Τίτλος: Επιταγες Εξωτερικου 1979 Αποστολή από: herakliotis στις Φεβρουάριος 06, 2017, 08:15:38 μμ Θα ηθελα να μαθω απο αυτους που γνωριζουν τι αξια εχουν αυτες οι επιταγες.
Ειναι τρεις μαζι με διαφορετικο τοπο αποστολης η καθεμια. Ευχαριστω προκαταβολικα για την οποια βοηθεια δωσετε. Τίτλος: Απ: Επιταγες Εξωτερικου 1979 Αποστολή από: Douglas Whittacker στις Φεβρουάριος 07, 2017, 02:12:31 πμ Είναι επιταγές σε συνάλλαγμα που εξέδιδε η τράπεζα της Ελλάδος και τις έδινε στον ενδιαφερόμενο για να την ταχυδρομήσει σε κάποιον στο εξωτερικό με τον οποίο είχε σχέση και έπρεπε να του στείλει λεφτά.
Είτε εμπορική συναλλαγή, είτε φοιτητικό συνάλλαγμα, είτε για ιατρικούς λόγους, διάφορες αιτίες αποστολής χρημάτων υπήρχαν. Και έβγαιναν από την ΤτΕ γιατί τότε (1979) το συνάλλαγμα ήταν ΑΥΣΤΗΡΑ ελεγχόμενο, καμία σχέση με τα σημερινά Capital Controls (τα οποία όμως προς αυτή την παλιά κατεύθυνση πάνε). Για να πάρεις την επιταγή και να τη στείλεις στον έξω (είτε ήταν προμηθευτής σου, είτε παιδί σου που σπούδαζε, είτε νοσοκομείο που θα σου έκανε εγχείρηση κλπ) έπρεπε να "προσκομίσεις" στην ΤτΕ τα χίλια μύρια "δικαιολογητικά", που θα αποδείκνυαν ότι δεν είσαι ελέφαντας. Η επιταγή ταξίδευε (με το ταχυδρομείο) μέχρι τον δικαιούχο, ο δικαιούχος την πήγαινε στην τράπεζα του (π.χ. βλέπω ότι μια απ' τις 3 πήγε στην Ινδία κάπου - προφανώς ο τύπος πλήρωσε σε κάποιον Ινδό που λεγόταν "D.M.KARNIK" 150 λίρες στερλίνες Αγγλίας). Όταν ο Karnik πήγε την επιταγή στην τράπεζα του, αυτή του είπε: "Θα τη στείλουμε στη National Westminister Bank στο Λονδίνο" (αυτή ήταν η ανταποκρίτρια τράπεζα της ΤτΕ για την Ινδία. Η ΤτΕ δεν είχε βέβαια σχέσεις και λογαριασμούς σε όλες τις τράπεζες του κόσμου). Η επιταγή έφτασε στη National Westminister Bank - London, και με βάση αυτήν η National Westminister χρέωσε την ΤτΕ 150 λίρες (από το λογαριασμό της) και τις έστειλε στην Ινδική τράπεζα. Στη συνέχεια η National Westminister Λονδίνου επέστρεψε την επιταγή στην ΤτΕ, ως παραστατικό βάσει του οποίου τη χρέωσε. Από το αρχείο της ΤτΕ, τώρα, κάποιος την τσίμπησε και έφτασε στα χέρια σου. Δεν έχει μειωτική έννοια αυτό που σου λέω, δηλαδή τέτοια αρχεία προ 38ετίας μάλλον για πολτοποίηση έχουν πάει, και κάποιος τις τσίμπησε πριν χαθούν. Όμοιες ιστορίες έχουν και οι άλλες δυο επιταγές. Π.χ βλέπω δικαιούχο κάποιον "GEORGE N. KALAMARAS". Τι ήταν τότε αυτός? Που να ξέρει κάποιος... Φοιτητής? Έμπορος? ό,τι και να ήταν, πήρε 180 λίρες Αγγλίας το 1979. Πλάκα έχουν, αλλά αξία δεν μπορώ να σου πω. Δεν ξέρω. Τίτλος: Απ: Επιταγες Εξωτερικου 1979 Αποστολή από: herakliotis στις Φεβρουάριος 07, 2017, 10:36:02 πμ Ευχαριστουμε για την ανάλυση Φιλε.
Εαν κάποιος τώρα εχει ιδεα για την συλλεκτικη αξία πού εχουν τέτοια χαρτιά και εαν υπάρχουν συλλέκτες να τα μαζευουν θα ήθελα να ακουσω περισσότερα. Τίτλος: Απ: Επιταγες Εξωτερικου 1979 Αποστολή από: NMS στις Φεβρουάριος 07, 2017, 06:33:32 μμ εχουν την ομορφια τους και μιας και ειναι κατι πιο προσωπικο... μπορεις να μελετησεις διαφορα πραγματα οσο αυτο ειναι δυνατον...
βλεπεις αλλα και φανταζεσαι προσωπικες ιστοριες που αφησαν πανω στις επιταγες ανεξιτηλα το ιχνος τους... ο ταδε χρωστουσε στον ταδε... τοσα χρηματα που τοτε ειχαν αλλη αξια... σε καποιες περιπτωσεις... δεν ειχε να τα δωσει και η επιταγη διαμαρτυρηθηκε... υπαρχουν επιταγες απο διαφορες εταιρειες κι οργανισμους που μπορει ειτε να μην υπαρχουν πια ειτε να μετονομαστηκαν.... επιταγες απο μαγαζια που δεν υπαρχουν πια.... ετσι μεσα απο αυτες, οπως και απο συναλλαγματικες, μετοχες κτλ... βλεπεις μια αλλη ιστορια στης χωρας... δευτερευουσα μεν αλλα σημαντικη για μελετη... ξενογλωσσες ελληνικες επιταγες δεν εχω, αλλα εχω απο τις αλλες καποιες, τις απλες με ελληνικα γραμματα.... δε ξερω ποσοι μαζευουν... παντως πριν καποια χρονια ειχα παρει καμια 10ρια... με 2-3 ευρω ολες μαζι... μπορει και λιγοτερο... δεν θυμαμαι... ειναι ομορφα κομματια παντως... :) |