος 05, 2017, 10:53:12 πμ
Μία συγγενής μου δουλεύει στον αεροδρόμιο στον έλεγχο επιβατών και αποσκευών. Θα τη ρωτήσω και θα σας ενημερώσω, ελπίζω με λεπτομέρειες.
833  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: ΕΚΤΙΜΗΣΗ στις: Δεκέμβριος 03, 2017, 11:03:25 μμ
Πολύ όμορφα κομμάτια!!! Να τα χαίρεσαι Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη
834  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Τάληρα της συλλογής μου στις: Δεκέμβριος 02, 2017, 11:58:08 μμ
+1
Γιατί όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι: Γυνή γαρ ουδέν οίδε πλην ό βούλεται.
μτφρ: η γυναίκα δεν ξέρει τίποτα εκτός από αυτό που θέλει.
Επίσης συγγνώμη για τις γυναίκες του φόρουμ αλλά δεν το είπα εγώ, οι αρχαίοι το είπαν. Μεγάλο χαμόγελο

835  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Τάληρα της συλλογής μου στις: Νοέμβριος 28, 2017, 07:08:46 μμ
Φίλε sksnpl οι...  γνωριμίες είναι... διαχρονικό είδος και σε συνεχή άνθηση όσα χρόνια και αν περάσουν  Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
836  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: ΘΗΡΕΣΙΑ στις: Νοέμβριος 28, 2017, 05:22:47 μμ
Κώστα, πρόσθεσε το adjustment marks στο νομισματικό γλωσσάρι.
837  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: ΘΗΡΕΣΙΑ στις: Νοέμβριος 28, 2017, 05:18:48 μμ
Καλησπέρα κι από μένα.
Το νόμισμα δεν είναι κόπια. Είναι κάπως φθαρμένο στις λεπτομέρειες.  Σε δημοπρασία υπολογίζω στα 90 με 110 ευρώ. Πάντως είναι πολύ όμορφο κομμάτι.
838  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Τάληρα της συλλογής μου στις: Νοέμβριος 28, 2017, 11:30:43 πμ
Φίλε Lary εμένα προσωπικά μου αρέσουν περισσότερο αυτά τα τάληρα που δείχνουν κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο μοτίβο της κεφαλής του ηγεμόνα μπροστά και του θυρεού του κράτους πίσω. Ειδικά το συγκεκριμένο είναι μοναδικό μοτίβο που δεν υπάρχει (όσο γνωρίζω) σε κέρματα άλλου κράτους αυτών των αιώνων. Ο σύγχρονος θυρεός του συγκεκριμένου Καντονιού, αν και λίγο τροποποιημένος, είναι στην ουσία ο ίδιος.
839  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Τάληρα της συλλογής μου στις: Νοέμβριος 28, 2017, 09:28:30 πμ
Και το πολύ σπάνιο τάληρο του 1656.
840  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Τάληρα της συλλογής μου στις: Νοέμβριος 28, 2017, 09:24:59 πμ
Ο πίνακας με την κοπή νομισμάτων...
Σελίδες: 1 ... 54 55 [56] 57 58 ... 64
advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences