Στέκι Συλλεκτών

Νομίσματα => Ενετικά νομίσματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: johnmak στις Μάιος 17, 2014, 11:36:30 πμ



Τίτλος: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Μάιος 17, 2014, 11:36:30 πμ
Λόγω έλλειψης σχετικού θέματος, θα ποστάρω εδώ και αν χρειαστεί μπορεί να μεταφερθεί, όπου κριθεί κατάλληλο. Λοιπόν πως σας φαίνεται το κάτωθι;

(http://i1290.photobucket.com/albums/b526/johnmak1976/_571_zps7062e843.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/johnmak1976/media/_571_zps7062e843.jpg.html)

Από τα λίγα που γνωρίζω είναι ένα bisante και κόπηκε το 1570, κατά τη διάρκεια της πολιορκείας του νησιού από τους Οθωμανούς, ως νόμισμα ανάγκης. Παραπάνω γνώσεις δεν έχω αν και ο Νίκος μία φορά μου είχε κάνει ολόκληρη ανάλυση περί των νομισμάτων αυτών άλλα δυστυχώς δεν θυμάμαι  :(


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: giannist στις Μάιος 17, 2014, 11:56:01 πμ
Πολυ ομορφη!!! κατασταση για το συγκεκριμενο Βενετσιανικο του 1570,που κοπηκε στην Αμμοχωστο της Κυπρου,λιγο πριν πεσει στα χερια των Οθωμανων.Σπανιο νομισμα απο αυτην την κατασταση και πανω!!!Δυστηχως συνηθως βρισκονται σε πολυ χαμηλες καταστασεις!!!και πωλουνται και αλμυρουτσικα!!! που λεμε.Χαιρετω,γιαννηςτ.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Μάιος 17, 2014, 12:06:21 μμ
Είναι τελικά της Αμμόχωστου; το έβλεπα άλλα νόμιζα ότι έγραφε I και όχι ΙF, οπότε με παρέπεμπε στην έτερη κοπή Λευκωσίας ή Λεμεσού, δεν θυμάμαι τώρα πια πόλη ήταν, νομίζω Λευκωσίας.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: CHRISTOSCOIN στις Μάιος 17, 2014, 06:46:57 μμ
Ειναι 1 F  FAMAGUSTA = ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ



Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: giannist στις Μάιος 17, 2014, 09:39:59 μμ
Ειναι 1 F  FAMAGUSTA = ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ


+1  το F απο το IF διακρινεται!!! αλλα οχι καθαρα,λογω της ιδιαιτερης κοπης!χαιρετω,γιαννης.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Μάιος 17, 2014, 09:51:57 μμ
Σας ευχαριστώ κύριοι  :) Όποιας κοπής και να είναι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αρκεί που κατάφερα και το βρήκα. Το ζητούμενο ήταν η σχετικά καλή κατάσταση, ώστε να διακρίνονται οι λεπτομέρειες του.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: NMS στις Μάιος 17, 2014, 09:55:17 μμ
**** εξαιρετικα αφιερωμενο στον φιλο μου Γιαννη (johnmak) που πηρε το ιστορικο αυτο κομματι!
Καλοριζικο γιαννη μου!!!! :)


Ολα τα BISANTE κοπηκαν στην Αμμοχωστο! δεν υπαρχουν κοπες απο αλλες πολεις της Κυπρου απλα γιατι επεσαν πολυ γρηγορα!

Οι Τουρκοι αποβιβαστηκαν με πολυ στρατο στην κυπρο την 1η Ιουλιου του 1570 και δεν τους εφερε αντισταση ουδεις!

Η Λεμεσσος που τοτε εμοιαζε με χωριο... επεσε τον ιδιο μηνα... (Ιουλιο) αμαχητη! μαλιστα.. εκει αποβιβαστηκαν οι τουρκοι νομιζω... και σε αλλα κοντινα μερη.. και εφτασαν μεχρι το χωριο Πολεμιδια..

η μονη αντισταση που ειχαν ηταν απο ελληνες κυπριους στρατιωτες και κατοικους της υπαθρου, που με τον αρχηγο τους τον Πετρο Ροντακη και με βοηθεια απο τμημα της φρουρας της Παφου υπο τον υποδοιηκητη της Vinvenzo Malipiero που προκαλεσαν μεγαλες απωλιες στους τουρκους..και τους απωθησαν στην θαλασσα.. αλλα μονο για λιγο...

οι βενετοι ειχαν κανει πολιτιφυλακη με κατοικους... αλλα δεν συμπεριφερονταν γενικα καλα στον ντοπιο πληθυσμο! αυτο οι βενετοι το εκαναν παντου! και στα μερη που κατειχαν στον ελλαδικο χωρο! ηταν στιγνοι και κακοι! αυτο ομως, το οτι οι ντοπιοι εβλεπαν εχρθικα τους βενετους... δεν τους εμποδισε να αντισταθουν με επιτυχια, οσο μπορουσαν! φυσικα ειναι αξιεπαινο πολυ αυτο.. αν σκεφτεις ποσο αντεξαν ολοκληρες πολεις.. και αν σκεφτεις οτι καποιοι μακακες.. οπως ο συγχρονος αγγλος ιστορικος Ηιll δεν τους ειχε πολυ σε εκτιμηση και τους κατηγορησε για αδρανεια....

Η Λευκωσια επεσε στις 9 Σεπτεμβρη του 1570! μαλιστα οι τουρκοι εφτασαν εξω απο την λευκωσια στις 30 Ιουλη...οποτε... μιλαμε οτι αντεξε μολις λιγο πανω απο μηνα! οκ.. οι τουρκοι ηταν πανω απο 100.000 κι ερχοναν κι αλλοι σαν ενισχυση... ενω οι υπερασπιστες της πολης λιγοι... αλλα οι διοικητες βενετοι εχουν μεγαλη ευθυνη για την πτωση! οταν οι τουρκοι βομβαρδισαν τα τειχη... δεν εχαν το επιθυμητο αποτελεσμα.. ετσι αρχισαν να φτιαχνουν υπονομους κατω απο τα τειχη...

αυτο ηταν συχνος τροπος για την εποχη για να ριξεις τα τειχη μιας πολης... εφτιαχναν υπονομο... που πηγαινε κατω απο τα τειχη. γεμιζαν τον υπονομο με εκρηκτικα και οταν τον πυροδοτουσαν... το τειχος απο πανω επεφτε! ετσι ειχαν ελευθερη προσβαση στην πολη... και τα παντα θα ειχαν κριθει!

ο μονος τροπος για να σταματησεις τετοιο πραγμα ειναι να ανακαλυψεις τον υπονομο και να τον ανατιναξεις πριν παει κατω απο το τειχος... αλλα αυτο επρεπε να γινει με εξοδο απο τα τειχη... (για να ειναι μακρυα..)!! Αυτο λοιπον οι βενετοι δεν το επετρεπαν με τον φοβο οτι θα μειονωνταν κι αλλο οι λιγοστες δυναμεις τους... εμ... δε μπορεις ν τα εχεις ολα... ετσι σε ενα μηνα παει η Λευκωσια! και οι ελλειψη τροφης, και συντονισμου, η ελλειψη ηθικου, ανδρων, αλλα και το οτι δεν προλαβαιναν πια να φτιαχνουν τα τειχη.... επαιξαν τον ρολο τους... βλεπετε... Ιταλοι οπλοφοροι ειχαν μεινει μολις 400.... οποτε...

Η Κηρυνεια επεσε στις 14 Σεπταμβρη του 1570!

και για τις δυο πολεις... το διαστημα των 2 μηνων ειναι πολυ μικρο για να γινει οτιδηποτε!

απο την αλλη η αμμοχωστος κρατησε απο τα τελη Σεπτεμβρη του 1570 εως τον Αυγουστο του 1571!!! μιλαμε για 11 μηνες πολυ σκληρης πολιορκιας με συνεχεις επιθεσεις και επιτυχων απεκρουσεων αυτων!!

ο πληθυσμος και οι υπερασπιστες απεκρουαν τις λυσσασμενες επιθεσεις των τουρκων.. αλλα βοηθεια δεν ερχονταν απο πουθενα! οι υπερασπιστες πεθαιναν παο την πεινα... απο αρρωστιες.. και ειχαν ξεμεινει απο πολεμοφοδια με αποτελεσμα να αποκρουουν επιθεσεις πια μονο με πετρες και ξυλα! (ΗΡΩΕΣ ΚΥΡΙΟΙ!!!). ετσι μετα απο 11 μηνες κολασεως... την 1η αυγουστου 1571 συνθηκολογησαν και αποφασισαν να παραδοθουν υπο ορους.. που ελεγαν οτι οι βενετοι μπορουσαν να φυγουν με τα πλοια τους και τις σημαιες τους...χωρις να πειραχθουν απο τους τουρκους, οσοι στρατιωτες ελληνες ή αλβανοι, ή τραυματιες και αρρωστοι ηθελαν να φυγουν με τις οικογενεις τους με τους βενετους να το κανουν και οσοι ηθελαν να μεινουν να ηταν ελευθεροι να το κανουν...

ελα μου ομως που οι τουρκοι δεν τηρησαν την συμφωνια.....!!!! βλεπετε.. το να εχουν αντισταθει τοσο ηρωικα οι αλλοι... και να μετρανε οι τουρκοι 80.000 νεκρους γυρω απ οτα τειχη της πολης... τους ειχε εξοργισει πολυ....

ετσι το τι εκαναν δεν περιγραφετε!!! σφαχτηκαν και βασανιστηκαν πολλοι.. τον Βενετο κυβερνητη Μαρκο Αντωνιο Μπραγκαντινο τον εγδαραν ζωντανο.. και τυχεροι ηταν οσοι πεθαναν γρηγορα!!! καταλαβαινεται!!!

η θηριοδεια αυτη ειχε ως αποτελεσμα να θορυβηθουν οι ευρωπαιοι, να κανουν την ιερα συμμαχια και να φτασουμε στην ναυμαχια της Ναυπακτου!

αν θυμαμαι καλα... ο Σελιμ Β΄ειχε πει μετα την ηττα στην ναυμαχια.... μας ξυρισατε τα γενια (τα πλοια..) αλλα και παλι θα ξαναβγουν.... εμεις σαν κοψαμε το χερι ομως και δε θα απλωθει ξανα... (ή κατι τετοιο... δεν θυμαμαι ακριβως τα λογια...).

οπως καταλαβαινεται... το νομισμα κουβαλαει πολυ ιστορια και πονο, και κοπηκε καθαρα στην Αμμοχωστο! λογικα το εφτιαξαν οταν υπηρξε προβλημα μισθοδοσιας και στην αγορα εντος της πολης! μαλιστα λειτουργησε και σαν ειδος προπαγανδας για να μεινει ψηλα το ηθικο!


εχει αρκετες ποικιλιες... 21 αν θυμαμαι καλα... και υπαρχει στο τελος της πισω μεριας και με Ι και με Ι F...

Με Ι ειναι 15 ποικιλιες και με  Ι F ειναι 6 ποικιλιες!  το συγκεκριμενο ειναι με Ι  και μπορουμε να το ξεχωρισουμε (αν καταλαβαινω καλα απο το βιβλιο του γαρδιακου), γιατι το Ι ειναι κατω απο το Α του BISANTE.

αν ειχε  Ι F.... τοτε το Ι θα επρεπε να ειναι κατω απο το S της ιδια λεξης! :)


τωρα κελινωντας.... θα νααφερω οτι τα κερματα ειναι χαλκινα, 27-29 χιλιοστα διαμετρο, με βαρος καπου στα 9.47 γραμμαρια και σαν σχεδιο εχουν τον λεοντα της Βενετια να κραταει το ευαγγελιο, ενω πανω γραφει PRO REGNI CYPRI PRAESIDIO (εκ μερους της φρουρας του βασιλειου της Κυπρου) και φυσικα την ημερομηνια 1570.

στην αλλη οψη γραφει: VENETORVM FIDES INVIOLABITIS  (Η πιστη των Βενετων ειναι ακλονητη).

πηγη (για περισσοτερες ιστορικες πληροφοριες για την καταληψη της Κυπρου απο τους Οθωμανους)... http://www.e-istoria.com/ky3.html (http://www.e-istoria.com/ky3.html)

και αν εχετε το βιβλιο του Γαρδιακου για τα νοισματα της Κυπρου! :)




Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Μάιος 17, 2014, 10:07:38 μμ
 :) :) :) :) :) :) :) :) :)
Έγραψες πάλι. Και μόνο για τον κόπο σου θα έπρεπε να στο κάνω δώρο  ;D


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: NMS στις Μάιος 17, 2014, 10:11:21 μμ
τι λες βρε;; πας καλα;; χαρα μου να γραφω τετοια! η ιστορια με την αμμοχωστο ειναι συναρπαστικη! αξιζει να διαβαστει απο το λινκ! δυστυχως δεν ειναι πολλοι που γνωριζουν την ιστορια και την ηρωικη αντισταση της πολης!

φυσικα... η Αμμοχωστος ηταν πολυ πλουσια και δυνατη πολη... αλλα μετα πηρε τον κατηφορο... λογικο...

αυτο που δε ξερω ειναι αν ειχε παρει τον κατηφορο επι βενετων ή επι οθωμανων...

νομιζω ειχε αρχισει ο κατηφορος επι βενετων παντως....


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: CHRISTOSCOIN στις Μάιος 18, 2014, 12:44:30 μμ
Αγαπητε ΝMS  αψογος


Παντως ειναι 1 F.

Δυο ακομα διορθωσεις

1) Υπαρχει με 1 που κοπηκε στην Λευκωσια
2) Η Λευκωσια επεσε με συμφωνια στην οποια οι Τουρκοι δεν πειραξαν κανενα απο τους Ιταλους.

Ειχαμε κανει μια εκπληκτικη ομιλια στην ΠΝΕ με τον Θαναση Παπαμιχαηλ για αυτο το νομισμα.

φιλε Γιαννη (johnmark) εχεις πμ


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: gkounto στις Μάιος 18, 2014, 01:14:11 μμ
Αγαπητε Krause.....εεε Νἰκο ηθελα να πω

Εισαι super. Χαιρομαι πἀντα να σε διαβαζω.Μπραβο σου κυριως για την ανιδιοτελεια σου.

Με εσενα εδω πραγματικα δεν χρειαζεται ο Krause!!!


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: CHRISTOSCOIN στις Μάιος 18, 2014, 01:23:09 μμ
το συγκεκριμενο νομισμα ουτως η αλλως δεν ειναι στο kRAUSE. ειναι του 1570

Υπαρχει και ενα αλλο εκπληκτικο νομισμα το νομισμα της πολιορκιας του Χανδακα με εκπληκτικη ιστορια εξ ισου ιδιας χρονιας.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: wavelet στις Μάιος 18, 2014, 01:45:57 μμ
Όμορφο κσι ιστορικό νομίσμα και φυσικά απόλαυση να διαβάζουμε τα γραφόμενα του Νίκου.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: NMS στις Μάιος 18, 2014, 02:11:35 μμ
Καλησπερα Χρηστο μου! πολυ ενφιαρεον αυτο που λες.. δεν την ξερω την ομιλια. ο γαρδιακος αλλα κια ο τζαμαλης δεν αναφερουν για αλλο πλην Αμμοχωστου!

στο λινκ που ανεβασα αναφερεται αλωση της Λευκωσιας.. κι οχι παραδοση! η αμμοχωστος ειχε τον ορο αυτο στην παραδοση της μετα απο 11 μηνες και δεν τον κρατησαν οι τουρκοι...

δες εδω για την αλωση... δεν εγινε παραδοση της πολης αλλα μεγαλη σφαγη!

http://www.e-istoria.com/ky1.html (http://www.e-istoria.com/ky1.html)

αναρωτιεμαι με τοσα πολλα πλουτη η λευκωσια.. (σε καμια αλλη πολη πλην Κωνσταντινουπολης δεν ειχαν συναντησει τοσο πλουτο!), και δεν μπορουσε να κρατησει χωρις νομισμα ουτε 40 μερες; το βρισκω περιεργο!
ο μουσταφα πασας εφτασε εξω απο την Λευκωσια στις 28 Ιουλιου 1570. στις 30 Ιουλιου αρχισε να φτιαχνει πολιορκητικα εργα... με τελικα στις 9 αυγουστου 1570 η λευκωσια επεσε μετα απο συνεχεις επιθεσεις ολο αυτο το διαστημα...

αν βαλω απο τις 28 ιουλιου... μεχρι την αλωση.... ειναι μολις 44 μερες! δεν νομιζω να υπηρχε προβλημα πληρωμων κτλ για τοσο λιγο...  αλλες πολεις κρατησαν πολιορκια περισσοτερο αλαλ δεν εκοψαν κερμα εκτακτου αναγκης...

η πρωτη πολιορκια της ροδου απο τους τουρκους το 1480 ηταν απο 23 Μαιου εως 17 Αυγουστου και δεν κοπηκε νομισμα εκτακτο...

η δευτερη που εφερε και την συνθηκολογηση ηταν απο 28 Ιουλιου εως 22 Δεκεμβη του 1522 (οι ιπποτες εφυγαν με τον νεο χρονο..) δεν κοπηκε κατι...

τωρα αναφερεσε στην πολιορκια του χαντακα του 1645-1669; μα κρατησε σχεδον 25 χρονια... ειτε ηταν σφικτη ειτε πιο χαλαρη πολιορκια... οποτε λογικο να κοπηκαν... νομιζω ηταν τα σαλβατορι... αλλα ειχε κι αλλα.. σε ποιο αναφερεσε; :)

εκτακτου αναγκης ηταν και η καβαλλινα αλλα οχι πολιορκιας... αυτο εφερε ημερομηνιες 1571 και 1573...


δεν αντιτιθεμε στον κυριο Παπαμιχαηλ.. αλλα εκφραζω αποριες.. :)

μακαρι να υπηρχε καποιο γραπτο απο την ομιλια του.. κατι να μελετησουμε... :)



Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: giannist στις Μάιος 18, 2014, 02:27:30 μμ
Νικο μου υπαρχει και η βιβλιογραφια των Ιταλων Νομισματολογων που εχουν λεπτομερη ιστορικα στοιχεια απο την Βενετσιανικη νομισματοκοποια.Σιγουρα και οι Ελληνες εχουν αξιολογη βιβλιογραφια αλλα οι Ιταλοι ειναι πιο ενημερομενοι για τις οικονομικες συνθηκες της εποχης(βασει εγγραφων),διπλωματια,κλπ.σε χαιρετω!!!καλη συνεχεια,γιαννης.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: Νίκος στις Μάιος 18, 2014, 02:49:45 μμ
Αυτό δεν είναι το 1 F. (To σωστό είναι να το αναφέρουμε I  F).

To I F  από το Ι έχει τις εξείς διαφορές που επιβεβαιώνουν ότι το νόμισμα στη φωτό είναι το Ι.

Ο τύπος σκέτο Ι ευρίσκεται κάτω από το Α της λέξης BISANTE όπως αυτό το νόμισμα. Μάλιστα ευρίσκεται μεταξύ δύο σημαδιών με σχήμα βαρείας πάνω σε περισπωμένη.

Το I F έχει τοποθέτηση ως εξής. Το Ι κάτω από το S και προς τα αριστερά του, το δε F κάτω από το Ν (πάντα της λέξης BISANTE), και έχει τρία σημάδια ως διαχωριστικά.

Το νόμισμα με σκέτο Ι η δεύτερη σειρά γράφεται FIDESINVI  ακριβώς όπως το νόμισμα της φωτό,ενώ,

Το Ι F  γράφει FIDESνINVI. Έχει ένα σημάδι σαν ν που χωρίζει τις λέξεις.

Επίσης η πρώτη σειρά του τύπου του Ι (όπως της φωτό) η πρώτη λέξη γράφει  VETETORV ενώ
του τύπου Ι F γράφει VENETOR (λείπει το τελευταίο V).

Από τη μεριά της χρονολογίας, το 1570 στο Ι F ευρίσκεται μεταξύ σημαδιών (βαρείας πάνω σε περισπωμένη) ενώ  το Ι όπως της φωτό είναι σκέτο.

Φυσικά και οι δυο τύποι είναι ίδιας σπανιότητας.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι σε αυτά τα νομίσματα "έκτακτης ανάγκης" απεικονίσανε και τον "Ερωτα".... (είναι εμφανής και στο νόμισμα αυτό) ο οποίος βρίσκεται πάνω από το δεύτερο Ε της λέξης VENETORV

Υπάρχουν κι άλλες διαφορές, αλλά αυτές είναι οι πιο χτυπητές και εύκολες να τις δει κάποιος.



Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: NMS στις Μάιος 18, 2014, 03:14:14 μμ
Νικο μου υπαρχει και η βιβλιογραφια των Ιταλων Νομισματολογων που εχουν λεπτομερη ιστορικα στοιχεια απο την Βενετσιανικη νομισματοκοποια.Σιγουρα και οι Ελληνες εχουν αξιολογη βιβλιογραφια αλλα οι Ιταλοι ειναι πιο ενημερομενοι για τις οικονομικες συνθηκες της εποχης(βασει εγγραφων),διπλωματια,κλπ.σε χαιρετω!!!καλη συνεχεια,γιαννης.

σιγουρα! απλα στο LE MONETE DEI POSSEDIMENTI VENEZIANI DI OLTREMARE E DI TERRAFERMA DESCRITTE ED
ILLUSTRATE DA VINCENZO LAZARI αν εχω καταλαβει καλα μιας και δεν ειμαι γνωστης της ιταλικης... δεν αναφερει πουθενα για κοπη στην Λευκωσια..

η απορια μου εχει ως βαση το πως ειναι δυνατον να εκοψαν στην λευκωσια τετοιο νομισμα για μια πολιορκια μαξιμουμ 44 μερων! οι πολιορκιες τοτε κρατουσαν μηνες ή και χρονια! αν για 44 μερες πολιορκια κοπηκε νομισμα... τοτε τα νομισματα πολιορκιας εκεινης την εποχης ή και παλαιωτερα.. θα ηταν τοσα πολλα που...
 εδω απο πολιορκιες.. υπηρχαν τοσα προβληματα ακομα και σιτισης που ειτε ανθρωποι πεθαιναν απο την πεινα, ειτε ετρωγαν καθε τι ζωντανο.. και υπαρχουν και περιπτωσεις (παλιοτερα... κατα τον μεσαιωνα κατα τις σταυροφοριες) ανθρωποφαγιας!

** αλλα βιβλια δεν γνωριζω.. αν υπαρχει κατι σε pdf... please... αναφερετε το να μελετησουμε! :) παντα τετοια πραγματα ειναι συναρπαστικα να τα μελετας!


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: CHRISTOSCOIN στις Μάιος 18, 2014, 05:12:44 μμ
Νικο μου
εχω δει ολες τις ποικιλιες εκτος απο μια (στο Ι)
και μου μοιαζει με Ι F
Υπαρχουν και αλλες ποικιλιες εκτος απο αυτες του Γαρδιακου.

Για την καβαλλινα αναφερομαι σαφως.

Κατα τα αλλα εισαι εγκυκλοπαιδεια ;D ;D αλλα σου λεω οτι η Λευκωσια επεσε μετα απο συμφωνια σε 44 ημερες.
Εχουμε δει τα πιο πολλα Ι διοτι η Λευκωσια σκαφτηκε.
Απο την αλλη η Φαμαγκουστα ( εξ ου και το F) σε σχεση με το Βαρωσι και την Αμμοχωστο δεν ειναι το ενα πλαι στο αλλο αλλα πλαγια με αποσταση 2-3 χλμ. Δυστυχως η κατοχη της πολης μας αποτρεπει απο την ευρεση νεων hoards....


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: NMS στις Μάιος 18, 2014, 05:56:12 μμ
οντως... τι θα κρυβει η Αμμοχωστος....

εχει κι αλλες ποικιλιες;; ε ρε γλεντια!!

παντως οπου διαβασα δεν αναφερετε πτωση στης λευκωσιας υστερα απο συμφωνια... μιας και οι βενετοι αποφασισαν να κανουν αμυνα μονο σε λευκωσια και αμμοχωστο...

φυσικα ο Μουσταφα πασας εστειλε επιστολη που τους παροτρυνε να παραδωθουν αμαχητι και να μην τους πειραξουν αυτους και τις περιουσιες τους.. αλλα δεν εγινε δεκτη λογικα...

την επιστολη την εστειλε με τον τυφλο μοναχο Νικολαο Κορφιατη.

οι τουρκοι πριν ειχαν κανει το ιδιο στα Λευκαρα.. που παραδοθηκαν και οι τουρκοι δεν τους πειραξαν... αλλα για να μην μαθευτει αυτο (οσο να ειναι ηταν εξυπνο ειδος προπαγανδας για τους τουρκους), οι βενετοι πηγαν  την νυχτα στην πολη και εσφαξαν τους περισσοτερους κατοικους ενω τις γυναικες και τα παιδια τα πηγαν στην υπαιθρο! μετα απο αυτο... λογικο οι κυπριοι να εβλεπαν με καλυτερο ματι τους τουρκους παρα τους βενετους!

ρε του κακομοιρους... ηταν πραγματικα αναμεσα στην Σκυλλα και την Χαρυβδη και επρεπε να διαλεξουν μια απο τις δυο!

αν παρολα αυτα... υπηρξε καποια κρυφη συμφωνια και τελικα δεν τηρηθηκε.... και οι τουρκοι εσφαξαν 20.000 κοσμο στην Λευκωσια... μη εξερουμενων ακομα και μωρων... ειναι κατι που σε αφηνει αφωνο!

βρηκα και μια ιστορια για την πτωση της Λευκωσιας, για το γιατι παραδοθηκε αμεσως η Κηρυνεια, μια απιστευτη περιγραφη σφαγων αλλα και θυσιων των κυπριων... οπως το περιεγραφε ο αρχιμανδριτης Κυπριανος, μια ιστορια για μια μια ηρωικη γυναικα της Λευκωσιας..την Μαρια Συγκλιτικη που ηταν απο ευγενη οικογενεια και τι θυσια εκανε....

https://eistorias.wordpress.com/2010/09/07/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%83-%CF%84%CE%BF-1570/

απιστευτα πραγματα.... που αξιζουν και τον σεβασμο μας προς τα προσωπα και φυσικα και να τα διαβασουμε!


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: Νίκος στις Μάιος 18, 2014, 06:05:37 μμ
Το  I F στη πίσω πλευρά. Πάντως αν και η κατάσταση είναι χαμηλή, μας επιτρέπει να δούμε κάποιες διαφορές


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: giannist στις Μάιος 19, 2014, 12:46:32 πμ
Ειναι 1 F  FAMAGUSTA = ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ


+1  το F απο το IF διακρινεται!!! αλλα οχι καθαρα,λογω της ιδιαιτερης κοπης!χαιρετω,γιαννης.
ενδιαφεροντα ειναι και τα διπλοκτυπημενα,κλπ!χαιρετω,γιαννης.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: giannist στις Μάιος 19, 2014, 01:46:15 πμ
Το  I F στη πίσω πλευρά. Πάντως αν και η κατάσταση είναι χαμηλή, μας επιτρέπει να δούμε κάποιες διαφορές
+1  το IF διπλα-διπλα!!!Υπαρχουν τουλαχιστον δυο-τρεις Ιταλοι Νομισματολογοι με Παγκοσμια!!! αποδοχη,που φυσικα απο την βιβλιογραφια τους βασιζονται Διεθνεις δημοπρασιες(καλο θα ηταν να μελετηθει απο συλλεκτες του ειδους!εχουν φοβερες λεπτομερειες και αναφορες.).χαιρετω την παρεα,γιαννηςτ.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Μάιος 29, 2014, 09:26:06 μμ
Να σας ενοχλήσω λίγο ακόμα όσους ασχολούνται με τα ενετικά :) Είναι αυτό το σεσσίνο επισημασμένο για χρήση στην Κύπρο;

(http://i1290.photobucket.com/albums/b526/johnmak1976/SESSINO2_zps68fe99ae.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/johnmak1976/media/SESSINO2_zps68fe99ae.jpg.html)
(http://i1290.photobucket.com/albums/b526/johnmak1976/SESSINO1_zpsed7ab819.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/johnmak1976/media/SESSINO1_zpsed7ab819.jpg.html)


Τίτλος: Απ:
Αποστολή από: asimako στις Μάιος 29, 2014, 10:37:13 μμ
Ω ναί!  8) ;)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Μάιος 29, 2014, 10:40:49 μμ
Μου έκανε εντύπωση που έκλεισε λίγο πιο κάτω από τα 80 ευρώ, πίστευα ότι θα ανέβαινε πολύ ψηλότερα, οπότε είπα μήπως και κάνω λάθος


Τίτλος: Απ:
Αποστολή από: asimako στις Μάιος 29, 2014, 10:42:50 μμ
...και στον Ιταλό εκεί κοντα δεν πήγε;


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Μάιος 29, 2014, 10:47:38 μμ
Εκείνο πήγε στα 120 ευρώ και με προμήθειες θα έπιασε κοντά στα 150, περίπου στη διπλάσια τιμή και αυτό το είχε ο Lanz στο Ebay και έτρεχε η δημοπρασία για κοντά μία εβδομάδα. Λογικά θα το είδε αρκετός κόσμος. Βέβαια το θέμα είναι πόσοι καταλάβαν τι βλέπαν  :)


Τίτλος: Απ:
Αποστολή από: asimako στις Μάιος 29, 2014, 11:11:31 μμ
Αφιερωμένα  ;) 8)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: giannist στις Μάιος 30, 2014, 01:03:52 μμ
Ομορφες και δυσκολες!!!επισημανσεις.Καλη συνεχεια!!!γιαννης.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Μάιος 30, 2014, 05:59:37 μμ
H πρώτη επισήμανση τι ακριβώς είναι; δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: asimako στις Μάιος 30, 2014, 06:52:57 μμ
H πρώτη επισήμανση τι ακριβώς είναι; δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο
o Τζαμαλής την ονομάζει επισήμανση 'Αγιου'  ;)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Σεπτέμβριος 08, 2014, 11:05:30 πμ
Ακόμα ένα νόμισμα της ίδιας περιόδου, κομμένο με την έγκριση του δόγη Πιέτρο Λορεντάν, υποτίθεται ασημοχάλκινο (billon), άλλα το ασήμι μάλλον καταζητείται, 4 carzi. Μαζί με το bisante από τις τελευταίες κοπές των Ενετών στην Κύπρο

(http://i1290.photobucket.com/albums/b526/johnmak1976/4KARZI1_zpse2a3e3c6.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/johnmak1976/media/4KARZI1_zpse2a3e3c6.jpg.html)
(http://i1290.photobucket.com/albums/b526/johnmak1976/4KARZI2_zpsbc55bbf8.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/johnmak1976/media/4KARZI2_zpsbc55bbf8.jpg.html)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: Smartmorpheus στις Σεπτέμβριος 08, 2014, 11:23:47 πμ
Όμορφο νομισμα


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: asimako στις Σεπτέμβριος 08, 2014, 11:29:57 πμ
ωραία καρτζία (ή καρτσία, ή καρζία, ή καρζά, ή καρτσά) έπεφτε πολλή νομισματική σπέκουλα από τότε!  :D


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Σεπτέμβριος 08, 2014, 11:33:55 πμ
Να βρισκα και ένα carzio του ιδίου δόγη θα ήμουν πανευτυχής, άλλα δυστυχώς ο συγκεκριμένος έκοψε ελάχιστα τέτοια. Δεν πειράζει όμως, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα :)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: Smartmorpheus στις Σεπτέμβριος 08, 2014, 11:38:17 πμ
Υπομονη κι ολα βρίσκονται


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Σεπτέμβριος 08, 2014, 12:08:00 μμ
Μπα δεν νομίζω Θοδωρή, μιλάμε για ελάχιστα τεμμάχια, δεν θυμάμαι ακριβώς αριθμό άλλα πρέπει να μετρούνται στα δάκτυλα των χεριών. Υπήρχε πληθώρα τέτοιων νομισμάτων από τους προηγούμενους δόγηδες κυρίως από τους Prioli και ίσως δεν χρειάστηκε να επαναληφθεί η κοπή. Ποιος ξέρει ;;; Πάντως μιλάμε για μεγάλη σπανιότητα, ίσως οι φίλοι εκ Κύπρου να γνωρίζουν καλύτερα, μιας και τα όποια στοιχεία διαθέτουμε ανάγονται στο έργο του αείμνηστου κ. Τζάμαλη, το οποίο ίσως λόγω παρέλευσης χρόνου να έχει ξεπεραστεί ;;


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: NMS στις Σεπτέμβριος 08, 2014, 09:51:40 μμ
οντως... συμφωνα με τον Γαρδιακο... κοπηκαν ελαχιστα καρτζια του Λορενταν γιατι περισσοτερο κυκλοφορησαν τα σεζινια σαν αυτο του Γιαννη...
ηθελαν μεγαλυτερης αξιας νομισματα μιας και επεφεραν μεγαλυτερα κερδη στο κρατος αλλα και γιατι ηθελαν πολλα χρηματα για την αμυνα της Νησου!

και μαλλον ειναι... σχεδον αδυνατο να βρεις καρτζιο του Πετρου Λορενταν μιας και παντα συμφωνα με τον γαρδιακο, γνωστα ειναι μονο 3 στον κοσμο!! 1 ειναι του ενος τυπου (τυπος 38) και 2 του αλλου τυπου (τυπος 39). απο τον τελευταιο τυπο.. το ενα ειναι σε μουσειο και το αλλο στην συλλογη του Νιcolo Papadopoli.

για να δουμε και ποια ποικιλια ειναι το σεζινι σου γιαννη... :) παιζει να ειναι η ποικιλια 46...


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: Νίκος στις Σεπτέμβριος 08, 2014, 10:14:40 μμ
οντως... συμφωνα με τον Γαρδιακο... κοπηκαν ελαχιστα καρτζια του Λορενταν γιατι περισσοτερο κυκλοφορησαν τα σεζινια σαν αυτο του Γιαννη...
ηθελαν μεγαλυτερης αξιας νομισματα μιας και επεφεραν μεγαλυτερα κερδη στο κρατος αλλα και γιατι ηθελαν πολλα χρηματα για την αμυνα της Νησου!

και μαλλον ειναι... σχεδον αδυνατο να βρεις καρτζιο του Πετρου Λορενταν μιας και παντα συμφωνα με τον γαρδιακο, γνωστα ειναι μονο 3 στον κοσμο!! 1 ειναι του ενος τυπου (τυπος 38) και 2 του αλλου τυπου (τυπος 39). απο τον τελευταιο τυπο.. το ενα ειναι σε μουσειο και το αλλο στην συλλογη του Νιcolo Papadopoli.

για να δουμε και ποια ποικιλια ειναι το σεζινι σου γιαννη... :) παιζει να ειναι η ποικιλια 46...

Μπερδεύτηκα. Αυτό του Γιάννη Κατσία του Πέτρου Λορεντάν δεν είναι ?


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: NMS στις Σεπτέμβριος 08, 2014, 10:40:37 μμ
οχι... αυτο του γιαννη ειναι σεζινι! ειναι μεγαλυτερης ονομαστικης αξιας!
το σεζινι ηταν ισο με 4 κατζια! ειναι μεγαλυτερο και σε μεγεθος απο το καρτζιο..

τα καρτζια ηταν 14-15 χιλιοστα διαμετρο και πανω κατω μισο γραμμαριο βαρος.. ενω το σεζινι ειναι 19-20 χιλιοστα διαμετρος και λιγο πανω απο 2 γραμμαρια βαρος!



Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Σεπτέμβριος 08, 2014, 11:44:12 μμ
Επίσης ο Λορεντάν πρέπει να ήταν ο μοναδικός που έκοψε 4 κάρζι, μέχρι τότε κόβονταν μόνο νομίσματα του ενός κάρζι, άλλα όπως είπε και ο Νίκος, κυρίως λόγω ανάγκης να εξοπλίσουν το νησί, καθώς περίμεναν την επίθεση των Οθωμανών, έκοψαν μεγαλύτερα νομίσματα. Εκ του αποτελέσματος πάντως φαίνεται ότι δεν έκαναν και πολύ καλή δουλειά, γιατί εκτός της Αμμόχωστου, η υπόλοιπη Κύπρος έπεσε σχεδόν αμαχητί :)
Και ένα νόμισμα του ενός κάρζι, του δόγη Λαυρέντιου Πρίολι. Για να καταλάβετε το μέγεθος τους, τα ιονικά μονόλεπτα είναι και παχύτερα άλλα και κάτι λίγο μεγαλύτερα των κάρζι


(http://i1290.photobucket.com/albums/b526/johnmak1976/cyrpuscarziolorenzoprioli_zpsc4db08d7.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/johnmak1976/media/cyrpuscarziolorenzoprioli_zpsc4db08d7.jpg.html)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Οκτώβριος 01, 2014, 08:34:33 μμ
Ακόμα ένα bisante, πως σας φαίνεται;

(http://i1290.photobucket.com/albums/b526/johnmak1976/bisante1_zps2ccd30cf.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/johnmak1976/media/bisante1_zps2ccd30cf.jpg.html)
(http://i1290.photobucket.com/albums/b526/johnmak1976/bisante2_zps90eb9f1b.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/johnmak1976/media/bisante2_zps90eb9f1b.jpg.html)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: Νίκος στις Οκτώβριος 02, 2014, 08:05:49 πμ
Το καλύτερο που έχω δει εδώ και 40 χρόνια.

Συγχαρητήρια!


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: asimako στις Οκτώβριος 02, 2014, 08:59:25 πμ
Καταπληκτικό!
Μπράβο και καλορίζικο φίλε!


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Οκτώβριος 02, 2014, 09:04:00 πμ
Σας ευχαριστώ κύριοι. Έρωτας με την πρώτη ματιά που λένε :)
Έχουν αρχίσει και εμφανίζονται με σχετική συχνότητα, όμως οι περισσότεροι ζητάνε την μάνα και τον πατέρα τους ;)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: Smartmorpheus στις Οκτώβριος 02, 2014, 09:24:05 πμ
Ακόμα ένα bisante, πως σας φαίνεται;

([url]http://i1290.photobucket.com/albums/b526/johnmak1976/veniceg20_zpseb9967ca.jpg[/url]) ([url]http://s1290.photobucket.com/user/johnmak1976/media/veniceg20_zpseb9967ca.jpg.html[/url])


Μια λέξη μόνο Εξαιρετικό!!!


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: Johntsik στις Οκτώβριος 02, 2014, 02:45:46 μμ
Μπράβο Γιάννη. Καλοριζικο. Καταπληκτικό...


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: oldgeotzo στις Οκτώβριος 02, 2014, 02:48:13 μμ
Γιανναρε καλοριζικο..πανεμορφο :)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: Κώστας Κ. στις Οκτώβριος 02, 2014, 07:07:55 μμ
Μπράβο,Γιάννη! Εξαιρετικό κομμάτι!!!
Πολύ καλή κατάσταση και ωραία μαύρη πατίνα.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: NMS στις Οκτώβριος 02, 2014, 07:47:04 μμ
οντως.. η μαυρη πατινα του ειναι ερωτευσιμη! η τυπωση καθαρη... εξαιρετικοτατο κομματι και δυσκολο να βρεις τοσο καλο!! γιαννη μου.. καλοριζικο!!! :)  αντε και με I F... ;)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: Toni-g στις Οκτώβριος 02, 2014, 07:51:04 μμ
Καλορίζικο Γιαννη  :)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: asimako στις Οκτώβριος 02, 2014, 07:53:54 μμ
εκτός απ' τη σπανιότητα στην κατάσταση υπάρχει και αυτή της διπλής-στραβής τύπωσης  ;)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: KOKO-27 στις Οκτώβριος 02, 2014, 08:22:42 μμ
πανεμορφο, να το χαιρεσαι.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Οκτώβριος 02, 2014, 08:37:03 μμ
Σας ευχαριστώ όλους, μου έχει κάνει πραγματικά εντύπωση η αποδοχή του νομίσματος. Χαίρομαι που ως στέκι δείχνουμε ενδιαφέρον και σε "εναλλακτικά", συγνώμη για τον χαρακτηρισμό άλλα δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο  :), νομίσματα. Να ξεφεύγουμε καμία φορά και από τα ms ή τα επενδυτικά :) Φιλικά Γιάννης


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: lefmaggos στις Οκτώβριος 02, 2014, 08:41:55 μμ
ειναι πολυ ευχαριστο για ολους εμας που καποιοι εχουν κανει στροφη στην ποιοτητα!!
Γιαννη καλοριζικο και σου ευχομαι και αλλα πολλα!!


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Οκτώβριος 02, 2014, 08:46:10 μμ
Λευτέρη όλα ποιοτικά είναι, δεν μπορείς να κάνεις τέτοιο διαχωρισμό. Απλά τα νομίσματα όπως το bisante απευθύνονται σε μικρότερο συλλεκτικό κοινό και δεν είναι τόσο εμπορικά, ως εκεί :) Όταν θα περάσεις από εδώ θα το δεις και στο χέρι, μαζί με τα υπόλοιπα ενετικά


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: lefmaggos στις Οκτώβριος 02, 2014, 08:53:03 μμ
μετριοφρων οπως παντα!!


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: NMS στις Οκτώβριος 02, 2014, 09:00:55 μμ
εχω μια απορια... κι ελπιζω ο γιαννης να ειναι οκ που χρησιμοποιω το θεμα του για να ρωτησω..

τα νομισματα αυτα... κοπηκαν στην υπο πολιορκια αμμοχωστο! ηταν bizante! τα κανονικα ηταν ασημοχρυσα αλλα αυτα της πολιορκιας τα εκαναν απο χαλκο!

λογικα σε μια πολιορκια θελεις μεγαλης ονομαστικης αξιας κερματα μιας και οι τιμες ανεβαινουν... ;)

το θεμα ειναι... αν στην αρχη ή γενικα καποια στιγμη ηθελαν ψιλα για ρεστα... εκοβαν κομματι απο το νομισμα;
πχ.. να ηθελαν ενα καρτζιο...

αυτο ηταν μια πρακτικη των αρχαιων και μεσαιωνικων χρονων... αλλα παιζει να εγινε και τοτε; υπαρχουν κομμενα τετοια... μικρα κομματια που χρησιμοποιηθηκαν σαν ρεστα; προσοχη... δεν αναφερομαι σε σπασμενα κομματια αλλα σε εσκεμμενα κομμενα με "ψαλιδι" εκεινη την εποχη...


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: giannist στις Οκτώβριος 04, 2014, 08:52:04 πμ
 +1 Πανεμορφα Κομματια  Γιαννη!!!τελειες Καταστασεις!!! και Σπανιες,για Νομισματα του Ειδους!!!Εγω Νικο μου Πιστευω οτι το εκαναν για τις Αναγκες της Αγορας(εσωτερικα)οπως και σε αλλες περιπτωσεις ειδικα σε προσαρτημενες Αποικιες!!!Χαιρετω την Παρεα,γιαννης.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: NMS στις Οκτώβριος 04, 2014, 12:49:47 μμ
εχουν βρεθει ομως αυτου το νομισματος κομμενα κομματια ή οχι;
σιγουρα ηταν για τις αναγκες τις αγορας.. τοτε ο νομισμα ειχε αξια... πχ οσο ασημι αξιζε μια δραχμη, τοσο ασημι ειχε το κερμα! το ιδιο και τα χαλκινα και μην ξεχναμε οτι χαλκος και μπρουτζος τοτε ηταν ακριβα μεταλλα!

τον μεσαιωνα ειδικα στις αγγλικες πεννες με τον μεγαλο σταυρο.. ο σταυρος ηταν και ορια κοπης μικρων υποδιαιρεσεων! αν ηθελες ρεστα, εκοβες το μισο, το τεταρτο..

το θεμα ειναι.. σε ενα νομισμα πολιορκιας του 1570 που αντι χρυαργυρο εγινε χαλκινο... γινοταν το ιδιο; αν γινοταν θα ηταν για την τοπικη αγορα λογο ελλειψης μικροτερων κερματων.. αλλα εχουμε καποιο δειγμα;


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: asimako στις Οκτώβριος 04, 2014, 01:41:06 μμ
Δεν εχω δει ποτε bisante κομμένο σε τμήματα.. Μαλλον δεν πρόλαβαν και να χρησιμοποιηθούν για καιρό, ίσως μόνο λίγους μήνες..


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: NMS στις Οκτώβριος 04, 2014, 09:53:47 μμ
κοιτα... η πολιορκια κρατησε 11 μηνες.. και οι πολιορκημενοι κρατησαν σθεναρη αντισταση σε πολλες εφοδους (νομιζω 7 μεγαλες) των τουρκων και σε σφοδροτατες μαχες αναμεσα σε πολιορκητες και πολιορκημενους!

τωρα.. αν βαλεις και το διαστημα μεσα που πολιορκουνταν η Λευκωσια κτλ... παμε σε 13-14 μηνες... που λογικα αφου η πρωτευουσα πολιορκουνταν... ηδη θα ειχαν ξεμεινει απο ρευστο στην αμμοχωστο! αρα... πιθανολογω οτι τα κερματα βγηκαν σχετικα στην αρχη της πολιορκιας της πολης! βλεπωντας και τις ποικιλιες αλλα τα Ι και IF... εχουμε κοπες και κατα την διαρκια της πολιορκιας.. οποτε μεχρι να ανεβουν οι τιμες των αγαθων στην πολη... και καπου στην αρχη της πολιορκιας.. ισως να υπηρχε ζητηση μικρωτερων νομισματων στην αγορα..

συνηθως τα κερματα πολιορκιας ειναι μεγαλης για την εποχη ονομαστικης αξιας ασχετος μεταλλου κοπης.. για να μπορουν να πληρωνουν και τους μισθοφορους και λοιπους μαχιμους ή μη... δεν τους ενδιεφερε να κοψουν ολοκληρη σειρα μιας και ηξεραν οτι πολυ συντομα τα μικροτερα θα ηταν αχρηστα...

αρα... ισως εχουμε καποιο τεμαχισμο τετοιου νομισματος... στην αρχη της πολιορκιας κι οταν ειχαν ηδη αρχισει να λειπουν τα καρτζια..


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Οκτώβριος 04, 2014, 10:35:53 μμ
Νίκο λογικά αν είχε δημιουργηθεί τέτοια ανάγκη, θα υπήρχαν κάποια δείγματα. Εφόσον τα bisante συναντιώνται με σχετική συχνότητα, δεν θα έπρεπε το ίδιο να συμβαίνει και με τα όποια μισά ή τέταρτα ή όπως αλλιώς κόβονταν; Είναι λίγο δύσκολο να πεις ότι σώθηκαν μόνο τα bisante. Άλλωστε αν είχε δημιουργηθεί ανάγκη για ψιλά και δεν υπήρχαν κάρτζια, φαντάζομαι δεν θα τεμμάχιζαν μόνο ένα ή δύο bisante, άλλα ίσως κάποιον ικανό αριθμό για να καλυφθεί η όποια ζήτηση;;; Οπότε που είναι αυτά;;
Επίσης πρέπει να επισημάνω ότι κάρτζια, ιδιαίτερα των Prioli, άλλα και 4 κάρτζια του Λορεντάν, σώζονται μέχρι σήμερα σε σχετικά μεγάλους αριθμούς, γεγονός που μαρτυρά και την εκτεταμένη κοπή τους, άρα μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι δεν θα υπήρχαν, έστω και σε μία πόλη υπό πολιορκία, αρκετή ποσότητα ώστε να καλύψουν τις όλο και πιο μειωμένες ανάγκες για ψιλά. Κάνοντας ακόμα μία υπόθεση, θα μου φαινόταν πιο λογικό να χρησιμοποιήσουν, για τις όποιες ανάγκες τους δηνάρια των lusignan, παρά να τεμμαχίσουν bisante. Μιλάμε για ισάξια νομίσματα, τόσο σε περιεκτικότητα ασημιού όσο και γενικότερα σε μέγεθος και σίγουρα θα υπήρχαν σωζόμενα, αφού και αυτά βρίσκονται μέχρι σήμερα σε σχετικές ποσότητες.
Πάντως όλα αυτά είναι υποθέσεις, το τι έγινε μόνο ο Bragadino θα μπορούσε να μας πει άλλα που να τον βρεις και αυτόν ;D


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: STYLOROC στις Οκτώβριος 04, 2014, 10:41:54 μμ
εντελως κυνικα......αλλα σε κατασταση πολιορκιας γιατι να καθονται να κοβουν τα 20/10 ευρο λεμε τωρα....για ρεστα κτλ.τα χοντρα πηγαιναν σε μισθοφορους και οι αλλοι με τη καλη θεληση επιβιωναν.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Οκτώβριος 04, 2014, 10:55:36 μμ
Είναι και αυτό, ζήτημα είναι και τα ίδια τα bisante γιατί κόπηκαν. Ποιος νοιαζόταν για να πληρωθεί, ίσχυαν οι κανόνες του εμπορίου δηλαδή; Όποιος ήταν αξιόμαχος έτρωγε, ο απλός κόσμος πέθαινε, απλά τα πράγματα. Η μόνη ρεαλιστική εξήγηση για την κοπή αυτή είναι οι λόγοι προπαγάνδας και ενίσχυσης του ηθικού, όπως άλλωστε υποδεικνύει και η επιγραφή στην μία όψη του νομίσματος.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: NMS στις Οκτώβριος 05, 2014, 12:03:07 πμ
ναι ηταν για προπαγανδα αλλα μην ξεχνατε οτι η αμμοχωστος ηταν μια μεγαλη και πλουσια πολη, με αγορα κτλ... που δεν πρεπει να μενει στασιμη για να μην πεσει η πολη ευκολοτερα! θα τα παρω απο την αρχη εξηγωντας καποια πραγματακια για την σκεψη μου...

κατ αρχην... το bizante κοπηκε σε χαλκο.. για πληρωμες των στρατιωτων... αλλα με υποσχετικη! πια ηταν αυτη; οτι μετα τον πολεμο το νομισμα θα ανταλλαζονταν με ισαξιο ασημι! μην ξεχναμε οτι το bizante ηταν το μεγαλυτερης αξιας νομισμα της κυπρου... και ηταν σε κραμα 17% χρυσος, 19.3% χαλκου και 63.7% ασημιου! αυτο την περιοδο των λουζινιαν...

οι βενετοι δεν ειχαν bizante μεχρι την πολιορκια!

 για τον στρατο ηταν πληρωμη... οκ; και που θα τα ξοδευαν ρε παιδια;; καπου δεν επρεπε να τα δινουν;; που τα εδιναν;; στην αγορα της Αμμοχωστου! ποιος θα καθοταν να αποθησαυρισει οταν ο θανατος τον περιτριγυριζε;;

κι ελατε να μου πειτε τωρα... (βαζοντας παραδειγμα..) πας να αγορασεις 1 καρβελι ψωμι.. που κανει 2 ευρω... (ακριβο λογο πολιορκιας! ;) ), δινεις μια χρυση λιρα... και του λες κρατα τα ρεστα;;

οσο αφορα για τα καρτζια γιαννη μου... μην βλεπεις τα των λουζινιαν και τα γκρος  τα ασημενια! αυτα δεν ηταν πια σε χρηση! ηταν παλια κερματα! μονο στα πρωτα χρονια της βενετοκρατιας του νησιου ειχαν επισφραγισμενα των λουζινιαν μεχρι να φερουν ή να κοψουν τα δικα τους! ;)

τοτε θα εβλεπες τα καρτζια του Ιερονυμου Πριολι, του Λορενταν.. και το σεζινι! δεδομενου του οτι καρτζια του λορενταν κοπηκαν ελαχιστοτατα και γνωστα ειναι μολις 3 στον κοσμο... να σου κατευθεια το προβλημα...

ακομα κι αν υπηρχε πληθος καρτζιων (αν περνουσαν και των αλλων που εκοψαν καρτζιο..)... το 1 bizante ειχε αξια 48 καρτζια! το γκρος ηταν ισο με μισο bizante....
αρα;; ειχε αρκετα μεγαλη αξια!

αν παρεις δεδομενο οτι το σεζινι του λορενταν ηταν ισο με 4 καρτζια... τοτε ενα κομμενο bizante πχ στα 4... τι αξια θα ειχε;;  το καθε μικρο κομματι του 1/4 του του bizante ηταν ισο με 12 καρτζια... ή με 3 σεζινια!!! και αν σκεφτουμε οτι ο Λορενταν εκοψε περισσοτερο σεζινια που ειχαν μεγαλυτερη ονομαστικη αξια απο τα καρτζια.. για τις αναγκες που ειχαν για εξοπλισμο κτλ.. για την προστασια της κυπρου απο τους τουρκους... καταλαβαινουμε...

οποτε κι ολα τα καρτζια και των αλλων βενετων που εκοψαν για την κυπρο... να περνουσαν.. δεν θα εφταναν για την ποσοτητα bizante που λογικα κοπηκε για να εξυπηρετησει της αναγκες της υπο πολιορκια πολης!
αν ολα πηγαιναν καλα στην πολιορκια.. ο κατοχος του θα πληρωνωταν το 1/4 του bizante και θα επερνε μισο gros ασημενιο! δεν ειναι λιγο!!!

οι συσχετισμοι εγιναν στα γρηγορα με βαση το νομισματικο συστημα των λουζινιαν... ισως ειναι ατοπο α΄΄α αυτοι ειχαν bizante...
φυσικα δεν ειναι γνωστη η ανταλλακτικη αξια του bizante οταν κοπηκε... και το χρησιμοποιουσαν εντος των τοιχων... αλλα παιρνετε μια γευση...   παντως θα ηταν ανταλλαξιμο με ασημι!

και.. στανταρ ηταν αποκλειστικα για την τοπικη αγορα κι οχι για το εμποριο με τριτους (για αγορες απο αλλα κρατη.. ή την βενετια..)... που δεν θτα το δεχονταν με τιποτα! :)

Τωρα...  γιατι τοτε το εκαναν χαλκινο... μα.. πολυτιμο μεταλλο δεν χρησιμοποιεις συχνα για νομισμα πολιορκιας.. τουλαχιστον οχι σε μεγαλη κλιμακα...
το πολυτιμο μεταλλο που θα συγκεντρωναν θα ηταν για πληρωμες εξωτερικες! για να δινουν στις νηοπομπες βοηθειας που ερχονταν! γνωριζω οτι υπηρχαν τουλαχιστον 2 φορες που ηρθαν πλοια σπαζοντας την πολιορκια και εφεραν πολεμοφοδια και τροφιμα στην Αμμοχωστο... καπως επρεπε να πληρωθουν αυτα.. ασχετα αν ηταν βενετικα!  αυτο που περιμεναν δεν ηρθε ποτε.. ο μεγαλος βενετικος στολος με τον στρατο για να βοηθησει...
σε πολιορκια της ολλανδικης πολης Leyden το 1574 κατα την διαρκεια της ολλανδικης επαναστασης... εκοψαν στην αρχη ασημενιο κερμα αλλα μετα.. αναγκαστηκαν να κοψουν σε χοντρο χαρτι προερχομενο απο σελιδες βιβλιων! μετα την πολιορκια θα ανταλλαζοταν με ασημι κανονικα! αυτο θεωρειτε το πρωτο χαρτονομισμα του δυτικου κοσμου μετα τα κινεζικα χαρτονομισματα... που ειχε δει την χρηση τους ο Μαρκο Πολο...

γιατι λοιπον επρεπε να κρατανε το ηθικο και του στρατου αλλα και των κατοικων σε υψιλο βαθμο και γιατι επρεπε να νιαζονται και για την τοπικη αγορα και τους κατοικους; γιατι απο αυτους εξαρτωνταν!!! σε μια πολιορκια.. δεν εχεις πολλες διακρισεις! αν κανεις αυτο το λαθος... τοτε ο εχθρος δεν χρειαζετε πολλα... ειναι ηδη μεσα... με την δυσαρεσκεια του πληθυσμου εντος της πολης!! αν δεν αντεξουν οι πολιτες.. δεν θα εχεις ενισχυσεις, δεν θα εχεις επιδιορθωσεις και θα εχεις συχνες φασαριες απο τους καοικους που θα ζητουν την εκκεχυρια και παροδοση της πολης! εχει γινει πολλες φορες στο παρελθον! οι βενετοι ηταν πολυ σκληροι δυναστες... ειδικα στην ελλαδα.. οποτε λογικα και στην κυπρο! πολλες φορες ο ντοπιος πληθυσμος επειδη τραβουσε τοσα.. δεν εβλεπε καμια διαφορα αν αντι της παπικης τιαρας ερχοταν το τουρκικο φεσι! τα ιδια χαλια θα περνουσε! μην βλεπετε.. α... οι βενετοι ηταν χριστιανοι...

τωρα.. γιατι η κοπη... γιατι απλα ηταν κατι πρακτικο και εχει ξαναγινει στον δυτικο κοσμο! αν και ηταν παλιοτερα.. μεχρι το 1300 νομιζω.. (δεν ξερω για μετα..), ηταν κατι διαδεδομενο! στην μεσαιωνικη αγγλια ο σταυρος πανω στην ασημενια πεννα ειχε και τον ρολο της βοηθεια κοπης ισιας και ισαξιας... νομισματων!

αν την εκοβες στην μεση.. ειχες 2 μισες πενες.. αν την εκοβες στα 4 τεταρτημορια του σταυρου.. ειχες 4 φαρδινια!


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Οκτώβριος 13, 2014, 09:24:13 μμ
Παρέλαβα σήμερα το bisante :) Μόλις άνοιξα τον φάκελο έμεινα άφωνος, εντάξει κάτι ψιλοφαινόταν από την φωτογραφία του πωλητή άλλα δεν το περίμενα σε τέτοια έκταση. Δείτε σπάσιμο δίσκου... και συγνώμη για τις χάλια φωτογραφίες ;D

(http://i1290.photobucket.com/albums/b526/johnmak1976/DSC02618_zpsf6f3b101.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/johnmak1976/media/DSC02618_zpsf6f3b101.jpg.html)
(http://i1290.photobucket.com/albums/b526/johnmak1976/DSC02617_zpse79a446b.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/johnmak1976/media/DSC02617_zpse79a446b.jpg.html)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: Νίκος στις Οκτώβριος 14, 2014, 07:50:00 πμ
Εάν το νόμισμα αυτό είναι της προηγούμενης φωτό, εμένα δεν θα με χάλαγε καθόλου! Το αντίθετο μάλιστα.

Αυτό το σπάσιμο είναι πραγματικό φαινόμενο της παλαιότητάς του. Για μένα είναι σαν να παραπονιέσαι για την πατίνα. (Φυσικά δεν θα το έβλεπα έτσι στα νεότερα νομίσματα).

Βίτσιο μπορείς να πεις, αλλά είναι προσωπική άποψη.

Ειλικρινά να το χαίρεσαι!



Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: asimako στις Οκτώβριος 14, 2014, 09:40:28 πμ
Απόλυτα λογικό και πιθανό φαινόμενο για siege piece (νόμισμα πολιορκίας). Καλορίζικο και πάλι μπράβο!  8)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Οκτώβριος 14, 2014, 12:22:24 μμ
Σε ευχαριστώ Γιάννη, φυσικά και δεν παραπονιέμαι, απλά δεν έχω ξαναδεί κάτι παρεμφερές, μου έκανε εντύπωση. Φανταστείτε πόσο πρόχειρη ήταν η κοπή αυτών των νομισμάτων ;)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: Κώστας Κ. στις Οκτώβριος 14, 2014, 01:07:44 μμ
Πολύ ενδιαφέρον,Γιάννη. Μόνο και μόνο γι' αυτό το "ξεφλούδισμα" εγώ θα το έπαιρνα.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: johnmak στις Ιανουάριος 19, 2015, 07:05:48 μμ
Και η έτερη ποικιλια το IF. Αφιερωμένο στον Νίκο :)

(http://i1290.photobucket.com/albums/b526/johnmak1976/bisanteif_zps4d246f7b.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/johnmak1976/media/bisanteif_zps4d246f7b.jpg.html)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: NMS στις Ιανουάριος 19, 2015, 08:48:22 μμ
ομορφο και δυσκολακι το I F !!! ;)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: giannist στις Ιανουάριος 19, 2015, 09:05:30 μμ
Καλοριζικο Γιαννη,καλη συνεχεια,γιαννης.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: gigetto13 στις Οκτώβριος 28, 2015, 10:28:24 μμ
Γεια σε όλους!

Είμαι ιταλικά, λυπάμαι που έχω να χρησιμοποιήσετε το Google μεταφραστή, ελπίζω ότι η μετάφραση δεν θα σας κάνει να γελάσετε.
Κάνω μια στατιστική έρευνα των βαρών και των διακυμάνσεων του "Bisanti" κτυπούσαν από τη Βενετία κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Κύπρος το 1570.
Έχω δει σε αυτή τη συζήτηση που έχετε κάποια κέρματα αυτά, θα ήθελα αν μπορείτε να μου πείτε το βάρος των νομισμάτων σας, και (αν συμφωνείτε) μια εικόνα τους. Αυτή η πρόσκληση είναι φυσικά ανοιχτή σε όλους τους χρήστες αυτού του φόρουμ, που διαθέτουν παρόμοια δείγματα.
Αν προτιμάτε, σε ιδιωτικό ταχυδρομείο.
Ευχαριστώ πολύ!

Luigi Feruglio
Ιταλία

(Είμαι μέλος του ιταλικού φόρουμ Lamoneta.it, το username μου είναι gigetto13)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: ANTONIO1967 στις Οκτώβριος 28, 2015, 10:31:18 μμ
Βenvenuto Luigi  :)


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: gigetto13 στις Οκτώβριος 28, 2015, 11:20:21 μμ
Χάρη αγαπητοί Έλληνες φίλοι!

Ελπίζω ότι θα βρείτε πολλά από αυτά τα "bisanti". Μέχρι τώρα έχω τα δεδομένα πάνω από 80 δείγματα, θα ήμουν ευγνώμων αν θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό μαζί με όλους σας.

Για να έχετε μια στατιστική μελέτη, χρειάζομαι πολλά δείγματα, καταλαβαίνετε


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: gigetto13 στις Νοέμβριος 08, 2015, 11:16:42 μμ
Γεια σας φίλοι, μπορεί εσείς να με βοηθήσει; Είμαι συλλογή δεδομένων σχετικά με τα βάρη από το ενετικό Bezant στην Κύπρο κατά την πολιορκία του 1570 να κάνει μια στατιστική ανάλυση που θα δημοσιευθεί. Εάν έχετε μερικά δείγματα, θα ήθελα να θέσει τα δεδομένα σας κερμάτων στην έρευνά μου. επίσης στο ιδιωτικό ταχυδρομείο, φυσικά.


Χαιρετίσματα από την Ιταλία!


Luigi


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: gigetto13 στις Νοέμβριος 09, 2015, 12:38:49 πμ
Μπορεί να σας βοηθήσει μου για μια άλλη ερώτηση; Θα ήθελα να επικοινωνήσετε με Psitsillides καθηγητής του Παγκύπριου Συνδέσμου νομισματικό. Είμαι προσπαθεί να βρει μια επαφή με το ταχυδρομείο, αλλά λοξοτομώ το εύρημα αυτό.


Τίτλος: Απ: BISANTE
Αποστολή από: zafeiris1988 στις Φεβρουάριος 19, 2016, 09:10:13 μμ
Χαίρετε! Διάβασα με προσοχή και ενδιαφέρον όλο το ποστ και τα λινκς του NMS. Πραγματικά αξιόμαχοι και άξιοι σεβασμού οι Κύπριοι σε όλη την πορεία της ιστορίας τους! Διαπίστωσα με θλίψη ότι οι Έλληνες που κατοικούν στην Ελλάδα και όχι στην Κύπρο γνωρίζουν ελάχιστα την ιστορία της νήσου. Κυριότερη αιτία βέβαια το ότι δεν αναφέρεται τίποτα στα σχολικά βιβλία. Τι άλλο πιστεύετε ότι φταίει?

Υ.Γ Luigi δεν έχω στην κατοχή μου τέτοιου είδους νόμισμα οπότε δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω.