Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Φεβρουάριος 07, 2025, 11:48:58 μμ
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: [1] 2 3 ... 20
1  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Ιανουάριος 25, 2025, 07:55:04 μμ
Χρυσός: Κοντά σε νέο ρεκόρ, ενώ ο Τραμπ «ρίχνει» το δολάριο

 Νέο ρεκόρ αναμένεται να σημειώσει ο χρυσός, την ίδια στιγμή που τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για την Κίνα και τους δασμούς «ρίχνουν» το δολάριο.

Ο χρυσός, η επιλογή επενδυτών σε δυσχερείς εποχές, ανέβηκε σχεδόν σε υψηλό ρεκόρ καθώς το δολάριο υποχώρησε αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σηματοδότησε μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση στην Κίνα.

Ο πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύτηκε κοντά στα 2.770 δολάρια η ουγγιά, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο όταν σημείωσε το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών. Ο Τραμπ είπε ότι «θα προτιμούσε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει» δασμούς κατά της Κίνας, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε στο Fox News την Πέμπτη στις ΗΠΑ. Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε έως και 0,3%, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους περισσότερους αγοραστές.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο σχεδόν 3% αυτή την εβδομάδα, κυρίως λόγω της ζήτησης για ασφαλές αγκυροβόλιο εν μέσω αβεβαιότητας για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές υπό τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Πέρα από την άμεση κίνηση που σχετίζεται με το δολάριο την Παρασκευή, μια πιο φιλειρηνική προσέγγιση του Τραμπ προς την Κίνα πιθανότατα θα ήταν αρνητική για τον χρυσό, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

    Ο χρυσός σημείωσε μια σειρά ρεκόρ πέρυσι, με τα κέρδη να οδηγούνται από την επικέντρωση της Fed στη μείωση των επιτοκίων, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες

Οι traders έχουν πάθει εμμονή με τα σχόλια του Τραμπ για το εμπόριο και τους δασμούς από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ο πρόεδρος έχει προσδιορίσει την Κίνα, την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό ως πιθανούς στόχους για δασμούς, εγείροντας ανησυχίες για το πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν άλλες κυβερνήσεις. Νωρίτερα, ο Τραμπ είπε στους παρευρισκόμενους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός μέσω βίντεο ότι σκοπεύει να πλήξει την Ευρώπη με δασμούς σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την παραγωγή στις ΗΠΑ.



Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι θα απαιτήσει άμεση πτώση των αμερικανικών επιτοκίων. Ενώ το χαμηλότερο κόστος δανεισμού είναι συνήθως ανοδικό για τα πολύτιμα μέταλλα, οι traders ήταν προσεκτικοί καθώς η νομισματική πολιτική καθορίζεται μόνο από την Federal Reserve. Η κεντρική τράπεζα πρόκειται να λάβει απόφαση για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Ο χρυσός σημείωσε μια σειρά ρεκόρ πέρυσι, με τα κέρδη να οδηγούνται από την επικέντρωση της Fed στη μείωση των επιτοκίων, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες. Οι έμποροι εστιάζουν τώρα επίσης στην εγχώρια ατζέντα του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεών του να μειώσει τους φόρους και να αναθεωρήσει τη στάση για την μετανάστευση. Τέτοιες κινήσεις μπορεί να διαβρώσουν τα οικονομικά της χώρας και να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό, περιπλέκοντας δυνητικά την πορεία μείωσης των επιτοκίων της Fed.

Ο τιμή όψεως χρυσού σημείωσε άνοδο 0,7% στα 2.773,29 δολάρια η ουγγιά στις 11:45 π.μ. στη Σιγκαπούρη, κοντά στο ρεκόρ των 2.790,10 δολαρίων η ουγγιά. Ασήμι, παλλάδιο και πλατίνα επίσης ανέβηκαν.

Πηγή: ot.gr
2  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Ιανουάριος 24, 2025, 10:17:16 πμ
Τραμπ  ξετραμπ ο χρυσος φλερταρει παλι με τα 2800 δολλαρια η ουγγια


Πλατίνα               981,55    +1,15%    +11,15
Χρυσός Spot    2.779,54    +0,53%    +14,54
Άργυρος                31,28    +1,43%      +0,44

Κωστας.
3  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Ιανουάριος 18, 2025, 07:36:49 μμ
Για να πουλαει καποιος εμπορος-επιχειρηματιας σε τιμη κοστους η και χαμηλοτερη απο την εσωτερικη τιμη του μεταλλου μια χρονικη στιγμη, συμβαινει ενα απο τα κατωθι.

1.Μπορει το νομισμα να ειναι προβληματικο ως προς τα καρατια του η κιβδηλο.

2.Εχει αμεσες ανελαστικες υποχρεωσεις που πρεπει να καλυψει.Ως τετοιες λογιζονται φοροι,ασφαλιστικες εισφορες,μισθοι,ενοικια ,λοιποι λογαρασμοι και πιθανα δανεια.Αναγκαζεται λοιπον να πουλησει κατω του κοστους για να ανταπεξελθει στο ταμειακο του προβλημα.

3.Εχει μεγαλη διαφορα σε σχεση με τη τιμη αγορας (δλδ μεγαλο κερδος).Αυτο παλι ειναι παραλογο,γιατι το κερδος ειναι που ζηταει καποιος, και ετσι πρεπει να ειναι,αφου αυτο ειναι ο μοχλος αναπτυξης μιας επιχειρησης και μιας οικονομιας.Το να μειωνει καποιος το ποσοστο κερδους του σημαινει οτι εχει προβλημα ρευστοτητας.Ολοι μας ξερουμε λιγο πολυ ποσο αγοραζονται και ποσο πωλουνται τα κοινα χρυσα νομισματα,το περιθωριο κερδους δεν ειναι μεγαλο.Αρα πεφτουμε παλι στο νο 2.

Ας ειμαστε λοιπον προσεκτικοι οταν προβαινουμε σε αγορες υπο τετοιες προυποθεσεις.
Κωστας.

4  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Ιανουάριος 09, 2025, 09:22:17 πμ
Για να δειτε τη λιστα των χωρων και την καταταξη τους ανοιξτε το κατωθι

https://www.tovima.gr/2025/01/08/finance/xrysos-i-lista-ton-xoron-me-ta-megalytera-apothemata-i-thesi-tis-elladas-grafima/

Κωστας.
5  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Ιανουάριος 09, 2025, 09:18:21 πμ
  Χρυσός: Η λίστα των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα – Η θέση της Ελλάδας [γράφημα]


Μεγάλες κεντρικές τράπεζες από όλο τον κόσμο συνέχιζαν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες χρυσού ακόμη και μέχρι τα τέλη του 2024, ενώ η τάση αυτή αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και φέτος. Με βάση τα πιο τελευταία στοιχεία που αφορούν και το μήνα Νοέμβριο, κεντρικές τράπεζες από όλο τον κόσμο αγόρασαν 53 τόνους από το πολύτιμο μέταλλο, με την Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας να είναι ο μεγαλύτερος τέτοιος αγοραστής με 21 τόνους.

Συνολικά το τρίτο τρίμηνο του 2024 η Πολωνία αγόρασε πάνω από 42 τόνους χρυσού. Η χώρα πραγματοποιεί μαζικές τέτοιες αγορές ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού για το τρίτο τρίμηνο του 2024 σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προχθές ήταν η Ουγγαρία με 15,5 τόνους και ακολούθησαν η Ινδία με σχεδόν 13 τόνους, η Τουρκία με 10,5 τόνους και το Ουζμπεκιστάν με 8,7 τόνους.
Ο χρυσός και οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα

Στους πωλητές το ίδιο διάστημα ήταν το Καζακστάν με 12,8 τόνους, οι Φιλιππίνες με 4,5 τόνους, η Μογγολία με 2,1 τόνους, η Ιορδανία με 1,3 τόνους και η Σιγκαπούρη με 1,25 τόνους χρυσού.

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα τις χώρες και τους θεσμούς  με τα μεγαλύτερα επίσημα αποθέματα σε χρυσό σε όλο τον κόσμο, όπως προκύπτουν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού με βάση τη νέα κατάταξη που παρουσιάστηκε στις 6 Ιανουαρίου του 2025.
Η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη

Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι ΗΠΑ με 8.133 τόνους, η Γερμανία με 3.351 τόνους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με 2.814 τόνους, η Ιταλία με 2.451 τόνους και η Γαλλία με 2.436 τόνους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 37η θέση της κατάταξης με επίσημα αποθέματα 114,55 τόνων χρυσού. Η Τουρκία έχει αποθέματα 615 τόνων. Συνολικά οι κεντρικές τράπεζες φέρονται επίσημα να έχουν αποθέματα 36.165 τόνων.

Οι χώρες της Ευρωζώνης περιλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (με 506 τόνους) έχουν συνολικά 10.770 τόνους.


Αναζητούν ευκαιρίες οι κεντρικές τράπεζες

Με τις τιμές του χρυσού να βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, οι κεντρικές αναζητούν κάθε ευκαιρία διόρθωσης στις τιμές για να αγοράσουν χρυσό όταν αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της στρατηγικής τους, όπως φαίνεται να ισχύει σε πολλές χώρες.

Αξιολογώντας τις κινήσεις στα τέλη του 2024, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο συνέχισαν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζήτηση για χρυσό, σχολίαζε το Διεθνές Συμβούλιο Χρυσού. Ο Νοέμβριος αντιπροσώπευε έναν ακόμη σταθερό μήνα τέτοιων σταθερών αγορών, καθώς οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν συλλογικά καθαρό 53 τόνους στα παγκόσμια επίσημα αποθέματά τους με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

Αυτό επεκτείνει την ευρύτερη τάση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του 2024 όπου οι κεντρικές τράπεζες – κυρίως εκείνες από τις αναδυόμενες αγορές – παρέμειναν ένθερμοι αγοραστές χρυσού, λόγω της ανάγκης για ένα σταθερό και ασφαλές περιουσιακό στοιχείο εν μέσω παγκόσμιων οικονομικών αβεβαιοτήτων, σημειώνεται.
Οι εκλογές των ΗΠΑ για διόρθωση στις τιμές

Η πτώση της τιμής του χρυσού τον Νοέμβριο, μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, ενδέχεται να έδωσε σε ορισμένες κεντρικές τράπεζες πρόσθετη ώθηση για συσσώρευση του πολύτιμου μετάλλου. Η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας (NBP) ήταν για άλλη μια φορά σημαντικός αγοραστής και πλέον ο χρυσός αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν το 18% των συνολικών της αποθεμάτων, ακριβώς κάτω από τον προαναφερθέντα στόχο του 20%. Αυτή η αγορά εδραίωσε επίσης τη θέση της NBP ως το μεγαλύτερο αγοραστής χρυσού σε ετήσια βάση (90 τόνοι).

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα του Ουζμπεκιστάν δείχνουν ότι τα αποθέματά της σε χρυσό αυξήθηκαν κατά 9 τόνους κατά τη διάρκεια του μήνα – η πρώτη μηνιαία προσθήκη από τον Ιούλιο. Ως αποτέλεσμα, οι καθαρές αγορές της τράπεζας σε ετήσια βάση ανέρχονται πλέον σε 11 τόνους.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας -Reserve Bank of India- συνέχισε το σερί αγορών της το 2024, προσθέτοντας επιπλέον 8 τόνους στα αποθέματά της σε χρυσό τον Νοέμβριο. Αυτό ανεβάζει τις αγορές από τις αρχές του έτους στους 73 τόνους και τα συνολικά αποθέματα χρυσού στους 876 τόνους, διατηρώντας τη θέση της ως ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής το 2024 μετά την Πολωνία.

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες εξελίξεις κατά τη διάρκεια του μήνα ήταν η ανακοίνωση ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) επανέλαβε τις αγορές χρυσού. Μετά από μια παύση έξι μηνών η PBOC πρόσθεσε 5 τόνους χρυσού στα αποθέματά της, αυξάνοντας τις καθαρές αγορές της σε ετήσια βάση σε 34 τόνους και το σύνολο των αναφερόμενων αποθεμάτων χρυσού της σε 2.264 τόνους (το 5% των συνολικών αποθεμάτων της).

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 3 τόνους κατά τη διάρκεια του μήνα Νοεμβρίου. Η κεντρική τράπεζα συνήψε επίσης συμφωνίες ανταλλαγής (reverse swaps -χρυσός για λίρες) με εγχώριες εμπορικές τράπεζες για τη διαχείριση της ρευστότητάς της.

Τα αποθέματα χρυσού που κατέχει η Εθνική Τράπεζα της Τσεχίας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 2 τόνους τον Νοέμβριο – τον 21ο συνεχόμενο μήνα αγοράς. Οι καθαρές αγορές από τις αρχές του 2024 ανέρχονται πλέον σε σχεδόν 20 τόνους, ανεβάζοντας τα αποθέματα χρυσού σε λίγο πάνω από 50 τόνους.


6  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Ιανουάριος 01, 2025, 10:08:45 πμ
Χρονια Πολλα και ευτυχισμενο το νεο ετος σε ολους σας και στις οικογενειες σας.

 Με τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη από το 2010 ολοκλήρωσε το 2024 ο χρυσός, σημειώνοντας άλμα σχεδόν 28% καθώς οι ισχυρές γεωπολιτικές αναταράξεις και οι μειώσεις των επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έστρεψαν τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας. Το φετινό ράλι οδήγησε εξάλλου το πολύτιμο μέταλλο σε νέο ιστορικό υψηλό στα 2.790,15 δολ. στις 31 Οκτωβρίου.

Στην τελευταία συνεδρίαση του έτους τα futures του χρυσού κέρδισαν 0,9% στα 2.629,20 δολ. ανά ουγγιά.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι οι παράγοντες που οδήγησαν το ράλι φέτος θα συνεχιστούν και το 2025, αν και επισημαίνουν ότι έχουν προκύψει και πιθανοί κίνδυνοι για το πολύτιμο μέταλλο από τις δασμολογικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ που θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό, επιβραδύνοντας τις μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve. Ο χρυσός "λάμπει" σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, λειτουργώντας ως ασφαλές καταφύγιο απέναντι σε οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, το ασήμι υποχώρησε σήμερα 0,6%. Το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε πάντως την καλύτερη χρονιά του από το 2020 με συνολικά κέρδη πάνω από 21%.

Αντίθετα, πλατίνα και παλλάδιο γνώρισαν βαριές απώλειες φέτος, σημειώνοντας βουτιά πάνω από 8% και 18% αντίστοιχα.


Πλατίνα               910,40    -0,01%    -0,10
Χρυσός Spot     2.639,30       0%    -0,05
Άργυρος                 29,29      -0,01%    0

Κωστας.

7  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Νοέμβριος 16, 2024, 08:53:17 πμ
Απο το σημερινο capital.gr

Χρυσός: Στη χειρότερη εβδομάδα του των τελευταίων 3 και πλέον ετών με "βουτιά" άνω του 4%

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν μικρές απώλειες την Παρασκευή, οι οποίες οδήγησαν το κίτρινο μέταλλο στη χειρότερη εβδομάδα του εδώ και πάνω από 3 χρόνια, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα σχόλια του επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ την Πέμπτη, που έστειλε σήμα για λιγότερο επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων, δίνοντας στήριξη στο δολάριο και καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό για τους επενδυτές.

Ειδικότερα, ο χρυσός spot έχασε 0,1% στα 2.565,49 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας βουτιά άνω του 4% σε εβδομαδιαία βάση, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων 3 και πλέον ετών. Τα futures του χρυσού υποχώρησαν κατά 0,1% στα 2.570,10 δολάρια η ουγγιά.

Το δολάριο σημειώνει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και πάνω από έναν μήνα, ενώ τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ κινούνται πτωτικά.

"Όλες οι αβεβαιότητες, ειδικά οι βραχυπρόθεσμες έχουν αφαιρεθεί από τη μεγάλη εικόνα. Τώρα ο χρυσός επιστρέφει στα θεμελιώδη μεγέθη του", σχολίασε ο Alex Ebkarian, διευθύνων σύμβουλος της Allegiance Gold.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς θα υποδαυλίσουν τον πληθωρισμό, επιβραδύνοντας ενδεχομένως τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της Fed.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να επισπεύσει τις μειώσεις των επιτοκίων.

Οι traders βλέπουν τώρα 62% πιθανότητα για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, από 83% πριν τις δηλώσεις Πάουελ, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME.

"Μέχρι στιγμής ο χρυσός έχει επηρεαστεί αρνητικά από την εκλογή του Τραμπ, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν υπάρξει περισσότερη αβεβαιότητα, η οποία θα μπορούσε να επανέλθει μεσοπρόθεσμα", υπογράμμισε ο αναλυτής της Kinesis Money, Carlo Alberto De Casa.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι spot υποχώρησε κατά 0,4% στα 30,32 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα σημείωσε πτώση 0,1% στα 947,77 δολάρια και το παλλάδιο πρόσθεσε 0,7% στα 947,77 δολάρια. Και τα τρία μέταλλα είδαν απώλειες σε εβδομαδιαία βάση.

Το χθεσινο κλεισιμο των αγορων ηταν το κατωθι.
 
Πλατίνα               946,30    +0,24%    +2,30
Χρυσός Spot    2.566,95    -0,23%    -5,95
Άργυρος                 30,34    -0,75%    -0,23

Μεσα σε 10 ημερες απο την εκλογη Τραμπ ο χρυσος εχασε 233 δολλαρια ανα ουγγια δλδ 8,32% της αξιας του.
Ειναι η αρχη της καθοδου της τιμης του,η κανει βηματα πισω για να παρει φορα προς νεα ανοδο και νεα ρεκορ?
Ιδωμεν.

Κωστας.

8  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Νοέμβριος 07, 2024, 08:31:03 πμ
Μεγαλη πτωση απο τα 2800 στα 2667 δολλαρια ο χρυσος,αποτελεσμα των αμερικανικων εκλογων και των προσδοκιων για αναπτυξη και πτωση του πληθωρισμου υπο τη νεα ηγεσια του Τραμπ.
Μενει οι προσδοκιες να μη διαψευστουν.

Πλατίνα               988,85    -0,51%    -5,10
Χρυσός Spot    2.667,10    -0,34%    -9,20
Άργυρος                31,24    -0,29%    -0,09

Κωστας.
9  Χαρτονομίσματα / Ελληνικά χαρτονομίσματα / Απ: Τα χαρτονομισματα λιμοκοντοροι στις: Οκτώβριος 31, 2024, 06:42:41 μμ
Ευχαριστω για τα καλα σας λογια.

Κωστας.
10  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Οκτώβριος 30, 2024, 09:04:28 πμ
Αγγιξε τα 2800 δολλαρια ο χρυσος στο χθεσινο κλεισιμο.

 
Χρυσός Spot    2.799,35    +0,66%    +18,25
Άργυρος                34,48    +0,10%    +0,03
11  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Οκτώβριος 28, 2024, 09:02:44 πμ
Δειτε ενα αρθρο για την πορεια και το μελλον του χρυσου απο τον Ο.Τ.

 Χρυσός: Η τεράστια άνοδος και το ροκάνισμα της κυριαρχίας του δολαρίου

Τζούλη Καλημέρη
Χρυσός: Η τεράστια άνοδος και το ροκάνισμα της κυριαρχίας του δολαρίου
Ο χρυσός από την αρχή της χρονιάς καταγράφει κέρδη κοντά στο 33% - Πώς έφτασε στην κορυφή των ασφαλών καταφυγίων

Ο χρυσός έχει σπάσει όλα τα κοντέρ φέτος, κατακτώντας το ένα υψηλότερο ρεκόρ μετά το άλλο και έφτασε στα 2.772 δολάρια η ουγγιά μέσα στην εβδομάδα.

Από την αρχή του χρόνου η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 33%, ξεπερνώντας τις αποδόσεις της Wall Street, συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού Nasdaq 100, κατά περίπου 10%.

Και από τον Οκτώβριο του 2022 που ξεκίνησε η ανοδική πορεία των μετοχών, ο χρυσός έχει ξεπεράσει τα κέρδη των μετοχών, αποδίδοντας 67% σε σύγκριση με την απόδοση του S&P 500 που είναι περίπου 63%, σύμφωνα με τα στοιχεία της YCharts.

Με αυτές τις επιδόσεις στο ταμπλό διεκδικεί μια θέση στους βασιλιάδες των επενδύσεων,που μοιράζουν «απλόχερα» αποδόσεις σε όσους επέλεξαν να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους στο χρυσό ή σε επενδυτικά προϊόντα συνδεδεμένα με το χρυσό.

Το μεγαλύτερο ETF χρυσού, το SPDR Gold Shares, με 78 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση έχει καταγράψει εισροές περίπου 5 δισ. δολαρίων τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ETF.com.

Το ίδιο ισχύει για τον φυσικό χρυσό. Η Costco από τότε που έκανε διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της  ράβδους χρυσούς ξεπουλάει σταθερά. Η Wells Fargo εκτιμά ότι η Costco πουλάει μέχρι και 200 εκατομμύρια δολάρια σε ράβδους χρυσού και ασημένια νομίσματα στα μέλη της κάθε μήνα.
Το ροκάνισμα της κυριαρχίας του δολαρίου και οι ρωγμές στο παγκόσμιο σύστημα

Οι αποδόσεις του πολύτιμου μετάλλου έκαναν τον Ελ Εριάν να αναρωτηθεί σε άρθρο του στους Financial Times τι συμβαίνει με τον χρυσό. Σημείωσε ότι  η επίμονη άνοδος του χρυσού «αποτυπώνει μια ολοένα και πιο επίμονη τάση συμπεριφοράς μεταξύ της Κίνας και των χωρών της “μεσαίας ισχύος”». «Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για τη διερεύνηση πιθανών εναλλακτικών λύσεων στο σύστημα πληρωμών που βασίζεται στο δολάριο και το οποίο αποτελεί τον πυρήνα της διεθνούς αρχιτεκτονικής εδώ και περίπου 80 χρόνια».

Επεσήμανε ότι το διακύβευμα πέρα από τον εκθρονισμό του δολαρίου είναι και η σταδιακή αλλαγή στη λειτουργία του παγκόσμιου συστήματος.

Καθώς αναπτύσσει βαθύτερες ρίζες, αυτό κινδυνεύει να κατακερματίσει ουσιαστικά το παγκόσμιο σύστημα και να διαβρώσει τη διεθνή επιρροή του δολαρίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ. Αυτό θα είχε αντίκτυπο στην ικανότητα των ΗΠΑ να ενημερώνουν και να επηρεάζουν τα αποτελέσματα και να υπονομεύουν την εθνική τους ασφάλεια. Είναι ένα φαινόμενο που οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή. Και είναι ένα μέρος όπου υπάρχει ακόμη χρόνος για διόρθωση πορείας, αν και όχι τόσο όσο θα ήλπιζαν ορισμένοι, καταλήγει στο άρθρο του.


Η Ρωσία, που έχει αποκλειστεί από τις ΗΠΑ μέσω βαρύτατων κυρώσεων από το παγκόσμιο σύστημα έχει καταφέρει να απομακρύνει την ύφεση, ενώ βρίσκεται σε πόλεμο.Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας κατά 0,2% στο 1,3% το 2025 από 3,6% φέτος.



Η ικανότητα της Ρωσίας να κατευθύνει την απο-δολαριοποιημένη οικονομία της μακριά από μια κρίση θα μπορούσε να δώσει αυτοπεποίθηση σε άλλες χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο, κάτι που τελικά ωφελεί τον χρυσό.

Ο ίδιος ο Πούτιν, στη σύνοδο κορυφής των BRICS, έθεσε το ζήτημα ενός νέου διεθνούς πλαισίου πληρωμών που θα παρακάμπτει το δολάριο. «Δεν απορρίπτουμε ούτε πολεμάμε το δολάριο. Αλλά αν δεν μας δοθεί η ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουμε, τι μπορούμε να κάνουμε; Τότε είμαστε αναγκασμένοι να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις» είπε ο ισχυρός άντρας του Κρεμλίνου.
Γεωπολιτικές εντάσεις

Ο χρυσός θεωρείται ασφαλές περιουσιακό στοιχείο λόγω της μακρόχρονης ιστορίας του ως σταθερού αποθέτη αξίας.

Έτσι, όταν οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται, οι επενδυτές τείνουν να συρρέουν στο λαμπερό μέταλλο, και αυτή τη στιγμή δεν λείπουν οι λόγοι για να ανησυχούν.

Από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μέχρι τις κλιμακούμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την μακροχρόνια απειλή της Κίνας κατά της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται, όχι μειώνονται.

Επιπλέον, η αλματώδης αύξηση του χρέους των ΗΠΑ σημαίνει ότι τα Treasurys -ένα άλλο ιστορικό ασφαλές περιουσιακό στοιχείο- μπορεί να μην είναι πλέον τόσο ακίνδυνο.
Ο χρυσός στην κορυφή των ασφαλών καταφυγίων

Το αμερικανικό χρέος αυξάνεται σε γοργούς ρυθμούς, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία έχει εκτοξευτεί στα 35,7 τρισ. δολάρια, ήτοι 2,3 τρισ. δολάρια από το τέλος του 2023.  Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πρέπει να εκδώσει περισσότερα ομόλογα για την εξυπηρέτηση του χρέους αλλά και την κάλυψη του ελλείμματος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 1,8 τρισ. δολάρια για το οικονομικό έτος 2024, αυξημένο κατά περισσότερο από 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το τρίτο υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αυτό έχει συμβάλει στην αποδυνάμωση της ιστορικής συσχέτισης μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων και των τιμών του χρυσού. Ενώ παραδοσιακά ο χρυσός λάμπει σαν επένδυση σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων καθώς δεν αποδίδει τόκους ή μερίσματα τα υψηλά επιτόκια -στις ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο δεκαετιών- δεν επιβαρύνουν το πολύτιμο μέταλλο που καταγράφει ράλι σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

«Ο χρυσός μοιάζει να είναι το τελευταίο «ασφαλές καταφύγιο» περιουσιακό στοιχείο που στέκεται όρθιο, δίνοντας κίνητρο στους traders, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, να αυξήσουν την έκθεσή τους», ανέφερε η Bank of America σε σημείωμά της αυτό το μήνα.

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τις αγορές για τα αποθέματά τους κατά 6% σε 183 τόνους το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, και βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιβραδύνουν πλήρως τις αγορές τους το 2024 κατά 150 τόνους από το 2023.

Το εμπόριο Τραμπ , όπως λέγεται  καθώς οι πιθανότητες του πρώην προέδρου να κερδίσει τις εκλογές έχουν αυξηθεί, και ο χρυσός ήταν μεγάλος ωφελημένος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια πιθανή προεδρία Τραμπ αναμένεται να συνοδεύεται από την εκτόξευση του κρατικού ελλείμματος και την ταχεία αύξηση του δημοσίου χρέους , γεγονός που θα οδηγούσε περαιτέρω σε ανησυχίες σχετικά με την ανάκαμψη του πληθωρισμού και τη βιωσιμότητα του δολαρίου ΗΠΑ.

«Εάν ανησυχείτε για δημοσιονομική σπατάλη, οικονομική καταστολή και επιθέσεις στην ανεξαρτησία της Fed, ο χρυσός θα ήταν ένα ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο», δήλωσε την Παρασκευή ο οικονομολόγος Davix Oxley της Capital Economics.

Ακόμα και αν ο Τραμπ δεν κερδίσει τις εκλογές, το έλλειμμα είναι πιθανό να αυξηθεί, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις για περισσότερα κέρδη για τον χρυσό, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή της Interactive Brokers, Steve Sosnick.

«Δεν είναι σαν κανένας από τους δύο υποψηφίους να κηρύττει δημοσιονομική πειθαρχία, και η Fed φαίνεται πρόθυμη να συνεχίσει τις μειώσεις ακόμη και αν ο πληθωρισμός παραμένει λίγο πάνω από τον στόχο. Έτσι, υπάρχει η σκέψη ότι ο χρυσός θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, εάν τα επιτόκια αυξηθούν και η οικονομία παραμείνει υγιής. Και αν η οικονομία δεν είναι υγιής, θα μπορούσε και πάλι να είναι μια καλή αποθήκη αξίας«, δήλωσε ο Sosnick στο Business Insider».

ΠΗΓΗ: ot.gr

   
12  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Οκτώβριος 26, 2024, 08:05:14 πμ
Δειτε το χθεσινο κλεισιμο των αγορων και μια μικρη αναλυση απο το capital.gr

Πλατίνα            1.036,70    +0,30%    +3,10
Χρυσός Spot    2.754,60    +0,21%    +5,70
Άργυρος                33,78    -0,06%    -0,02

 Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές του χρυσού μετά την κατοχύρωση κερδών που ακολούθησε το ράλι της Τετάρτης, καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολη και η ανησυχία για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ έδωσαν στήριξη στο κίτρινο μέταλλο, την ώρα που το παλλάδιο σκαρφάλωσε σε υψηλό 10 μηνών.

Ο χρυσός spot σημείωσε άνοδο 0,2% στα 2.741,50 δολάρια η ουγγιά σημειώνοντας την τρίτη σερί κερδοφόρα εβδομάδα του. Τα αμερικανικά futures για τον χρυσό παρέμειναν αμετάβλητα στα 2.749,90 δολάρια η ουγγιά.

Η ανησυχία για κάποιο "συμβάν" μεταξύ Ισραήλ και Ιράν αυτό το Σαββατοκύριακο έχει στρέψει κάποιους επενδυτές στην επιλογή των ασφαλών καταφυγίων, σχολίασε ο Bob Haberkorn, αναλυτής της RJO Futures.

Ο χρυσός έχει ενισχυθεί άνω του 32% από την αρχή του έτους καθώς η ζήτηση ασφαλών καταφυγίων που απορρέει από την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έχει αυξήσει τις τιμές, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Η αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ ενισχύει επίσης τη ζήτηση χρυσού, και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κούρσα για τον Λευκό Οίκο παραμένει αμφίρροπη.

Οι τιμές του χρυσού φαινομενικά είναι παγιδευμένες σε ένα ευρύτερο "Trump trade", αναφέρει σε σημείωμά της η Capital Economics.

"Λογικά θα σκεφτεί κάποιος ότι οι τιμές του χρυσού θα συνεχίσουν ανοδικά. Αλλά ο χρυσός δεν είναι ένα στοίχημα χωρίς επιστροφή", παρατήρησε η Capital Economics, καθώς βλέπει πολλές πιθανότητες για μια σημαντική διόρθωση.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το παλλάδιο διεύρυνε το υψηλό 10 μηνών για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών για τις εξαγωγές από τη Ρωσία, με άνοδο 3,2% στα 1.194,36 δολάρια. Την Πέμπτη είχε κάνει ράλι 9%, αφού το Bloomberg News μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους συμμάχους των G7 να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο ρωσικό παλλάδιο και το τιτάνιο.

Το ασήμι spot υποχώρησε κατά 0,3% στα 33,61 δολάρια η ουγγιά, αφού έφτασε σε υψηλό 12 ετών στα 34,87 δολαρίων μες στην εβδομάδα. Η πλατίνα έχασε 0,2% στα 1.024,20 δολάρια.
13  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Οκτώβριος 23, 2024, 09:14:40 πμ
Ενα ενδιαφερον αρθρο για την ανοδο του χρυσου.

Του Κώστα Στούπα
Το ράλι του χρυσού προμηνύει αταξία

Η τιμή της χρυσής λίρας χθες ξεπέρασε τα 669 ευρώ, όταν στην αρχή του χρόνου ήταν περί τα 512 ευρώ. Πρόκειται για μια άνοδο που ξεπερνάει το 30%. Η τιμή του χρυσού στο ίδιο διάστημα γράφει άνοδο πάνω από 32%, o Dow Jones γράφει 14%, o NASDAQ 20% και ο ημέτερος Γενικός Δείκτης 11,6%.

Το 2024, η Τράπεζα της Ελλάδος αγόρασε συνολικά 35.972 χρυσές λίρες από πολίτες κατά το πρώτο 9μηνο του έτους. Οι αγορές αυτές κατανέμονται ως εξής: 9.795 λίρες το πρώτο τρίμηνο, 13.917 το δεύτερο και 12.260 το τρίτο τρίμηνο.

Από την άλλη πλευρά, πούλησε συνολικά 4.672 χρυσές λίρες κατά την ίδια περίοδο. Οι πωλήσεις αυτές κατανέμονται ως εξής: 1.581 λίρες το πρώτο τρίμηνο, 1.533 το δεύτερο και 1.558 το τρίτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία ανά τρίμηνο έχουν σημασία γιατί και οι τιμές πώλησης διαφοροποιούνται.

Κάποιος έμπειρος παίκτης του χρηματιστηρίου θα έλεγε πως όταν οι αγοραστές ξεπεράσουν κατά πολύ τους πωλητές θα πλησιάζει το σημείο αντιστροφής της τάσης. Όμως ο χρυσός δεν είναι μετοχή του Χ.Α. Είναι ένα παγκόσμιο εναλλακτικό μέσο αποθήκευσης αξίας. Για χιλιάδες χρόνια αποτελούσε το καταφύγιο των ασταθών και δύσκολων καιρών.

Επιπλέον, πέραν της επίσημης αγοράς της Τράπεζας της Ελλάδας υπάρχει μια παράλληλη αγορά μεταξύ ιδιωτών. Στα ελληνόφωνα μέρη των κοινωνικών δικτύων μπορεί να εντοπίσει κάποιος δεκάδες ομάδες χιλιάδων ατόμων που προγραμματίζουν αγοραπωλησίες και ζητούν εκτιμήσεις για χρυσά νομίσματα.

Το μειονέκτημα της αναζήτησης χρυσών λιρών από το ίντερνετ είναι πως μπορεί να σου πουλήσουν ελαττωματικές ή κίβδηλες στην τιμή των γνήσιων. Το μειονέκτημα της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η μεγάλη απόσταση μεταξύ τιμής αγοράς και τιμής πώλησης.

Χθες π.χ. η τιμή αγοράς ήταν περί τα 571 ευρώ και η τιμή πώλησης περί τα 669 ευρώ. Αν δεν επρόκειτο για την Τράπεζα της Ελλάδας όλο και κάποιος υπουργός, διώκτης της αισχροκέρδειας, θα καλούσε τα κανάλια και θα είχε επέμβει...

Πριν έναν μήνα γράφαμε πως ο χρυσός μετά το 2000 "κοιτάει στα μάτια" τις αποδόσεις των χρηματιστηρίων και ρίχνει "στα αυτιά" στα ακίνητα.

Μέχρι πριν έναν μήνα οι αναλυτές απέδιδαν το ράλι του χρυσού στις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων και περίμεναν πως με την έλευση των μειώσεων ο χρυσός θα διόρθωνε.

"Η κυρίαρχη ερμηνεία που μπορεί να διαβάσει κάποιος για το 2024 υποστηρίζει πως η τελευταία άνοδος οφείλεται στην προσδοκία μείωσης των επιτοκίων που έχουν ξεκινήσει οι κεντρικές τράπεζες.

Η ερμηνεία αυτή εδράζεται στο σκεπτικό πως ο χρυσός, όπως και τα ομόλογα, αποτελούν καταφύγια ασφαλείας. Τα ομόλογα δίνουν τόκο, ο χρυσός όχι. Όταν τα επιτόκια αυξάνονται τα ομόλογα είναι πιο ελκυστικά από το χρυσό. Όταν τα επιτόκια φέτος πέφτουν, καθώς πέφτουν οι αποδόσεις των ομολόγων, ο χρυσός σαν εξασφάλιση κινδύνου γίνεται πιο ελκυστικός.

Η ερμηνεία αυτή "μπάζει". Τα αμερικάνικα επιτόκια τα τελευταία δυο χρόνια ανέβηκαν από το μηδέν στο 5,5%. Αν ήταν έτσι ο χρυσός θα έπρεπε να καταρρεύσει. Μετά από μια μικρή διόρθωση από τα 2.000 στα 1.600 δολάρια, ο χρυσός την τελευταία διετία έχει ανέβει στα 2.600 δολάρια..."

Βλέπε: Τι κρύβει η άνοδος του χρυσού

Η συνέχιση της ανόδου επιβεβαιώνει αυτό το σενάριο. Η άνοδος του χρυσού οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, οι κυριότεροι των οποίων εδράζονται στην ανησυχία των αγορών για όσα είναι πιθανό να συμβούν τα επόμενα χρόνια.

"Αυτό που συμβαίνει στην τιμή του χρυσού δεν είναι μόνο ασυνήθιστο" έγραφε προχθές ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν στους F.T.: "... με όρους παραδοσιακών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών επιρροών. Ξεπερνάει και τις γεωπολιτικές επιρροές και αφορά ένα ευρύτερο φαινόμενο αναπτύσσοντας μια κυρίαρχη τάση..."

Ο διάσημος οικονομολόγος πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος αυτό το ράλι να διαβρώσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να θρυμματίσει τη διεθνή επιρροή του δολαρίου.

Ένας κίνδυνος που υποτιμούν ακόμη οι διεθνείς αναλυτές είναι οι αμερικάνικες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες δείχνουν πως αμφότεροι οι υποψήφιοι εμφανίζουν οριακές διαφορές.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο και κερδίσει ο ένας από τους δύο με μικρή διαφορά (όποιος και να είναι αυτός), η πλευρά των ηττημένων θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι τα τελευταία χρόνια έχουν κινηθεί προς τα πολιτικά άκρα. Ο διχασμός είναι τέτοιος που αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχει κίνδυνος κάποιες πολιτείες να ζητήσουν να αποσπαστούν, αποδυναμώνοντας τις ΗΠΑ.

Η άνοδος του χρυσού αποτυπώνει τις ανησυχίες των αγορών για τους πολιτικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς. Επιπλέον, ο κόσμος ολόκληρος στέκεται πάνω σε μια φούσκα χρέους. Το παγκόσμιο χρέος ξεπερνά πλέον τα 300 τρισ. δολ. και  το 330% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Όλοι παριστάνουν πως είναι υπό έλεγχο αλλά με το παραμικρό στραβοπάτημα θα μπορούσε να τεθεί εκτός ελέγχου και να απειλήσει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα χάρτινα νομίσματα.

Στην αντιπαράθεση με την Ανατολή η Δύση δεν μοιάζει ακόμη να κινδυνεύει από δυνάμεις όπως η Κίνα και της Ρωσία. Η Δύση κινδυνεύει από αδιαφορία, σύγχυση, εσωτερική σήψη και πολιτισμικό εμφύλιο.

14  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Οκτώβριος 20, 2024, 07:13:57 μμ
Ενα αρθρο του Ο.Τ.

 Ο χρυσός κάνει νέο ράλι στις τιμές αγοράς και πώλησης του - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις χρυσές λίρες.

Τις χρυσές λίρες που φυλάνε στα σεντούκια συνεχίζουν να «ξεφορτώνονται» οι Έλληνες, σε μία περίοδο που ο χρυσός έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά τιμές.

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν σε υψηλό ρεκόρ την Παρασκευή, επεκτείνοντας την ανοδική πορεία πολλών ετών καθώς οι επενδυτές συρρέουν σε επενδυτικό καταφύγιο που θεωρείται ασφαλές εδώ και χιλιετίες.

Η δυναμική της τιμής του πολύτιμου μετάλλου υποστηρίζεται από τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες τείνουν να τονώσουν τη ζήτηση για το κίτρινο μέταλλο που δεν αποδίδει απτά κέρδη, όπως τα μερίσματα ή τα επιτόκια.

Εκτός από αυτό, η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και η αβεβαιότητα γύρω από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αποδεικνύονται ένας άλλος παράγοντας που στηρίζει το πολύτιμο μέταλλο.  Η τιμή διαπραγμάτευσης αναμένεται να κυμανθεί στην περιοχή των 2.500-2.800 δολαρίων τους επόμενους μήνες, προβλέπει η BMI.
Οι χρυσές λίρες

Αναλυτές αναφέρουν στον ΟΤ ότι πίσω από την άνοδο της χρυσής λίρας βρίσκεται η μεγάλη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να στέλνουν πολλούς επενδυτές στο παραδοσιακό καταφύγιο του χρυσού

Οι χρυσές λίρες φαντάζουν ως μια επένδυση, αλλά η τιμή τους είναι απαγορευτική για τους πολλούς. Αντιθέτως, περισσότεροι είναι αυτοί που πουλάνε, για να μπορέσουν να καλύψουν έκτακτες ανάγκες.

Σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών, στις 18/10/2024 η Κεντρική Τράπεζα αγοράζει τη χρυσή λίρα στα 567,98 ευρώ και την πουλάει  στα 678,02 ευρώ.

Αποκαλυπτικά είναι άλλωστε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), σύμφωνα με τα οποία το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου συνεχίστηκαν οι μαζικές ρευστοποιήσεις λιρών, με τις πωλήσεις να είναι για ακόμη μία χρονιά πολλαπλάσιες των αγορών.

Η ΤτΕ έχει αγοράσει από πολίτες στο εννεάμηνο του 2024 το ποσό των 35.972 χρυσών λιρών (9.795 τεμάχια το πρώτο τρίμηνο, 13.917 το δεύτερο και 12.260 το τρίτο τρίμηνο).

Αντίθετα, οι πολίτες το τρίτο τρίμηνο του 2024 αγοράστηκαν από την ΤτΕ 1.558 χρυσές λίρες, το δεύτερο τρίμηνο 1.533 και το πρώτο τρίμηνο 1.581. Συνολικά δηλαδή, στο εννεάμηνο του 2024 η ΤτΕ πούλησε 4.672 χρυσές λίρες.
Πώς θα αγοράζετε χρυσές λίρες

Από τις 21 Οκτωβρίου 2024, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δέχεται άμεσες μεταφορές πίστωσης για την αγορά χρυσών λιρών Αγγλίας, συλλεκτικών νομισμάτων και αναμνηστικών κερμάτων, καθώς και για τη διάθεση κερμάτων ευρώ από το Κεντρικό Κατάστημα και τα υποκαταστήματά της.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί μεταφορές πίστωσης από λογαριασμούς σε Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών εντός του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) για συναλλαγές έως 100.000 ευρώ. Οι άμεσες πληρωμές παρέχουν μια φιλική προς το περιβάλλον, οικονομική, διαφανή και ασφαλή μέθοδο συναλλαγών με την Τράπεζα.

Για την αγορά χρυσών λιρών και συλλεκτικών νομισμάτων, η χρήση μετρητών επιτρέπεται για συναλλαγές έως 500 ευρώ. Για τη διάθεση κερμάτων ευρώ ισχύουν οι πληροφορίες που αναγράφονται στον επίσημο ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ταυτοποίηση των πελατών θα πραγματοποιείται βάσει των απαιτήσεων του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Πηγή: ot.gr

Σημειωση Το αξιοσημειωτο ειναι η διαφορα των 110 ευρω απο την αγορα στη πωληση της λιρας. 

   
15  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Οκτώβριος 19, 2024, 08:47:21 πμ
Μετα το χθεσινο κλεισιμο 80,95 ευρω το γραμμαριο ο χρυσος.
Τρεξτε να προλαβετε. Σαρκασμός
Σελίδες: [1] 2 3 ... 20
advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences