Στέκι Συλλεκτών

Νομίσματα => Τεχνικές συντήρησης νομισμάτων => Μήνυμα ξεκίνησε από: ipirotis στις Δεκέμβριος 26, 2019, 06:49:19 μμ



Τίτλος: Διάβρωση σε χρυσό νόμισμα είναι δυνατόν;
Αποστολή από: ipirotis στις Δεκέμβριος 26, 2019, 06:49:19 μμ
Καλησπέρα
Έχω ένα αυστριακό χρυσό νόμισμα (φιλαρμονική 1/4 ουγιάς) του 2015. Ήταν αποθηκευμένη σε πλαστική θήκη σε ντουλάπι. Φέτος (2019) που το ξαναείδα έχει σκούρες βυσσινή κηλίδες , σαν διάβρωση, στην επιφάνεια αλλά και στο πλάι. Με δεδομένο ότι θεωρητικά  αυτό το νόμισμα είναι από καθαρό χρυσό η διάβρωση είμαι απίθανη. Το έχω αγοράσει κατευθείαν από το site του Αυστριακού νομισματοκοπείου όποτε θεωρώ απίθανο να είναι πλαστό. Από μια σύντομη έρευνες στο διαδίκτυο είδα ότι ανάλογα περιστατικά τα αποδίδουν σε επαφή με αργυρά νομίσματα η υπολείμματα άλλων μετάλλων στην πρέσα τα οποία είναι μέσα στο χρυσό νόμισμα και οξειδώνονται. Έχει κανείς κάποια ιδέα τι μπορεί να συμβαίνει και πως μπορεί να καθαριστεί;


Τίτλος: Απ: Διάβρωση σε χρυσό νόμισμα είναι δυνατόν;
Αποστολή από: Tornezios στις Ιανουάριος 05, 2020, 08:00:32 μμ
Δεν φαίνεται κάποια τεχνικά καταστροφική οξείδωση με ισχυρή προσκόλληση, πρέπει να είναι κάτι επιφανειακό,(θα έλεγα μια σταγόνα ιδρώτα του υπάλληλου που το έβαλε στην πλαστική θήκη).
 Για προσπάθησε με λίγο καθαρό οινόπνευμα και μια μπατονέτα . Έτσι και αλλιώς είναι bullion νόμισμα και δεν χάνει κάτι από συλλεκτική αξία.
Εγώ πάντως θα το έκανα ένα μπανάκι σε Hagerty !


Τίτλος: Απ: Διάβρωση σε χρυσό νόμισμα είναι δυνατόν;
Αποστολή από: ΆγγελοςΝ. στις Μάιος 01, 2020, 02:24:17 πμ
Καλησπέρα φίλε,
παρόμοιο θέμα αλλά πολύ μικρότερης έκτασης (σαν κεφάλι καρφίτσας) είχε μια λίρα που είχα παλιά.

Νομίζω τα λένε copper marks και είναι, όπως λες, από τη διαδικασία της πρέσσας. Στη δική μου περίπτωση ήταν πιο σκουρόχρωμα -προς το μαύρο- τα δύο σημαδάκια που είχε, μάλλον από πιο προχωρημένη οξείδωση του χαλκού.

Δοκίμασα με "αλουμινόχαρτο-σόδα-βραστό νερό" και μετά από μερικές επαναλήψεις, τα σημαδάκια αυτά έφυγαν και στο σημείο που βρίσκονταν έμεινε ένας ανεπαίσθητος αποχρωματισμός, τον οποίο για να τον διακρίνεις ήθελε πολλή προσοχή. Σε κάθε περίπτωση ήταν πολύ ανώτερο το μετά από το πριν.

Θα έλεγα ότι ο χαλκός (ή ό,τι άλλο ήταν) δεν έφυγε από το σημείο, απλώς καθάρισε πολύ καλά και το χρώμα ήρθε πολύ κοντά στου χρυσού. ίσως είχε νόημα να πειραματιστώ με κάποιο οξύ που θα έλιωνε την επικάθιση αλλά όχι το χρυσό, δεν ήμουν όμως τόσο θαρραλέος ;D

Η λίρα έμεινε 1-2 χρόνια στην κατοχή μου, δεν ξαναμαύρισε. Την είχα και σε κάψουλα, δεν ξέρω αν βοήθησε κι αυτό. Όταν τελικά πούλησα τη λίρα, ο αγοραστής δεν είχε κανένα πρόβλημα. Βασικά, αν δεν του το έλεγα, δε θα το είχε δει καν.

Τα παραπάνω σου τα λέω βασισμένος στη μία εμπειρία που είχα και στην έρευνα που έκανα για δική μου ενημέρωση. Δεν είμαι ειδικός και τα λέω με επιφύλαξη.


Τίτλος: Απ: Διάβρωση σε χρυσό νόμισμα είναι δυνατόν;
Αποστολή από: Εl Capitan στις Μάιος 01, 2020, 08:19:01 πμ
Το συγκεκριμένο είναι 24k  δεν περιέχει χαλκό όπως η λίρα.
 


Τίτλος: Απ: Διάβρωση σε χρυσό νόμισμα είναι δυνατόν;
Αποστολή από: SYMEOU13 στις Μάιος 01, 2020, 10:27:03 πμ
Οντως ειναι παραξενο σε νομισμα 24αρι να συμβει αυτο, αν ηταν 22αρι θα λεγαμε οτι ηταν ξεπεταγμα χαλκου που συμβαινει αρκετα συχνα αλλα εδω? Και λεει ο φιλος οτι πριν δεν το ειχε οταν το αγορασε το 2015 οποτε ειναι κατι που βγηκε απο το νομισμα...


Τίτλος: Απ: Διάβρωση σε χρυσό νόμισμα είναι δυνατόν;
Αποστολή από: miou στις Μάιος 01, 2020, 10:37:34 πμ
Στην θεωρία δεν μπορεί να συμβεί αλλά στην πράξη συμβαίνει


Τίτλος: Απ: Διάβρωση σε χρυσό νόμισμα είναι δυνατόν;
Αποστολή από: CHRIS1964 στις Μάιος 01, 2020, 10:41:09 πμ
Και σε ορισμένα χρυσά των Ολυμπιακών του 2004 χει παρατηρηθεί όχι βέβαια αυτού του βαθμού "οξείδωση" αλλά κάτι που μοιάζει σαν copper marks παρόλο που είναι 24αρια.


Τίτλος: Απ: Διάβρωση σε χρυσό νόμισμα είναι δυνατόν;
Αποστολή από: gemuncey23 στις Μάιος 01, 2020, 02:39:23 μμ
Ο απόλυτα καθαρός χρυσός είναι ένας.. ευγενής πόθος. Μπορεί να έχουμε πλήθος από εννιάρια στους τίτλους καθαρότητας, αλλά ουδέποτε φτάνουν το 100%.

Πάντα υπάρχουν απειροελάχιστες προσμίξεις, που συν τω χρόνω, δημιουργούν τα εν λόγω φαινόμενα.


Τίτλος: Απ: Διάβρωση σε χρυσό νόμισμα είναι δυνατόν;
Αποστολή από: ΚΑΡΑΜΑΝΙΚΟΣ στις Μάιος 29, 2020, 08:05:22 πμ
καλο υα ηταν να το αφησεις οπως ειναι..αξοα μεταλλου ειναι,αξια μεταλου θα εχει κ οταν το καθαρισεις ,μπορει κ λιγοτερο αν το κανεις χαλια..φιλικα..αυτο που ειπε ο κυριος gemuncey23 ειναι πολυ σωστο


Τίτλος: Απ: Διάβρωση σε χρυσό νόμισμα είναι δυνατόν;
Αποστολή από: herakliotis στις Οκτώβριος 03, 2021, 12:54:51 μμ
Ο χρυσος δεν οξειδωνετε , δεν σκουριαζει .
Καταστρεφετε μονο με Βασιλικο υδωρ , μαυριζει με την χλωρινη , χαλαει η υφη του με την μακροχρονη επαφη με αλουμινιο διοτι μερη του χρυσου προσκολουνται στο αλουμινιο και αντιστροφα.
Και κατα το παρελθον εχουν παρουσιαστει μαυριλες σε πολυ καλα νομισματα.
Εχει να κανει με το καθαρισμο του μεταλλου εαν ειναι 999 ή 999,9 ή 999,99 !!!