Στέκι Συλλεκτών

Ευρωνομίσματα => 'Ο,τι αφορά τα Ευρωνομίσματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: chronos στις Ιανουάριος 13, 2023, 12:00:22 πμΤίτλος: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: chronos στις Ιανουάριος 13, 2023, 12:00:22 πμ
Απ΄ό,τι φαίνεται, μετά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών από τα μέσα τού 2021 και εξής, κάθε παραγγελία νομισμάτων από Βατικανό, Άγιο Μαρίνο και Ανδόρρα περνάει πλέον από το ελληνικό Τελωνείο και χρεώνεται με δασμούς, εφόσον η αποστολή γίνεται απευθείας από το έδαφος των κρατών αυτών, καθώς θεωρείται συναλλαγή από χώρα εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Αγόρασα τον Οκτώβριο 2022 τα αναμνηστικά δίευρα 2022 τού Βατικανό, απευθείας από το Φιλοτελιστικό και Νομισματικό Γραφείο τους, με τον γνωστό τρόπο, όπως κάνω κάθε χρόνο. Αξία κάθε νομίσματος 18 ευρώ συν 6 ευρώ έξοδα αποστολής. Το Βατικανό δεν χρεώνει ΦΠΑ, πιθανώς διότι δεν διαθέτει φορολογική νομοθεσία επιβολής ΦΠΑ στις συναλλαγές.

Για πρώτη φορά όμως το 2022, το δέμα πέρασε από το ελληνικό Τελωνείο, φτάνοντας στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι ότι το Βατικανό δεν είναι χώρα μέλος τού ΕΟΧ. Εντελώς παράδοξο, βέβαια, καθώς πρόκειται για χώρα η οποία δεν διαθέτει συνοριακούς ελέγχους με την Ιταλία, η οποία είναι μέλος τής ΕΕ και του ΕΟΧ. Μπορεί δηλαδή κάλλιστα να μπει κάποιος στο Βατικανό, να αγοράσει το οτιδήποτε, έπειτα να βγει με τα πόδια έξω στη Ρώμη, χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο και να το ταχυδρομήσει στην Ελλάδα με το Ιταλικό Ταχυδρομείο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν περνάει από τελωνείο το πακέτο. Ωστόσο, στην περίπτωση παραγγελίας απευθείας από κατάστημα εντός Βατικανό, το δέμα αποστέλλεται με το Ταχυδρομείο τού Βατικανό, αποστολέας φαίνεται κατάστημα / Υπηρεσία τής χώρας αυτής, επομένως θεωρείται συναλλαγή εκτός ΕΟΧ και η είσοδος του πακέτου στο ελληνικό Τελωνείο είναι βέβαιη.

Στην δική μου περίπτωση, το δέμα παρέμεινε στο Τελωνείο τού αεροδρομίου για τρεις εβδομάδες, στο μεσοδιάστημα των οποίων έλαβα επιστολή με την οποία μου ζητούσαν το τιμολόγιο αγοράς, προκειμένου να προχωρήσει ο εκτελωνισμός. Τους έστειλα το τιμολόγιο μαζί με την απόδειξη κατάθεσης της τράπεζας, τους έστειλα και δύο email υπενθύμισης, όταν έβλεπα ότι αργούσαν πολύ (γιατί τηλέφωνα δεν σηκώνουν φυσικά) και έτσι έλαβα τελικά το δέμα μου με ένα μήνα καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, ο χρόνος από την ημέρα αποστολής από το Βατικανό μέχρι την ημέρα παραλαβής του από εμένα από το τοπικό κατάστημα ΕΛΤΑ ήταν 5 εβδομάδες και ίσως να ήταν μεγαλύτερος, αν δεν έστελνα και ξανάστελνα email υπενθύμισης.

Πέραν όμως της μεγάλης καθυστέρησης, το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν οι δασμοί. Παρότι, τόσο επάνω στο πακέτο όσο και στο τιμολόγιο, ήταν απολύτως σαφές το είδος, ο ακριβής προσδιορισμός κάθε τεμαχίου με το όνομά του και η αξία αγοράς του (18 ευρώ έκαστο), το ελληνικό Τελωνείο θεώρησε ως αξία εκάστου νομισματικού προϊόντος, για την διαδικασία τού εκτελωνισμού και μόνο, ακριβώς το διπλάσιο, ήτοι 36 ευρώ (18 x 2 = 36). Συνεπώς, επέβαλε στο καθένα ΦΠΑ 24%, όχι επί των 18 ευρώ, που ήταν η πραγματική αξία τού καθενός, αλλά επί αξίας 36 ευρώ, επί της τεκμαρτής τελωνειακής τους αξίας δηλαδή. Με ποια λογική, βέβαια, το ελληνικό Τελωνείο όρισε ως αξία εκάστοτε νομισματικού προϊόντος από το Βατικανό ακριβώς το διπλάσιο της πραγματικής, που αναγραφόταν στο τιμολόγιο, ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω! Στο έντυπο δασμολόγησης δεν υπάρχουν αιτιολογίες, παρά μόνο το ποσό που οφείλει να πληρώσει ο παραλήπτης για τον εκτελωνισμό, ούτε φυσικά στο Ταχυδρομείο ξέρουν να σου πουν κάτι. Στο ποσό αυτό ΦΠΑ επί της διπλάσιας αξίας των αντικειμένων, προστέθηκε και το ποσό των εξόδων εκτελωνισμού, το οποίο είναι στάνταρ 10 ευρώ ανά δέμα μικρού μεγέθους (τα έξοδα εκτελωνισμού αυξάνονται, αν το μέγεθος του πακέτου είναι μεσαίο ή μεγάλο).

Υπάρχει, ωστόσο, η δυνατότητα υποβολής αίτησης αναθεώρησης δασμών. Αυτή, όμως, η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από δικαιολογητικά που να στηρίζουν τον ισχυρισμό σου ότι το Τελωνείο έχει κάνει λάθος κατά την δασμολόγηση, οδηγεί σε επιπλέον καθυστέρηση παραλαβής τού δέματος ενός έως δύο μηνών (τόσο κάνουν να επεξεργαστούν το αίτημα αναδασμολόγησης) και κοστίζει 12 ευρώ. Αυτά τα 12 ευρώ, τα παίρνεις πίσω μόνο στην περίπτωση που δικαιωθείς και το δέμα επιστρέψει στο Ταχυδρομείο με μειωμένους δασμούς. Στην αντίθετη περίπτωση, τα χάνεις, ας πούμε ως αποζημίωση για άσκοπη απασχόληση Υπηρεσίας. Στη δική μου περίπτωση, καταλάβαινα ότι δεν είχε γίνει λάθος, αφού τα πάντα ήταν διασαφηνισμένα στα έγγραφα (δεν είχα άλλωστε κάτι άλλο να συνοδεύσω την αίτηση, το οποίο δεν τους είχα στείλει ήδη) και ότι με κάποια "λογική" είχε οριστεί ως τεκμαρτή τελωνειακή αξία των αντικειμένων ακριβώς η διπλάσια της πραγματικής, για την επιβολή τού ΦΠΑ. Έτσι, τα πλήρωσα όλα και το παρέλαβα, με τον εύλογο και ανάλογο εκνευρισμό βεβαίως!

Το συμπέρασμά μου από όλα αυτά: Το ελληνικό Τελωνείο πλέον κοιτάζει να βγάζει λεφτά από παντού! Το πέρασμα από το Τελωνείο θεωρείται δεδομένο εφεξής σε κάθε παραγγελία από το Βατικανό, η δε αξία των νομισμάτων τής παραγγελίας για την επιβολή ΦΠΑ θα θεωρείται η διπλάσια της πραγματικής των τιμολογίων. Με το ίδιο σκεπτικό, αναμένω να συμβούν ακριβώς τα ίδια και στην άλλη παραγγελία μου από τον Άγιο Μαρίνο. Μέχρι πρότινος, από Τελωνείο περνούσαν τα δέματα μόνο από Ανδόρρα, ενώ τώρα περνούν μάλλον από όλα τα μικροκράτη εκτός ΕΟΧ.

Ίσως μόνη εξαίρεση να αποτελεί το Μονακό και αυτό διότι στο Νομισματικό τους Μουσείο έχουν βρει την πατέντα η αποστολή των παραγγελιών να ξεκινάει από μια αποθήκη στη Γαλλία, από έδαφος ΕΟΧ δηλαδή, με την μορφή τριγωνικής συναλλαγής, χωρίς να φαίνεται ως αποστολέας το Μονακό. Οψόμεθα...

Σημειωτέον ότι τον ρόλο εκτελωνιστή, σε αυτές τις παραγγελίες, αναλαμβάνει το Γραφείο Εκτελωνισμού Ταχυδρομικών Αντικειμένων (Γ.Ε.Τ.Α.), το οποίο βρίσκεται στο Κέντρο Αεροπορικού Ταχυδρομείου (Κ.Α.Τ.) και αποτελεί Υπηρεσία των ΕΛΤΑ. Αυτή η Υπηρεσία είναι που εισπράττει τα 10 ευρώ των εξόδων εκτελωνισμού, ωστόσο το μόνο που κάνει είναι διαμεσολάβηση μεταξύ παραλήπτη και Τελωνείου. Δεν έχει λόγο στον τρόπο επιβολής των δασμών από το ίδιο το Τελωνείο, επισήμως τουλάχιστον.


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: johneko στις Ιανουάριος 13, 2023, 02:25:57 πμ
ο συμπέρασμά μου από όλα αυτά: Το ελληνικό Τελωνείο πλέον κοιτάζει να βγάζει λεφτά από παντού!

Το ελληνικο κρατος προσπαθει να βγαλει λεφτα απο παντου και με το παραμικρό και με την καθε τρελή δικαιολογία . . .


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: margiriou στις Ιανουάριος 13, 2023, 08:47:44 πμ
Απο φετος αυτο γινεται. Ρωτησα  φιλους στο εξωτερικο και το ιδιο γινεται σε αρκετες χωρες της ευρωπης, η χρεωση ομως διαφερει ανα χωρα. Για μεγαλες παραγγελιες καποιοι χρησιμοποιουν courier.


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: italiano στις Ιανουάριος 13, 2023, 02:07:04 μμ
Τέλη Οκτωβρίου που παρέλαβα από Βατικανό, βλέπω ότι χρεώθηκα ΦΠΑ 24% επί της τιμής αγοράς των 2 νομισμάτων συν τα έξοδα αποστολής (18+18+6)*0,24=10,08 ευρώ κ επιπλέον 7,50 τέλη εκτελωνισμού. Δεν ξέρω πλέον αν συμφέρει η αγορά απευθείας από Βατικανό. Πάνω κάτω ίδια τιμή βγαίνει από εμπόρους/καταστήματα, ίσως και φθηνότερα.


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: chronos στις Ιανουάριος 14, 2023, 06:06:09 πμ
Τέλη Οκτωβρίου που παρέλαβα από Βατικανό, βλέπω ότι χρεώθηκα ΦΠΑ 24% επί της τιμής αγοράς των 2 νομισμάτων συν τα έξοδα αποστολής (18+18+6)*0,24=10,08 ευρώ κ επιπλέον 7,50 τέλη εκτελωνισμού. Δεν ξέρω πλέον αν συμφέρει η αγορά απευθείας από Βατικανό. Πάνω κάτω ίδια τιμή βγαίνει από εμπόρους/καταστήματα, ίσως και φθηνότερα.

Οι χρεώσεις διαφέρουν ανά περίπτωση, απ' ό,τι φαίνεται, καθώς, όπως αναφέρω και στο ποστ, στη δική μου περίπτωση δεν χρεώθηκα μεν ΦΠΑ για τα 6 ευρώ των εξόδων αποστολής, αλλά χρεώθηκα ΦΠΑ 24% επί της διπλάσιας τιμής αγοράς εκάστοτε νομίσματος. Το Τελωνείο, δηλαδή, δεν θεώρησε ότι το κάθε νόμισμα κόστιζε 18 ευρώ, αλλά 36 (2 x 18 = 36).

Για την ακρίβεια, εγώ αγόρασα τέσσερα τεμάχια. Στο Βατικανό πλήρωσα: 4 x 18 = 72 ευρώ αξία νομισμάτων + 6 ευρώ έξοδα αποστολής = 78 ευρώ.

Το Τελωνείο με χρέωσε: ΦΠΑ 24% επί τεκμαρτής αξίας νομισμάτων 144 ευρώ (2 x 4 x 18 = 144): 24% x 144 = 34,56 ευρώ. Για τα έξοδα αποστολής δεν με χρέωσαν ΦΠΑ. Σε αυτά προστέθηκαν τα έξοδα εκτελωνισμού 10 ευρώ για το μέγεθος του δικού μου πακέτου. Σύνολο δασμών: 34,56 + 10 = 44,56 ευρώ.

Αν προσθέσω το ποσό των δασμών στο κόστος αγοράς, στη δική μου περίπτωση το κάθε νόμισμα μου κόστισε: (78 + 44,56) / 4 = 30,64 ευρώ.

Θα συμφωνήσω λοιπόν ότι πλέον η διαφορά κόστους είναι ελάχιστη μεταξύ αγοράς απευθείας από το Βατικανό και από εμπόρους και ίσως να μην συμφέρει καθόλου σε πολύ μικρές παραγγελίες.

Πιστεύω βέβαια ότι οι διαφορές αυτές στις τελωνειακές χρεώσεις θα εξαλειφθούν σταδιακά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την ΕΕ, καθώς θα εκδοθούν ενιαίοι και σαφείς κανόνες δασμολόγησης, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης.

Διατηρώ επιφυλάξεις, όμως, για το τι ισχύει για τα άλλα μικροκράτη. Αρχικά υπέθεσα ότι το ίδιο πρόβλημα ίσχυε για όλα, όμως τελικά, ερευνώντας λίγο παραπάνω στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, διαπιστώνω ότι η ΕΕ έχει υπογράψει ξεχωριστές και διαφορετικές συμφωνίες με το καθένα, σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές και τα τελωνεία. Για το Βατικανό έχουμε μάθει εκ του αποτελέσματος τι ισχύει πλέον και ελπίζουμε να υπογράψει και αυτό μια συμφωνία. Για το Μονακό απ' ό,τι φαίνεται δεν έχει δασμούς, προς το παρόν τουλάχιστον. Μένει να δούμε τι θα ισχύσει για τον Άγιο Μαρίνο και την Ανδόρρα.

Πληροφοριακά, σε καθεστώς τελωνειακής ένωσης είναι όλα τα κράτη - μέλη τής ΕΕ και επιπλέον η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, εν μέρει η Ελβετία και εν μέρει η Τουρκία. Για τα τέσσερα μικροκράτη τής Ευρωζώνης υπάρχουν ξεχωριστές και διαφορετικές συμφωνίες με το καθένα.


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: teutates στις Ιανουάριος 25, 2023, 10:05:17 μμ
Σκεφθείτε λίγο την περίπτωση ο "τελώνης" να έκανε "λάθος" γιατί ήταν τέλος της χρονιάς και ήθελε να πιάσει στόχους για να πάρει παχυλότερο bonus. Εγώ επέμεινα και ζήτησα ανάλυση των δασμών.
Τελικά μου εξήγησαν 18 ευρώ το νόμισμα και 18 ευρώ τα ταχυδρομικά.
Από το γραφείο εξυπηρέτησης ΕΛΤΑ (ΚΕΠΕΠ) όπου έστειλα mail μου απάντησαν ότι έχω δίκιο.
Νόμιζα ότι μόνο σε μένα έγινε αυτό το λάθος και αντί για 24% ΦΠΑ ήταν να πληρώσω 48%!
Ετοιμάστηκα να κάνω αίτηση αναδασμολόγησης αλλά κόστιζε 12 ευρώ και υπολόγισα και μάλλον σωστά ότι θα έπεφτα πάλι στον ίδιο αδιόρθωτο "τελώνη" οπότε άφησα το δέμα να γυρίσει πίσω.
Φυσικά έφθασε Ιταλία μόλις προχθές 23/1/2023 ύστερα από 75 ημέρες περιπέτειας. Έστειλα mail στο Βατικανό για επιστροφή χρημάτων και μου είπαν να τους ξαναστείλω όταν το λάβουν σε ... τρία τέρμινα.
Περαστικά μας.
Και όλα αυτά μέσα στην Ε.Ε. των λαών και της αλληλεγγύης όπου οι συναλλαγές μας θα γίνονταν πιο γρήγορα και πιο απλά.
Θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τα στέλνουν από Μιλάνο με το Ιταλικό ταχυδρομείο όπως έκαναν τόσα χρόνια αλλά μάλλον ή τα "έσπασαν" με το "Poste Italiane" ή θέλουν να υποστηρίξουν το δικό τους ταχυδρομείο.


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: gemuncey23 στις Ιανουάριος 25, 2023, 11:33:26 μμ
Έχει έξοδα ο Πάπας και το κονκλάβιο του..


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: margiriou στις Ιανουάριος 26, 2023, 08:28:34 πμ
Σκεφθείτε λίγο την περίπτωση ο "τελώνης" να έκανε "λάθος" γιατί ήταν τέλος της χρονιάς και ήθελε να πιάσει στόχους για να πάρει παχυλότερο bonus. Εγώ επέμεινα και ζήτησα ανάλυση των δασμών.
Τελικά μου εξήγησαν 18 ευρώ το νόμισμα και 18 ευρώ τα ταχυδρομικά.
Από το γραφείο εξυπηρέτησης ΕΛΤΑ (ΚΕΠΕΠ) όπου έστειλα mail μου απάντησαν ότι έχω δίκιο.
Νόμιζα ότι μόνο σε μένα έγινε αυτό το λάθος και αντί για 24% ΦΠΑ ήταν να πληρώσω 48%!
Ετοιμάστηκα να κάνω αίτηση αναδασμολόγησης αλλά κόστιζε 12 ευρώ και υπολόγισα και μάλλον σωστά ότι θα έπεφτα πάλι στον ίδιο αδιόρθωτο "τελώνη" οπότε άφησα το δέμα να γυρίσει πίσω.
Φυσικά έφθασε Ιταλία μόλις προχθές 23/1/2023 ύστερα από 75 ημέρες περιπέτειας. Έστειλα mail στο Βατικανό για επιστροφή χρημάτων και μου είπαν να τους ξαναστείλω όταν το λάβουν σε ... τρία τέρμινα.
Περαστικά μας.
Και όλα αυτά μέσα στην Ε.Ε. των λαών και της αλληλεγγύης όπου οι συναλλαγές μας θα γίνονταν πιο γρήγορα και πιο απλά.
Θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τα στέλνουν από Μιλάνο με το Ιταλικό ταχυδρομείο όπως έκαναν τόσα χρόνια αλλά μάλλον ή τα "έσπασαν" με το "Poste Italiane" ή θέλουν να υποστηρίξουν το δικό τους ταχυδρομείο.

η καθυστερηση ειναι fix, δεν το συζηταμε, 
το δικο μου πακετο εκατσε 1,5 μηνα στο τελωνειο, Εστειλα στο γετα  7 μαιλ  με το τιμολογιο του βατικανου (το οποιο παρεπιπτοντως ηταν κολλημενο απο εξω και η τιμη ήταν φατσα καρτα αλλα δεν τους αρεζε). Πληρωσα 17,5 ευρω (εκτελωνισμο+φπα) για να τα παραλαβω,  και μετα απο 1 μηνα μου ηρθε η ειδοιποιηση απο ταχυδρομειο.


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: teutates στις Ιανουάριος 26, 2023, 08:46:38 πμ
Γενικά από ένα σημείο και μετά έβαζαν ΦΠΑ στο κόστος των νομισμάτων και μετά άλλα τόσα τα ταχυδρομικά.
Δηλαδή αν είχες μια πλήρη σειρά BU και PROOF και από τα δυο αναμνηστικά των δυο ευρώ είχες κόστος νομισμάτων 18+18+37+37=110 ευρώ και μετά αντί να βάζουν 6 ή 8 ευρώ ταχυδρομικά έβαζαν άλλα τόσα δηλαδή 110 ευρώ.
Το περίεργο είναι (ήταν) ότι τα τελωνειακά τους έξοδα τα υπολόγιζαν στην σωστή κλίμακα σύμφωνα με το αναρτημένο τιμολόγιό τους.
Δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση επί του ποσού των 116 ευρώ και όχι των 220 ευρώ που υπολόγιζαν το ΦΠΑ. Με άλλα λόγια δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δεν θα τους κάνω την χάρη θα ψάξω να βρω άλλον τρόπο και είμαι σίγουρος ότι αργά ή γρήγορα θα βρω.

Υ.Γ. Είναι τόσο άχρηστοι εκεί στο τελωνείο που σε μια παραγγελία τον Σεπτέμβριο επέβαλαν ΦΠΑ 13%!!!!!  Μόνο που αυτό το "ωραίο" λάθος έγινε μόνο μια φορά. Άρα είναι εύκολα κατανοητό ότι βαράνε και όποιος τσιμπήσει.


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: silahim στις Ιανουάριος 26, 2023, 12:07:00 μμ
Ωραία πράγματα!!  ::)


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: thaler στις Ιανουάριος 27, 2023, 11:39:42 μμ
Παράθεση
Πληροφοριακά, σε καθεστώς τελωνειακής ένωσης είναι όλα τα κράτη - μέλη τής ΕΕ και επιπλέον η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, εν μέρει η Ελβετία και εν μέρει η Τουρκία. Για τα τέσσερα μικροκράτη τής Ευρωζώνης υπάρχουν ξεχωριστές και διαφορετικές συμφωνίες με το καθένα.

Δηλαδή από τα κράτη αυτά δεν πληρώνουμε δασμούς και ΦΠΑ;


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: chronos στις Φεβρουάριος 08, 2023, 01:49:42 πμ
Γενικά από ένα σημείο και μετά έβαζαν ΦΠΑ στο κόστος των νομισμάτων και μετά άλλα τόσα τα ταχυδρομικά.
Δηλαδή αν είχες μια πλήρη σειρά BU και PROOF και από τα δυο αναμνηστικά των δυο ευρώ είχες κόστος νομισμάτων 18+18+37+37=110 ευρώ και μετά αντί να βάζουν 6 ή 8 ευρώ ταχυδρομικά έβαζαν άλλα τόσα δηλαδή 110 ευρώ.
Το περίεργο είναι (ήταν) ότι τα τελωνειακά τους έξοδα τα υπολόγιζαν στην σωστή κλίμακα σύμφωνα με το αναρτημένο τιμολόγιό τους.
Δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση επί του ποσού των 116 ευρώ και όχι των 220 ευρώ που υπολόγιζαν το ΦΠΑ. Με άλλα λόγια δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δεν θα τους κάνω την χάρη θα ψάξω να βρω άλλον τρόπο και είμαι σίγουρος ότι αργά ή γρήγορα θα βρω.

Υ.Γ. Είναι τόσο άχρηστοι εκεί στο τελωνείο που σε μια παραγγελία τον Σεπτέμβριο επέβαλαν ΦΠΑ 13%!!!!!  Μόνο που αυτό το "ωραίο" λάθος έγινε μόνο μια φορά. Άρα είναι εύκολα κατανοητό ότι βαράνε και όποιος τσιμπήσει.

Αυτό όντως δεν το ήξερα, ότι θεωρούν διπλάσια την αξία των προϊόντων για την επιβολή τού ΦΠΑ, βαφτίζοντας αυτό το τεκμαρτό ποσό ως "ταχυδρομικά τέλη"! Έτσι εξηγείται πάντως και η δική μου περίπτωση. Όπως εξηγείται και το γεγονός ότι δεν επιβάλλουν ΦΠΑ στα πραγματικά ταχυδρομικά τέλη, δεδομένου ότι έχουν βαφτίσει ως "ταχυδρομικά τέλη" για τον ΦΠΑ αυτό το τεκμαρτό ποσό.

Πάντως για να το κάνουν έτσι σε όλους πλέον, μάλλον δεν είναι ένας υπάλληλος που προσπαθεί να πιάσει στόχους, αλλά κάποια εγκύκλιος που έχει εκδοθεί από την Υπηρεσία τους. Το τιμολόγιο δεν ξέρω γιατί το ζητάνε βέβαια, αφού είναι κολλημένο κανονικά επάνω στα πακέτα. Ίσως για διασταύρωση της πληροφορίας.

Το άλλο όμως που σκέφτομαι είναι ότι τα Τελωνεία γενικά προσπαθούν να κλείνουν τρύπες και πιθανές παράπλευρες οδούς να γλιτώσεις τούς δασμούς. Άρα δεν θα εκπλαγώ αν η ίδια εγκύκλιος έχει εκδοθεί σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ώστε να μην συμφέρει κάποιος να ζητήσει από άλλον σε άλλη χώρα να του τα παραγγείλει για χαμηλότερους δασμούς. Το μόνο που θα αλλάζει μεταξύ των χωρών εισαγωγής θα είναι το ποσοστό ΦΠΑ καθ' αυτό, ίσως ελάχιστα και τα έξοδα εκτελωνισμού. Ο αλγόριθμος υπολογισμού των δασμών όμως (με διπλάσια την αξία των νομισμάτων) πιστεύω ότι θα είναι ο ίδιος παντού πλέον.

Ίσως να βρισκόταν λύση αν επέτρεπαν στο Βατικανό την παραλαβή αυτοπροσώπως από το κατάστημα. Τότε θα βρίσκονταν πρόθυμοι Ρωμαίοι, έναντι μικρής αμοιβής, να έμπαιναν στο Βατικανό να τα παραλάβουν για λογαριασμό μας και να μας τα ταχυδρομούσαν μετά με το Ιταλικό Ταχυδρομείο. Βέβαια, αν στηνόταν τέτοια κομπίνα, σίγουρα θα επενέβαινε το ιταλικό "ΣΔΟΕ" κάποια στιγμή και θα το έκλεινε το παραμάγαζο! Άλλωστε, θεωρητικά η Ιταλία πάντα διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους στο Βατικανό (κι όμως είναι αλήθεια)! Επιλέγει να μην κάνει από συστάσεως αυτού του κράτους! Αλλά και το Βατικανό, όπως και ο Άγιος Μαρίνος και το Μονακό, πρέπει να κρατούν τις ισορροπίες και να μην κάνουν κατάχρηση της ανοχής τού γείτονα!


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: chronos στις Φεβρουάριος 08, 2023, 02:01:08 πμ
Παράθεση
Πληροφοριακά, σε καθεστώς τελωνειακής ένωσης είναι όλα τα κράτη - μέλη τής ΕΕ και επιπλέον η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, εν μέρει η Ελβετία και εν μέρει η Τουρκία. Για τα τέσσερα μικροκράτη τής Ευρωζώνης υπάρχουν ξεχωριστές και διαφορετικές συμφωνίες με το καθένα.

Δηλαδή από τα κράτη αυτά δεν πληρώνουμε δασμούς και ΦΠΑ;

Ναι. Για παραγγελίες και αποστολές από κράτη - μέλη τής ΕΕ, όπως και από Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν, τα δέματα δεν περνούν καθόλου από Τελωνείο. Εισέρχονται στην Ελλάδα και διανέμονται όπως η εγχώρια αλληλογραφία. Δεν έχει, δηλαδή, καμία διαφορά να παραγγείλεις κάτι από κατάστημα σε άλλη πόλη τής Ελλάδας ή από κατάστημα π.χ. της Γερμανίας.

Όσον αφορά την Ελβετία και την Τουρκία, εκεί αλλάζει το τι ισχύει ανά περίπτωση. Άλλα προϊόντα εισέρχονται χωρίς καθόλου να μπουν Τελωνείο και άλλα μπαίνουν Τελωνείο και δασμολογούνται, όμως με ειδικούς κανόνες δασμολόγησης.

Για τα τέσσερα μικροκράτη τής Ευρωζώνης (Βατικανό, Άγιος Μαρίνος, Μονακό, Ανδόρρα) ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για το καθένα. Για το Βατικανό πάντως έχουμε καταλάβει ότι πλέον θεωρείται εντελώς "τρίτη" χώρα! Το Μονακό ίσως να εξαιρείται από δασμούς με κάποιον τρόπο. Για τα άλλα αναμένουμε να δούμε.


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: Tornezios στις Φεβρουάριος 09, 2023, 12:53:00 πμ
Είναι απίστευτοι στην ευρηματικότητα για να μαζέψουν ζεστό χρήμα απο τα κορόιδα τους ευρωέλληνες υπηκόους.
Από Αμερική που αγοράζω πια μόνο βιβλία άλλες φορές χρεώνουν και τα ταχυδρομικά στο σύνολο για επιβολή ΦΠΑ 6% άλλες όχι...Οτι κάτσει :D
Προ δυο μηνών δε που ξεχάστηκα και χτύπησα  σε δημοπρασία ενα νόμισμα απο οικο δημ.στο Άγιο Μαρίνο , καρδιοχτύπησα μέχρι να έρθει κανονικότατα και μέσω ΕΛΤΑ γιατί η ΑΣΤΕ ταχυδρόμησε έξω απο τα ''σύνορα''...
ΟΥΦ θα τον είχα ...φάει κανονικά αν έστελνε απο ''μέσα''...
Πάντως τα σοβαρά μαγαζιά σε τέτοιες χώρες γνωρίζουν το πρόβλημα και ταχυδρομούν εκτός του ''σιδηρούν παραπετάσματος'' της €υρωτρέλας...


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: chronos στις Φεβρουάριος 09, 2023, 02:23:46 πμ
Πάντως για την ιστορία, καθότι όντως πρόκειται για χώρες οι οποίες χαριστικά απολαμβάνουν την μη ύπαρξη συνοριακών ελέγχων από τους γείτονές τους, αξίζει να διαβάσει κανείς για την λεγόμενη "Κρίση τού Μονακό".

Κατά τα έτη 1962-1963, η σύγκρουση μεταξύ Ντε Γκωλ και Ρενιέ κυρίως για θέματα φορολογίας τού κρατιδίου και απόδοσης μεριδίου στη Γαλλία, προκάλεσε τον Ντε Γκωλ να εκβιάσει τον Ρενιέ, τοποθετώντας αυστηρότατους συνοριακούς και τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα Μονακό - Γαλλίας. Ο εκβιασμός έπιασε, καθότι οι συνοριακοί έλεγχοι από πλευράς Γαλλίας είχαν προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στο Μονακό, κάποιοι δε μιλούσαν ακόμα και για την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης της Γαλλίας στο κρατίδιο! Έτσι, μετά από ένα χρόνο περίπου διαπραγματεύσεων, ο Ρενιέ υποχώρησε στις αφόρητες πιέσεις τού Ντε Γκωλ, προκειμένου να σώσει την οικονομία του και οι συνοριακοί έλεγχοι αποσύρθηκαν. Ωστόσο, το ιστορικό συμπέρασμα είναι ότι τα κρατίδια αυτά πρέπει να τηρούν ισορροπίες με τους γείτονες από τους οποίους εξαρτώνται οικονομικά και πολιτικά, αρχή η οποία εφαρμόζεται και στις μέρες μας.

Η ιστορία αυτή αναφέρεται επιγραμματικά εδώ:

https://www.finance-watch.org/lessons-from-history-the-monaco-crisis-from-1962-1963-and-the-emancipation-of-tax-havens/ (https://www.finance-watch.org/lessons-from-history-the-monaco-crisis-from-1962-1963-and-the-emancipation-of-tax-havens/)


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: teutates στις Φεβρουάριος 09, 2023, 09:24:33 μμ
Τελικά ο αδιόρθωτος "τελώνης" διορθώθηκε ή απολύθηκε ή αποσύρθηκε. Αφήνοντας 2 παραγγελίες να γυρίσουν πίσω στο Βατικανό (80 ημέρες στο σύνολο) επαναταχυδρομήθηκαν από το κρατίδιο σε χρόνο ρεκόρ στις 2/2/2023. Να σας πληροφορήσω ότι σήμερα στις 9/2/2023 μόλις 7 ημέρες μετά την ταχυδρόμησή του για δεύτερη φορά (χωρίς επιπλέον έξοδα) έφυγε από Βατικανό, έφθασε Ελλάδα, έφτασε στο αμαρτωλό ΓΕΤΑ, βγήκε από το ΓΕΤΑ και βρίσκεται στο Κ.Δ.Δ. Αττικής. Το ευχάριστο (δίκαιο θα έλεγα) ότι αυτήν την φορά επιβλήθηκαν οι σωστοί φόροι και τα σωστά τελωνειακά έξοδα.


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: thaler στις Φεβρουάριος 10, 2023, 09:10:41 πμ
Παράθεση
Παράθεση
Πληροφοριακά, σε καθεστώς τελωνειακής ένωσης είναι όλα τα κράτη - μέλη τής ΕΕ και επιπλέον η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, εν μέρει η Ελβετία και εν μέρει η Τουρκία. Για τα τέσσερα μικροκράτη τής Ευρωζώνης υπάρχουν ξεχωριστές και διαφορετικές συμφωνίες με το καθένα.

Δηλαδή από τα κράτη αυτά δεν πληρώνουμε δασμούς και ΦΠΑ;

Ναι. Για παραγγελίες και αποστολές από κράτη - μέλη τής ΕΕ, όπως και από Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν, τα δέματα δεν περνούν καθόλου από Τελωνείο. Εισέρχονται στην Ελλάδα και διανέμονται όπως η εγχώρια αλληλογραφία. Δεν έχει, δηλαδή, καμία διαφορά να παραγγείλεις κάτι από κατάστημα σε άλλη πόλη τής Ελλάδας ή από κατάστημα π.χ. της Γερμανίας.

Πάντως εγώ το 2020 αγόρασα νόμισμα από Νορβηγία και πλήρωσα κανονικά τέλη/δασμούς+ΦΠΑ όπως για κάθε χώρα εκτός Ε.Ε. Έχει αλλάξει κάτι από τότε;


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: chronos στις Απρίλιος 03, 2023, 11:07:05 μμ
Καλά νέα! Οι παραγγελίες από Άγιο Μαρίνο δεν περνούν από τελωνείο! Μόλις παρέλαβα κατευθείαν από το Φιλοτελιστικό και Νομισματικό Κατάστημα, χωρίς τελωνείο και δασμούς, όπως από τις χώρες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την αγορά, ωστόσο, μου επιβλήθηκε ΦΠΑ 24%, ο οποίος προφανώς είναι ο ελληνικός, δεδομένου ότι στον Άγιο Μαρίνο ο ΦΠΑ είναι 0-17%, εν προκειμένω 0% για τα νομισματικά προϊόντα. Άρα, φαίνεται ότι υπάρχει κάποια διακρατική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αγίου Μαρίνου, ώστε τα εισαγόμενα προϊόντα από την χώρα αυτή να μην περνούν από τα τελωνεία των ευρωπαϊκών χωρών, αρκεί να επιβάλλεται από τον Άγιο Μαρίνο κατά την αγορά ο αντίστοιχος ΦΠΑ που προβλέπεται από την χώρα εισαγωγής για το εκάστοτε προϊόν.

Συνεπώς, αγοράζουμε από Άγιο Μαρίνο χωρίς τον φόβο τού τελωνείου, λαμβάνοντας υπόψιν ότι στην τιμή που βλέπουμε, τόσο στο site τού Φιλοτελιστικού και Νομισματικού Καταστήματος όσο και στα διάφορα listings στο eBay, θα προστίθεται ο δικός μας ΦΠΑ κατά το τελικό στάδιο πληρωμής.


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: Stadaik στις Απρίλιος 04, 2023, 12:10:21 μμ
Παράθεση
Παράθεση
Πληροφοριακά, σε καθεστώς τελωνειακής ένωσης είναι όλα τα κράτη - μέλη τής ΕΕ και επιπλέον η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, εν μέρει η Ελβετία και εν μέρει η Τουρκία. Για τα τέσσερα μικροκράτη τής Ευρωζώνης υπάρχουν ξεχωριστές και διαφορετικές συμφωνίες με το καθένα.

Δηλαδή από τα κράτη αυτά δεν πληρώνουμε δασμούς και ΦΠΑ;

Ναι. Για παραγγελίες και αποστολές από κράτη - μέλη τής ΕΕ, όπως και από Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν, τα δέματα δεν περνούν καθόλου από Τελωνείο. Εισέρχονται στην Ελλάδα και διανέμονται όπως η εγχώρια αλληλογραφία. Δεν έχει, δηλαδή, καμία διαφορά να παραγγείλεις κάτι από κατάστημα σε άλλη πόλη τής Ελλάδας ή από κατάστημα π.χ. της Γερμανίας.

Πάντως εγώ το 2020 αγόρασα νόμισμα από Νορβηγία και πλήρωσα κανονικά τέλη/δασμούς+ΦΠΑ όπως για κάθε χώρα εκτός Ε.Ε. Έχει αλλάξει κάτι από τότε;

Αγόρασα απο Νορβηγία την προηγούμενη εβδομάδα ασημένιο κόστος 80Ε με το box (που σημαίνει είχε κάποιο όγκο) και είχε και ασφάλιση στο ακριβές ποσό (που σημαίνει ότι είχαν και την αξία του αντικειμένου). Δεν πλήρωσα τίποτα.


Τίτλος: Απ: Τελωνείο σε παραγγελίες από μικροκράτη
Αποστολή από: italiano στις Αύγουστος 24, 2023, 01:50:48 μμ
Τέλη Οκτωβρίου που παρέλαβα από Βατικανό, βλέπω ότι χρεώθηκα ΦΠΑ 24% επί της τιμής αγοράς των 2 νομισμάτων συν τα έξοδα αποστολής (18+18+6)*0,24=10,08 ευρώ κ επιπλέον 7,50 τέλη εκτελωνισμού. Δεν ξέρω πλέον αν συμφέρει η αγορά απευθείας από Βατικανό. Πάνω κάτω ίδια τιμή βγαίνει από εμπόρους/καταστήματα, ίσως και φθηνότερα.

Καλησπέρα! Παρέλαβα το πρώτο φετινό από Βατικανό πριν καναδυό βδομάδες. Κάθε πέρσι και καλύτερα νομίζω. Αν και τα τέλη εκτελωνισμού έπεσαν στα 5,76 σε σχέση με τα περσινά 7,50, το σύνολο θα βγει παραπάνω αφού δυστυχώς το Βατικανό στέλνει πλέον ξεχωριστά κάθε νόμισμα. Από συνολικά 59,58 το 2022 πάμε στα 69,52 φέτος.