Στέκι Συλλεκτών

Γραμματόσημα => Ξένα γραμματόσημα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Nick09 στις Αύγουστος 27, 2018, 05:24:31 μμΤίτλος: Καινούρια συλλογή
Αποστολή από: Nick09 στις Αύγουστος 27, 2018, 05:24:31 μμ
Απέκτησα ξαφνικά και για πρώτη φορά πάρα πολλά γραμματόσημα ελληνικά και ξένα. Ξέρω είναι πολύ γενική ερώτηση αλλά μπορεί κάποιος να πει μερικά πράγματα όπως ποιά είναι πολύτιμα, ποιές ημ/νίες είναι σπάνιες, είναι καλύτερα να έχεις σφραγισμένα ή ασφράγιστα κλπ. Από μια γρήγορη ματιά αυτά που έχω ξεκινούν περίπου από το 1920.  


Τίτλος: Απ: Καινούρια συλλογή
Αποστολή από: D.Dimitris στις Αύγουστος 27, 2018, 09:04:10 μμ
Καλορίζικα, καλό είναι να αγοράσεις έναν κατάλογο που θα σου λύσει πολλές απορίες.
Οι ασφράγιστες σειρές είναι ακριβότερες.


Τίτλος: Απ: Καινούρια συλλογή
Αποστολή από: Nick09 στις Αύγουστος 27, 2018, 10:13:52 μμ
Η συλλογή έχει και έναν κατάλογο ο οποίος πρέπει να πω είναι ακαταλαβίστικος. Πολλοί κωδικοί χωρίς εξήγηση. Έχω από το βέλγιο, το Βέλγικο Κονγκό, την Παλαιστίνη, Πολωνία με σβάστιγκες και Χίτλερ και κάποιες χώρες που δεν τις ήξερα καν όπως Ροντέσια. Θα ανεβάσω φωτο όταν βρω χρόνο.


Τίτλος: Απ: Καινούρια συλλογή
Αποστολή από: D.Dimitris στις Αύγουστος 27, 2018, 11:28:58 μμ
Η Ζιμπάμπουε λεγόταν παλαιά Ροδεσία.


Τίτλος: Απ: Καινούρια συλλογή
Αποστολή από: Nick09 στις Αύγουστος 28, 2018, 12:07:09 μμ
Αυτές είναι κάποιες φωτο από την συλλογή. Είναι σε τετράδια κολλημένα με κόλα ή κάτι σαν ζελοτέιπ. Πρέπει να τα ξεκολλήσω και να τα βάλω σ' ένα καινούριο βιβλίο? Νομίζω πως αν μείνουν εκεί με τα χρόνια θα χαλάσουν.


Τίτλος: Απ: Καινούρια συλλογή
Αποστολή από: Nick09 στις Αύγουστος 28, 2018, 12:08:49 μμ
Κι άλλες φωτο


Τίτλος: Απ: Καινούρια συλλογή
Αποστολή από: Nick09 στις Αύγουστος 28, 2018, 12:09:32 μμ
Άλλη μία


Τίτλος: Απ: Καινούρια συλλογή
Αποστολή από: p_floyd1 στις Αύγουστος 28, 2018, 12:17:05 μμ
καλημέρα,στις 3 τελευταίες φώτο,τα ελληνικά,δεν είναι κάτι ιδιαίτερο
για τα ξένα δε ξέρω.


Τίτλος: Απ: Καινούρια συλλογή
Αποστολή από: Valeroi στις Αύγουστος 28, 2018, 04:12:32 μμ
Είναι μια παλιά συλλογή, με διάφορα γραμματόσημα, με αυτό τον τρόπο τα έκαναν συλλογή κάποτε.

Κράτησε τα ως έχουν τώρα.

Για όλα τα υπόλοιπα που ρωτάς μάλλον ψάχνεις μια πολύ γρήγορη απάντηση και δεν θα την βρεις.

Αν θες να ξεκινήσεις την συλλογή γραμματοσήμων είναι μια καλή αρχή.

Αν όχι και απλά θες να δεις αν είσαι ο τυχερός της ημέρας, δες κάποιον Online κατάλογο stampworld για παράδειγμα, φορτώσου με πολύ υπομονή και ξεκίνα το ψάξιμο.

Είναι διάφορα πράγματα και λεπτομέριες που κάνουν ένα γραμματόσημο σπάνιο, ούτε γενικά μπορεί να σου πει κάποιος η τάδε ημερομηνία είναι σπάνια και τα ναζιστικά που λές έχουν σπανιότητες αλλά δεν είναι όλα.

Αν έχεις υπομονή και θες να το προχωρίσεις δες μερικά απο τα θέματα που έχουμε γράψει εδω και στα ελληνικά γραμματόσημα, και πολλά απο αυτά που σου φαίνονται ακαταλαβήστικα θα τα καταλάβεις.

Τίτλος: Απ: Καινούρια συλλογή
Αποστολή από: Nick09 στις Αύγουστος 28, 2018, 04:36:45 μμ
Χρειάζομαι υπομονή αλλά προπάντων χρόνο και με μικρά παιδιά λίγο δύσκολο. Μιλάμε για συνολικά 20 βιβλία. Μάλλον θα τα αφήσω στην άκρη για τα παιδιά μου :D


Τίτλος: Απ: Καινούρια συλλογή
Αποστολή από: Valeroi στις Αύγουστος 28, 2018, 05:22:23 μμ
Κάποιος πρέπει να δείξει και σε αυτά όμως  ;D

Μακάρι να ξεκίναγα και εγώ με τόσα πολλά, με ένα αλμπουμάκι 6 σελίδων ξεκίνησα


Τίτλος: Απ: Καινούρια συλλογή
Αποστολή από: Nick09 στις Αύγουστος 28, 2018, 05:34:04 μμ
Σκεφτόμουν το οξύ της κόλας από το ζελοτέιπ δεν θα τα χαλάσει? Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει με τους πίνακες ζωγραφικής σε χαρτί. Πάντα πρέπει να επιλέγεις υλικά χωρίς οξέα γιατί κιτρινίζουν το έργο. Πάντως από την πίσω μεριά του χαρτιού (τετράδια είναι) το ζελοτέιπ έχει κιτρινίσει την σελίδα. Θα ανεβάσω μια φωτο το βράδυ να δεις τη διαφορά.


Τίτλος: Απ: Καινούρια συλλογή
Αποστολή από: Nick09 στις Αύγουστος 29, 2018, 08:31:24 πμ
Καλά ούτα λόγος για το ζελοτέιπ. Μόλις πρόσεξα ότι η κόλα πέρασε στο γραμματόσημο, κοίτα τη δεύτερη φωτογραφία. Καμιά τριανταριά γραμματόσιμα κατεστραμένα. Αλλά έτσι ήταν τότε, δεν ήξεραν...


Τίτλος: Απ: Καινούρια συλλογή
Αποστολή από: Valeroi στις Αύγουστος 29, 2018, 11:18:35 πμ
Κάμποσα χρόνια πριν οι φιλοτελιστές έτσι τα τοποθετούσαν σε άλμπουμ, γιατί δεν υπήρχαν άλμπουμ ούτε τα πολύ απλά που έχουμε σήμερα.

Είναι συχνό φαινόμενο αυτό σε πολύ παλιές συλλογές, σήμερα αυτά που είναι εξ ολοκλήρου κολλημένα τα λέμε κατεστραμένα, τότε δεν υπήρχε άλλος τρόπος να τα μαζέψουν.

Μέχρι που σκέφτηκαν την σαρνιέρα, αυτό που λές ζελοτέιπ. Είναι ένα μικρό κομάτι ριζόχαρτου που με λίγο σάλιο κάνει τη δουλειά που βλέπεις, η σαρνιέρα εξυπηρετούσε το ίδιο πράγμα δεν υπήρχαν άλμπουμ και αυτή ήταν η λύση.

Αν ήμουν στη θέση σου, δε θα τα πείραζα θα τα άφεινα ως έχουν, ότι έγινε έγινε τώρα, ειδικά γι αυτά που είναι εξ ολοκλήρου κολλημένα, ακόμα και σε αυτή τη μορφή για αρχή μπορείς να ασχοληθείς και να μάθεις αρκετά πραγματάκια για τα γραμματόσημα.

Μπορείς να τα ψάξεις, να δεις χρονιές χώρες σε πια σειρά ανοίκουν και για κάποια να μαζέψεις και την υπόλοιπη σειρα.

Έχε υπόψη σου οτι εκείνα τα χρόνια οι φιλοτελιστές δεν είχαν τις ανέσεις που έχουμε σήμερα, τα περισσότερα τα μάζευαν απο ταχυδρομημένα και ανταλλαγές με άλλους.

Ένας γενικός κανόνας τώρα γι αρχή είναι οτι οι μεγάλες χρηματικά αξίες είναι και οι δύσκολες (τα λεγόμενα κλειδιά) και αυτό γιατί μια μεγάλη αξία τότε ήταν ένα σοβαρό ποσό για να την αγοράσεις.

Σήμερα μια μεγάλη αξία μπορεί να είναι 2 ευρώ και τα δίνεις άνετα δε σου λείπουν τότε η μία δραχμή για κάποιους ήταν και το μεροκάματο. Οπότε δύσκολα τα ταχυδρομούσαν και δύσκολα τα αγόραζαν.

ΥΓ 1. Αν θες σε κάποιο απο αυτά που είναι εξ ολοκήρου κολλημένα, δες σε κάποιο που είναι κατεστραμένο κάπως (έχει φαγωμένα δοντάκια ή είναι σκισμένο) αν του στάξεις με προσοχή λίγες σταγόνες νερό με το δάκτυλο σου ξεκολάει? ελαφρά χλιαρό.


Τίτλος: Απ: Καινούρια συλλογή
Αποστολή από: Nick09 στις Αύγουστος 29, 2018, 11:52:07 πμ
Θα το προσπαθήσω απόψε. Η συλλογή έχει και δύο άδεια άλμπουμ. Εάν ξεκολάνε, είναι καλή ιδέα να το κάνω με όλα και να τα βαλω στα άλμπουμ? Θα πάψουν να θεορούνται κατεστραμένα?


Τίτλος: Απ: Καινούρια συλλογή
Αποστολή από: Valeroi στις Αύγουστος 29, 2018, 12:20:56 μμ
Κατεστραμένα είναι τα σχισμένα, τα κομμένα, τα τσαλακομένα.

Ετσι όπως τα έχεις καλά είναι, γιατί να τα ξεκολλήσεις όλα, πολύ πιθανό ειναι επειδή δεν έχεις τριφτεί μαζί τους να χαλάσεις κάποιο.

Απλά δοκίμασε ένα χάλια να δεις αμα ξεκολάει βασικά αλλά και να μην το κάνεις δεν έγινε τίποτα

Εγω θα τα κράταγα ως έχουν μη μπεις στη διαδικασία να ξεκολάς να χαλάσεις και μερικά απο αυτά. Δεν υπάρχει λόγος. Όπως τα έχει κολλήσει αυτός που τα κόλλησει κολλήσει επιμελώς στη σειρά τους, συνευθειακά.

Έχει μέσα διάφορα παλιά κλασσικά γραμματόσημα, μελετησέ τα έτσι όπως είναι.

Αν αρχίσεις να τα ξεκολάς πολύ πιθανόν είναι να χαλάσεις και διάφορα απο αυτά και να τα καταστρέψεις πραγματικά τότε και θα τα ταλαιπωρήσεις και άλλο, θα μείνουν χαρτιά στην πλάτη τους κλπ...

Ακόμα και να μπεις στη διαδικασία να τα πουλήσεις αν βρεις να τα πουλήσεις θα τα πουλήσεις ως έχουν και ο νέος αγοραστής ας κάνει οτι τον φωτίσει ο θεός.


Τίτλος: Απ: Καινούρια συλλογή
Αποστολή από: Nick09 στις Αύγουστος 30, 2018, 10:26:34 πμ
ΟΚ ευχαριστω