Εμφάνιση μηνυμάτων
|
|
Σελίδες: [1] 2 3 ... 25
|
|
1
|
Νομίσματα / Χρυσά νομίσματα / Απ: Napoleon I 40 franc 3,48 million dollar
|
στις: Νοέμβριος 23, 2025, 10:23:24 πμ
|
|
Δημητρη καλημερα. Το κειμενο ειναι μεταφρασμενο και οχι δικο μου. Τα παθη ομως των ανθρωπων δεν ειναι ερμηνευσιμα τις περισοτερες φορες. Ποσες φορες δεν εχουμε διαβασει στις εφημεριδες και εδω στην Ελλαδα οτι πεθανε καποιος τρωγλοδυτης και βρηκαν στο σπιτι του χιλιαδες λιρες,η μετρητα που θα του εξασφαλιζαν μια ζωη χαρισαμενη και οχι μια διαρκη μιζερια? Οσο για τα εσοδα της συλλογης ο δημοπρατικος οικος δεν αναφερει που θα καταληξουν. Μαλλον στο κρατος η στις τσεπες των επιτηδειων.
|
|
|
|
|
2
|
Νομίσματα / Χρυσά νομίσματα / Απ: Napoleon I 40 franc 3,48 million dollar
|
στις: Νοέμβριος 21, 2025, 11:15:32 πμ
|
|
Μερικα συμπληρωματικα στοιχεια για την αρχικη αναρτηση. Για να μην παραερμηνευθει η αξια των 3.48 εκατομμυριων δολλαριων αναφερεται στο συνολο της συλλογης και οχι στο μεμονωμενο νομισμα του Ναπολεοντα.
Τεράστια συλλογή νομισμάτων που βρέθηκε κρυμμένη στους τοίχους σπιτιού πουλήθηκε για σχεδόν 3,5 εκατομμύρια δολάρια Από τον Τζακ Γκάι , CNN Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025 Λίγοι γνώριζαν ότι ο συλλέκτης είχε συγκεντρώσει έναν τόσο τεράστιο και σημαντικό θησαυρό νομισμάτων. Beaussant Lefèvre & Associés Μια τεράστια συλλογή από ιστορικά χρυσά νομίσματα, που ανακαλύφθηκαν από τον τοίχο ενός σπιτιού στη Γαλλία μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη τους, πουλήθηκε για εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία. Ο οίκος δημοπρασιών Beaussant Lefèvre and Associates δήλωσε στο CNN την Πέμπτη ότι όλα τα νομίσματα πουλήθηκαν στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα, αποφέροντας συνολικά περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ (3,48 εκατομμύρια δολάρια). Τα νομίσματα συλλέχθηκαν από τον Paul Narce, ο οποίος έζησε σε ένα μικρό χωριό στη νοτιοδυτική Γαλλία μέχρι τον θάνατό του το 2024, σύμφωνα με την Beaussant Lefèvre and Associates. «Ο Ναρς, ο οποίος έζησε μια μέτρια ζωή και δεν είδε πολλά στον κόσμο, ξόδεψε όλα του τα χρήματα στη συλλογή του», δήλωσε ο ειδικός σε νομίσματα Τιερί Παρσί σε μια δήλωση σχετικά με την πώληση. Με τα χρόνια, δημιούργησε μια συλλογή από χρυσά νομίσματα «εξαιρετική τόσο σε αριθμό, με περισσότερα από 1.000 κομμάτια, όσο και σε σπανιότητα που περιέχει», είπε ο Πάρσι. Πολλά από τα νομίσματα χρονολογούνται αιώνες πριν, σύμφωνα με τον Parsy. Ανάμεσά τους βρίσκονται αρχαία νομίσματα από το Βασίλειο της Μακεδονίας, που χρονολογούνται στο 336-323 π.Χ., καθώς και σχεδόν ολοκληρωμένες σειρές νομισμάτων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Γάλλων βασιλέων Λουδοβίκου ΙΔ΄, Λουδοβίκου ΙΕ΄ και Λουδοβίκου ΙΣΤ΄. Ο Ναρς ζούσε μια μέτρια ζωή σε ένα μικρό χωριό, σύμφωνα με τον δημοπράτη. Beaussant Lefèvre & Associés Η συλλογή του Narce κάλυπτε διάφορες ιστορικές περιόδους. Ο Ναρς δεν είχε άμεσους απογόνους και μόνο λίγοι άνθρωποι γνώριζαν το χόμπι του. Ωστόσο, κανείς δεν ήξερε πού φύλαγε τη συλλογή του, η οποία «θα μπορούσε να είχε παραμείνει άγνωστη για πάντα», είπε η Πάρσι, αν δεν υπήρχε ένας συμβολαιογράφος που ξεκίνησε να βρει τα νομίσματα στο σπίτι, το οποίο ήταν άδειο από τότε που ο Ναρς μετακόμισε σε οίκο ευγηρίας ένα χρόνο πριν πεθάνει. Ο συμβολαιογράφος τελικά βρήκε τα κέρματα σε ένα μικρό κενό στον τοίχο, κρυμμένα πίσω από έναν πίνακα σε μια αποθήκη. Εκτός από την προσεκτικά επισημασμένη συλλογή, ο συμβολαιογράφος βρήκε επίσης 10 πακέτα, καθένα από τα οποία περιείχε 172 χρυσά νομίσματα των 20 φράγκων, που ισοδυναμούν με μια ράβδο χρυσού. Η τελική πώληση ξεπέρασε κατά πολύ την προ-δημοπρασία εκτίμηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ (2,43 εκατομμύρια δολάρια).
|
|
|
|
|
5
|
Νομίσματα / Διάφορα Ξένα νομίσματα / Ο Freddie Mercury έγινε (υπέροχο) νόμισμα
|
στις: Νοέμβριος 19, 2025, 09:46:32 πμ
|
|
Ένα νέο νόμισμα του Βασιλικού Νομισματοκοπείου του Ηνωμένου Βασιλείου προς τιμήν του εμβληματικού αρχηγού των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι παρουσιάστηκε και η αδερφή του δήλωσε ότι ο φόρος τιμής θα «σήμαινε τα πάντα» για τον θρυλικό τραγουδιστή.
Στο νόμισμα ο Φρέντι Μέρκιουρι παρουσιάζεται να τραγουδά με το ξεχωριστό του στυλ.
Οι περίπλοκες λεπτομέρειες του νομίσματος αφηγούνται την ιστορία του εξαιρετικού ταλέντου του. Η φημισμένη φωνητική του έκταση τεσσάρων οκτάβων συμβολίζεται από ένα μουσικό πεντάγραμμο που περιβάλλει την άκρη του νομίσματος και εκτείνεται από τα μπάσα έως τα πρίμα.
Πηγή έμπνευσης για το σχέδιο είναι η αξέχαστη εμφάνιση του Φρέντι Μέρκιουρι στο Live Aid. Ορισμένες εκδόσεις του νομίσματος ενσωματώνουν επίσης χρώμα, απεικονίζοντας έντονα το εμβληματικό κίτρινο σακάκι του τραγουδιστή.
«Ο Φρέντι Μέρκιουρι δεν ήταν απλώς ένας μουσικός. Ήταν μια δύναμη της φύσης που μεταμόρφωνε κάθε σκηνή στην οποία πάτησε. Αυτό το νόμισμα αποτυπώνει αυτή την ενέργειά του και τιμά ένα πραγματικά παγκόσμιο είδωλο του οποίου η επιρροή συνεχίζει να εμπνέει γενιές. Το επίπεδο λεπτομέρειας σε αυτό το σχέδιο, από την υπογραφή του μέχρι το μουσικό πεντάγραμμο που αντιπροσωπεύει την απίστευτη φωνητική του γκάμα, καθιστά αυτό ένα από τα πιο ξεχωριστά αναμνηστικά μας νομίσματα» ανέφερε η Ρεμπέκα Μόργκαν, διευθύντρια αναμνηστικών νομισμάτων στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο.
Το γεγονός ότι μας επισκέφτηκε η Κασμίρα Μπουλσάρα για την κοπή του πρώτου νομίσματος με τον Φρέντι Μέρκιουρι ήταν απίστευτα συγκινητικό και έκανε αυτό το έργο ακόμα πιο ξεχωριστό» είπε.
Η αδερφή του αείμνητου τραγουδιστή τόνισε ότι ο Φρέντι θα ήταν απόλυτα ενθουσιασμένος αν έβλεπε να τιμάται με αυτόν τον τρόπο και να γνώριζε ότι η οικογένειά του συνέβαλε στη δημιουργία αυτού του φόρου τιμής».
«Πάντα έτρεφε τόσο μεγάλο σεβασμό για τις βρετανικές παραδόσεις και τους θεσμούς, και το να τιμά το Βασιλικό Νομισματοκοπείο την κληρονομιά του με τόσο όμορφη τέχνη θα σήμαινε τα πάντα για αυτόν. Το νόμισμα αποτυπώνει τέλεια το πάθος του και τη χαρά που έφερε σε εκατομμύρια ανθρώπους μέσω της μουσικής του» υπογράμμισε.
Ο Φρέντι Μέρκιουρι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1991, παραμένει είδωλο για γενιές για διαχρονικές επιτυχίες όπως τα «Bohemian Rhapsody», «We Will Rock You» και «Don’t Stop Me Now».
|
|
|
|
|
6
|
Νομίσματα / Γενική συζήτηση για τα νομίσματα / Απ: Το αμερικανικό penny πέθανε
|
στις: Νοέμβριος 15, 2025, 07:09:04 μμ
|
|
Στις συναλλαγες μας τοις μετρητοις εννοουσα Δημητρη,δεν θυμαμαι ποτε για τελευταια φορα πληρωσα η ελαβα ρεστα μονολεπτο η διλεπτο. Στη Γερμανια,Ολλανδια,Αυστρια και σε αλλες χωρες σου δινουν ρεστα και απαιτουν ακομη και ενα μονολεπτο απο την αναγραφομενη τιμη του προιοντος η της παροχης. Στις ΗΠΑ εχω χρονια να παω και ετσι δεν εχω γνωμη για το τι ισχυε προσφατα.
|
|
|
|
|
7
|
Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα
|
στις: Νοέμβριος 15, 2025, 08:41:36 πμ
|
|
Το κλεισιμο της εβδομαδας στις14/11/2025
Πλατίνα 1.558,80 -3,41% -55,10 Χρυσός Spot 4.084,29 -2,63% -110,21 Άργυρος 50,50 -5,02% -2,67
Έπεσε ο χρυσός μαζί με τις προσδοκίες για τα επιτόκια - Κατηφόρισε ως 3% στο τέλος μιας ανοδικής εβδομάδας
Αποδυναμώθηκε ο χρυσός, καθώς οι προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων από την Fed τον Δεκέμβριο εξασθενούν και ενώ οι αγορές παγκοσμίως βρέθηκαν σε κλοιό ρευστοποιήσεων τις τελευταίες ώρες.
Η τιμή spot του χρυσού σημείωσε πτώση 1,9% στα 4.092,72 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ νωρίτερα γνώρισε "βουτιά" άνω του 3%. Στο σύνολο της εβδομάδας, πάντως, ενισχύθηκε 2,3%. Τα futures του χρυσού στις ΗΠΑ, παραδόσεως Δεκεμβρίου, υποχώρησαν 2,4% στα 4.094,20 δολάρια.
Τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της Fed τον επόμενο μήνα, με τις ελπίδες των επενδυτών για περιθώρια μείωσης των επιτοκίων να εξανεμίζονται, στον απόηχο της επιφυλακτικής στάσης που υιοθετούν ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
"Η ιδέα μικρότερων πιθανοτήτων μείωσης των επιτοκίων από την Fed τον Δεκέμβριο μειώνει κάπως την αισιοδοξία της αγοράς χρυσού και ασημιού", δήλωσε ο David Meger, επικεφαλής συναλλαγών μετάλλων στην High Ridge Futures.
Εν τω μεταξύ, το shutdown της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το οποίο ήταν το μακροβιότερο στην ιστορία των ΗΠΑ, έληξε το βράδυ της Τετάρτης, αφού διήρκεσε περισσότερο από έξι εβδομάδες. Αυτή η εξέλιξη αναμενόταν να τερματίσει και μια περίοδο, κατά την οποία οι επενδυτές λειτουργούσαν χωρίς σημαντικά οικονομικά δεδομένα. Ωστόσο, καλλιεργήθηκαν νέα ερωτήματα όταν η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λίβιτ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην δημοσιευτούν κρίσιμα οικονομικά στοιχεία για τον Οκτώβριο.
Στα υπόλοιπα μέταλλα, η τιμή spot του ασημιού έχασε 2,8% στα 50,84 δολάρια ανά ουγγιά, κερδίζοντας 5% στο σύνολο της εβδομάδας, ενώ η πλατίνα υποχώρησε 2,1% στα 1.547,30 δολάρια και το παλλάδιο διαμορφώθηκε 2,8% χαμηλότερα στα 1.387,25 δολάρια.
|
|
|
|
|
9
|
Νομίσματα / Γενική συζήτηση για τα νομίσματα / Το αμερικανικό penny πέθανε
|
στις: Νοέμβριος 14, 2025, 09:43:48 πμ
|
|
Το αμερικανικό penny πέθανε: Γιατί οι ΗΠΑ κατήργησαν το πιο διάσημο κέρμα τους
Από εδώ και στο εξής, οι μόνες νέες πένες που θα κυκλοφορήσει το Νομισματοκοπείο, θα είναι συλλεκτικές εκδόσεις, που δε θα χρησιμοποιούνται ως νόμισμα και θα παράγονται «σε περιορισμένες ποσότητες»
«Το αμερικανικό σεντ («penny») πέθανε την Τετάρτη στη Φιλαδέλφεια. Ήταν 232 ετών. Αίτια του θανάτου του, πως ήταν ξεπερασμένο και κοστοβόρο, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών». Με αυτά τα λόγια αποχαιρετούν οι New York Times το αμερικανικό νόμισμα ελάχιστης αξίας, αφού το τελευταίο σεντ κόπηκε προχθές στο Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ.
Από εδώ και στο εξής, οι μόνες νέες πένες που θα κυκλοφορήσει το Νομισματοκοπείο, θα είναι συλλεκτικές εκδόσεις, που δε θα χρησιμοποιούνται ως νόμισμα και θα παράγονται «σε περιορισμένες ποσότητες». Ωστόσο, ακόμη και μετά θάνατον, το σεντ θα συνεχίσει να υπάρχει στις αμερικανικές τσέπες, αφού, όσα κυκλοφορούν, θα ισχύουν κανονικά. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Τραπεζιτών, υπάρχουν ακόμη περίπου 250 δισεκατομμύρια νομίσματα σε κυκλοφορία.
Αλλά τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν είχε κανένα νόημα να συνεχίσουν να παράγονται σεντς, καθώς το κόστος κατασκευής του είναι πλέον σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την αξία του.
«Για πολύ καιρό οι ΗΠΑ έκοβαν σεντς που μας κόστιζαν κυριολεκτικά περισσότερα από 2 σεντς το καθένα», είχε γράψει ο Τραμπ σε μια ανάρτησή του πριν από έξι μήνες. «Αυτό είναι τόσο σπάταλο!». Υπολογίζεται ότι ο τερματισμός της παραγωγής θα εξοικονομήσει στους φορολογούμενους περίπου 56 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Τέλος Εποχής
Το 1793, με ένα σεντ μπορούσε κανείς να αγοράσει ένα μπισκότο, ένα κερί ή ένα κομμάτι καραμέλας. Το 1896, μπορούσε να πάρει ένα μικρό γλύκισμα, τα λεγόμενα «penny candy». Εδώ και χρόνια όμως, με ένα σεντ δεν μπορεί να αγοράσει κανείς τίποτα – αλλά η πολιτιστική του αξία παραμένει μεγάλη, όπως επισημαίνουν εδώ και δυο μέρες τα αμερικανικά μέσα.
Επισήμως γνωστό ως σεντ, αλλά ευρέως αναφερόμενο ως penny/πένα, το ιστορικό νόμισμα για πρώτη φορά κόπηκε το 1787 και είχε ένα σχέδιο ηλιακού ρολογιού, που επινοήθηκε από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, έναν από τους Ιδρυτές Πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών. Πατέρας του νομίσματος πάντως θεωρείται ο Αλεξάντερ Χάμιλτον, ο πρώτος Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.. Αφού άλλαξε αρκετές φορές όψη, το 1909 το σεντ απέκτησε το προφίλ του Πρόεδρου Αβραάμ Λίνκολν, για να σηματοδοτήσει τα 100α γενέθλιά του.
Ως «penny», το νόμισμα έχει θέση σε εκατοντάδες αμερικανικές φράσεις, τραγούδια, τίτλους ταινιών. Για κάποιους ήταν συνυφασμένο με την τύχη, για άλλους θεωρείτο γρουσουζιά. Για αυτό και τα τελευταία σεντ που κόπηκαν αυτή την εβδομάδα, θα δοθούν σε δημοπρασία, όπως και τα προηγούμενα από αυτά. Τα προβλήματα
Όπως και να έχει, οι εκκλήσεις για «ευθανασία» του σεντ είχαν πράγματι αυξηθεί, μέχρι που τελικά ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τη θανατική του καταδίκη τον Φεβρουάριο. Ενδεικτικά, οι New York Times έγραφαν ένα χρόνο πριν πως «Η Αμερική πρέπει να απελευθερωθεί από την τυραννία του penny». Όμως, παρότι επρόκειτο για το προγραμματισμένο τέλος ενός κατά κοινή ομολογία ξεπερασμένου νομίσματος, αποδείχθηκε μια διαδικασία που συνοδεύτηκε από προβλήματα και ιδιαίτερα για τους εμπόρους λιανικής. Ορισμένοι είχαν ήδη εκφράσει ανησυχίες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα αποθέματα μειώνονταν και η τελευταία παραγωγή πλησίαζε.
Άλλες χώρες που κατήργησαν τα κέρματα χαμηλής αξίας, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ελβετία, είχαν σαφείς οδηγίες, όμως εν προκειμένω στις ΗΠΑ, πολλοί μαγαζάτορες πιστεύουν πως η σταδιακή κατάργηση ήταν απότομη και χωρίς καθοδήγηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των συναλλαγών με τους πελάτες, για παράδειγμα στην περίπτωση που πληρώνουν με μετρητά και πρέπει να τους δώσουν ρέστα σε σεντ.
Κάποιοι στρογγυλοποίησαν τις τιμές τους προς τα κάτω, προκειμένου να μην επιβαρύνουν τους πελάτες, άλλοι παρακάλεσαν τους πελάτες να φέρουν το ακριβές ποσό, ενώ οι πιο δημιουργικοί αντί για ρέστα τους έδιναν κάτι άλλο, όπως μεταδίδει το CNN.
«Υποστηρίζουμε την κατάργηση του σεντ εδώ και 30 χρόνια. Αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος που θέλαμε να γίνει», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Τζεφ Λέναρντ της αμερικανικής Εθνικής Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών.
|
|
|
|
|
10
|
Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα
|
στις: Νοέμβριος 09, 2025, 01:31:46 μμ
|
|
Dimisaris τα μεταλλα παραπανε καλα. Αρκει για αυτους που αγοραζουν τωρα να διατηρηθουν οι τιμες. Για το μελλον σιγουρα ειναι καλη τοποθετηση,ετσι οπως βαδιζουν τα πραγματα. Προσωπικα μου ξινοφαινονται οι σημερινες τιμες γιατι καθιστανται απαγορευτικες νεες αγορες για τα νομισματα που κυνηγω και θελω να ενταξω στη συλλογη μου. Παρατηρω τα χαλκινα τα οποια εχουν ξεφυγει τελειως,οπως και τα νεωτερα ελληνικα παρολο που υπαρχουν σε απεριοριστους αριθμους να εχουν αυξηθει ποσοστιαια περισσοτερο απο τα χρυσα και τα ασημενια. Χρεπια χαλκονικελινα και σου ζητανε τοσα οσα πριν 10 χρονια επαιρνες ενα χρυσο. Σημεια των καιρων και της ελληνικης πραγματικοτητας.
|
|
|
|
|
11
|
Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα
|
στις: Νοέμβριος 09, 2025, 08:52:27 πμ
|
|
Την κομ#####στικη θεωρια οτι, επιστροφη στον πρωτογενη τομεα και στο νομισμα κλπ κλπ την ακουω και διαβαζω μισο αιωνα. Αν ημαστε στη δρχ, τωρα το δολλαριο θα ειχε 2500 δρχ. Τωρα ειναι κατω απο 300δρχ. Το 2001 λιγο πριν μπουμε ηταν στις 400 δρχ.
Δημητρη αυτα τα πιστευουν και τα γραφουν οσοι δεν γνωρισαν τη δραχμη με τις υποτιμησεις της,τις διολισθησεις της τη μη αναγνωριση της πουθενα στο εξωτερικο και την ανταγωνιστικοτητα της. Οσοι για διαφορους λογους ταξιδευαμε στο εξωτερικο την εποχη 1970-2000 γνωριζουμε πολυ καλα τι σημαινει ελληνικο νομισμα και τι μπορουσες να κανεις και να υπολογισεις. Μπηκαμε εστω και απο σποντα σε μια οικονομικη κοινοτητα με κανονες και σταθεροτητα και αντι να προσπαθουμε με νυχια και δοντια να διορθωσουμε 400 χρονια οθωμανικης κατοχης και 200 χρονια ελληνικης κακοδιοικησης,τρωγομαστε για τα δοντια του γαιδαρου που μας χαριζουν. Οσοι εχουν μνημη και οχι παρωπιδες ας θυμηθουν πως ηταν η ελληνικη επαρχια (θυμιζε βαθη Ανατολιας με γευση Αφγανισταν ως προς τις συνθηκες διαβιωσης,χωρις θερμανση,τουαλετα,τρεχουμενο νερο,ηλεκτρικο ρευμα,συγκοινωνιες κλπ) και τωρα σκουζουμε αν πεσει το ιντερνετ 5 λεπτα στην ανω κωλοπετινιτσα. Ας θυμηθουμε τους ορους διαβιωσης στις πολεις (αδιαψευτος μαρτυς οι παλιες κινηματογραφικες ταινιες),5 νομα σενα δωμα,τι τρωγαμε,πως διασκεδαζαμε,που και αν πηγαιναμε ποτε διακοπες,τι επιδοματα,τι αγροτικες επιδοτησεις τι μισθους,τι δικαιωματα εργατικα και κοινωνικα ειχαμε. Ολα οσα πετυχαμε εγιναν με τη συγχρηματοδοτηση απο την ΕΕ,αν ειμασταν εκτος ας κανει καποιος ενα ταξιδι στην Τουρκια-Αλβανια-Σερβια-Ρωσια και μετα τα συζηταμε. Λαθη εγιναν πολλα και θα γινουν και αλλα,το θεμα ομως ειναι το δασος και οχι ενα δεντρο,ας αφησουμε τη γκρινια και ας δουμε τα πραγματα με την ψυχρη λογικη οπως τα βλεπουν ολα τα αλλα εθνη-κρατη και κοινωνιες. Το Brexit ειναι ενα πολυ μεγαλο μαθημα για ολους,Βρετανους και ευρωπαιους πολεμιους της ΕΕ,και συζηταμε για μια μεγαλη Βρετανια με οικονομια και παραγωγικοτητα μεσα στις 5 μεγαλυτερες του κοσμου,εμεις που θελουμε να παμε? Το που πας ρε Καραμητρο εδω ταιριαζει. Αυτα για μουντη συννεφιασμενη Κυριακη πρωι,χωρις καφε γιατι μου τελιωσε και βαριεμαι να παω να αγορασω διπλα απο το καφενειο. Κωστας.
|
|
|
|
|
12
|
Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα
|
στις: Νοέμβριος 02, 2025, 09:26:18 πμ
|
|
Απο το σημερινο capital.gr
Μήνας ρεκόρ για τα πολύτιμα μέταλλα ο Οκτώβριος
Ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας των ρεκόρ στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων. Εκτός από τον χρυσό, που η τιμή του σκαρφάλωσε έως τα 4.355 δολάρια ανά ουγκιά, ιστορικά υψηλά σημείωσαν και οι τιμές του ασημιού και της πλατίνας, με τις τιμές τους να φτάνουν πάνω από τα 54 δολάρια και τα 1.722 δολάρια ανά ουγκιά, αντίστοιχα. Η ετήσια αύξηση των τιμών για το ασήμι (50%) και την πλατίνα (60%) ήταν υψηλότερη από αυτή του χρυσού (46%).
Η πορεία των τιμών των πολύτιμων μετάλλων έχει υψηλό συντελεστή συσχέτισης, όπως φαίνεται και από τις μεταβολές τους στην τελευταία πενταετία, με την τιμή του χρυσού να υπερδιπλασιάζεται (αύξηση 114%) στην περίοδο αυτή, όπως και του ασημιού (αύξηση 102%), ενώ η της πλατίνας αυξήθηκε 90%.
Πίσω από την εκρηκτική αύξηση των τιμών των τριών μετάλλων φέτος υπάρχουν ορισμένοι κοινοί παράγοντες αλλά και ειδικότεροι λόγοι. Το βασικό κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι λειτουργούν ως επενδυτικά καταφύγια σε περιόδους αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία, η οποία αυξήθηκε σημαντικά φέτος με τους δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και την προσπάθειά του να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Επειδή η δυνατότητα αύξησης της προσφοράς των πολύτιμων μετάλλων είναι περιορισμένη από τη φύση, μία αύξηση της ζήτησης από τους επενδυτές οδηγεί σε σημαντικές αυξήσεις τιμών. Από τα τρία πολύτιμα μέταλλα, το πιο σπάνιο είναι η πλατίνα και το λιγότερο σπάνιο το ασήμι, αλλά και για το τελευταίο η δυνατότητα εξόρυξης νέων ποσοτήτων και αύξησης της προσφοράς είναι πιο περιορισμένη από άλλα μέταλλα.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council), η ζήτηση του κίτρινου μετάλλου στο γ' τρίμηνο του 2025 αυξήθηκε συνολικά κατά 3% σε ετήσια βάση στο επίπεδο-ρεκόρ των 1.313 τόνων, αλλά σε αξία αυξήθηκε 44% καθώς η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε 40%, κάνοντας 13 νέα υψηλά ρεκόρ στο διάστημα αυτό.
Βασικοί μοχλοί της ζήτησης που απογείωσαν τις τιμές ήταν οι επενδύσεις ιδιωτών, με αγορές ράβδων και νομισμάτων χρυσού ή μεριδίων σε χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια χρυσού (ETFs). Οι αγορές ράβδων και χρυσών νομισμάτων αυξήθηκαν 17% σε ετήσια βάση στους 316 τόνους, ξεπερνώντας το επίπεδο των 300 τόνων για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι αγορές μέσω ETFs υπερδιπλασιάστηκαν (+134%) και έφτασαν τους 222 τόνους.
Οι αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες συνέβαλαν επίσης στο ράλι των τιμών, καθώς αυξήθηκαν 10% και έφτασαν τους 220 τόνους. Η τρελή κούρσα των τιμών αποθάρρυνε, όμως, τη ζήτηση για παραγωγή χρυσών κοσμημάτων, με τις σχετικές ποσότητες να μειώνονται σχεδόν κατά 20% στους 371 τόνους, ενώ η αξία τους αυξήθηκε 13%.
Ο χρυσός χρησιμοποιείται και σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας, πέραν αυτού των κοσμημάτων, αλλά σε σχετικά μικρότερες ποσότητες (81,7 τόνοι στο γ' τρίμηνο). Η τιμή του υποχώρησε τις τελευταίες ημέρες από το επίπεδο-ρεκόρ που σημείωσε στις 20 Οκτωβρίου αλλά εξακολουθεί να διαμορφώνεται πολύ υψηλά, κοντά στα 4.000 δολάρια ανά ουγκιά.
Το ασήμι έχει πολύ ευρύτερη βιομηχανική εφαρμογή από τον χρυσό καθώς χρησιμοποιείται σε πολλούς κλάδους, μεταξύ άλλων στα ηλιακά πάνελ, τα κινητά τηλέφωνα, τα data centers και την αργυροχοΐα. Η αυξημένη ζήτηση για βιομηχανική χρήση σε συνδυασμό με τις αγορές από επενδυτές λειτούργησαν συνδυαστικά για να δώσουν μεγάλη ώθηση στην τιμή του, η οποία, παρά τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (πάνω από 49 δολάρια ανά ουγκιά). Ένας άλλος παράγοντας πίσω από τη μεγάλη άνοδο της τιμής του ασημιού είναι το έλλειμμα προσφοράς που υπάρχει στην αγορά την τελευταία πενταετία καθώς η παραγωγή των ορυχείων ήταν στάσιμη ενώ η ζήτηση αυξανόταν, σύμφωνα με αναλυτή μετάλλων στη Zaner Metals.
Η τιμή της πλατίνας εκτινάχθηκε επίσης λόγω της σταθερής ζήτησης από τη βιομηχανία σε συνδυασμό με την αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων από τους επενδυτές. Η τιμή της έκανε επίσης μία μικρή διόρθωση το τελευταίο διάστημα, αλλά παραμένει κοντά στα υψηλά επίπεδα (1.590 δολάρια ανά ουγκιά).
Πηγή: ΑΠΕ
|
|
|
|
|
13
|
Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα
|
στις: Νοέμβριος 01, 2025, 09:26:26 πμ
|
|
Δειτε το κλεισιμο της 31/10/2025. Σταθεροποιητικες κινησεις για τα μεταλλα,μετα την πτωση της Τριτης. Αναμενουμε την περαιτερω πορεια των τιμων μετα τις τελευταιες γεωπολιτικες κινησεις,αν και οπως εχω ξαναγραψει ο χρυσος εχει πληρως αυτονομηθει απο την μεχρι τωρα ισχυουσα οικονομικη θεωρια-πρακτικη.
Πλατίνα 1.572,00 -2,62% -42,30 Χρυσός Spot 4.014,00 -0,05% -1,90 Άργυρος 48,27 -0,72% -0,35
|
|
|
|
|
14
|
Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα
|
στις: Οκτώβριος 30, 2025, 09:06:56 πμ
|
|
Ράλι του χρυσού: Σημάδι αποδολαριοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας;
Του Γεωργίου Ι. Μάτσου*
Η διάσπαση των 4.000 δολαρίων ανά ουγκιά χρυσού στις 7-10-2025 σηματοδότησε πρωτοφανή επίπεδα τιμών του πολύτιμου μετάλλου. Παρά την πτώση, έκτοτε, από τα υψηλά των 4.381,21 δολαρίων, η τιμή δείχνει να σταθεροποιείται πέριξ του ήδη υπέρμετρα υψηλού ορίου των 4.000 δολαρίων.
Τα τελευταία 110 χρόνια, χρυσός και δολάριο είχαν κατά κάποιο τρόπο βίους παράλληλους: Η δημιουργία της Fed το 1913, σε συνδυασμό με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Α΄ ΠΠ, έληξε την οιονεί παγκόσμια νομισματική ένωση του χρυσού που, de facto ή de jure, ίσχυε από την αρχαιότητα. Ο κανόνας του χρυσού ίσχυσε εν μέρει κατά τον Μεσοπόλεμο και έμμεσα από το 1944 έως το 1971 δια της σταθερής τιμής 35 δολαρίων ανά ουγκιά που όρισε η συνθήκη του Bretton-Woods. Δια του δολαρίου, ο έμμεσος κανόνας χρυσού επεκτεινόταν στην παγκόσμια οικονομία.
Όταν καταργήθηκε το σύστημα ισοτιμιών Bretton Woods, το δολάριο φάνηκε να "καταρρέει" έναντι του χρυσού. Ταυτόχρονα όμως κέρδισε εύκολα τη νομισματική πρωτοκαθεδρία. Με τις πετρελαϊκές κρίσεις, η τιμή του αποτιμώμενου σε δολάρια πετρελαίου εκτοξεύθηκε και η δολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύθηκε, αντί να αποδυναμωθεί.
Η αποτίμηση και των λοιπών commodities σε δολάρια ήταν φυσιολογική, πόσο μάλλον όταν οι ΗΠΑ παρέμεναν έως τις αρχές της δεκαετίας 1990 η πλανητική βιομηχανική υπερδύναμη, η χώρα με το συντριπτικά μεγαλύτερο ΑΕΠ και η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη.
Η νομισματική σημασία της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος αποδεικνυόταν σε καιρούς διεθνών γεωπολιτικών κρίσεων. Το δολάριο καθίστατο τότε, μαζί με τον χρυσό, το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών.
Για τον χρυσό είναι ευχερώς κατανοητό γιατί αποτελεί ασφαλές καταφύγιο: Είναι αναλλοίωτος, δεν οξειδώνεται, δεν νοθεύεται με τρόπο μη ευχερώς εντοπίσιμο, είναι όσο σπάνιος χρειάζεται να είναι.
Το δολάριο, ως fiat money, είναι αξιόπιστο στις γεωπολιτικές κρίσεις για τελείως άλλο λόγο: Διότι οι αγορές θεωρούσαν ότι οι ΗΠΑ μπορούσαν να νικήσουν στρατιωτικά οποιονδήποτε εχθρό υπό οιαδήποτε περίσταση.
Τη νομισματική αξία της στρατιωτικής ισχύος δείχνει μια σκηνή της κλασικής ταινίας "Όσα παίρνει ο άνεμος" (1939): Οι Νότιοι του αμερικανικού εμφυλίου έχουν ηττηθεί, η οικογένεια της πρωταγωνίστριας, Σκάρλετ Ο’Χάρα, έχει καταστραφεί. Η Σκάρλετ ρωτά απεγνωσμένα τον πατέρα της, τι θα κάνουν. Αυτός, έχοντας ήδη χάσει τα λογικά του, δείχνει ένα μάτσο χαρτιά λέγοντας: "Bonds. They're all we saved. All we have left. Bonds!". Τα ομόλογα ήταν όμως της "Συνομοσπονδίας", της κρατικής οντότητας των Νοτίων, και δεν είχαν πια καμία αξία.
Η στρατιωτική ισχύς είναι λοιπόν σημαντική ως "αντίκρυσμα" ενός νομίσματος, διότι τα χρεώγραφα που εκφράζονται σε αυτό το νόμισμα χρειάζονται τουλάχιστον την ύπαρξη του κράτους, για να έχουν οιαδήποτε αξία.
Οι αυξανόμενες ενδείξεις κλονισμού της, έως χθες αδιαμφισβήτητης, στρατιωτικής υπεροχής των ΗΠΑ, ουχ ήττον και λόγω της σημασίας των κινεζικών σπανίων γαιών στην τεχνολογικά προηγμένη πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ, αντανακλώνται συνεπώς αναπόφευκτα στην ισχύ του δολαρίου.
Είναι λοιπόν η άνοδος μόνον του χρυσού και όχι του δολαρίου ένδειξη γενικότερης αδυναμίας των ΗΠΑ και απαρχή αποδολαριοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας;
Η τελευταία έκθεση της Morgan Stanley για το ράλι του χρυσού θεωρεί ότι παρά την πρόσφατη, τεράστια αύξηση της τιμής του, ο χρυσός θα συνεχίσει να ανεβαίνει (συμφωνούν με την εκτίμηση και οι Goldman Sachs και UBS). Εκεί διαβάζουμε ως αιτίες της ανόδου τα ακόλουθα: "[…] Major policy, geopolitical and economic developments this year, including tariffs, the Israel-Hamas conflict, concerns about the Federal Reserve’s independence and the U.S. government shutdown.".
Οι γεωπολιτικές αναταράξεις που αναφέρει η Morgan Stanley, ήταν έως χθες αιτία ανόδου και του χρυσού και του δολαρίου, αφού και τα δύο θεωρούνταν ασφαλή καταφύγια. Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο σήμερα. Ανεβαίνει μόνον ο χρυσός και όχι το δολάριο. Γιατί;
Διότι εκτός από τη σταδιακή απώλεια της στρατιωτικής υπεροχής τους, οι ΗΠΑ είναι υπαίτιες με αρνητικό τρόπο για όλες τις λοιπές συγκεκριμένες αιτίες ανόδου του χρυσού που αναφέρει η Morgan Stanley. Με εξαίρεση τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, τα υπόλοιπα (δασμοί, ανεξαρτησία της Fed, κυβερνητικό shutdown) αφορούν τις ΗΠΑ με αρνητικό τρόπο.
Η απειλούμενη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι στην πραγματικότητα ο πειρασμός της ανορθολογικής νομισματικής πολιτικής, στον οποίο υποκύπτουν πολλοί ισχυροί ηγέτες, που ψάχνουν την εύκολη οδό για την οικονομική ανάπτυξη. Το ότι μια οικονομικώς ισχυρή χώρα δύναται να καταπατήσει τον νομισματικό ορθολογισμό, αποτελεί δομικό και όχι προσωρινό ή προσωποπαγές πρόβλημα.
Ούτε το κυβερνητικό shutdown είναι κάτι μεμονωμένο. Η διαμάχη μεταξύ ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών εδράζεται στην αυξανόμενη επίδραση των "παλαβών" πτερύγων κάθε κόμματος. Shutdown στο μέλλον θα συμβαίνουν μάλλον συχνότερα παρά αραιότερα. Και όταν το shutdown οδηγεί μέχρι και σε αδυναμία πληρωμής του στρατού, καταδεικνύεται ότι η διαφαινόμενη κατάλυση της Pax Americana αποτελεί ευρύτερο γεγονός, με σαφείς νομισματικές συνέπειες, που αντικατοπτρίζονται στο προβλεπόμενο να συνεχιστεί ράλι του χρυσού.
Όσον αφορά τους δασμούς, η στήλη έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι δεν χρησιμοποιούνται πια ως μέσα κλασικού βιομηχανικού προστατευτισμού, αλλά αποτελούν μάλλον σπασμωδικές κινήσεις, που προδίδουν αδυναμία αντίδρασης εκ μέρους των ΗΠΑ στον τεχνολογικό ανταγωνισμό με τις ανερχόμενες ασιατικές δυνάμεις και ιδίως την Κίνα: Ακόμη και χωρίς τους "σπασμωδικούς" δασμούς, οι ΗΠΑ θα εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν αυξανόμενη υστέρηση έναντι της Κίνας, χωρίς ίσως να είναι τόσο εμφανής (και έμμεσα ομολογημένη).
Συμπερασματικά: Σχεδόν το σύνολο των παραμέτρων που αναφέρει η Morgan Stanley ως ενισχυτικών της τιμής του χρυσού υπό την ιδιότητά του ως ασφαλούς καταφυγίου, είναι ταυτόχρονα παράμετροι αδυναμίας του δολαρίου ως τέτοιου, ως ασφαλούς δηλαδή καταφυγίου.
Το χειρότερο για τις ΗΠΑ είναι, ότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καμία προοπτική βελτίωσης όσων παραμέτρων οδηγούν σήμερα τους επενδυτές να θεωρούν μόνον τον χρυσό και όχι το δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο.
Είναι μάλιστα τόσο έντονη η "αμερικανικότητα" των παραμέτρων του ράλι χρυσού, όπως τις παρουσιάζει μια τράπεζα του βεληνεκούς της Morgan Stanley, που θα έλεγε κανείς ότι ο χρυσός καθίσταται ασφαλές καταφύγιο έναντι του δολαρίου. Όχι μαζί του, όπως συνέβαινε διαρκώς από τον Α΄ ΠΠ έως μόλις χθες.
Καμία διεθνής τράπεζα δεν θα μιλήσει, ακόμη, ανοικτά για αυτά τα προβλήματα του δολαρίου, ακόμη κι αν καταμαρτυρούνται σαφώς στις εκθέσεις τους. Όμως όταν ο χρυσός αντιπροσωπεύει, για πρώτη φορά τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια, μεγαλύτερο μερίδιο αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών από τα αμερικανικά ομόλογα, τότε ο υποβιβασμός του διεθνούς ρόλου του δολαρίου είναι ήδη εδώ.
|
|
|
|
|
15
|
Eπενδυτικά Μέταλλα-Bullion / Χρυσός / Απ: Χρυσος σημερα
|
στις: Οκτώβριος 28, 2025, 08:42:14 πμ
|
|
Δειτε πως κινουνται τα μεταλλα τωρα 28/10/2028. Αποκλιμακωση κατω απο τα 4.000 δολ/ουγγια ο χρυσος. Ας ελπισουμε (τουλαχιστον προσωπικα αυτο θελω) ακομη μεγαλυτερη και γρηγορη πτωση. Πλατίνα 1.544,65 -2,34% -36,95 Άργυρος 46,68 -0,20% -0,09 Χρυσός Spot 3.971,11 -1,21% -48,59
Χρονια Πολλα σε ολους.
|
|
|
|
|