Τίτλος: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επενδ Αποστολή από: lucky_louk στις Ιούλιος 24, 2014, 07:55:15 μμ Πριν από 20 χρόνια σε μια ανύποπτη στιγμή, άνοιξα ένα συρτάρι του γραφείου του πατέρα μου και ανακάλυψα μερικά Ελληνικά νομίσματα της δεκαετίας του 60. Αμέσως με κυρίευσε μια ακατανίκητη έλξη. Έπρεπε να μάθω την ιστορική σημασία και την αξία τους.
Έτσι ξεκίνησε ένα ταξίδι που κράτησε χρόνια. Ασταμάτητα συγκέντρωνα πληροφορίες, διάβαζα βιβλία και έψαχνα πηγές ανακαλύπτοντας ένα νέο θαυμαστό κόσμο με πολλές συγκινήσεις. Άρχισα τη συλλογή νομισμάτων Ελληνικών μα και ξένων. Η χρονική συγκυρία ήταν τέλεια! Στις αρχές του 21ου αιώνα το Ελληνικό νόμισμα και η αγορά των συλλεκτικών στην Ελλάδα, γνώριζε μια απίστευτη άνθηση... όλα συνέκλιναν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι τελευταίες στιγμές της δραχμής, λίγο πριν από την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, η επερχόμενη Ολυμπιάδα του 2004 που έστρεφε το παγκόσμιο ενδιαφέρον προς τη χώρα μας, η ανάπτυξη της χρήσης του διαδικτύου που έφερε τον κόσμο σε επαφή με αγοραστικές πηγές, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους. Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού εξασφάλιζαν ρευστό στην αγορά και η ανάπτυξη στην χώρα ήταν σημαντική, όλοι ζούσαμε πολύ καλύτερα από ότι σήμερα! Έτσι και αφού υπήρχε το περιθώριο για πολυτέλειες ή επενδύσεις, αρκετά χρήματα στράφηκαν προς την συλλεκτική αγορά δημιουργώντας μια τεράστια ζήτηση οδηγώντας την συλλεκτική αγορά σε μια τεράστια φούσκα! Φυσικά όλο αυτό ξεφούσκωσε και στη σημερινή πραγματικότητα η αγορά των συλλεκτικών έχει συρρικνωθεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό. Προσωπικά είχα χρόνια που δεν ασχολούμουν με το αντικείμενο καθώς και τη συλλογή μου είχα δώσει αλλά και το ενδιαφέρον μου είχε ατονήσει.. Θα μου πείτε πως ο συλλέκτης δεν ενδιαφέρεται για τις οικονομικές συγκυρίες ή για τον αν θα κερδίσει κάποια στιγμή από τη συλλογή του, όμως θα απαντήσω πως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.(μάλλον η δική μου αλήθεια για να είμαι πιο ακριβής) Από χέρια μου είχαν περάσει και μερικά bullion κομμάτια τα οποία τότε δεν μου προκαλούσαν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη συλλεκτική αξία καθώς ήταν επενδυτικά νομίσματα. Σήμερα όμως διαισθάνομαι μια μεταστροφή προς αυτή την κατεύθυνση και έτσι σκέφτηκα να ανοίξω ένα θέμα συζήτησης με τίτλο « Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επενδυτικό νόμισμα και σε ποίο βαθμό;» Δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας και της πολιτικής αβεβαιότητας, θα ήθελα πάρα πολύ να ακούσω την άποψή σας! Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: solferino στις Ιούλιος 24, 2014, 08:04:31 μμ Δεν υπάρχει άνθρωπος που μεταπηδά imho απο τα συλλεκτικά στα ενενδυτικά. Ο συλλεκτης ειναι συλλεκτης και ο επενδυτης ειναι επενδυτής. Στον συλλεκτη δεν αρεσουν τα μπουλιον και στους εχοντες τον κιτρινο πυρετο δεν αρεσουν τα συλλεκτικά. Το μονο κοινο που εχουν τα συλλεκτικα κερματα απο τα επενδυτικα κερματα ειναι το ότι και τα δυο εχουν την ίδια όψη, νομισμα δηλαδή!!! Τιποτα άλλο.
Ο συλλέκτης αγοράζει για το κεφι του, για τη συλλογή, για το σετακι, δεν τον νοιάζει ποσα θα δωσει (σε λογικά πλαίσια), και εάν ποτε θελει να επενδυσει καποια χρήματα , παλι νομισμα θα αγοράσει 'συλλεκτικό' αλλά παράταιρο απο τη συλλογή που κανει. Επισης, τα συλλεκτικά δεν εχουν χάσει, τα χρέπια χανουν . Τα τοπ κομμάτια ακόμα ανεβαίνουν, για ποσο δεν ξέρω αλλα ανεβαίνουν. Τέλος, η κρίση έσπρωξε πολλούς στο να ' επενδύσουν ' εκτος απο τα μπουλιον και στα 'συλλεκτικά' επενδύοντας καποια χρηματα σε τοπ κομματια ωστε να διασφαλισουν - αν μπορουμε να το πουμε αυτό- τα χρηματα τους. Σε γενικές γραμμές αυτή ειναι η άποψη μου.... Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: sac στις Ιούλιος 24, 2014, 08:22:42 μμ Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνεις έναν κόπο να ορίσεις το "συλλεκτικό νόμισμα", γιατί ήδη υπάρχει μεγάλη διαφορά στις απόψεις.
Συμπεριλαμβάνεις και χαρτονομίσματα και γραμματόσημα κλπ ή μόνο νομίσματα; Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: lucky_louk στις Ιούλιος 24, 2014, 08:28:50 μμ Το μονο κοινο που εχουν τα συλλεκτικα κερματα απο τα επενδυτικα κερματα ειναι το ότι και τα δυο εχουν την ίδια όψη, νομισμα δηλαδή!!! Τιποτα άλλο.
Ωραία , απόψεις θέλω! Έχουμε μια πρώτη τοποθέτηση. Απλά θα ήθελα να διευκρινίσω πως τα μπούλιον έχουν και συλλεκτική αξία. Υπάρχουν τα καθαρά bullion κομάτια, υπάρχουν όμως και τα semi-numi bullion τα οποία λόγω των μικρών τους mintage έχουν και μεγάλη συλλεκτική αξία. Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: lucky_louk στις Ιούλιος 24, 2014, 08:31:59 μμ Μιλάω αποκλειστικά για νομίσματα. Ορισμός συλλεκτικών νομισμάτων, εννοώντας και τα νομίσματα κυκλοφορίας και τα αναμνηστικά αλλά και τα παλαιότερα νόμιμα νομίσματα, ελληνικά και ξένα!
Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: haros στις Ιούλιος 24, 2014, 08:43:08 μμ Χμμμμ.
Αν υπαρχει καποια στροφη, αυτη ειναι απο το Ελληνικο συλλεκτικο νομισμα στα world coins, μιας και οι πηγες αποκτησης τους εχουν γινει πιο προσβασιμες λογω τεχνολογιας και οι προοπτικες τους δεν εχουν καμια σχεση με τα Ελληνικα. Το καλο υψηλοβαθμο Ελληνικο νομισμα αφορα ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ Ελληνες συλλεκτες , λογω οικονομικης συγκυριας. Το οτι καποιες τιμες (υψηλοβαθμων πιστοποιημενων) κρατιουνται, η ισως αυξανονται, αφορα ολο και λιγοτερο κοσμο. Αν υπηρχαν πριν λιγα χρονια 10 υποψηφιοι αγοραστες για ενα κοματι των 5 η των 10 χιλιαδων που εβγαινε στην γυρα, σημερα υπαρχουν 5, αυριο ισως λιγοτεροι. Ο ελληνικος συλλεκτικος κοσμος ομως, δεν ειναι ουτε 5-6 εμποροσυλλεκτες, ουτε 5-10 πελατακια τους που εχουν μαρουλι,ουτε δεκα παλιοι συλλεκτες που ολο και κατι καλο θα τσιμπησουν. Ειναι αρκετα περισοτερα ατομα, που εχουν ολο και μικροτερο εισοδημα για το χομπυ τους και βλεπουν τις τιμες των Ελληνικων νομισματων της συλλογης τους να κατρακυλουν. Εξ οσων γνωριζω, αρκετοι λοιπον το εχουν γυρισει στα ξενα , και προς τα εκει βλεπω να συνεχιζει το πραγμα. Θα δειξει. Για το bullion, στην Ελλαδα αυτο σημαινει σχεδον αποκλειστικα λιρες και μια χαρα σε ανθηση ειναι η κινηση τους, ριξε μια ματια στις αγγελιες εδω.. Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: sac στις Ιούλιος 24, 2014, 08:47:18 μμ Μιλάω αποκλειστικά για νομίσματα. Ορισμός συλλεκτικών νομισμάτων, εννοώντας και τα νομίσματα κυκλοφορίας και τα αναμνηστικά αλλά και τα παλαιότερα νόμιμα νομίσματα, ελληνικά και ξένα! Χμμμμ..... :-))))))))) Έτσι όπως το ξεκινάς, εννοείς (ουσιαστικά) ότι όλα τα νομίσματα είναι συλλεκτικά (πράγμα που με βρίσκει σύμφωνο ή σχεδόν). Άρα τα bullion είναι υποκατηγορία των (συλλεκτικών) νομισμάτων. Η χρυσή λίρα νόμισμα κυκλοφορίας ήταν και τiς τελευταίες δεκαετίες έγινε bulion. Επομένως δεν μπορεί να ρωτάς αν υπάρχει μεταστροφή από τα συλλεκτικά νομίσματα στα bulion, αλλά μεταστοφή από άλλες κατηγορίες νομισμάτων στην κατηγορία bulion. Επίσης, με βάση το σχόλιο του solferino, θα πρέπει να διευκρινιστεί αν στα επενδυτικά νομίσματα περιλαμβάνεις μόνο τα bulion ή και άλλα που έχουν επενδυτική αξία. Σε κάθε περίπτωση, όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα όρια των "κατηγοριών" δεν είναι πάντα σαφή. Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: wavelet στις Ιούλιος 24, 2014, 08:50:22 μμ Η προσωπική μου άποψη, όσο αναφορά τα αναμνηστικά, λόγω της νέας πολιτικής της ΤτΕ, το ελληνικό αναμνηστικό νόμισμα θα εχει την τύχη του Γραμματοσήμου κσι της Τηλεκάρτας.
Όσο αναφορά τα ελληνικά νομίσματα κυκλοφορίας, θα συμφωνήσω με τον Βασίλη, τα καλά νομισματά καλά κρατούν, αλλά με τους απατέωνες που κυκλοφορούν στη πιάτσα δύσκολα θα μπει νέο αίμα στο ελληνικό συλλεκτικό νόμισμα, οπότε μεταξύ μας θα τρωγόμαστε και τα επόμενα χρονια, μέχρι την απαξίωση του. Ξερω αρκετά φιλαράκια που παράτησαν τα ελληνικά συλλεκτικά, το έχουν ρίξει στα ξένα, κυρίως Αγγλικά, εγώ προσωπικά κοιτάζω και τα νότιο αμερικάνικα που μου αρέσουν. Πάντως, ποτέ δεν με ενδιέφεραν τα bullion coins, για 2 λόγους: μου αρέσει να συλλέγω και να απολαμβάνω το σήμερα, σε λογικά όρια. ;) Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: haros στις Ιούλιος 24, 2014, 08:55:58 μμ Τα semi-numi bullion που αναφερεις, ειναι ψιλομαρκετινγκ και η "συλλεκτικη" αξια τους ειναι πολυ σχετικη, πρεπει να δοκιμαζεται στο περασμα του χρονου.
Ξερεις ποσα χρυσα-ασημενια περιορισμενου μινταζ εχουν εκδοθει, με αρχικη τιμη πωλησης υψηλοτατη και καταληγουν να πουλιουνται καποια στιγμη κοντα στο μεταλλο? Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: wavelet στις Ιούλιος 24, 2014, 09:00:13 μμ Εγώ ψήφισα το 1ο αλλά με ενδιαφέρουν το ίδιο και τα κυκλοφοριας άλλων χωρών, αλλα δυστυχώς υπάρχει 1 επιλογή μόνο.
Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: Μιχάλης 80 στις Ιούλιος 24, 2014, 09:03:42 μμ Ως προς το θέμα εκφράζω μια καθαρά προσωπική άποψη .
Κάθε bullion λίρα παλαιας κοπής , κάθε bullion χρυσό νόμισμα παλαιάς κοπής , σε συλλέξιμη AU+ , ΜS κατάσταση είναι συλλεκτικό ή πρόκειται στο μέλλον να γίνει συλλεκτικό. Μπορεί να εκδόθηκαν κατά δεκάδες εκατομμύρια (τότε ήταν νόμιμο χρήμα κυκλοφορίας ) , κατά εκατομμύρια σήμερα όμως οδηγούνται στο χυτήριο , ειδικά στην Ελλάδα και στη νότια Ευρώπη λόγω κρίσης. Εκτός αυτού κάποιοι τύποι νομισμάτων έχουν σταματήσει να εκδίδονται πλέον .(π.χ. χρυσά γαλλικά 20φραγκα) και αυτό προσδίδει ένα συν στη μελλοντικη συλλεκτική αξία των νομισμάτων αυτών. Προσωπικές απόψεις εκφράζω πάντα , που μπορεί να είναι και λάθος . Χαιρετώ την παρέα . Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: sac στις Ιούλιος 24, 2014, 09:07:59 μμ Ένα κειμενάκι που το είχα έτοιμο.
Πάμε στους χρυσουλιάρηδες. Κάποιος άσχετος θα έλεγε ότι ασχολούνται με τον χρυσό 1. για να βγάλουν κέρδος 2. για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους. Μέχρι εδώ φυσιολογικό. Υπάρχει όμως και κάτι που θυμίζει τον Σκρουτζ που κολυμπούσε στο χρυσάφι. Παράδειγμα. Αν πας σε κάποιον και του πεις: Σου παίρνω όλον τον χρυσό που έχεις (έστω, σου αφήνω ό,τι έχει συλλεκτική αξία) και σου δίνω για αντάλλαγμα ισόβια σύνταξη ανάλογης αξίας. Πέρα από κάποιες λεπτομέρειες "πώς διασφαλίζομαι ότι η σύνταξη δεν θα χάσει την αξία της" μπαίνουμε στην ουσία. Ο άνθρωπος θα μαραζώσει. Τα πλούτη όλου του κόσμου να του δώσεις σε μετρητά, δεν τα θέλει. Θέλει να πιάνει χρυσό κι ας είναι πιο φτωχός. Εκτός από τη θεωρία, αυτό έχει και πρακτική αξία. Την εποχή της πληθωριστικής δραχμής όλοι βάζαμε κάτι στην άκρη. 1988 περίπου βρέθηκαν στα χέρια μου 300 δολάρια. Τα έβαλα στην τράπεζα ως δολάρια. Κάτι λίρες Αγγλίας και κάτι δολάρια Αυστραλίας επίσης τα έβαλα στην άκρη να υπάρχουν. Όλα αυτά τα έκανα ευρώ σιγά σιγά. Όχι ότι "πέθαινα από την πείνα", αλλά δεν έβρισκα λόγο να τα κρατάω. Οι χρυσουλιάρηδες όμως απόκτησαν ένα σοβαρό πρόβλημα με το ευρώ. Ο χρυσός δεν κέρδιζε σταθερά αξία (σε σχέση με τα μετρητά) και δεν τους πρόσφερε πια οικονομική εξασφάλιση κλπ. Άρχισε να γίνεται σαν το αυτοκίνητο. Ναι μεν "φετίχ" και "εγώ", αλλά λεφτά που πάνε και δεν ξαναγυρνάνε. Αυτοί οι άνθρωποι έχασαν τον κόσμο τους και είναι υποχρεωμένοι να τον ξαναχτίσουν από την αρχή. Μεταφορικά, έγιναν πρόσφυγες ή μετανάστες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, επειδή είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν σε ένα καινούριο περιβάλλον και να φτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους συλλέκτες ελληνικών νομισμάτων κλπ. Βέβαια, από το 1990 περίπου ζούμε σε περιβάλλον σκληρής δραχμής και σκληρού ευρώ. Η εποχή της φούσκας, προφανώς, δεν άφησε να φανούν αυτές οι αλλαγές. Οι αλλαγές φάνηκαν όταν ήρθε η κρίση. Έτσι, όλοι τώρα αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάποια κατηγορία συλλεκτικών που αντέχει ή κάποια κατηγορία που μπορεί να αντικαταστήσει τις προηγούμενες. Αυτό που άλλαξε ουσιαστικά είναι ότι τώρα... ψάχνουμε τις κατηγορίες. Μέχρι τώρα οι περισσότερες κατηγορίες συλλεκτικών έφερναν κέρδη, οπότε ο καθένας μάζευε ό,τι του άρεσε και δεν ασχολιόταν ποια κατηγορία ήταν πιο αποδοτική. Τώρα ψάχνουμε αν έχει μείνει κάποια κατηγορία που αποδίδει. --------------------------------------------------------------------------- Θα κλέψω μια λέξη από τον haros. Είμαστε γενικά σε φάση restart. Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: lucky_louk στις Ιούλιος 24, 2014, 09:13:33 μμ Τα semi-numi bullion που αναφερεις, ειναι ψιλομαρκετινγκ και η "συλλεκτικη" αξια τους ειναι πολυ σχετικη, πρεπει να δοκιμαζεται στο περασμα του χρονου. Ξερεις ποσα χρυσα-ασημενια περιορισμενου μινταζ εχουν εκδοθει, με αρχικη τιμη πωλησης υψηλοτατη και καταληγουν να πουλιουνται καποια στιγμη κοντα στο μεταλλο? [/q Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, έβαλα την ψηφοφορία για να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα. Υπάρχει μια επιλογή " Αυτό που σας ενδιαφέρει πρωτίστως". Τα semi-noumis είναι bullion κομμάτια με τη διαφορά ότι συνήθως αλλάζουν παραστάσεις κάθε χρονιά ενώ έχουν και περιορισμένο mintage. Η δε τιμή πώλησης όταν πρωτοεκδίδονται έχει πολύ μικρό premium σαν ένα bullion κομμάτι. Παράδειγμα τα Lunar Series I & II του Pearth Mint. uote] Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: sac στις Ιούλιος 24, 2014, 09:18:09 μμ Δύο διευκρινήσεις:
1. Είναι λογικό ο συλλέκτης να έχει "ιδιαίτερη σχέση" με τη συλλογή του. Η αναφορά στον Σκρουτζ παραπάνω είναι άσχετη με την παρούσα συζήτηση και αφορά κάποιους που ξεπερνάνε τα όρια του "φυσιολογικού". 2. Δεν ψήφισα. (Επίσης, δεν μίλησα με τον Βασίλη, δεν κάλυπτα τον Κατσουράνη, δεν έδωσα παραγγελία στη Σου Λι και παράλληλα πρέπει να καταστραφεί και η Καρχηδόνα.) Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: milou στις Ιούλιος 24, 2014, 09:27:36 μμ Δεν υπάρχει άνθρωπος που μεταπηδά imho απο τα συλλεκτικά στα ενενδυτικά. Ο συλλεκτης ειναι συλλεκτης και ο επενδυτης ειναι επενδυτής. Στον συλλεκτη δεν αρεσουν τα μπουλιον και στους εχοντες τον κιτρινο πυρετο δεν αρεσουν τα συλλεκτικά. Το μονο κοινο που εχουν τα συλλεκτικα κερματα απο τα επενδυτικα κερματα ειναι το ότι και τα δυο εχουν την ίδια όψη, νομισμα δηλαδή!!! Τιποτα άλλο. Ο συλλέκτης αγοράζει για το κεφι του, για τη συλλογή, για το σετακι, δεν τον νοιάζει ποσα θα δωσει (σε λογικά πλαίσια), και εάν ποτε θελει να επενδυσει καποια χρήματα , παλι νομισμα θα αγοράσει 'συλλεκτικό' αλλά παράταιρο απο τη συλλογή που κανει. Επισης, τα συλλεκτικά δεν εχουν χάσει, τα χρέπια χανουν . Τα τοπ κομμάτια ακόμα ανεβαίνουν, για ποσο δεν ξέρω αλλα ανεβαίνουν. Τέλος, η κρίση έσπρωξε πολλούς στο να ' επενδύσουν ' εκτος απο τα μπουλιον και στα 'συλλεκτικά' επενδύοντας καποια χρηματα σε τοπ κομματια ωστε να διασφαλισουν - αν μπορουμε να το πουμε αυτό- τα χρηματα τους. Σε γενικές γραμμές αυτή ειναι η άποψη μου.... Αυτο Βασιλη μου το κανεις λιανά;;Τι θες να πεις!!Εμενα που μου αρεσει ο χρυσος και σκαω ενα χιλιαρικο για να παρω εναν θυρεο αντι για 5 ελισαβετ τα συλλεκτικα ΔΕΝ μου αρεσουν; ??? ??? ??? ??? ??? Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: milou στις Ιούλιος 24, 2014, 09:29:10 μμ Αμα πας στις πωλησεις θα δεις οτι πουλαω 2 λιρες!!Τις δινω για να παρω ενα μισολιρο υψηλης καταστασης!!Δεν ειμαι συλλεκτης;;;Ειμαι επενδυτης εγω;;;
Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: lucky_louk στις Ιούλιος 24, 2014, 09:30:14 μμ Sac έχεις πολύ χιούμορ! :D :D :D Συμφωνώ! (και το ομολόγησα με την προσωπική μου αλήθεια) ότι σήμερα ψάχνουμε αυτό που θα έχει ενδιαφέρον και αύριο ή που δεν θα χάσει την αγοραστική του αξία.
Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: Κώστας 1979 στις Ιούλιος 24, 2014, 09:37:02 μμ Οι συλλέκτες ήταν και θα είναι συλλέκτες,οι επενδυτές θα παραμείνουν επενδυτές.Δεν υπάρχει λόγος να τα μπερδευουμε και να αρχίσουμε πάλι μακροσκελεις συζητήσεις.
Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: iapwnas στις Ιούλιος 24, 2014, 09:39:00 μμ Παιδια το συλλεκτικο το οριζω καποιος δινει ενα πριμιουμ απο την αξια του μεταλλου για να το αγορασει. Το παραδειγμα του Γιαννη (μηλου) ειναι σωστο. Δινει δυο λιρες για να αγορασει ενα μισο!
Καποιος που αγοραζει τιμες μεταλλου με σκοπο απλα να διασφαλισει ενα μερος των χρηματων του η να το αυξησει (σε καποια ανοδο πχ) ειναι επενδυτης/αποθησαυριζει. Επισης δεν ειναι συλλεκτικα μονο τα χρυσα και ασημενια νομισματα, υπαρχουν και αλλα συλλεκτικα τα οποια δεν εχουν αμεσο αντιτιμο στην αγορα, οπως χαρτονομισματα, γραμματοσημα, μιλιταρια αντικειμενα κλπ και απευθυνωνται μονο σε ατομα τα οποια θα πληρωσουν την καθαρα συλλεκτικη τους αξια. Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: nestor34 στις Ιούλιος 24, 2014, 09:39:11 μμ Εγώ συλλέγω αυτά που π.χ. η αξία τους είναι 1, εγώ τα βρίσκω με 0.5 και θεωρώ ότι μετά απο 5 χρόνια μπορεί να τα πουλήσω 2.
Που με κατατάσετε; Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: lucky_louk στις Ιούλιος 24, 2014, 09:39:21 μμ Μιλάω αποκλειστικά για νομίσματα. Ορισμός συλλεκτικών νομισμάτων, εννοώντας και τα νομίσματα κυκλοφορίας και τα αναμνηστικά αλλά και τα παλαιότερα νόμιμα νομίσματα, ελληνικά και ξένα! Χμμμμ..... :-))))))))) Έτσι όπως το ξεκινάς, εννοείς (ουσιαστικά) ότι όλα τα νομίσματα είναι συλλεκτικά (πράγμα που με βρίσκει σύμφωνο ή σχεδόν). Άρα τα bullion είναι υποκατηγορία των (συλλεκτικών) νομισμάτων. Η χρυσή λίρα νόμισμα κυκλοφορίας ήταν και τiς τελευταίες δεκαετίες έγινε bulion. Επομένως δεν μπορεί να ρωτάς αν υπάρχει μεταστροφή από τα συλλεκτικά νομίσματα στα bulion, αλλά μεταστοφή από άλλες κατηγορίες νομισμάτων στην κατηγορία bulion. Επίσης, με βάση το σχόλιο του solferino, θα πρέπει να διευκρινιστεί αν στα επενδυτικά νομίσματα περιλαμβάνεις μόνο τα bulion ή και άλλα που έχουν επενδυτική αξία. Σε κάθε περίπτωση, όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα όρια των "κατηγοριών" δεν είναι πάντα σαφή. Ψυχραιμία παιδία, τα όρια των κατηγοριών είναι λίγο δυσδιάκριτα, όμως όταν λέμε bullion εννοούμε επενδυτικό νόμισμα που δεν έχει καμιά επιπλέον αξία! Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: Dir στις Ιούλιος 24, 2014, 09:48:32 μμ Εγω προσωπικα (οπως και πολλοι ακομη) δηλωνουμε συλλεκτες.. Για να λεμε και την αληθεια ομως, παντα στο πισω μερος του μυαλου μας, υπαρχει και η λεξη επενδυση! Δεν ξερεις πως τα φερνει η ζωη, καποια μερα ισως χρειαστει να πουλησεις. για δικους του λογους ο καθενας... Ξερεις οτι η συλλογη σου αξιζει και κατι!
Αρα κατα καποιο τροπο κανουμε ΚΑΙ επενδυση Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: vaspyr21 στις Ιούλιος 24, 2014, 09:51:10 μμ Εγώ επέλεξα το πρώτο γιατί έχουν μια ιστορία αυτά τα νομίσματα και φυσικά ο σχεδιασμός τους μου αρέσει πολύ :)
Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: solferino στις Ιούλιος 24, 2014, 09:51:40 μμ Δεν υπάρχει άνθρωπος που μεταπηδά imho απο τα συλλεκτικά στα ενενδυτικά. Ο συλλεκτης ειναι συλλεκτης και ο επενδυτης ειναι επενδυτής. Στον συλλεκτη δεν αρεσουν τα μπουλιον και στους εχοντες τον κιτρινο πυρετο δεν αρεσουν τα συλλεκτικά. Το μονο κοινο που εχουν τα συλλεκτικα κερματα απο τα επενδυτικα κερματα ειναι το ότι και τα δυο εχουν την ίδια όψη, νομισμα δηλαδή!!! Τιποτα άλλο. Ο συλλέκτης αγοράζει για το κεφι του, για τη συλλογή, για το σετακι, δεν τον νοιάζει ποσα θα δωσει (σε λογικά πλαίσια), και εάν ποτε θελει να επενδυσει καποια χρήματα , παλι νομισμα θα αγοράσει 'συλλεκτικό' αλλά παράταιρο απο τη συλλογή που κανει. Επισης, τα συλλεκτικά δεν εχουν χάσει, τα χρέπια χανουν . Τα τοπ κομμάτια ακόμα ανεβαίνουν, για ποσο δεν ξέρω αλλα ανεβαίνουν. Τέλος, η κρίση έσπρωξε πολλούς στο να ' επενδύσουν ' εκτος απο τα μπουλιον και στα 'συλλεκτικά' επενδύοντας καποια χρηματα σε τοπ κομματια ωστε να διασφαλισουν - αν μπορουμε να το πουμε αυτό- τα χρηματα τους. Σε γενικές γραμμές αυτή ειναι η άποψη μου.... Αυτο Βασιλη μου το κανεις λιανά;;Τι θες να πεις!!Εμενα που μου αρεσει ο χρυσος και σκαω ενα χιλιαρικο για να παρω εναν θυρεο αντι για 5 ελισαβετ τα συλλεκτικα ΔΕΝ μου αρεσουν; ??? ??? ??? ??? ??? Τη γνώμη μου λeώ Γιάννη . Η γνώμη μου δeν eιναι θeσφατο. Ανάλογα. Αν eχeισ μια λίρα του 1000ρικου και 500λίρeσ τησ eλισαβeτ όχι δeν eισαι συλλeκτησ. Αναλογα λοιπόν..... Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: sac στις Ιούλιος 24, 2014, 10:31:16 μμ Έτσι, όλοι τώρα αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάποια κατηγορία συλλεκτικών που αντέχει ή κάποια κατηγορία που μπορεί να αντικαταστήσει τις προηγούμενες. Αυτό που άλλαξε ουσιαστικά είναι ότι τώρα... ψάχνουμε τις κατηγορίες. Μέχρι τώρα οι περισσότερες κατηγορίες συλλεκτικών έφερναν κέρδη, οπότε ο καθένας μάζευε ό,τι του άρεσε και δεν ασχολιόταν ποια κατηγορία ήταν πιο αποδοτική. Τώρα ψάχνουμε αν έχει μείνει κάποια κατηγορία που αποδίδει. Θα έπρεπε να έχω συμπληρώσει ότι, εκτός από τις κατηγορίες των νομισμάτων, τώρα ψάχνουμε και τις κατηγορίες των ασχολούμενων με τα νομίσματα κλπ. Μέχρι πρόσφατα, ό,τι και να μάζευες σου απέφερε και ευχαρίστηση και κέρδος. Τώρα αρχίσαμε να ρωτάμε τους εαυτούς μας αν συλλέγουμε για ευχαρίστηση, για κέρδος κλπ... Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: solferino στις Ιούλιος 24, 2014, 10:34:00 μμ Έτσι, όλοι τώρα αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάποια κατηγορία συλλεκτικών που αντέχει ή κάποια κατηγορία που μπορεί να αντικαταστήσει τις προηγούμενες. Αυτό που άλλαξε ουσιαστικά είναι ότι τώρα... ψάχνουμε τις κατηγορίες. Μέχρι τώρα οι περισσότερες κατηγορίες συλλεκτικών έφερναν κέρδη, οπότε ο καθένας μάζευε ό,τι του άρεσε και δεν ασχολιόταν ποια κατηγορία ήταν πιο αποδοτική. Τώρα ψάχνουμε αν έχει μείνει κάποια κατηγορία που αποδίδει. Θα έπρεπε να έχω συμπληρώσει ότι, εκτός από τις κατηγορίες των νομισμάτων, τώρα ψάχνουμε και τις κατηγορίες των ασχολούμενων με τα νομίσματα κλπ. Μέχρι πρόσφατα, ό,τι και να μάζευες σου απέφερε και ευχαρίστηση και κέρδος. Τώρα αρχίσαμε να ρωτάμε τους εαυτούς μας αν συλλέγουμε για ευχαρίστηση, για κέρδος κλπ... eμeνα eιναι η θeραπeια μου απο την κατάθλιψη , μeτράeι ? Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: sac στις Ιούλιος 24, 2014, 10:47:17 μμ Έτσι, όλοι τώρα αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάποια κατηγορία συλλεκτικών που αντέχει ή κάποια κατηγορία που μπορεί να αντικαταστήσει τις προηγούμενες. Αυτό που άλλαξε ουσιαστικά είναι ότι τώρα... ψάχνουμε τις κατηγορίες. Μέχρι τώρα οι περισσότερες κατηγορίες συλλεκτικών έφερναν κέρδη, οπότε ο καθένας μάζευε ό,τι του άρεσε και δεν ασχολιόταν ποια κατηγορία ήταν πιο αποδοτική. Τώρα ψάχνουμε αν έχει μείνει κάποια κατηγορία που αποδίδει. Θα έπρεπε να έχω συμπληρώσει ότι, εκτός από τις κατηγορίες των νομισμάτων, τώρα ψάχνουμε και τις κατηγορίες των ασχολούμενων με τα νομίσματα κλπ. Μέχρι πρόσφατα, ό,τι και να μάζευες σου απέφερε και ευχαρίστηση και κέρδος. Τώρα αρχίσαμε να ρωτάμε τους εαυτούς μας αν συλλέγουμε για ευχαρίστηση, για κέρδος κλπ... eμeνα eιναι η θeραπeια μου απο την κατάθλιψη , μeτράeι ? Ανοίγεις νέους δρόμους στη Νομισματική. :-) Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: iceman στις Ιούλιος 24, 2014, 11:33:53 μμ είμαστε τόσοι πολλοί εδώ μέσα που μαζεύουμε ελληνικά?? WOW!!!
Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: sac στις Ιούλιος 24, 2014, 11:38:33 μμ Εδώ μέσα ναι. Για παραέξω... δεν σου εγγυώμαι....
Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: epop στις Ιούλιος 25, 2014, 12:04:59 πμ ειναι μεμπτο να ειναι κανεις επενδυτης ;
ειναι κακο να συλλεγει bullion νομισματα; φανταζομαι οτι ολοι οι συλλεκτες ειναι αλτρουιστες. αγοραζουν μονο και δεν πουλανε ποτε! Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: lucky_louk στις Ιούλιος 25, 2014, 12:54:12 πμ Δεν νομίζω να είπε κανείς κάτι τέτοιο. Λίγο πολύ όλοι παραδέχτηκαν ότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι η σκέψη της υπεραξίας ή της διατήρησης των χρημάτων τους. Όποιος και αν είναι ο λόγος της συλλογής είναι απόλυτα θεμητός.
Πάντως από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ψηφοφορίας βλέπω πως ένα 60% ασχολείται κυρίως με παλαιά Ελληνικά. και ένα 16% με bullion. Ίσως θα έπρεπε να δωθεί η δυνατότητα να μπορεί να επιλέξει κάποιος περισσότερες από μία κατηγορίες. Epop , σε βλέπω υπέρ των bullion, για πες μας το σκεπτικό σου! Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: epop στις Ιούλιος 25, 2014, 12:58:15 πμ αρα δεν ειναι συλλεκτες αλλα συλλεκτοεπενδυτες ή μαλλον επενδυτοσυλλεκτες
εγω δεν ειμαι υπερ ουδενως. Το καλυτερο που εχετε να κανετε ολοι σας ειναι να τα παρατησετε(τα νομισματα) και να μ αφησετε μονο μου ;) ειναι πολυ λιγα και τα θελω ολα για παρτη μου ;D Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: lefmaggos στις Ιούλιος 25, 2014, 01:15:54 πμ εγω ψηφισα το πρωτο,εχω μια απορια ομως,αυτος που δινει 200αριες και 300αριες για τρυπια νομισματα πως λεγετε?
μη μου πειτε μακακας γιατι θα με πληγωσετε!!! Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: haros στις Ιούλιος 25, 2014, 01:28:08 πμ Η αληθεια ειναι οτι οταν ξεκινουν τετοιου ειδους κουβεντες, παντα ξεστρατιζουμε ολοι μας στα γνωστα μοτιβα.
Απο οτι βλεπω η αρχικη ερωτηση ειναι εαν υπαρχει μια μεταστροφη απο το συλλεκτικο προς το επενδυτικο νομισμα. Οχι δηλαδη γιατι θα επρεπε να υπαρχει, η εαν συμφερει καλυτερα το ενα η το αλλο, ουτε πιο ειναι πιο αποδοτικο η ποιος ειναι συλλεκτης η επενδυτης κλπ. Η απαντηση στην ερωτηση νομιζω οτι ειναι μονολεκτικα"οχι". Δεν ξερω πολλους που να παρατησαν τα συλλεκτικα νομισματα και να το εριξαν αποκλειστικα στα bullion. Ξερω ομως παρα πολλους που μαζευουν πολλων ειδων νομισματα συγχρονως,δηλαδη και ξενα και Ελληνικα και bullion και συλλεκτικα, οποτε το καλουπωμα και η καταταξη ειναι δυσκολη. Πες μας ομως εσυ Λουκυ, μιας και ανοιξες το θεμα και εβαλες ολους να απαντουν, ποια ειναι η δικη σου γνωμη και για ποιον λογο εκανες την αρχικη ερωτηση? Απο οτι διαβασα τα bullion δεν σε ενδιεφεραν ,ουτε σου αρεσαν ποτε. Για ποιον λογο λοιπον ρωτας εαν υπαρχει μεταστροφη σε αυτα? Αφου κατι που δεν σε ενδιαφερει και δεν σου αρεσει, απλα δεν το συλλεγεις.. Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: lucky_louk στις Ιούλιος 25, 2014, 01:41:34 πμ Συλλέκτης!
Αν πας σε κάποιον και του πεις: Σου παίρνω όλον τον χρυσό που έχεις (έστω, σου αφήνω ό,τι έχει συλλεκτική αξία) και σου δίνω για αντάλλαγμα ισόβια σύνταξη ανάλογης αξίας. Πέρα από κάποιες λεπτομέρειες "πώς διασφαλίζομαι ότι η σύνταξη δεν θα χάσει την αξία της" Για να δώσω τροφή για την συνέχεια της συζήτησης. Αυτό δεν είναι λεπτομέρεια, είναι η ακριβώς ουσία της διαισθανόμενης μεταστροφής... Αυτό και ίσως και το παρακάτω στοιχείο. Silver Insitute Report 2013 2012 2013 139.3 245.6 coins and bars Το νούμερο του 2013 έχει μια αυξηση της τάξης του 76% . Και μιλάμε για εκατομμυρια ουγγίες 245,6 εκατομμύρια ουγγίες σε σύνολο 978 εκατομμυριων παγκοσμίας παραγωγής. Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: lucky_louk στις Ιούλιος 25, 2014, 01:47:20 πμ Εγώ όπως είπα στην εισαγωγή δεν με ενδιαφέραν παλία. Πλέον με ενδιαφέρουν πολύ, και θέλω να δω αν αυτό αποτυπώνεται γενικότερα!
Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: haros στις Ιούλιος 25, 2014, 02:00:51 πμ Αυτο που παρεθεσες ειναι απλως η αυξανομενη ταση πωλησεων μπουλιον νομισματων και πλακων (ασημενιων στην προκειμενη περιπτωση) που σημαινει οτι πολυς κοσμος, αισθανομενος ανασφαλεια ψαχνει καταφυγιο στα πολυτιμα μεταλλα.
Αυτο ομως ΔΕΝ εχει να κανει με καποια μεταστροφη απο το συλλεκτικο στο επενδυτικο νομισμα, αυτο ειναι απλως η αυξηση της ζητησης για bullion, τα συλλεκτικα δεν κολλανε καπου. Οι αμερικανοι π.χ. που ανεκαθεν μαζευαν ασημι σαν τρελοι, δεν το κανουν για συλλεκτικους λογους, απλως οι μπαρες και τα νομισματα ειναι η πιο πρακτικη μορφη του μεταλλου. Δεν υπαρχει καποια 'μεταστροφη'. Το ενα (bullion) με το αλλο (συλλεκτικο) δεν ειναι συγκοινωνουντα δοχεια , ειναι διαφορετικα πραγματα. Προσπαθω να σου πω οτι πολυς κοσμος στρεφεται στο bullion, αλλα αυτος δεν ειναι συλλεκτες η "αλλαξοπιστησαντες συλλεκτες",ειναι απλως κοσμος που ψαχνει μεσω του αποθησαυρισμου πολυτιμων μεταλλων μια εξασφαλιση. Δεν ξερω αν γινομαι κατανοητος. Εγω π.χ.που τυχαινει να ασχολουμαι και με τα δυο ειδη, το bullion πορτοφολιο μου δεν το συγχεω, ουτε το συσχετιζω με το συλλεκτικο. Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: solferino στις Ιούλιος 25, 2014, 08:33:53 πμ Αυτο που παρεθεσες ειναι απλως η αυξανομενη ταση πωλησεων μπουλιον νομισματων και πλακων (ασημενιων στην προκειμενη περιπτωση) που σημαινει οτι πολυς κοσμος, αισθανομενος ανασφαλεια ψαχνει καταφυγιο στα πολυτιμα μεταλλα. Αυτο ομως ΔΕΝ εχει να κανει με καποια μεταστροφη απο το συλλεκτικο στο επενδυτικο νομισμα, αυτο ειναι απλως η αυξηση της ζητησης για bullion, τα συλλεκτικα δεν κολλανε καπου. Οι αμερικανοι π.χ. που ανεκαθεν μαζευαν ασημι σαν τρελοι, δεν το κανουν για συλλεκτικους λογους, απλως οι μπαρες και τα νομισματα ειναι η πιο πρακτικη μορφη του μεταλλου. Δεν υπαρχει καποια 'μεταστροφη'. Το ενα (bullion) με το αλλο (συλλεκτικο) δεν ειναι συγκοινωνουντα δοχεια , ειναι διαφορετικα πραγματα. Προσπαθω να σου πω οτι πολυς κοσμος στρεφεται στο bullion, αλλα αυτος δεν ειναι συλλεκτες η "αλλαξοπιστησαντες συλλεκτες",ειναι απλως κοσμος που ψαχνει μεσω του αποθησαυρισμου πολυτιμων μεταλλων μια εξασφαλιση. Δεν ξερω αν γινομαι κατανοητος. Εγω π.χ.που τυχαινει να ασχολουμαι και με τα δυο ειδη, το bullion πορτοφολιο μου δεν το συγχεω, ουτε το συσχετιζω με το συλλεκτικο. Ακριβώς αυτό. Συμφωνώ. Οση σχεση εχει ενα συλλεκτικό 100ρικο με ενα κρουγκεραντ (1 ουγγια χρυσός και τα δύο το μονο κοινό) αλλη τόση σχεση εχει το τσικουεντσέντο με την φερραρι. 4 ρόδες και τα δύο. Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: elpidoforos στις Ιούλιος 25, 2014, 09:01:52 πμ Συλλέκτης νομισμάτων ενδιαφέρων ακούγεται, είναι όμως κάτι το πολυσύνθετο που βασίζεται σε πολλούς ψυχολογικούς παράγοντες και όχι απαραίτητα σε κάποιο καλούπι.
Εχουμε 3 κατηγορίες α) ευγενή μέταλλα β) μη ευγενή μέταλλα γ) και τα δύο. Πάντα ο συλλέκτης αποσκοπεί σε κάποιο αποτέλεσμα, είναι η ανθρώπινη φύση άλλωστε. Δεν γνώρισα στην ζωή μου συλλέκτη νομισμάτων ευγενών μετάλλων που να μην είχε κάποιο σκοπό μελλοντικό και ούτε θα υπάρξει. Μην ξεχνάμαι ότι η υδρόγειος έγινε ένα μεγάλο χωριό, αυτό σημαίνει πολλά για μία συλλογή που κάποια στιγμή θα εκποιηθεί (μερικώς ή ολικώς) από τον ίδιο και όχι μόνο. (αφορά κυρίως σε ευγενή μέταλλα) Μία συλλογή με παγκόσμια συλλεκτική αποδοχή (ευγενών μετάλλων) είναι τα αυτοκρατορικά νομίσματα π.χ. Γαλλία – Αγγλία – Η.Π.Α. κ.λπ. Υπάρχουν τόσα είδη συλλογών από σπιρτόκουτα μέχρι και εγώ δεν ξέρω τι, γιατί η επιλογή στα νομίσματα, άρα κάτι μέσα μας (…..) θα υπάρχει στο είδος αυτό. Κανένας συλλέκτης δεν είναι λιγότερο συλλέκτης από κάποιον άλλο. Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: lucky_louk στις Ιούλιος 25, 2014, 09:32:45 πμ Εδώ έχω ελαφρώς διαφορετική άποψη. Τα χρήματα που έχει ο καθένας μας στην διάθεση του είναι πεπερασμένα.(Κατά συνέπεια λοιπόν και τα χρήματα που πέφτουν στην αγορά είναι περιορισμένα) Μόνος σου είπες φίλε Χάρε, ότι το bullion πορτοφόλι δεν το συγχέω με το συλλεκτικό. Άρα σαφώς και είναι συγκοινωνούντα δοχεία! Αν δεν σου έφευγαν χρήματα στα bullion η αγορά των συλλεκτικών θα διεκδικούσε και αυτά τα χρήματα σου.
Αυτό το θέμα δεν το ξεκίνησα με διάθεση να υποστηρίξω κάποια μορφή συλλογής έναντι κάποιας άλλης. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Απλά θέλω να ακούσω γνώμες. Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα ωραία Ελληνικά κομμάτια έχουν ενδιαφέρον, αλλά και τα ξένα όπως επίσης και τα μπούλιον. Χαμός γίνεται με τα 20άρικα του Paul, αυτά τα μικρά τριμμένα κομμάτια αργύρου. Επειδή όμως είναι δύσκολο να ασχολείσαι με όλα (εκτός κι αν έχεις $$$.$$$.$$$) επικεντρώνεσαι σε κάποια που πιστεύεις ή σε φτιάχνουν περισσότερο! Πιστεύω λοιπόν, πως εκεί που η συλλογές αναμνηστικών και συλλεκτικών νομισμάτων, αντιπροσώπευαν το 80% της αγοράς ίσως σήμερα να αντιπροσωπεύουν το 50% . Με το υπόλοιπο 50% να κατευθύνεται προς τα επενδυτικά bullion ή semi - numi bullion. Και φυσικά μιλάω για την παγκόσμια αγορά, τα νούμερα αυτά είναι γενικά, ενδεικτικά και απλά μία προσωπική εκτίμηση. Οι εποχές αλλάζουν και μαζί με αυτές ή νοοτροπία τα ήθη αλλά ακόμη και το συλλεκτικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα στον Έλληνα του 1999, του έγινε συνείδηση η λέξη επένδυση και η λέξη υπεραξία. Του έμαθαν ότι τα χρήματά του δεν πρέπει να κάθονται χωρίς να επενδύονται σε κάτι που αποφέρει υπεραξία. Ακίνητα! Χρηματιστήριο! Όταν το χρηματιστήριο άρχισε να πέφτει πολύς κόσμος άρχισε να σκέφτεται που θα τα χώσω τώρα για να μου αποδώσουν και ένα μέρος πήγε στα συλλεκτικά. Και αυτός ήταν και ένας από τους μεγαλύτερους λόγους της φούσκας που δημιουργήθηκε τότε! Σήμερα η εποχή δεν είναι καθόλου ρομαντική. Η νεολαία στα 16, βλέπει και κάνει πράγματα και έχει εμπειρίες που οι περισσότεροι από εμάς δεν ζήσαμε στα 40 και στα 50 και ούτε θα ζήσουμε ποτέ! ( Δεν το λέω για καλό). Δύσκολα οι νέοι συλλέκτες που θα μπούνε στην αγορά εν έτη 2014 ή και μεταγενέστερα θα έχουν τα ίδια συλλεκτικά ενδιαφέροντα, με την ίδια ρομαντική διάθεση. Διάθεση να εξερευνήσουν την Ιστορία και τον Πολιτισμό. Τα σύγχρονα γυαλιστερά κομματάκια μετάλλου όμως είναι μια άλλη υπόθεση… Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: solferino στις Ιούλιος 25, 2014, 09:49:57 πμ στα συλλεκτικά που εχουν περασει 2-3 γενιές δεν υπαρχει ρομαντισμός. Πάει , πάπαλα.
Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: elpidoforos στις Ιούλιος 25, 2014, 09:53:48 πμ στα συλλεκτικά που εχουν περασει 2-3 γενιές δεν υπαρχει ρομαντισμός. Πάει , πάπαλα. Και βάλε :D :D Φίλε lucky louk το ονομά σου εάν επιτρέπεται βεβαίως. Φιλικά Δημήτρης. Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: solferino στις Ιούλιος 25, 2014, 09:59:30 πμ στα συλλεκτικά που εχουν περασει 2-3 γενιές δεν υπαρχει ρομαντισμός. Πάει , πάπαλα. Και βάλε :D :D Φίλε lucky louk το ονομά σου εάν επιτρέπεται βεβαίως. Φιλικά Δημήτρης. Κλασικό παράδειγμα η συλλογή Newman, όπου το τυπάκι έγραφε στα χαρτάκια πόσο αγόραζε τη δεκαετία του 1950,60 τα νομίσματα και οι τιμες ήταν μισο δολάριο , 2 δολάρια, στο τσακιρ κέφι 4,5 δολαρια, και στη δημοπρασία φευγανε 5000δολαρια. Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: dpodaras στις Ιούλιος 25, 2014, 10:03:27 πμ Προσωπικά τρέφω πολύ μεγάλη αγάπη για το Ελληνικό νόμισμα. Αυτό που συνέβη τα προηγούμενα χρόνια με το Ελληνικό νόμισμα είναι ότι περιορίστηκε η προσφορά. Ναι καλά ακούσατε, περιορίστηκε η προσφορά. Εκεί που οι συλλέκτες θεωρούσαν "συλλέξιμα" όλα τα ελληνικά νομίσματα πλέον θεωρούνται συλλέξιμα μόνο αυτά που είναι σε πολύ υψηλές καταστάσεις και χωρίς προβλήματα. Επόμενο λοιπόν ήταν να ανέβουν οι τιμές σε αυτά τα νομίσματα και να πέσουν στα υπόλοιπα. Επόμενο επίσης ήταν να προκύψουν διαστρεβλώσεις στην αγορά.
Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: lucky_louk στις Ιούλιος 25, 2014, 10:05:52 πμ Καλημέρα. Η Ντόλυ με φωνάζει Ανδρέα!
Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: haros στις Ιούλιος 25, 2014, 10:18:00 πμ Φιλε Λουκυ, τα λεφτα του καθενος ειναι οπωσδηποτε πεπερασμενα,και ο καθενας τα διανεμει οπως καταλαβαινει.
Θα σου φερω ενα παραδειγμα της θεσης μου , για να γινω πιο σαφης. Αν αγορασω σημερα ενα απ αυτα τα ματζαφλαρια τα ιphones και δωσω ενα 500αρικο,δεν θα καταφερω να παρω ενα συλλεκτικο νομισμα που ειχα βαλει στο ματι αυτο τον μηνα,γιατι δεν θα μου περισσευουν χρηματα. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι μπορω να εξαγω το συμπερασμα οτι "η αυξανομενη ζητηση για iphones χτυπησε την αγορα συλλεκτικων νομισματων" γιατι ειναι δυο τελειως διαφορετικα πραγματα.(παροτι η αγορα του ενος δυσχεραινει την δυνατοτητα αγορας του αλλου). Το ιδιο ισχυει για πολλα πραγματα, ασχετα μεταξυ τους. Το μονο κοινο που εχουν τα bullion με τα συλλεκτικα νομισματα ειναι το γεγονος οτι εχουν και αυτα ονομαστικη αξια και ονομαζονται νομισματα, ομως δεν απευθυνονται στο ιδιο κοινο. Για να μην εχουμε παρεξηγησεις, για το ποιος ειναι συλλεκτης κλπ, μπορει ο αλλος να μαζευει αποκλειστικα bullion ,να τα χαιρεται, να τα ψαχνει, να θελει ποικιλια απο διαφορες χωρες κλπ. Ομως το τι ειναι συλλεκτικο νομισμα και το τι ειναι bullion ειναι σαφως καθορισμενο και κατα την γνωμη μου δεν απευθυνονται στο ιδιο κοινο. Ενας Αμερικανος stacker ασημιου η χρυσου(χαρακτηριστικη περιπτωση) μπορει να εχει τεραστια ποικιλια απο ουγκιες η πλακες απο καθε χωρα,κατασκευαστη κλπ , μπορει να λεει "my silver bullion collection" , αλλα δεν προκειται να αγορασει συλλεκτικο νομισμα , γιατι απλα δεν τον απασχολει αυτο το ειδος. Και μαλιστα το θεωρει θανασιμο αμαρτημα να δωσει για αγορα μεγαλη υπεραξια πανω απο το μεταλλο. Αν υπαρχει λοιπον ενα ερωτημα στην ολη συζητηση, δεν ειναι εαν θα αξιζε καποιος να ακολουθησει την αυξανομενη ταση παγκοσμιως για αγορα bullion και να παραμερισει τα συλλεκτικα, αλλα εαν θα αξιζε καποιος να ασχοληθει με την αγορα bullion νομισματων,τελεια. Το εαν για να μπορεσει να το κανει αυτο κοβει απο τις διακοπες του, απο τις αλλες επενδυσεις του η απο αλλες δαπανες,η απο διαφορα χομπυ του ειναι αλλο θεμα. Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: elpidoforos στις Ιούλιος 25, 2014, 10:21:09 πμ Καλημέρα. Η Ντόλυ με φωνάζει Ανδρέα! Χάρηκα Ανδρέα φρόντιζε να ταίζεις καλά την Ντόλυ μην έχεις βάσανα. ;D ;D Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: elpidoforos στις Ιούλιος 25, 2014, 10:32:50 πμ Παιδιά μην τρελαθούμε στο τέλος. Πᾶν μέτρον ἄριστον
Οχι υπερβολές, αυτό που πιστεύουμε και αγαπάμε αλλά με μέτρο. Την τελειότητα δεν πρόκειται να την φτάσουμε ποτέ. Και ποτέ σε ένα καλάθι όλα τα μήλα. Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: nestor34 στις Ιούλιος 25, 2014, 10:34:35 πμ Καλημέρα. Η Ντόλυ με φωνάζει Ανδρέα! Ο ραν τα πλαν; :D Καλημέρα Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: haros στις Ιούλιος 25, 2014, 10:42:47 πμ Προσωπικά τρέφω πολύ μεγάλη αγάπη για το Ελληνικό νόμισμα. Αυτό που συνέβη τα προηγούμενα χρόνια με το Ελληνικό νόμισμα είναι ότι περιορίστηκε η προσφορά. Ναι καλά ακούσατε, περιορίστηκε η προσφορά. Εκεί που οι συλλέκτες θεωρούσαν "συλλέξιμα" όλα τα ελληνικά νομίσματα πλέον θεωρούνται συλλέξιμα μόνο αυτά που είναι σε πολύ υψηλές καταστάσεις και χωρίς προβλήματα. Επόμενο λοιπόν ήταν να ανέβουν οι τιμές σε αυτά τα νομίσματα και να πέσουν στα υπόλοιπα. Επόμενο επίσης ήταν να προκύψουν διαστρεβλώσεις στην αγορά. Δημητρη, αυτο δεν εγινε τυχαια, ουτε απλως προεκυψε. Αυτοι (4-5 ατομα) που φερανε πρωτοι το σλαμπαρισμα στην Ελλαδα και ειχαν την δυνατοτητα τοτε να αγοραζουν Ελληνικα raw απροβληματιστα και υψηλοβαθμα,(και ειχαν την ικανοτητα να τα ξεχωριζουν), να τα στελνουν για πιστοποιηση και μετα να τα πουλουν με σημαντικη υπεραξια, εστρεψαν και τους υπολοιπους και τους μεταγενεστερους προς αυτη την κατευθυνση. Τωρα εχουν αλλαξει τα κοζια, γιατι για να βρεις πια Ελληνικο raw υψηλοβαθμο χωρις προβληματα, εγινε πολυ δυσκολο για ολους. Οποτε οι οποιες στρεβλωσεις και δυσχερειες στην Ελληνικη αγορα ειναι επιχειρια συγκεκριμενων πρακτικων. Αντε τωρα να στραφουν οι μαθημενοι στα υψηλοβαθμα πιστοποιημενα συλλεκτες σε αλλες κατηγοριες που πιθανα ειναι πιο ευκολο να βρεθουν. Χλωμο το βλεπω, μαλλον στα world coins θα το ριξουν, γιατι αμα δοκιμασεις το προφιτερολ, δεν ξαναγυρνας στην μπομποτα, τι να λεμε τωρα... Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: elpidoforos στις Ιούλιος 25, 2014, 11:16:48 πμ Προσωπικά τρέφω πολύ μεγάλη αγάπη για το Ελληνικό νόμισμα. Αυτό που συνέβη τα προηγούμενα χρόνια με το Ελληνικό νόμισμα είναι ότι περιορίστηκε η προσφορά. Ναι καλά ακούσατε, περιορίστηκε η προσφορά. Εκεί που οι συλλέκτες θεωρούσαν "συλλέξιμα" όλα τα ελληνικά νομίσματα πλέον θεωρούνται συλλέξιμα μόνο αυτά που είναι σε πολύ υψηλές καταστάσεις και χωρίς προβλήματα. Επόμενο λοιπόν ήταν να ανέβουν οι τιμές σε αυτά τα νομίσματα και να πέσουν στα υπόλοιπα. Επόμενο επίσης ήταν να προκύψουν διαστρεβλώσεις στην αγορά. Δημητρη, αυτο δεν εγινε τυχαια, ουτε απλως προεκυψε. Αυτοι (4-5 ατομα) που φερανε πρωτοι το σλαμπαρισμα στην Ελλαδα και ειχαν την δυνατοτητα τοτε να αγοραζουν Ελληνικα raw απροβληματιστα και υψηλοβαθμα,(και ειχαν την ικανοτητα να τα ξεχωριζουν), να τα στελνουν για πιστοποιηση και μετα να τα πουλουν με σημαντικη υπεραξια, εστρεψαν και τους υπολοιπους και τους μεταγενεστερους προς αυτη την κατευθυνση. Τωρα εχουν αλλαξει τα κοζια, γιατι για να βρεις πια Ελληνικο raw υψηλοβαθμο χωρις προβληματα, εγινε πολυ δυσκολο για ολους. Οποτε οι οποιες στρεβλωσεις και δυσχερειες στην Ελληνικη αγορα ειναι επιχειρια συγκεκριμενων πρακτικων. Αντε τωρα να στραφουν οι μαθημενοι στα υψηλοβαθμα πιστοποιημενα συλλεκτες σε αλλες κατηγοριες που πιθανα ειναι πιο ευκολο να βρεθουν. Χλωμο το βλεπω, μαλλον στα world coins θα το ριξουν, γιατι αμα δοκιμασεις το προφιτερολ, δεν ξαναγυρνας στην μπομποτα, τι να λεμε τωρα... Ακριβώς έτσι είναι. Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: nikos11 στις Ιούλιος 25, 2014, 11:23:05 πμ Θα συμφωνήσω σε πολύ μεγάλο βαθμό με τον haros. Συλλογή συλλεκτικών νομισμάτων και αγορά επενδυτικών bullions είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Τα συλλεκτικά είναι πεπερασμένα και πρέπει να περάσει καιρός για να δημιουργηθούν νέα, εννοώ ότι αυτά που κυκλοφορούν σήμερα μπορεί να γίνουν συλλεκτικά μετά από 2, 3, 4 γενεές. Τα επενδυτικά είναι θεωρητικά ανεξάντλητα, βγαίνουν τόσα όσα να εξυπηρετούν τις ανάγκες και να μη ρίχνουν την τιμή του μετάλλου βασικά.
Τώρα για την αύξηση της ζήτησης των επενδυτικών, αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο άνοιγμα νέων αγορών, όπου το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον πλούτο και την επίδειξή του και λιγότερο στο συναίσθημα, την ιστορία και τη συλλογή. Επίσης, η παράθεση ποσοστών συνήθως οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και σημαντικότερες είναι οι απόλυτες αξίες. Εγώ ψήφισα το 1ο αν και ξεκίνησα και κάνω και άλλα. Και μία ερώτηση προς το sac: Μπορείς να μου αναλύσεις, ίσως και σε άλλο θέμα για να μη βγούμε εκτός, τι εννοείς λέγοντας "Οι χρυσουλιάρηδες όμως απόκτησαν ένα σοβαρό πρόβλημα με το ευρώ. Ο χρυσός δεν κέρδιζε σταθερά αξία (σε σχέση με τα μετρητά) και δεν τους πρόσφερε πια οικονομική εξασφάλιση κλπ. Άρχισε να γίνεται σαν το αυτοκίνητο. Ναι μεν "φετίχ" και "εγώ", αλλά λεφτά που πάνε και δεν ξαναγυρνάνε. Αυτοί οι άνθρωποι έχασαν τον κόσμο τους και είναι υποχρεωμένοι να τον ξαναχτίσουν από την αρχή. Μεταφορικά, έγιναν πρόσφυγες ή μετανάστες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, επειδή είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν σε ένα καινούριο περιβάλλον και να φτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους συλλέκτες ελληνικών νομισμάτων κλπ." Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: sac στις Ιούλιος 25, 2014, 11:52:57 πμ @nikos11
Θα κάνω μια προσπάθεια, σε καινούριο θέμα. (Κάτι "αχ, ωχ" ακούω γύρω-γύρω...) ---------------------------------------------------------------------------- @Όλους Ένας λόγος που η συζήτηση ξεφεύγει από εδώ και από εκεί είναι οι διαφορετικοί ορισμοί που δίνει ο καθένας. Άλλος θεωρεί συλλεκτικά νομίσματα αυτά, άλλος εκείνα. Άλλος θεωρεί επενδυτικά μόνο τα bulion, άλλος βάζει και κάποια ακόμα. Άλλος θεωρεί ότι συλλέκτης είναι αυτό, άλλος θεωρεί ότι είναι εκείνο. ---------------------------------------------- Παράλληλα, σίγουρα υπάρχουν "εμποροσυλλέκτες" και "συλλεκτοεπενδυτές", αλλά σίγουρα υπάρχουν και σκέτοι έμποροι και σκέτοι επενδυτές. Χρυσοχόοι, σαράφηδες, ακόμα και κλασσικοί τζογαδόροι, άνθρωποι που παράτησαν το χρηματιστήριο και έπιασαν τα νομίσματα ή παράτησαν τα νομίσματα και έπιασαν το στοίχημα. Δεν είναι κακό να μην έχει κάποιος συλλεκτικά ενδιαφέροντα. Οϋτε "μεμπτό", που λέει και ο Ανάργυρος. Σίγουρα όμως το να παίζεις στοίχημα δεν σε κάνει "φίλαθλο", ούτε το να έχεις πρακτορείο του ΟΠΑΠ σε κάνει "φίλαθλο". Κοκ. Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: lucky_louk στις Ιούλιος 25, 2014, 01:41:35 μμ Ο Ραν Ταν Πλαν, συνήθως με φωνάζει Λούκ! Πέριση το καλοκαίρι λιαζότανε στον ήλιο κανένα τετράωρο ο κακόμοιρος και έπαθε μια ξεγυρισμένη ηλίαση, τότε ήταν που έπαθε μια σπάνια κρίση.... ΕΞΥΠΝΑΔΑΣ !!!
Και άρχισε το παραλήρημα, Μιστερ Λουκ, Σενιόρ.... αχχ, βαχχ, μπούλιον - μπούλιον. Βρε τι έπαθες να του λέω. Πάρε πιές λίγο νεράκι να συνέλθεις! Και βγάζει ένα πουγγί που έιχε κρυμμένα ασημένια μονοδόλλαρα. Αυτά μην τα ξαναπυροβολήσεις, θα δεις μετά από 150 χρόνια τι αξία θα έχουν! Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: lucky_louk στις Ιούλιος 25, 2014, 01:47:16 μμ Δεν ξέρω αν έχει γίνει ήδη άλλη αντιστοιχη ψηφοφορία, αλλά επειδή νομίζω πως έχει ενδιαφέρον, πέιτε μου παρακαλώ εσείς που συλλέγετε κάτι άλλο τι κατηγορία είναι αυτή και αν πιστεύεται πως πρέπει να δημιουργήσουμε υποκατηγορίες στις ήδη υπάρχουσες.
Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: haros στις Ιούλιος 25, 2014, 02:24:44 μμ Καρσονακια του 1889 πυροβολαγες καταραμενε?????
Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: lucky_louk στις Ιούλιος 25, 2014, 02:52:15 μμ ΝΑΙ!!!! :D :D :D
Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: Νίκος στις Αύγουστος 01, 2014, 05:42:36 μμ Να σοβαρευτούμε λίγο όλοι.
Αντρέα, Λάθος 1. Στο είπα καιρό πριν. Βγάλε το στάχυ βάλε τσιγάρο. Λάθος 2. ΔΕΝ είναι "Η" Ντόλλυ. Είναι "Ο" Ντόλλυ (αρσενικό). Στο τρίτο καίγεσαι! Ηλία και Γιώργο, θέλω σοβαρά σχόλια. Τίτλος: Απ: Υπάρχει μια μεταστροφή από το συλλεκτικό προς το επ Αποστολή από: dca$h στις Αύγουστος 01, 2014, 08:08:20 μμ eμeνα eιναι η θeραπeια μου απο την κατάθλιψη , μeτράeι ?
[/quote] +++++++και παλι συν Πανω που νομιζα οτι ειμαι ο μονος |