Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Απρίλιος 25, 2024, 01:19:42 πμ
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: [1] 2 3 ... 16
1  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Απρίλιος 24, 2024, 05:11:55 μμ

Απο το σημερινο capital.gr

Του Frank Holmes

Την περασμένη εβδομάδα, είχα τη χαρά να κάνω μια διαδικτυακή εκπομπή για τον χρυσό και τις μετοχές εξόρυξης χρυσού, και φιλοξενούσα τον διαχειριστή χαρτοφυλακίου Ralph Aldis.

Δυστυχώς, δεν μπορώ να μοιραστώ όλη τη συζήτησή μας, αλλά υπάρχουν μερικά βασικά σημεία που θα ήθελα να επισημάνω.

Ο χρυσός πρόσφατα εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό των 2.432 δολ. η ουγγιά, επιβεβαιώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα ράλι των τελευταίων δεκαετιών. Η απήχηση του κίτρινου μετάλλου ως αντιστάθμισμα στο αβέβαιο επενδυτικό κλίμα και σε συνδυασμό με τις ποσότητες χρυσού που αγοράζουν σταθερά κάθε μήνα οι κεντρικές τράπεζες όχι απλώς ανέβασε επίπεδο στήριξης, αλλά αναμένεται πως θα δώσει περαιτέρω ώθηση στον χρυσό για νέα υψηλά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Αγοραστική δύναμη που υπερβαίνει σύνορα

Η πρόσφατη άνοδος του χρυσού δεν είναι απλώς μια "υπόθεση δολαρίου". Το πολύτιμο μέταλλο πραγματοποιεί ιστορική διάσπαση έναντι διαφόρων νομισμάτων, από το ιαπωνικό γιεν έως το κινεζικό γιουάν και την ινδική ρουπία. Το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο υπερθεματίζει την ελκυστικότητα του χρυσού ως αποθήκη αξίας και μέσο διατήρησης της αγοραστικής δύναμης.

Οι Κινέζοι μικροεπενδυτές οδηγούν μια σημαντική εισροή κεφαλαίων στα ETF της χώρας που υποστηρίζονται από τον χρυσό. Μόνο τον Μάρτιο, τα κινεζικά ETFs χρυσού είδαν μια εντυπωσιακή εισροή 164 εκατ. δολαρίων, στον τέταρτο διαδοχικό μήνα θετικών ροών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC). Η επενδυτική έξαρση εκτόξευσε τη συνολική τοποθέτηση στα ETF χρυσού στα 5 δισ. δολάρια έως το τέλος Μαρτίου.
Η ιστορική ζήτηση των κεντρικών τραπεζών αναδιαμορφώνει την αγορά χρυσού

Η αγορά παραμένει bullish με τον χρυσό. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε παράγοντες όπως τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, η αύξηση του κρατικού χρέους και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες απο-δολαριοποίησης των συναλλαγών μεταξύ των BRICS, βλ. κυρίως Κίνα και Ρωσία. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να τυπώνουν χρήμα και οι κυβερνήσεις έχουν τεράστια ελλείμματα, οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο στον χρυσό ως έναν τρόπο προστασίας του πλούτου τους από τη "διάβρωση του χάρτινου χρήματος".

Μία από τις πιο εντυπωσιακές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια ήταν η ιστορική ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες. Τα ιδρύματα αυτά συσσωρεύουν χρυσό με πρωτοφανή ρυθμό, καθώς προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό δολάριο και να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Η Κίνα, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να αγοράσει το ισοδύναμο της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής χρυσού 8 ετών για να ανταγωνιστεί το δολάριο.
Αναδιαρθρώνεται η βιομηχανία εξόρυξης χρυσού

Στον κλάδο της εξόρυξης χρυσού υπάρχει απίστευτη κινητικότητα μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών. Οι traders χρυσού προσπαθούν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε ράβδους, ελλείψει νέων, μεγάλων κοιτασμάτων και εξαιτίας της μείωσης των αποθεμάτων στα υφιστάμενα ορυχεία. Ως εκ τούτου, πολλές εταιρείες στρέφονται στις συγχωνεύσεις και εξαγορές ως έναν τρόπο για να επεκτείνουν την παραγωγή τους και να επωφεληθούν από την ανοδική πορεία του χρυσού. Παρακάτω παρουσιάζονται οι 10 μεγαλύτερες συμφωνίες εξόρυξης για το 2023, ξεκινώντας με την εξαγορά της Newcrest από τη Newmont έναντι περίπου 15 δισ. δολαρίων.

Αυτή η αναδιάρθρωση δημιουργεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Έχοντας θέσεις σε εταιρείες εξόρυξης χρυσού, οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από τη μόχλευση στην τιμή του μετάλλου ή από την πιθανή άνοδο της τιμής των μετοχών μετά από deals εξαγοράς ή συγχωνεύσεων.
Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίων με χρυσό και επενδύσεις που συνδέονται με το κίτρινο μέταλλο

Το ράλι του χρυσού δεν έχει φέρει μεγαλύτερες επενδύσεις στις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι οι επενδυτές αφήνουν μια ευκαιρία στο τραπέζι. Παρόλο που η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία στο SPDR Gold Shares ETF (GLD) έχει μειωθεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζήτηση έχει ακόμα περιθώρια μπροστά της.

Διάγραμμα

Για τους επενδυτές που αναζητούν έκθεση στον χρυσό χωρίς τους κινδύνους που συνδέονται με τις μεμονωμένες μετοχές εξόρυξης, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα δικαιώματα εξόρυξης και εμπορίας του μετάλλου αποτελούν ελκυστική επιλογή. Οι εταιρείες αυτές παρέχουν προκαταβολικά κεφάλαια στους μεταλλωρύχους χρυσού με αντάλλαγμα ένα ποσοστό από τη μελλοντική εξόρυξη χρυσού ή των εσόδων. Αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο δίνει τη δυνατότητα στις royalty και streaming εταιρείες να έχουν υψηλά περιθώρια κέρδους και ισχυρές ταμειακές ροές με ελάχιστο λειτουργικό κίνδυνο.

Ο ρόλος του χρυσού ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο γίνεται όλο και πιο σημαντικός. Με τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν χρυσό σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών να αναθερμαίνεται στον τομέα της εξόρυξης και η τιμή του μετάλλου να σημειώνει νέα ρεκόρ έναντι διαφόρων νομισμάτων, η διακράτηση χρυσού ή οι επενδύσεις που σχετίζονται με το πολύτιμο μέταλλο ίσως δεν ήταν ποτέ σε ευνοϊκότερη θέση.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος
2  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Απρίλιος 20, 2024, 09:07:08 πμ
Το κλεισιμο των χθεσινων ευγενων μεταλλων.

Πλατίνα               935,74    -0,34%    -3,15
Χρυσός Spot    2.405,80    +0,02%    +0,60
Άργυρος                28,67    +1,52%    +0,43


 

3  Online εκτίμηση / Online εκτίμηση! / Απ: Αυστρια 1855Α ducat στις: Απρίλιος 15, 2024, 12:07:25 μμ
Οποιος ασχολειτε με τα επισημασμενα νομισματα της Αυστροουγγαριας, γνωριζει ,και θελει,ας βοηθησει,θα το εκτιμησω βαθυτατα.
Πιστευω οτι προκειται για επισημασμενο με σφραγιδα της Σερβιας,επιβεβαιωση ζηταω και εαν ειναι,αξιζει να σταλει για πιστοποιηση λογω της ιδιαιτεροτητας του?
Ευχαριστω εκ των προτερων για τις τυχον απαντησεις.
Κωστας.
4  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Απρίλιος 13, 2024, 08:07:29 πμ
Απο το σημερινο capital.gr

 Πλατίνα               976,83    -0,63%    -6,16
Χρυσός Spot     2.360,20    +0,00%    +0,10
Άργυρος                27,87    -2,00%    -0,57

 Εξανεμίστηκαν τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του χρυσού, ο οποίος σκαρφάλωσε πάνω από τα 2.400 δολ. η ουγγιά, καταγράφοντας την τέταρτη διαδοχική θετική εβδομάδα, με την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή να σπρώχνει τους επενδυτές προς το πολύτιμο μέταλλο ως ασφαλές καταφύγιο.

Ειδικότερα ο χρυσός στην αγορά spot έχασε το θετικό πρόσημο κλείνοντας στο -0,8% στα 2.353,35 δολ. η ουγγιά, υποχωρώντας από το ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό των 2.419,79 δολαρίων. Στην εβδομάδα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε περίπου 1%.

Τα futures του χρυσού συγκράτησαν οριακά τα κέρδη στο 0,1% στα 3.374,10 δολάρια η ουγγιά.

Ο χρυσός συμπαρέσυρε την πλατίνα η οποία δοκίμασε το επίπεδο των 1.000 δολαρίων η ουγγιά, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου  τεσσάρων μηνών.

"Είναι πραγματικά αποκαλυπτικό για τη δύναμη του χρυσού ότι το δολάριο και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανεβαίνουν, ωστόσο το κίτρινο μέταλλο συνεχίζει απτόητο το ράλι του, αφού προσελκύει ισχυρή ζήτηση ως ασφαλές καταφύγιο", τόνισε ο Jim Wyckoff, αναλυτής της Kitco Metals.

Οι φόβοι για επικείμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ είναι πραγματική απειλή, σχολίασε ο Λευκός Οίκος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον πιθανό χρόνο πραγματοποίησης μια επίθεσης και επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις δεσμεύσεις τους να υπερασπιστούν το Ισραήλ.

"Ο χρυσός αντιστάθμισε ορισμένα στοιχεία που τυπικά θα έπρεπε να είναι αρνητικά. Θα είναι υγιές να δούμε μια διόρθωση στην αγορά, αλλά η τάση θα συνεχίσει να είναι θετική", δήλωσε ο Chris Gaffney, της EverBank.

Στο μεταξύ, η Goldman Sachs αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για την τιμή του χρυσού για το 2024 στα 2.700 δολάρια η ουγγιά από τα 2.300 δολάρια, επικαλούμενη ότι το πολύτιμο μέταλλο μένει ως επί το πλείστον ανεπηρέαστο από τους συνήθεις μακροοικονομικούς παράγοντες.

Το ασήμι spot υποχώρησε κατά 1% στα 28,21 δολάρια ανά ουγγιά, αφού άγγιξε το υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2021. Η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 985,65 δολάρια και το παλλάδιο πρόσθεσε 0,9% στα 1.055,62 δολάρια.

Και τα τρία μέταλλα σημείωσαν κέρδη στην εβδομάδα.

Κωστας.


5  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Απρίλιος 10, 2024, 08:00:10 πμ
Απο το σημερινο capital.gr

 
Του Tim Treadgold

Το ράλι του χρυσού σε νέο ιστορικό υψηλό στα $2.365,35 η ουγγιά τη Δευτέρα σήμερα, με άνοδο $97,50 (4,3%) σε μια εβδομάδα, διχάζει τις απόψεις για το τι έπεται, με τους αισιόδοξους να βλέπουν τα $3.000/ουγγιά σε απόσταση αναπνοής, ενώ οι απαισιόδοξοι "βλέπουν" διόρθωση.

Το βραβείο για τον "μεγαλύτερο ταύρο" του κίτρινου μετάλλου το μοιράζονται τρεις έμπειροι παίκτες στο παιχνίδι των προβλέψεων για τον χρυσό: Citi, Rosenberg Research και Yardeni Research, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο χρυσός θα σκαρφαλώσει στα 3.000 δολ./ουγγιά.

Αυτή την ενθουσιώδη άποψη αντισταθμίζουν οι προειδοποιήσεις ότι ένα ισχυρό δολάριο και οι επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να συμπιέσουν την τιμή του χρυσού. Την πιο βαρυσήμαντη προειδοποίηση ότι το ράλι του χρυσού μπορεί να έχει πιάσει ταβάνι απηύθυνε ο Bob Parker, σύμβουλος της International Capital Markets Assocation σε συνέντευξή του στο CNBC.

Ο Parker επισήμανε ότι οι θεμελιώδεις παράγοντες υποδηλώνουν ότι η ανοδική πορεία του χρυσού είναι περιορισμένη, γεγονός που τον καθιστά επιρρεπή σε μια πτωτική κίνηση μετά την εκτίναξη των 530 δολ./ουγγιά (+29%) το τελευταίο 6μηνο.

Η άνοδος του χρυσού οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Μεταξύ αυτών, οι ιδιώτες αγοραστές που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο από την αστάθεια των αγορών, και οι κεντρικές τράπεζες που επιλέγουν να αυξήσουν την έκθεσή τους σε ένα περιουσιακό στοιχείο εκτός του δολαρίου ή άλλων νομισμάτων.

Η έκρηξη της αγοράς χρυσού από ιδιώτες είχε αντίκτυπο μέχρι και στην εταιρεία λιανικής Costco, η οποία πλέον -εκτός από δημητριακά, παπούτσια και smartphones- πουλά και ουγγιές χρυσού.

Οι αγορές του πολύτιμου μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες είναι πιο ισχυρός παράγοντας. Η όρεξη των τραπεζών για τον χρυσό αγγίζει επίπεδα-ρεκόρ για τρίτη συναπτή χρονιά. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε 160.000 ουγγιές στα αποθέματά της τον Μάρτιο - τον 17ο διαδοχικό μήνα που αγόρασε χρυσό.

Εάν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν να αγοράζουν με τον ίδιο ρυθμό, θα μπορούσαν να σπάσουν το ρεκόρ του 2022, όταν απέκτησαν συνολικά 1.081,9 τόνους, ενώ πέρυσι προχώρησαν στην αγορά 1037,4 τόνων.

Παρά την ανησυχίες για πιθανή διόρθωση του χρυσού μετά το ιστορικό υψηλό, η Citi βλέπει ότι υπάρχουν περιθώρια για συνέχεια στο ράλι.

Σε σημείωμα προς τους πελάτες της στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η Citi ανέφερε ότι αναθεώρησε ανοδικά την τιμή-στόχο για το χρυσό και το ασήμι, στα στα 2.400 δολ./ουγγιά και στα 28 δολ./ουγγιά αντίστοιχα, στο επόμενο τρίμηνο.

"Επιπλέον επεκτείνουμε στους 12 από τους 6 μήνες το σενάριο μας για το ράλι του χρυσού στα 3000 δολ./ουγγιά και στα 32 δολ./ουγγιά για το ασήμι", επισήμανε η Citi.

Η τράπεζα ανέφερε ότι ο χρυσός δεν βρίσκει στήριξη στο πιο αδύναμο δολάρια, αλλά στην προοπτική να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων η Federal Reserve, σε συνδυασμό με την ασθενή ζήτηση για εναλλακτικά καταφύγια, τη γεωπολιτική κρίση και τις τράπεζες που θα καλύψουν την ισχυρή φυσική ζήτηση του μετάλλου σε ράβδους.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Κωστας.
6  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Απρίλιος 06, 2024, 08:46:40 πμ
Αλλο ενα ρεκορ της τιμης του χρυσου πραγματοποιηθηκε με το χθεσινο  κλεισιμο των αγορων.

Πλατίνα               931,51    -0,36%    -3,37
Χρυσός Spot    2.349,10    +0,06%    +1,40
Άργυρος                27,48    +2,12%    +0,57

Κωστας.
7  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Απρίλιος 05, 2024, 05:18:40 μμ
Πολυ σωστα τα γραφεις thaler,ο εν λογω δημοσιογραφος και ελαχιστοι αλλοι,εγραφαν και γραφουν για τις πραγματικες αιτιες που οδηγηθηκαμε εδω, οσον αφορα τα καθ ημας,και μαλιστα με ονοματεπωνυμα.
Ακομα και σημερα βαζει στο καδρο ΓΑΠ και Κωστακη τον ακουραστο,ως βασικους πρωτεργατες για τη προσφατη χρεωκοπια,πραγμα που η πλειοψηφια των αλλων δημοσιογραφων αποφευγουν να τονισουν,σαν ο διαβολος το λιβανι.
Οι δε λατρεις της πσεκας(με πσ παρακαλω και οχι ψ στον ψεκασμο),λατρευουν οποια παραδοξοτητα εμφανιστει και την αναπαραγουν στα μεσα κοινωνικης δικτυωσης.
Φτασαμε ετσι να ψηφιζουμε τα γνωστα προσωπα,που αν ειχαμε μια σταλα ντροπη θα επρεπε να αυτοκτονησουμε. Αλλα δυστυχως τετοιοι ειμαστε (ο γραφων δεν εξαιρειτε) τετοιοι πολιτικοι και ηγετες μας αξιζουν.
Οσο για το αν θα ερθει ο αρμαγεδωνας και τι μορφη θα εχει αυτος (οικονομικη,πολεμικη η αλλη αιτια),ας μη το συζηταμε καλυτερα.
Για μας οταν και αν ερθει θα ξερουμε τις αιτιες και ποιος θα φταιει (κριμα που πεθανε ο Σοιμπλε),παντως ο Στουπας εχει γραψει πολλες φορες γι αυτα.
Για τελος το συνθημα του dimis ισχυει.
Ηρεμειστε και αγοραστε.
Κωστας.
8  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Απρίλιος 04, 2024, 04:15:09 μμ
Tα ευσημα ανηκουν στον αρθρογραφο Κωστα Στουπα και στο capital.gr που κατα τη γνωμη μου ειναι ενα απο τα λιγα αξιολογα και αξιοπιστα ελληνικα λινκ.
Εγω copy paste εκανα,που λεει και καποιος πολιτικος.
9  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Απρίλιος 04, 2024, 10:21:03 πμ
Αρθρο του Κ. Στουπα στο σημερινο capital.gr

Τι προεξοφλεί η έκρηξη του χρυσού

Μετά τις μετοχές και τα ακίνητα ήρθε η σειρά του χρυσού να γράψει απανωτά ιστορικά υψηλά. Ο χρυσός από τα 280 περίπου δολάρια η ουγγιά το 2000 βρίσκεται τις τελευταίες μέρες περί τα 2.300 δολάρια η ουγγιά.

Αν θυμάμαι καλά η Τράπεζα της Ελλάδος, επί διοίκησης Γκαργκάνα το καλοκαίρι του 2003 πωλούσε σε τιμές περί τα 300 δολάρια η ουγγιά πιστεύοντας τη μικρή άνοδο σαν ευκαιρία.


Κάποιος το 2000 μπορούσε να αγοράσει χρυσές λίρες με 50-60 ευρώ τη μία. Σήμερα θα χρειαστεί περίπου 500 ευρώ για κάθε λίρα. Ούτε τα ακίνητα ούτε οι μετοχές έχουν δώσεις τέτοιες αποδόσεις στην Ελλάδα.

Κάποιος που είχε επενδύσει 100 ευρώ σε μετοχές ελληνικών τραπεζών το 2000 σήμερα μπορεί να μην είχε ούτε 1 ευρώ. Η εικόνα θα ήταν καλύτερη αν είχε κάποιες μετοχές όπως του Τιτάνα, της 3Ε ή της Μότορ Όιλ κλπ.

Φυσικά αν είχε ξένες μετοχές η εικόνα θα ήταν διαφορετική.

Κατ’ αρχάς ο χρυσός ανεβαίνει για τους ίδιους λόγους που ανεβαίνουν και οι τιμές των ακινήτων και των μετοχών. Τούτο συμβαίνει γιατί πέφτουν οι ισοτιμίες όλων  των νομισμάτων.

Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις με τα μηδενικά επιτόκια και τους φόρους προκειμένου να συντηρήσουν τα σοσιαλιστικά μοντέλα της αναδιανομής εισοδημάτων, ροκανίζουν την αγοραστική δύναμη και την αξία του χρήματος.

Οι αγορές αντισταθμίζουν αυτές τις απώλειες με την άνοδο των τιμών. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που τροφοδοτούν τη μακροπρόθεσμη τάση. Βραχυπρόθεσμα τις τελευταίες εβδομάδες ο χρυσός ανεβαίνει όπως και οι μετοχές γιατί προεξοφλεί την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων. Η Fed έχει αφήσει να εννοηθεί πως μέσα στον χρόνο ίσως γίνουν έως και τρεις μειώσεις επιτοκίων.


Υπάρχουν όμως και μερικοί άλλοι λόγοι που υποστηρίζουν την άνοδο της τιμής του κίτρινου μετάλλου, που αποτελούσε το νόμισμα (βασικό μέσο συναλλαγών και αποθήκευσης αξίας) για πάνω από 5.000 χρόνια.

Αυτοί είναι οι εξής:

α) Αποδολαροποίηση

Μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία οι πλούσιες δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία. Μια από αυτές ήταν η δέσμευση όλων των δολαριακών λογαριασμών του ρωσικού κράτους και των Ρώσων πολιτών.  Βλέποντας αυτό, πολλές κεντρικές τράπεζες αναπτυσσόμενων οικονομιών μειώνουν τα συναλλαγματικά αποθέματα σε αμερικανικά ομόλογα και δολάρια και τα αντικαθιστούν με χρυσό.

Θεωρούν πως έτσι δεν θα μπορούν να υποκύψουν σε πιέσεις από οικονομικές κυρώσεις. Σήμερα το 60% των διεθνών συναλλαγών γίνεται με δολάρια και πάνω από το 15% με ευρώ. Οι BRICS θέλουν να αντικαταστήσουν μεγάλο μέρος αυτών των συναλλαγών μεταξύ τους με αυτά τα νομίσματα.

Ο κόσμος δεν είναι πλέον όπως ήταν πριν από 40-50 χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι G7 (οι πλουσιότερες χώρες της Δύσης) αντιπροσώπευαν περί το  45-50% του παγκόσμιου ΑΕΠ και οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία  Κίνα κλπ) αντιπροσώπευαν λίγο περισσότερο από το 15%. Από το 2020 και μετά οι BRICS αθροίζουν μεγαλύτερο ΑΕΠ από τους G7.

Είναι επακόλουθο πως θα απαιτήσουν οι συναλλαγές να μην γίνονται σε δολάρια και ευρώ πλέον. Η αμφισβήτηση του δολαρίου ενισχύει την αξία του χρυσού ως εναλλακτικού νομίσματος, την ισοτιμία του οποίου δεν μπορεί να επηρεάζει κάποιος όπως γίνεται με  με το δολάριο, το ευρώ κλπ.

Βέβαια τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού τα κατέχουν η Fed και οι άλλες δυτικές κεντρικές τράπεζες.

β) Γεωπολιτική ένταση

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία όλοι έχουν αρχίσει να εξοπλίζονται. Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί. Ο χρυσός σε περιόδους πολέμων και μεγάλων κρίσεων αποτελούσε το ασφαλέστερο καταφύγιο. Σε περιόδους πολεμικών συρράξεων οι κυβερνήσεις αυξάνουν κατακόρυφα τις αμυντικές δαπάνες και δημιουργούν ελλείματα και χρέος. Αυτό δημιουργεί πληθωρισμό και η ισοτιμία των νομισμάτων πιέζεται.

Ο χρυσός αναδύεται σαν εγγυητής της αξίας.

γ) Επάνοδος πληθωρισμού

Πολλοί πιστεύουν πως η άνοδος του πληθωρισμού που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια δεν θα είναι παροδική. Υπάρχουν μια σειρά από μακροπρόθεσμα αίτια όπως η δημογραφική γήρανση, η αποπαγκοσμιοποίηση, η ενεργειακή μετάβαση, η αύξηση των αμυντικών δαπανών που θα πιέζουν ανοδικά τις τιμές και τους μισθούς. Κατ' αυτήν τη ερμηνεία ο πληθωρισμός θα επανέλθει δριμύτερος. Η άνοδος της τιμής του χρυσού είναι επιθετικότερη σε περιόδους πληθωριστικών πιέσεων.

δ) Μικρότερη προσφορά

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, όπως το ασήμι, έχουν μειώσει τις δαπάνες. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν λιγότερα κοιτάσματα προς ανάπτυξη. Καθώς η παραγωγή των παλαιών κοιτασμάτων εξαντλείται, η προσφορά μειώνεται. Αν η ζήτηση παραμείνει σταθερή ή αυξηθεί, αυτό συμβάλλει στην άνοδο της τιμής.

Αν ξεκινήσουν τώρα να αυξάνουν τις επενδύσεις στην ανεύρεση νέων κοιτασμάτων, αυτά θα αρχίσουν να παράγουν μετά από τουλάχιστον 5-7 χρόνια. Αν η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες παραμείνει σταθερή τα επόμενα 5-6 χρόνια, θα συμπαρασύρει και την αύξηση της ζήτησης από ιδιώτες και μπορεί να δούμε υπερβολές.

Αν υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση των μετοχών και ο χρυσός ενισχυθεί, παραμείνει σταθερός ή πέσει λιγότερο, πολλά από τα επενδυτικά fund σε όλο το κόσμο θα θελήσουν να βάλουν στα χαρτοφυλάκια ως αντιστάθμισμα ένα ποσοστό από αξιόγραφα που έχουν αναφορά στον χρυσό. Αν συμβεί αυτό η ζήτηση θα εκτοξευθεί περαιτέρω.

Η άνοδος της τιμής του χρυσού λοιπόν δεν είναι συγκυριακή, εντάσσεται στα πλαίσια ενός κύκλου που ξεκίνησε περί το 2000, όταν μετά το κραχ των dot.com’s οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να κρατούν τα επιτόκια όλο και πιο χαμηλά προκειμένου να συντομεύσουν τις υφέσεις.

Η τιμή του χρυσού τιθασεύεται όταν μετά από μεγάλες κρίσεις οι νικητές επιβάλουν μια παγκόσμια οικονομική νέα τάξη. Αυτό έγινε μετά το 1945 όταν οι ΗΠΑ με τη συμφωνία του Bretton Woods κατέστησαν το δολάριο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα με τη δέσμευση πως κάθε δολάριο που θα τους προσφέροντας θα το αντάλλαζαν με χρυσό στην ισοτιμία των 33 δολ. η ουγγιά. Οι δαπάνες του πολέμου στο Βιετνάμ όπως του ανάγκασαν να τυπώσουν παραπάνω δολάρια προκειμένου να καλύψουν τα ελλείμματα. Τον Αύγουστο του 1971 ο Νίξον έβγαλε το δολάριο από τον κανόνα του χρυσού. Έκτοτε με διακυμάνσεις ακολουθεί ανοδική πορεία.

10  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Μάρτιος 30, 2024, 10:11:58 πμ

To μεγαλυτερο κλεισιμο για τον χρυσο ανεκαθεν.
Πλεον καθισταται απαγορευτικος για τους συλλεκτες και μονο οι εμποροι τριβουν τα χερια τους για τα μεγαλυτερα περιθωρια κερδους που αναμενουν.
Εκεινο που προξενει απορια ειναι οι (μη εμφανεις) λογοι οικονομικοι,γεωπολιτικοι αλλα και ψυχολογιας για τη σημαντικη αυτη ανοδο,και τι προαναγγελουν αυτοι.
Στοιχεια απο το σημερινο capital.gr

Πλατίνα              910,50    -0,13%    -1,21
Χρυσός Spot    2.254,80    +0,12%    +2,60

Συνιστω ψυχραιμια,εχουμε ζησει και χειροτερα.
Κωστας.
11  Νομίσματα / Aφιερώματα / Χαρταετος,συμβολισμοι και εθιμα στις: Μάρτιος 17, 2024, 12:32:41 μμ
Ενα υπεροχο αρθρο για την ιστορια και τους συμβολισμους του εθιμου των χαρταετων.
Απο το Βημα.

https://www.tovima.gr/2024/03/17/society/apo-to-tserkeni-tis-smyrnis-sto-xartaeto-to-ethimo-kai-oi-symvolismoi/

Εγω και οι συνομιληκοι μου τη δεκαετια του 1960 ξεκιναγαμε να φτιαχνουμε μονοι μας χαρταετους μετα τις γιορτες των Χριστουγεννων,και μεχρι τη Καθαρα Δευτερα ειχαμε χαλασει καμια δεκαρια.
Για τη Καθαρα Δευτερα κρατουσαμε τον μεγαλυτερο και πιο ομορφα διακοσμημενο αετο και με αυτον διαγωνοζομασταν στις γειτονιες και στα υψωματα της τοτε Αθηνας.
Υλικα για τη κατασκευη τους ηταν τα καλαμια,πολυχρωμες χαρτινες κολλες,αλευροκολα δικης μας παρασκευης και σπαγγος.Κλεβαμε και κανενα ξυραφακι του πατερα μας,το τοποθετουσαμε στις μανες για να κοβουμε τους   αλλους αετους και να κερδιζουμε την αετομαχια της γειτονιας.
Αυτο κρατουσε εως και την Μεγαλοβδομαδα.

Καλα Κουλουμα και καλη Σαρακοστη.

Κωστας.
12  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Μάρτιος 11, 2024, 08:33:00 μμ
Ενα αλλο αρθρο για την ανοδο του χρυσου στο Βημα,

https://www.tovima.gr/print/finance/giati-o-xrysos-travaei-lftin-anifora/

Κωστας.
13  Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα στις: Μάρτιος 11, 2024, 09:23:07 πμ
Αρθρο για τη πορεια του χρυσου απο τον Derek Saul(Forbes) στο σημερινο Capital.
Διαβαστε.

https://www.forbesgreece.gr/oikonomia/3779446/giati-kanei-rali-o-xrusos-apsifontas-ta-istorika-upsila-tis-wall

Κωστας.
14  Δημοπρασίες-Οίκοι-Kαταστήματα Συλλεκτικά / SVcollector / Απ: Κλήρωση για χρυσό μισόλιρο στις: Μάρτιος 10, 2024, 06:25:56 μμ
Κακως δημιουργηθηκε το ολο θεμα.
Οποιος αγοραζει λαχνους,εξυπακουεται οτι μπορει να κερδισει στην οπιοαδηποτε λοταρια,αρα ουδεν μεμπτον για το Χρηστο.
Οσον με αφορα,επειδη δεν ειχα αγορασει λαχνους δεν θα συμμετασχω δηλωνοντας τα στοιχεια μου,γιατι το θεωρω ανηθικο να κερδισω οτιδηποτε για το οποιο δεν εχω προσφερει κατι.
Καλο παντως ειναι να μη δημιουργουνται τετοια θεματα,γιατι αντι να μας ενωνουν μας αποξενωνουν.
Κωστας.
15  Νομίσματα / Aφιερώματα / Κολλυβα- νομισματα η σχεση τους στις: Μάρτιος 10, 2024, 10:15:48 πμ
Ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο στο Βημα για μια αγνωστη(για μενα τουλαχιστον) ονομασια των μικρων νομισματων στην αρχαιοτητα  και την χρηση τους.


Η λέξη κόλλυβα έχει αρχαία ελληνική προέλευση. Με τις λέξεις κόλλυβο και κόλλυβα στην αρχή εννοούσαν κάθε είδος μικρού γλυκού από σιτάρι σε σχήμα πίτας ή τα «τρωγάλιζα» και τα «τραγήματα», δηλαδή ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες, φουντούκια, σύκα κ.α.) καθώς και τον «εψητόν σίτον» κατά τον Βυζαντινό λεξικογράφο Σουίδα…

Σημαίνει επίσης κάθε νόμισμα μικρής αξίας, δηλαδή το πολύ λεπτό σε πάχος και αξία νόμισμα.
Ο Αριστοφάνης (424 π.Χ) τα νομίσματα τα ονομάζει «Κόλλυβους».

Αναφέρεται ότι στα πρώτα χριστιανικά χρόνια υπήρχε το έθιμο να μοιράζουν στα μνημόσυνα, κολλύβους, μικρά δηλαδή νομίσματα, σαν ελεημοσύνη: «ελεημοσύνες υπέρ αυτών που έφυγαν προς τον Κύριο στα μνημόσυνα αυτών». Έτσι κατέληξε να ονομάζουμε και το «σιτάρι», κόλλυβα.

Το έθιμο των κολλύβων είναι πάρα πολύ παλαιό. Οι ρίζες του βρίσκονται στα προ Χριστού ακόμη χρόνια.
Το σιτάρι, η κύρια τροφή του ανθρώπινου γένους, ήταν καρπός ιερός για τους αρχαίους προγόνους μας.

Οποιος θελει να διαβασει ολοκληρο το αρθρο ας πληκτρολογησει.

https://www.tovima.gr/2024/03/08/society/to-psyxosavvato-kai-oi-rizes-tou-stin-arxaiotita-ti-itan-ta-nekysia/

Κωστας.
Σελίδες: [1] 2 3 ... 16
advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences