Τίτλος: Λαχειοφόρον Δάνειον Οικονομικής Αναπτύξεως 1970 Αποστολή από: vaspyr21 στις Απρίλιος 07, 2014, 05:17:46 μμ Γνωρίζει κάποιος κάτι για το συγκεκριμένο για να γράψω στο blog :) :)
http://syllektiko-sentouki.blogspot.gr/2014/04/1970.html (http://syllektiko-sentouki.blogspot.gr/2014/04/1970.html) Τίτλος: Απ: Λαχειοφόρον Δάνειον Οικονομικής Αναπτύξεως 1970 Αποστολή από: vaspyr21 στις Απρίλιος 07, 2014, 08:41:09 μμ ??? ???
Τίτλος: Απ: Λαχειοφόρον Δάνειον Οικονομικής Αναπτύξεως 1970 Αποστολή από: Γιάννης51 στις Απρίλιος 17, 2014, 08:45:32 πμ Κατά τη διάρκεια της επταετίας, όταν το ελληνικό κράτος συναντούσε προβλήματα ανάλογα με τα σημερινά στη σύναψη δανείων με το εξωτερικό, η κυβέρνηση των συνταγματαρχών προχωρούσε σε... καινοτόμες λύσεις. Μία από αυτές ήταν ο δανεισμός από τους δημοσίους υπαλλήλους μέσω της πώλησης ειδικών λαχείων!
Tα Λαχειοφόρα Δάνεια Οικονομικής Αναπτύξεως εκδόθηκαν την περίοδο της επταετίας και κάλυψαν σημαντικό τμήμα των τότε χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου. Η ιδιαιτερότητα των Λαχειοφόρων Δανείων έγκειται στο γεγονός ότι αφενός έφεραν λαχνό, δηλαδή ο κάτοχος της ομολογίας κέρδιζε χρηματικά ποσά αν κληρώνονταν ο αριθμός και η σειρά που κατείχε, και αφετέρου ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι της εποχής υποχρεώνονταν μία φορά ανά έτος να λαμβάνουν μέρος στις προεγγραφές και στις εγγραφές των νέων εκδόσεων. Η επένδυση αυτή γινόταν με πειθαναγκασμό και όχι εθελοντικά, με αποτέλεσμα την επόμενη κιόλας ημέρα οι κάτοχοι των ομολογιών να σπεύδουν να τις πωλήσουν στη δευτερογενή αγορά αποκομίζοντας το 90% της ονομαστικής τους αξίας. Ήταν, δηλαδή, ένα αναγκαστικό δάνειο των δημοσίων υπαλλήλων προς το Δημόσιο, από το οποίο κατέληγαν ελαφρώς ζημιωμένοι – ένα «χαράτσι» της εποχής. Ειδικότερα, μία φορά τον χρόνο ο εκάστοτε τμηματάρχης του Δημοσίου και ειδικά στην Αστυνομία Πόλεως, στον Στρατό, στις εφορίες και στα τελωνεία, καλούσε τους υπαλλήλους και τους ενημέρωνε για τις προεγγραφές των Λαχειοφόρων Δανείων. Ουδείς τολμούσε να αρνηθεί την προεγγραφή και έτσι αποκτούσαν κατ’ ελάχιστον έναν τίτλο των 500 δρχ. Μετά την έκδοση του κάθε ομολόγου ακολουθούσε κλήρωση των ειδικών λαχνών, η οποία μάλιστα προβαλλόταν και από την τηλεόραση της εποχής. Η λαχειοφόρος είχε αρκετούς τυχερούς, κάτι που καθιστούσε ελκυστικά τα ομόλογα αυτά για κάποιους ιδιώτες. Τίτλος: Απ: Λαχειοφόρον Δάνειον Οικονομικής Αναπτύξεως 1970 Αποστολή από: vaspyr21 στις Απρίλιος 17, 2014, 04:31:08 μμ Καλησπερα Γιαννη σε ευχαριστω παρα πολυ,το ενημερωσα το θεμα.να σε καλα :) :)
|