Στέκι Συλλεκτών

Γραμματόσημα => Ελληνικά γραμματόσημα => Μήνυμα ξεκίνησε από: dsp στις Μάρτιος 27, 2017, 01:22:27 πμ



Τίτλος: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: dsp στις Μάρτιος 27, 2017, 01:22:27 πμ
Διαβασα καποιες συζητησεις εδω για τα χρωματα. Επειδη πιστευω οτι ο καθενας μας πρεπει να βαζει το λιθαρακι του, αντι να καθεται με τα χερια σταυρωμενα, παρ'ολο που στην αρχικη μου απαντηση δεν υπηρξε ιδιαιτερο ενδιαφερον, κανω με αυτον τον τροπο μια ακομη προσπαθεια. Εγραψα λοιπον ενα μικρο κειμενακι με μορφη ερωτησεων-απαντησεων, και μπορει να υπαρξει και ενα δευτερο μερος. Σημειωτεον, δεν προσπαθω να το παιξω εξυπνος ουτε προτρεπω κανεναν να τρεξει να παρει τη συσκευη που αναφερω, προσπαθω με απλο και χιουμοριστικο τροπο να δειξω τι επιλογες υπαρχουν, τι προβληματα παρουσιαζονται και να δωσω τροφη για σκεψη.

Ti ειναι χρωμα ?
Χρωμα ειναι η αντιδραση και εντυπωση του εγκεφαλου σου, οταν ακτινοβολια σου «καιει» το ματι.
Απο που ερχεται αυτη η ακτινοβολια ?
Ειναι το αποτελεσμα της αντανακλασης του φωτος πανω σε ενα αντικειμενο. Οταν «σκαει» το φως πανω σε ενα αντικειμενο, τα φωτονια αρχιζουν να χορευουν με συγκεκριμενο βημα και ρυθμο.
Εγω αυτο το στυλο το λεω κοκκινο και ο φιλος μου ο κωστας το λεει πορτοκαλι.
Χωρια του προβληματος επικοινωνιας που μπορει να υπαρχει, καθε ανθρωπος εχει διαφορετικα ματια και διαφορετικο μυαλο. Καποιοι βλεπουν λιγοτερα, καποιοι παραπανω χρωματα και ο καθε ενας μας τα βλεπει  λιγο διαφορετικα απτον διπλα. Το φαναρι το βλεπουν οι περισσοτεροι περιπου ιδιο, αλλα οχι ακριβως ιδιο.
¨Αρα πως μπορω να συμφωνησω με τον διπλα μου για το τι χρωμα ειναι κατι ?
Μπορεις να φωτογραφησεις το πως χορευουν τα φωτονια με συγκεκριμενη συσκευη υπο τις ιδιες συνθηκες.
Ωραια, εγω θελω να μετρησω τι χρωμα εχει η καθε μΚΕ. Φοβαμαι, ομως, θα κανει κακο στο γραμματοσημο μου ?
Οχι.
Ποσο κανει ?
500 ευρω με ... πολλα
Πως τη λενε ? Υπαρχει στο amazon ?
Θα ψαξεις κατι στο amazon ή οπου αλλου θες, που λεγεται spectrophotometer.
Ωραια, θα παρω μια τετοια και θα μετρησω ολες τις μΚΕ που εχω και θα μου βγαλει μια τιμη για την καθε μια, ετσι ?
Ναι.
Και μπορω να μετραω και του φιλου μου ?
Ναι.
Τελειωσαμε δλδ ?
Αν το μονο που ηθελες ηταν να μαθεις τι ακριβως χρωμα εχει το καθε γραμματοσημο σου τωρα, τοτε ναι τελειωσες, Θυμησου να διαβασεις το manual της συσκευης. Θα πρεπει να την χρησιμοποιεις στον ιδιο χωρο, με τις ιδιες συνθηκες (θερμοκρασια κτλ) και μονο τη δικια σου με τις ιδιες ρυθμισεις για ολα. Επισης, πρεπει να βρεις εναν τροπο να σημαδευεις ακριβως στο ιδιο σημειο το καθε γραμματοσημο. Οταν λεω ακριβως εννοω ... ακριβως. Μαλλον θα χρειαστεις καποιον εξυπνο τροπο να κεντραρεις ή να παρεις μικροσκοπιο ή αλλιως παρε 100 μετρησεις και αφου βγαλεις τις τελειως λαθος μετρησεις που πηρες (που σημαινει οτι θα πετυχες κομματι του γραμματοσημου που δεν εχει εκτυπωθει ή καποια αλλη ανωμαλια) βγαλε μια μεση τιμη. Θα ‘σαι περιπου σωστος για το λογο που το θες.
Ο φιλος μου ο Γιωργος πηρε κι αυτο μια τετοια απο αλλη εταιρεια. Οι μετρησεις του ομως στα δικα μου γραμματοσημα, δεν βγαινουν το ιδιο ακριβως.
Ναι, ειπαμε εξαρταται απο πολλα τι ακριβως τιμη θα παρεις. Ο μονος τροπος να σαι σιγουρος οτι θα ναι συκγρισιμες οι μετρησεις σου ειναι να τις κανεις με το ιδιο μηχανημα, με το ιδιο software, στον ιδιο χωρο, υπο τις ιδιες συνθηκες, στο ιδιο σημειο.
Καλα, δεν γινεται να παρουμε ολοι μια ιδια τετοια που να δημιουργει ενα δικο της ελεγχομενο μικροχωρο και να βγαζει για ολους αναλογα αποτελεσματα ?
Περιμενε μερικες δεκαετιες.
Και γιατι δεν γινεται ήδη αυτο ?
Γινεται ήδη για γραμματοσημα. Αυτο ειναι απο μελετη μουσειου των ηνωμενων πολιτειων για να αποφανθουν για τη διακυμανση αυθεντικων χρωματισμων overprints πανω σε γνησια γραμματοσημα. Με λιγα λογια κοιτουσαν να βρουν αν μια σταμπα που μπηκε μετα ειναι αυθεντικη ή οχι.
Θα το κανουν και για μας ?
Περιμενε μερικες δεκαετιες.


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: GSHH στις Μάρτιος 27, 2017, 08:21:01 πμ
Παιδιά τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά..Δηλαδή βάζουμε το γραμματόσημο απο κάτω και τσάκ ιδού η απάντηση
Να καταργήσουμε τότε μελέτες 100 ετών!
Ο χρωματισμός σε ένα γραμματόσημο 120-150 ετών δεν πάει με τέτοιου είδους μπούσουλα
Εχει σχέση με την αποθήκευση,το χαρτί,την εκτύπωση και πάρα πολλές παραμέτρους.
Ακόμα και το ίδιο γραμματόσημο αν το δουν δύο έμπειροι μελετητές πολλές φορές δεν συμφωνούν.Δεν είναι τα πράγματα άσπρο-μαύρο για να μιλήσω με χρωματική ορολογία
Δεν νομίζω οτι βοηθάει σε κάτι αυτή η προσέγγιση
Προσοχή μη δούμε το φάντασμα του Κωνσταντινίδη και όλων των άλλων μεγάλων που έβαλαν τα θεμέλια και τις βάσεις για να μιλάμε εμείς σήμερα (δεν λέω ονόματα μην ξεχάσω κανέναν)
Γνώμη μου
Μετέφερα εδώ αυτά που έγραψα χθές το βράδυ για να βοηθήσω τον LHH να τα διαγράψει απο το ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΚΕ και τον παρακαλώ να διαγράψει το χρωματολόγιο με τις τρύπες απο τις μΚΕ που γράφω γιατί δεν μπορώ να συνεχίσω.Κάθε φορά που το βλέπω μου ανεβαίνει η πίεση !
Μου αρέσουν αυτά που γράφει ο dsp, η αίσθηση μου είναι οτι δεν λέει κατι διαφορετικό απο αυτά που είπα και εγώ.Τον παρακαλώ να με διορθώσει αν δεν κατάλαβα σωστά.Είχα δει και το προηγούμενο σχόλιο του το οποίο με βρίσκει σύμφωνο.
Μπορεί σε μερικές δεκαετίες, όπως λέει τα πράγματα να είναι όπως τα λέει,δεν διαφωνώ,τα πράγματα όμως σήμερα και αύριο είναι περίπου όπως ήταν εχθές.
Γνωρίζω προσωπικά άνθρωπο ο οποίος έχει φτιάξει "χρωματολόγιο" με γραμματόσημα άρτια μετά απο δουλειά 20 και πλέον ετών...μή προσπαθούμε λοιπόν με αυτόν τον τρόπο να προσεγγίσουμε ένα θέμα τόσο δύσκολο και σύνθετο.
Με την ευκαιρία αυτή να πώ επίσης οτι εγώ δεν συμφωνώ και με τον τρόπο"του ψαρέματος" που ρωτούν άνθρωποι που ξέρουν σχετικά με εκτιμήσεις τιμής,κατάταξης κλπ
Δηλώνω εδώ και είμαι απόλυτος οτι δεν θα ακολουθήσω σε τέτοιες περιπτώσες.
Θα είμαι εδώ και ευχαρίστως να βοηθήσω ,στο μέτρο που μπορώ, ανθρώπους που δεν ξέρουν ή έχουν αμφιβολίες.Ο σκοπός μου θα είναι με μέτρο και με σεμνότητα να βοηθήσω τον συλλεκτισμό και ειδικότερα τον φιλοτελισμό.  


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: LHH στις Μάρτιος 27, 2017, 10:51:48 πμ
Θα απαντήσω εμπεριστατωμένα,αργότερα,για την κίνηση να ανεβάσω ,μετα απο παράκληση προς τον salonico για να μου τα στείλει,τα χρωματολόγια,και θα υποστηρίξω με στοιχεία την χρησιμότητά τους,τουλάχιστον σε ένα μικρο βαθμό,για τους συλλέκτες κλασσικών γραμμ.
Πολύ ωραία πληροφορία φίλε dsp,καθώς και παρουσίαση,το προηγούμενο ποστ σου στην ενότητα των ΜΚΕ,ενω το διάβασα ασφαλως δεν είχα καταλάβει ακριβώς για ποιό λόγο το έγραψες,πράγμα που αναλυτικά το περιέγραψες σήμερα


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: dsp στις Μάρτιος 27, 2017, 12:06:20 μμ
Παιδιά τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά..Δηλαδή βάζουμε το γραμματόσημο απο κάτω και τσάκ ιδού η απάντηση
Να καταργήσουμε τότε μελέτες 100 ετών!
Ο χρωματισμός σε ένα γραμματόσημο 120-150 ετών δεν πάει με τέτοιου είδους μπούσουλα

Συμφωνουμε, τα πραγματα δεν ειναι ετσι απλα, ουτε ενα χρωματολογιο σε καλυπτει ουτε το να παρεις μονος σου ενα μηχανημα και ν αρχισεις να μετρας χωρις να ξερεις, οπως λεω εγω εδω "χαριτολογωντας" στο παραδειγμα.

Το ποστ μου αυτο απαντουσε στο "τι χρωμα εχει το γραμματοσημο μου τωρα" και προσπαθουσε να αναδειξει τι προβληματα και περιορισμοι παρουσιαζονται αν καποιος παρει μια συσκευη στην τυχη και αρχισει να μετραει μονος του.

Το "τι χρωμα ειχε το γραμματοσημο μου πριν απο 100 χρονια" και το "τι χρωμα θα χει το γραμματοσημο μου σε 200 χρονια" μπορουν να απαντηθουν και αυτα με ιδιου τυπου συσκευη αλλα πολυ περισσοτερη δουλεια.
Και εχετε δικιο στη σκεψη σας κυριε GSHH, οταν θα παει καποιος να καταλαβει τι χρωμα ειχε το γραμματοσημο πριν απο 100 χρονια θα δει τι εχει παθει το μελανι και το χαρτι, για να βγαλει ενα σεναριο για τις αντιδρασεις που εγιναν και να βγαλει συμπερασμα ενω αν χρειαστει να δει τι χρωμα θα χει το γραμματοσημο σε 200 χρονια, θα πρεπει να του πεις οτι θα "φυλαγεται εκει με θερμοκρασια απο τοσο μεχρι τοσο και υγρασια απο κει μεχρι κει και περιβαλλον με αυτο και το ταδε συστατικο σε τετοια συγκεντρωση" για να βγαλει αποτελεσμα. Και επειδη παντα υπαρχουν ασταθμητοι παραγοντες, γι 'αυτο χρειαζεσαι μεγαλο και χαρακτηριστικο δειγμα, για να 'σαι σιγουρος.

Οπως και το "ειναι το γραμματοσημο μου γνησιο".
 Να προσθεσω οτι η συσκευη που χρησιμοποιησε το μουσειο που εβγαλα για παραδειγμα εκτος απο χρωμα, μετραει και αποστασεις, ποσο απεχει η μυτη απτο ματι του ερμη, κτλ.

Μπορεί σε μερικές δεκαετίες, όπως λέει τα πράγματα να είναι όπως τα λέει,δεν διαφωνώ,τα πράγματα όμως σήμερα και αύριο είναι περίπου όπως ήταν εχθές.

Συμφωνουμε. Και αυτος ειναι ο σκοπος μου, να δειξω σε οσους ενδιαφερονται οτι υπαρχει τροπος να κανουμε ενα βημα παραπερα, και οτι το συνολικο κοστος και η τεχνολογια μας το επιτρεπουν να το κανουμε εδω σημερα για μια φορα, αντι να περιμενουμε να μας κανουν τη χαρη οι απ'εξω,  αν αποφασισουμε να το κανουμε οργανωμενα και επισημα.

Κανεις δεν μπορει να καταργησει τους "παλιους", χρειαζεται να τους χρησιμοποιησει και να τους αξιολογησει για να φθασει σε αποτελεσμα. Χρειαζεται να βασιστει σε δειγματα που οι παλιοι ξεχωρισαν και κατεγραψαν και οι γνωστες του τωρα θεωρουν γνησια και χαρακτηριστικα, και μετα χρειαζεται να παρει πληθος μετρησεων για να εχει ενα σωστο δειγμα. "Παταμε σε ποδια γιγαντων" για να εξελιξουμε κατι, αλλα αν παραμενουμε στασιμοι, απλα παραμενουμε πιστοι στους τυπους και οχι στο πνευμα των γιγαντων.

Αλλα το παμε πολυ πιο γρηγορα απ'οτι ειχα σκοπο και φοβαμαι θα χαθουμε. Προς το παρον μπορουμε να συζητησουμε για ο,τι εγραψα στο πανω κειμενο μονο ? Εννοω να ακουσουμε και τον κυριο LHH και αλλες αποψεις, να μου πειτε αν διαφωνειτε καπου ή καποιος θελει να ρωτησει κατι στα πρωτα που ειπα.


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: GSHH στις Μάρτιος 27, 2017, 01:05:01 μμ
Παιδιά τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά..Δηλαδή βάζουμε το γραμματόσημο απο κάτω και τσάκ ιδού η απάντηση
Να καταργήσουμε τότε μελέτες 100 ετών!
Ο χρωματισμός σε ένα γραμματόσημο 120-150 ετών δεν πάει με τέτοιου είδους μπούσουλα

Συμφωνουμε, τα πραγματα δεν ειναι ετσι απλα, ουτε ενα χρωματολογιο σε καλυπτει ουτε το να παρεις μονος σου ενα μηχανημα και ν αρχισεις να μετρας χωρις να ξερεις, οπως λεω εγω εδω "χαριτολογωντας" στο παραδειγμα.

Το ποστ μου αυτο απαντουσε στο "τι χρωμα εχει το γραμματοσημο μου τωρα" και προσπαθουσε να αναδειξει τι προβληματα και περιορισμοι παρουσιαζονται αν καποιος παρει μια συσκευη στην τυχη και αρχισει να μετραει μονος του.

Το "τι χρωμα ειχε το γραμματοσημο μου πριν απο 100 χρονια" και το "τι χρωμα θα χει το γραμματοσημο μου σε 200 χρονια" μπορουν να απαντηθουν και αυτα με ιδιου τυπου συσκευη αλλα πολυ περισσοτερη δουλεια.
Και εχετε δικιο στη σκεψη σας κυριε GSHH, οταν θα παει καποιος να καταλαβει τι χρωμα ειχε το γραμματοσημο πριν απο 100 χρονια θα δει τι εχει παθει το μελανι και το χαρτι, για να βγαλει ενα σεναριο για τις αντιδρασεις που εγιναν και να βγαλει συμπερασμα ενω αν χρειαστει να δει τι χρωμα θα χει το γραμματοσημο σε 200 χρονια, θα πρεπει να του πεις οτι θα "φυλαγεται εκει με θερμοκρασια απο τοσο μεχρι τοσο και υγρασια απο κει μεχρι κει και περιβαλλον με αυτο και το ταδε συστατικο σε τετοια συγκεντρωση" για να βγαλει αποτελεσμα. Και επειδη παντα υπαρχουν ασταθμητοι παραγοντες, γι 'αυτο χρειαζεσαι μεγαλο και χαρακτηριστικο δειγμα, για να 'σαι σιγουρος.

Οπως και το "ειναι το γραμματοσημο μου γνησιο".
 Να προσθεσω οτι η συσκευη που χρησιμοποιησε το μουσειο που εβγαλα για παραδειγμα εκτος απο χρωμα, μετραει και αποστασεις, ποσο απεχει η μυτη απτο ματι του ερμη, κτλ.

Μπορεί σε μερικές δεκαετίες, όπως λέει τα πράγματα να είναι όπως τα λέει,δεν διαφωνώ,τα πράγματα όμως σήμερα και αύριο είναι περίπου όπως ήταν εχθές.

Συμφωνουμε. Και αυτος ειναι ο σκοπος μου, να δειξω σε οσους ενδιαφερονται οτι υπαρχει τροπος να κανουμε ενα βημα παραπερα, και οτι το συνολικο κοστος και η τεχνολογια μας το επιτρεπουν να το κανουμε εδω σημερα για μια φορα, αντι να περιμενουμε να μας κανουν τη χαρη οι απ'εξω,  αν αποφασισουμε να το κανουμε οργανωμενα και επισημα.

Κανεις δεν μπορει να καταργησει τους "παλιους", χρειαζεται να τους χρησιμοποιησει και να τους αξιολογησει για να φθασει σε αποτελεσμα. Χρειαζεται να βασιστει σε δειγματα που οι παλιοι ξεχωρισαν και κατεγραψαν και οι γνωστες του τωρα θεωρουν γνησια και χαρακτηριστικα, και μετα χρειαζεται να παρει πληθος μετρησεων για να εχει ενα σωστο δειγμα. "Παταμε σε ποδια γιγαντων" για να εξελιξουμε κατι, αλλα αν παραμενουμε στασιμοι, απλα παραμενουμε πιστοι στους τυπους και οχι στο πνευμα των γιγαντων.

Αλλα το παμε πολυ πιο γρηγορα απ'οτι ειχα σκοπο και φοβαμαι θα χαθουμε. Προς το παρον μπορουμε να συζητησουμε για ο,τι εγραψα στο πανω κειμενο μονο ? Εννοω να ακουσουμε και τον κυριο LHH και αλλες αποψεις, να μου πειτε αν διαφωνειτε καπου ή καποιος θελει να ρωτησει κατι στα πρωτα που ειπα.


Συμφωνω απολύτως με τον dsp και χαίρομαι πολύ γι αυτό  :)


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: salonico στις Μάρτιος 27, 2017, 10:20:32 μμ


τον παρακαλώ να διαγράψει το χρωματολόγιο με τις τρύπες απο τις μΚΕ που γράφω γιατί δεν μπορώ να συνεχίσω.Κάθε φορά που το βλέπω μου ανεβαίνει η πίεση !


Η λογοκρισία ωφελεί συνήθως λίγους εις βάρος των πολλών.


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: GSHH στις Μάρτιος 27, 2017, 10:44:25 μμ


τον παρακαλώ να διαγράψει το χρωματολόγιο με τις τρύπες απο τις μΚΕ που γράφω γιατί δεν μπορώ να συνεχίσω.Κάθε φορά που το βλέπω μου ανεβαίνει η πίεση !


Η λογοκρισία ωφελεί συνήθως λίγους εις βάρος των πολλών.

Αγαπητέ salonico απομόνωσες μία πρόταση, διάβασε όλες τις συνομιλίες και εδώ και στις ΜΚΕ και θα καταλάβεις οτι είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε να επιβληθεί λογοκρισία με τον τρόπο που το λές.


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: LHH στις Μάρτιος 28, 2017, 12:57:45 μμ
Επειδή θα φανει αγένεια,καθώς εδώ έγραψα ότι θα μετείχα στη συζήτηση αλλα αλλού μετέφερα τις απόψεις μου,η συζήτηση που άνοιξε με το ποστ του dps στο τόπικ των αποριών για τις ΜΚΕ,πήρε την μορφή τόπικ εδώ:
http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=35261.0 (http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=35261.0)


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: dsp στις Μάρτιος 28, 2017, 05:00:38 μμ
Εγω, ο κωστας και ο γιωργος πηραμε ολοι απο μια συσκευη και εχουμε πετυχει τις μετρησεις μας να βγαινουν ιδιες. Μετραμε και αλλων τα γραμματοσημα, αλλοι μας πιστευουν, αλλοι το κανουν για πλακα. Ο φιλος μου ο Hans στην αυστρια δεν μας πιστευει με τιποτα. Γιατι, αφου ειμαι καλο παιδι και κανουμε σωστα τις μετρησεις, οπως μας ειπες.
Εγω το ξερω οτι εισαι καλο παιδι, αλλα οι αλλοι γιατι να σε πιστεψουν?

Ο φιλος μου ο κωστας ειναι ερευνητης και λεει να δημοσιευσει τα αποτελεσματα μας.
Καλα θα κανει, υπαρχουν πολλες εργασιες. Αλλα τι θα βοηθησει αυτο εσενα ως συλλεκτη και γενικα τη συλλεκτικη κοινοτητα. Μια επιστημονικη εργασια δεν ειναι ευκολα αποκωδικοποιησιμη και δεν ειναι υπο τις ιδιες συνθηκες με μια αλλη.

Ο φιλος μου ο γιωργος λεει να το κανουμε πιο "επισημο" και να εκδωσουμε ενα βιβλιο. Φοβαμαι ομως οτι και παλι δε θα χει απηχηση.
Καλες πωλησεις. Γιατι ομως να σας πιστεψει η επιστημονικη κοινοτητα, αφου δεν εχει αποδειξεις για τον τροπο ερευνας ? Επισης, οπως σε ολα τα των συλλεκτων, υπαρχουν βιβλια βασισμενα σε εμπειρικη ή/και τεχνολογικη ερευνα και υπαρχουν βιβλια- διαφημιστικα φυλλαδια-τιμοκαταλογοι. Ο φιλος σου ο Hans γιατι να σας πιστεψει και παλι ?

Ο κωστας(επιστημονας) και ο γιωργος(συλλεκτης) λενε να συνεργαστουμε ολοι μαζι και να κανουμε μια εταιρεια. Να ζηταμε λεφτα για να μπορουμε να μετραμε το καθε γραμματοσημο και να τα βαζουμε σε κουτακι. Εγω δεν θελω τετοια πραγματα. Εγω ειμαι συλλεκτης.
Οχι παναϊα μου, μην ακουω τετοια πραγματα, γιατι δε σου ξαναμιλαω. Δε θελουμε να καταληξει ποτε εκει το πραγμα. Αλλα μην ξεχνας, οτι εγινε αλλου, και οτι αν εχεις το πλοιο σου με κατεβασμενα τα πανια και τα χερια μακρυα απτο τιμονι, τοτε θα ξυπνησεις μια μερα εκει που θα σ' εχει βγαλει το κυμα και ο αερας, και μαλλον δε θα σ' αρεσει εκει που ξυπνησες. Ευτυχως, προς το παρον ειμαστε αρκετα μακρυα απο ενα τετοιο σεναριο. Το θεμα ειναι και παλι παντως, γιατι ο Hans να πιστεψει τον κωστα και τον γιωργο, ας εχουν κανει και επισημη εταιρεια. Καλλιστα μπορει να τους υποψιαζεται οτι εχουν "μαγειρεψει" τα αποτελεσματα για το δικο τους οφελος.

Οποτε για να καταλαβω για να χει νοημα το αποτελεσμα χρειαζεται κατι που να μας εκπροσωπει ολους τους συλλεκτες.
Ναι, καπως ετσι. Χρειαζεσαι κατι σαν την φιλοτελικη.

Ωπα, τι εννοεις δλδ, αντι να πληρωνω την εταιρεια, να πληρωνω την φιλοτελικη και να βαζει κουτακια ?
Οχι, παναϊα μου παλι, το κοστος χρησης-ανταλλακτικων ειναι μηδαμινο, η φιλοτελικη μπορει να προσφερει την υπηρεσια τζαμπα για ολα τα μελη της. Για να καταλαβεις, αλλαζεις καθε κατι χιλιαδες χρησεις μια ή δυο λαμπες που κανουν 40-50 ευρω. Και μην ακουω κουτακια, εκει που πινεις τον καφε σου και διαφωνεις με τον κωστα για το χρωμα που χουν δυο γραμματοσημα, απλα θα περασεις απτο γραφειο και μεχρι να τελειωσεις τον καφε σου θα χετε παρει δυο τιμες : 538 και 540.

Κατσε αυτο ειναι το χρωμα που χουν τα γραμματοσημα τωρα ομως, ετσι ? Εγω θελω να ξερω τι χρωμα ειχε το καθενα οταν βγηκε.
Βιαζεσαι παρα πολυ. Για να γινει αυτο πρεπει να ερθουν αρκετα ιδια γραμματοσημα να μετρηθουν. Ισως χρειαστει και καταστροφικη αναλυση (να παρεις δειγμα δλδ μελανης και χαρτιου) απο καποια σκισμενα/κατεστραμμενα. Κυριως θες ομως αυτο, να χεις μετρησει παρα πολλα. Κατσε ομως λιγο, μην τρεχεις γιατι θα μπερδευτουμε πολυ, ας πουμε για αρχη οτι θα εχεις τζαμπα αυτο το αποτελεσμα, θα ξερεις ακριβως τι χρωμα ειναι το καθε ενα που εχεις, αντικειμενικα, χωρις να υπαρχουν αμφιβολιες. Αμα θες η φιλοτελικη θα σας δινει και ενα χαρτακι εκει μπροστα σας που θα λεει οτι ειναι 540 το χρωμα. Για το πως μπορουμε να "ματεψουμε" το παλιο χρωμα, καλυτερα να τα πουμε μιαν αλλη φορα.

Κατσε δλδ τι μου λες, οτι θα τα κανει ολα αυτος που μετραει ? Αυτον γιατι να τον πιστεψω ? Δεν ξερει τιποτα απο γραμματοσημα.
Κατ'αρχας αυτος που μετραει δεν θες να ξερει απο γραμματοσημα. Αμα ξερει απο γραμματοσημα θα αρχισεις να τον υποψιαζεσαι και αυτον οτι εχει λογους να βγαλει περιεργα νουμερα. Για την ακριβεια δεν θες να ξερει ουτε ποιοανου ειναι το γραμματοσημο, ουτε ποσο κανει, ουτε τιποτα. Τα νουμερα και τα αποτελεσματα πρεπει να'ναι αμεροληπτα τελειως, μετα πρεπει να δινονται στους συλλεκτες και στην φιλοτελικη σε "απλα ελληνικα". Η φιλοτελικη και οι συλλεκτες θα βγαλουν τα συμπερασματα τους, οχι αυτος που μετραει.

Ναι, αλλα και παλι γιατι να πιστεψω αυτον που μετραει ? Γιατι να τον πιστεψει ο Hans ?
Θα 'χει τη φιλοτελικη πανω απ 'το κεφαλι του. Επισης δε θα ταν ασχημα να χει κι αλλους πανω απ'το κεφαλι του.  Οχι για τα λεφτα, γιατι θα μπλεξεις, αμα αρχισουν να λαλουν πολλοι κοκκοροι, παει, βουλιαξε το πλοιο. Αλλα αμα καποιο πανεπιστημιο "κοιταει" το πως μετραει αυτος που μετραει και βαλει την "πιστοποιηση" του πανω ή/και καποιο μουσειο "παρακολουθει" τη διαδικασια και δειξει οτι την εμπιστευεται, δε θα'ταν ασχημα. Αυτους ομως δεν τους θελουμε ουτε να βαλουν ουτε να ζητησουν λεφτα. Ζουμε στην Ελλαδα του 2017, θες να γινει οσο πιο φθηνα γινεται και δε θες να "μπλεξεις" με "περιεργους".

Ο φιλος μου ο GSHH φοβαται για τα χρωματολογια και θα φοβηθει και γι'αυτο οτι "...τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά..Δηλαδή βάζουμε το γραμματόσημο απο κάτω και τσάκ ιδού η απάντηση Να καταργήσουμε τότε μελέτες 100 ετών! ... Προσοχή μη δούμε το φάντασμα του Κωνσταντινίδη και όλων των άλλων μεγάλων που έβαλαν τα θεμέλια και τις βάσεις για να μιλάμε εμείς σήμερα (δεν λέω ονόματα μην ξεχάσω κανέναν)..."
Και καλα κανει και φοβαται. Ο φοβος φυλαει τα ερημα. Εγω οπως ειπα πιστευω οτι τα αποτελεσματα πρεπει να αξιολογουνται απο την φιλοτελικη και ολη την συλλεκτικη κοινοτητα, οχι απο 5 ανθρωπους σε ενα διοικητικο, και να ελεγχονται και απο αλλους. Κανεις δεν μπορει να καταργησει τους "παλιους", χρειαζεται να τους χρησιμοποιησει και να τους αξιολογησει για να φθασει σε αποτελεσμα. Χρειαζεται να βασιστει σε δειγματα που οι παλιοι ξεχωρισαν και κατεγραψαν και οι γνωστες του τωρα θεωρουν γνησια και χαρακτηριστικα. Μόνο αμα συνδυαστουν οι γνωσεις μας με τις μετρησεις, θα χουμε σοβαρο αποτελεσμα. "Παταμε σε ποδια γιγαντων" για να εξελιξουμε κατι, αλλα αν παραμενουμε στασιμοι, απλα παραμενουμε πιστοι στους τυπους και οχι στο πνευμα των γιγαντων.

Ενας φιλος μου, δεν θελω να πω το ονομα του γιατι ηταν σε προσωπικο μνμα, φοβαται οτι ολα αυτα θα τα εκμεταλλευτουν οι εμποροι για να διακηρυξουν νεες σπανιοτητες.
Κοιταξε να δεις αμα εχουν μετρηθει ολα κι ολα 5 γραμματοσημα, για τι σπανιοτητα να μιλησουμε.
Αν ακομα δεν εχουμε φθασει σε σημειο τετοιο που να μπορουμε να βρουμε το αρχικο χρωμα, παλι για τι πραγμα να μιλαμε.
Αν μετρηθουν 1.000.000 γραμματοσημα και φθασουμε με το καλο να μπορουμε να μαντεψουμε και αλλα πραγματα για αυτα, αυτο θα βγαλει και απο μονο του σπανιοτητες, αλλα αληθινες σπανιοτητες. Θα ξερεις οτι υπαρχουν 100 μΚΕ που ειχαν χρωμα βουργουνδιας και μονο 3 που εχουν κρατησει το 60% του αρχικου χρωματος και το 70% της τυπωμενης επιφανειας.

O φιλος μου ο LHH και ο φιλος μου ο GSHH μιλησαν και για αφή. Τι εχεις να πεις γι' αυτό ?
Εισαι σε λαθος θεμα, αλλα μπορω να σου πω οτι παρομοια πραγματα ισχυουν για την αφη. Συγκεκριμενα στα γραμματοσημα εχει να κανει με το τι ηταν το χαρτι, τι επαθε, τι ηταν το μελανι πως εκτυπωθηκε και τι επαθε. Ολα αυτα δεν εξηγουνται με μια τιμη μετρησης αλλα με πολλες. Αρκει προς το παρον να σου πω οτι μπορει να μετρηθει, αν καιγεσαι, απ'το ποσο παχος εχει η εκτυπωση μεχρι τα κενα αναμεσα της. Για να σου δωσω να καταλαβεις το μελανι που ξεραθηκε απτο ιδιο μελανι που βραχηκε(για υγρασια μιλαω) και μετα ξεραθηκε, εχει αλλο χρωμα οπως επισης μπορεις να μετρησεις ποσο μελανι υπαρχει κατα επιφανεια. Η συσκευη βλεπει "κενα", δλδ "γουβες μελανιου" ή καθολου μελανι(χαρτι) εκει που εσυ ακομη και με μεγεθυντικο φακο βλεπεις απλα "χρωμα". Τα ορια της ορασης σου ασυναισθητα προσπαθεις να τα καλυψεις -επιτυχημενα- με την αφη. Οπως και στο χρωμα, το αποτελεσμα σου για την τωρινη κατασταση του γραμματοσημου ειναι σωστο, αλλα δεν μπορεις να το "μεταφερεις" επιτυχως-πληρως σε αλλο συλλεκτη.

Ενας αλλος φιλος μου ειπε καπου για εναν κυριο που μετα απο 20 χρονια μελετης κατεληξε σε καποιες ποικιλιες, συγγνωμη αλλα δεν βρισκω το ποστ.
Τετοιους ανθρωπους χρειαζομαστε! Αυτους που εχουν μελετησει και ειδικα αν ειναι μεγαλλοι σε ηλικια και εχουν δει με τα ματια τους την εξελιξη καταστασης των γραμματοσημων, τωρα που ειναι μαζι μας και οχι μετα απο 50 χρονια. Αυτοι θα μας οδηγησουν στο τι να μετρησουμε, αυτοι θα αξιολογησουν τα αποτελεσματα μας, αυτοι θα μεταφρασουν τα νουμερα μας. Σκεψου μονο αυτο, οτι θα μεταφρασουμε το ματι το δικο τους και το χερι το δικο τους σε απολυτα νουμερα, και σε 200 χρονια απο τωρα τα εγγονια σου θα μπορουν να ξερουν αν ενα γραμματοσημο ειναι ακριβως αυτη η ποικιλια για την οποια εχει γραψει καποιος τωρα, σκεψου οτι θα ξερεις ακριβως τι εννοουσε με το "ταδε" χρωμα και τι ακριβως εννουσε οταν ελεγε οτι εχει "τετοια" αφη, σκεψου επισης οτι ολες αυτες οι αυθεντιες θα μπορουν να συνεννοηθουν μεταξυ τους επιτελους. Σκεψου για λιγο πραγματικα μονο αυτο το τελευταιο, ποσο κερδος θα χουμε απο αυτο.

Μπορουμε να μετραμε και τιποτε αλλο ?
Ναι, αν επιλεξουμε αρκετα καλη συσκευη, μπορεις να μετρας και ολες τις αποστασεις του γραμματοσημου. Ποσο μεγαλο ειναι το ματι τους ερμη, ποσο γαμψη ειναι η μυτη, κ.τ.λ.. Δεν ανακαλυψαμε παλι τη βαρυτητα εδω, ολα αυτα εχουν γινει στο παρελθον, απλα σου λεω οτι μπορεις να μετρας με πολυ μεγαλυτερη ακριβεια, να βγαλεις ενα αποτελεσμα με τις "λογικες" διακυμανσεις, να τα συγκρινεις ολα αυτα μετα με τις μελετες που χουν γινει απο πολυ παλια και να 'σαι ενα βημα μπροστα απο τους επιδοξους παραχαρακτες. Καταλαβαινεις παντως, οχι οτι εχω προβλημα, οτι αμα μετρας ολα τα προηγουμενα και αυτα σε καθε γραμματοσημο που περναει απο μπροστα σου, θα σου παιρνει λιγο παραπανω χρονο για το καθενα.

Αυτο ήταν, τελειωσαμε ? Δλδ αμα τα κανουμε ολα αυτα, σε λιγο καιρο θα μπορω να ξερω τι χρωμα εχει και τι χρωμα ειχε η μΚΕ μου ?
Τι χρωμα εχει τωρα, ναι. Θα μπορειτε να συζητατε ολοι οι συλλεκτες με αυτο σαν αντικειμενικο δεδομενο και συγκρισιμο.
Για το τι χρωμα ειχε τοτε η καθε μια που εχεις, θελει δουλεια πολλη. Αλλα το πιο δυσκολο κομματι καθε ταξιδιου ειναι το πρωτο βημα.



Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: GSHH στις Μάρτιος 28, 2017, 05:19:00 μμ


Είσαι to the point!
Συνέχισε έτσι ;D


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: dsp στις Μάρτιος 28, 2017, 05:27:25 μμ
χαιρομαι  :D

.....που συμφωνουμε παντως, πραγματικα !


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: LHH στις Μάρτιος 30, 2017, 10:30:28 πμ
Νομίζω ότι το παρακάτω είναι ταιριαστο πάνω στο θέμα μας.
Προσεξτε ιδιαίτερα τα κόκκινα σημεία:

(http://i.imgur.com/8avJ6KR.jpg)



Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: dsp στις Μάρτιος 31, 2017, 05:20:40 μμ
με το που ανεβασε ο LHH την παραπανω ερευνα, εγραψα ενα "σεντονι" και μετα ... το σβησα, γιατι φοβηθηκα οτι θα ... χαθουμε

ειναι αναμφισβητητα μια πολυ καλη δουλεια
παρ'ολ'αυτα συνεχιζω να βλεπω καποια "κενα"-προβληματα που ανηκουν σε 3 γενικες κατηγοριες
εχω αναφερθει σε αυτα πιο πανω αμεσα ή εμμεσα
"θεωρια της επιστημης" , "τεχνικα θεματα" και πιο σημαντικα "πρακτικη σημασια και οικονομικο κοστος για τον απλο συλλεκτη"

ειλικρινα θα με ενδιεφερε να ακουσω τη γνωμη και του ιδιου του LHH και αλλων ομως, για να "πιασω τον παλμο"
πως αξιολογειτε την παραπανω ερευνα, ειδικα στα σημεια που εχει σημειωσει ο LHH με κοκκινο, αλλα και ως προς την συνεργασια φιλοτελιστη-επιστημονικου ινστιτουτου στο παραπανω παραδειγμα
ειναι κατανοητο το τι εγινε? νοιωθετε οτι σας καλυπτει ? εχετε καποιες αμφιβολιες ? βλεπετε καποιο λαθος ? ποσο βοηθαει εναν συλλεκτη ? υπαρχει κατι παραπανω που νοιωθετε οτι λειπει ή θα θελατε να δειτε στην ερευνα ή γενικα ?


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: LHH στις Μάρτιος 31, 2017, 09:55:18 μμ
Να και εδώ η ''Ορμυλία'':
https://www.karamitsos.com/auctionLot.php?auction=580&lot=440413 (https://www.karamitsos.com/auctionLot.php?auction=580&lot=440413)


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: johneko στις Απρίλιος 01, 2017, 08:47:40 πμ
Πάντως για τα σύγχρρονα γραμματόσημα θα μπορούσαμε να έχουμε σαν μπούσουλα ενα χρωματολόγιο


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: dsp στις Απρίλιος 01, 2017, 12:59:10 μμ
Πάντως για τα σύγχρρονα γραμματόσημα θα μπορούσαμε να έχουμε σαν μπούσουλα ενα χρωματολόγιο

Δεν ξερω αν διαβασες το "σεντονι" μου.
Αν το διαβασες πιστευω οτι ισως χρειαστει να γραψω και λιγο για το "τι ειναι μελανι και πως αυτο μας "δινει" το χρωμα που βλεπουμε".
Παρ'ολ'αυτα, πιστευω οτι προσεφερα ήδη αρκετους λογους για το γιατι ενα χρωματολογιο δεν μας αρκει.
Εγω μπορω να σκεφτω και αλλους, αλλα προσπαθωντας να ειμαι οσο απλος γινεται, για να καταληξουμε καπου, να κανω τις παρακατω ερωτησεις:
Εσυ ο ιδιος παιρνεις ενα χρωματολογιο και καταληγεις οτι το γραμματοσημο σου ειναι "κοκκινο της φωτιας". Περνανε Χ χρονια και το ξαναμελετας και ανακαλυπτεις οτι το γραμματοσημο σου στο χρωματολογιο αντιστοιχει σε "μωβ βελγικης τουλιπας". Τι κανεις ? Σβηνεις το "κοκκινο της φωτιας" και γραφεις "μωβ βελγικης τουλιπας" ? Πετυχαινεις ενα αλλο γραμματοσημο Χ ετων που στο χρωματολογιο το "βγαζεις" "μωβ βελγικης τουλιπας" . Τι κανεις ? Υποθετεις αυτοματα οτι πριν απο Χ χρονια ήταν "κοκκινο της φωτιας" ?

αυτες ειναι οι ερωτησεις μου,
εκτος αν
1) με το "συγχρονα" εννοουμε "το πολυ προπερσινα". Αλλα σε αυτο πιστευω εχω απαντησει πολλες φορες στο κειμενο μου.
2) με το "μπουσουλα" εννουμε οτι ολοι οσοι δεν εχουμε αχρωματοψια θα καταληξουμε με ενα συγκεκριμενο χρωματολογιο οτι το χρωμα του γραμματοσημου τωρα μας φαινεται περιπου "κοκκινο της φωτιας" και ειμαστε πληρως ικανοποιημενοι με αυτο


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: GSHH στις Απρίλιος 01, 2017, 03:22:17 μμ
Δείτε και δεν το σχολιάζω, αναμένω απο όλους τους φίλους να τοποθετηθούν.
Φωτογραφία απο ένα block 20 γραμματοσήμων που τυπώθηκε πρίν 120 χρόνια σε ΧΑΡΤΙ ΔΙΚΤΥΩΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΓΟΜΜΑ που δίνει την λεγόμενη ελαιώδη εκτύπωση .
Πείτε μου με τον ελαιοχρωματιστή τι χρώμα είναι σήμερα(το ζητούμενο),τι χρώμα ήταν όταν τυπώθηκε και τι χρώμα θα έχει μετά απο άλλα 120 χρόνια
Σκεφθήτε τί λέει ο dsp, διαβάστε τα σεντόνια του (πιστεύω θα γράψει και άλλα αν χρειαστεί)
και τι λέω και εγώ συμφωνώντας μαζί του.
Αναμένω απαντήσεις και απο τον salonico που αναρωτήθηκε γιατί μου ανεβαίνει η πίεση και με είπε λογοκριτή.
Η μόνη λογοκρισία που μου ερέσει είναι αυτή στους φακέλους ;D


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: salonico στις Απρίλιος 13, 2017, 03:30:11 μμ
Λίγο καθυστερημένη η δική μου γνώμη:

ο καθορισμός του χρώματος κατά τη γνώμη μου είναι μια αρκετά σχετική αλλά παράλληλα και αναγκαία εργασία στα γραμματόσημα. Σχετική για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν εδώ αλλά και παλιότερα σε άλλα threads (πάνω κάτω τα ίδια λέγαμε, επίδραση ήλιου, νερού, γόμας, ατμόσφαιρας κλπ.), αλλά και αναγκαία επειδή το χρώμα είναι βασικό στοιχείο στην εμφάνιση του γραμματοσήμου. Προφανώς στο μονήρες και ψυχαναγκαστικό χόμπυ του φιλοτελισμού η εξέταση από έμπειρο συλλέκτη στο χέρι και με μια καλή συλλογή αναφοράς είναι πολύ σημαντική, όχι όμως πάντοτε δυνατή. Κατά τη γνώμη μου ο συλλέκτης καλό είναι να αυτονομείται με τον χρόνο και να χαράσσει τη δική του μελέτη.

Τα χρωματολόγια τύπου Stanley Gibbons ή Michel δεν είναι ευαγγέλιο, είναι ίσως όμως μια παλέτα με χρωματικούς όρους φιλοτελικούς (επομένως το "κοκκινο της φωτιάς", το "μωβ της βελγικής τουλίπας" ή το λεξιλόγιο του ελαιοχρωματιστή μάλλον δεν θα βρεθούν εκεί), αν και δεν βγήκαν αυτά τα χρωματολόγια για τις κεφαλές αλλά βάσει γραμματοσήμων άλλων χωρών. Το μη ασκημένο στα χρώματα μάτι μπορεί ίσως με τη βοήθεια αυτών των χρωματολογίων να συνηθίσει στις λεπτές διαφορές και να δει ίσως προτάσεις για το τι θεωρείται ότι είναι τύποι όπως "πρωσσικό μπλε" κλπ. Η αποτελεσματικότητα κάθε εργαλείου εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης του. Αν η σχετικότητα μεταξύ των αποχρώσεων ενός χρωματολογίου αντιπαρατεθεί με ένα πλήθος γραμματοσήμων π.χ. αρκετά μπλε 1862-1867 και σε συνυπολογισμό των άλλων παραμέτρων κατάταξης (χαρτί, εκτύπωση κλπ.) ίσως το χρωματολόγιο βοηθήσει κάπως σε μια ομαδοποίηση και εν τέλει κατάταξη. Αν ο φιλοτελιστής έχει δίπλα του τον σούπερ μελετητή με τη σούπερ συλλογή, τη σούπερ γνώση και την σούπερ καλή καρδιά (σπανιότατος συνδυασμός), το χρωματολόγιο μάλλον είναι εντελώς περιττό.

Το φασματοφωτομετρο πρώτη φορά το ακούω, είχα ακούσει ότι κάποιοι μετρούσαν μέσω Η/Υ και RGB το χρώμα (και εκεί έπρεπε κανείς να κάνει πολλές μετρήσεις, να αφαιρέσει τις ακραίες και να βγάλει μέσο όρο). Ωραίος ο προβληματισμός, δεν κατάλαβα καλά όμως πού καταλήγει ο dsp :-[. Ελπίζω να είμαι ο μόνος. Μήπως μπορείς να μας πεις dsp λίγα πράγματα για τα χρώματα του 19ου αι. στα ελληνικά γραμματόσημα (σύσταση, τρόπος παρασκευής, ιδιότητες, ευαισθησία στην αλλοίωση κλπ.), μιας και φαίνεται ότι το έχεις το "χρωματικόν"; Θα ήταν ενδιαφέροντα αυτά, δεν ακούγονται συχνά στο στέκι.


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: dsp στις Απρίλιος 13, 2017, 09:00:31 μμ
1) Κατά τη γνώμη μου ο συλλέκτης καλό είναι να αυτονομείται με τον χρόνο και να χαράσσει τη δική του μελέτη.

2) [/b](επομένως το "κοκκινο της φωτιάς", το "μωβ της βελγικής τουλίπας" ή το λεξιλόγιο του ελαιοχρωματιστή μάλλον δεν θα βρεθούν εκεί)

3) δεν κατάλαβα καλά όμως πού καταλήγει ο dsp :-[.

4)Μήπως μπορείς να μας πεις dsp λίγα πράγματα για τα χρώματα του 19ου αι. στα ελληνικά γραμματόσημα (σύσταση, τρόπος παρασκευής, ιδιότητες, ευαισθησία στην αλλοίωση κλπ.), μιας και φαίνεται ότι το έχεις το "χρωματικόν"; Θα ήταν ενδιαφέροντα αυτά, δεν ακούγονται συχνά στο στέκι.

1) ελπιζω να συμφωνουμε στο οτι ενω εκ των πραγματων αυτο ειναι μια καλη λυση, δεν ειναι η βελτιστη λυση, υπο το φως των μεθοδων οι οποιες προαναφερθηκαν

2) τα ονοματα των χρωματων τα επελεξα στην τυχη. Δεν ηταν "υποτιμητικα" στο μυαλο μου τα ονοματα που διαλεξα, ηταν απλα παραδειγματα, μπορουμε να βαλουμε στη θεση τους τις ονομασιες χρωματων που εχει καποιος απτους καταλογους-χρωματολογια για γραμματοσημα.

3) Αν και απο το δευτερο σεντονι μου πιστευω οτι ψιλο-φαινεται ποια ειναι η ιδανικη κατασταση για μενα, ποια ειναι η δικια μου αληθεια να το πω ετσι, ο σκοπος μου δεν ηταν να σας "φορτωσω" με το ζορι αυτο που πιστευω. Γι'αυτο διαλεξα και αυτον τον τροπο να γραψω, ειλικρινα προσπαθουσα να ειμαι οσο πιο αντικειμενικος γινεται και προσπαθω μεσα απο τις αποριες σας να "επιτεθω" στη γνωμη μου απο ενα σημειο και μετα, για να μεινει κατι ακομα πιο αντικειμενικο. Μπορει να γραψω καποια στιγμη και τριτο μερος με το που "καταληγω" εγω, οταν η γνωμη μου θα εχει "αποκρυσταλλωθει" απο την κριτικη σας, αλλα θα προτιμουσα χιλιες φορες να καταληξετε εσεις καπου.

4) προτιμω να γραφω για τα πραγματα που ξερω και ακομη περισσοτερο σε αυτο το θεμα. Τι εννοω με το "ξερω".
Μιλαω αγγλικα σα να'ναι η πρωτη μου γλωσσα, το λεξιλογιο μου ειναι το ιδιο καλο με το ελληνικο και σκεφτομαι στα αγγλικα --->ξερω αγγλικα.
Παιζω με ενα φιλο μου που διδασκει σκακι και ειναι "μετριος" στην καταταξη και χανω 11-1 στην καλυτερη μου μερα --> δε ξερω σκακι.
Εχω δει μια φορα στη ζωη μου παρασταση με μπαλετο και εχω δει κατι φιλες μου να χορευουν, δεν θυμαμαι καν τι ονοματα εχουν οι κινησεις που κανουν ---> δεν εχω ιδεα απο μπαλετο
Με αυτη τη λογικη: ξερω για το μηχανημα για το οποιο μιλησα και για τα "συγγενικα" του που χρησιμοποιουνται για τα χρωματα, αλλα δεν τα χρησιμοποιω σε γραμματοσημα. Επισης ξερω απο μελανι και απο χαρτι, αλλα κυριως οσο αφορα στις φυσικες τους ιδιοτητες. Δεν ξερω τις χημικες αντιδρασεις που συντελουνται με την παροδο του χρονου, γιατι κυριως ειχα να κανω με "φρεσκο" πραγμα, αλλα μπορω να βγαλω συμπερασματα απο τις υπολοιπες μετρησεις. Δεν εχω ιδεα απο την ιστορια της χημικης συστασης του μελανιου στο ελληνικο γραμματοσημο, αλλα αυτος ο γριφος της ακριβους αρχικης συστασης και παρασκευης του μελανιου ειναι ενα απο τα προβληματα ακριβως που συζηταμε εδω πως μπορουν να λυθουν.


Πιστευω παντως ακραδαντα οτι αν ολοι εγραφαν εδω αυτα που ξερουν σε σχεση με το χρωμα στα γραμματοσημα, τι τους χαλαει στο πως ειναι η κατασταση τωρα, που διαφωνουν στα δυο σεντονια μου, θα καταληγατε καπου. Αν η πλειοψηφια ειναι ευχαριστημενη με το τι εχει τωρα στα χερια της απο στοιχεια και εργαλεια και με το πως εχει η κατασταση και παλι αυτο θα ΄ταν ενα συμπερασμα. Και στις δυο περιπτωσεις η γνωμη μου θα ηταν μαλλον περιττη.


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: salonico στις Ιούνιος 18, 2017, 08:10:58 πμ
@ dsp

καλημέρα. Το φασματοφωτόμετρο δίνει έναν αριθμό που αντιστοιχεί σε ένα χρώμα ή μπορεί να αναλύσει σε συστατικά στοιχεία;


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: Cu στις Ιούνιος 18, 2017, 11:34:52 πμ
@ dsp

καλημέρα. Το φασματοφωτόμετρο δίνει έναν αριθμό που αντιστοιχεί σε ένα χρώμα ή μπορεί να αναλύσει σε συστατικά στοιχεία;
Το φασματοφωτόμετρο δίνει συνήθως μια καμπύλη με πολύπλοκη μορφή-κατι σαν δακτυλικό αποτύπωμα. Αποτελείται από κορυφές απορροφήσεων σε συγκεκριμένες τιμές «χρώματος-μηκών κύματος»με συγκεκριμένες εντάσεις.Μετά από σύγριση με πρότυπα φάσματα χρωμάτων ή υλικών που χρησιμοποιούνται στα μελάνια μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα ότι αυτό το μελάνι έχει π.χ. χρωμικό μόλυβδο επειδή βλέπεις μια ομάδα π.χ. τριών κορυφών σε συγκεκριμένες τιμές και μορφή.Υπάρχουν πολλά είδη φασματοσκοπίων που δουλεύουν σε διάφορες περιοχές του φάσματοςInfraRed, UltraVisible, visible,raman κ.α. Π.χ για να ταυτοποιήσεις το χρώμα του μελανιού σε κάποια χαρτονομίσματα απαιτείται φασματοφωτόμετρο φθορισμού. Το διάβασμα ενός φάσματος για τελείως άγνωστο υλικό είναι πρακτικώς αδύνατο από άπειρο άτομο όμως με εξοικείωση με τεχνικές ειδικά αν υπάρχει το αυθεντικό υλικό ως μέτρο σύγκισης γίνεται απλούστερη η διαδικασία ταυτοποίησης.Επίσης τα φασματοφωτόμετρα λειτουργούν ως «σαρωτές»και αυτό που ψάχνεις μπορεί να απαιτείται να εξαχθεί μετά από ειδικό χειρισμό πολλαπλές σαρώσεις-μαθηματική επεξεργασία εκεί που βρίσκεται συγκεκριμένη απορρόφηση.


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: GSHH στις Ιούνιος 18, 2017, 11:57:10 πμ
dsp το θέμα μας ξανά στο προσκήνιο με νέο μέλος που καταλαβαίνω οτι έχει αρκετές επιστημονικές γνώσεις :)
Ετοιμάζομαι για τα σεντόνια σου ;D


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: dsp στις Ιούνιος 18, 2017, 12:39:51 μμ
καλημερες ή μαλλον καλο μεσημερι
ξεκινησα αυτα που εγραφα αποτο χρωμα γιαυτο μιλησα για σπεκτροφωτομετρο
αν δεις σε ενα σημειο ειχα αναφερθει και σε αλλες "παρομοιες" συσκευες-μηχανηματα και μεθοδους
επειδη το θεμα το χα φτιαξει για το "τι ειναι χρωμα" και επειδη καποια πραγματα πιστευω οτι ξεφευγουν απο το τι εχει νοημα να αναφερω σε ενα συλλεκτικο σαιτ, προσπαθουσα(θω) να μαι οσο γινεται πιο συντομος και απλος

συνεχιζοντας σε αυτο το πνευμα (και υποθετοντας οτι συνεχιζουμε να μιλαμε για γραμματοσημα και με πολλες μετρησεις οπως περιεγραφα στην λογικη μου) , η απαντηση ειναι ναι, μπορεις να βγαλεις και συμπερασμα για τα στοιχεια

σε περιπτωση που θελεις να μαθεις/κανεις κατι αλλο συγκεκριμενο, καλυτερα να με ρωτησεις και συγκεκριμενα μονο για αυτο με πμ

ΥΓ: @ GSHH οχι αλλο σεντονι  ;D, ισως μονο αλλο ενα αφου γινει συζητηση απο ολους τους αλλους πανω σε αυτα που ειπα. Η ελπιδα πεθαινει παντα τελευταια που λενε  :D


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: salonico στις Ιούνιος 18, 2017, 01:15:00 μμ
cu
dsp

ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και το χρόνο σας (να τα λέμε και αυτά προς αποφυγή αχαριστιών :)). Το θέμα ήταν εξαρχής πολύ ενδιαφέρον, πιστεύω, και δίνει ήδη την απαραίτητη πληροφορία στον καθένα μη ειδικό με χρώματα συλλέκτη.

@ dsp έκανα αυτήν την ερώτηση επειδή χτες ενας φίλος χημικός μηχανικός στο άσχετο μου περιέγραψε την τεχνολογία αυτή πάνω κάτω και μετά το συνέδεσα με τα όσα τόσο γλαφυρά ελεγες εσύ. Με κάλυψε η απάντησή σου, thanks.



Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: Cu στις Ιούνιος 18, 2017, 06:01:37 μμ
Φυσικά τα φασματοφωτόμετρα είναι πανακριβα και πολλές φορές η δουλειά μας γίνεται με απλό εξοπλισμό
Για να μιλήσουμε για έλεγχο στα γραμματόσημα με κάποιο απλό και φτηνό προσιτό εξοπλισμό παραραθέτω τα ακόλουθα: usb microscope 20-30 euro και λάμπα ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων 15 ευρώ.Παραθέτω φωτογραφία τμήματος γραμματοσήμου(καναδέζικο χωρίς δοντια πάνω σε χαρτι κολλημένο)σε απλό φως και με λάμπα χαρτονομισμάτων υπεριώδες φως.
Δυστυχώς τα ελληνικά δεν έχουν φθορίζοντα χρώματα συνήθως χωρίς να είμαι απόλυτος.Τα ξένα είχαν από αρκετά χρόνια χρώματα υπεριώδους που είναι αρκετά δύσκολα στην πλαστογράφηση.Οι φωτογραφίες είναι στην μικρότερη μεγέθυνση.


Τίτλος: Απ: Ti ειναι χρωμα ?
Αποστολή από: dsp στις Ιούνιος 19, 2017, 02:22:03 μμ
@salonico αφου ο φιλος σου ειναι χημικος μηχανικος, το πιο πιθανο ειναι οτι σου μιλησε για μια απο τις "παραπλησιες" συσκευες
επισης στη δικια του δουλεια κατα πασα πιθανοτητα εχει να ασχοληθει με πραγματα που δεν τον ενοχλει η καταστροφη τους ή εξεταζει την ιδια την καταστροφη τους
π.χ. ο χημικος μηχανικος ασχολειται (και) με εκρηξεις και τα αποτελεσματα τους, οποτε μπορει να εξεταζει με παρομοιο τροπο με αυτον για τον οποιο μιλαμε αλλα μεσα σε φυαλιδια τα προκυπτοντα δειγματα αεριων
τα λεω μεσω... λαμιας αυτα, γτ απλα ηθελα να πω να μην κολλαμε στις ονομασιες των μηχανηματων, γτ πολλες φορες ενα μηχανημα κανει πολλα πραγματα και το διαλεγεις ή το φτιαχνεις αναλογα με το τι θελεις να ερευνησεις. Για παραδειγμα καπου ανεφερε πιο πανω και ο cu αλλα και γω ειχα πει για το μηχανημα του μουσειου στην αμερικη, το οποιο κανονικα δεν θα το λεγα απλα φασματοφωτομετρο γτ κανει και αλλα πραγματα και το ιδιο και το λογισμικο του. 

@cu συμφωνουμε, αυτο που δειχνεις ειναι ενας απλος τροπος να κανεις εναν δικο σου ελεγχο. δεν μπορεις ομως να πεισεις ουτε να απαιτησεις ουτε να περιμενεις το συνολο των συλλεκτων να παρει τα ιδια ακριβως εξαρτηματα με σενα(και δεν εννοω μονο τα συγκεκριμενα, αλλά και άλλα σχετικα φθηνα φασματοφωτομετρα) για να εχετε συγκρινομενα αποτελεσμα ουτε να τα συνδεσουν με τον ιδιο τροπο ουτε .. ουτε ... ουτε... (τα εχω αναφερει ως προβληματα στα "σεντονια" μου) . Ειναι ομως μια αρχη για μια λυση μαζι με λιγο διαφορετικα μηχανηματα και με ενα λογισμικακι που θα μπορουσε να φτιαχτει και ολα μαζι να χρησιμοποιουνται απο εναν συλλεκτη αφου φτιαχτει μια βαση δεδομενων επισημη με "ακριβα" μηχανηματα με τα οποια θα κανεις και "καλυτερη" (λεω καλυτερη, εννοωντας οτι θα μπορεις να ερευνησεις περισσοτερα πραγματα ενδελεχως-κυριολεκτικα και μεταφορικα-, συνεχιζω να προσπαθω να μιλαω απλα σε αυτο το θεμα) ερευνα. Τα μηχανηματα ομως ειναι ακριβα μονο αμα τα παρεις ετοιμα και οχι αμα φτιαξεις μια συσκευη κομματι κομματι δικια σου. Δλδ οπως χρησιμοποιεις αυτη τη συστοιχια εσυ με 50 ευρω και αν το αγοραζες "γιαυτο το σκοπο" θα σου ζητουσαν 200+, ετσι μπορεις να φτιαξεις μια "σοβαρη" "ακριβη" συστοιχια με 20.000 ευρω που θα κανει την ιδια και καλυτερη δουλεια με μια που αν επαιρνες ετοιμη θα στην δινανε 200.000 ευρω +. Βαλε κατω τωρα και τι γλυτωνεις αν καποιος σου κανει τζαμπα τη δουλεια (εσυ εισαι η φιλοτελικη ας πουμε οπως ελεγα σε προηγουμενο μνμα ή οποιος αλλος φορεας εμπιστευτουν οι συλλεκτες) και τι κερδος μπορει να εχουν ολοι οι συλλεκτες απο αυτο αν το προσφερει τζαμπα η φιλοτελικη (ας πουμε 1 γραμματοσημο το μηνα/βδομαδα/μερα για ολα τα μελη) και τυχον εσοδα που μπορει να εχει αν "ζηλεψουν" και τα στελνουν απο το εξωτερικο ή αν καποιοι συλλεκτες επιθυμουν-βιαζονται και θελουν εκτιμηση για πανω απο 1 στο χρονικο διαστημα που τους αναλογει μπορει να τους χρεωνει την παραπανω ωρα για να ειναι δικαιο κιολας. Αυτα λεω εγω πανω κατω ...