Τίτλος: Μαρία θηρεσία Αποστολή από: ΠΕΛΑΣΓΟΣ στις Σεπτέμβριος 28, 2012, 01:21:18 μμ Καλησπερα σε ολους...ανακαλυψα προσφατα το forum και ενθουσιαστηκα.
Εχω μια ιδιαιτερη αδυναμια στα νομισματα της Μαριας Θηρεσιας και στις ποικιλιες της, οι οποιες ειναι πραγματικα ανεξαντλητες..θα χαιρομουν πολυ να ερχομουν σε επαφη με ατομα που συλεγουν αυστριακα και γερμανικα ταλερς καθως και ισπανικα αποικιακα της νοτιου Αμερικης της ιδιας περιοδου... Τίτλος: Απ: Μαρία θηρεσία Αποστολή από: epop στις Σεπτέμβριος 28, 2012, 02:50:42 μμ ενα μερος της συλλογης μου ειναι ταλερ γερμανικα.διαβασε το παρακατω
http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=340.0 (http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=340.0) και το toning δηλαδη πατινα που θα βρεις παρακατω. Ειμαι απο τους λιγους ισως στην ελλαδα μαζι με σενα που ασχολουνται μ αυτον τον τομεα Τίτλος: Απ: Μαρία θηρεσία Αποστολή από: ΠΕΛΑΣΓΟΣ στις Σεπτέμβριος 28, 2012, 03:15:27 μμ Χαιρομαι πολυ ....σε γενικες γραμμες συμφωνεις οτι τα πρωσικα ταληρα ειναι ευκολοτερα απο τα αντιστοιχα γερμανικα των αυτονομων πολεων-περιοχων?
Διαβασα τα ποστ σου και ειδα τα πολυ ωραια σου νομισματα...σαν παλαιοτερος θα μπορουσες να μας πεις ποτε και που κοπηκαν τα πρωτα ταλερς/?και παλι ευχαριστω... Τίτλος: Απ: Μαρία θηρεσία Αποστολή από: giannist στις Σεπτέμβριος 28, 2012, 04:33:36 μμ το πρωτο θαλλερ,κοπηκε το 1450? περιπου, στην πολωνια,το αναφερει στην ιστοσελιδα της η CNG.σε χαιρετω,γιαννηςτ.
Τίτλος: Απ: Μαρία θηρεσία Αποστολή από: NMS στις Σεπτέμβριος 28, 2012, 06:32:38 μμ μηπως αυτα ηταν guldengroschen? εξισου μεγαλο νομισμα... ;;;;
αυτο που εχω διαβασει ειναι οτι το 1486 ο αρχιδουκας Σιγισμουνδος της Αυστριας παρηγγειλε κοπη μεγαλων ασημενιων νομισματων στο Xαλ, βορεια της χωρας, για να αξιοποιησει τα πλουσια κοιτασματα αργυρου που ειχαν βρεθει προσφατα στην περιοχη! αρχικα χρησιμοποιηθηκε στην περιοχη του Τυρολου και ονομαστηκε guldengroschen που θα πει μεγαλο ασημενιο κομματι και θα αξιζε οσο το χρυσο γκουλντεν. ομως ο κοσμος προτιμουσε το χρυσο.. και ετσι για χρονια τα νομισματα αυτα ηταν για δωρα.. και να δειχνουν το πλουτος του ηγεμονα! το Ταλερ οπως το ξερουμε ηταν νομισμα που κοπηκε το για πρωτη φορα στις αρχες του 1500 και ηταν σαν το guldengroschen αλλα με ελαχιστα μικροτερη καθαροτητα σε ασημι! γιατην ακριβεια ο βασιλιας της Βοημιας (τωρα στην Τσεχια!), το 1520, παραχωρησε στον κομη Στεφανο του Σλικ το δικαιωμα κοπης guldengroschen καιμεσα στα επομενα 2 χρονια ειχε κοψει περιπου 2 εκατομυρια τεμαχια! το ασημι ηταν απο το πλουσιο κοιτασμα ασημιου που βρεθηκε στο Σλικ (Schlick), που ηταν κοντα στην κοιλαδα του Αγιου Ιωακειμ! τα νομισματα αυτα ονομαστηκαν Joachimsthaler. η λεξη thal θα πει στα γερμανικα, Κοιλαδα! και ο αγιος Ιωακειμ ηταν ο πατερας της Παναγιας! τα πρωτα νομισματα λοιπον ειχαν πανω το αγιο Ιωακειμ και το λεονταρι που ηταν το οικοσημο των Κομηδων του Σλικ (λογικα απο την αλλη ειχαν το εκαστοτε ηγεμονα...). συντομα και ομορες περιοχες αρχισαν να κοβουν δικα τους χρησιμοποιοντας το ΤΗΑL... μιας και το ασημι ηταν απο τα πλουσια κοιτασματα της περιοχης... ολα αυτα ονομαζονταν Joachimsthaler guldengroschen... το νομισμα εγινε γνωστο και ευρεως αποδεκτο στις αγορες... και για συντομοτερα το ονομαζαν Τhaler... μαλιστα ετσι αναφερεται και σε επισημα εγγραφα απο τα μεσα του 16ου αιωνα! απο εκει... καταγονται ολα τα ταλερ που εχουμε.. αλλα και τα δολλαρια... οπως και... τα Ταλιρα που λεμε, και τα γνωρισε ολος ο κοσμος! αυτα ειναι που εχω διαβασει εγω.. τωρα για Πολωνια... Τίτλος: Απ: Μαρία θηρεσία Αποστολή από: epop στις Σεπτέμβριος 28, 2012, 09:19:51 μμ ενδιαφεροντα τα οσα αναφερεις παρακαλω συνεχισε για να μαθαινουμε.
Εμενα ο κυριως τομεας συλλογης μου ειναι τα νομισματα του 2ου Ραιχ με την ενωση της Γερμανικης αυτοκρατοριας απο τον Βισμαρκ(1871-1918) Κατα δευτερο λογο μαζευω και ορισμενα απο τα χρονια πριν ακριβως απο την ενωση,τις δεκαετιες του 1850-1860.Οσο παλιοτερα πηγαινεις τοσο πλατιαζεις και χανεις την μπαλα.Τα κρατη αυτην την εποχη ηταν 10-15.Τον 18ο αιωνα υπηρχαν πανω απο 200 εκδιδουσες αρχες.Τον 17ο ακομα περισσοτερες. Τίτλος: Απ: Μαρία θηρεσία Αποστολή από: giannist στις Σεπτέμβριος 29, 2012, 08:01:43 πμ πραγματικα αναργυρε,η περιοδος των νομισματων που συλλεγεις,ειναι ο σημαντικωτερος ισως?στην νομισματικη ιστορια της γερμανιας!σιγουρα υπαρχουν σπανιωτερα και πανακριβα,προηγουμενων εποχων,αλλα αυτη η περιοδος,τελη του 19ου-αρχες του 20ου,ειναι η σημαντικωτερη για την ενσωματασωση των γερμανικων κρατιδιων,με υπεροχες κοπες,και θεματα.επισης σιγουρα ειναι και πανπολλες διαφορετικες ποικιλιες,που την κανουν,ακομη πιο ενδιαφερουσα!ελπιζω να φθασεις σε πολυ καλο επιπεδο,με ολες τις ευχες μου,γιαννηςτ.
Τίτλος: Απ: Μαρία θηρεσία Αποστολή από: giannist στις Σεπτέμβριος 29, 2012, 08:52:06 πμ φιλε Πελασγε συνφωνω με το νικο(NMS),οπως πραγματι το πρωτο θαλλερ που εφερε χρονολογια κοπης 1489,του σιγιμουνδου αρχιδουκα του τυρολου,και αυτοκρατορα των κρατων της κραταιας αυστριακης κυριαρχιας,που συνεχιζε να αυτοαποκαλειτε συνεχιστρια της μεγαλης ρωμαικης αυτοκρατοριας.το πρωτο αργυρο θαλλερ,με αναγραφομενο ετος κοπης,ειναι του σιγιμουνδου,κοπης 1486 και αρκετα σπανιο,31,1 περιπου γραμμαριων φερων τον αυτοκρατορα!με πανοπλια και στεμμα,και στον οπισθωτυπο εφιππο σημαοφορο,ενω περιμετρικα, εμβληματα θυρεων των διαφορων αυστριακων και αλλων κρατιδιων της κεντρικης ευρωπης!σιγουρα η ονομασια θαλλερ,εγινε η πρωτη ριζα των επομενων αναλογων μεγαλων αργυρων νομισματων,της ευρωπης οπως και του δολλαριου των ΗΠΑ.θαλλερ,νταλερ,ταλλερο,ντολλαρ,κλπ.οσο για το βαρος ποικιλει, αναλογως των οικονομικων εξελιξεων,αν και μετεπειτα το απλο θαλλερ(αυστριακο,πολωνικο,γερμανικο,ουγγαρεζικο,ολλανδικο ,κλπ,ζυγιζε περιπου 28 γραμμαρια!σε καλημεριζω,οπως και ολην την παρεα,γιαννηςτ.
Τίτλος: Απ: Μαρία θηρεσία Αποστολή από: rubirosa στις Σεπτέμβριος 29, 2012, 08:41:55 μμ Καλησπερα σε ολους...ανακαλυψα προσφατα το forum και ενθουσιαστηκα. Φιλε ΠΕΛΑΣΓΕ καλο θα ηταν να γνωρισεις τον Προεδρο της Π.Ν.Ε ειναι ισος ο καλυτερος γνωστης,Εχω μια ιδιαιτερη αδυναμια στα νομισματα της Μαριας Θηρεσιας και στις ποικιλιες της, οι οποιες ειναι πραγματικα ανεξαντλητες..θα χαιρομουν πολυ να ερχομουν σε επαφη με ατομα που συλεγουν αυστριακα και γερμανικα ταλερς καθως και ισπανικα αποικιακα της νοτιου Αμερικης της ιδιας περιοδου... αυτου του πεδιου νομισματικης συλλογης στην Ελλαδα, μακραν...! Τίτλος: Απ: Μαρία θηρεσία Αποστολή από: giannist στις Σεπτέμβριος 30, 2012, 07:55:52 πμ συνφωνω απολυτως!περαν του,οτι εχει τεραστιες γνωσεις!εχει και ισως? την αξιολογοτερη ιδιωτικη φυσικα, συλλογη με σπανια και δυσευρετα νομισματα της ευρωπης.αν και δεν την εχω δει πληρη,εχω δει κατα καιρους αποκτηματα,που εισαγει,απο δημοπρασιες η καταστηματα του εξωτερικου!μπροστα του νοιωθω αδαης!γιαννηςτ.υγ.μην ξεχναμε οτι προγονος του,ειναι και ο χαρακτης των χαλκονικελινων νομισματων του 1926!
|