Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,
Παρά τις αρχικές μας εκτιμήσεις και προσδοκίες για διενέργεια της δημοπρασίας με φυσική σας παρουσία, θα θέλαμε να σας ενημερώνουμε ότι η δημοπρασία #669 θα διεξαχθεί τελικά από τα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη στις προκαθορισμένες ημερομηνίες (6 & 7 Νοεμβρίου), λόγω των πρωτόγνωρων καταστάσεων που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.
Πρότασή μας είναι η συμμετοχή σας μέσω της ψηφιακής μας πλατφόρμας για παρακολούθηση της διαδικασίας σε πραγματικό χρόνο (LIVE). Ο συγκεκριμένος τρόπος συμμετοχής εφαρμόζεται με επιτυχία από τον οίκο μας ήδη από το 2014. Φυσικά μπορείτε να συμμετέχετε και με υποβολή προσφορών πριν από την ημέρα διεξαγωγής, αλλά και με τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας.
Τα δημοπρατούμενα αντικείμενα είναι διαθέσιμα προς εξέταση στα γραφεία μας στην Πινδάρου 7, μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Για την καλύτερη παρακολούθηση της διαδικασίας, η δημοπρασία θα διεξαχθεί σε δύο μέρη στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2020.
Η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
Περίπου 1000 σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, χάρτες, φωτογραφίες, χαρακτικά και αντικείμενα νεοελληνικής μεταλλοτεχνίας έχουν ενσωματωθεί στον τρίτο κατά σειρά κατάλογο του οίκου μας.εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Το πρώτο μέρος της δημοπρασίας (6 Νοεμβρίου 2020, ώρα έναρξης 18:00), ξεκινάει με τα παλαιότυπα, από τα οποία ξεχωρίζουν η πρώιμη έκδοση “Πλουτάρχου Παράλληλα εν Βίοις Ελλήνων τε και Ρωμαίων”, του 1533 (Lot. 8001), όπως και η πρώτη δίγλωσση (ελληνικά / λατινικά) έκδοση του Ομήρου τυπωμένη στη Βασιλεία το 1551 (Lot. 8004).
Η σπάνια έκδοση του έργου «Εθνικά» του Στέφανου του Βυζάντιου που θεωρείται το πρώτο γεωγραφικό λεξικό που γράφτηκε ποτέ (Lot. 8022), όπως επίσης και η συστηματική περιγραφή του Αιγαίου μέσα από το ισολάριο του Ιταλού γεωγράφου Francesco Piacenza (Lot. 8023), ξεχωρίζουν από την ενότητα των σπάνιων Περιηγητικών Έργων που ακολουθεί.
Στην ενότητα του Φιλελληνισμού και της Ελληνικής Επανάστασης έχουμε ενσωματώσει ποικίλο υλικό (προκηρύξεις / μονόφυλλα, σχέδια / υδατογραφίες, χάρτες, εκδόσεις που τυπώνονται κατά τη διάρκεια της επανάστασης, φιλελληνικά πιάτα και χαρακτικά) στο οποίο αντικατοπτρίζονται τα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα αλλά και η απήχηση στο Ευρωπαϊκό κοινό του αγώνα της Ελλάδας για ελευθερία.
Όπως σε κάθε μας κατάλογο, μεγάλη ποικιλία εμφανίζει και η ενότητα των σπάνιων χαρτών, συγκεντρώνοντας πάνω από 100 χάρτες που αποτυπώνουν τον Ελλαδικό χώρο από τον 16ο έως και τον 20ο αιώνα συμπεριλαμβάνοντας τυπώματα μεγάλης σπανιότητας.
Το πρώτο αυτό μέρος της δημοπρασίας συμπεριλαμβάνει επίσης πληθώρα βιβλίων με αναφορά στην ιστορία της Ελλάδας, την αρχαιολογία, τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, τις επιστήμες, την παιδεία και την Ελληνική γλώσσα, την νεοελληνική μεταλλοτεχνία.
Το δεύτερο μέρος της δημοπρασίας (7 Νοεμβρίου 2020, ώρα έναρξης 12:00) εστιάζει στην Ελληνική λογοτεχνία και ποίηση, τις σπάνιες εικονογραφημένες εκδόσεις, τη Νεοελληνική χαρακτική και φωτογραφία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ενότητα της λογοτεχνίας – ποίησης με περίπου 160 έργα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρώτες εκδόσεις, με υπογραφές/αφιερώσεις από τους συγγραφείς/ποιητές. Από αυτά, μπορούμε να ξεχωρίσουμε την
Πρώτη Έκδοση από τα "Ποιήματα” του Κ. Καβάφη (καλλιτεχνική εργασία Τάκη Καλμούχου), Αλεξάνδρεια, 1935, αριθμημένο αντίτυπο με ιδιόχειρη αφιέρωση του Τάκη Καλμούχου (Lot. 8526),
Πρώτη έκδοση σε 317 αριθμημένα αντίτυπα του έργου «Ημερολόγιο καταστρώματος» του Κ. Σεφέρη, τυπωμένο στην Αθήνα το 1940 (Lot. 8559) αλλά και την επίσης
Πρώτη έκδοση του «Ο ήλιος ο ηλιάτορας» του Οδυσσέα Ελύτη, με αφιέρωση του Ελύτη στον ποιητή Α. Μπάρα (Lot. 8624).
Η ενότητα που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες σπανιότητες στη δημοπρασία είναι ίσως αυτή των Σπάνιων Εικονογραφημένων εκδόσεων. Εδώ περιλαμβάνονται μοναδικά αντίτυπα όπως:
Το μοναδικό καταγεγραμμένο αντίτυπο “Rien que la Terre” του Δ. Γαλάνη, με δύο σουίτες, δύο μονοτυπίες και δύο πρωτότυπα σχέδια όλα υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη (Lot.8682).
Ένα από τα μόλις 35 αντίτυπα του “Inscriptions pour un Album des Péchés Capitaux” , με χαρακτικά του Δ. Γαλάνη (Lot.8679).
Τη μνημειώδη έκδοση της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη με σχέδια του Pablo Picasso (Lot.8701)
Το εικονογραφημένο χειρόγραφο της Σελέστ Πολυχρονιάδη «Εφτά ζωγραφιές από Δημοτικά Τραγούδια», 1944 (Lot.8707).
Η Ομήρου Οδύσσεια σε σχέδια του Marc Chagall (Lot.8757)
Εκδόσεις σε πολύ λίγα αντίτυπα που συνδυάζουν την ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου με τα σχέδια του Αλέκου Φασιανού (Lot.8776 & Lot.8779)
Το δεύτερο μέρος της δημοπρασίας καταλήγει με τις ενότητες των αφισών, χαρακτικών και σχεδίων ελλήνων καλλιτεχνών, και των φωτογραφιών με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την Ελλάδα ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα και έως την «καλλιτεχνική φωτογραφία» μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα με σπάνια τυπώματα από τη Νέλλη, Μπαλάφα, Τλούπα, Μπούκα, Μελετζή & Ζωγράφο.
Ο κατάλογος με τις περιγραφές των λαχνών της δημοπρασίας είναι ήδη διαθέσιμος στην ιστοσελίδα μας σε ψηφιακή μορφή εδώ:
Πρώτο Μέρος & Δεύτερο Μέρος
και σε μορφή *.pdf εδώ.
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email info@karamitsos.gr ή στο τηλέφωνο 2310264366.