Στέκι Συλλεκτών

Γενική συζήτηση => Διάφορα => Μήνυμα ξεκίνησε από: corvus στις Μάρτιος 19, 2016, 09:40:22 μμ



Τίτλος: Πανεπιστημιακη - ακαδημαικη νομισματικη απασχοληση?
Αποστολή από: corvus στις Μάρτιος 19, 2016, 09:40:22 μμ
Καλησπερα φορουμ :)

Το ερωτημα μου ειναι εαν υπαρχουν πανεπιστημιακα τμηματα που να ασχολουνται ειδικα με την νομισματολογια, (ασχετως περιοχης χωρας κλπ). Καθως και αν υπαρχουν ηλεκτρονικα courses για κατι τετοιο, δηλαδη κατι οργανωμενο, οχι το σκορπιο διαβασμα που μπορει να κανει ο καθενας σε αναζητηση στο internet.


Τίτλος:
Αποστολή από: Valeroi στις Μάρτιος 20, 2016, 09:44:51 πμ
Σε ακαδημαικό επίπεδο αν θες αποκλειστικά νομισματολογία δεν υπάρχει. Ίσως βρεις ημερίδες μαθημάτων αν γίνονται απο κάποιο ίδρυμα ή μουσείο δεν έχω πετύχει κάποιο τελευταία. Παλιότερα θυμάμαι είχα πετύχει στο Ίδρυμα Θεοχαράκη είχε κάποια ημερίδα - κύκλο μαθημάτων για τη νομισματική.

Γνωστοί νομισματολόγοι εδώ στην Ελλάδα όπως ο Tony Hackens ή η Μάντως Οικονομίδου που ασχολήθηκαν σε ακαδημαικό επίπεδο με το Ελληνικό νόμισμα σπούδασαν αρχαιολογία ή κάτι παρόμοιο ακολούθησαν ανάλογες μεταπτυχιακές σπουδές και σε διδακτορικό επίπεδο ασχολήθηκαν με το νόμισμα δίπλα σε ανασκαφές όμως.

Δεν είναι νομίζω αυτό που ψάχνεις ή βλέπουμε εδω στο στέκι στο εξωτερικό ίσως γίνονται απο νομισματικές ενώσεις κάποιο τύπου μαθήματα σεμηναριακού επιπέδου αλλά δεν το έχω κοιτάξει.


Τίτλος:
Αποστολή από: corvus στις Μάρτιος 20, 2016, 04:34:18 μμ
Καταλαβαινω. Παρεμφερως σε αρχαιολογια οτι υπαρχει λοιπον.

Το επομενο μου ερωτημα ειναι, εφοσον αποκλειστικος επιστημονας για νομισματολογια δεν υπαρχει, ποιος ορισε την κλιμακα η οποια ετυχε μαλιστα να μεταβει σε παγκοσμιο επιπεδο, με βαθμους 1-70? Γιατι εγινε τοσο δημοφιλης? Εγινε απο αρχαιολογους και κατοπιν αρχισε να χρησιμοποιειται σε μοντερνα νομισματα?

Επισης αυτες οι περιβοητες εταιριες που δινουν βαθμους στα νομισματα και βλεπω καποιους να δινουν πιο ακριβα σχετικα τα νομισματα στα slabs, τι ειναι αυτο που κανει τους εργαζομενους τους "ειδικους"? Προσλαμβανουν αρχαιολογους με μεταπτυχιακο σε νομισματα? Η απλα ο αντιστοιχος Κυρ Μητσος της Αμερικης που ηταν συλλεκτης 30 χρονια μπαινει σε μια τετοια εταιρια βαζει βαθμους και κονομαει απο τον αντιστοιχο Ελληνα?


Τίτλος:
Αποστολή από: μαρκος στις Μάρτιος 20, 2016, 05:18:40 μμ
φιλε αν γκουγκλαρεις θα βρεις ολες της απαντησεις,εγω δεν ξερω ακριβως τι και πως γιατι ειμαι νεος στον χωρο https://en.wikipedia.org/wiki/Coin_grading (https://en.wikipedia.org/wiki/Coin_grading)
καλο απογευμα
http://www.coinnews.net/2008/05/11/the-ana-school-of-numismatics-offers-course-fundamentals-of-grading-us-coins-4088/ (http://www.coinnews.net/2008/05/11/the-ana-school-of-numismatics-offers-course-fundamentals-of-grading-us-coins-4088/)


Τίτλος:
Αποστολή από: Valeroi στις Μάρτιος 20, 2016, 06:21:53 μμ
Δε ξέρω τα μπερδεύεις όλα λίγο. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Ο επιστήμονας δεν κοιτάει βαθμούς κλπ, ερευνά. Κάνει ερευνά σε μια βάση πρώτα πρώτα για το αν το αντικείμενο είναι νόμισμα, και μετά ερευνά το τρόπο που λειτούργησε και επηρέασε αυτό.  Το ίδιο κάνει και στα νεώτερα νομίσματα.

Το επίπεδο που ασχολούμαστε όλοι εμείς οι υπόλοιποι είναι διαφορετικό. Οι αμερικάνοι έχουν μια ιδιότητα να τα κατηγοριοποιούν όλα αυτό είναι καλό και κακό. Όταν άρχισε να μεταχειρίζεται το νόμισμα σαν συλλεκτικό αντικείμενο και να εμπορεύεται ξεκίνησε να υπάρχει και μια ανάγκη στο γιατί 2 ίδια νομίσματα να έχουν διαφορετική τιμή επειδή το ένα είναι πιο φθαρμένο απο το άλλο και στο γιατί το τόσο φθαρμένο είναι πιο ακριβό ή πιο φθηνό απο το άλλο φθαρμένο.

Εκεί βάλανε αυτούς του κανόνες και κατατάξανε τα φθαρμένα. Είναι κανόνες δεν είναι επιστήμη που διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Θέσανε κάποια πρότυπα και ο συλλεκτικός κόσμος άρχισε να τα δέχεται. Αυτό είναι όλο.


Το αν είναι καλό ή κακό αυτό είναι για μένα στο γούστο του καθενός δε θα πάρεις ποτέ απάντηση.
Οι εταιρείες αυτές δεν ξέρω πως παίρνουν το προσωπικό τους δεν το έχω κοιτάξει ποτέ απλά έχουν ένα manual κανόνων και προτύπων και οι κρητές πατάνε πάνω σε αυτό.

Τώρα στο κονομάει κλπ δε το σχολιάζω καθώς όσοι τα στέλνουν τα στέλνουν οικιοθελώς. Άλλωστε αυτοί οι κανονισμοί έχουν πιάσει σε κάποιο συλλεκτικό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που δεν έχουν πιάσει στο φιλοτελισμό ή σε άλλους συλλεκτικούς κλάδους όπως οι πίνακες, τα βιβλία, οι χάρτες και άλλα. 


Τίτλος:
Αποστολή από: epop στις Μάρτιος 20, 2016, 06:22:59 μμ
Εδρες νομισματολογιας υπαρχουν σε ολες τις σο βαρες χωρες του κοσμου. Η ελλαδα φυσικα δεν συμπεριλαμβανεται σ αυτες.
Η κλιμακα Sheldon καθιερωθηκε απο τον ομωνυμο συλλεκτη. Γκουγκλαρε για περισσοτερες λεπτομερειες.
Οσο για τις εταιριες προσλαμβανουν ατομα με πολυχρονη πειρα στο χωρο με πτυχιο ή χωρις που εχουν αποδειξει την αξια τους στην αγορα, και οχι στα αμφιθεατρα με υψηλη θεωρια οπως τους ακαδημαικους που γνωρισα καποτε και εγω στις σπουδες μου. Αλλωστε εταιριες ειναι και δουλευουν  με τεχνικοοικονομικα κριτηρια με σκοπο το κερδος. Τους αρχαιολογους που εχω γνωρισει εγω στις εταιριες αυτες το ανωτερο ποστο που θα καταλαμβαναν θα ηταν αυτο του κα φετζη. Δεν ηξεραν να ξεχωρισουν πατινα απο διαβρωση.
Κακα τα ψεματα. Τα νομισματα τα μαθαινεις οσο πιο πολλα παιρνουν απο τα χερια σου. Εναν απο του καλυτερους γνωστες στο grading στην ελλαδα που περασε το τεστ της pcgs για  part time grader ειχε επιτυχια 60% και φυσικα κοπηκε.


Τίτλος:
Αποστολή από: haros στις Μάρτιος 20, 2016, 06:45:21 μμ
 Οπως στα λεει ο epop.
 H κλιμακα sheldon δημιουργηθηκε απο τον εν λογω και χρησιμοποιειται απο τις εταιρειες, γιατι οι αλλες κλιμακες  που χρησιμοποιουνται για να αποδιδεται η κατασταση των νομισματων ειναι πιο γενικες και δεν ειναι τοσο λεπτομερεις οσο αυτη η αριθμητικη κλιμακα.
 Ειναι πλεον παγκοσμιως αποδεκτη, εφοσον μιλουμε για πιστοποιημενα νομισματα, αλλα πολλες φορες και για απιστοποιητα,που  εξεταζονται υπο το πρισμα του τι βαθμο θα επαιρναν στην συγκεκριμενη κλιμακα.
 Οι Αγγλοι τωρα πασαρουν μια νεα κλιμακα για τα δικα τους, εως το 100 και μια αγγλικη εταιρεια τα πιστοποιει με αυτην.
 Για να μαθει κανεις grading σωστο, θα πρεπει πρωτα να παρακολουθησει τα σεμιναρια που γινονται καθε χρονο στην Αμερικη απο τις μεγαλες εταιρειες, τα οποια φυσικα δεν ειναι δωρεαν.(νομιζω και η νομισματικη τους ενωση η ΑΝΑ κανει τετοιου ειδους σεμιναρια)
 Επειδη φυσικα κανεις δεν ειναι ευκολο να τρεχει Αμερικη για σεμιναρια, απομενει η διαδικτυακη μελετη και ΚΥΡΙΩΣ να περασουν αρκετα νομισματα απο τα χερια σου, απιστοποιητα και πιστοποιημενα, να πληρωσεις πιστοποιησεις με τα λεφτουδακια σου, να κλαψεις μερικα, για να αρχιζεις να μπαινεις στο νοημα.

 Για να προσληφθεις σαν grader στις μεγαλες εταιρειες πρεπει να εχεις πολυχρονη πειρα στον χωρο και να περασεις απο πρακτικες εξετασεις τρομερα απαιτητικες, γιατι γινονται υπο μεγαλη πιεση χρονου (οπως οι πραγματικες συνθηκες grading στις εταιρειες) και οχι να κατσεις να καβλαντιζεις κανα δεκαλεπτο την φωτο ενος νομισματος μεγενθυμενου στην οθονη του υπολογιστη πινοντας φραπεδια.
 Φυσικα εμεις ως Ελληνες ειμαστε πολυξεροι και παντογνωστες, τι να κλασουν μπροστα μας τα ασχετα ξενα γκρειντερακια...


Τίτλος: .
Αποστολή από: corvus στις Μάρτιος 20, 2016, 08:50:59 μμ
Εδρες νομισματολογιας υπαρχουν σε ολες τις σο βαρες χωρες του κοσμου. Η ελλαδα φυσικα δεν συμπεριλαμβανεται σ αυτες.

Το περιμενα αυτο μη λεω ψεμματα  ;D

Εναν απο του καλυτερους γνωστες στο grading στην ελλαδα που περασε το τεστ της pcgs για  part time grader ειχε επιτυχια 60% και φυσικα κοπηκε.
Για να προσληφθεις σαν grader στις μεγαλες εταιρειες πρεπει να εχεις πολυχρονη πειρα στον χωρο και να περασεις απο πρακτικες εξετασεις τρομερα απαιτητικες, γιατι γινονται υπο μεγαλη πιεση χρονου (οπως οι πραγματικες συνθηκες grading στις εταιρειες) και οχι να κατσεις να καβλαντιζεις κανα δεκαλεπτο την φωτο ενος νομισματος μεγενθυμενου στην οθονη του υπολογιστη πινοντας φραπεδια.

ΟΚ το πιασα. Δεν ειναι για τους πολλους.  ;D

Φυσικα εμεις ως Ελληνες ειμαστε πολυξεροι και παντογνωστες, τι να κλασουν μπροστα μας τα ασχετα ξενα γκρειντερακια...

Τώρα στο κονομάει κλπ δε το σχολιάζω καθώς όσοι τα στέλνουν τα στέλνουν οικιοθελώς

Προς Θεου δεν παω να μηδενισω κανεναν με τις ερωτησεις μου. Ουτε θεωρω οτι ειναι κακο να κονομας οσο γινεται συναλλαγη κοινη συναινεση. Αντιθετως μαγκια ειναι. Αν θα το κανα εγω, περι ορεξεως κολοκυθοπιτα. Προσπαθησα ρωτωντας αυτα να καταλαβω τι οριζει καποιον ως ειδικο και ποια με βαση ενας εμπειρος συλλεκτης αποφασιζει να εμπιστευθει αυτον τον καποιον τριτο ως ειδικο. Πηρα μια ιδεα.