Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Μάρτιος 28, 2024, 01:24:15 μμ
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
46  Γραμματόσημα / Ελληνικά γραμματόσημα / Λιθογραφική / χαλκογραφική στις: Μάρτιος 24, 2015, 10:40:01 μμ
Ναι Πάνο, αναφέρομαι στο γραμματόσημο και όχι στην επισήμανση. Στα δείγματα που έχω δεν μπορώ να διακρίνω τη δεύτερη. Ίσως στο δικό σου έχει γίνει τόσο βαθιά εκτύπωση ώστε αποκτά ανάγλυφο η πίσω όψη (δεν συμβαίνει σε κάποιο δικό μου).

Για να έχεις μια αντίληψη των χαλκογραφικών εκτυπώσεων, πιάσε άλλες σειρές (πχ. ήρωες - ανεξαρτησία, τοπία, Φαβιέρος) και θα το δεις. Σε αυτές πάντως (μεταφέρω δική μου εμπειρία και όχι ειδικού) το ανάγλυφο είναι λιγότερο έντονο από ό,τι στις παλιότερες. Ίσως είχε να κάνει με τα συγκεκριμένα τυπογραφεία, ίσως με το χαρτί. Σε αντιδιαστολή, το Ναυαρίνο που κυκλοφόρησε ενδιάμεσα είναι λιθογραφική.
47  Γραμματόσημα / Ελληνικά γραμματόσημα / στις: Μάρτιος 24, 2015, 09:50:31 μμ
Για να μείνω στα «κοκκινωπά», το κάτω αριστερά πρέπει να είναι χαλκογραφικό, πιάσε το και πες μας. Το δεκάλεπτο, τρίτο πάνω από αριστερά, ίσως είναι το λιθογραφικό. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, είναι κάπως σπάνιο.
48  Γραμματόσημα / Ελληνικά γραμματόσημα / στις: Μάρτιος 24, 2015, 08:58:47 μμ
H χαλκογραφική εκτύπωση δημιουργεί ανάγλυφη επιφάνεια, το νιώθεις αμέσως στο δάκτυλο ενώ το περνάς πάνω από την επιφάνεια του γραμματοσήμου. Η λιθογραφική αντίθετα, τελείως λεία. 

Δεν έχω κανένα τρόπο να διαπιστώσω αν το τελευταίο γραμματόσημο (σε αυτό μάλλον θα αναφέρεσαι) είναι γνήσιο ή πλαστό, τουλάχιστον με τις τωρινές μου μηδαμινές γνώσεις. Μόνο αν το δείξω σε ειδικό.
49  Γραμματόσημα / Ελληνικά γραμματόσημα / Απ: Καταλογος Βλαστου 1967 στις: Μάρτιος 24, 2015, 08:09:14 μμ
Ασπρόμαυρος... Εμείς σήμερα έχουμε όλα τα κομφόρ!

Και βλέπω έχει και την Κύπρο, τα λίγα έτη υποθέτω βέβαια της ανεξαρτησίας (ως την έκδοση).
50  Γραμματόσημα / Ελληνικά γραμματόσημα / Ελληνική Διοίκησις, κόκκινη & καρμινόχρωμη επισήμανση στις: Μάρτιος 24, 2015, 08:01:17 μμ
Από τα τέλη του 1912 η ταχυδρομική υπηρεσία προώθησε στις περιοχές που περνούσαν στα χέρια του ελληνικού στρατού γραμματόσημα με την επισήμανση (δηλ. με εκτύπωση επί της υπάρχουσας επιφάνειας) των λέξεων «Ελληνική Διοίκησις» (κεφαλαία, χωρίς εισαγωγικά). Κάτι τέτοιο ήταν υποχρεωτικό σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, προκειμένου ως την οριστική διευθέτηση των συνόρων να τηρούνται χωριστά τα έσοδα και οι δαπάνες του ελληνικού κράτους στις περιοχές αυτές. Με δυο λόγια, υποτίθεται ότι η Ελλάδα απλώς διοικούσε τις περιοχές ως τη λήξη του πολέμου και κατόπιν, με βάση τα «βιβλία» που τηρούσε, θα ζητούσε να καλυφθούν οι δαπάνες που έκανε.

Οι δύο λέξεις τυπώθηκαν με χρώμα μαύρο, κόκκινο ή καρμινόχρωμα, είτε από κάτω προς τα πάνω, είτε από πάνω προς τα κάτω. Η φορά ανάγνωσης είχε να κάνει μόνο με την τοποθέτηση των πλακών της επισήμανσης (ή αναλογικά, με την τοποθέτηση των φύλλων των γραμματοσήμων), οπότε δεν θεωρείται (η φορά) διακριτή έκδοση. Στους καταλόγους πάντως οι εκτυπώσεις φιλοξενούνται σε χωριστά υποκεφάλαια και το ίδιο γραμματόσημο φέρει διαφορετικό κωδικό, ανάλογα με το χρώμα και τη φορά. Τα γραμματόσημα που χρησιμοποιήθηκαν για την επισήμανση ήταν κυρίως της χαλκογραφικής σειράς του 1911, λιγότερο της λιθογραφικής και ένα (συγκεκριμένα το 20λεπτο) της σειράς του Ιπτάμενου Ερμή (1901).

Όπως διαβάζω στον κατάλογο Hellas/2014, με κόκκινο και καρμινόχρωμο χρώμα (είπα να περιορίσω το θέμα σε αυτά, μπορεί όποιος θέλει να ανοίξει για το μαύρο) έγιναν τρεις συνολικά διακριτές επισημάνσεις.
(α) το λεγόμενο «τράβηγμα ΙΙΙ» με κόκκινο χρώμα, σε 12 διαφορετικές αξίες από γραμματόσημα.
(β) το «τράβηγμα VI» με καρμινόχρωμα, 9 γραμματόσημα.
(γ) το «τράβηγμα IΧ» με καρμινόχρωμα, 2 γραμματόσημα.
(δ) το «τράβηγμα ΧΙ» με καρμινόχρωμα, 2 γραμματόσημα.
(ε) το «τράβηγμα ΧΙΙΙ» με κόκκινο χρώμα, μόνο το χαλκογραφικό 25δραχμο οριζόντια.
(στ) το «τράβηγμα ΧΙV» με κόκκινο χρώμα, μόνο το χαλκογραφικό 25δραχμο κάθετα και με τις δύο φορές.

Παραθέτω από τη συλλογή μου 4 γραμματόσημα, όσα χωράει ένα post. Έχω μερικά ακόμα.

Το πρώτο είναι το χαλκογραφικό του ενός λεπτού. Ανήκει στην κατηγορία (α) παραπάνω καθώς μόνο σε αυτό το τράβηγμα αναφέρεται το συγκεκριμένο γραμματόσημο. Προσέξτε πόσο παχιά είναι τα γράμματα. Παρομοίως, τα δύο επόμενα (λιθογραφικά αμφότερα) ανήκουν στην κατηγορία (β) καθώς μόνο σε αυτήν αναφέρεται το συγκεκριμένο. Τα παραθέτω και τα δύο για να δείτε τη διαφορά στην απόχρωση. Ο Hellas αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκε το γραμματόσημο με το χαρτί της Α' περιόδου των λιθογραφικών. Να προσθέσω ότι ναι μεν το χαρτί είναι (ή μου φαίνεται ότι είναι) ίδιο, πλην όμως υπάρχει διαφορά στη γόμα (είναι πιο χοντρή στο ένα εκ των δύο). Φαίνεται ότι τα λιθογραφικά της Α' περιόδου είχαν διαφορές στη γόμα; Αγνοώ.  

Τέλος, το τέταρτο γραμματόσημο είναι (αν δεν κάνω λάθος) αυτό για το οποίο έγινε λόγος εδώ, δηλ. λιθογραφικό του ενός λεπτού με καρμινόχρωμη επισήμανση από πάνω προς τα κάτω. Ο Hellas αναφέρει ότι από αυτό το σπάνιο γραμματόσημο έχει υπάρξει με βεβαιότητα ένα μόνο φύλλο (δηλ. 100 τεμάχια) το οποίο (φύλλο) χρησιμοποιήθηκε ως δοκιμή στο τράβηγμα (γ) παραπάνω. Έγινε πράγματι δοκιμή σε ένα μόνο φύλλο; Παράδοξο, αλλά για να το λέει ο συγγραφέας κάτι θα ξέρει (εννοώ ότι συνήθως οι τυπογραφικές δοκιμές απαιτούν πολλά φύλλα). Έπειτα, αν προέρχεται αποκλειστικά από δοκιμαστικό φύλλο, ένα όλο και όλο, γιατί να αποκτήσει και δοντάκια;

Ο κατάλογος δίνει για αυτό τιμή 1,650 €. Τώρα, ανήκει στα πλαστά (βλ. λίνκ που παρέθεσα) ή όχι; Κάποτε θα μάθω. Σε κάθε περίπτωση, είναι... ωραίο στο άλμπουμ μου.
51  Γραμματόσημα / Ελληνικά γραμματόσημα / Απ: Ταξινόμηση μΚΕ (μικρών Κεφαλών Ερμή) στις: Μάρτιος 20, 2015, 11:32:41 μμ
Και όμως, θα επανέλθω με αυτή την μΚΕ (βλ. σελ. 1), γιατί όπως ανακάλυψα κάνοντας χρήση του perforation gauge (που μέχρι πρόσφατα δεν είχα) η οδόντωση είναι 14 και όχι 13 1/2. Καμία όμως μΚΕ (αν διαβάζω σωστά τον κατάλογο) δεν είχε τέτοια οδόντωση και με μια δεύτερη ματιά αυτή μου φαίνεται υπερβολικά τέλεια στο γραμματόσημό μου... Να έγινε αργότερα;
52  Γραμματόσημα / Μεγάλες κεφαλές Ερμή 1861-1886 / Απ: ΚΕΦΑΛΕΣ ΕΡΜΩΝ στις: Μάρτιος 20, 2015, 10:42:38 μμ
Διορθώνω, ο ΑΕ είναι βέβαια ίδιο χρώμα με εκείνο της ΜΚΕ μπροστά, δηλ. κόκκινο/μωβ και όχι μπλε όπως εκ παραδρομής ανάφερα παραπάνω (εξάλλου το σωστό χρώμα φαίνεται αμέσως στη φωτογραφία).

Καταλαβαίνω ότι με βάση δυο φωτογραφίες, ειδικά στις ΜΚΕ και τις μΚΕ η ταξινόμηση δεν είναι πάντα εύκολη εξ' αποστάσεως.

Πάντως το μπλε χρώμα του χαρτιού μου έκανε εντύπωση, δεν το έχω συναντήσει (αν δεν κάνω λάθος) σε κανένα άλλο γραμματόσημο της συλλογής μου.
53  Γραμματόσημα / Μεγάλες κεφαλές Ερμή 1861-1886 / Απ: ΚΕΦΑΛΕΣ ΕΡΜΩΝ στις: Μάρτιος 20, 2015, 06:51:51 μμ
Ουσιαστικά κατεστραμμένο, από αυτά που πάνε... στα μικρά για να μαθαίνουν, αλλά πριν το δώσω πρέπει να τους πω και ταξινόμηση: Το χαρτί είναι έντονα μπλε, ενώ πίσω έχει ΑΕ επίσης μπλε. Να το ονομάσω Hellas 20Ia ή πέφτω πολύ έξω;

Edit: Έγινε προσθήκη της πίσω όψης.
54  Γραμματόσημα / Ελληνικά γραμματόσημα / Ασφράγιστα; στις: Μάρτιος 16, 2015, 08:11:01 μμ
Με βάση τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στην αντίληψή μου, και χωρίς να γνωρίζω το θέμα σε βάθος (συνεπώς να μην θεωρηθούν οι επόμενες γραμμές έγκυρη γνώμη), τα συγκεκριμένα αποτελούν ιδιωτική έκδοση, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ πραγματικά ως γραμματόσημα (δεν έχει δηλ. διακινηθεί με αυτά αλληλογραφία) και για αυτό στην πραγματικότητα δεν μπορεί να υπάρχουν σφραγισμένα. Η ερώτησή μου...

Παράθεση
Θα μπορούσε αυτό να σημαίνει ότι... επιτέλους βρέθηκαν ή κάτι άλλο;

...ήταν ρητορική. Από εκεί και πέρα για τα ασφράγιστα στον κατάλογο του Βλ. ΙΙ («ελληνικές περιοχές») αναφέρεται μια ενδεικτική τιμή 5 € ανά τεμάχιο (δεν θα το πω «γραμματόσημο»).
55  Γραμματόσημα / Ελληνικά γραμματόσημα / Απ: Δημοπρασία τοπία 1933 χωρίς κεντρο στις: Μάρτιος 16, 2015, 09:07:24 πμ
Παράθεση
Βεβαια αυτες οι εποχες περασανε πια

Δηλαδή (επειδή πραγματικά δεν γνωρίζω) οι σημερινές διαδικασίες παραγωγής γραμματοσήμων διατρέχονται από τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να αποφεύγεται η διακίνηση, αργότερα, των σφαλμάτων εκτύπωσης; Γιατί (τουλάχιστον αυτό το ξέρω) κάθε μορφής εκτύπωση παράγει σφάλματα, προκαταρκτικές εκτυπώσεις μέχρι να στρώσει η μηχανή κλπ.
56  Γραμματόσημα / Ελληνικά γραμματόσημα / Σφραγισμένα γραμ. Ταχυδρομείου Χειμάρρας - υπάρχουν; στις: Μάρτιος 15, 2015, 05:33:03 μμ
Τα παρακάτω εικονιζόμενα γραμματόσημα τα είδα σε δημοπρασία (που έχει ήδη κλείσει) και εμφανίζονται στον κατ. ΙΙ του Βλ. 2012, σελ. 97 ως ιδιωτική έκδοση. Εκεί λοιπόν αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν σφραγισμένα, ενώ η δημοπρασία τα προσφέρει όλα και μάλιστα με ευδιάκριτες σφραγίδες που όλες γράφουν Χειμάρρα... Θα μπορούσε αυτό να σημαίνει ότι... επιτέλους βρέθηκαν ή κάτι άλλο;
57  Γραμματόσημα / Ελληνικά γραμματόσημα / Απ: Δημοπρασία τοπία 1933 χωρίς κεντρο στις: Μάρτιος 15, 2015, 04:55:51 μμ
Όλα είναι πιθανά, εκτός... του να δώσω 33,000 ευρώ για ένα σφάλμα. Για ένα έστω μοναδικό γραμματόσημο. Καταλαβαίνω ότι η κουβέντα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλη, όπως επίσης καταλαβαίνω ότι για να προσφέρεται σε αυτή την τιμή, κάποιος άλλος δίνει (ή έστω δίνει ένα παρεμφερές ποσό). Απλώς δεν μπορώ να μπω στη θέση του. Σε ένα γραμματόσημο μου αρέσει η ιστορία του και η αισθητική του. Τι από αυτά θα βρω σε ένα εσφαλμένο κομμάτι; 
58  Γραμματόσημα / Μεγάλες κεφαλές Ερμή 1861-1886 / Απ: ΚΕΦΑΛΕΣ ΕΡΜΩΝ στις: Μάρτιος 14, 2015, 07:08:25 μμ
Και με αυτή την αφορμή, νομίζω ότι το φόρουμ (ή για να το πω σωστά, αυτή η ενότητά του που παρακολουθώ) χρειάζεται μια επιμέλεια στους τίτλους των θεμάτων για πολλούς λόγους (ανάμεσά τους για να ξέρει καθένας τι θα βρει και τι μπορεί να ανεβάσει σε κάθε τόπικ). Απλώς το αναφέρω, ας μην ανοίξουμε κουβέντα για αυτό γιατί θα είμαστε όλοι off topic.
59  Γραμματόσημα / Μεγάλες κεφαλές Ερμή 1861-1886 / Απ: ΚΕΦΑΛΕΣ ΕΡΜΩΝ στις: Μάρτιος 14, 2015, 04:50:52 μμ
67 και αυτό;
60  Γραμματόσημα / Ελληνικά γραμματόσημα / Απ: Τοπία 1927 & 1933 (1931): Πώς διακρίνονται; στις: Μάρτιος 14, 2015, 04:11:16 μμ
Να διορθώσω: Και στις 10 δραχμές το Θησείο εικονίζεται.

https://aristotelisguidegr.files.wordpress.com/2012/05/thisseion.jpg

«Το «Θησείο» δεν είναι ναός του Θησέα όπως πίστευαν παλιά, αλλά από τη στιγμή που έδωσε το όνομά του σε ολόκληρη την περιοχή, το λάθος δεν αναιρείται εύκολα. Σήμερα οι αρχαιολόγοι είναι πεπεισμένοι πως ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στην Αθηνά Εργάνη και τον Ήφαιστο, θεούς των τεχνιτών».
Σελίδες: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences