Τίτλος: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 10, 2015, 12:53:31 μμ Παραθετω ένα παράδειγμα και θα ηθελα ελευθερα την γνωμη σας σχετικα με το< bottox >ρυτιδων αλλα και <παναδων>στα περιθωρια ::)
Το χαρτι ΔΕΝ είναι σιδερωμενο. Καντε και δεξια την εικονα ,το αφηνω μεγαλο για να φαινεται καλυτερα λεπτομέρειες. (http://i112.photobucket.com/albums/n191/sotiris2020/Pirhoiotanu_zpsbh1vdnnw.jpg) (http://s112.photobucket.com/user/sotiris2020/media/Pirhoiotanu_zpsbh1vdnnw.jpg.html) (http://i112.photobucket.com/albums/n191/sotiris2020/Muepsilontaualpha_zps8fcav7be.jpg) (http://s112.photobucket.com/user/sotiris2020/media/Muepsilontaualpha_zps8fcav7be.jpg.html) Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: Smartmorpheus στις Ιούνιος 10, 2015, 01:08:05 μμ Mένω εντυπωσιασμένος.Ρε συ καλλιτέχνη για κάνε μας μια ανάλυση πως το έκανες?
Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: dca$h στις Ιούνιος 10, 2015, 01:08:14 μμ Πολυ ενδιαφερο' μπραβο. Αν καταλαβα καλα η 1 φωτο ειναι το πριν και η 2 το μετα. Αλλα πως καταφερες και εβγαλες τους "λεκεδες"?
Για πες :) Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: partsa στις Ιούνιος 10, 2015, 01:18:58 μμ photoshop? :D :D :D
Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: Valeroi στις Ιούνιος 10, 2015, 06:09:24 μμ Σαν άλλο χαρτονόμισμα φαίνεται
Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 10, 2015, 07:05:42 μμ Καλησπέρα είναι γεγονος ότι δεν ασχολουνται πολλοι εδώ με τα χαρτι ως πρωτευον θεμα,και οσοι ασχολούνται δυνατα το κανουν πισω από τις κουρτινες.
Το καλο χαρτονόμισμα παει συνηθως συστημενο σε δυνατούς συλλεκτες που είναι λιγοι και φανατικοι. Το χαρτι οπως και το ξυλο είναι καθαρη κυταρινη που εχει συγκεκριμένες ιδιότητες. Ένα βούλιαγμα στο ξυλο ή μια αναδιπλωση του χαρτιου αποτελει μια συμπιεση των μοριων της . Κατω από συνθηκες θεμοκρασια αλλα και υγρασιας η υλη τεινει να επανελθει στην αρχικη μορφη. Ετσι μπορουν διπλωματα αν όχι φυσικα να εξαφανιστουν, να βελτιωθουν. Μια αναλογη τεχνικη χρησιμοποιουν και στο ξυλο οι τεχνιτες για να <βγαλουν εξω> κτυπηματα στα ξυλα. Διαφορα παλι καθαριστικα και χημικα είναι δυνατον να αφαιρεσουν βρωμιες, μαρκαδόρους κλπ. Δεν θα πω κατι συγκεκριμενο καθως η ποιοτητα των χαρτιων δεν είναι ιδια , ουτε τα μελανια εκτυπωσης και κάθε περιπτωση είναι διαφορετικη. Το χαρτι το πηρα γι αυτο το λογο προφατα από δημοπρασια εδω. Βασικα η απορια μου δεν αφορουσε το αποτέλεσμα αλλα το κατά ποσο θεωρείτε εσεις θεμιτη την οποια επεμβαση πανω σε συλλεκτικα του είδους. Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: μαρκος στις Ιούνιος 10, 2015, 08:15:05 μμ κοιτα εφοσον ειναι για προσωπικη καθαρα συλλογη δεν πιστευω να υπαρχει προβλημα αν ειναι για να ξεγελαστει καποιος και παρει ενα χαμηλης καταστασης σε χφ για παραδειγμα τοτε τιθεται θεμα,παντως μπραβο σου το εκανες παρα πολυ ομορφο εχω καμμια 50αρια να στα στειλω ;D ;D ;D ;D ;D
Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: Valeroi στις Ιούνιος 10, 2015, 08:40:23 μμ Δεν ξέρω στο μάτι πως φένεται η διαφορά και αν ξεγελάει και η αλήθεια είναι οτι ώρες ώρες δε μπορώ να καταλάβω αυτο το φετιχ με τα καθαρισμένα.
Δηλαδή αν ένα νόμισμα δείχνει καλύτερο και πιο όμορφο απο το να έχει όλη την βρώμα τόσων ετών γιατί κάποιος να μη το πάρει στη συλλογή του και να θεωρεί οτι ξεγελιέται. Αυτό το χαρτονόμισμα είναι ένα ωραίο κομμάτι να το πάρεις στη συλλογή του κάποιος, τουλάχιστον έτσι όπως δείχνει απο τη φωτό δε ξέρω πως είναι απο κοντά και αν φαίνονται τα σημάδια καθαρισμού, ή και νομίσματα που έχουν στείλει παιδιά απο το στέκι για πιστοποίηση και καθάρισμα και γύρισαν πίσω νομίσματα χάρμα οφθαλμων για να το έχεις στη συλλογή. Δηλαδή αν το πουλήσει ο αγοραστής ξεγελιέται? Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: haros στις Ιούνιος 10, 2015, 08:58:24 μμ Δεν ξέρω στο μάτι πως φένεται η διαφορά και αν ξεγελάει και η αλήθεια είναι οτι ώρες ώρες δε μπορώ να καταλάβω αυτο το φετιχ με τα καθαρισμένα. H εννοια του "καθαρισμενου" (αρα μειωμενης αξιας) στα συλλεκτικα νομισματα ειναι πολυ συγκεκριμενη και αφορα νομισματα καθαρισμενα με ακαταλληλο τροπο, που εχει αφησει ιχνη (συνηθως μικροσκοπικες hairlines) πανω στην επιφανεια του νομισματος.(και συνηθως εχει καταστρεψει το mint lustre στα ακυκλοφορητα)Δηλαδή αν ένα νόμισμα δείχνει καλύτερο και πιο όμορφο απο το να έχει όλη την βρώμα τόσων ετών γιατί κάποιος να μη το πάρει στη συλλογή του και να θεωρεί οτι ξεγελιέται. Αυτό το χαρτονόμισμα είναι ένα ωραίο κομμάτι να το πάρεις στη συλλογή του κάποιος, τουλάχιστον έτσι όπως δείχνει απο τη φωτό δε ξέρω πως είναι απο κοντά και αν φαίνονται τα σημάδια καθαρισμού, ή και νομίσματα που έχουν στείλει παιδιά απο το στέκι για πιστοποίηση και καθάρισμα και γύρισαν πίσω νομίσματα χάρμα οφθαλμων για να το έχεις στη συλλογή. Δηλαδή αν το πουλήσει ο αγοραστής ξεγελιέται? Υπαρχουν ομως και αποδεκτοι τροποι καθαρισμου για την απαλλαγη απο την "μπιχλα" και την βρωμα που λες, τους εφαρμοζουν τα τμηματα συντηρησης των εταιρειων καθως και εμπειροι συλλεκτες. Για τα χαρτονομισματα δηλωνω αγνοια. Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 10, 2015, 08:59:26 μμ Στην δευτερη φωτο το χαρτι είναι εξω από την ζελατικα και είναι ακριβως όπως φαινεται αν όχι καλυτερο ακομα.
Θα συμφωνησω με τους δυο προλαλησαντες Το να αγορασει κανεις ένα νομισμα ή χαρτι row για τον βαθμο του,( και να πληρωσει αδρα αυτό το βαθμο ), και να του βγει καθαρισμενο οντως δεν είναι οτι καλυτερο αφου εχει χασει καποια χρηματα. Όμως καθαρισμα από καθαρισμα κατά την γνωμη μου διαφερει. Ένα κακο καθαρισμα χαρτιου και το χρωμα αλλιωνει και οι παραστασεις θα ατονισουν και αριθμοι θα φυγουν ακομα......... Ποιος ειπε ότι νομισματα που εχουν καθαριστεί σωστα παλαιοτερα δεν παιρνουν βαθμο;; Και καλως παιρνουν!! Κακως εχουν πιστοποιηθει πλαστα. Υ.Σ Το χαρτακι μπηκε στην συλλογη μου και δεν βγαινει γιατι μου αρεσει πολυ Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: heretic77 στις Ιούνιος 10, 2015, 09:03:33 μμ Ολη η ιστορια με το καθαρισμα δεν ειναι αν φαινεται 'ωραιο' κατι ή οχι....οι οροι αυτοι οταν μιλαμε για συλλεκτικα αντικειμενα ειναι τελειως προσωπικοι και δεν εχουν να κανουν με τη συζητηση. Το θεμα ειναι το καθαρισμα να μην αλλοιωνει τα φυσικα χαρακτηριστικα του αντικειμενου. Αν θεωρητικα μπορει καποιος να βγαλει τις βρωμιες χωρις ομως να αλλοιωσει το φυσικο χρωμα του χαρτιου τοτε ειναι θεμιτο. Αν το χαρτι γινει πχ λευκοτερο, τοτε το χαρτονομισμα κατ εμε ειναι αχρηστο. Και αυτο γιατι αλλαξε η φυση του, δεν ειναι αυτο που ηταν πια, μιλαμε για κατι αλλο. Εγω ειμαι υπερ του καθαρισματος στα xf-vf και κατω κομματια. Και αυτο ομως με μετρο και να υπακουει στον πιο πανω κανονα.
Οσο για τις τιμες σε ενα αλλο τοπικ, για μενα ξεκολληστε λιγο...δεν υπαρχει ελληνικο νομισμα 20ου αιωνα κατω απο ακυκλοφορητο, ειναι junk με την εμπορικη εννοια, υπαρχουν χιλιαδες επι χιλιαδων, κανονικα παει μεταλλο και μονο μεταλλο. Απλα τοσα χρονια καποιοι επιτηδειοι φουσκωσαν την αγορα οπως και με το χρηματιστηριο και θησαυρισαν. Οι ιδιοι μαλιστα κανουν ακομα και τωρα κουμαντο, μου θυμιζει τους πολιτικους, αυτοι μας κατεστρεψαν και παλι τους ιδιους βγαζει ο λαος για να τον ξε-καταστρεψει. Τωρα αν κατι κανει 10 ευρω ή 8 ευρω, ε δε νομιζω να εχουμε τοσο μιζερους στο στεκι που να πανε να βγαλουν απο τη μυγα ξυγκι σα τους σαραφηδες στα μοναστηρακια. Τι 30 ευρω τι 31 τι 29.... Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: haros στις Ιούνιος 10, 2015, 09:13:32 μμ Οσο για τις τιμες σε ενα αλλο τοπικ, για μενα ξεκολληστε λιγο...δεν υπαρχει ελληνικο νομισμα 20ου αιωνα κατω απο ακυκλοφορητο, ειναι junk με την εμπορικη εννοια, υπαρχουν χιλιαδες επι χιλιαδων, κανονικα παει μεταλλο και μονο μεταλλο. Απλα τοσα χρονια καποιοι επιτηδειοι φουσκωσαν την αγορα οπως και με το χρηματιστηριο και θησαυρισαν.
[/quote] Εδω πιανεις ενα τελειως διαφορετικο θεμα, στο οποιο δεν διαφωνω. Οντως στα συγχρονα Ελληνκα νομισματα που εχουν βγει μιλουνια και υπαρχουν μασουρια, σακια κλπ απειρα, το να πληρωσει κανεις αδρα ενα σλαμπαρισμενο επειδη εχει μεγαλο βαθμο ειναι καπως. Και ναι, παρατηρηθηκαν πολλες υπερβολες σε αυτο το θεμα. Ομως το σλαμπαρισμα δεν γινεται για να κονομησουν οπως λες οι "επιτηδειοι", ξεκινησε για να προστατευτουν οι συλλεκτες απο νουλες και παγιδες σε πραγματικα συλλεκτικα παλαιοτερα νομισματα. Μαλιστα, για οσους δεν το γνωριζουν, οι εταιρειες στην αρχη ΔΕΝ σλαμπαραν συγχρονα κομματια, μετα αρχισαν να το κανουν για εμπορικους λογους. Αν τωρα αυτοι που ξεκινησαν πρωτοι να σλαμπαρουν στην Ελλαδα κονομησαν, μπραβο τους γιατι εβλεπαν μπροστα. Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 10, 2015, 09:18:53 μμ Οσο για τις τιμες σε ενα αλλο τοπικ, για μενα ξεκολληστε λιγο...δεν υπαρχει ελληνικο νομισμα 20ου αιωνα κατω απο ακυκλοφορητο, ειναι junk με την εμπορικη εννοια, υπαρχουν χιλιαδες επι χιλιαδων, κανονικα παει μεταλλο και μονο μεταλλο. Απλα τοσα χρονια καποιοι επιτηδειοι φουσκωσαν την αγορα οπως και με το χρηματιστηριο και θησαυρισαν. Εδω πιανεις ενα τελειως διαφορετικο θεμα, στο οποιο δεν διαφωνω. Οντως στα συγχρονα Ελληνκα νομισματα που εχουν βγει μιλουνια και υπαρχουν μασουρια, σακια κλπ απειρα, το να πληρωσει κανεις αδρα ενα σλαμπαρισμενο επειδη εχει μεγαλο βαθμο ειναι καπως. Και ναι, παρατηρηθηκαν πολλες υπερβολες σε αυτο το θεμα. Ομως το σλαμπαρισμα δεν γινεται για να κονομησουν οπως λες οι "επιτηδειοι", ξεκινησε για να προστατευτουν οι συλλεκτες απο νουλες και παγιδες σε πραγματικα συλλεκτικα παλαιοτερα νομισματα. Μαλιστα, για οσους δεν το γνωριζουν, οι εταιρειες στην αρχη ΔΕΝ σλαμπαραν συγχρονα κομματια, μετα αρχισαν να το κανουν για εμπορικους λογους. Αν τωρα αυτοι που ξεκινησαν πρωτοι να σλαμπαρουν στην Ελλαδα κονομησαν, μπραβο τους γιατι εβλεπαν μπροστα. Εδω πιανεις ενα τελειως διαφορετικο θεμα, στο οποιο δεν διαφωνω. Οντως στα συγχρονα Ελληνκα νομισματα που εχουν βγει μιλουνια και υπαρχουν μασουρια, σακια κλπ απειρα, το να πληρωσει κανεις αδρα ενα σλαμπαρισμενο επειδη εχει μεγαλο βαθμο ειναι καπως. Και ναι, παρατηρηθηκαν πολλες υπερβολες σε αυτο το θεμα. Ομως το σλαμπαρισμα δεν γινεται για να κονομησουν οπως λες οι "επιτηδειοι", ξεκινησε για να προστατευτουν οι συλλεκτες απο νουλες και παγιδες σε πραγματικα συλλεκτικα παλαιοτερα νομισματα. Μαλιστα, για οσους δεν το γνωριζουν, οι εταιρειες στην αρχη ΔΕΝ σλαμπαραν συγχρονα κομματια, μετα αρχισαν να το κανουν για εμπορικους λογους. Αν τωρα αυτοι που ξεκινησαν πρωτοι να σλαμπαρουν στην Ελλαδα κονομησαν, μπραβο τους γιατι εβλεπαν μπροστα. [/quote] Nομιζω ο φιλος εννοει το φουσκωμα των τιμων των κυκλοφορημένων row και όχι των σλαμπαρισμενων. Σχετικα με τα χαρτια θα συμφωνησω στην υπερβολη και θα επισημανω ότι ακυκλοφόρητα από ακυκλοφόρητα διαφερουν στο χρωμα ακομα και του ασπρου απλα ακομα και λογω συνθηκων αποθηκευσης . Προσωπικα θα προτιμησω ένα λευκο από δεσμιδα από ένα γαριασμενο από μια αλλη.......... Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: heretic77 στις Ιούνιος 10, 2015, 09:25:33 μμ Αλλο το φυσικο λευκο (το οποιο μαυριζει με τα χρονια αναλογα την αποθηκευση, εννοειται οτι το φυσικο λευκο ειναι ακριβοτερο και παιρνει μεγαλυτερο βαθμο φανταζομαι απο τις εταιρειες). Εν πασει περιπτωσει, το καθαρισμα θελει εμπειρια και καλο ειναι να γινεται με μετρο.
Οσο για τις τιμες, δεν εννοουσα των πιστοποιημενων ακυκλοφορητων, αν και εκει παιχτηκε μεγαλο παιχνιδι, καθως ο απλος συλλεκτης δεν ηξερε τα μεγαλα στοκ απο πισω και φουσκωσε τις τιμες, νομιζοντας οτι τα census των εταιρειων πιστοποιησης ηταν αξιοπιστα. Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: haros στις Ιούνιος 10, 2015, 09:32:27 μμ Ναι, εχεις δικιο, το διαβασα βιαστικα, αλλα οπως εγραψα και οπως ειπες, και στα συγχρονα ακυκλοφορητα σλαμπαρισμενα υπηρξε υπερβολη.
Τα cencus μια χαρα αξιοπιστα ειναι, γραφουν αυτα που εχουν ηδη πιστοποιηθει, ο συλλεκτης πρεπει να χρησιμοποιει την λογικη του για να κρινει κατα ποσο υπαρχουν απο πισω μασουρια που περιμενουν να πιστοποιηθουν εν καιρω.. ;D ;D Και οταν μιλουμε για τελειως συγχρονα νομισματα, δεν θελει και πολυ σκεψη. ;) Ο κοσμος του χαρτονομισματος μου φαινεται συναρπαστικος, αλλα δεν πλησιαζω γιατι με φοβιζει η ευθραυστη φυση τους... Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 10, 2015, 09:33:48 μμ Αλλο το φυσικο λευκο (το οποιο μαυριζει με τα χρονια αναλογα την αποθηκευση, εννοειται οτι το φυσικο λευκο ειναι ακριβοτερο και παιρνει μεγαλυτερο βαθμο φανταζομαι απο τις εταιρειες). Εν πασει περιπτωσει, το καθαρισμα θελει εμπειρια και καλο ειναι να γινεται με μετρο. Οσο για τις τιμες, δεν εννοουσα των πιστοποιημενων ακυκλοφορητων, αν και εκει παιχτηκε μεγαλο παιχνιδι, καθως ο απλος συλλεκτης δεν ηξερε τα μεγαλα στοκ απο πισω και φουσκωσε τις τιμες, νομιζοντας οτι τα census των εταιρειων πιστοποιησης ηταν αξιοπιστα. Θα συμφωνησω απολυτα και θα επισημανω ώστε να γινω λεπτομερέστερος ότι δεν εχω ακουμπησει προς καθαρισμο ΤΙΠΟΤΑ αλλο πλην των περιθωρίων. Κριμα που δεν υπαρχει η δυνατοτητα να το πιασει κανεις στο χερι ......... Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: vangelis στις Ιούνιος 10, 2015, 09:49:04 μμ Η επέμβαση που έγινε στο παρακατω χαρτονόμισμα της ρόδου, την θεωρείτε θεμιτή?
http://greeknotes.blogspot.gr/2011/01/doctored-banknote.html (http://greeknotes.blogspot.gr/2011/01/doctored-banknote.html) (http://2.bp.blogspot.com/-MWEW7K1YidU/VI9fM5G6IhI/AAAAAAAAARQ/LzoYhXPfIW4/s1600/rodos%2Bdoctored%2B3.jpg) Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 10, 2015, 09:53:02 μμ Προσωπικα το εχω ξαναδει.
Είναι περιπλοκη η απαντηση......... Δεν είναι θεμιτη αλλα θα το αγοραζα. Η τεχνη παντως συχνα ξεπερνα την αξια .......... Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: vangelis στις Ιούνιος 10, 2015, 09:57:19 μμ Ποια η διάφορα του απο εναν μπαλωμενο Όθωνα?
Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 10, 2015, 10:00:01 μμ Ποια η διάφορα του απο εναν μπαλωμενο Όθωνα? Aπο έναν που φαινεται ότι είναι μπαλωμένος επειδή ετυχε να τον δεις τρυπιο πριν;; Ετσι kαμια!!!!!!! Διαφορετικα............ Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: nikos11 στις Ιούνιος 10, 2015, 10:00:23 μμ Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι πρόκειται περί του ιδίου χαρτονομίσματος. Πάντως αν αυτός που το έκανε το κρατάει για τη συλλογή του ή αν το πούλησε γνωστοποιώντας στον αγοραστή το πριν και το μετά, δεν μπορώ παρά να του βγάλω το καπέλο και τίποτε άλλο.
Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: heretic77 στις Ιούνιος 10, 2015, 10:09:30 μμ Αν το γνωστοποιησει τοτε ειναι θεμιτο, ειναι επαγγελματικη δουλεια αν και πρεπει να δουμε ενα γνησιο αντιστοιχης καταστασης διπλα διπλα για να κανουμε τις συγκρισεις.
Αν δε το γνωστοποιησει και προσπαθησει να το πουλησει ως εχει, ειναι απατεωνας. Απλα πραγματα. Οπως αντιστοιχα καποιος που παει να πουλησει μπαλωμενο Οθωνα σε αδαη ως νομισμα problem free, τοτε ειναι επισης απατεωνας. Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 10, 2015, 10:12:21 μμ Προφανως <θεμιτη> συλλεκτικα εννοει ο Βαγγελης .
Δεν ζητα τα αυτονοητα Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: vangelis στις Ιούνιος 10, 2015, 10:15:38 μμ Αλλα οταν η παραπανω "επισκευη" κοστισε σιγουρα ενα διχιλιαρο, ο πωλητης δεν ειμαι τοσο σιγουρος οτι θα το ελεγε στον αγοραστη. Εγω θα το εβαζα στην συλλογη μου εφοσον το αγοραζα για επισκευασμενο
Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 10, 2015, 10:19:02 μμ Εχεις δικιο , μα σε αυτή την περιπτωση ο μαυραγορίτης θα ηταν ο συντηρητης όχι ο πωλητης :D :D :D
Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: vangelis στις Ιούνιος 10, 2015, 10:27:17 μμ Ο συντηρητης τη δουλεια του κανει, ποσα παλια βιβλια, εικονες, εγγραφα, ζωγραφικοι πινακες κτλ εχουν γινει σαν καινουργια μετα απο συντηρηση. Το θεμα τι αγορα υπαρχει πισω απο αυτα και ποσο θεμιτη ειναι αυτη η επισκευη σπο τους συλλεκτες.
Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 10, 2015, 10:33:52 μμ Ξερεις....... αν δειξεις την μιση του 51 π,χ την γιαγια μου θα σου πει ότι δεν κανει καλη σουπα αν την βρασει. Αν της εξηγησεις θα την πουλησει για να παρει πιτουρα για τις κοτες της.......
Φυσικα και κανει την δουλεια του ο συντηρητης ,αλλα εχει σημασια και ποσο την κοστολογεί. Από και και περα αν εσυ επιθυμεις μια διορθωση σε ένα νομισμα σου είναι ένα λογικο δικαιωμα. Πασιφανες το ότι ένα νομισμα επισκευασμενο εχει μειωμενη συλλεκτικα αξια εναντι του απειραχτου, και η τιμιοτητα παντα απαραιτητη........ Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: Smartmorpheus στις Ιούνιος 10, 2015, 10:39:09 μμ Πιστεύω οτι ειναι δικαίωμα σου εφόσον το διόρθωσες και το πείραξες για να σου αρεσει περισσότερο στη συλλογη σου.Το ανήθικο θα ηταν να το εκανε καποιος οπως αυτος που μας έδειξε ο Βαγγέλης πιο πανω που διόρθωσε το ροδιακό και το πούλησε σαν κανονικό.Εξαλλου φίλοι μου αν ο. Σωτήρης σκεφτόταν πονηρά δεν θα το εκανε θέμα εδω για την διόρθωση - επισκευή.
Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 10, 2015, 10:42:45 μμ M!!!!!! Μπα;;; Δεν ειχα καταλαβει ότι εγω κρινομαι Θοδωρα.
Παντως είναι λαθος να ξεκινα ενας συλογισμος με υποθετικη βαση..... ότι κοστισε 2000(που το ξερουμε) και με την λογικη επισης ότι ο πωλητης ΑΡΑ δεν το ειπε στον αγοραστη........ Επιπλέον δεν γνωριζω αν το πωλητης του εν λογο το πουλησε σαν απειραχτο. Εγω νομιζα ότι στο λινκ του Βαγγελη λεει ότι επεσε στα χερια του........ Από υποθεση σε υποθεση την πατε την δουλεια και δεν μου αρεσει ΚΑΘΟΛΟΥ!!! ??? Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: vangelis στις Ιούνιος 10, 2015, 10:42:53 μμ Οτι αναφορα κανω ειναι για το Ροδιακο, οχι για το μεταξωτο. Αναφερομαι για κομματια τετραψηφιας αξιας οπου το επισκευασμενο θα πονεσει αν το παρεις αργα χαμπαρι.
Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: Smartmorpheus στις Ιούνιος 10, 2015, 10:46:44 μμ Μην ψάχνετε να βρείτε παντού ενόχους και ο Βαγγέλης καλα κανει και ενημερώνει χρονια για αυτές τις καταστάσεις αλλα και ο κάθε Συλλεκτης σαν τον Σωτήρη καλα κανει και πειραματίζεται στα δικα του κομματια για να φαίνονται πιο όμορφα στο άλμπουμ.
Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 10, 2015, 10:56:14 μμ Ένα κρικο εβγαλα να εξυπηρετησω ,αντε και σας εδειξα και ένα χαρτι και εσεις πιασατε τα< θεμιτα>.
Αχ αυτος ο αγγελικα πλασμένος συλλεκτικος κοσμος ;D Να προσθεσω ακομα ότι καλο κανει στους συλλεκτες να είναι υπασμενοι να μην τρωνε τις πατατες Νομιζω η διαφορα συλλεκτη από εμπορο είναι απολυτα ευδιακριτη σε αυτους Καλο σας βραδυ από μενα Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: iapwnas στις Ιούνιος 10, 2015, 10:57:18 μμ Παντως στα χαρτονομισματα ισχυει οτι στα νομισματα... Ας μην τα πειραζουμε... Το χρωμα που αλλαζει ειναι η πατινα του και δειχνει την ηλικια του κοματιου. Αν μπορει να γινει καποια παρεμβαση μονο για να αφαιρεθουν ξενα σωματα, ουτε για να ασπρισει ουτε να καθαριστει! Ας μην ξεχναμε οτι το χαρτι ειναι δεκα φορες ποιο ευπαθες απο ενα νομισμα!
Στο ροδιακο τωρα η δουλεια απο τη φωτο ειναι εντυπωσιακη! Αν ηταν δικο μου θα το κρατουσα οπως πριν ομως... Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 10, 2015, 11:22:29 μμ Θα μπορουσα να βγαλω ένα λινκ οπου ενας φιλος αναφερει ότι κανει σωστους επαγγελματικους καθαρισμούς νομισματων (και καλα κανει ) και να ρωτησω αν είναι θεμιτο.
Θα μπορουσα επισης να ρωτησω ποσοι από σας ΔΕΝ εχετε καθαρισει ΠΟΤΕ νομισμα και αν αυτό είναι θεμιτο. Αλλα γιατι να το κανω ;; Μεγαλα παιδια ειμαστε και καταλαβαίνομαστε και τις απαντησεις τις γνωρίζουμε. Υ.Γ Και παλι ευχαριστω και χαιρομαι που σας αρεσε η δουλεια Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: μαρκος στις Ιούνιος 10, 2015, 11:23:37 μμ ο χαρος πολυ σωστα λεει οτι για να ακουμπησει καποιος πρεπει να ειναι συντηρητης εταιρειας η εμπειρος συλλεκτης αυτο τα λεει ολα,φιλε coll ισα ισα που μας ξεστραβωνεις σε τετοια θεματα και δεν πιστευω να υπαρχει η παραμικρη υπονοια προς το προσωπο σου ,μιλαμε για εμπορους που σιγουρα θα το εχουν κανει σπορ,οσο για τα συγχρονα αν και πολυ νεος στον χωρο και θα το γραφω συνεχεια αυτο και οπου κανω λαθος να με διορθωνεται παρακαλω εχω το χουι σε ολες τις βαθμιδες της ζωης και σε καθε τι νεο να γυρναω το κεφαλι στα δυτικα δηλαδη αμερικη μερια ,οτι γινεται εκει ερχεται σε 5-10 χρονια και εδω καλο η κακο,λοιπον η αμερικη στα συγχρονα βγαζει με τα τσουβαλια σλαμπακια σημερα εκανα μια ερευνα για ενα που παρελαβα μσ 66 και ειχε 5500 στην ιδια κατηγορια και αξια 7 δολλαρια,φιλος απο εδω μεσα που ασχολειτε με τα ασημενια αμερικανικα μου ειπε και πολυ σωστα οτι για να αξιζει κατι στα συγχρονα αμερικανικα πρεπει να ειναι μσ70 ουτε καν μσ69 αυτο τα λεει ολα πιστευω ,μελλοντικα εχω την αισθηση οτι ενα σλαμπαριστο μσ66 του 73 π.χ δεν θα κανει πανω απο 15ε και πολλα λεω,οντως πολυ ωραια αυτη η κουβεντα να ειστε ολοι καλα καλο ξημερωμα :) :)
Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: STYLOROC στις Ιούνιος 10, 2015, 11:47:34 μμ σωτηρη τσαμπα χαλιεσαι........εβγαλες κατι που οσοι εχουν/ειχαν την ικανοτητα να το κανουν το κραταγαν συνηθως για τον ευατο τους.ολοι καθαριζουν ολοι βαφτιζουν ολοι βουλωνουν τουλαχιστον οσοι πιανει το χερι τους η εχουν ακρες/η φιλους.η δουλεια που εκανες πχ στο φοινικα ειναι ομορφη.αλλα την εβγαλες σε κοινη θεα ;) και καλα εκανες
δε στην "ειπε" ουτε ο θοδωρης ουτε ο βαγγελης.....ταπεινη μου αποψη.για αυτο σου λεω τσαμπα χαλιεσαι. στελιο θα το κρατουσες οπως πριν γιατι εισαι πρεζακι :P αλλα αμα ηθελες να το πουλησεις? γενικα μιλωντας οχι σαν στελιος,οταν τα σλαμπ στα χαρτια ειναι ελαχιστα Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: NIKOS-50 στις Ιούνιος 10, 2015, 11:48:23 μμ Coll πολύ ωραια δουλεια. Πες μας κατι ακομα αν θελεις, για τον τροπο που το εκανες.
Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: μαρκος στις Ιούνιος 11, 2015, 12:27:34 πμ εγω παντως τα ξαναδιαβασα ολα τα σχολια 10 φορες και δεν υπαρχει πουθενα καμμια υπονοια ???
ουτε καν πλαγιομπηχτη ,πως προκυπτει το συμπερασμα οτι υπονοηθηκε κατι ;;γιατι να χαλιεσαι φιλε μου ισα ισα εχεις ταλεντο και μαλιστα μεγαλο και μπραβο σου ξανα :) Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 11, 2015, 12:40:50 πμ σωτηρη τσαμπα χαλιεσαι........εβγαλες κατι που οσοι εχουν/ειχαν την ικανοτητα να το κανουν το κραταγαν συνηθως για τον ευατο τους.ολοι καθαριζουν ολοι βαφτιζουν ολοι βουλωνουν τουλαχιστον οσοι πιανει το χερι τους η εχουν ακρες/η φιλους.η δουλεια που εκανες πχ στο φοινικα ειναι ομορφη.αλλα την εβγαλες σε κοινη θεα ;) και καλα εκανες Η ευθυτητα εχει και κοστος στις μερες μας.......δε στην "ειπε" ουτε ο θοδωρης ουτε ο βαγγελης.....ταπεινη μου αποψη.για αυτο σου λεω τσαμπα χαλιεσαι. στελιο θα το κρατουσες οπως πριν γιατι εισαι πρεζακι :P αλλα αμα ηθελες να το πουλησεις? γενικα μιλωντας οχι σαν στελιος,οταν τα σλαμπ στα χαρτια ειναι ελαχιστα Oχι δεν μου την ειπαν απλα προσπαθω να βαλω στα πραγματα την σωστη διασταση. Να μην μπερδευεται το θεμιτο συλλεκτικα με το θεμιτο ηθικα. Το πρωτο είναι υποκειμενικο το δευτερο δεν χρειαζεται να το συζητάμε ως πασιφανες. Γνωριζω καλα και εγω και εσεις ότι ακομα και οι οχι πολυ ψαγμένοι(ποσο μαλλον οι πολύ) γνωριζουν πως να καθαριζουν τα νομισματα-χαρτια τους και ενιοτε το πρατουν και το βρισκουν και θεμιτο. Ο μονος θεμιτος λοιπον (αφου κολησαμε στη λεξη,γιατι ισως υπαρχουν και αλλοι λογοι) λογος που δεν το κανουν ποτε κοινη θεα και δεν θελουν να δινουν λεπτομέρειες είναι φανταζομαι οχι για να μην μαθουν οι νεωτεροι να καθαριζουν σωστα ,αλλα για να μην βελτιωσουν οι επαγγελματιες κακοι πωλητες που πουλουν καθαρισμενα τις τεχνικες τους. Διαφορετικα είναι πασιφανες ότι είναι καλο και σωτηριο για τους νεοτερους να μαθουν να καθαριζουν σωστα τα αποκτηματα τους ώστε να παψουν να αγοραζουν τα κακως καθαρισμένα. Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 11, 2015, 02:22:40 πμ θεμιτός -ή -ό [θemitós] Ε1 : ANT αθέμιτος. 1. που τον επιτρέπουν οι νόμοι και τα έθιμα· δίκαιος: Xρησιμοποίησε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να πλουτίσει. 2. σύμφωνος με το νόμο, νόμιμος: ~ ανταγωνισμός. Θεμιτό δικαίωμα. Είναι θεμιτό να
Είναι θεμιτό να υπερασπίζεσαι με κάθε μέσο την υπόληψή σου.
[λόγ. < αρχ. θεμιτός] http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%84%CF%8C%CF%82&dq= (http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%84%CF%8C%CF%82&dq=) Για τους συντηρητες πρέπει η επέμβαση να διαφέρει λίγο για να ξεχωρίζει από το αυθεντικό... Ποτέ δεν συμφώνησα βέβαια αλλά έπρεπε να ακολουθήσω τους κανόνες... Δυστυχώς ισχύει παντού! Και στην ελαιογραφια ( άκουσον άκουσον! Ελαιογραφια με μπαλώματα!)... Το έχουν γενικεύσει. Η επέμβαση να είναι ένα τόνο ανοιχτότερη από το αυθεντικό. Και όχι αναπαραγωγή μοτίβων... Είναι εμφανείς οι συμπληρώσεις γιατί όπως είπα κι εχθές "με αναγκάσανε"!!! Και ΔΕΝ με άφησαν να συμπληρώσω τα γράμματα όπου έχουν σβηστεί... Μεταξύ μας... σταμάτα να το λες αυτό, γιατί μπορεί να έχεις σοβαρά μπλεξίματα... Και δεν εννοώ μπλεξίματα με τον Νόμο ή με την επιστημονική κοινότητα. Από αυτούς κάπως θα ξεμπλέξεις. Έτσι και σε πάρουνε πρέφα οι συλλέκτες ότι "αποκαθιστάς" νομίσματα (με τον τρόπο που θέλεις), δεν σε ξεπλένει τίποτα, χεχε... Για να "μπλέξεις" με νόμο ή συντηρητές πρέπει να το κάνεις επαγγελματικά... Εγώ ασχολούμαι μόνο με τα δικά μου αντικείμενα! Σε αυτά δεν τους πέφτει λόγος τι κάνω!!! :) Ούτε και στους συλλέκτες! Από την άλλη, καλό είναι να πειραματιστείς, ώστε να ξέρεις πώς είναι ένα "πειραγμένο" νόμισμα ή χαρτονόμισμα, ώστε να μην μπορούν να σε καροϊδέψουν στο μέλλον. Συμφωνείς coll; Τη θυμάσαι την απάντησή σου; Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: vangelis στις Ιούνιος 11, 2015, 08:39:16 πμ Δεν μ'αρεσει να αφηνω οποιαδηποτε υπονοια, αλλα το θεμιτο πηγαινε ξεκαθαρα στο Ροδιακο (και γιαυτο το εδειξα). Ειναι δηλαδη σωστο σ'ενα τοσο πυροβολημενο και διαλυμενο χαρτονομισμα να κανεις τετοιου μεγεθους επεμβασεις. Επι την ευκαιρια τετοιες παρεμβασεις μπορεις να τις διακρινεις ευκολα με υπεριωδες φως, τα μπαλωματα θα ξεχωριζουν, οπως και το χαρτονομισμα θα παρει ενα εντονο φως λογω των λευκαντικων παραγοντων. Επισης αν το βαλετε κοντρα στο φως θα φανουν οι μικρες επικαλυψεις που θα εχει το μπαλωμα πανω στο κανονικο χαρτονομισμα, θα φαινεται μια ανεπαισθητη σκια στο σημειο αλληλοεπικαλυψης. Αν εχετε ολοκληρα δεκαρικα με τα δυο ΝΝ ή Ηπειροθεσσαλιας ελεγξτε τα στο φως, κυκλοφορουν κολλημενα μισα για ολοκληρα, και ενα μαλιστα πιστοποιημενο.
Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: Valeroi στις Ιούνιος 11, 2015, 09:54:13 πμ Δε ξέρω γιατί κάποιοι το πάνε στο θεμιτό. Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να μιλάμε για μια δημοπρασία για ένα συλλεκτικό αντικείμενο που θα το αποκτήσετε με μερικά χιλιάδες ευρώ και δε θα το δείτε απο κοντά? Οπου θα δείτε τα μπαλώματα που λέει και ο συνφορουμήτης πιο πάνω? ή οτιδίποτε άλλο?
Ο καθένας μας μπορεί να έχει αγοράσει κάτι που μπορεί να μην ξέρει οτι έχει καθαριστεί πολύ παλιότερα (μιλάμε για καλή συντήρηση) και σήμερα που έχουν περάσει τα χρόνια πάλι να δείχνει ωραία τις πατίνες του. Θέλετε να μου πείτε οτι κάτι φοβερές νομισματάρες πανάκριβες που βλέπουμε απο δημοπρασίες του εξωτερικού δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ και έχουν μείνει απο το 1800 έτσι και φαίνονται λές και είναι σε slab απο τη πρώτη μέρα κυκλοφορίας του? Η συντήρηση όσο γίνεται καλά και δεν αλλάζει την σύσταση και την υπόσταση του αντικειμένου καλά γίνεται γιατι αν δεν γινόταν κάποια κομμάτια θα είχαν χαθεί. Πιο πολύ αυτο που πειράζει νομίζω οτι είναι το οτι μπορεί να υπάρχει ένα αίσθημα οτι μας έπιασαν κορόιδο αν αγοράσουμε κάτι που έχει συντηρηθεί παρά το αν είναι ωραίο ή όχι κομμάτι για τη συλλογή μας. Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 11, 2015, 10:17:18 πμ @vangelis
Χμμμ... νομίζω ότι κάνεις δύο ερωτήσεις σε μία. :-) Η μία ερώτηση είναι αν είναι θεμιτό, δηλαδή νόμιμο, δίκαιο, σύμφωνο με τα έθιμα. Όσον αφορά τον νόμο, η απάντηση είναι σαφής. Η αποκατάσταση πρέπει να είναι σε διαφορετικό χρωματικό τόνο (διαφορετικό χρώμα) και χωρίς να συμπληρώνει τα σχέδια, τα γράμματα κλπ. Δηλαδή, πρέπει να φαίνεται ότι είναι αποκατεστημένο και να φαίνεται και πού είναι αποκατεστημένο. Αλλιώς, κινδυνεύει κανείς να κατηγορηθεί για απάτη. (Είναι κάτι ανόλογο με τα αντίγραφα, που θα πρέπει να έχουν κάποια επισήμανση ή κάποιες έντονες διαφορές.) Η άλλη ερώτηση αφορά τα "έθιμα" (που λέει ο Τριανταφυλλίδης). Δηλαδή, αν οι συλλέκτες ενδιαφέρονται, αρέσκονται κλπ για αποκαταστημένα συλλεκτικά είδη. Η ερώτηση αυτή θα μπορούσε να έχει τη μορφή: "Πόσα θα δίνατε για το αποκαταστημένο σε σχέση με το αρχικό; Θα δίνατε τα ίδια λέφτά, περισσότερα ή λιγότερα; Και πόσα περισσότερα ή λιγότερα;" Η δεύτερη ερώτηση θα μπορούσε να μοιάζει με μια ερώτηση για καθαρισμένα νομίσματα. Και σίγουρα η απάντηση εξαρτάται από τον τρόπο της παρέμβασης/καθαρισμού/αποκατάστασης. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και κάποιες προεκτάσεις. Στο σπίτι του (κατ΄ιδίαν) ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει, δεν μπορείς να τον ελέγξεις. Εκτός αν είσαι αστυνομικός και έχεις εισαγγελικό ένταλμα. (Μετάφραση: Έτσι και γίνει καμία "στραβή", μπορεί να βρεις τον μπελά σου από εκεί που δεν το φαντάζεσαι. Τι είδους "στραβή"... μπορούμε να γράψουμε μυθιστορήματα ολόκληρα...) Θα αναφέρω άλλη προέκταση με παράδειγμα: Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν αντίγραφα νομισμάτων. Αντίγραφα επισημασμένα ή με έντονες διαφορές από τα πρωτότυπα, όπως είναι το σωστό και θεμιτό, αλλά και αντίγραφα που προσπαθούν να μιμηθούν το πρωτότυπο όσο καλύτερα μπορούν. Τα τελευταία είναι σαφές ότι είναι (ψιλο)παράνομα. Υπάρχει όμως "αγορά" (δηλαδή πελάτες) για τα αντίγραφα; Και για τα θεμιτά και για τα "λιγότερο θεμιτά"; (Όπως θα έλεγε ο Χάρρυ Κλυνν: "Δρόμοι της Αθήνας γεμάτοι γαλιάντρες, κρυφές, δηλωμένες και εγχειρισμένες...") < χωρίς παρεξήγηση, ελπίζω. Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 11, 2015, 10:24:27 πμ @Valeroi
Θα μου επιτρέψεις να σχολιάσω ότι άλλο συντήρηση, άλλο αποκατάσταση. Ο vangelis μιλάει για αποκατάσταση και το αντίστοιχο στα κέρματα είναι οι τρύπες. Ο coll, αν κατάλαβα καλά, ψάχνει να βρει τα όρια καθαρισμού-συντήρησης-αποκατάστασης. Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 11, 2015, 01:50:29 μμ Οσο αφορα το Ροδιτικο.
Καποιος θα το προτιμουσε ως ηταν άλλος σε σκουρα αποχρωση αλλα με συμπληρωμενες τις γωνιες στο αυτό χρωμα , ισως άλλος καθαροτερο και ας ηταν τρυπιο. Ολοι όμως θα το ζαχαρωναν αν η επισκευή ανεβασε την αξια του........... Κατά τα αλλα το αρθρο μπορει να ηθελε να αναδειξει ένα πιθανο πρόβλημα αλλα ηταν πολυ φτωχο και γενικολογο μεχρι παρερμηνιας. Και να ρωτησω το εξης. Από ποτε τα νομισματα ή ότι, που στελνονται σε εταιριες για βελτιωσεις , αυτο μειωνει την αξια τους απαραιτητα;; Και από ποτε ο ιδιοκτητης δεν εχει δικαιωμα να το πουλήσεις μετα την επιστροφη του περισσοτερο αν αυτο αξιζει;; Γι αυτό μιλησα για καλες και κακες επισκευες. Θα χαιρομουν λοιπον να μου ελεγε κανεις ότι κατεστρεψα το πενηνταρι και ευχαρίστως θα το εβαζα διπλα σε ένα δικο του να μου εξηγησει το γιατι. Η πιστη μου περιληπτικα συμπεριλαμβάνεται στα παρακατω και φυσικα δεν είναι κανεις υποχρεωμένος να την ασπαστει. Η συντηρηση ή επισκευή κρινεται εκ του αποτελέσματος και μονο και δεν χωρα γενικεύσεις για να μην χανεται η μπαλα. Γενικα δεν πρεπει να μειωνει την συλλεκτικη και πιθανον οικονομικη αξια αλλα να την ανεβαζει διαφορετικα θα λεγοταν καταστροφή και όχι συντηρηση. Είναι λαθος να ακυρώνουμε και να δαιμονοποιουμε τις οποιες βελτιωσεις απλα και μονο γιατι καποτε τυχαμε αντικειμενο εκμεταλευσης από μια κακη και όχι στην τιμη της αγορα. Και τελος ο μονος που μπορει να προστατευσει τον συλλεκτη είναι ο ιδιος του ο εαυτος μεσω της γνωσης . Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 11, 2015, 02:12:53 μμ Εγώ θα συμπλήρωνα: Ποιος ορίζει τις προδιαγραφές (του τι είναι βελτίωση και τι είναι βλάβη);
(Καταρχήν, ο νόμος, στο μέτρο που θεωρεί ο νομοθέτης ότι... του πέφτει λόγος.) Στη συνέχεια ποιος τις ολοκληρώνει; - Οι εταιρείες πιστοποίησης; - Η συλλεκτική κοινότητα; - Η ακαδημαϊκή κοινότητα των συντηρητών; - Η αγορά; Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: haros στις Ιούνιος 11, 2015, 02:56:39 μμ Τα συλλεκτικα νομισματα (οχι τα αρχαια) δεν ειναι ακριβα εργα τεχνης η αρχαια μνημεια , οπου οι τροποι παρεμβασης για συντηρηση η αποκατασταση ακολουθουν αυστηρους κανονες και γινονται αντικειμενο διεθνων επιστημονικων συνεδριων κλπ, ειναι ιδιωτικα αντικειμενα που ο μονος "μπουσουλας" για το τι ειναι αποδεκτο η οχι ειναι πρωτιστα η αποψη των δυο μεγαλων εταιρειων πιστοποιησης και μετα η αποψη του καθε συλλεκτη χωριστα, και σιγουρα η πλειοψηφουσα αποψη σε μια συλλεκτικη κοινοτητα.
Αλλωστε και οι εταιρειες αποδεχονται καποιους τροπους π.χ. συντηρησης και καθαρισμου και καποιους οχι, αφουγκραζομενες την επικρατουσα, καθε εποχη, αποψη της διεθνους συλλεκτικης κοινοτητας. Για το θεμα των πολυ δραστικων παρεμβασεων οπως π.χ. το μπαλωμα τρυπων, τα πραγματα ειναι πιο ξεκαθαρα. Ενα μπαλωμενο νομισμα, ειτε αριστοτεχνικα ,ειτε ατσουμπαλα, θεωρειται νομισμα σακατεμενο και αναλογα πληρωνεται στην συλλεκτικη αγορα. Εαν το μπαλωμα ειναι αριστοτεχνικο, πληρωνεται καπως ακριβοτερα απο ενα τρυπιο. Εαν ειναι κακομπαλωμενο, πληρωνεται σαν να ειναι τρυπιο. Το προβλημα ξεκιναει οταν η δουλεια ειναι τοσο επαγγελματικη και τελεια που θα μπορουσε να ξεγελασει καποιον πιθανο αγοραστη.(οχι απαραιτητα τελειως ασχετο). Γιατι δεν ειναι δυνατον να μπαινει καποιος σε δικη προθεσεων του παραγγελοντος την επισκευη, μπορει να το θελει για να το εχει ομορφο στην συλλογη του, μπορει να το θελει για να ξεγελασει καποιον αλλον, μπορει στο μελλον εαν το πουλησει να το λεει οτι ειναι επισκευασμενο, μπορει και οχι. Ενα νομισμα υπηρχε και θα υπαρχει πριν και μετα τον οποιοδηποτε κατοχο του και η μοιρα ολων των συλλογων (πλην αυτων που καταληγουν στα μουσεια) ειναι να διαλυονται για να σχηματιζονται καινουργιες. Επομενως την μοιρα, μεσα στον χρονο, ενος αριστοτεχνικα μπαλωμενου ( η και tooled) νομισματος κανεις δεν μπορει να την προδιαγραψει. Συμφωνω με τον φιλο coll οτι οι απαντησεις σε τετοιου ειδους ερωτηματα ειναι πολυπλοκες και δεν ειναι ασπρο-μαυρο. Επισης συμφωνω οτι ειναι καθηκον του συλλεκτη να επιζητα την αποκτηση γνωσης, ετσι ωστε να γνωριζει τι ακριβως παιρνει, ποσο θα δωσει και γιατι. Υ,Γ, δεν ειχα δει το προηγουμενο ποστ του Σακ πριν γραψω αυτο, αλλα ,κατα συμπτωση, νομιζω οτι απαντα στα ερωτηματα. Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: iapwnas στις Ιούνιος 11, 2015, 04:52:51 μμ Ανοιγετε παλι μια συζητηση χωρις τελος... :) Σε καποιους αρεσει ενα συντηρημενο κοματι σε αλλους οχι... Καποιοι ισως δινουν χρηματα αλλοι οχι... Προσωπικες επιλογες του καθενος...
Το πενηνταρι αφου ρωτας δεν ξερω πως δειχνει κοντρα στο φως. Δειχνει αφυσικο? Φαινονται παναδες? Η φωτο δειχνει οτι καθαριστηκε απο τους λεκεδες αλλα στην υφη πως ειναι? Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: Valeroi στις Ιούνιος 11, 2015, 06:29:52 μμ Δε θα καταλήξει σε κάποιο πόρισμα η συζήτηση αλλα είναι ωραίο να γίνεται. ;D
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον haro, οι 2 μεγάλες εταιρείες πιστοποίησης κατα μεγάλο ποσοστό σχηματίζουν άποψη στο συλλεκτικό κοινό αφού το αφουγράζονται. Κατα συνέπεια για όσους είναι συλλέκτες τα όρια τα βάζουμε εμείς και ο καθένας μας ξεχωριστά και οι 2 μεγάλες εταιρείες μιας και δεν είμαστε μουσεία να ακολουθούμε την ακαδημαική κοινότητα Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 11, 2015, 06:52:09 μμ Δε θα καταλήξει σε κάποιο πόρισμα η συζήτηση αλλα είναι ωραίο να γίνεται. ;D Σίγουρα. Βοηθάει να διαμορφώσουμε άποψη. Μόνο που... πάλι στα "ντόπια και ξένα μονοπώλια και στους εγχώριους λακέδες τους" θα ξαναγυρίσουμε. :-) Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον haro, οι 2 μεγάλες εταιρείες πιστοποίησης κατα μεγάλο ποσοστό σχηματίζουν άποψη στο συλλεκτικό κοινό αφού το αφουγράζονται. Κατα συνέπεια για όσους είναι συλλέκτες τα όρια τα βάζουμε εμείς και ο καθένας μας ξεχωριστά και οι 2 μεγάλες εταιρείες μιας και δεν είμαστε μουσεία να ακολουθούμε την ακαδημαική κοινότητα Συμφωνώ κι εγώ ότι έτσι είναι η πραγματικότητα, αλλά... κάτι σε "διαπλεκόμενα" μού φέρνει η φάση. ;-) ΥΓ. Αν παρεξηγήθηκε κανείς με τη λέξη "λακέδες", ζητάω συγγνώμη. Ελπίζω ότι ο αστεϊσμός είναι... προφανής. Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 11, 2015, 07:19:04 μμ Συγνωμη Στελιος αν θυμαμαι καλα.
Δυστυχως η πρωτη φωτο δεν είναι δικη μου αλλα από την μηχανη το πρωτου ιδιοκτητη. Το χαρτι δεν εχει αλλοιωθεί σε υφη,και το χρωμα είναι ομοιομορφα καλο. Αλλωστε δεν ηταν και αδιορθωτο χρεπι απλα είχε καποια προβληματάκια........... Διπλα σε ένα au που εχω στεκει καλα. Κριμα που οι αποστασεις είναι μεγαλες .Τετοια μικροπράγματα δινουν φως σε αναζητήσεις και γινονται αφορμή για γνωριμίες και ενδιαφερουσες συζητήσεις. Ευχαριστω Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: haros στις Ιούνιος 11, 2015, 07:25:45 μμ Τωρα δεν σε καταλαβαινω...
Ποια διαπλεκομενα και ξενοι και ντοπιοι παραγοντες και μονοπωλια κλπ?? Πριν την καθιερωση των πιστοποιησεων υπηρχε τελεια αναρχια στον χωρο, ο καθενας οτι ηθελε ελεγε και πουλουσε. Οι πιστοποιησεις ξεκινησαν για αυτον ακριβως τον λογο, για την προφυλαξη των συλλεκτων, απο την ΑΝΑ. Δεν υποκρυπτονταν κανενα συμφερον, ουτε καποια προσπαθεια καθοδηγησης. Στην αρχη οι εταιρειες δεν πιστοποιουσαν καν τα ακαταλληλως καθαρισμενα, τα εστελναν πισω σε σακουλακια. Καποια στιγμη συνειδητοποιησαν οτι πολλοι συλλεκτες θελουν και καθαρισμενα η προβληματικα, αρκει να το ξερουν οτι ειναι τετοια και να τα πληρωνουν σε φτηνοτερη τιμη. Καθιερωσαν λοιπον τον ορο "detaιls" για νομισματα με διαφορα προβληματα. Δεν χρειαζεται να "κατευθυνουν" καπου το κοινο, αφουγκραζονται τις αναγκες του και ανταποκρινονται. Το ιδιο και με το (σωστο) ντιπαρισμα, επειδη πολλοι συλλεκτες θεωρουν οτι ειναι απαραιτητο σε καποιες περιπτωσεις, οι εταιρειες το αποδεχτηκαν και απλως χαμηλωνουν λιγο τον βαθμο στα ντιπαρισμενα. Αν στο μελλον οι συλλεκτες θεωρουν οτι πρεπει να πληρωνουν για ενα νομισμα με προβληματα οσο ενα χωρις, οι εταιρειες απλως θα παψουν να τα διαχωριζουν γιατι δεν θα υπαρχει αναγκη να το κανουν. Οι εταιρειες φυσικα ειναι ιδιωτικες και αποσκοπουν στο κερδος, αλλα αυτο δεν αναιρει το γεγονος οτι εχουν δωσει λυση σε χρονια προβληματα του συλλεκτισμου και γιαυτο εχουν παγκοσμια αποδοχη. Αν θελουμε να μιλησουμε για μονοπωλια και διαπλεκομενα και "κατευθυνσεις"στην Ελλαδα, θα επρεπε να μιλησουμε για οσους λυμαινονταν τον χωρο του συλλεκτικου νομισματος και τις πρακτικες τους. Και αυτο δεν εχει να κανει ουτε με "πιστοποιημενα", ουτε με raw, ουτε με εταιρειες. Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 11, 2015, 08:05:33 μμ Να σου πω... Εσύ υποστηρίζεις μια άποψη ξεκάθαρα και από όσο αντιλαμβάνομαι το κάνεις χωρίς υστεροβουλία. Εγώ έχω κάποιες επιφυλάξεις, αλλά δεν εέχει νόημα να ανοίξουμε (πάλι) αυτή τη συζήτηση.
Θα μπορούσα να πω: "Καλά τα λέει ο haros, αλλά... ίσως να μην είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί να έχει απόλυτο δίκιο, αλλά μπορεί σε δυο-τρία σημεία να κάνει λάθος." Πιο συγκεκριμένα (σε λίγο) Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 11, 2015, 09:12:23 μμ Θα μπορούσα να πω: "Καλά τα λέει ο haros, αλλά... ίσως να μην είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί να έχει απόλυτο δίκιο, αλλά μπορεί σε δυο-τρία σημεία να κάνει λάθος." Πιο συγκεκριμένα (σε λίγο) Θα το θέσω αλλιώς: Αν είναι έτσι όπως τα λες, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οπότε, καλύτερα να έχεις απόλυτο δίκιο και οι επιφυλάξεις μου να μην έχουν ουσία. Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: haros στις Ιούνιος 11, 2015, 09:24:27 μμ Γιωργο δεν υπαρχει χωρος η καταστασεις διχως προβληματα.
Το μειζον ειναι εαν η τωρινη κατασταση ειναι καλυτερη η χειροτερη απο την προηγουμενη. Για ποιους? Μα για τους πολλους. Μπορω να αναλυω επι ωρες καποια υπαρκτα μειονεκτηματα των πιστοποιησεων η καποιων εμπορικων πολιτικων κλπ. Για εμενα ομως η παλαντζα γερνει απελπιστικα στα υπερ. Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 11, 2015, 11:11:13 μμ Υπάρχει ένα μονοπωλιακό καθεστώς, το οποίο "ενέχει" κάποιους κινδύνους. Επίσης, αυτή η διαλεκτική σχέση αγοράς-εταιριών (δηλ. το "αφουγκράζονται το συλλεκτικό κοινό") "ενέχει" τον κίνδυνο να οδηγήσει σε έλεγχο της κατάστασης από κάποιους μεγαλεμπόρους. Μπορεί αυτοί οι κίνδυνοι να υπάρχουν μόνο στο μυαλό μου ή μόνο στη θεωρία, κανένα πρόβλημα.
(Το "λακέδες" το έγραψα μόνο για την πληρότητα του αστείου, δεν είναι "καρφί". Το ίδιο ισχύει και για τα ντόπια μονοπώλια, αφού εδώ έχουμε να κάνουμε μόνο με ξένα μονοπώλια.) (Πιο αναλυτικά, για όσους αρέσκονται στα σεντόνια.) Έχουμε διαφορετική οπτική στο θέμα. Είχα γράψει με μια άλλη αφορμή ότι η αμερικανική οπτική οδηγεί σε διαφορετική αξιολόγηση των νομισμάτων. Εσύ θεωρείς ότι είναι πληρέστερη από τις "άλλες" οπτικές. Εγώ λέω ότι είναι διαφορετική. Εδώ θα πρόσθετα ότι και η οπτική των χαρτονομισματάδων είναι διαφορετική από την οπτική των νομισματάδων. Επίσης, σε μια συζήτηση για κρητικά χαρτονομίσματα, είχα γράψει ότι "θα χρειαζόταν κλίμακα 300 βαθμών για τα κρητικά", καθώς ένα XF μπορεί να κοστίζει από 200 έως 500 ευρώ (ας πούμε). Άρα η κλίμακα των 70 βαθμών δεν λύνει το πρόβλημα, απλώς επιβάλλει την αμερικανική οπτική. Τέσπα, για να καταλήξω. Σύμφωνα με την αμερικανική κοσμοθεωρία, μια "ιδανική" αγορά αυτοδιορθώνεται και επομένως λειτουργεί άριστα (όπως περίπου το περιγράφεις). Σύμφωνα με την (κεντρο)ευρωπαίκή κοσμοθεωρία η ιδανική αγορά υπάρχει μόνο στη θεωρία, άρα πάντα θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για τυχόν "στρεβλώσεις". Το μονοπωλιακό καθεστώς των δύο μεγάλων εταιριών αυξάνει τις πιθανότητες στρεβλώσεων κλπ. Μπορεί να έχεις δίκιο και η αγορά αυτή να λειτουργεί (σχεδόν) άριστα, οπότε οι κίνδυνοι που περιγράφω να είναι μόνο θεωρητικοί. ΟΚ, ας τους έχουμε υπόψη μας μόνο ως θεωρητικούς κινδύνους. :-) Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: haros στις Ιούνιος 12, 2015, 01:21:23 πμ Σε ιντριγκαρει το γεγονος οτι ειναι αμερικανικες και δυο, θυμιζουν ισως κοκα και πεπσι κολα..
Δεν ειναι ακριβως μονοπωλιο, υπαρχουν και 2 αλλες καλες αμερικανικες μια σκαλα κατω, μια πολυ αξιοπιστη Καναδεζικη (για συγκεκριμενα νομισματα ομως) και οι Αγγλοι κατι παλευουν με μια δικη τους. Η επενδυση για να αποκτησει κυρος παγκοσμιο μια εταιρεια πιστοποιησης ειναι της ταξης των εκατονταδων εκατομμυριων δολλαριων, οποτε απλως υπαρχουν οσες εταιρειες σηκωνει η αγορα. Αν καποιος που διαχειριζεται πολυ χρημα μυριστει οτι σηκωνει και τριτη και τεταρτη κλπ, θα ριξει τα λεφτα που χρειαζονται και θα την φτιαξει, ετσι λειτουργουν οι αγορες. Ποια αλλη επιλογη υπαρχει? Τοπικες (ισως κρατικες - Παναγια μου) εταιρειες-οργανισμοι πιστοποιησης?? Και ετσι να γινει, παλι για μονοπωλειο (του αισχιστου ειδους αυτη την φορα) θα μιλαμε και οι οποιοι κινδυνοι διαφθορας-συναλλαγης -επηρεασμου απο ντοπιους μεγαλεμπορους κλπ πολυ-πολυ μεγαλυτεροι. Εξαλλου, εγω τουλαχιστον, πιο πολυ θα εμπιστευομουν τον Αμερικανικο κολοσσο για την αξιολογηση ενος Ρωσικου νομισματος απο π.χ. την εταιρεια -οργανισμο πιστοποιησης στην Ρωσσια του Πουτιν η ενος Ζουαζιλανδικου στην Ζουαζιλανδη. Ισως εμπιστευομουν μια μεγαλη και σοβαρη Γαλλικη για τα Γαλλικα νομισματα,ο.κ., ας την φτιαξουν, δεν τους εμποδιζει κανεις. Αλλη επιλογη ειναι να μην υπαρχουν καθολου εταιρειες πιστοποιησης και να γυρισουμε στο παρελθον, αποψεις ειναι αυτες. Για τα υπολοιπα θελει μεγαλο σεντονι, αλλη φορα, γιατι απο τα πολλα σεντονια στο τελος θα απλωσουμε μπουγαδα.. ;D Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 12, 2015, 09:26:10 πμ Καταρχήν η υπόθεση μου θυμίζει περισσοτερο το θέμα των υπολογιστών, την Apple, την IBM, την Intel, τη Microsoft.
Το θέμα της πιστοποίησης δεν το κατέχω καλά, δεν είναι από τα κύρια ενδιαφέροντά μου, για αυτό και είμαι επιφυλακτικός. Ένα παράδειγμα παρέμβασης (κρατικής ή από άλλον θεσμό) θα μπορούσε να είναι το θέμα της συντήρησης. Δεν ξέρουμε πώς συντηρούν τα νομίσματα αυτές οι εταιρείες. Δεν είναι απαραίτητο να φτιαχτούν περισσότερες εταιρείες πιστοποίησης. Μπορεί απλώς να υποχρεωθούν να δημοσιοποιήσουν τις προδιαγραφές συντήρησης. Έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να απευθυνθεί σε έναν επαγγελματία συντηρητή και να του ζητήσει "συντήρηση κατά PCGS". Ή... να υποχρεωθούν να δέχονται νομίσματα σε πλαστικά "flips" από βινύλιο ή πολυεστέρα και όχι μόνο από mylar που πουλάνε οι ίδιες. :-) Πάντως, αυτό που μου προκαλεί "φαγούρα" εξαρχής είναι η έλλειψη επαφής με την ακαδημαϊκή κοινότητα στο θέμα της συντήρησης. Δεν "μου κολλάει" αυτό. Αλλά δεν το έχω ψάξει και... δεν ξέρω... Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: yiorgos131313 στις Ιούνιος 12, 2015, 10:38:00 πμ Συγχαριτηρια φιλε coll για την καταπλικτικη δουλεια που εκανες , δειχνει έναν ανθρωπο με αγαπη για αυτό που κανει .Διαβασα όλα τα ποστ και ειδα ο καθενα ς εχει την αποψη του για το αποτελεσμα . Πες μου εσυ το εκανες ?? ως επιστήμονας να δεις αν τα καταφέρνεις ?? ως συλλεκτης να τελειοποιήσεις ένα χαρτονόμισμα ?? ναι ολοι κατι εχουμε να πουμε αλλα αν το στελναμε για πιστοποιηση θα φαινονταν η επεμβαση που του εκανες όμως φαινετε στα νομισματα??
Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: yiorgos131313 στις Ιούνιος 12, 2015, 10:40:49 πμ Μηπως η στζητηση πρεπει να μεταφερθη εδώ
http://steki-syllekton.gr/index.php?board=84.0 (http://steki-syllekton.gr/index.php?board=84.0) ώστε να μην χαθει στο σωρο>> Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 12, 2015, 01:57:25 μμ Kαλησπερα Γιωργο
Γιωργο γνωρίζεις ως συλλεκτης τα συναισθηματα των ανθρωπων που εχουν μια ιδιαιτερη αγαπη στο παρελθον και την ιστορια. Αυτων που τους συγκινει ο χρονος που περνα και φθειρει πραγματα και ανθρώπους. Σιγουρα αυτό που κανω θα ηθελε να το κανει οποιοσδηποτε θελει να βοηθησει να συντηρηθουν αντικείμενα παλια πασης φυσεως που δεν καταφεραν να ξεγελασουν οσο θα επρεπε τον χρονο. Δεν ασχολουμαι μονο με συντηρήσεις του είδους αλλα και με αρκετα αλλα ειδη που την εχουν αναγκη και προσπαθω να το κανω σωστα, χωρις η πασης φυσεως επεμβαση να θεωρηθεί καταστροφή συμφωνα παντα με τα γενικα κρητηρια που αφορουν ξεχωριστα κάθε ειδος , και φυσικα τα δικα μου. Αυτό ηταν απλα ένα παράδειγμα πανω σε ένα συγκεκριμενο ειδος με συγκεκριμενη ποιοτητα χαρτιου. Δεν είμαι επαγγελματιας το κανω για μενα και ενιοτε για φιλους που εκτιμω Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: gerta στις Ιούνιος 17, 2015, 07:14:38 μμ Σωτήρη άλλη μια τρομερή δουλειά.
Τέχνη.Διδάσκεται ; Τίτλος: Απ: ???????? Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 17, 2015, 08:06:37 μμ Kαλησπερα Τασο, ευχαριστω
Αποφασισε εσυ τιποτα καλοκαιρινες διακοπες κατά δω , και αν βρεις χρονο για σεμινάρια σφυρα μου κλεφτικα :D :D :D |