Στέκι Συλλεκτών

Γραμματόσημα => Μεγάλες κεφαλές Ερμή 1861-1886 => Μήνυμα ξεκίνησε από: heretic77 στις Σεπτέμβριος 19, 2013, 10:19:08 μμ



Τίτλος: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: heretic77 στις Σεπτέμβριος 19, 2013, 10:19:08 μμ
Συλλεγει κανεις εδω μεγαλες κεφαλες Ερμη? Εγω μαζευω την τελευταια περιοδο 80-86...αν καποιος εχει την ιδια λοξα, ας τη μοιραστει εδω  :D


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: aiolos68 στις Σεπτέμβριος 20, 2013, 02:27:29 μμ
φίλε heretic και εγώ μαζεύω κεφαλές ή μάλλον μάζευα γιατί τώρα λόγο τις κατάστασης είναι δύσκολο το άθλημα ! Οι δικές μου είναι κυρίως 62-67 και σαφώς λιγότερες οι 80-86. Κυκλοφορούν αρκετές κεφαλές του 80-86 στο διαδίκτυο και σχετικά φθηνότερες απο τις άλλες . Οι κεφαλές αυτές έχουν το πλεονέκτημα τις τιμής αλλά και τις ταξινόμησης αφού δεν έχουν αριθμούς ελέγχου και έτσι αναγνωρίζονται εύκολα. Πιστεύω οτι η συλλογή μιας συγκεκριμένης χρονολογίας είναι ένας καλός δρόμος για να αποκτήσεις γνώσεις με τη σύγκριση των κεφαλών ώστε να δεις τις διαφορες στα χρώματα το χαρτί αλλά και την φθορά των πλακών όλη την περίοδο αυτή. Σου εύχομαι καλή συνέχεια και ελπίζω να μας λες και εμάς τα συμπεράσματά σου για την περίοδο αυτή των μεγάλων κεφαλών.


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: heretic77 στις Σεπτέμβριος 20, 2013, 03:01:46 μμ
Γεια σου φιλε Αιολε, εχω ενα ας το πουμε κουσουρι, οταν ειναι να μαζεψω μια συγκεκριμενη περιοδο πεφτω με τα μουτρα....Εχω επικεντρωθει στην περιοδο 80-86 και κυριως συλλεγω τις πιο δυσκολες αποχρωσεις...πχ στο 10λεπτο τις αποχρωσεις του red-orange, και το 20λεπτο που θεωρειται πιο δυσκολο, εννοειται σε σφραγισμενα, γιατι για ασφραγιστα ουτε λογος. Εχω δει αρκετες διαφορες σε αποχρωσεις ακομα και στην ιδια την αποχρωση. Και οχι μονο στο χρωμα αλλα και στο σχεδιο, σε αλλα οι εκτυπωσεις ειναι πιο βαριες και σε αλλα καλυτερες. Αυτο που μου αρεσει ειναι οτι τα βλεπω διπλα διπλα ολα (μαλιστα τα συλλεγω σε διαφανα φυλλα της SAFE ωστε να φαινεται και η πισω μερια), ειναι ακριβως το  νοημα μιας συλλογης, και οχι 3-4 πανακριβα κομματια που εχουν τα ιδια λεφτα. Πχ κοινα δεκαλεπτα orange κανουν περιπου 1 ευρω το κομματι σφραγισμενα και μπορεις πχ να εχεις 100 διαφορετικα και να δεις χρωματικες ποικιλιες, σφραγιδες διαφορετικες, κλπ κλπ.
Σιγουρα καποια στιγμη θα περασω και σε αλλες περιοδους, γιατι το κεφαλαιο Μεγαλες κεφαλες ειναι ανεξαντλητο.
Δυστυχως με την οικονομικη κριση εχουν περιοριστει και οι δικες μου αγορες σημαντικα, οποτε εχω κοψει εντελως τα νομισματα, ασε που κουραστηκα να δινω 800αρια και 500αρια για ενα και μονο κομματι. Εδω βρηκα την υγεια μου χεχε...


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: donsoc1 στις Σεπτέμβριος 20, 2013, 09:28:31 μμ
Καλησπέρα! ωραίο θέμα ανοίξατε! εγώ έχω όλες και όλες 12 μεγάλες κεφαλές.Οι περισσότερες είναι 20 λεπτα κόκκινα.
Είναι μεγάλο κεφάλαιο για τα ελληνικά γραμματόσημα οι κεφαλές αλλά απαιτούν πολύ μελέτη και γνώση την οποία δεν έχω ακόμα..επίσης κυκλοφορούν και αρκετές πλαστές.Δεν είμαι σε θέση να τις ξεχωρίζω ακόμα..


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: aiolos68 στις Σεπτέμβριος 20, 2013, 10:37:35 μμ
Είναι αλήθεια οτι είναι πολύ δύσκολο να κατατάξεις τις μεγάλες κεφαλές αλλά πιστεύω οτι αυτή είναι και η ομορφιά τους. Για το λόγο αυτό είναι περιζήτητες απο όλους τους συλλέκτες ανα τον κόσμο. Πάνω που λέω οτι άρχισα να ξεχωρίζω κάτι βρίσκω μια κεφαλή που ταιριάζει σε δυο τρεις περιόδους και έτσι ξεκινώ απο την αρχή. Τώρα για τα πλαστά που κυκλοφορούν έχω διαβάσει οτι κάποια απο αυτά που έχουν γνήσια σφραγίδα έχουν μεγαλύτερη αξία απο ορισμένα γνήσια(μιλάω πάντα για μεγάλες κεφαλές).


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: salonico στις Σεπτέμβριος 21, 2013, 08:43:40 πμ
Οι μεγάλες κεφαλές είναι γοητευτικά γραμματόσημα.
Μαζεύω ό,τι μου πέσει στα χέρια ή από φτηνά λότα και έχω μερικούλες. Ανάμεσα σε αυτές έχω αναγνωρίσει και 2 πλαστές που φαίνονται σχετικά εύκολα.
Ακόμη και οι πιο φτηνές δίνουν ατελείωτες ώρες μελέτης (και χαράς)!
Στο μεταξύ πρέπει να είμαστε και υπερήφανοι στο φόρουμ μας, γιατί ανάμεσά μας κυκλοφορεί το 15ο Σολφερίνο.


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: heretic77 στις Σεπτέμβριος 21, 2013, 12:55:34 μμ
Εγω ηξερα για 13, τωρα ειναι 15?  :)
Θα επεσε μασουρι  :)


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: solferino στις Σεπτέμβριος 21, 2013, 01:08:36 μμ
Logiκά δεν υπάρχει άλλο εκτός από τα ήδη υπάρχοντα.


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: salonico στις Σεπτέμβριος 21, 2013, 01:09:04 μμ
Εγω ηξερα για 13, τωρα ειναι 15?  :)
Θα επεσε μασουρι  :)

Δίκιο έχεις, αν και το 13 μου κάθεται γρουζούζικο.
Εμείς έχουμε λοιπόν το 14ο Σολφερίνο που ωστόσο κάνει για 2 και είναι μαζί 14ο και 15ο. ;)


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: aiolos68 στις Σεπτέμβριος 21, 2013, 02:16:47 μμ
Τον Ιούλιο που μας πέρασε είχα την τύχη να συναντήσω απο κοντά ένα μεγάλο μελετητή και αρθρογράφο για τις μεγάλες κεφαλές που ήρθε στο νησί για λίγες μέρες. Μου έδειξε αρκετά πραγματα  για τα μεγάλα κεφάλια και οχι μόνο. Περιττό να σας πω οτι δεν πήρα είδηση πως πέρασαν 2-3 ώρες( αν και εγώ θα μπορούσα να μείνω αλλες 24 ώρες) με τόσες ερωτήσεις και απορίες που είχα. Είναι υπέροχο πράγμα η μετάδοση των γνώσεων απο τους μεγαλύτερους και έμπειρους σε μας τους νεότερους.Κάτι ανάλογο γίνεται και μέσα απο αυτό το χώρο που συμβάλει στο να μεταδίδονται οι γνώσεις σε όλων των ειδών τους συλλέκτες.


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: heretic77 στις Σεπτέμβριος 22, 2013, 09:47:58 μμ
Μια ερωτηση αν γνωριζει καποιος εξειδικευμενος γνωστης....Στην περιοδο 80-86, υπαρχει στο 10λεπτο μια ποικιλια orange/yellow, διαφορετικη απο την orange-yellow, προφανως εννοει το χαρτι του οτι ειναι κιτρινωπο και οχι η αποχρωση. Ο καταλογος του Ελλας την εχει σφραγισμενη 170 ευρω, νομιζω οτι ο καταλογος Βλαστου την εχει πολυ χαμηλοτερα. Εντωμεταξυ απο ενα αντιτυπο που εχω παρει δεν ειδα καποια ιδιαιτερη διαφορα σε σχεση με τα κοινα που υπαρχουν, αν μπορει καποιος να μου δωσει τα φωτα του θα μου εκανε μεγαλη χαρη.


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Stef1977 στις Οκτώβριος 23, 2013, 11:53:31 μμ
Γεια σας
Εγω εχω 20 μεγάλες κεφαλές αλλα δυστυχώς δεν μπορω να τις κατάταξω χρονολογικά.´´
Εχω 3 μπλε των 20 λεπτών που απο πίσω έχουν τον αριθμό 20 .Και οι 3 έχουν διαφορετική απόχρωση.Τι πρέπει να προσεξω? για τις υπόλοιπες άλλη φορά
Ευχαριστω


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: salonico στις Οκτώβριος 24, 2013, 07:06:04 πμ
Γεια σας
Εγω εχω 20 μεγάλες κεφαλές αλλα δυστυχώς δεν μπορω να τις κατάταξω χρονολογικά.´´
Εχω 3 μπλε των 20 λεπτών που απο πίσω έχουν τον αριθμό 20 .Και οι 3 έχουν διαφορετική απόχρωση.Τι πρέπει να προσεξω? για τις υπόλοιπες άλλη φορά
Ευχαριστω


Το ότι έχουν αριθμούς σημαίνει ότι είναι προγενέστερες του 1880.
Αν ανεβάσεις καθαρές φωτογραφίες και των δύο όψεων πιστεύω ότι τα μέλη του φόρουμ μας θα προσπαθήσουν να σε βοηθήσουν, κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και το μέλος αίολος http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=5558.0 (http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=5558.0)


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Κώστας81 στις Οκτώβριος 24, 2013, 02:42:34 μμ
Παιδιά εγώ έχω 5 μικρές κεφαλές Ερμή,έχουν κάποια αξία?


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: salonico στις Οκτώβριος 24, 2013, 09:41:15 μμ
Παιδιά εγώ έχω 5 μικρές κεφαλές Ερμή,έχουν κάποια αξία?


http://greekstamp.blogspot.gr/2008/01/1886-1895.html (http://greekstamp.blogspot.gr/2008/01/1886-1895.html)


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 17, 2014, 12:57:37 μμ
Εξαρχης οι ΜΚΕ θεωρηθηκαν "δυσκολα" γραμματοσημα εστω και αν στην πραγματικοτητα ελαχιστα ειναι τα πραγματικα "δυσκολα" στην αναγνωριση τους κομματια.
Ενα τεραστιο ποσοστο των γραμματοσημων αυτων αναγνωριζεται σχετικα ευκολα οταν καποιος διαθετει τις βασικες γνωσεις, καθως το μεγαλυτερο ποσοστο των γραμματοσημων αυτων υπακουει σε σταθερα χαρακτηριστικα που υποδηλωνουν αμεσα την ταυτοτητα του.

Το "κλειδι" στην ολη υποθεση ειναι η αποκτηση των βασικων αυτων γνωσεων να γινει με τον σωστο τροπο που δεν ειναι αλλος απο την μελετη και την συγκριση των γραμματοσημων μεταξυ τους υπο την επιβλεψη και τις οδηγιες συλλεκτη που γνωριζει το θεμα.

Οι περισσοτεροι συλλεκτες στα πρωτα τους βηματα προσπαθουν - ματαια και λογω αγνοιας- να βγαλουν ακρη χωρις βοηθεια και μονο μεσα απο τους καταλογους.
Απο τους καταλογους (Βλαστο, Ερμη, Hellas, κτλ) δεν μαθαινεις τιποτα ουσιαστικο σχετικα με την αναγνωριση των ΜΚΕ.
Τα διαφορα χαρακτηριστικα των εκδοσεων που αναγραφονται στους καταλογους ειναι μεν σωστα, αλλα ακουγονται σαν πυρηνικη φυσικη σε οποιονδηποτε δεν διαθετει ηδη την γνωση που απαιτειται. Το θεμα της αναγνωρισης ειναι καθαρα πρακτικο (παρολο που εχει θεωρητικη βαση) και το αυστηρα θεωρητικο στυλ των καταλογων μαλλον δυσκολευει περαιτερω παρα διευκολυνει τους νεους στο θεμα, τους δημιουργει συγχιση.
Κανενας καταλογος δεν θα σου μαθει πραγματικα πως δειχνει το κρεμ χαρτι και πως να το ξεχωριζεις απο το χαρτι του 1861-1870, κανενας καταλογος δεν θα σου μαθει πως δειχνει σε διαφανεια το διχτυωτο χαρτι του 1872-76.
Κανενας καταλογος δεν θα μπορεσει να σου δειξει πως νιωθεις στο χερι το σατινε χαρτι, η πως θα νιωσεις το τραχυ, πορωδες κρεμ.
Οι καταλογοι τα αναφερουν αλλα το θεμα δεν ειναι να τα διαβασει απλως επιγραμματικα καποιος απο τους καταλογους, αλλα να τα δει αυτα τα πραγματα στην πραξη με επαναληψη, μεχρι να του γινουν βιωμα!
Οι καταλογοι ειναι καλοι μονο στο να βοηθησουν καποιον να μαθει τις χρονολογιες των εκδοσεων των ΜΚΕ, καποια βασικα οσο αναφορα την ιστορια τους και να πληροφορηθει σχετικα με τις πιο αξιοσημειωτες ποικιλιες των αξιων καθε εκδοσης,καθως και για να κατανοησει -χοντρικως- το τι ειναι σπανιο, τι ειναι κοινο, κτλ..

Η πραγματικη "εσωτερικη" γνωση που χρειαζεται να αποκτησει ο συλλεκτης για να μαθει να κατατασει τα κεφαλια θα ερθει μονο μεσα απο τον σχηματισμο και την μελετη μιας συλλογης-μελετης (συνηθως χαμηλης ποιοτητας) υπο την καθοδηγηση συλλεκτη ο οποιος εχει ηδη γνωση στο αντικειμενο. Τα διαφορα χαρακτηριστικα των εκδοσεων θα γινουν αντιληπτα απο τον συλλεκτη ΜΟΝΟ οταν καποιος που ΗΔΗ τα γνωριζει καθισει μαζι του και του τα υποδειξει με σαφηνεια.

Τα γραμματοσημα των διαφορων εκδοσεων υπακουουν σε συγκεκριμενα χαρακτηριστικα χαρτιου, αριθμου ελεγχου (ΑΕ) και εκτυπωσεως.
Το θεμα ειναι να κατανοησει καποιος απο την αρχη πως, παρολο που το καθε γραμματοσημο υπακουει -μεσα στις ακρες- στα χαρακτηριστικα της εκδοσης στην οποια ανηκει, (και ΠΡΕΠΕΙ να πιαστουμε απο τα χαρακτηριστικα αυτα ωστε να μπορεσουμε να καταταξουμε το κεφαλι) ειναι ταυτοχρονα και "μοναδικο" με την εννοια πως την εποχη εκεινη με τα πρωτογονα μεσα παραγωγης των γραμματοσημων δεν μπορουσε να επιτευχθει αυτη η 100% ομοιομορφια που χαρακτηριζει τα σημερινα γραμματοσημα. Ξεχαστε εδω αυτο που λεγεται "ομοιομορφια". Καθε κεφαλι ειναι  "μοναδικο" κατα καποια εννοια. Ακομα και γραμματοσημα απο το ιδιο φυλλο μπορει να διαφερουν μεταξυ τους με την εννοια πως δεν θα ειναι 100% πανομοιοτυπα, ακομα και αν υπακουν σαφως στα χαρακτηριστικα της εκδοσης στην οποια ανηκουν. Πχ, γραμματοσημα απο τις ακρες του φυλλου τεινουν να εχουν βαθυτερο χρωμα και συνηθως βαρυτερη, μελανωμενη εκτυπωση.
Ολοι οι καταλογοι πχ μας λενε πως "η Παρισινη εκδοση 1861 χαρακτηριζεται απο την αριστη εκτυπωση της". Αυτο, παροτι σωστο σαν γενικοτητα, μπορει να μπερδεψει τον νεο συλλεκτη ο οποιος μεσα στην αγνοια του θα σχηματισει την εντυπωση πως ανεξαιρετως, ΟΛΑ τα παρισινα κεφαλια του 1861 ειναι απο πλευρας εκτυπωσης ΠΑΝΤΑ ΑΨΟΓΑ! (Κατι που δεν ισχυει).
Τα χαρακτηριστικα της εκτυπωσης (χρωματισμος/αποχρωση, γραμμες σκιασεως παρειας, γωνιες, μεταλλιο κτλ) απο μονα τους συνηθως δεν ειναι αρκετα σταθερα ακομα και μεταξυ γραμματοσημων της ιδιας εκδοσης οποτε απο μονα τους δεν μας βοηθουν να καταταξουμε τα κεφαλια μας.
Το χαρτι και ο ΑΕ ειναι πολυ ισχυροτερα καθοτι τα χαρακτηριστικα τους εμφανιζονται σταθεροτερα πανω στα γραμματοσημα των διαφορων εκδοσεων.
Η αναγνωριση του χαρτιου και των χαρακτηριστικων του ΑΕ ειναι αυτα που θα μας βοηθησουν ουσιαστικα και εκει ειναι που πρεπει να δοθει η εμφαση εξαρχης.
Η μελετη των χαρακτηριστικων εκτυπωσης ερχεται αμεσως μετα σαν συμπληρωματικη για να καλυψει τυχων κενα που μας αφησαν η μελετη του χαρτιου και του ΑΕ.

Θεωρω πως η σωστη προσεγγιση στο θεμα απο την αρχη ειναι αυτη που θα αποδοσει καρπους και μαλιστα σε πολυ συντομο διαστημα καθως αποδεδειγμενα μπορει ευκολα να δημιουργηθει τρελη συγχιση οταν καποιος εξαρχης πιασει "στραβα" το θεμα.

Με την μελετη και την συγκριση κομματιων μεταξυ τους (χαρτι, ΑΕ, χαρακτηριστικα εκτυπωσης) υπο την επιβλεψη και τις οδηγιες καποιου που ΗΔΗ διαθετει την γνωση αυτη τα πραγματα γινονται σαφη και ξεκαθαρα και σιγα σιγα, το "χαος" αρχιζει να ξεδιαλυνει.
Ετσι, ο νεος στο θεμα θα παρει τις βασικες γνωσεις οι οποιες σε ελαχιστο διαστημα θα τον βοηθησουν να καταταξει με ασφαλεια ενα αρκετα μεγαλο ποσοστο απο τα κεφαλια που θα πεσουν στα χερια του, κομματια που μεσα απο λιγη μελετη ειναι σχεδον αδυνατο να μην καταφερει να καταταξει σωστα. Πολλα Μεγαλα Κεφαλια εχουν αναμφισβητητα χαρακτηριστικα που βοηθουν στην αμεση καταταξη τους.
Για τα υπολοιπα δυσκολοτερα κομματια που τα χαρακτηριστικα τους δεν ειναι τοσο σαφη, ο συλλεκτης θα πρεπει να ξερει τι βαραινει περισσοτερο ανα περιπτωση και εμπιστευομενος πια την κριση του μεσα απο την πειρα θα μπορεσει να καταταξει με καποια σιγουρια και αυτοπεποιθηση ακομα και αυτα τα κομματια, εστω και κατα προσεγγιση αν οχι με απολυτη ακριβεια.

Περα απο την συλλογη-μελετη που θα πρεπει καθενας να σχηματισει ωστε να διδαχθει πανω στα κομματια αυτα, ιδιαιτερη προσοχη θα πρεπει να δοθει στην αποφαση που ο καθενας θα παρει στο ΤΙ θελει να συλλεξει απο κει και περα, και εφοσων μαθει τα κεφαλια. Καθε συλλογη ΜΚΕ ειναι μοναδικη.
Η συλλογη θα πρεπει να ειναι σαφης, στην ποιοτητα που ο συλλεκτης εχει προαποφασισει. Αλλος μαζευει τετραδες, αλλος μαζευει σφαλματα πλακας, αλλος σφαλματα αριθμων ελεγχου, αλλος κανει ανασυσταση πλακας, αλλος μαζευει φακελλα, αλλος ψαχνει τα βασικα νουμερα του καταλογου.
Οτιδηποτε κανει καποιος καλο ειναι, απλα θα πρεπει να αποφασισει συνετα και με βαση τον χρονο και τα χρηματα που μπορει να διαθεσει.
Οσο γρηγοροτερα παρει τις αποφασεις αυτες τοσο το καλυτερο καθως θα επικεντρωθει εκει που πρεπει εξαρχης και θα αποφυγει αγορες οι οποιες κοστιζουν και που στο μελλον μπορει να αποδειχτει πως εγιναν ασκοπα.

Με εκτιμηση,

Νικος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: heretic77 στις Ιανουάριος 18, 2014, 10:40:47 πμ
Θα θελα τη γνωμη σου Helios για 2 γραμματοσημα της τελευταιας περιοδου 80-86. Πρωτον για το 10λεπτο yellow on orange που ο Καραμητσος το δινει τιμη καταλογου 170 ευρω σφραγισμενο, που καταρχην εχει μεγαλη αποκλιση απο τον καταλογο Βλαστου και 2ον, εχω περιπου 400 δεκαλεπτα αυτης της περιοδου, και ενα συγκεκριμενο τετοιο που αγορασα απο Καραμητσο δε μου εκανε διαφορα με αλλα , ισα ισα υπαρχουν αλλα που αγορασα σε λοτ 20 γραμματοσημων που μου εκαναν πιο πολυ σε κιτρινο χαρτι παρα αυτο.
Δευτερον το 5λεπτο emerald, επισης εχω αγορασει ενα απο τον Βλαστο αυτη τη φορα και παλι οι διαφορες απειροελαχιστες σε σχεση με περιπου 100 κοινα που εχω.
Πιστευτεις οτι οι συγκεκριμενες 2 ποικιλιες ειναι ευδιακριτες απο τα υπολοιπα γραμματοσημα? Πως ακριβως τα εξεταζουν? Και το χαρτι πως ακριβως βρισκουμε αν ειναι κιτρινο η υποκιτρινο? Μαλλον οπως λες πρεπει να μου δειξει καποιος παλιος συλλεκτης γιατι εγω στα συγκεκριμενα 2 ελαχιστες διαφορες εχω καταλαβει.
Και ενα τελευταιο, στο 10λεπτο 1880-86 στην ποικιλια red-orange , εχω περιπου 50 κομματια και υπαρχουν παρα πολλες αποχρωσεις στην ιδια αποχρωση! Καπου χανεται η μπαλα....


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 18, 2014, 01:31:11 μμ
Φιλε heretic καλημερα.

Με το θεμα των αποχρωσεων εχω αποφασισει καιρο τωρα πως δεν το ψαχνω και θα σου αναλυσω τις σκεψεις μου που με οδηγησαν σε αυτο.

Οι διαφοροι καταλογοι και μελετες δεν τηρησαν ενιαια ονοματολογια των αποχρωσεων στους καταλογους/μελετες τους αλλα ο καθενας γραφει τα δικα του με αποτελεσμα ο συλλεκτης να τα χανει στα ονοματα των αποχρωσεων. Οτι ο ενας το βλεπει και ονομαζει "πρασινο" ο αλλος πιθανοτατα το βλεπει "κιτρινοπρασινο. O ενας γραφει "ατονο-μωβ", ο αλλος γραφει "γκρι-μωβ" και εννοουν το ιδιο, ενα ωχρο μωβ. Ενα μπλε-βαθυ ειναι μπλε-βαθυ... μεχρι να βρεθει ενα ακομα βαθυτερο... Με καταλαβαινεις? Τρεχα-γυρευε...

Πολλοι συλλεκτες εχουν την ταση να πιστευουν πως το γραμματοσημο που εχουν στα χερια τους ανηκει στην σπανια/σπανιοτερη αποχρωση και πολλες φορες αυτο δεν ισχυει. Και εγω την εχω πατησει παλιοτερα. Κατα την γνωμη μου, θα επρεπε ο χρωματισμος να εξεταζεται βασει χρωματολογιου ωστε να αποφευγονται παρεξηγησεις. Επισης, εαν δεν ειμαστε σιγουροι που να καταταξουμε τον χρωματισμο, η λογικη για εμενα τουλαχιστον ειναι να τον καταταξουμε στην πιο κοινη αποχρωση. Εχω δει πολλα "πρασινα" που απλα ετυχε να εχουν λιγο παραπανω μπλε μεσα να βαφτιζονται "σμαραγδινα" ( ενω θα επρεπε απλα να καταταχτουν στις κοινες αποχρωςεις του πρασινου) και πολλους συλλεκτες να πιστευουν πως εχουν μια σπανια αποχρωση χωρις κατι τετοιο να ισχυει πραγματικα. Συγκεκριμενα, το "κολλημα" με το σμαραγδινο 80-86 το ειχα και εγω καποτε και εβλεπα σμαραγδινο οτιδηποτε μεσα στα ορια του βαθυπρασινου.
Τα ελεγα στον δασκαλο μου και γελουσε.. " Οχι" μου ελεγε... " πρασινο ειναι απλα εχει παραπανω μπλε μεσα... δεν παει για σμαραγδινο το κομματι αυτο"...

Ειδικα οι μεγαλες εκδοσεις οπως η 80-86 εχουν παμπολες αποχρωσεις για τα κοινα γραμματοσημα. Τα περισσοτερα απο αυτα τα γραμματοσημα που θα βρει καποιος εκει εξω ειναι απλως αποχρωσεις του βασικου χρωματος. Μπορει ενα 10λεπτο να εχει λιγο πιο πολυ κοκκινο μεσα απο ενα αλλο, αλλα το ερωτημα ειναι " ειναι ΤΟΣΟ κοκκινο οσο πρεπει για να ονομαστει "κοκκινο-πορτοκαλι" και οχι απλα πορτοκαλι?"
Εγω δεν απανταω συνηθως σε τετοια ερωτηματα γιατι πολυ απλα δεν το ψαχνω στον τομεα αυτο τοσο πολυ, δεν με πολυ-ενδιαφερει. Το θεμα του χρωματισμου το ψαχνω μεχρι εκει που χρειαζεται ωστε να παρω την πληροφορια και να καταταξω το καθε κομματι στην εκδοση την οποια ανηκει. Δεν το ψειριζω παραπανω επειδη δεν συλλεγω βασει αποχρωσης. Αν ασχολουμουν με το θεμα των αποχρωσεων, θα επελεγα να ασχοληθω με το θεμα των πραγματικα ιδιαιτερων, σπανιων και εντελως χαρακτηριστικων απο αυτες τις αποχρωσεις. Υπαρχουν τετοιες μεσα στην 25ετια των κεφαλων του Ερμη αλλα ειναι πολυ σπανιες, φοβερα ιδιαιτερες και πανακριβες.

Φιλικα,

Νικος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: heretic77 στις Ιανουάριος 18, 2014, 02:02:56 μμ
Αυτο που ειπες ειναι πολυ σημαντικο, δηλαδη η ασυνεχεια των καταλογων. Δε μπορω να καταλαβω πως τοσοι μελετητες δεν εχουν καταληξει τουλαχιστον σε μια κοινη γραμμη ως προς τις αποχρωσεις. Και ειναι μεγαλο θεμα γιατι η τιμη εκει αλλαζει δραματικα. Πχ στα 10λεπτα 1880 (εχω ξεκινησει τη μελετη απο την περιοδο αυτη που ειναι και η πιο ευκολη απο πλευρας αναγνωρισης), η αποχρωση yellow-orange (OXI η yellow/orange που υποννοει προφανως το χαρτι), εχει καποιες υπο-αποχρωσεις που ειναι τυπικα σπανιες, παρολλο που τιμολογουνται το ιδιο ολα μαζι, καποιες τετοιες αποχρωσεις συναντωνται πιο δυσκολα απο τις κοινες. Η τιμη που δινει ο καταλογος Hellas ειναι 7 ευρω σφραγισμενο (υπερβολικη βεβαια). Το emerald 5λεπτο ομως τιμολογειται στις δημοπρασιες πανω απο 250 ευρω. Δε ξερω γιατι στο συγκεκριμενο η ιδιαιτεροτητα αυτη να ξεφευγει τοσο πολυ. Εχω δει στα 10lepta red-orange καποια που ειναι σαφεστατα πιο red απο τα αλλα, γιατι αυτα να μη τιμολογουνται πιο πανω?
Το ιδιο και στα 40λεπτα οπου οι βασικες αποχρωσεις των καταλογων ειναι 3, αλλα εχω στη συλλογη μου 4 διαφορετικες ευδιακριτες αποχρωσεις...μαλλον χρειαζεται καποιος δασκαλος :)
Μια τελευταια ερωτηση.....το χαρτι το αξιολογουμε απο τη μπροστα οψη του γραμματοσημου η την πισω? Το λεω για τα σφραγισμενα επειδη φανταζομαι η πισω οψη εχει αλλοιωθει απο τη στιγμη που το γραμματοσημο βγηκε απο το φακελο...
Να σαι καλα για τις ηδη απαντησεις...φανταζομαι οτι ασχολεισαι χρονια με το αντικειμενο  :)


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Stef1977 στις Ιανουάριος 18, 2014, 02:03:46 μμ
φιλε Νικο
σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση σου,αλλα δυστυχως παλι δεν καταλαβα που πρεπει να τα καταταξω
Εχω τον καταλογο Βλαστου,που νομιζεις οτι ανηκουν?Πολλα ζηταω βεβαια ,γι αυτο αν δεν ειναι εφικτο μην απαντησεις και θα σε καταλαβω
ευχαριστω Στεφανος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 18, 2014, 02:10:54 μμ
Stef,

Δεν εχω καταλογο Βλαστου εδω αυτην την στιγμη οποτε θα συμβουλευτω τον HELLAS που δινει τα αντιστοιχα νουμερα του κατα αντιστοιχια με αλλους καταλογους (μεταξυ αυτων και του Βλαστου) και θα σου απαντησω πως το αριστερο και το μεσαιο κομματι βαλτα Βλαστος 55e και το δεξι κομματι βαλτο Βλαστος 65 χωρις υπο-νουμερο καθως εγω τουλαχιστον δεν ειμαι απολυτως σιγουρα ποιας ακριβως αποχρωσης ειναι.

Φιλικα,

Νικος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Stef1977 στις Ιανουάριος 18, 2014, 02:17:58 μμ
σε ευχαριστω παρα πολυ
θα σε εκμεταλευτω αμεσα για κατι αλλες κεφαλες
Στεφανος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Stef1977 στις Ιανουάριος 18, 2014, 02:27:57 μμ
Φιλε Νικο
απ οτι βλεπεις τα εχω ομαδοποιησει
σου στελνω και αυτα αν μπορεις να με βοηθησεις να τα αρχειοθετησω και τελος για σημερα.
Αυριο η συνεχεια
ευχαριστω και παλι για τον κοπο σου
Στεφανος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 18, 2014, 02:49:58 μμ
To δευτερο απο αριστερα ειναι 80-86, βαλτο Βλαστος 70.
Το τριτο απο αριστερα ειναι 75-80, βαλτο Βλαστος 64.
Προς ολους : Παρατηρηστε απο την πισω πλευρα των γραμματοσημων το χρωμα του χαρτιου (κρεμ) στα 2 αυτα κομματια πως ξεχωριζει εναντι των υπολοιπων κομματιων που ειναι προγενεστερα και δεν ειναι σε κρεμ χαρτι.

Τα υπολοιπα θελουν παραπανω ψαξιμο και ισως εξεταση στο χερι. Πρεπει να κοιταξουμε και τα χαρακτηριστικα της εκτυπωσης (παρεια Ερμου, γωνιες κτλ) και δυστηχως οι φωτος σου ειναι ακαταλληλες καθως ειναι μικρες και οχι και τοσο καλης ποιοτητας. Αν μπορεις να βγαλεις πραγματικα καλες φωτος ( η ακομα καλυτερα, να σκαναρεις) ενα-ενα τα κομματια (μπρος-πισω) δημοσιευσε τις εδω να τα δουμε. Βλεπω μαλλων συνεχων εκδοσεων ενα κομματι, ισως ενα αλλο καθαρισμενων πλακων, και αλλα, αλλα θελει καλυτερη παρατηρηση απο σωστες φωτος για να σου πω ενδεχομενως μια γνωμη με καποιο αντικρισμα και οχι τυχαια πραγματα.
Αν δεν μπορεις να σκαναρεις και μπορεις μονο να φωτογραφιζεις, οταν φωτογραφιζεις το καθε κομματι φωτογραφιζε το με την καμερα απο πανω του, οχι τοσο χαμηλα. Οσο μπορεις πιο σωστα..

Φιλικα,

Νικος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 18, 2014, 03:10:45 μμ
...Πχ στα 10λεπτα 1880 (εχω ξεκινησει τη μελετη απο την περιοδο αυτη που ειναι και η πιο ευκολη απο πλευρας αναγνωρισης), η αποχρωση yellow-orange (OXI η yellow/orange που υποννοει προφανως το χαρτι), εχει καποιες υπο-αποχρωσεις που ειναι τυπικα σπανιες, παρολλο που τιμολογουνται το ιδιο ολα μαζι, καποιες τετοιες αποχρωσεις συναντωνται πιο δυσκολα απο τις κοινες.
Μια τελευταια ερωτηση.....το χαρτι το αξιολογουμε απο τη μπροστα οψη του γραμματοσημου η την πισω? Το λεω για τα σφραγισμενα επειδη φανταζομαι η πισω οψη εχει αλλοιωθει απο τη στιγμη που το γραμματοσημο βγηκε απο το φακελο...
Να σαι καλα για τις ηδη απαντησεις...φανταζομαι οτι ασχολεισαι χρονια με το αντικειμενο  :)


Ετςι ειναι.. Εχω ενα 10λεπτο 80-86 πολυ πολυ ωχρο, σχεδον ασπρο... Εντελως ατονος χρωματισμος και πολυ "λερωμενη" εκτυπωση.
Λογικα κατατασσεται στα κιτρινα-πορτοκαλι, επειδη ειναι σαφεστατα στην πολυ ανοιχτη, κιτρινο-ασπρη πλευρα του πορτοκαλι, αλλα σιγουρα ειναι πολυ ανοιχτοτερου χρωματος απο οτι τα περισσοτερα κιτρινα-πορτοκαλι της περιοδου.

Σχετικα με το χαρτι τωρα..
Γενικα, το θεμα του χαρτιου κοιτα το απο πισω καθως η επιφανεια χωρις χρωμα ειναι μεγαλυτερη και σε βοηθαει να κρινεις καλυτερα και ευκολοτερα το χρωμα του χαρτιου. Οταν βεβαια εχεις κομματι με τεραστια περιθωρια τοτε και απο μπροστα μπορεις σχετικα ευκολα να το ξεχωρισεις, τουλαχιστον χοντρικως, δηλαδη αν ειναι χαρτι πρωτης περιοδου (61-70), η κρεμ (75-86).


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: heretic77 στις Ιανουάριος 18, 2014, 03:21:05 μμ
Στα 20λεπτα που φωτογραφισε ο φιλος πιο πανω, το τελευταιο απο δεξια πως μπορουμε να πουμε τι αποχρωση ειναι το χαρτι? Η πισω πλευρα φαινεται εντελως λερωμενη...
Επισης στο 10λεπτο που εχεις  ,το ατονο, πως μπορεις να καταλαβεις αν αυτο δε προερχεται απο αποχρωματισμο με τα χρονια?



Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 18, 2014, 03:55:51 μμ
Συμφωνω πως δεν φαινεται καθαρα το χρωμα του χαρτιου απο την φωτο (και αυτο ειναι το μεγαλο προβλημα με τις προσπαθειες καταταξης μεσω ιντερνετ...) αλλα παρολα αυτα φαινεται ξεκαθαρα πως ΔΕΝ ειναι κομματι πρωτης περιοδου. (61-70) Η ταυτοποιηση του συγκεκριμενου κομματιου ηρθε ΟΧΙ μεσα απο την εξεταση του χαρτιου αλλα μεσα απο την εξεταση του ΑΕ ο οποιος παρουσιαζει (ιδιαιτερα στο ψηφιο "0") την χαρακτηριστικη φθορα των τραβηγματων 75-80.
Το χρωμα του ΑΕ επισης (χαρακτηριστικα θαλασσοχρωμος) ειναι αλλο ενα ισχυρο χαρακτηριστικο αρκετων 20λεπτων 75-80.

Οταν κατατασεις κεφαλια, πολλα "στραβα" μπορει να σε μπερδεψουν, αλλα συνηθως ολο και κατι θα δεις που θα "μιλαει" ξεκαθαρα και θα υποδεικνυει την σωστη καταταξη.
Αν "κολλησεις" στο χαρτι, πχ, παρατα το και δες τον ΑΕ. Αν κολλησεις στο ενα, πιασε το αλλο, οπως και την εκτυπωση απο μπροστα που παρολο που ειναι μικροτερης σπουδαιοτητας απο οτι το χαρτι και ο ΑΕ, παιζει και αυτη τον ρολο της σαν συμπληρωματικη γνωση και λογω των ιδιαιτερων χαρακτηριστικων της ανα περιοδο επιβεβαιωνει πολλες φορες την γνωματευση.

Για το 10λεπτο μου ειμαι σχετικα σιγουρος απο τοτε που παρατηρησα και στου Καραμητσου αρκετα παρομοια κατα καιρους που βγαζει. Δεν πρεπει να ειναι σπανια με την εννοια πως δεν πωλουνται ακριβοτερα. Το κομματι ειναι αθικτο, με γομμα. Δεν προκειται σιγουρα περι καποιας αξιοσημειωτης "σπανιοτητας" αλλα εχει πλακα λογω της ιδιαιτεροτητας του χρωματος του, ειναι πολυ ωχρο. Δεν εχο scanner αυτη την στιγμη αλλα ισως τις προσεχεις μερες το σκαναρω σε καποιον φιλο και θα το δημοσιευσω για να το δεις.

Νικος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: heretic77 στις Ιανουάριος 18, 2014, 04:13:45 μμ
Σ'ευχαριστω πολυ! Νομιζω οτι πρεπει να οργανωσουμε με εξοδα ολων των ενδιαφερομενων απο το στεκι, να κανεις ενα tour στον καθενα μας και να μας εξηγεις οτι αποριες υπαρχουν   :D


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Stef1977 στις Ιανουάριος 18, 2014, 04:18:55 μμ
Επιτελους
τα σκαναρησα.Ειναι καλυτερα τωρα?
Στεφανος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 18, 2014, 04:31:40 μμ
Οχι, δυστηχως οι φωτος ειναι μικρες και κακης ποιοτητας, ακαταλληλης. Εχω μια ιδεα ηδη απο τους ΑΕ αλλα δεν ειμαι σιγουρος και δεν θελω να κατατασω χωρις καποια σχετικη βεβαιοτητα. Προσπαθηςτε να τα σκαναρετε ενα-ενα, μπρος-πισω σε μεγαλο μεγεθος και τα χρωματα οσο μπορεις να μην αλλοιωθουν αλλα να ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα. Πρεπει το καθε γραμ/μο να φαινεται μεγαλυτερο και καθαροτερο γιατι πρεπει να κοιταξουμε και τα χαρακτηριστικα της εκτυπωσης εδω (παρεια, γωνιες, μεταλιο κτλ) και για να γινει αυτο πρεπει να εχουμε μεγαλα και πεντακαθαρα σκαναρισματα. Ελπιζω να καταλαβετε. Δεν ειναι τοσο απλο, θελει δουλεια και προσοχη στην λεπτομερεια. Προκαταβολικα σας λεω πως δεν φαινονται να ειναι κατι το ιδιαιτερο απο πλευρας σπανιοτητας και χρηματικης αξιας. Εχουν κακα περιθωρια, στραβοκομμενα κτλ και ειναι κομματια καταλληλα μονο για μια συλλογη μελετης.

Νικος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Stef1977 στις Ιανουάριος 18, 2014, 05:20:42 μμ
Tωρα?


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: salonico στις Ιανουάριος 18, 2014, 05:23:32 μμ
Σ'ευχαριστω πολυ! Νομιζω οτι πρεπει να οργανωσουμε με εξοδα ολων των ενδιαφερομενων απο το στεκι, να κανεις ενα tour στον καθενα μας και να μας εξηγεις οτι αποριες υπαρχουν   :D

Ή να οργανώσουμε ένα διαδικτυακό σεμινάριο για τις ΜΚΕ, να μοιράσουμε σημειώσεις με βασικές πληροφορίες για κάθε έκδοση και μετά να γράφουμε τεστάκι με multiple choice, εικόνες κλπ.


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 18, 2014, 05:26:41 μμ
Stef,

Το κομματι αυτο το εχουμε ηδη αναγνωρισει. Ψαξτε τα προηγουμενα μου post. Ειναι εκδοσης 80-86 και αναγνωριζεται απο την ελλειψη ΑΕ και το κρεμ χαρτι στο οποιο ειναι τυπωμενο. Για τα υπολοιπα, (πλην του κομματιου 75-80 που αναγνωρισαμε στο προηγουμενο μου post) θα χρειαστω -εγω τουλαχιστον- οπως σας εχω ηδη πει, αψογα σκαναρισματα σε μεγαλο μεγεθος αλλιως δεν θα μπορεσω να εχω μια γνωμη.

Νικος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 18, 2014, 05:52:49 μμ
Σ'ευχαριστω πολυ! Νομιζω οτι πρεπει να οργανωσουμε με εξοδα ολων των ενδιαφερομενων απο το στεκι, να κανεις ενα tour στον καθενα μας και να μας εξηγεις οτι αποριες υπαρχουν   :D

Ή να οργανώσουμε ένα διαδικτυακό σεμινάριο για τις ΜΚΕ, να μοιράσουμε σημειώσεις με βασικές πληροφορίες για κάθε έκδοση και μετά να γράφουμε τεστάκι με multiple choice, εικόνες κλπ.

Σας ευχαριστω θερμα για τα καλα σας λογια. Μαλλον βεβαια θα αστειευεστε καθως οι γνωσεις μου δεν ειναι τοσες ωστε να κανω τον ... "καθηγητη"! Εχω κενα και εγω και εκει εξω υπαρχουν δυνατοι "παικτες" στα κεφαλια, πολυ δυνατοτεροι και με πολυ περισσοτερες γνωσεις και εμπειρια.  :)

Με εκτιμηση,

Νικος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Stef1977 στις Ιανουάριος 18, 2014, 06:20:03 μμ
Σημερα εχουμε χτυπησει οκταωρα
βαζω αλλο ενα


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: heretic77 στις Ιανουάριος 18, 2014, 06:32:29 μμ
 χεχε μαλλον ειναι αυτο που λεει η παροιμια, τωρα που βρηκαμε παππα να θαψουμε και τους ζωντανους !!
ειναι που το φορουμ αυτο δεν ειχε ως τωρα μεγαλη παρουσια απο συλλεκτες γραμματοσημων, και ενας εμπειρος γνωστης ελλειπε.


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 18, 2014, 07:04:02 μμ
Stef, δεν θα ηθελα να το παιξω κορωνα-γραμματα και να δινω γνωμη για κομματια που δεν μου "μιλανε" καθαρα. Εχω στο μυαλο μου καποια πραγματα αλλα δεν ειναι ξεκαθαρα. Ισως αν το ειχα στο χερι να μπορουσα να πω παραπανω. Ετσι, δυστηχως οχι. Σας ξαναλεω παντως με βεβαιοτητα πως σιγουρα δεν ειναι κομματια αξιωσεων με την εννοια πως δεν εχουν καποια σοβαρη συλλεκτικη/χρηματικη αξια.

Νικος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: salonico στις Ιανουάριος 18, 2014, 07:11:46 μμ

Σας ευχαριστω θερμα για τα καλα σας λογια. Μαλλον βεβαια θα αστειευεστε καθως οι γνωσεις μου δεν ειναι τοσες ωστε να κανω τον ... "καθηγητη"! Εχω κενα και εγω και εκει εξω υπαρχουν δυνατοι "παικτες" στα κεφαλια, πολυ δυνατοτεροι και με πολυ περισσοτερες γνωσεις και εμπειρια.  :)

Με εκτιμηση,

Νικος


Καλέ ναι, εννοείται.
A propos, αντίστοιχη δουλειά που έκανε στο φόρουμ μας ο Helios και άλλα μέλη στο παρελθόν (solferino, aiolos, heretic, donsoc κ.ά.) υπάρχει - προς αυτοδιδασκαλία- και εδώ

http://www.stampcommunity.org/topic.asp?TOPIC_ID=18134 (http://www.stampcommunity.org/topic.asp?TOPIC_ID=18134)


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Stef1977 στις Ιανουάριος 18, 2014, 07:33:38 μμ
Eυχαριστω ολους για το ενδιαφερον
αλλα προσπαθω να βαλω σε μια σειρα χρονολογικα τα γραμματοσημα μου και δεν τα καταφερνω.Και οι μικρες κεφαλες το ιδιο ειναι.Μετα ελληνικη διοικησις απο δεξια ,ελληνικη διοικησις απο αριστερα,κρητης,Σαμου,Ηπειρου με σφραγιδες χωρις σφραγιδες.Αποριες πολλες αποριες
Ομως οταν συμπληρωνω κατι νοιωθω τοσο ομορφα που λεω χαλαλι.
Η χαρα του συλλεκτη ειναι αυτη νομιζω.
Θα επανελθω ευχαριστω Στεφανος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: collector στις Ιανουάριος 18, 2014, 07:37:13 μμ
 καλησπερα  εχω  κολησει  με  αυτο  το 20λεπτο  
 ειναι  καταλογος  Βλαστου  Νο 25  
 απο τον  καταλογο  Ελλας  ποιο  νουμερο  ειναι?


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 18, 2014, 07:53:18 μμ
collector,

Εαν ειναι οντως το Βλαστος 25, τοτε ειναι το Hellas 19A, δλδ το 20λεπτο Μαιου 1862. (Πρωτα τραβηγματα Συνεχων Εκδοσεων 62-67, Μαιος 1862).
Ειναι ομορφο το κομματι σας, "καθαρο", με καλη, σαφη και καθαρη εκτυπωση και πιθανοτατα ειναι οντως τραβηγμα Μαιου, αλλα ισως και λιγο μεταγενεστερο. (Σχεδον σιγουρα μεσα στην περιοδο 62-67, κοντα στο 62). Δειξτε μας τον αριθμο ελεγχου στην πισω πλευρα σε ενα καθαρο και μεγαλο σκαναρισμα αν ειναι εφικτο. Το τραβηγμα του Μαιου '62 χαρακτηριζεται εκτος απο την πολυ καλη εκτυπωση και απο τον πολυ ελαφρα τυπωμενο και συνηθως ανοικτης αποχρωσης ΑΕ (με σαφη διαφορα σκιασης μεταξυ της αριστερης και της δεξιας πλευρας των ψηφιων του ΑΕ και την αριστερη πλευρα των ψηφιων του ΑΕ μερικως αορατη καποιες φορες) και απο το πολυ εντονο αναγλυφο των λευκων μερων του γραμματοσημου. Το ισχυρο αναγλυφο παιζει καταλυτικο ρολο για την καταταξη ενος κομματιου 62-67 στα τραβηγματα Μαιου 62. Στα μεταγενεστερα τραβηγματα της περιοδου 62-67 ο ΑΕ βαραινει ελαφρως σε αποχρωση και εμφανιζεται πιο σαφως τυπωμενος, διατηρωντας ομως καποια διαφορα στην σκιαση μεταξυ της αριστερης και της δεξιας πλευρας του. Το αναγλυφο των λευκων μερων του γραμ/μου εξεταζεται με το γραμματοσημο στο χερι. Φαινεται καλο κομματι. Αν μπορειτε δημοσιευστε την πισω πλευρα.

Φιλικα,

Νικος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: collector στις Ιανουάριος 18, 2014, 08:09:54 μμ
  πισω πλευρα 


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: collector στις Ιανουάριος 18, 2014, 08:15:12 μμ
 Νικο  το  19Α  με το  19α  τι  διαφορα εχουν?


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 18, 2014, 08:15:40 μμ
Οπως την περιμενα, ακριβως. Διαβαστε το προηγουμενο μου μηνυμα.
Λεπτος, ελαφροτυπωμενος και μερικως αορατος ΑΕ με σαφη διαφορα σκιασης μεταξυ της αριστερης και της δεξιας πλευρας. Το κομματι ειναι οντως 62-67. Το αν καταταχτει σαν "τραβηγμα Μαιου" δηλαδη πρωτα τραβηγματα Συνεχων 62-67 (πιθανοτατα ναι) ειναι θεμα καθαρα κρισης και προκυπτει απο την παρατηρηση του κομματιου στο χερι. Διαβαστε την σελιδα 12 του καταλογου Ηellas οπου πολυ ομορφα εξηγει το θεμα.

Νικο  το  19Α  με το  19α  τι  διαφορα εχουν?

Το 19Α ειναι το τραβηγμα του Μαιου, το 19α το αμεσως επομενο. Η διαφορα στα 2 τραβηγματα ειναι ουσιαστικα στο αναγλυφο των λευκων μερων του γραμματοσημου.

Φιλικα,

Νικος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: collector στις Ιανουάριος 18, 2014, 08:19:18 μμ
 Νικο το πιασα  ευχαριστω   ;)


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 19, 2014, 01:00:56 πμ

Για το 10λεπτο μου ειμαι σχετικα σιγουρος απο τοτε που παρατηρησα και στου Καραμητσου αρκετα παρομοια κατα καιρους που βγαζει. Δεν πρεπει να ειναι σπανια με την εννοια πως δεν πωλουνται ακριβοτερα. Το κομματι ειναι αθικτο, με γομμα. Δεν προκειται σιγουρα περι καποιας αξιοσημειωτης "σπανιοτητας" αλλα εχει πλακα λογω της ιδιαιτεροτητας του χρωματος του, ειναι πολυ ωχρο. Δεν εχο scanner αυτη την στιγμη αλλα ισως τις προσεχεις μερες το σκαναρω σε καποιον φιλο και θα το δημοσιευσω για να το δεις.

Νικος


Φιλε heretic καλησπερα.

Εντελως τυχαια κοιταζα καποια πραγματα και επεσα πανω σε ενα κομματι μεσα στις ακρες σαν το δικο μου που σου ελεγα πριν.
https://www.karamitsos.com/auctionLot.php?auction=476&lot=346393 (https://www.karamitsos.com/auctionLot.php?auction=476&lot=346393)

Παρατηρησε ποσο ατονο ειναι. Το δικο μου ειναι δυο-τρια κλικ ακομα πιο ατονο και πιο λερωμενο, εχει "πιτσιλωτη" εκτυπωση. Θα φροντισω να βρω ενα scanner για να το δεις, εχει πλακα, σχεδον δεν φαινεται η εικονα.
Οπως ειπα και πριν, εχω δει και αλλα κατα καιρους, ισως και πιο ατονα απο το δικο μου.
Δεν ειναι σπανια. Κατατασσονται σαν yellow-orange παρολλο που ειναι σαφως ωχροτερα απο τα περισσοτερα yellow-orange.


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: heretic77 στις Ιανουάριος 19, 2014, 09:32:56 πμ
Καταλαβαινω τι λες....εγω εχω προσεξει οτι ειναι τοσες πολλες οι ποικιλιες και οι χρωματισμοι που για να κανει καποιος συλλογη απο κεφαλες Ερμη πρεπει να εχει τουλαχιστον 100 κομματια την καθε μια ποικιλια του καταλογου  :D  Ο Καραμητσος πχ οταν βγαζει ενα λοτ απο 20 κεφαλες σχεδον παντα υπαρχουν διαφορες στα χρωματα. Αυτη ειναι και η γοητεια , γιατι το πεδιο μελετης ειναι ανεξαντλητο.
Παντως η τιμολογηση που κανει στην τελευταια περιοδο για το κιτρινο χαρτι ειναι παρα πολυ υψηλη (πχ και το μονολεπτο σε κιτρινο χαρτι σφραγισμενο το εχει 120 ευρω). Θα θελα παρα πολυ να δω απο κοντα τι εννοουνε με αυτο αλλα οπως πολυ σωστα ειπες, αν δε σου δειξει καποιος γνωστης δεν ειναι ευκολο να καταλαβεις. Εχω ρωτησει και σε καταστημα στην Αθηνα και δε ξερανε και αυτοι να μου απαντησουν...


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 19, 2014, 11:38:02 πμ
Καλημερα heretic,

Για αυτον τον λογο, θα πρεπει (κατα την γνωμη μου παντα) ο καθε συλλεκτης ΜΚΕ να εχει προ-αποφασισει ΤΙ και ΠΩΣ θα συλλεξει και να εχει θεσει ρεαλιστικους στοχους, μεσα στο budget του, οποιο και να ειναι αυτο, μεγαλο, μικρο, μεσαιο, οτιδηποτε. Υπαρχουν αμετρητοι τροποι να συλλεξει καποιος τα κεφαλια και υπαρχουν τροποι για ολα τα βαλαντια.

Η δικη μου προσεγγιση ειναι η εξης, ουσιαστικα κανω 3 συλλογες.

Συλλογη 1. Συλλογη Μελετης ΜΚΕ 1861-1886.
Σφραγισμενα και ασφραγιστα με γομμα η χωρις (σχετικα ενταξει κομματια απο πλευρας καταστασης, οχι lux αλλα αυτο που λεμε "πρωτης διαλογης", (εχει και μερικα ελαφρως ελαττωματικα μεσα) απο αξιες ολων (σχεδον) των εκδοσεων. Ουσιαστικα ειναι αυτο που λεει το ονομα, μια "συλλογη μελετης" με κομματια που εχω διαλεξει για τα -μεσα στις ακρες- σαφη χαρακτηριστικα τους, ειναι μια ωραια συλλογη για να μαθει καποιος τα βασικα πανω της (χαρτι, ΑΕ, χαρακτηριστικα εκτυπωσεως) και να ξεκινησει τα κεφαλια. Αυτη η συλλογη δεν τελειωνει ποτε με την εννοια πως δεν εχει σαφη ορια, ειναι παντα ανοικτη σε νεες προσθηκες καθως η μελετη δεν σταματαει ποτε.
Δεν ειναι ιδιαιτερως μεγαλη (μαλλον μικρη, γυρω στα 500 κομματια) αλλα λογω του οτι τα εχω διαλεξει να φερουν σαφη τα χαρακτηριστικα των εκδοσεων στις οποιες ανηκουν θεωρω πως ειναι αρκετα για μελετη ωστε πανω της να μπορεσει καποιος να δει και να μαθει τα βασικα. Θα μπορουσα να την μεγαλωσω και αλλο αλλα προτιμω να ριξω το βαρος στις επομενες δυο συλλογες.

Συλλογη 2. Ενα ασφραγιστο (με γομμα η χωρις, χωρις σοβαρα ελαττωματα) για καθε βασικο νουμερο ( χωρις τα υπο-νουμερα) του καταλογου Hellas σε ΜΚΕ 1861-1886.
Εδω θελει λιγακι δουλεια με την εννοια πως μερικα κομματια ειναι ακριβα/πανακριβα σαν ασφραγιστα ακομα και χωρις γομμα. Ειναι ομως μια πανεμορφη συλλογη την οποια εχω σε εξελιξη και ξερω πως με επιμονη καποτε θα τελειωσω. Βλεποντας αυτην την συλλογη  ουσιαστικα ειναι σαν να βλεπεις τις φωτος των διαφορων εκδοσεων ξεφυλλιζοντας εναν καταλογο. Υπαρχουν και κομματια (οπως το προσωρινο 20 χωρις ΑΕ, Hellas 8, πολυ σημαντικο γραμ/μο) το οποιο πολυ απλα δεν υπαρχει ασφραγιστο, οποτε ΕΑΝ ποτε καταφερω να το αποκτησω θα το αποκτησω σιγουρα μονο σφραγισμενο. Ειναι συλλογη η οποια στα 60 περιπου κομματια (συμφωνα με τον Ηellas) θεωρειται συμπληρωμενη. Για τα πραγματικα πανακριβα κομματια σε ασφραγιστο, μπορω να καλυφθω με ενα σφραγισμενο με πολυ πολυ ελαφρια και καλαισθητη σφραγιδα και χωρις ελαττωματα.

Συλλογη 3. Στικτη σφραγιδα (Τυπος Ι) κυριως επι μεμονωμενων γραμ/μων ΜΚΕ διαφορων αξιων και εκδοσεων.
Αυτην την συλλογη την εχω ξεκινησει προσφατα, ξερω πως δεν θα τελειωσει ποτε καθως υπαρχουν νουμερα σφραγιδας τυπου Ι που πολυ απλα δεν εχουν βρεθει. Μου αρεσει πολυ και θα την συνεχισω οσο παει. Ριχνω το βαρος κυριως στην ευκρινια του καθε νουμερου πανω στην σφραγιδα. Τις μαζευω αργα επειδη θελω να ειναι οσο το δυνατον καλυτερες/καθαρες και συμφωνα με τα μετρα της δικης μου αισθητικης. Εχω μονο τις 30 σε (θεωρητικο) συνολο 152 σφραγιδων. (Δεν εχουν βρεθει ολες απο οτι ξερω). Θελει δουλεια και εδω αρκετη αλλα εχω υπομονη, δεν βιαζομαι.

Χαιρετισμους,

Νικος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: aiolos68 στις Ιανουάριος 19, 2014, 12:52:04 μμ
Νίκο καλημέρα σε σένα και όλα τα παιδιά της παρέας. Θα ήθελα τη βοήθειά σου στην κατάταξη για ορισμένα κεφάλια. Εχω βάλει χρονολογίες αλλά δεν είμαι σίγουρος ,'οπως λες και εσύ είναι η φοβία του ερασιτέχνη . Το πρώτο εικοσάλεπτο το 'εχω βάλει στο 61-62 αλλά δεν είμαι σίγουρος.Αυτό επιπλέον έχει ένα πρόβλημα στον αριθ.20 αριστερά και πάνω στο ΕΛΛ.ΓΡΑΜ. POS 23-29. To 40 λεπτο πιστεύω ότι είναι των επιμελημένων εκδόσεων και έχει το σφάλμα pos 40. το τρίτο είναι εικοσάλεπτο με αχνό αριθ ελέγχου και τέλος ένα 10 λεπτο μάλλον 72-76 με πρόβλημα στο ( 0)


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: aiolos68 στις Ιανουάριος 19, 2014, 12:53:29 μμ
40 λεπτο


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: aiolos68 στις Ιανουάριος 19, 2014, 12:54:31 μμ
10 λεπτο


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: aiolos68 στις Ιανουάριος 19, 2014, 12:59:31 μμ
Παρακαλώ όλους τους φίλους να πουν ελεύθερα τη γνώμη τους αλλά και κάποιες πληροφορίες ώστε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις κεφαλές με ασφάλεια. Ευχαριστώ ,και περιμένω τα σχολειά σας !!!!


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 19, 2014, 01:13:43 μμ
Αiolos,

Κατ´αρχας, τα σκαναρισματα δεν ειναι οτι καλυτερο. Παιδια, αν θελετε να δειτε καλα σκαναρισματα που βοηθανε στην καταταξη εξ' αποστασεως, (οποτε αυτη ειναι εφικτη) καντε κλικ στα σκαναρισματα του χρηστη collector προηγουμενα το τοπικ αυτο. Ειναι πολυ καλα και βοηθουν πολυ. Με σκαναρισματα κατω απο την ποιοτητα αυτη, εγω τουλαχιστον ελαχιστα μπορω να πω με καποια σχετικη ασφαλεια, θα ηθελα να με καταλαβετε.

Με τα δεδομενα αυτα που εχουμε τωρα, εγω θα πω τα εξης.

Για το πρωτο 20λεπτο ΔΕΝ μπορω να ειμαι σιγουρος τι ειναι αλλα σιγουρα ΔΕΝ ειναι 61-62 (δλδ προσωρινο) που το βαζεις. Ο ΑΕ του με παει καθαρα για αργοτερα. Η περιοδος 61-62 χαρακτηριζεται απο τους ΑΕ της. Ο ΑΕ αυτος που βλεπω στο scan ΔΕΝ ειναι ΑΕ 61-62.

Το 40λεπτο πιθανοτατα ειναι προσωρινο επιμελημενο οπως ειπες. Ο ΑΕ συμφωνει. Για σιγουρια, παρατηρησε το κατω απο δυνατο φακο και ψαξε για πιθανα αλλα λιγοστα "ιχνη" λευκου περιγυρου γυρω απο το κεφαλι του Ερμη. Μπορει οντως να ειναι επιμελημενο αλλα ευκολα θα μπορουσε να ειναι και απλα ενα σχετικα καθαρο τραβηγμα αρχων 62-67.

Το δευτερο 20λεπτο θα το βαλω με σχετικη ασφαλεια 62-67. Κοινη αλλα ωραια, σχετικα καθαρη η στικτη 56 (Xαλκιδα).

Το 10λεπτο με παει για 75-80 λογω του οτι το χαρτι του φαινεται κρεμ χρωματος. Αν το ειχα στο χερι θα ειχα πιο ισχυρη γνωμη. Γιατι λες πως σε παει για 72-76?  Τι βλεπεις? Ελεγξε το χαρτι και δες αν ειναι λεπτο και αν σε διαφανεια απεναντι απο το φως κανει κανονικο δικυωμα σε διαταξη, αν εμφανιζει φωτεινες κηλιδες σαν σε παραταξη. Δεν μπορω να τα δω αυτα τα πραγματα απο αποσταση, θελουν εξεταση στο χερι. Καποιος αλλος απο τα παιδια εδω ισως μπορεσει να δει περισσοτερα..

Φιλικα,

Νικος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: aiolos68 στις Ιανουάριος 19, 2014, 02:42:21 μμ
Φίλε Νίκο σε ευχαριστώ για την γρήγορη ανταπόκριση στο θέμα μου. Λοιπόν το δεκάλεπτο είναι λεπτό χαρτί όπως είπες αρα το πάω στο 75-80, εξακολουθώ όμως να έχω μια απορία για το 0 στον ΑΕ . το 40 λεπτο έχει κάποια σημεία που λευκάζουν αλλά στην άκρη του μεταλλίου και οχι στο κεφάλι του Ερμή. Το εικοσάλεπτο έχει λευκάνσεις στο μετάλλιο και αυτό είναι που με μπερδεύει αν είναι αρχές 62 ή 62-67. Δυστυχώς το σκάνερ μου δεν έχει μεγάλες δυνατότητες για καλύτερη ανάλυση και έτσι δυσκολεύει και την εκτίμηση απο μακριά . Θα προσπαθήσω να ανεβάσω και άλλες φωτογραφίες με άλλα ώστε να συνεχιστεί η πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.
Υ.Γ Αν μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για μονόλεπτα και δίλεπτα που όπως ξέρουμε δεν έχουν αριθμούς ελέγχου και είναι δύσκολο να τα κατατάξεις. καλό μεσημέρι Παναγιώτης


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 19, 2014, 02:54:47 μμ
Φίλε Νίκο σε ευχαριστώ για την γρήγορη ανταπόκριση στο θέμα μου. Λοιπόν το δεκάλεπτο είναι λεπτό χαρτί όπως είπες αρα το πάω στο 75-80, εξακολουθώ όμως να έχω μια απορία για το 0 στον ΑΕ . το 40 λεπτο έχει κάποια σημεία που λευκάζουν αλλά στην άκρη του μεταλλίου και οχι στο κεφάλι του Ερμή. Το εικοσάλεπτο έχει λευκάνσεις στο μετάλλιο και αυτό είναι που με μπερδεύει αν είναι αρχές 62 ή 62-67. Δυστυχώς το σκάνερ μου δεν έχει μεγάλες δυνατότητες για καλύτερη ανάλυση και έτσι δυσκολεύει και την εκτίμηση απο μακριά . Θα προσπαθήσω να ανεβάσω και άλλες φωτογραφίες με άλλα ώστε να συνεχιστεί η πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.
Υ.Γ Αν μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για μονόλεπτα και δίλεπτα που όπως ξέρουμε δεν έχουν αριθμούς ελέγχου και είναι δύσκολο να τα κατατάξεις. καλό μεσημέρι Παναγιώτης

Οχι, δεν εγινα σαφης, σε μπερδεψα επειδη δεν το ανελυσα αρκετα... αν το χαρτι του 10λεπτου ειναι οντως λεπτο ΚΑΙ δικτυωτο (προσεξε...οχι ΜΟΝΟ λεπτο αλλα ΚΑΙ δικτυωτο ταυτοχρονα) τοτε εχεις δικιο για 72-76 που υπεθεσες, αυτο εννοω! Αν ειναι κρεμ το χαρτι, (εμενα μου φαινεται κρεμ απο το scan σου) τοτε το κομματι παει σιγουρα 75-80 ανεξαρτητως παχους χαρτιου. Αν δεν ξερεις πως να αναγνωρισεις με σιγουρια το δικτυωτο χαρτι της εκδοσης 72-76 βρες εκει κοντα σου καποιον που ξερει να σου δειξει πως να το βλεπεις. Μολις το "πιασεις" δεν προκειται να το ξεχασεις, ειναι χαρακτηριστικοτατο και χαρακτηριζει απολυτα την εκδοση 72-76. (Πλην το μονολεπτο της που ειναι παντα σε παρα πολυ λεπτο χαρτι, κιτρινωπο συνηθως αλλα ποτε δικτυωτο).
Σχετικα με το 40λεπτο, αν εννοεις πως οι γωνιες (εννοω το γραμμωτο βαθος των γωνιων) ειναι αυτες που λευκαζουν (οντως, φαινεται και απο το scan πως εχουμε σχετικα λευκαζουσες γωνιες) τοτε αυτο ειναι κατι που ακομα περισσοτερο ενισχυει την αποψη μας πως το κομματι ειναι προσωρινο επιμελημενο. Μπορει και να μην δειχνει ιχνη λευκου περιγυρου οπως λες. (Καποια επιμελημενα, παρολο που ειναι επιμελημενα δειχνουν ιχνη λευκου περιγυρου της κεφαλης (σημαδι κακεκτυπου) αλλα ΟΧΙ ολα). Λευκαζουσες η ελαφρα λευκαζουσες γωνιες και ενιοτε ιχνη λευκου περιγυρου της κεφαλης εχουμε ΚΑΙ στα "επιμελημενα" καποιες φορες, οχι μονο στα "κακεκτυπα" προσωρινα. Ειμαστε νομιζω πολυ κοντα στο να πουμε πως ειναι προσωρινο επιμελημενο το 40λεπτο σου, εμενα κυριως ο ΑΕ εκει με παει. Εχε υπ'οψιν οτι στα προσωρινα (κακεκτυπα αλλα και επιμελημενα) ο ΑΕ εχει τον πρωτο λογο, τον ΑΕ εμπιστευεσαι πρωτιστως. Βλεπω πως ειναι λεπτος στο 40λεπτο σου, με σαφη διαφορα σκιασης της αριστερης τριχοειδους και της δεξιας παχυτερης πλευρας και φαινεται να εμφανιζει κατα τοπους καποιους μικρους θρομβους χρωματος, χαρακτηριστικο των ΑΕ των προσωρινων τραβηγματων.

Τα μονολεπτα τα "βγαζεις" συνηθως μονο απο την εκτυπωση καθως δεν εχουν ΑΕ. Για να τα μαθεις πρεπει να ξερεις ΠΑΡΑ πολυ καλα τα γενικοτερα χαρακτηριστικα εκτυπωσης (χρωματισμους, παρεια, μεταλλιο, γωνιες) των διαφορων εκδοσεων της ΜΚΕ γιατι σχεδον παντα μονο στα χαρακτηριστικα εκτυπωσης θα στηριχτεις για να καταταξεις μονολεπτα. Τα μονολεπτα υπακουουν σχεδον παντα στα χαρακτηριστικα εκτυπωσης της εκδοσης στην οποια ανηκουν. Καποια "βγαινουν" σχετικα ευκολα, καποια αλλα αρκετα δυσκολοτερα αλλα αν εχεις καταλαβει και "βλεπεις" καλα τελικα τα βγαζεις περα..Τα διλεπτα ειναι χοντρο μανικι, για εμενα παντα .. ( και για πολλους αλλους, ακομα και καποιους ειδικους). Ελαχιστα αναγνωριζω με απολυτη ασφαλεια.

Το θεμα με τα κεφαλια ειναι ΚΑΘΑΡΑ πρακτικο αν και εχει θεωρητικη βαση. Διαβαστε πολυ καλα τα χαρακτηριστικα της εκτυπωσης, των ΑΕ και του χαρτιου για καθε εκδοση (τα θεωρητικα δλδ) και προσπαθηστε να βρειτε συλλεκτη κοντα σας με καποια ορεξη. Πρεπει να τα δειτε ΚΑΙ στην πραξη ολα αυτα αλλιως μονο συγχιση θα δημιουργειται.. Μολις αρχισετε στην πραξη τα μαθηματα και επιμεινετε για λιγο καιρο, τοτε θα δειτε πως θα αρχισετε να αποκτατε περισσοτερη αυτοπεποιθηση. Δεν ειναι πυρηνικη φυσικη απλα θελει ενα ατομο ΔΙΠΛΑ σας με καποια γνωση και ορεξη να σας τα δειξει ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ολα αυτα τα πραγματα, τα χαρτια, τα χαρακτηριστικα εκτυπωσης, τους χαρακτηριστικους ΑΕ για καθε εκδοση, κτλ.  :)

Νικος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: aiolos68 στις Ιανουάριος 19, 2014, 03:29:13 μμ
Αυτό πιστεύω και εγώ για το σαραντάλεπτο αλλά λογο απειρίας δεν μπορώ να το πω με σιγουριά.Δυστυχώς είμαστε πολύ μακριά για να μπορούσες να τα δεις αλλά θα τα λέμε απο το στέκι. Ευτυχώς με τον ερχομό σου στο στέκι άρχισαν παλι οι συζητήσεις για τα γραμματόσημα και πιστεύω ότι θα συνεχιστούν με πολύ ενδιαφέρον στο μέλλον ,και ειδικά για τις μεγάλες κεφαλές που είναι η πιο αγαπημένη κατηγορία των συλλεκτών.


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: aiolos68 στις Ιανουάριος 19, 2014, 05:30:10 μμ
Το προβλημα εδώ στο νησί είναι ότι δεν βρήκα κάποιον που να ασχολείται με κεφαλές ώστε να μπορώ να μάθω περισσότερα .Ασχολήθηκα κυρίως για το γιο μου που έχει <τρέλα > με τα γραμματόσημα αλλά τώρα λόγο μαθημάτων τα έχει λίγο αφήσει. Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχα τη μεγάλη τύχη να γνωρίσω τον Μιχάλη Καιτατζίδη που ήρθε στο νησι για λίγες μέρες και μας είπε πολλά πράγματα. Οι λίγες ώρες που καθίσαμε μαζί πραγματικά ήταν πολύ μεγάλο μάθημα για μένα και τον μικρό,αλλά βρίσκομαι ακόμα πολύ πίσω στη μελέτη. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι με τα λίγα κομμάτια που έχουμε δεν μπορούμε εύκολα να συγκρίνουμε χρωματισμούς κλπ. Λόγο των γνωστών καταστάσεων (οικονομικών) δεν μπορούμε πια να αγοράσουμε έστω και τις φθηνές εκδόσεις απο το ebay αλλά  είμαι ευτυχής με αυτά που έχω. Κάποια στιγμή στο μέλλον πιστεύω ότι η συλλογή του γιού μου αλλά και οι δική μου θα εμπλουτιστούν  με τα αγαπημένα μας γραμματόσημα.


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Stargazer στις Ιανουάριος 19, 2014, 06:20:06 μμ
Εχω σε δοκιμιο την αξια του ενος λεπτου της Παρισινης εκδοσης[1861]Θα ηθελα να ρωτησω αμα αλλαζει η αξια του λογω οτι ειναι δοκιμιο.ευχαριστω 


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Stargazer στις Ιανουάριος 19, 2014, 06:43:21 μμ
Σε συνεχεια του προηγουμενου μηνυματος μου η ερωτηση μου ηταν αν εχει διαφορετικη αξια απο τα μονολεπτα που δεν ειναι δοκιμια.Ο καταλογος αναφερει οτι η διακριση αναμεσα στα τελικα δοκιμια και σε αντιστοιχα γραμματοσημα απο αυτα που κυκλοφορησαν,στα οποια εχει αφαιρεθει η γομα,ειναι πρακτικα αδυνατη.Παντως το δικο μου εχει επιβεβαιωθει ως δοκιμιο απο γνωστη των μεγαλων κεφαλων.


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: aiolos68 στις Ιανουάριος 19, 2014, 08:36:16 μμ
Στη δημοπρασία Καραμίτσου  01/10/2011 για τα 150 χρόνια απο την εκτύπωση της μεγάλης κεφαλής τα δοκίμια τα έχει απο 80 εως 300 ευρώ ανάλογα με το χρώμα και τον τύπο.Δεν ξέρω αν σε βοηθώ αλλά αυτά μπόρεσα να βρω προς στιγμή .Ας περιμένουμε και τους άλλους φίλους για περισσότερα


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 19, 2014, 09:00:29 μμ
...Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχα τη μεγάλη τύχη να γνωρίσω τον Μιχάλη Καιτατζίδη που ήρθε στο νησι για λίγες μέρες και μας είπε πολλά πράγματα. Οι λίγες ώρες που καθίσαμε μαζί πραγματικά ήταν πολύ μεγάλο μάθημα για μένα και τον μικρό,αλλά βρίσκομαι ακόμα πολύ πίσω στη μελέτη. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι με τα λίγα κομμάτια που έχουμε δεν μπορούμε εύκολα να συγκρίνουμε χρωματισμούς κλπ. Λόγο των γνωστών καταστάσεων (οικονομικών) δεν μπορούμε πια να αγοράσουμε έστω και τις φθηνές εκδόσεις απο το ebay αλλά  είμαι ευτυχής με αυτά που έχω. Κάποια στιγμή στο μέλλον πιστεύω ότι η συλλογή του γιού μου αλλά και οι δική μου θα εμπλουτιστούν  με τα αγαπημένα μας γραμματόσημα.

Φιλε Αiolos,

Με τον κ. Καιτατζιδη ειχα την τυχη να ανοιξω και εγω μια-δυο φορες κουβεντα στο παρελθον, 5-6 χρονια πριν, (βρισκοταν στα Χανια τοτε και εγω στο Ηρακλειο) αλλα μονο απο το τηλεφωνο, ειχα χρειαστει καποιες πληροφοριες τις οποιες με χαρα μοιραστηκε μαζι μου. Δυστυχως δεν ειχα την τυχη να τον γνωρισω απο κοντα και απο τοτε δεν εχω επικοινωνησει μαζι του, δεν ξερω καν αν βρισκεται ακομα στα Χανια που τοτε ηταν. Ελπιζω πως εχεις τα "Διαγραμματα Καταταξεως Μεγαλων Κεφαλων Ερμου" που εχει εκδοσει μεσω της Φ.Ε Λεσβου το 1985, ειναι μια αξιολογη, εξυπνη εργασια με την βοηθεια διαγραμματων που βοηθαει πολυ. Ακομα, ο κ. Καιτατζιδης εκανε την μεταφραση στην εργασια "Ελλας 1861-1886 Οι Μεγαλες Κεφαλες Ερμου" του Γερμανου Behrens, επισης πολυ ωραια δουλεια, και αυτη εκδοθηκε απο την Φ.Ε Λεσβου. Εχει ακομα δημοσιευσει μια εργασια για τα σφαλματα πλακας των ΜΚΕ την οποια ομως δεν εχω. (Εχω την αντιστοιχη του Ασημακοπουλου). Πιστευω πως οποιος ενδιαφερεται μπορει να επικοινωνησει με την Φ.Ε Λεσβου και να προμηθευτει τις υπεροχες αυτες δουλειες με ελαχιστο φανταζομαι κοστος. Εξαιρετικα ενδιαφερουσα και πολυ αξιολογη ειναι ακομα η παλαιοτερη δουλεια του Ε. Φαιππεα, εκδοση της ΕΦΕ, 1976, " Mεθοδος Ευκολου Αναγνωρισεως των διαφορων εκδοσεων της Μεγαλης Κεφαλης του Ερμου". Φανταζομαι πως και αυτη θα μπορει να βρεθει σχετικα ευκολα. Η οικονομικη κατασταση μας εχει γονατισει ολους φανταζομαι η τουλαχιστον τους περισσοτερους απο εμας. Να χεις ζωη να χαιρεσαι την συλλογη σου με το παιδι σου. Εγω δεν εχω ακομα παιδι αλλα μακαρι και εγω αν αποκτησω καποτε ενα παιδι να ενδιαφερθει. Και εμενα ο πατερας μου με εβαλε στις συλλογες και θα το θυμαμαι παντα αυτο.

Να σαι καλα,

Νικος


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: aiolos68 στις Ιανουάριος 19, 2014, 09:23:14 μμ
Φίλε Νίκο ελπίζω κάποια στιγμή να έρθεις στη Μυτιλήνη και να τα πούμε απο κοντά.Και δεν πειράζει για τα οικονομικά γεροί να είμαστε πρώτα απο όλα  να επικοινωνούμε ,να μαθαίνουμε ,και ασχολούμαστε με αυτό που αγαπάμε. Οσο για τον κύριο Μιχάλη είναι ενας υπέροχος ανθρωπος με τεράστια γνώση πάνω στο θέμα. Και οι δυο μας είχαμε μείνει με ανοιχτό το στόμα και ακούγαμε αυτά που μας έλεγε. Ελπίζω να έρθει και φέτος το καλοκαίρι. Πάντως και σε εκείνον έκανε εντύπωση που ένας 16αρης ασχολείται με μεγάλες κεφαλές .Κλείνοντας θα σου πω ότι αυτά τα βιβλία του καιτατζίδη τα έδωσαν στο μικρό όταν τον έγραψα στη ΦΕΛ. Αν μπορέσω θα σκανάρω το διάγραμμα με τα σφάλματα πλακών και θα σου το στείλω με μήνυμα.


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Stargazer στις Ιανουάριος 19, 2014, 10:38:28 μμ
Στη δημοπρασία Καραμίτσου  01/10/2011 για τα 150 χρόνια απο την εκτύπωση της μεγάλης κεφαλής τα δοκίμια τα έχει απο 80 εως 300 ευρώ ανάλογα με το χρώμα και τον τύπο.Δεν ξέρω αν σε βοηθώ αλλά αυτά μπόρεσα να βρω προς στιγμή .Ας περιμένουμε και τους άλλους φίλους για περισσότερα
                                                                                                                                           Φιλε αιολε οποιαδηποτε βοηθεια ειναι παντα ευπροσδεκτη και σε ευχαριστω για την ανταποκριση.


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: aiolos68 στις Ιανουάριος 19, 2014, 11:25:13 μμ
Να είσαι καλά φίλε μου καλό βράδυ .


Τίτλος: Απ: Κεφαλες Ερμη
Αποστολή από: Helios στις Ιανουάριος 20, 2014, 11:20:46 πμ
Καλημερα σε ολους.

Η κατανοηση μου στο θεμα ειναι η εξης.
Τα δοκιμια των παρισινων ΜΚΕ δεν ηταν γραμματοσημα. Ηταν δοκιμαστικες εκτυπωσεις που συνεχως γινοταν (σε διαφορες ποιοτητες χαρτιων και σε πληθωρα χρωματισμων και σε διαφορα σταδια) μεχρι να επιτευχθει το επιθυμητο αποτελεσμα ωστε να ξεκινησει η παραγωγη των γραμ/μων. Απο τα δοκιμια αυτα, τα τελικα δοκιμια (δλδ τα δοκιμια του τελικου σταδιου) παρισιων δεν ειχαν γομα αλλα κατα τα αλλα ηταν πανομοιοτυπα με τα γραμ/μα που τελικα ακολουθησαν και που φυσικα γομαριστηκαν για να χρησιμοποιηθουν ως γραμ/μα. Λογω του οτι τα τελικα απο αυτα τα δοκιμια (δλδ οι δοκιμαστικες εκτυπωσεις του τελευταιου σταδιου) δεν μπορουν σημερα να διακριθουν απο τα ασφραγιστα που εχουν χασει την γομα (*) γραμματοσημα Παρισιων (εφοσων ειναι πανομοιοτυπα με αυτα) εχει προβλεφθει ειδικη τιμολογηση για τα κομματια αυτα στους καταλογους. Με απλα λογια λοιπον και για να ειμαστε τυπικοι, ενα παρισινο 1861 ασφραγιστο εαν ΔΕΝ εχει γομα μπορει να ειναι τελικο δοκιμιο και οχι γραμ/μο. Υπαρχει πληθωρα τετοιων κομματιων.  Για τους λογους αυτους, για τα παρισινα ασφραγιστα χωρις γομα (*) λοιπον (οπου τυπικα μπορει δλδ και να ειναι τελικα δοκιμια και οχι γραμ/μα) υπαρχει ειδικη τιμολογηση στους καταλογους. Στην σελ. 6 του καταλογου Hellas υπαρχει ειδικη τιμολογηση για τα παρισινα 1861 χωρις γομα. (*) Ναι, οι διαφοροι καταλογοι τιμολογουν τα κομματια αυτα σε τιμες χαμηλοτερες.

Με εκτιμηση,

Νικος