Στέκι Συλλεκτών

Γραμματόσημα => Μεγάλες κεφαλές Ερμή 1861-1886 => Μήνυμα ξεκίνησε από: vasias στις Σεπτέμβριος 13, 2016, 04:58:49 μμ



Τίτλος: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: vasias στις Σεπτέμβριος 13, 2016, 04:58:49 μμ
Ανεβάζω ένα δικτυωτό 10λεπτο στη συλλογή μου με το χαρακτηριστικό "0" κλειδαρότρυπα:

(http://i.imgur.com/bKDM0Th.jpg)

(http://i.imgur.com/5QgMoXb.jpg)

Με βάση τα χαρακτηριστικά που δίνει ο Κούνδουρος στο βιβλίο του "Μεγάλη κεφαλή του Ερμή. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα όλων των θέσεων στην πλάκα των αξιών" (δες διάγραμμα), νομίζω ότι το συγκεκριμένο 10λεπτο μπορεί να τοποθετηθεί στη θέση 5 της πλάκας.

(http://i.imgur.com/gR8EDsj.jpg)

Και εδώ αρχίζουν τα ενδιαφέροντα. Ο Κούνδουρος στο βιβλίο του "Οι αριθμοί ελέγχου και η κατάταξη των γραμματοσήμων της ΜΚΕ" δίνει ένα τέτοια 10λεπτο στη 2η στοιχειοθέτηση της περιόδου 1871-1876. Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του "0"-κλειδαρότρυπα και τη μοναδική σε οποιαδήποτε αξία με το "0" αυτό στη θέση 5 του φύλλου. Το συγκεκριμένο 10λεπτο με το ιδιόμορφο "0" στη θέση 5 του φύλλου αναφέρθηκε από τον Groom το 1926 στη Φιλοτέλεια (Groom Hc, Κωνστ.52δ, κοκκινοκεραμιδι βαθύ, πρώτη γνωστή χρήση: Απρίλης 1872). Ο Κούνδουρος αποδίδει το ότι το "0"-κλειδαρότρυπα δεν εμφανίζεται σε άλλες αξίες σε μια τοπική ανακατάταξη των αριθμών ελέγχου στην πρώτη σειρά της πλάκας και όχι σε μια ολική αναστοιχειοθέτηση που ακολουθεί την εκτύπωση 5λεπτων. Δεν θεωρεί πιθανό να τυπώθηκε το συγκεκριμένο 10λεπτο μεταξύ δύο 5λεπτων.

Ο L.Basel (Βασιλείου) αμφισβητεί ουσιαστικά την ύπαρξη τέτοιου δεκάλεπτου ακριβώς στη βάση του ότι δεν εμφανίζεται το "0"-κλειδαρότρυπα στη θέση 5 σε άλλες αξίες, πριν ή μετά το συγκεκριμένο δικτυωτό 10λεπτο. Αναγνωρίζοντας την ακρίβεια που χαρακτηρίζει γενικά τον Groom ως μελετητή, θεωρεί πιθανόν να λάθεψε στη περίπτωση αυτή μια που, όπως γράφει, η αναφορά του για το 10λεπτο με το 0-κλειδαρότρυπα στη θέση 5 είναι η μοναδική που έχει υπάρξει....είναι εξαιρετικά απίθανο να μην έχει βρεθεί άλλο δείγμα αυτού του περίεργου χαρακτηριστικού 0 [στη θέση 5] στα 80 χρόνια που μεσολαβησαν από την πρώτη αναφορά του Groom." (http://web.archive.org/web/20150930214956/http://hermesheads.home.comcast.net/~hermesheads/ (http://web.archive.org/web/20150930214956/http://hermesheads.home.comcast.net/~hermesheads/))

Γνωρίζει κανείς κάτι περισσότερο για το ζήτημα αυτό;


Τίτλος: Απ: Δικτυωτό 10λεπτο με "κλειδαρότρυπα"
Αποστολή από: Midili στις Σεπτέμβριος 14, 2016, 08:40:01 πμ
Ωραίο γραμματόσημο με καθαρή κλειδαρότρυπα . Είναι για πώληση ?  ;D ;D ;D
Προτείνω τα γραμματόσημα του Vasia να βγουν σε δημοπρασία γιατί είναι μοναδικά.



Τίτλος: Απ: Δικτυωτό 10λεπτο με "κλειδαρότρυπα"
Αποστολή από: LHH στις Σεπτέμβριος 14, 2016, 01:54:15 μμ
Αγαπητέ vasias μας έβαλες σε πολυ, πολυ ,''βαθιά νερά'' της μελέτης επι των ΜΚΕ !
Εγώ προσωπικά δεν έχω γνώση επι της ''ανασύσταση πλακός'',πεδίο ενασχόλησης όλων των κορυφαίων μελετητών αυτή την εποχή αλλά και των παλαιότερων χρόνων,θα έλεγα χωρίς υπερβολή ότι είναι το Εβερεστ του μελετητή ΜΚΕ.


Τίτλος: Απ: Δικτυωτό 10λεπτο με "κλειδαρότρυπα"
Αποστολή από: vasias στις Σεπτέμβριος 15, 2016, 02:40:58 μμ
Αγαπητοί φίλοι,

¨βαθιά νερά" και για μένα αυτά! Νομίζω όμως ότι η δουλειά που έχουν κάνει κορυφαίοι μελετητές των ΜΚΕ, όπως ο Κούνδουρος, ο Basel και οι άλλοι, ιδιαίτερα πάνω στο ζήτημα του συσχετισμού της θέσης ενός γραμματοσήμου στο φύλλο (στη βάση λαθών της πλάκας ή συγκεκριμένων στιγμάτων μελάνης, κτλ) και της ύπαρξης στο γραμματόσημο ιδιόμορφων ΑΕ (π.χ το "0"-κλειδαρότρυπα), βοηθά να προσεγγίσουμε καλύτερα το θέμα των διαδοχικών τραβηγμάτων σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (π.χ στην περίοδο των Συνεχών). Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να εξαρτιόμαστε σχεδόν αποκλειστικά από διαφορές στις αποχρώσεις των γραμματοσήμων, που έχουν μια ευρύτατη γκάμα και ένα έντονο στοιχείο υποκειμενισμού.

Προσωπικά δεν ασχολούμαι με ανασυστάσεις πλάκας και ομολογώ ότι η προσπάθεια να χρησιμοποιήσω τα βιβλία του Κούνδουρου για να προσδιορίσω τη θέση στο φύλλο μιας ΜΚΕ αποτελεί, σε αρκετές περιπτώσεις, πραγματική σπαζοκεφαλιά. Σίγουρα απαιτεί μεγάλη υπομονή.  ???


Τίτλος: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: heretic77 στις Σεπτέμβριος 28, 2016, 11:37:12 πμ
Μιας και κανουμε θεμα για αποχρωσεις, σημερα προσπαθησα να κανω μια πιο ενδελεχη παρουσιαση των αποχρωσεων του 10λεπτου 80-86 που ειναι για μενα απο τα γραμματοσημα που εχω μελετησει παρα πολυ. Σκεφτηκα να παρουσιασω ολες τις αποχρωσεις του καταλογου, με ενα τροπο ωστε να φαινεται η μεταβαση απο τη μια αποχρωση στην αλλη. Λογω περιορισμου στη φωτογραφιση, να πω οτι υπαρχουν και αλλες πιο πολλες αποχρωσεις απο αυτες που δειχνω, αλλα τοτε δε θα χωρουσε στο φακο χεχε...οποτε αρκεστηκα σε καποιες χαρακτηριστικες αποχρωσεις. Ελπιζω καταρχην να φαινονται οι διαφορες, προσπαθησα οσο μπορουσα , σιγουρα βεβαια το αποτελεσμα με επαγγελματικες συνθηκες θα ηταν πολυ καλυτερο.
Ξεκιναω καταρχην με μια πανοραμικη ας πουμε φωτο με ολα τα γραμματοσημα
(http://i1341.photobucket.com/albums/o750/Dimitris_Manos/DSCN1502_zpsftg9jtas.jpg) (http://s1341.photobucket.com/user/Dimitris_Manos/media/DSCN1502_zpsftg9jtas.jpg.html)


Και παμε διεξοδικα την αναλυση. Το πρωτο γραμματοσημο πανω αριστερα ειναι το bright-orange vermillion. Ειναι η πιο σκουρη αποχρωση απο ολες. Στη συλλογη μου εχω και καποια αλλα τετοια αλλα εβαλα μονο ενα επειδη λογω περιορισμων στη φωτογραφηση δε θα φαινονταν πολυ οι διαφορες.
Στην πιο κατω σειρα αρχιζει η αποχρωση του red-orange, με κλιμακωση απο το αρκετα εντονο μεχρι το σχετικα ατονο, αλλα παντα στα πλαισια της αποχρωσης. Εδω εχω στη συλλογη αρκετες υποαποχρωσεις, χαρακτηριστικα καποια πανε προς το καφε, και αλλα προς πορτοκαλι, αλλα επελεξα αυτα τα 3.
(http://i1341.photobucket.com/albums/o750/Dimitris_Manos/DSCN1503_zps7b6xgcej.jpg) (http://s1341.photobucket.com/user/Dimitris_Manos/media/DSCN1503_zps7b6xgcej.jpg.html)


Στα παρακατω παραδειγματα αρχιζει η αποχρωση του πορτοκαλι. ΟΜΩΣ, το πρωτο κομματι ειναι με χαρακτηριστικη ελαιωδη εκτυπωση που δινει ενα αρκετα εντονο τονο, παντα ομως στο πορτοκαλι πλαισιο. Προσεξτε τη χαρακτηριστικη διαφορα με το πιο ατονο red-orange. Το διπλα κομματι ειναι ενα bright πορτοκαλι, που πολλοι που δεν εχουν εμπειρια μπορει ευκολα να το μπερδεψουν με το red-orange, ομως οπως βλεπετε, καμια σχεση. Τα 2 κατω ειναι κλασικα orange κομματια, με μια μικρη διαφορα στον τονο.

(http://i1341.photobucket.com/albums/o750/Dimitris_Manos/DSCN1504_zps2wxkea8d.jpg) (http://s1341.photobucket.com/user/Dimitris_Manos/media/DSCN1504_zps2wxkea8d.jpg.html)


Και παμε πλεον στην yellow-orange αποχρωση, η οποια ειναι στο 2ο και τελευταιο γραμματοσημο της τελευταιας τετραδας. Επελεξα  να βαλω και αλλα 2 κομματια που ειναι γενικως εκτος του ολου κλιματος, το πρωτο ειναι μια ωχρα, και το 3ο μια μουσταρδι αποχρωση. Δε θα λεγα οτι ειναι yellow-orange αλλα δεν ειναι σιγουρα και σκετο πορτοκαλι.
Αριστερα, το γραμματοσημο που εχω απομονωσει ειναι το orange on yellow, δηλαδη ενα πορτοκαλι γραμματοσημο αλλα σε κιτρινο χαρτι, και ελπιζω να φαινεται η διαφορα. Ειναι για μενα μια αρκετα μυστηρια αποχρωση και περιπτωση και δε θελω να πω πολλα για αυτην επειδη δεν εχω στοιχεια αρκετα. Στα τοσα κομματια της συλλογης μου εχω πολυ λιγα τετοια και ειναι αρκετα σπανιο.
(http://i1341.photobucket.com/albums/o750/Dimitris_Manos/DSCN1505_zpskaa8wz1g.jpg) (http://s1341.photobucket.com/user/Dimitris_Manos/media/DSCN1505_zpskaa8wz1g.jpg.html)


Θελω να πω το εξης μετα απο ολα αυτα. Με τον μεγαλο ογκο των γραμματοσημων , ειναι ευκολο μετα οτι γραμματοσημο να σου φερουν να το καταταξεις, γιατι διπλα διπλα οι διαφορες φαινονται. Η κρισιμη περιοχη ειναι εκει που αλλαζει το orange σε red-orange, και αυτη ειναι που πρεπει να προσεξει ο συλλεκτης, γιατι μεταξυ των αλλων περιοχων , η διαφορα τιμης ειναι μικρη ως αμελητεα. Ομως απο την orange στην red-orange μεσολαβει τιμη καταλογου απο τα 8 ευρω στα 60 νομιζω, οποτε ειναι κρισιμο να μπορουμε να ξεχωριζουμε μια ατονη red-orange απο μια bright πορτοκαλι αποχρωση.


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: LHH στις Σεπτέμβριος 28, 2016, 12:19:37 μμ
Είσαι έτοιμος για άρθρο στη Φιλοτέλεια :)
Να σημειώσω μια παρατήρηση,το κίτρινο χαρτί ,νομίζω,είναι πιο ακριβο από όλες τις αξίες του 10λ 1880-86
Και ακόμα σου λείπει από την πλήρη συλλογή σου μια άτονη απόχρωση,ξέρεις,σαν τα 5λ, που έχουν αδρύ εκτύπωση,light dry αγγλιστί,σαν ξεθωριασμένο,κομμάτι σχετικά εύκολο


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: heretic77 στις Σεπτέμβριος 28, 2016, 12:29:41 μμ
Χεχε ευχαριστω αλλα ειμαι πολυ μικρος ακομα συλλεκτικα για τετοια πραγματα.
Ναι οντως λειπει μια ατονη τελειως αποχρωση, αλλα η τελευταια τετραδα αδικειται πιστευω λιγο απο τη φωτογραφηση. Παρεπιμπτοντως οποιος εχει τετοιες αποχρωσεις , αγοραζω ευχαριστως :)


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: LHH στις Σεπτέμβριος 28, 2016, 12:37:51 μμ
Εννοείς στα τελευταία τέσσερα ,το τέρμα δεξί τεμαχιο?
Δεν καλοφαίνεται αλλά όπως το γράφεις και εσύ υπαρχει και η απόχρωση που λέω,πιο άτονο,ξεθωριασμένο,σαν να τελείωνε η μελάνη στο κάδο και τα τζιμάνια οι τεχνικοί να πρόσθεσαν διαλυτικό φουλ για να το αυγατεύσουν,και που εύκολα,φτηνα,θα την αποκτήσεις


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: heretic77 στις Σεπτέμβριος 28, 2016, 12:50:14 μμ
Τοσο ατονο δεν εχω δυστυχως...παρολλο που ειναι φθηνο δε μου ετυχε καποιο


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: Midili στις Σεπτέμβριος 28, 2016, 01:13:16 μμ
Μπράβο Herretic , ωραία παρουσίαση και πολύ βοηθητική. Η αλήθεια είναι οτι οι χρωματισμοί της έκδοσης 80-86 είναι εντυπωσιακοί αλλά δε περίμενα να έχεις τέτοιο όγκο δεκαλεπτων, τα red orange είναι πολύ εντυπωσιακά.
Επίσης παρατηρώ οτι σιγά σιγά τα μελή του φόρουμ  ανοίγουν το καρούλι της συλλογής τους και βγάζουν δεινόσαυρους αντί για απλά γραμματόσημα ... ;D




Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: heretic77 στις Σεπτέμβριος 28, 2016, 01:21:56 μμ
Ευχαριστω! Αυτα δεν ειναι τιποτα που ειδες, θα μπορουσα να βαλω παρα πολλα, αλλα ακομα και σε αυτα που εβαλα, στο μεγαλο πλανο δε χωρανε και δε φαινονται καλα. Ειδικα το φως της ημερας αλλοιωνει γενικως τον τονο. Υπαρχουν και αλλες υπο-αποχρωσεις. Καποια μερα πιστευω οτι θα κανω μια πληρη παλεττα, να βαλω καμια 100αρια διαφορετικα, αλλα πρεπει να γινει με ιδανικο φωτισμο. Μικροι ειμαστε ακομα :)


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: Midili στις Σεπτέμβριος 30, 2016, 06:14:56 μμ
Ανεβάζω και εγώ κάποια δεκάλεπτα 80-86 που έχω . Νομίζω ότι το δεξί έχει μόνο διαφορετικό χρωματισμό από αυτά του heretic.

(http://i1043.photobucket.com/albums/b435/midili1973/daec9a3c-8b3b-4979-843d-462409099acd_zps07r8s425.jpg) (http://s1043.photobucket.com/user/midili1973/media/daec9a3c-8b3b-4979-843d-462409099acd_zps07r8s425.jpg.html)


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: heretic77 στις Σεπτέμβριος 30, 2016, 06:26:27 μμ
!!!!
Ερωτηση...
το αριστερο red-orange, ειναι ασφραγιστο με γομμα? Ειναι πανακριβο αν ειναι ετσι! Αλλα ακομα και χωρις γομμα στον Καραμητσο πωλειται πανακριβα!
Πολυ ωραιο κομματια, το δεξι ειναι λιγο περιεργη αποχρωση, μοιαζει με καποια απο την τελευταια σειρα που εχω, αλλα λογικα διαφερουν...;)


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: Midili στις Σεπτέμβριος 30, 2016, 08:12:17 μμ
Heretic το αριστερό είναι με γόμα χωρίς σαρνιερα . Το είχα πάρει 20 χρόνια πριν από το βλαστό αλλά δεν το έχω κατατάξει ποτέ ουτε και θυμάμαι πολλά πράγματα, το είχα ως πορτοκαλί . Όταν ανέβασες τα χρώματα σου έψαχνα να βρω που ταιριάζει, πάντως νομίζω οτι δεν είναι το έντονο red-orange που έχεις εσύ . 


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: heretic77 στις Σεπτέμβριος 30, 2016, 08:36:14 μμ
Αν δε το αντιπαραβαλω με δικα μου κομματια δε μπορω να καταλαβω, παντως στη φωτο φαινεται αρκετα κοκκινο. Ισως απλα ειναι ενα εντονο πορτοκαλι. Εχε υποψιν παντως οτι στον Καραμητσο ενα χωρις γομμα και με ελαφρυ ελλατωμμα red-orange (νομιζω μικρη λεπτυνση η κατι τετοιο) πουληθηκε 300 ευρω χωρις προμηθεια, ειναι αρκετα δυσκολο γραμματοσημο το ασφραγιστο red-orange


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: heretic77 στις Σεπτέμβριος 30, 2016, 08:37:01 μμ
Και στην ιστορικη 500 δημοπρασια πουληθηκε orange-vermilion ασφραγιστο με σαρνιερα και γομμα στα 2300 χωρις προμηθεια.


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: Midili στις Οκτώβριος 09, 2016, 01:01:01 μμ
Heretic , το orange red και το orange vermillion στην 80-86 δεν είναι λίγο παρόμοια στην απόχρωση  ? Δε μπορεί καποιος να την πατήσει σε κάποια αγορά ?
Κοίταξα λίγο παλιές δημοπρασίες και πραγματι το συγκεκριμένο σε σφραγισμένο  είναι ακριβό και πουλιεται πάντα σε υψηλή τιμή . Γνωρίζουμε το λόγο ? Είναι σε περιορισμένα αντίτυπα ?
 


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: LHH στις Οκτώβριος 09, 2016, 06:15:50 μμ
Η δικιά μου άποψη είναι ότι κάποιες αποχρώσεις που παίρνουν νούμερο στους καταλόγους είναι κάτι σαν εμπορικό τρυκ...έχω π.χ. ένα λίγο,ελάχιστο,σαν υπόνοια μπλε χαρτιου και το βαφτίζω violache και βγαίνει στον κατάλογο 200 ευρώ σφραγ....
Εγώ θα το συζητούσα μόνο αν θα έκανα εξιδικευμένη 1880-86 10λέπτου,στη περίπτωση μιας γενικής συλλογής ΜΚΕ υπάρχουν πολλές ακόμα αξίες και οι αποχρώσεις τους για συμπλήρωση-εκτός αν πλεον έχουν συμπληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό,80%,ας πούμε,ε,τότε ναι...


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: heretic77 στις Οκτώβριος 09, 2016, 08:09:52 μμ
Αυριο πρωι θα απαντησω για το θεμα, οσο πιο τεκμηριωμενα μπορω.


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: heretic77 στις Οκτώβριος 10, 2016, 11:13:11 πμ
Δυστυχως δεν εχει καλη μερα σημερα για φωτογραφηση, παρολλα αυτα, θα πω οτι ειναι δυσκολη η διακριση μεταξυ red-orange και vermillion. Ουτε η Μελετη βοηθαει, ενω οι καταλογοι δινουν αλλες αποχρωσεις ο ενας σε σχεση με τον αλλον (πχ ο καταλογος Ερμη του 96 που εχω , εχει τη διακριση σε orange-red και orange-red/white , δηλαδη απλα κανει το διαχωρισμο μονο στο χαρτι, ενω ο Hellas κανει τη διακριση με το vermillion και το orange-red).
Σε αγορες τωρα, που εχω κανει , εχω διαπιστωσει οτι το vermillion ειναι μια πιο βαθια και προς το κεραμιδι αποχρωση, αλλα εχω αγορασει και κομματια που περιγραφονται ετσι και σε σχεση με τα αλλα κοκκινα δε διαφερουν πολυ. Αν θελετε τη δικη μου γνωμη, εγω θα κατετασσα ετσι γραμματοσημα που εχουν βαθια αποχρωση, πιο βαθια απο τα 'κανονικα' red-orange, και η οποια 'κεραμιδιζει' ελαφρα. Η περιπτωση μοιαζει με αυτη με τα emerald green, ναι μεν υπαρχουν καποια που κανουν 'μπαμ', αλλα και καποια που ειναι πιο ατονα και η διαφορα ειναι δυσδιακριτη.
Το μυστικο κατ εμε ειναι να βρισκετε εντονες αποχρωσεις, οσο πιο εντονη τοσο το καλυτερο, τα ατονα γενικως τιμολογουνται φθηνοτερα και αρχιζει και η αμφιβολια.
Εξαλλου το παιχνιδι δε παιζεται αναμεσα στις 2 κοκκινες αποχρωσεις μιας και η διαφορα τιμης μεταξυ τους ειναι ελαχιστη, ολη η δουλεια ειναι καποιος να μπορει να ξεχωρισει τα κοκκινα απο μια bright πορτοκαλι εκδοση, που εχει η διαφορα τιμης ειναι μεγαλη.


Τίτλος: Απ: Δικτυωτό 10λεπτο με "κλειδαρότρυπα"
Αποστολή από: LHH στις Νοέμβριος 02, 2016, 01:24:47 μμ


Προσωπικά δεν ασχολούμαι με ανασυστάσεις πλάκας και ομολογώ ότι η προσπάθεια να χρησιμοποιήσω τα βιβλία του Κούνδουρου για να προσδιορίσω τη θέση στο φύλλο μιας ΜΚΕ αποτελεί, σε αρκετές περιπτώσεις, πραγματική σπαζοκεφαλιά. Σίγουρα απαιτεί μεγάλη υπομονή.  ???


με αφορμή συζήτηση με τον φίλο midili σχετικά,για το βιβλίο του Κούνδουρου,θα εννοείς αυτό:
(http://i.imgur.com/MTNPYFw.jpg)


Τίτλος: Απ: Δικτυωτό 10λεπτο με "κλειδαρότρυπα"
Αποστολή από: LHH στις Νοέμβριος 02, 2016, 01:44:28 μμ
...και σαν επέκταση της ιδιωτικής συνομιλίας μας,μεταξύ εμένα και του midili,δημόσια πλέον,το βιβλίο μπερδεύει,λόγω τον πολλών σημειώσεων-με μορφή βέλους-και με μειονέκτημα ότι χρησιμοποιεί μόνο κόκκινο χρώμα....
Κόκκινο για να δείξει θέση στίγματος χρώματος
κόκκινο για θέση σφάλματος πλάκας
κόκκινα βέλη και για την θέση των μπροστινών αριθμων αξίας
Και ειδικότερα στη συνέχεια της μελέτης για την κάθε αξία,όταν αναδυκνύει την κάθε θέση,π.χ. θέση 72 στα 5λ,δείχνει με κόκκινα βέλη και το σφάλμα της εστιγμένης παρειάς-ένα σφάλμα σημείο αναφοράς,μαζί με το pos. 19 των 40λ,κάποια στιγμή θα αναπτύξω το θέμα-και τα σημεία των στιγμάτων χρώματος,μαζί και τη φορά των αριθμων όψεως...
Το απλούστατο και με μεγάλη βοήθεια πράγμα που θα έπρεπε να γίνει,ξεχωριστός χρωματισμός για το κάθε τι.

Και έτσι όμως είναι το απόλυτο βοήθημα πάνω στις ΜΚΕ,που μαζί με μελέτη 1933 και σφάλματα ΑΕ Κούνδουρου είσαι καλυμένος πάνω στη γενική* βιβλιογραφία των ΜΚΕ

*οπωσδήποτε υπάρχουν και άλλα λαμπρα βιβλία επι του αντικειμένου μας,σε επιμέρους θέματα και εξειδίκευσης


Τίτλος: Απ: Δικτυωτό 10λεπτο με "κλειδαρότρυπα"
Αποστολή από: Midili στις Νοέμβριος 02, 2016, 02:19:35 μμ
Εγω  δε νομίζω ότι είναι τόσο περίπλοκο . Εάν κάποιος καταλάβει ποια κόκκινα βελάκια είναι  σφάλματα και ποια  οι κουκίδες/στίγματα  χρωματισμών τότε σχετικά εύκολα μπορεί να βρει τη θέση στη πλάκα , τα δικά μου τα βρήκα όλα χωρίς να γνωρίζω τη θέση . 
Εμένα αυτό που με προβληματίζει είναι  ποια από ολα αυτά τα σφάλματα πρέπει να θεωρούμε σημαντικά και να αποδεχόμαστε την παραπάνω τιμολόγηση τους από τους εμπόρους , γιατί οι έμποροι τώρα τα τιμολογούν όλα με ένα 10-30 % πάνω.
Εαν αποδεχθούμε από εδώ και πέρα οτι έξτρα τιμολόγηση θα γίνεται defacto,  τουλάχιστον να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για τη συχνότητα που εμφανίζονται αυτά τα σφάλματα για να μην αγοράζουμε πάλι άνθρακες .


Τίτλος: Απ: Δικτυωτό 10λεπτο με "κλειδαρότρυπα"
Αποστολή από: LHH στις Νοέμβριος 02, 2016, 09:30:03 μμ
Εν καιρώ φίλε μου,όλα θα καταγραφουν,εμπεριστατωμένα  :)


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: heretic77 στις Νοέμβριος 07, 2016, 07:16:24 μμ
Η περιοδος 80-86 χαρακτηριζεται , οπως και γενικα ολες οι περιοδοι του κρεμ χαρτιου, απο μετριες ως κακες εκτυπωσεις..
Βεβαια υπαρχουν και εξαιρεσεις ;)

(http://i1341.photobucket.com/albums/o750/Dimitris_Manos/DSCN2101_zpsrhfrtup1.jpg) (http://s1341.photobucket.com/user/Dimitris_Manos/media/DSCN2101_zpsrhfrtup1.jpg.html)

(http://i1341.photobucket.com/albums/o750/Dimitris_Manos/DSCN2102_zpsqchnx9qg.jpg) (http://s1341.photobucket.com/user/Dimitris_Manos/media/DSCN2102_zpsqchnx9qg.jpg.html)


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: LHH στις Νοέμβριος 07, 2016, 11:03:06 μμ
...βάζανε και ένα ΑΕ από πίσω και έτοιμη η παραχάραξη !
Απ'την άλλη για φαντάσου να είναι με σφάλμα χωρις ΑΕ? αν ας πούμε η σφραγίδα φαινόταν ολόκληρη θα ξέραμε,διαφορετικά δεν μπορεί να ξεχωρίσει από τις εκδόσεις 1875-80 καθώς και σε αυτές υπάρχουν γραμμ.καλοεκτυπωμένα σε υπόλευκο χαρτί...


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: salonico στις Νοέμβριος 07, 2016, 11:23:22 μμ
Πανέμορφο!


Τίτλος: Απ: Αποχρωσεις δεκαλεπτου 80-86
Αποστολή από: heretic77 στις Νοέμβριος 07, 2016, 11:29:19 μμ
Εχω την εντυπωση οτι αυτη η αποχρωση δεν υπαρχει ακριβως ετσι στην 75-80 αλλα δε παιρνω ορκο καθως στα 80-86 εχω μεγαλο ογκο γραμματοσημων ενω στα 75-80 ζητημα να εχουν περασει απο τα χερια μου 10-20 κομματια, οποτε δε μπορω να εκφερω αξιοπιστη γνωμη. Νομιζω πως τα 75-80 πορτοκαλιζουν αλλα χωρις το κιτρινο-πορτοκαλι της 80-86.
Βασιλη αφιερωμενο :)


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: heretic77 στις Δεκέμβριος 25, 2016, 10:37:18 μμ
Για να δειξω ενα παραδοξο των παλιων μελετων, θα παραθεσω το εξης παραδειγμα.
Εστω οτι μιλαμε για το 10λεπτο των 75-80. Στη Μελετη του Κωνσταντινιδη διαβαζω τις εξης 2 περιπτωσεις.
β) Ερυθροπορτοκαλοχρουν μετριο ως βαθυ, με αριθμους ελεγχου βαθυ κιναβαρι
γ) Ερυθροκεραμοχρουν μετριο ως πολυ βαθυ, με αριθμους ελεγχου πορτοκαλοχροες
Οποιος εβγαλε νοημα απο αυτα τα 2 ας  με παρει τηλεφωνο!
Εν συντομια. Τι διαφορα εχει το ερυθροπορτοκαλοχουν απο το ερυθροκεραμοχρουν.
Τι ειναι το κιναβαρι και ποια η διαφορα του σε σχεση με τα αλλα 2 !
Νομιζω οτι πλεον ηρθε το πληρωμα του χρονου για μια συγχρονη μελετη , ενα συγχρονο βιβλιο, γραμμενο με κατανοητους ορους.
Επισης βλεπω οτι υπαρχει γενικως μια προσπαθεια στις κεφαλες να εξηγηθουν καποια απλα πραγματακια, αλλα για καποιον που θελει να παει ενα βημα μπροστα υπαρχει ενα πελωριο χαος. Ειδικα με τις αποχρωσεις. Και φυσικα οταν ειναι να μιλησουμε για τετοια θεματα υπαρχει μια τεραστια σιωπη.
Δεν ειναι δυνατον να εχουμε γραμματοσημα στη συλλογη μας και να μη ξερουμε τι μας γινεται!


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: HARRISGREECE στις Ιανουάριος 27, 2017, 11:29:59 πμ
Kαλημερα και απο εμενα σαν ενεργο πλεον μελος των συλλεκτων γραμματοσημων !
Δεν δισταζω να σας πω οτι τον τελευταιο καιρο η καθημερινη μου ενασχοληση εχει να κανει στο 100% με την μελετη των ΜΚΕ μεχρι τον βαθμο που μπορει να ασχοληθει ενας αρχαριος σαν εμενα και πλεον εχει γινει μια απο τις μεγαλες μου αγαπες !!!
Διαβασα τα παραδειγματα του δημητρη σχετικα με τα 10 λεπτα της συγκεκριμενης περιοδου και θα ηθελα με την σειρα μου να δουμε μερικα απο τα κομματια που εχω στην συλλογη μου ωστε μεσα απο αυτο να μαθαινουμε οι νεοτεροι και να μοιραζομαστε οι εμπειροτεροι ....
Εδω λοιπον ξεκιναω με ενα οριζοντιο ζευγαρι με κομμενο επανω αριστερα ακρο-περιθωριο και με αποχρωση που κατα τις δικες μου εκτιμησεις θεωρω οτι ειναι το bright-orange vermillion .
Επισης βλεπετε σφαλμα στην θεση - μεγεθος του δευτερου δεξια σε σχεση με το πρωτο ( ειναι πιο μεγαλο στο κατω περιθωριο ) .
Πιστευω οτι ειναι ενα ιδιαιτερο κομματι με τα μειονεκτηματα που εχει στον περιγυρο αφ ενος αλλα και της δυσκολιας που εχει σε σχεση με την εκτυπωση του απο την αλλη !!!
Φυσικα θα ηθελα να το εχω ασφραγιστο ...αλλα που τετοια τυχη  :)


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: LHH στις Ιανουάριος 27, 2017, 02:13:15 μμ
Αναμένοντας τον heretic,λόγω σαφώς μεγαλύτερης εμπειρίας,τουλάχιστον από μένα,πάνω σε αυτη τη αξία της συγκεκριμένης έκδοσης,η γνώμη μου είναι ότι ο χρωματισμός bright-orange πάει στο πιο κοκκινωπό,το λεγόμενο ''κεραμιδι'',το δικό σου πρέπει να ειναι το red-orange.
Πολύ ευχάριστο το ότι έχεις δει ζεστα το θέμα της συλλογής των ΜΚΕ,καλά να'μαστε να συζητάμε τα διάφορα θέματά μας


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: HARRISGREECE στις Ιανουάριος 27, 2017, 02:30:43 μμ
Ευχαριστω πανο για την διευκρινηση ,αναμενουμε τον δημητρη να μας πει την γνωμη του .  :)
Στην συλλογη μου το αμεσως χαμηλοτερο σε τονο κοκκινο παει στο παρακατω γραμματοσημο το οποιο νομιζω οτι ειναι το red orange ( το πρωτο απο την δευτερα σειρα με τα 3 κομματια που εχει ο heretic στις φωτο του ) .



Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: heretic77 στις Ιανουάριος 27, 2017, 02:42:03 μμ
Δυστυχως οι διαφορες μεταξυ των δυο (red-orange και vermillion) ειναι μικρες και μονο διπλα διπλα ξεχωριζουν ΑΝ ξεχωριζουν. Ειναι αυτο που λεω, δεν υπαρχει χρωματολογιο 'επισημο' οποτε ο καθενας λιγο τα ταξινομει οπως ναναι. Στην ιδια αποχρωση red-orange υπαρχουν αρκετες υπο-αποχρωσεις. Το vermillion ειναι ενα βαθυ red-orange που παει προς το κεραμιδι. Υπαρχουν ομως και αλλες, καποια αλλα πανε προς το καφε, καποια πιο πολυ προς το πορτοκαλι, καποια ειναι ανοιχτα, καποια σκουρα. Παντως γενικα δεν εχουν μεγαλη διαφορα ως προς την αξια οποτε λιγο εχει σημασια το πως θα τα ονομασουμε. Γενικος κανονας ειναι το οσο πιο σκουρο και εντονο το χρωμα τοσο πιο καλο.
Εκει που δε πρεπει να γινεται μπερδεμα ειναι με το απλο orange, γιατι ειδικα σε φωτογραφιες μπορει καποιος να ξεγελαστει, καθως υπαρχουν βαθιες αποχρωσεις του απλου πορτοκαλι που διπλα σε κοινα πορτοκαλι φαινεται οτι ειναι το κοκκινο αλλα δεν ειναι. Μεγαλη προσοχη εκει καθως εκει υπαρχει μεγαλη διαφορα ως προς την αξια. Παντα σε αγορες ειδικα απο καταστημα χρειαζεται η συλλογη μελετης, να εχουμε πανω μας ενα αποδεδειγμενα κοκκινο και να κανουμε επι τοπου τις συγκρισεις.
Επισης να τονισω οτι η αποχρωση κιτρινο-πορτοκαλι εμφανιστηκε σαν πρωτη μετα τα κοκκινα, και για να την καταλαβω μου εφαγε εργατοωρες μελετης χαχα...Μετα εμφανιστηκαν τα κοινα πορτοκαλι και το 1882 εμφανιστηκαν τα πορτοκαλι σε κιτρινο χαρτι, τα οποια τυπωθηκαν ενα μικρο διαστημα απο οτι καταλαβα. Απο το 1883 και μετα ειναι τα απλα πορτοκαλι. Ουσιαστικα πιστευω πως ολες αυτες οι υπο-αποχρωσεις που βλεπουμε , οταν εμφανιστηκαν ηταν αρκετα εντονες αλλα με τα χρονια καποια απο αυτα ξεθωριασαν (ηλιος πχ), οποτε σημερα εχουμε τοσες πολλες υπο-αποχρωσεις. Μαλλον αρχικα δεν ηταν τοσες πολλες απο οτι καταλαβαινω.
Οταν βρω λιγο χρονο θα ποσταρω καποια παραδειγματα με φωτογραφιες αλλα να ξερετε οτι στη φωτογραφια οπως εχω τονισει επανειλημμενα, παρολο που εχω καλη μηχανη, απεχει αρκετα το αποτελεσμα απο το ιδεατο λογω ελλειψης σταθερων συνθηκων φωτισμου.


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: heretic77 στις Ιανουάριος 27, 2017, 02:46:27 μμ
Αν θελεις βαλτα μια φωτο διπλα διπλα ωστε να φανουν οι οποιες διαφορες ;)


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: HARRISGREECE στις Ιανουάριος 27, 2017, 02:49:52 μμ
Εδω το αμεσως επομενο red orange ( πιθανοτατα το 2 στην 2η σειρα του δημητρη ) ...σε λιγο θα τα βαλω ολα μαζι να δουμε τις διαφορες τους καθαρα και με οσο το δυνατον καλυτερη αναλυση !
Αυτο που προς το παρων θεωρω * ακατορθωτο * για μενα ειναι να ξεχωρισω τα κιτρινο-πορτοκαλι , πορτοκαλι και πορτοκαλι σε κιτρινο γιατι η κλιμακα στην χρωματολογια τους ειναι σχετικα κοντα και με δυσκολευει αρκετα .


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: HARRISGREECE στις Ιανουάριος 27, 2017, 02:59:16 μμ
Εδω με την σειρα οπως σας τα εχω βαλει απο την αρχη ...η πρωτη φωτο με απλο φως ημερας και η επομενη με φλας για να τονισουμε λιγο τα χρωματα .
Αυτο που δεν γνωριζω και θα ηθελα την βοηθεια σας ειναι εαν υπαρχουν υποκατηγοριες χρωματισμων στο bright-orange vermillion γιατι η διαφορα μεταξυ του 1ου και 2ου κομματιου ειναι σχετικα πολυ κοντα και στις φωτο αλλα και απο κοντα σε γυμνο οφθαλμο .


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: heretic77 στις Ιανουάριος 27, 2017, 06:27:02 μμ
Πιστευω οτι και τα 3 ειναι ιδια αποχρωση. Θα ελεγα να μη το ψαχνεις κ ιδιαιτερα στις κοκκινες αποχρωσεις γιατι οι διαφορες ειναι μικρες. Καποια στιγμη που θα εχω χρονο θα ποσταρω διπλα διπλα καποια για να δειξω λιγο τις υποκατηγοριες. Αλλα γενικως ορισμενες αποχρωσεις ειναι κοντα. Σαν ενα αλλο παραδειγμα θα αναφερω το 5λεπτο 71-72 που εχει δυο αποχρωσεις στον καταλογο Ελλας, το sage-green και το yellow-green, οπου η διαφορα ειναι πολυ μικρη επισης. Οπως και στο 20λεπτο 1880-86 μεταξυ ultramarine και grey-blue.
Κατα τη γνωμη μου αυτο που θα πρεπει να σε ενδιαφερει τωρα ειναι οχι τοσο η αποχρωση της αποχρωσης αλλα να ξεχωριζεις τις βασικες. Δηλαδη το κοκκινο απο το πορτοκαλι. Ειναι παρα πολυ ευδιακριτο , ακομα και αν συγκρινεις την πιο ατονη red-orange με την πιο εντονη orange αποχρωση. Και ο λογος ειναι επειδη στην 1η περιπτωση εχει πεσει αναλογικα περισσοτερο κοκκινο χρωμα. Φαινεται νομιζω στο διαγραμμα που εχω ποσταρει στην προηγουμενη σελιδα.
Επισης πιστευω οτι πολλες υποκατηγοριες χρωματων ειναι καθαρα θεμα μαρκετινγκ απο την πλευρα των πωλητων για ευνοητους λογους. Ειναι πολυ γοητευτικο να θελεις να εχεις οσες πιο πολλες μπορεις αλλα τις πιο πολλες φορες πιστευω οτι οι διαφορες ειναι απλα ξεθωριασμα του χρωματος λογω παλαιοτητας.
Το κιτρινο-πορτοκαλι στην γνησια πιστευω εκφανση του ειναι ενα ΛΑΜΠΕΡΟ χρωμα, και θα σε βοηθησει το να το βρεις σε γραμματοσημα με σφραγιδα 1881 γιατι τοτε πρωτοβγηκε. Καποια αλλα κομματια ξεθωριασμενα που ειναι κιτρινο-πορτοκαλι πιστευω ειναι καθαρα θεμα αλλοιωσης του χρωματος με την παροδο του χρονου. Οσον αφορα το πορτοκαλι σε κιτρινο χαρτι, επισης ειναι ευκολο στη διακριση, αλλα μονο αν το δεις διπλα σε συνηθισμενα κομματια. Κυριως εμφανιζεται σε κομματια του 1882.


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: HARRISGREECE στις Ιανουάριος 27, 2017, 08:20:03 μμ
Συμφωνα λοιπον με τα δεδομενα καταληγουμε οτι και τα 3 οπως σωστα ειχε παρατηρησει και ο πανος για το 1ο ανηκουν στα red orange απλα καθε ενα εχει την δικη του διαφορετικη αποχρωση-υποκατηγορια .
Νομιζω οτι τα κοκκινα-πορτοκαλι ξεχωριζουν πολυ ευκολα απο τα υπολοιπα σε σχεση με τα κιτρινα - πορτοκαλι και τα κιτρινα .
Αυριο το πρωι με το φως της μερα θα τραξηξω μερικες φωτο ολα τα 10 λεπτα που εχω της συγκεκριμενης περιοδου ( ειναι σε μια σελιδα ) για να δουμε καλυτερα τις διαφορες ( οπως στο παραδειγμα σου δημητρη ) και να εχουμε μια εκτενεστερη αναλυση επι του θεματος .



Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: Varg83 στις Φεβρουάριος 16, 2017, 04:02:37 μμ
10λεπτο 1880-86 θέση 75 με το χαρακτηριστικό σφάλμα κάτι σαν ''γένι'' του Ερμή, δυστυχώς λίγο ταλαιπωρημένο..


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: LHH στις Φεβρουάριος 17, 2017, 10:07:12 μμ
Εννοείς το ότι λίγο λερωμένο επάνω.καθώς κατα τα άλλα φαίνεται F.
Ανεβάζω και εγώ με την σειρά μου,προς γνώση του ενδιαφέροντος σφάλματος,την εξέλιξή του:

(http://i.imgur.com/THgdfUM.jpg)


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: Varg83 στις Φεβρουάριος 18, 2017, 12:55:20 μμ
LHH δυστυχώς μακάρι να ήταν μόνο λίγο λερωμένο στην επάνω πλευρά.... Υπάρχει λέπτυνση κυρίως στο σαγόνι όπως φαίνεται στην εικόνα. Ως προς το χρώμα νομίζω είναι κίτρινο πορτοκαλί, σωστά;

Πάντως εντυπωσιακή η εξέλιξη του σφάλματος που ανέβασες!


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: LHH στις Φεβρουάριος 19, 2017, 05:42:13 μμ
Ευχαριστώ αγαπητέ,τα σφάλματα είναι το πεδίο που ασχολούμαι συστηματικά.
Τώρα για το γραμμ.,έχει αυτό που λέγετε''tiny thin''πράγμα που το καθιστά β'διαλογής,αλλά λόγω F περιθωρίων στέκετε σε μια συλλογή,πόσο μάλιστα που έχει και αυτό το ενtυπωσιακό plate flaw


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: LHH στις Φεβρουάριος 19, 2017, 06:07:56 μμ
Α,και ο χρωματισμός που αναφέρεις,νομίζω ότι είναι πορτοκαλί/orange,μπορει και λόγω ότι οι φωτο καμιά φορα αλλοιώνονται μέσω internet και όταν προκειτε για λεπτες διαφορές στις αποχρώσεις,να πάει και στο κόκκινο-πορτοκαλί,red-orange


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: Varg83 στις Φεβρουάριος 21, 2017, 04:02:07 μμ
Όντως μερικές φορές οι διαφορές είναι αμελητέες και σε περιπτώσεις όπως η παραπάνω θα έλεγα και ''τιμολογιακά'' επικίνδυνες. Το πορτοκαλί έχει 8€ στον Hellas ενώ το κόκκινο-πορτοκαλί στα 60€! 


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: heretic77 στις Φεβρουάριος 21, 2017, 04:29:14 μμ
Ωραια η συλλογη του LHH! Αρκετα κοινο σφαλμα αλλα ταυτοχρονα και εντυπωσιακο! Ωραιοι χρωματισμοι..
Ως προς το γραμματοσημο του Varg, εγω θα το εβαζα στην καλη συλλογη, πολυ μικρη λεπτυνση..Οι περισσοτεροι εμποροι πουλανε ως πρωτης διαλογης τετοια κομματια, στο 50% του καταλογου Ερμη. Μαλλον παραημουν αυστηρος τοσα χρονια , σε αυτο το συμπερασμα εχω καταληξει πλεον.


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: Varg83 στις Φεβρουάριος 25, 2017, 04:00:36 μμ
Ανεβάζω άλλο ένα γραμματόσημο που με απασχολεί... Είναι το Hellas 18ba από την δημοπρασία 574 του Καραμήτσου. Με προβληματίζει το εξής: Από τα στίγματα μελάνης υποδηλώνεται η θέση 121 στα οποία συμφωνούν αρκετά από αυτά. Υπάρχουν όμως και στίγματα (τα κυκλωμένα) που ανήκουν στις εκδόσεις καθαρισμένων. Λογικά αν βάλουμε στο παιχνίδι και τους Α.Ε. τότε μάλλον πρόκειται για τα τελευταία τραβήγματα της '62-'67. Συμφωνείται ή όχι;


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: Helios στις Φεβρουάριος 25, 2017, 07:11:12 μμ
Pos. 121, 1862-1867.


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: Varg83 στις Φεβρουάριος 25, 2017, 07:42:46 μμ
Hellios και εγώ συμφωνώ με αυτό. Τι γίνεται όμως με τα στίγματα μελάνης στις θέσεις που έχω κυκλώσει; Εκεί έχω το θέμα!


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: Helios στις Φεβρουάριος 25, 2017, 07:50:42 μμ
Hellios και εγώ συμφωνώ με αυτό. Τι γίνεται όμως με τα στίγματα μελάνης στις θέσεις που έχω κυκλώσει; Εκεί έχω το θέμα!

Τίποτα το περίεργο αλλά κάτι σύνηθες, προφανώς κάποια από τα στίγματα στην συγκεκριμένη θέση παρέμειναν και μετά τον "καθαρισμό" των πλακών του 1867 και έτσι συνεχίζουν να εμφανίζονται για κάποιο διάστημα και στα μεταγενέστερα τραβήγματα.
Το γραμματόσημο σου, βάσει των χαρακτηριστικών της όψης και του ΑΕ, κατατάσσεται σαφέστατα στα τραβήγματα εκείνα που ταξινομούνται στις συνεχείς εκδόσεις.


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: Varg83 στις Φεβρουάριος 25, 2017, 07:56:51 μμ
Σύμφωνοι αλλά τα στίγματα που λέω εμφανίζονται μόνο στις εκδόσεις καθαρισμένων. Δεν αναφέρομαι σε στίγματα που επισημμένονται πχ b2-f αλλά μόνο ως c.


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: Helios στις Φεβρουάριος 25, 2017, 08:10:39 μμ
Δεν νομίζω πως είναι εφικτό το να μπορεί να είναι απόλυτος κάποιος, ο οποιοσδήπτε, επάνω στο πότε ακριβώς εμφανίζονται και εξαφανίζονται τα στίγματα αποξηραμένης μελάνης. Νομίζω πως το θέμα μπορεί να προσεγγιστεί αρκετά αλλά όχι απόλυτα, για αυτό και θα πρότεινα να προσέχουμε πολύ αυτά τα δογματικά "μόνο", ειδικά όταν μιλάμε για μια συνεχή ροή τραβηγμάτων στην οποία ήρθαμε αργότερα εμείς οι φιλοτελιστές να βάλουμε "σύνορα" εδώ και εκεί.
Το γραμματόσημο παρουσιάζει σαφέστερα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν καθαρά στις συνεχείς εκδόσεις και αυτό για εμένα είναι αρκετό.


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: Varg83 στις Φεβρουάριος 25, 2017, 08:19:01 μμ
Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ μαζί σου. Και εγώ αυτή τη γνώμη έχω. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοείται πως για τις ΜΚΕ, πλην περιπτώσεων βέβαια, η απολυτότητα είναι κακός σύμβουλος! Ειδικά όταν μπαίνεις στη διαδικασία να προσδιορίσεις τη θέση στο φύλλο.


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: LHH στις Φεβρουάριος 26, 2017, 08:38:09 μμ
Η προσπάθεια ταξινόμησης των ΜΚΕ βάση των τραβηγμάτων,η λεγόμενη σχολή Groom,του μεγάλου μελετητή της δεκαετίας του '20,είναι ''βαθιά''.πλην όμως πολύ γοητευτικά ''νερά''.
Στα παραπάνω σωστα να προσθέσω και το γεγονός ότι είναι πλήρες μελανώματος το μετάλλιο,ενώ είχε προϋπάρξει ένας μερικός καθαρισμός στα τέλη του 1866,και βλέποντας ότι στα επόμενα τραβήγματα του 1868 τα 10λ είναι κατάσπαρτα άσπρων στιγμάτων,βοηθάει στο να καταταξουμε το παραπάνω γραμμ στο τελευταίο τράβηγμα των συνεχόμενων


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: LHH στις Μάρτιος 23, 2017, 02:01:40 μμ
Μέχρι να βρω χρόνο να κάνω μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των σφαλμάτων πλακός{plate flaws},βρίσκω την αφορμή,με την ευκαιρία απόκτησης ένος γραμμ.με ένα σημαντικό σφάλμα,να παρουσιάσω ,μεμονωμένα έστω,αυτή την περίπτωση.
Η βιβλιογραφία* για το πεδίο αυτό είναι το βιβλίο του Ν.Ασημακόπουλου,σε δύο εκδόσεις 1995,Αγγλικά,και αναθεωρημένη στα Ελληνικά 2008 και η μελέτη του Μ.Καϊτατζίδη 1984.Στο μεν πρώτο ενω περιγράφετε αναλυτικά το σφάλμα,δεν προσδιορίζει την ημερομηνία εμφάνισης πάνω στα γραμμ.,πράγμα που συμβαίνει στο δεύτερο που ο Μ.Κ. το προσδιορίζει στις εκδόσεις 1868-69 καθαρισμένων πλακών.Να σημειώσω εδώ ότι η ημερομηνία εμφάνισης,δηλ.,απο τη στιγμή που μιλάμε για σφάλμα που δεν προϋπάρχει ,εκ κατασκευής των πλακών απο τον Barre,και που εμφανίζονται ακόμα και στα δοκίμια,το πότε προκλήθηκε μια βλάβη,απο διάφορους λόγους,πάνω στη πλάκα,είναι πολύ σημαντικό και προδιοριστικό της καταγραφής του  σφάλματος.
Ετσι λοιπόν ήρθε στα χέρια μου η ΜΚΕ που δείχνει την απαρχή του σφάλματος:
(http://i.imgur.com/cGzVKKT.jpg)

και έτσι μαζί με τις άλλες δύο εκδόσεις που είχα ήδη,συμπληρώνω σιγά,σιγα,την παρουσίαση αυτού, του πολύ ενδιαφέροντος σφάλματος
(http://i.imgur.com/tYEXUka.jpg)

*ασφαλώς και η βιβλιογραφία απο βιβλία /μελέτες και άρθρα είναι μεγάλη,εδώ αναφέρομαι στις πιο πρόσφατες και αυτές που χρησιμοποιούνται απο το τον εμπορικό κοσμο,διεθνή και Ελληνικό.


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: LHH στις Μάρτιος 25, 2017, 01:33:22 μμ
Αφιερωμένο στο φίλο Δημήτρη{heretic}
Σε συζήτηση προ αρκετών μηνών που είχαμε,σχετικά με την σχετικά σπάνια απόχρωση,του κόκκινου κεραμιδί,να λοιπον το γραμμ.που έχω στην συλλογή μου.Είναι με ένα ελλάτωμα στο επάνω μέρος,αλλά η σφραγίδα είναι ενδεικτική.
Μάιος 1881 και στη μελέτη 1933 ,ο Κωνσταντινίδης αναφέρει στη περιγραφή,ότι βρίσκετε με σφραγίδα 4/1881 και σημειώνει την πολύ καλή εκτύπωση,σε αντιδιαστολή με τις συνήθως βαριές εκτυπώσεις των επόμενων τραβηγμάτων,στην κοκκινο-πορτοκαλί απόχρωση:

(http://i.imgur.com/mYg4eED.png)


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: heretic77 στις Μάρτιος 25, 2017, 04:04:06 μμ
Ευχαριστω για την αναφορα Πανο! Εχει ενδιαφερον η σφραγιδα που δεν εχει το συνηθισμενο αναποδο 81 στο Αργοστολιον, και ειναι και πεντακαθαρη. Απο εκει και περα δε ξερω αν ειναι το απλο red-orange ή το vermillion,  και εχει σφαλμα πλακας στη θεση 33. Στη συλλογη μου εχω περι τα 10 σφαλματα πλακος σε κοκκινα-πορτοκαλι γραμματοσημα, αν υπαρχει ενδιαφερον μπορω να ποσταρω καποια :) Τα 10λεπτα 80-86 και ειδικα τα κοκκινα ειναι το πεδιο μου :)


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: LHH στις Μάρτιος 30, 2017, 10:32:03 πμ
Απλά καταπληκτική περίπτωση,απο τον μεγάλο ερευνητή των ΜΚΕ Μ.Καϊτατζίδη:

(http://i.imgur.com/8avJ6KR.jpg)


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: Varg83 στις Απρίλιος 29, 2017, 09:38:07 πμ
Ανεβάζω τα 10λεπτα. Τα τελευταία εμφανώς και δεν είναι ''καθαρισμένα''. Το πρώτο που πρέπει να είναι το 26c είναι αρκετά thinned.


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: Varg83 στις Απρίλιος 29, 2017, 09:39:31 πμ
Οι φωτο


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: heretic77 στις Απρίλιος 29, 2017, 11:01:18 πμ
Στη δευτερη και τριτη σειρα σιγουρα ολα ειναι 75-80 λογω του κρεμ χαρτιου και των χοντρων ΑΕ, στην πρωτη σειρα τωρα, το 2ο και το 3ο εχω την εντυπωση οτι ειναι meshed paper λογω του οτι φαινεται το χαρτι να ειναι λεπτο μιας και φαινεται η διαφανεια του προσωπου στην πισω πλευρα. Συνηγορει σε αυτο και οτι οι ΑΕ δεν εχουν διαφορα σκιασης. Σε ενα απο αυτα διακρινονται ιχνη διπλου ΑΕ.  Το πρωτο μαλλον ειναι 62-67.


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: LHH στις Μάιος 03, 2017, 12:24:39 μμ
Φίλε μου Δημήτρη,τα τρία πρώτα είναι καθαρισμένων πλακών,δεν είναι συνεχόμενων{το τρίτο αν δεν βλέπαμε τον ΑΕ θα μπορούσαμε να το μπερδεύαμε}καθώς έχουν χαρακτηριστικούς αε και βεβαίως δεν υπάρχει περίπτωση δικτυωτού γιατι δεν χρησιμοποιήθηκε τέτοιου χρώματος χαρτί,έχουμε και την πολύ καλή εκτύπωση της όψης,πράγμα που δεν συμβαίνει στα διχτυωτά.
Τώρα,το πρώτο έχει μια περίεργη εμφάνιση,σε συνδυασμό με την απόχρωση αλλά αυτό μάλλον οφείλεται στην ταλαιπωρία των χρόνων-δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία απο μένα για το που ανήκει.
Το δεύτερο γραμμ.έχει μικρής έκτασης διπολοεκτύπωση και σε συνδυασμό του ανεστραμένου μηδέν παίρνει την υπαραξία του,όχι βέβαια σε μεγάλο βαθμό αλλά όπως και να το κάνεις ένα x5 το παίρνει .
Για τα υπόλοιπα, το ζεύγος μου κάνει απο όψη για διχτυωτό,υπάρχουν περιπτώσης χρήσης κρεμ χαρτιού,σε αυτή την έκδοση,εδώ όμως λύνετε πανεύκολα η όποια αμφιβολία με το να το δεις στο φως,τα άλλα δύο όπως έγραψε ο Δ.


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: heretic77 στις Μάιος 03, 2017, 02:47:19 μμ
Την εκδοση καθαρισμενων πλακων δε μπορω να την ξεχωρισω ακομα απο τις γνωσεις μου, ναι μεν γνωριζω οτι οι ΑΕ εχουν ελαχιστη διαφορα σκιασης, αλλα μου λειπουν κ αλλα στοιχεια. Δεν εχω και το βιβλιο για τα στιγματα στην μπροστινη οψη των γραμματοσημων που προσδιοριζουν και αυτα θεσεις, νομιζω του Κουνδουρου ειναι, ελπιζω να το αγορασω στο μελλον.


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: LHH στις Μάιος 03, 2017, 09:24:28 μμ
Φίλε μου δυστυχώς δεν είμαστε κοντά...
Εν το μεταξύ  έκανα ένα ''μεγάλο'' λαθος!
Δεν υφίσταται kρεμ χαρτί στις εκδόσεις των δικτυωτών παρα,εκτός ασφαλώς το συνήθη πρασινωπό,το πολύ απαλό λιλά,ανοιχτόχρωμο αμυδρά προς το μωβ,το λεγόμενο ''violace'',το οποίο βέβαια είναι και αρκετά σπάνιο-πράγμα που δεν ισχύει στην περίπτωσή μας για το ζεύγος.
Ετσι λοιπόν η αρχική εκτίμηση του Δημήτρη για τα 10λ της δεύτερης και τρίτης σειράς ισχύει μέχρι κεραίας


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: Varg83 στις Μάιος 03, 2017, 10:17:40 μμ
Και εγώ από αυτά που εξέτασα, τα δεύτερης και τρίτης σειράς είναι 1875-80 και τα τρία πρώτα καθαρισμένων. Τώρα, δυστυχώς το πρώτο που έχει έναν περίεργο χρωματισμό είναι από την ταλαιπωρία καθώς έχει και 2 μεγάλα thin spots.... Το δεύτερο με το ανάποδο 0 δυστυχώς φαίνεται κιόλας έχει μια πολύ καλή τσάκιση.... Το τρίτο είναι νορμάλ.


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: Varg83 στις Μάιος 19, 2017, 05:31:07 μμ
Εδώ είναι το 10λεπτο καθαρισμένων που πόσταρα στα νέα αποκτήματα. Λοιπόν, ο οίκος που δραστηριοποιείται και στο ebay πιστοποίησε το γραμματόσημο αναφέρει πως έχει απέχοντες ΑΕ. Η θέση όμως δε συμφωνεί μιας και κανονικά πρέπει να είναι η θέση 2 από το δεύτερο τράβηγμα ενώ εδώ έχουμε τη θέση 10. Η τσάκιση αναφέρονταν αλλά αν στον ΑΕ υπάρχει μόνο ανεστραμμένο ''0'' τότε θα πάμε σε επιστροφή....


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: LHH στις Μάιος 19, 2017, 08:27:38 μμ
Μα...είναι απλό,μετράς με κάτι την απόσταση μεταξύ των ψηφίων,τώρα απο μνήμης δεν θυμάμαι ακριβώς,στα 20λ είναι 2,1 χιλιοστά,στα 10λ δυστυχώς φίλε μου δεν θυμάμαι,όμως εμφανισιακώς κάνει για απέχοντες,οπωσδήποτε σε αυτές τις περιπτώσεις ξεγελάει το μάτι το ανεστραμμένο μηδεν,και έτσι σου δίνει την εντύπωση της απόστασης.


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: Varg83 στις Μάιος 22, 2017, 06:37:20 μμ
Τελικά όντως η περιγραφή και η πιστοποίηση ήταν λάθος. Το ανέφερα με email, παραδέχτηκαν το λάθος, έγινε το refund άμεσα, απέστειλα πίσω το γραμματόσημο και πάμε για άλλα. :)


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: GSHH στις Ιούνιος 26, 2017, 11:14:02 πμ
Μία πολύ ενδιαφέρουσα τετράδα ;D

https://www.karamitsos.com/auctionLot.php?auction=589&lot=417984 (https://www.karamitsos.com/auctionLot.php?auction=589&lot=417984)


Τίτλος: Απ: Αποχρώσεις δεκαλέπτων 1861-86
Αποστολή από: LHH στις Ιούνιος 26, 2017, 12:50:19 μμ
Δεν πρέπει να υπάρχουν πάνω απο τρεις,και η μια είναι β'διαλογής....και ασφαλώς όλες, η μια ασφράγιστη και οι τρεις σφραγισμένες ,με ΑΕ ;)