Στέκι Συλλεκτών

Γραμματόσημα => Μεγάλες κεφαλές Ερμή 1861-1886 => Μήνυμα ξεκίνησε από: pklink στις Μάρτιος 01, 2017, 10:38:10 μμΤίτλος: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: pklink στις Μάρτιος 01, 2017, 10:38:10 μμ
Στην προσπάθεια μου να συγκεντρώσω τους ειδικούς και τα είδη των υπογραφών σε ΜΚΕ δημοσιεύω το έγγραφο https://goo.gl/mzwAeH (https://goo.gl/mzwAeH)
Η επιλογή έγινε από το filatelia.fi

Σίγουρα υπάρχουν και άλλες.
Δεν γνωρίζω εάν η υπογραφή είναι 100% ένδειξη αυθεντικότητας αλλά μάλλον αποτελεί ένα ενισχυτικό  γνησιότητας. Ας μιλήσουν οι ειδικοί.:)

Αν υπάρχουν και άλλες υπογραφές σκαναρισμένες θα μπορούσαν να μαζευτούν σε αυτό το θέμα.
Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: LHH στις Μάρτιος 03, 2017, 10:27:47 πμ
Ανοιξες πολύ ενδιαφέρον τόπικ !
Σίγουρα μια καλλιτεχνική υπογραφή στο πίσω μέρος μιας ΜΚΕ μας κεντρίζει το ενδιαφέρον,αλλά και την περιέργεια πιανού είναι.Οπωσδήποτε για να είμαστε 100% σίγουροι πρέπει το υπογγεγραμένο γραμμ.να συνοδεύετε και από το πιστοποιητικό,καθώς αυτά συνήθως πάνε μαζί....βέβαια επειδή σε μια συλλογή δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί και το χαρτί της πιστοποιησης εικάζω ότι στη αλλαγή χεριών μιας συλλογής ή ενος γραμμ.μέσα στις δεκαετίες μάλλον τα πιστοποιητικά που θα συνόδευαν, υποθετικά,τα υπογεγραγραμμένα γραμμ.κάπου χάνονται...
Αρα δεν μπορεί να είναι σημείο αυθεντικότητας από την μία,από την άλλη είναι,με λεπτομερη παρατήρηση και σύγκριση με άλλες υπογραφές του expert,ένα στοιχείο υποβοηθητικό,με τα άλλα χαρακτηριστικά του γραμμ.μας,που βοηθά για την γνησιότητα και την σημασία του.


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: LHH στις Μάρτιος 03, 2017, 10:53:10 πμ
Και για να περάσουμε στη ''δράση'' :),παραθέτω κάποια γραμμ. της συλλογής μου που είναι υπογεγραμμένα.

Ξεκινάω με ένα από τους μεγαλύτερους expert,τον Ο.Βλαστό:

(http://i.imgur.com/su91WlW.jpg)

συνεχίζω με την υπογραφή του N.Γαρά,για προβολή πάνω σε γραμμ.:

(http://i.imgur.com/mhAngLs.jpg)

ακόμα,υπογραφή της Ελληνική Φιλοτελικής Εταιρίας:

(http://i.imgur.com/bWMlQ1b.jpg)

και τέλος ένας γερμανός expert του μεσοπολέμου,με μεγάλη παρουσία στις ΜΚΕ,του G.Bulher

(http://i.imgur.com/ogmZGAF.jpg)


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: LHH στις Μάρτιος 03, 2017, 11:27:46 πμ
Και τώρα μια παρουσίαση υπογραφών,παρμένες από κατάλογους δημοπρασιών.
Ξεκινάω με ένα Ελβετό expert,του P.Holcombe,μάλλον ο απόλυτος εμπειρογνωμών των μεγάλων συλλογών των 80s
(http://i.imgur.com/9hvv4zK.jpg)

μετά ένας Ιταλός ειδικός επίσης και στα ιταλικού ενδιαφέροντος ελληνικών περιοχών.ο A.Diena :
(http://i.imgur.com/61Vq6ys.jpg)

και Ελληνες,ο νυν και ο πρώην μεγάλοι expert των ΜΚΕ,ο Κύπριος Μ.Τσεριώτης και ο Β.Σπανός:
(http://i.imgur.com/vstROM6.jpg)

Δεϊλάκης,με διαφορετική υπογραφή από του site:
(http://i.imgur.com/FdHmSpA.jpg)

και κλείνοντας η υπογραφή του Α.Αργυρόπουλου και όχι αυτή που παρουσιάζει το site,που ίσως την βρήκε από το βιβλίο υπογραφών των μεγαλύτερων φιλοτελιστών του κόσμου,την λεγόμενη ''Δέλτο των διακεκριμένων φιλοτελιστών''*
(http://i.imgur.com/1wkT07E.jpg)


*
,,,που εκτός του Α.Αργυρόπουλου,που την έχει υπογράψει τη δεκαετία του '50,άλλος ένας Ελληνας είχε την τιμή αυτή,και μαζί του ο Ελλ.φιλοτελισμός,πριν από λίγα χρόνια,ο πρόεδρος της ΕΦΟ Α,Βιρβίλης!


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: Helios στις Μάρτιος 03, 2017, 02:44:29 μμ
O Holcombe ήταν Άγγλος (έζησε 30 χρόνια στην Ελβετία) ενώ ο Σπανός ήταν Δ. (Δημήτρης).


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: pklink στις Μάρτιος 12, 2017, 11:22:44 μμ
Ανεβάζω εδώ και μερικές υπογραφές:

Η πρώτη νομίζω είναι Αργυρόπουλος, Η 2η ?, η 3η spetsiotis-feres ?


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: LHH στις Μάρτιος 13, 2017, 09:59:45 πμ
Κοίτα,το δεύτερο γραμμ.με το γότθικο Μ,δεν γνωρίζω ποιανού είναι,αλλά και το τρίτο με τα αρχικά S.F.,όμως έχω και εγώ σίγουρα από το πρώτη και πάνω από τρια με τη τρίτη υπογραφή.
Κάνοντας μια υπόθεση,οι μεγάλοι expert υπογράφανε κατα κανόνα σπάνιες περιπτώσεις{μη ξεχνάμε ότι οι πιο πολλές υπογραφές γίνονταν πάνω στα γραμμ.λόγω ότι συνοδεύονταν απο το πιστοποιητικό}αρα ,τουλάχιστον στα δικά μου που θυμάμαι,δεν ήταν κάτι ''δύσκολο''και για ποιό λόγο άραγε να βγάλει κάποιος ένα πιστοποιητικό για μια ΜΚΕ,ας πούμε 10λ συνεχόμενων ?
Η πρώτη υπογραφή σίγουρα δεν είναι Αργυρόπουλος,την παράθεσα παραπάνω,από περίπτωση της δημοπρασίας Ζαχαριαδη του Feldman,δεν θυμάμαι αλλά ήταν από κάποια σπανιότητα.
Οι αδελφοί Σπετσιώτη ήταν έμποροι γραμμ.του μεσοπολέμου,και αν θυμάμαι καλά, είναι ότι κάνανε ''παγαποντιές''με τα γραμμ.της Β.Ηπείρου,νομιμοποιούσαν ανεπίσημες εκδόσεις που βγάζανε το 1914 διάφοροι στις πόλεις της Β.Ηπείρου με το να τις χρησιμοποιούσαν με το να τους τα ταχυδρομούν στα γραφεία τους,μπορεί και άλλα,ας συμπληρώσει κάποιος....


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: pklink στις Μάρτιος 13, 2017, 09:35:19 μμ
Αν βοηθά για την πρώτη περίπτωση αφορά αυτό το παρισινό 60λ του 76.
Τι σπανιότητα-ιδιαιτερότητα θα μπορούσε να κρύβει η υπογραφή;


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: LHH στις Μάρτιος 13, 2017, 10:28:35 μμ
Οπως είπαμε η υπογραφή δεν είναι του Α.Αργυρόπουλου,αλλά το γραμμ.σου είναι άριστο τεμάχιο,γόμμα,lux περιθώριο,έχει και εκτυπωτικο΄λαθάκι,και για όλα αυτά ο κύριος AR {γιατί έτσι μου φαίνετε το δεύτερο γράμμα} έβαλε με το ειδικό σφραγιδάκι την υπογραφή του


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: Helios στις Μάρτιος 14, 2017, 08:02:37 πμ
Αν βοηθά για την πρώτη περίπτωση αφορά αυτό το παρισινό 60λ του 76.
Τι σπανιότητα-ιδιαιτερότητα θα μπορούσε να κρύβει η υπογραφή;

Οπως είπαμε η υπογραφή δεν είναι του Α.Αργυρόπουλου,αλλά το γραμμ.σου είναι άριστο τεμάχιο,γόμμα,lux περιθώριο,έχει και εκτυπωτικο΄λαθάκι,και για όλα αυτά ο κύριος AR {γιατί έτσι μου φαίνετε το δεύτερο γράμμα} έβαλε με το ειδικό σφραγιδάκι την υπογραφή του

To γραμματόσημο του pklink είναι πλαστό, τύπου "Genoa" type B και ανήκει στην θέση 20 του φύλλου των 25.
Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες επάνω στην αναγνώριση των συγκεκριμένων πλαστών και των θέσεων τους στα φύλλα παραπέμπω στην εργασία του Β. Ure (2010).


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: pklink στις Μάρτιος 14, 2017, 10:52:30 πμ
Και εμενα για πλαστο μου φαινεται. Προς τι η υπογραφη τοτε...


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: Helios στις Μάρτιος 14, 2017, 11:09:08 πμ
Είναι καλό να γνωρίζουμε τις διάφορες υπογραφές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πώς η ύπαρξη υπογραφής πρέπει να παίρνεται πάντα στα σοβαρά.
Με εξαίρεση τις υπογραφές εκείνων των experts που ξέρουμε πως πράγματι είχαν σοβαρή ειδίκευση στα διάφορα φιλοτελικά κομμάτια που μας αφορούν, θα συναντήσουμε πάρα πολλές άλλες υπογραφές/σφραγίδες, μεταξύ εκείνων και κάποιες απλών συλλεκτών ή πωλητών που απλά μάρκαραν τις συλλογές τους, τις συλλογές φίλων καθώς και τα αντικείμενα που είχαν για πώληση, χωρίς απαραίτητα να είχαν σοβαρή ειδίκευση σε αυτά, καθώς η πρακτική αυτή συνηθιζόταν αρκετά, ειδικά παλαιότερα. Τα λάθη στις περιπτώσεις εκείνες είναι αρκετά.
Ακόμα, μια υπογραφή δεν είναι απαραίτητο πως αφορά πάντα γνωμάτευση για γνησιότητα, άλλες φορές μπορεί να αφορά γνωμάτευση για πλαστότητα. Δεν μπρούμε πάντα να γνωρίζουμε την ακριβή πρόθεση μιας σφράγισης.
Η θέση της υπογραφής μπορεί να παίζει μεγάλο ρόλο, πχ. ο τάδε expert σφράγιζε στο τάδε σημείο για γνησιότητα και στο τάδε για πλαστότητα. Με εξαίρεση κάποιους experts κάποιων αρμοδίων ενώσεων (πχ BPP) που ακολουθούσαν κάποιες προκαθορισμένες πρακτικές στο τρόπο της σφράγισης, αρκετοί παγκοσμίως υπέγραφαν όπου έβρισκαν, (ή ακολουθώντας δικά τους, όχι πολύ διαδεδομένα και άγνωστα σε εμάς συστήματα) με αποτέλεσμα την πλήρη ασάφεια σημερα, ειδικά στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων που τα αντικείμενα δεν συνοδεύονταν από έγγραφο/αναλυτικό πιστοποιητικό ή που τα πιστοποιητικά αυτά, αν και εκδόθηκαν, σήμερα έχουν χαθεί και δεν συνοδεύουν πια τα αντικείμενα που αφορούν.
Επίσης, θέλω να θίξω το οτι υπογραφές δεν βρίσκονται μονάχα σε σπάνια/ακριβά γραμματόσημα όπως εννοήθηκε αλλά πολύ συχνά και σε κοινά/φτηνά, καθώς οι συλλέκτες συχνά ζητούσαν και ζητούν υπογραφές για την γνησιότητα οποιουδήποτε αντικειμένου, πολλές φορές μη γνωρίζοντας καν την αξία του.
Τα περισσότερα από τα γραμματόσημα ΜΚΕ που συνοδεύονται απο πιστοποιητικά και σφραγίσεις δώθηκαν για εξέταση στους διάφορους experts από ανειδίκευτους συλλέκτες που ενδιαφέρονταν πρωτίστως για την αναγνώριση/κατάταξη των γραμματοσήμων τους. Οι περιπτώσεις που κάποιος γνωρίζει καλά τι έχει και απλώς θέλει να του το τεκμηριώσει με την σφραγίδα και κάποιος γνωστός expert είναι σχετικά λίγες και συνήθως αφορούν λίγα και σπάνια πράγματα. Η πληθώρα των περιπτώσεων σφραγίσεων αφορά περιπτώσεις που ο συλλέκτης δεν γνωρίζει τι έχει στην κατοχή του. Οι περιπτώσεις εκείνες αφορούν -όπως είναι φυσικό- κατά κανόνα κοινά γραμματόσημα.


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: pklink στις Μάρτιος 14, 2017, 07:13:14 μμ
Ευχαριστώ για την άποψη. Την ασπάζομαι στο μεγάλο μέρος της. Παρόλα αυτά θα έλεγα ότι αν η υπογραφή είναι όντως κάποιου γνωστού συλλέκτη-εκτιμητή δεν θα το διακινδύνευε. Για τον λόγο αυτό, πιο σημαντικό για μένα θα ήταν να ξέρουμε ποιος σφράγισε με την υπογραφή του.

Πιο κάτω παραθέτω και τις φωτο από το κομμάτι με την υπογραφή του m, που από ότι είπε και ο LHH την συναντά και εκείνος σε μερικά κομμάτια.

Πέρα από ότι φαίνεται μια 40λ του 72-76 τολμώ να πω χαλκόχρωμη με στενά έως ανύπαρκτα περιθώρια, βλέπετε κάτι άλλο ;Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: Helios στις Μάρτιος 14, 2017, 07:42:45 μμ
Είναι προφανές πως δεν έχουν όλες οι υπογραφές την ίδια βαρύτητα, εξάλλου προηγουμένως ξεκίνησα την θέση μου γράφοντας "...με εξαίρεση εκείνες τις υπογραφές που αντιπροσωπεύουν experts που γνωρίζουμε πως πράγματι είχαν σοβαρή ειδίκευση στο πεδίο..."
Προσωπικά, μιλώντας για ΜΚΕ, οι σφραγίσεις/υπογραφές που εγώ θεωρώ πως έχουν μεγάλη βαρύτητα είναι κυρίως ελληνικής προέλευσης. Αργυρόπουλος, Νικολαίδης, Γαράς, Σπανός, Βλαστός (του ίδιου του Ορέστη, την ORESTIS VLASTOS), Τσεριώτης. Ζητώ συγνώμη εαν τη στιγμή αυτή μου διαφεύγει κάποιος άλλος σημαντικός Έλληνας που υπέγραφε συστηματικά το πεδίο των ΜΚΕ.
Από ξένους, πολύ λίγα πράγματα, κυρίως Glasewald, Holcombe και από τους νεώτερους ο Calves.
Θα βρεί κανείς πάρα πολλές άλλες σφραγίδες ξένων πωλητών/συλλεκτών, κυρίως Ευρωπαίων, των αρχών/μέσων του 20ου αιώνα. Προσωπικά δεν τις λαμβάνω σχεδόν καθόλου υπόψην επάνω σε ελλ. γραμματόσημα, πόσο μάλλον σε ΜΚΕ! Oι Γερμανοί κυρίως, σφράγιζαν σαν μανιακοί οτιδήποτε περνούσε απο τα χέρια τους. Έχω πέσει σε πολλά και κραυγαλέα λάθη τους. Όπως προείπα, έχουν πλάκα και ενδιαφέρον οι σφραγίδες, ο συλλέκτης όμως πρέπει να ξέρει ανά πεδίο ποιές έχουν βαρύτητα και ποιές όχι. Παλαιότερα ήταν κάτι σαν "μόδα" οι σφραγίσεις και έγιναν πάρα πολλές. Οι περισσότερες δεν έχουν καμία ιδιαίτερη βαρύτητα. Αντιθέτως, είναι ικανές να λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά.


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: salonico στις Νοέμβριος 11, 2017, 03:36:33 μμ
Παιδιά καλησπέρα,

γνωρίζει κανείς τι γράφει αυτή η σφραγίδα;


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: manos95 στις Μάρτιος 20, 2019, 11:04:37 πμ
Υπαρχουν υπογραφες και πλαστες.    Μια που βρηκα στο  The Philatelic Database  ειναι του εμπορου  ΕΛ Αγγελογλου  (ELA Angeloglou) 


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: manos95 στις Μάρτιος 20, 2019, 11:10:53 πμ
Μερικοι εμποροι στα πλαστα τους εβαζαν υπογραφες τους οτι ειναι γνησια για να πουλησουν


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: manos95 στις Μάρτιος 20, 2019, 11:27:20 πμ
Οι Σπετσιωτης πηγαν τα πραγματα παραπερα, πλαστογραφουσαν ακομα και υπογραφες αλλων.  Και οπως ελεγαν με θρασος "για να ταισουν τα ζωα"  αχωνευτο μεχρι και σημερα.


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: manos95 στις Μάρτιος 21, 2019, 01:02:01 πμ
Δειλακης  ...για συγκρινεται με τις αλλες δυο δικες του στη πρωτη σελιδα.  Για γνησια φαινεται.


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: parisge στις Απρίλιος 26, 2021, 10:07:55 πμ
Καλημέρα και συγχαρητήρια για το site.
Απο τα ονόματα που έχουν αναφερθεί παραπάνω, ποίοι Έλληνες είναι σήμερα ενεργοί?


Τίτλος: Απ: ΜΚΕ με υπογραφή
Αποστολή από: LHH στις Απρίλιος 26, 2021, 01:15:29 μμ
Υπογραφή,με ειδικο σφραγιδάκι,βαζουν εδω και αρκετα χρόνια μόνο οι expert,οι φιλοτελιστές αυτοί που εχουν πιστοποίηση απο την Ευρωπαϊκή φιλοτελικη ένωση,την ΑΙΕP.
Ετσι για να δουμε γραμματόσημο υπογεγραμμένο πλεον,θα προέρχεται απο expert και οχι απο καποιον έμπορο ή ανώνυμο συλλέκτη.
Μερικά ονόματα expert,στις κλασσικές εκδόσεις κυρίως,Τσεριώτης,Παπαθανασίου,Βλαστός philatelic center,Γαληνός κ.α.