Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Μάιος 05, 2024, 03:53:18 μμ
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: 1 2 [3] 4 5
31  Χαρτονομίσματα / Ξένα χαρτονομίσματα / Απ: ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ? στις: Φεβρουάριος 10, 2010, 05:49:03 μμ
ΓΙΑ ΔΕΣΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ 


Ξεκινω με ενα χαρτονομισμα που μου εστειλε σημερα το πρωι ενας γνωστος μου.

Προκειται για χαρτονομισμα απο το μακρινο Αφγανισταν.

Δειτε το:



Για προσεξτε τωρα λιγο καλυτερα και παρατηρηστε την επιγραφη:

32  Γενική συζήτηση / Κουβέντα να γίνεται! / Απ: ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΩΡΙΣ '' ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΝΑ ΧΤΥΠΟΥΝ στις: Φεβρουάριος 10, 2010, 05:43:40 μμ
 
ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΨΑΘΑ


 ΑΠΕ - ΜΠΕ Site Πολιτισμού/ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΑΥΤΟ
 

 
 
  Ο θησαυρός του μπαρμπα-Θανάση



Πώς κατέληξαν στο Δημόσιο τα 1.833 νομίσματα που μάζευε για χρόνια ο Α. Κουφογιάννης
Μια μεγάλη και σπάνια συλλογή νομισμάτων ανήκει από χθες στο υπουργείο Πολιτισμού. Τη μυθιστορηματική διαδρομή που έκαναν τα 1.833 νομίσματα και 66 αντικείμενα μέχρι να καταλήξουν στο ελληνικό Δημόσιο διηγήθηκε χθες το μεσημέρι, στο Νομισματικό Μουσείο, ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης: στις 12 Ιουνίου έφτασε στο υπουργείο μια επιστολή, υπογεγραμμένη από τον Αλέξιο Καραγεώργο. Στις γραμμές της αναφερόταν στον Αθανάσιο Κουφογιάννη, πλανόδιο αργυραμοιβό και ειδικό στο καθάρισμα σκουπιδιών χρυσοχοΐας, ο οποίος από πολύ νέος και μέχρι το 1990, οπότε ήταν πλέον 92 ετών, αγόραζε παλιά νομίσματα.

«Ξεκίνησα να μαζεύω σε μια εποχή που κανένας δεν γνώριζε αν επιτρέπεται ή όχι η κατοχή και συλλογή τους. Στη συνέχεια όμως και μέσα από την ενασχόλησή μου με την προσπάθεια απόκτησής τους πληροφορήθηκα ότι δεν μπορώ να τα έχω χωρίς άδεια. Κατά συνέπεια αυτήν τη στιγμή είναι στα χέρια μου παράνομα». Ο Αθανάσιος Κουφογιάννης δεν είχε οικογένεια. Εμπιστεύτηκε το μυστικό της ζωής του στον Αλέξιο Καραγεώργο, ο οποίος τον περιποιήθηκε στα τελευταία χρόνια της ζωής του, και του ανέθεσε να παραδώσει τη συλλογή στο ελληνικό Δημόσιο και να ζητήσει το νόμιμο ποσοστό αποζημίωσης.

«Εάν ήθελα να τα πουλήσω θα μπορούσαν να μου αποφέρουν πάρα πολλά χρήματα. Ποτέ όμως δεν μου πέρασε από το μυαλό μου τέτοια σκέψη. Πρόσεξε όμως να μην περάσει και από το δικό σου μυαλό κανένας πειρασμός να τα πουλήσεις», είχε πει ο ηλικιωμένος συλλέκτης νομισμάτων. Ο Αθανάσιος Κουφογιάννης πέθανε, το 1991, πριν προλάβει να αποκαλύψει πού ήταν κρυμμένα τα νομίσματα. Δεκαέξι χρόνια μετά, ο αδελφός του Αθανάσιου Κουφογιάννη (και πεθερός του Αλ. Καραγεώργου), ασβεστώνοντας ένα κτίσμα που υπήρχε στο πατρικό τους σπίτι, στη Δορβιτσά Ναυπακτίας, «παρατήρησε στον τοίχο του μια πλάκα που του κίνησε την περιέργεια. Εβγαλε την πλάκα και πίσω της ήταν αυτά που δεν βρίσκαμε»!

Τετράδραχμα του 5ου αιώνα

Η συλλογή του μπαρμπα-Θανάση αποτελείται από 1.833 νομίσματα και 66 αντικείμενα. Από αυτά, τα 910 είναι αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά. Ανάμεσά τους, αργυρά τετράδραχμα Αθηνών του 5ου αι. π.Χ., αργυροί στατήρες Σικυώνος του 4ου αι. π.Χ., αργυροί στατήρες Θάσου των κλασικών χρόνων, κ.λπ. Επίσης, 711 νομίσματα είναι χάλκινα, αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά, από τον 4ο αι. π.Χ. μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ. (από τα νομισματοκοπεία Ακαρνανίας, Ηπείρου, Αιτωλών, πόλεων της Θεσσαλίας και βασιλέων της Μακεδονίας), νομίσματα βυζαντινών και μεσαιωνικών χρόνων (μεταξύ των οποίων και 11 αργυρά ενετικά grossi) και νεότερα νομίσματα. Στα 66 αντικείμενα περιλαμβάνονται χάλκινα δακτυλίδια, μεταβυζαντινά και νεότερα, 1 θραύσμα χρυσού δακτυλιδιού, 7 μεταλλικοί σταυροί μεταβυζαντινοί και νεότεροι, 8 λίθινες και πήλινες χάνδρες, χάλκινα μικροαντικείμενα, χάλκινα αγαλματίδια, 1 χάλκινος ανάγλυφος άγγελος, 1 μεγάλη χάνδρα από ημιπολύτιμο λίθο κ.ά. Η καταγραφή, συντήρηση και μελέτη των νομισμάτων, καθώς και ο έλεγχος γνησιότητάς τους βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. «Είναι φανερό ότι το μήνυμα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει ευαισθητοποιήσει συλλέκτες και ιδιώτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό», είπε ο υπουργός Πολιτισμού, ανακοινώνοντας ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να δεχθεί τον κ. Καραγεώργο για να τιμήσει την πράξη του.

Εν τω μεταξύ, το φθινόπωρο θα εγκαινιαστεί το Νομισματικό Μουσείο, του οποίου οι εργασίες συντήρησης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Ηδη έχουν ολοκληρωθεί: το αναψυκτήριο στον κήπο του Νομισματικού, που ανήκει στον ΟΠΕΠ και ήδη λειτουργεί, ο ανελκυστήρας για τα άτομα με αναπηρία και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις στο κτίριο. Εχει ολοκληρωθεί η μουσειολογική μελέτη, και ήδη χθες έφτασαν οι νέες βιτρίνες για τη μόνιμη έκθεση των νομισμάτων. Στο ανακαινισμένο Νομισματικό θα βρουν θέση και τα νομίσματα του μπαρμπα-Θανάση.






 
33  Νομίσματα / Γενική συζήτηση για τα νομίσματα / Απ: ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΑ; στις: Φεβρουάριος 10, 2010, 05:32:43 μμ




παλαιά νομίσματα συλλεκτικής αξίας Τιμή: 280 €
Περιοχή: Πελοπόννησος 
Μοιραστείτε την Αγγελία με Φίλους σας στο Facebook
34  Χαρτονομίσματα / Ξένα χαρτονομίσματα / ΠΑΕΙ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ . ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΜΕΡΟ . ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ PLENTYS στις: Φεβρουάριος 10, 2010, 05:19:22 μμ


Πράσινα χαρτονομίσματα με χελώνες και δέντρα τύπωσε ομάδα τοπικών επιχειρήσεων στο Πίτσομπορο, με την ελπίδα ότι θα αντικαταστήσει το δολάριο. Τώρα, 15.000 plentys (ο τίτλος του νέου τοπικού νομίσματος) κυκλοφορούν ήδη στο Πίτσμπορο και χρησιμοποιούνται σε όλες τις επιχειρήσεις. Τα χαρτονομίσματα σχεδιάζονται από ντόπιους καλλιτέχνες και φέρουν ποικιλία σχεδίων και σειριακών αριθμών για την αποτροπή της πλαστογραφίας.

Τα χαρτονομίσματα τοπικής έμπνευσης υπήρξαν δημοφιλή για τελευταία φορά την δεκαετία του 1930, κατά το Μεγάλο Κραχ και σήμερα, με την οικονομική ύφεση να μαστίζει την αμερικανική οικονομία, οι τοπικοί επιχειρηματίες ξαναστράφηκαν προς το δοκιμασμένο αυτό μέσο τόνωσης της τοπικής τους οικονομίας.

Το Πίτσμπορο είναι μια κοινότητα με 2.500 κατοίκους και είναι μια εκ των λίγων κοινοτήτων που επέλεξαν να τυπώσουν δικά τους χαρτονομίσματα μέσα στους τελευταίους μήνες. Οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι δηλώνουν ότι με τα δικά τους χαρτονομίσματα έχουν «αυτοπεποίθηση». Οι λίγες κοινότητες που επέλεξαν να κάνουν κάτι τέτοιο την τελευταία 20ετία το έκαναν προκειμένου να διατηρήσουν τους τοπικούς δεσμούς και τις επιχειρήσεις.

Αυτά τα χαρτονομίσματα, που μπορεί να φέρουν διάφορα παράξενα ονόματα όπως BerkShare ή Cheer, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους μπακάληδες της γειτονιάς, σε άλλα τοπικά καταστήματα ή ακόμα και να ανταλλαγούν με δολάρια ή άλλα αγαθά.

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Νότιου Μέιν υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο οι κοινότητες επιχειρούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο σήμερα που ο γείτονας δεν γνωρίζει πλέον τον γείτονα.

Στο Ντιτρόιτ, για παράδειγμα, το Cheer δεν δημιουργήθηκε εξαιτίας των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετώπιζε η πόλη, αλλά γιατί ο ιδιοκτήτης μπαρ, Τζέρι Μπέλαντζερ θέλησε να υποστηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις. Εξέδωσε λοιπόν χαρτονομίσματα τα οποία υποστήριξε με τις οικονομίες του μπαρ του.

Η ιδέα «έπιασε» γρήγορα και άλλες επιχειρήσεις δέχθηκαν να στηρίξουν κι εκείνες το νέο νόμισμα. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες κυκλοφορούν λοιπόν Cheers αξίας 3.000 δολαρίων.

Η πόλη στα δυτικά Νέας Υόρκης, Ίθακα, θεωρείται η πρώτη κοινότητα που επανέφερε αυτό το μέτρο, με την δημιουργία του Ithaca Hour το 1991. Το παράδειγμά της ακολούθησαν άλλες πόλεις όπως το Πόρτλαντ, το Μέιν κ.α.

Στη δυτική Μασαχουσέτη, ακτιβιστές και τοπικές ΜΚΟ συνεργάστηκαν το 2006 για να δημιουργήσουν το BerkShare. Έκτοτε, 2.5 εκατομμύρια BerkShares έχουν κυκλοφορήσει στις πόλεις της περιοχής. Οι κάτοικοι μπορούν να αλλάξουν 95 δολάρια με 100 BerkShares, παίρνοντας έτσι ένα πρώτο κίνητρο για να χρησιμοποιήσουν το τοπικό νόμισμα.

Το Plenty πρωτοεμφανίστηκε το 2002 χωρίς μεγάλη επιτυχία όμως. Ώσπου την περασμένη άνοιξη οι κάτοικοι σκέφτηκαν να το ξαναδοκιμάσουν και στράφηκαν στις επιχειρήσεις για να το δεχθούν. Ορισμένες συμφώνησαν, όμως άλλες όχι.

Ωστόσο, σταδιακά σημειώνεται αλλαγή στη στάση των καταστηματαρχών. Μερικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν μάλιστα να καταβάλουν τις μηνιαίες αποδοχές του προσωπικού τους με plentys. Μάλιστα, σε υποκαταστήματα αλυσίδων πολύ συχνά οι πελάτες αφήνουν το φιλοδώρημα για το προσωπικό σε plentys.



35  Χαρτονομίσματα / Ελληνικά χαρτονομίσματα / Απ: Πλάκες εκτύπωσης χαρτονομισμάτων Ιονικης Τράπεζας στις: Φεβρουάριος 10, 2010, 05:10:08 μμ


Στην Κέρκυρα λειτουργεί το μοναδικό Μουσείο Χαρτονομισμάτων στην Ελλάδα, που φιλοξενείται στο νεοκλασικό κτίριο της Ιονικής Τράπεζας από το 1981 και «διδάσκει» στους επισκέπτες του την οικονομική ιστορία της Ελλάδας. Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Άρης Ραπίδης, Επιμελητής του Μουσείου Χαρτονομισμάτων και του Τμήματος Συλλογών Έργων Τέχνης της Alpha Bank [ACBr.AT]  , εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1981. Το 2004, με τη συμπλήρωση 165 χρόνων από την ίδρυση της Ιονικής Τράπεζας και 125 χρόνων από την ίδρυση της Τράπεζας Πίστεως, αποφασίστηκε η ανακαίνιση του κτιρίου και η αναδιάρθρωση της συλλογής.

Ο κ. Ραπίδης ανέφερε ότι το Μουσείο Χαρτονομισμάτων με τη σημερινή του μορφή άρχισε να λειτουργεί καθημερινά από τον Οκτώβριο του 2005 και από τότε μέχρι σήμερα το έχουν επισκεφθεί 23.000 άνθρωποι. Επισήμανε ακόμη ότι, από τους επισκέπτες του μουσείου, οι 5.500 είναι μαθητές, οι 7.000 αλλοδαποί και οι υπόλοιποι Έλληνες.

Στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τράπεζας φιλοξενούνται περισσότερα από 2.000 εκθέματα και ντοκουμέντα, που το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από το αρχείο της Ιονικής Τράπεζας. Χρειάστηκαν, μάλιστα, προσπάθειες 25-30 ετών για να συγκεντρωθούν τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο μουσείο.

Σύμφωνα με τον κ. Ραπίδη, από τα σπανιότερα σε αξία εκθέματα που υπάρχουν στο μουσείο είναι τα πρώτα χαρτονομίσματα της Ιονικής Τράπεζας τα ονομαζόμενα «Κολονάτα» και οι πρώτες εκδόσεις χαρτονομισμάτων της Εθνικής Τράπεζας από το 1863 μέχρι το 1900.

Στις ξύλινες προθήκες του μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει τα πρώτα τραπεζογραμμάτια, που «έκοψε» η Ιόνια Πολιτεία από το 1839 κι εκείνα που κυκλοφόρησε η Ιονική Τράπεζα έως το 1920- που έληξε το εκδοτικό της προνόμιο- τουρκικά γρόσια και χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν κατά την ιταλική και τη γερμανική Κατοχή.

Το μουσείο στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου και είναι χωρισμένο σε τέσσερις αίθουσες, στις τρεις πρώτες παρουσιάζονται όλα τα ελληνικά χαρτονομίσματα από το 1822 μέχρι το 2002 και στην τέταρτη εκτίθενται τα χαρτονομίσματα της Ιονικής Τράπεζας και η ιστορική της πορεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


--------------------------------------------------------------------------------
36  Χαρτονομίσματα / Ελληνικά χαρτονομίσματα / τοπικα χαρτονομισματα. στις: Φεβρουάριος 10, 2010, 04:54:48 μμ
Δεν είναι ίσως ευρέως γνωστό ότι το Αγρίνιο είναι από τις λίγες πόλεις της Ελλάδος που είχαν τοπικό χαρτονόμισμα (εκφραζόμενο βέβαια σε δραχμές) σε πολύ πρόσφατη εποχή. Εκδοτήριο του τοπικού αυτού χαρτονομίσματος ήταν το τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Επρόκειτο για "επιταγές" που έφεραν την υπογραφή του τότε διευθυντή του τοπικού υποκαταστήματος της Τράπεζας αυτής Γεωργίου Φανού και κυκλοφορούσαν στις συναλλαγές με οπισθογράφηση. Αυτό έγινε αμέσως  μετά την υποχώρηση των Γερμανών, τον Σεπτέμβριο του 1944 όταν το τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος εξέδωσε  «επιταγές», υπογραφόμενες από τον διευθυντή Γ. Φανό. Το χρηματικό ποσό των δραχμών που εκπροσωπούσαν ήταν αρχικά χειρόγραφο. Με τον τρόπο αυτόν, οι επιταγές έγιναν χαρτονομίσματα που πλήρωναν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αλλά κάλυπταν και τις ανάγκες των ανταρτών που είχαν καταλάβει την πόλη. Επίσης στο Αγρίνιο, μόλις τα ομόλογα αυτά τελείωσαν, τυπώθηκαν νέα. Με το ποσό αυτή τη φορά τυπωμένο. Και κυκλοφόρησαν και αυτά σαν χαρτονομίσματα. Στις παραπάνω φωτογραφίες το χαρτονόμισμα αυτό  των «επιταγών» του Γ. Φανού (που αποτελεί πιά συλλεκτικό αντικείμενο) και με τις δύο εμφανίσεις του, ήτοι με το ποσό χειρόγραφο και με το ποσό τυπωμένο. Τα ποσά, όπως παρατηρεί κανείς είναι πληθωριστικά. Εκατομμύρια και δισεκατομμύρια. Πρέπει να σημειωθεί ότι σοβαρές συναλλαγές γίνονταν με χρυσές λίρες Αγγλίας. Φυσικά για όσους τις διέθεταν.

--------------------------------------------------------------------------------
37  Γενική συζήτηση / Κουβέντα να γίνεται! / Απ: ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΩΡΙΣ '' ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΝΑ ΧΤΥΠΟΥΝ στις: Φεβρουάριος 09, 2010, 08:45:20 μμ
 AΡΕ ΤΥΧΗ ΡΙΜΑΔΑ .......................ΜΟΝΟ  ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ  Αναποφασιστικότητα Αναποφασιστικότητα



  Βρήκε το δαχτυλίδι του μετά απο 21 χρόνια!

ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ FACEBOOK

O Τομ Γουιτνευ πριν 21 χρόνια και ενώ ήταν σε κρουαζιέρα έχασε το δαχτυλίδι απο την αποφοίτηση του. Ο καιρός πέρασε και δεν πίστευε ποτέ οτι θα το ξαναβρεί. Πριν λίγες μέρες όμως...

μια γυναίκα επικοινώνησε μαζί του στο facebook. Του είπε οτι έχει το δαχτυλίδι του, το βρήκε με ανιχνευτή μετάλλων στην παραλία. Το είχε χρόνια αλλά δεν μπόρεσε να τον βρει, μόνο με το facebook τα κατάφερε και τον εντόπισε


38  Νομίσματα / Χρυσά νομίσματα / Απ: ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ... στις: Φεβρουάριος 06, 2010, 05:49:28 μμ
 αυτη την στιγμη , μιλαω με τον πωλητη  και μου το δινει 400 κατοσταρικα το πεντολυρο



 το αγορασε απο εναν πελατη
 αυτος ο κυριος εχει ενυχειροδανυστιριο  θα παω να το δω. και να το δωσω σε τιμη μεταλου
 εχει πλουσια γκαμα νομισματων

 παρακαλω τις αποψεις σας
39  Ευρωνομίσματα / 'Ο,τι αφορά τα Ευρωνομίσματα / Απ: ΠΑΡΑΧΑΡΑΓΜΕΝΑ 2 ΕΥΡΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις: Φεβρουάριος 06, 2010, 03:39:11 μμ


Οι αστυνομικές αρχές στη Βόρεια Ελλάδα στο παρελθόν είχαν εντοπίσει μεγάλη παρτίδα κάλπικων ευρώ. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2003, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ξάνθης συνέλαβαν ένα δικαστικό επιμελητή ο οποίος μετέφερε 6.600 κίβδηλα κέρματα του ενός ευρώ. Κατά την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι τα προμηθεύτηκε από την Κεσάνη της Τουρκίας για να τα διοχετεύσει στην αγορά της Θράκης.

40  Ευρωνομίσματα / 'Ο,τι αφορά τα Ευρωνομίσματα / ΠΑΡΑΧΑΡΑΓΜΕΝΑ 2 ΕΥΡΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις: Φεβρουάριος 06, 2010, 11:31:53 πμ


Κίβδηλο νόμισμα των 2 ευρώ εντοπίστηκε από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

--------------------------------------------------------------------------------

 
Κίβδηλο νόμισμα των 2 ευρώ εντοπίστηκε από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το πρώτο παραχαραγμένο κέρμα του ευρώ που βρέθηκε στην πόλη και υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να έχει κυκλοφορήσει μεγάλη “παρτίδα” πλαστών στην αγορά.

Το κέρμα των 2 ευρώ, σε ελληνική απεικόνιση, χαρακτηρίστηκε “ιδιαίτερα πετυχημένο” αντίγραφο του γνήσιου. Συγκεκριμένα, το κίβδηλο νόμισμα είχε τις δύο παραστάσεις της αρπαγής της Ευρώπης από τη μία και του χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την άλλη, όπως και το γνήσιο, αλλά μόνον με προσεκτική παρατήρηση γίνεται αντιληπτό πως η αποτύπωση δεν είναι τόσο καλή.

Επίσης, στο παραχαραγμένο με την πίεση διαχωρίζεται το ασημένιο στεφάνι από το μπρούτζινο εσωτερικό του, ενώ το συγκεκριμένο κέρμα είναι πιο ελαφρύ από το γνήσιο. Άλλη μία διαφορά που εντοπίστηκε ήταν στην περίμετρο του νομίσματος, που στο παραχαραγμένο είναι λεία, αντίθετα με το γνήσιο, στο οποίο υπάρχουν χαράξεις και η επιγραφή Ελληνική Δημοκρατία.

Αστυνομικοί, που έχουν σχηματίσει δικογραφία κατʼ αγνώστων για τον εντοπισμό του πλαστού νομίσματος, εκτιμούν πως η ποσότητα που έχει κατασκευαστεί είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά παραμένει άγνωστο εάν έχει κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά. “Για την κατασκευή του είναι φανερό πως χρειάζεται ολόκληρο εργαστήριο, δεν μπορεί οι παραχαράκτες να έχουν ξοδέψει τόσα χρήματα για να βγάλουν μόνον ένα νόμισμα”. Συμπλήρωναν μάλιστα πως ενδεχομένως η “παρτίδα” των κίβδηλων κερμάτων να έχει κυκλοφορήσει σε άλλες χώρες.

Κίβδηλα νομίσματα είχαν κατασχεθεί στην Ξάνθη, αμέσως μετά την κυκλοφορία του ευρώ και αποδείχτηκε πως κατασκευάστηκαν στην Τουρκία, ήταν του ενός ευρώ και είχαν γερμανική απεικόνιση.
----------------------------------------------------
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Του Κώστα Καντούρη
41  Νομίσματα / Χρυσά νομίσματα / Απ: Ενδιαφέρον Αρθρα για τον χρυσό!! στις: Φεβρουάριος 05, 2010, 10:09:42 πμ



 
Πτώση της τιμής του χρυσού
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010, 07:19


Τη μεγαλύτερη υποχώρησή της σε χρονικό διάστημα 14 μηνών κατέγραψε η τιμή του χρυσού, καθώς το ράλι του δολαρίου περιόρισε την ελκυστικότητα του μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Οι ράβδοι χρυσού για άμεση παράδοση σημείωσαν άνοδο έως 0,5% ,νωρίτερα, μετά την πτώση τους κατά 4,2% φθάνοντας χθες στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών.

Οι τιμές περιόρισαν την άνοδό τους καθώς το δολάριο έκανε ράλι φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα πλέον των οκτώ μηνών έναντι του ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι η διεύρυνση των ελλειμμάτων στην Ευρώπη θα βλάψουν την οικονομική ανάκαμψη.

Το πολύτιμο μέταλλο για άμεση παράδοση υποχώρησε 22 σεντς φθάνοντας στα 1.063,48 δολ. η ουγγιά, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 3 Νοεμβρίου. Ο χρυσός για παράδοση Απριλίου σημείωσε άνοδο 0,1% φθάνοντας στα 1.063,80 δολ. η ουγγιά στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex).


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010, 07:20

42  Γενική συζήτηση / Κουβέντα να γίνεται! / Απ: ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΩΡΙΣ '' ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΝΑ ΧΤΥΠΟΥΝ στις: Φεβρουάριος 04, 2010, 09:35:09 πμ
 AΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΦΤΑ
 ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ..................


        65 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

Το ασύλληπτο ποσό των 65 εκατομμυρίων ευρώ έπιασε το γλυπτό του Alberto Giacometti με τίτλο «Άνδρας που Περπατάει I» (Homme qui Marche I). Το έργο...

ξεκίνησε με τιμή 12 εκατομμυρίων στον οίκο δημοπρασιών Sotheby και μέσα σε μόλις 8 λεπτά εκτοξεύτηκε σε αυτό το αστρονομικό ποσό

           
43  Γενική συζήτηση / Κουβέντα να γίνεται! / Απ: ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΩΡΙΣ '' ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΝΑ ΧΤΥΠΟΥΝ στις: Ιανουάριος 29, 2010, 09:27:41 μμ
 

                                     αν εχεις τυχη διαβανε  Κλείσιμο ματιού Κλείσιμο ματιού


 
Στράγγιζαν τις ομπρέλες τους σε βάζο 570.000 ευρώ
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010, 18:27


Θησαυρό είχε κυριολεκτικά μέσα στα πόδια του ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από το Ντόρσετ της Μ. Βρετανίας, αφού επί 50 ολόκληρα χρόνια το βάζο, που χρησιμοποιούσαν για να αφήνουν τις ομπρέλες τους για να στραγγίξουν, ήταν αξίας 570.000 ευρώ!

Επρόκειτο για ένα κινέζικο βάζο του 18ου αιώνα και το εντόπισε κατά τύχη ένας ειδικός σε αντικείμενα - αντίκες στον ξενώνα του σπιτιού.

Ύστερα από σχετική έρευνα, βρέθηκε ότι το βάζο είχε φτιαχτεί για τον αυτοκράτορα Qianlong της Κίνας περίπου το 1740.

Τώρα το ζευγάρι περιμένει να μάθει πόσα χρήματα θα εισπράξει από την δημοπρασία που θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου, όπου οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν το βάζο δεν είχε μια ρωγμή και λεκέδες από τη χρήση θα μπορούσε να «πιάσει» τη διπλάσια τιμή!


44  Γενική συζήτηση / Κουβέντα να γίνεται! / Απ: ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΩΡΙΣ '' ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΝΑ ΧΤΥΠΟΥΝ στις: Ιανουάριος 27, 2010, 08:40:33 μμ
                                             
                                                Αγαπητε γεωργιε

                                    Ο ΘΥΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗ  ΠΑΣΑ

 Ο θησαυρός του Αλή πασά του Τεπελενλή στα αγγλικά θησαυροφυλάκια ή δίπλα σε κυπαρίσσι στους Γεωργουσάτες;


Ο Αλή πασάς ο Τεπελενλής ήταν το πρόσωπο που σημάδεψε καθοριστικά την πορεία και την εξέλιξη της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς και την νοοτροπία των κατοίκων της στη νεότερη ιστορία τους. Γεννημένος το 1744 στο Τεπελένι της Αλβανίας ο γιός της Χάμκως και του ληστή Βελή, αρβανίτης μουσουλμάνος, γίνεται το 1788 πασάς των Ιωαννίνων.
Αποδυναμώνει τους Τούρκους γαιοκτήμονες (μπέηδες και αγάδες φεουδάρχες) της περιοχής του, των οποίων σφετερίζεται την περιουσία τους και τα πλούτη τους.
Από το 1792, 1799 ασχολείται με την κατάκτηση του Σουλίου και τον Δεκέμβριο του 1803, υπογράφει τη συνθηκολόγηση με τους Σουλιώτες.
Το 1798 καταλαμβάνει με την ανοχή των Γάλλων, που τότε κυριαρχούν στα Επτάνησα, τη Νιβίτσα, στην ακτή της Χειμάρρας. Κατόπιν εκτοπίζει (και σφαγιάζει) τις φρουρές των Γάλλων από το Βουθρωτό και την Πρέβεζα. Η λίμνη του Βουθρωτού, στην περιοχή των Αγίων Σαράντα, είναι το αγαπημένο του καταφύγιο. Το 1819 αγοράζει από τους Άγγλους την Πάργα.

Θα ήταν αδιανόητο για την νοοτροπία και την απληστία του χαρακτήρα του, να ξεφύγει ο Αλή πασάς από τη σιγουριά και τη γοητεία του χρυσού.
Οι εκστρατείες εναντίον των Σουλιωτών, η συντήρηση του στρατού, το δίκτυο των πληροφοριοδοτών, τα δώρα στους ξένους περιηγητές απαιτούσαν καλό πουγγί με φλουριά ασημένια και χρυσά.
Ας αναφέρουμε ότι δυο πονηροί βενετσιάνοι αλχημιστές πέρασαν από το σεράι του και του υποσχέθηκαν έναντι αδράς αμοιβής την κατασκευή χρυσού, κι εκείνος τους έκλεισε στο κάστρο, δεν τους άφηνε να φύγουν αν δεν ανακάλυπταν τη μαγική συνταγή που τόσο πολύ επιθυμούσε.

Όταν μετά την πολύμηνη πολιορκία των Ιωαννίνων, καταφεύγει στο νησάκι της λίμνης στη μονή του Αγίου Παντελεήμονα και με παγίδα πέφτει νεκρός, οι θησαυροί που καταμετρά ο Χουρσίτ πασάς – απεσταλμένος του σουλτάνου- είναι μόνο 45.000.000 γρόσια. Θεωρείται πολύ λίγος για το μέγεθος της ανάπτυξης που είχε πάρει το πασαλίκι των Ιωαννίνων, με συνέπεια να αποκεφαλιστεί ως ύποπτος και ο Χουρσίτ πασάς.

Από τότε δεν έπαψαν οι διάφορες φημολογίες για τον χαμένο θησαυρό του Αλή πασά και η αναζήτησή του από χρυσοθήρες παλιότερα, αλλά και πρόσφατα.
Έτσι δεν πρέπει να θεωρηθεί παράξενο το σκάψιμο κάποιων άγνωστων στο μαυσωλείο του Ασλάν πασά στο κάστρο της πόλης των Ιωαννίνων, όπως έγραψαν οι τοπικές εφημερίδες στις 15 Φεβρουαρίου 2000, προκειμένου να βρουν τον θησαυρό του Αλή πασά.

Σε σχόλιο της η εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών της 19/2/2000 γράφει: «Που βρίσκεται λοιπόν ο θησαυρός του Αλή; Από τα ιστορικά αρχεία που υπάρχουν και είναι καταγεγραμμένα, ο θησαυρός στάλθηκε από το γιό του Αλή, τον Μουχτάρ, το 1820 στην Πρέβεζα και εκεί φορτώθηκε σε αγγλικά πλοία με προορισμό τη Μάλτα. Οι εκτιμήσεις είναι ότι τελικά κατέληξε στα αγγλικά θησαυροφυλάκια. Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1913, μια ιταλική εταιρεία πήρε άδεια, και για πέντε χρόνια κατέσκαψε κάθε πιθανή περιοχή με εκατοντάδες εργάτες, αναζητώντας τον θησαυρό. Εγκατέλειψαν όμως στη συνέχεια την προσπάθεια τους απογοητευμένοι. Θησαυρός …γιοκ λοιπόν και ας μη ταλαιπωρούνται άδικα οι σύγχρονοι χρυσοθήρες.

Ο παμπόνηρος και πανούργος Αλής θα εμπιστευόταν ποτέ ένα τόσο ακριβό μυστικό σε κανέναν; Δεν θα φρόντιζε να εξαφανίσει κάθε αποδεικτικό, ή το κυριότερο θα θόλωνε τα νερά με τη διασπορά παραπλανητικών φημών;
Σύμφωνα με βορειο Ηπειρώτη από τη Δρόπολη, που δούλευε σε οικοδομικά έργα το 1991 ο θησαυρός του Αλή περιήλθε στα χέρια του Εμβέρ Χότζα το 1966.
Οι αμύθητοι θησαυροί που μάζεψε ο Αλή πασάς του δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα για την εξασφάλιση τους. (Τότε δεν υπήρχε …Χρηματιστήριο, ομόλογα, να τα …επενδύσει, Τράπεζες να τα φυλάξει)

Η έδρα του πασαλικιού του τα Γιάννενα δεν πρόσφεραν τη σιγουριά που ήθελε.
Έστειλε έναν έμπιστό του στο χωριό Γεωργουσάτες της Δρόπολης. Αυτός βρήκε τρεις μαστόρους που έχτισαν μια κρυψώνα έξω από τους Γεωργουσάτες, κοντά σ΄ένα κυπαρίσσι μιας εκκλησίας. Όταν οι εργάτες τελείωσαν, ο έμπιστος του Αλή τους τουφέκισε με διαταγή του πασά. Στη συνέχεια ο Αλής σκότωσε τον έμπιστο, ώστε να είναι σίγουρος, σιγουρότατος, για τη μυστική κρυψώνα του θησαυρού.
Πλην όμως ένας από τους τρεις εργάτες τραυματίστηκε απλώς, και έκανε τον σκοτωμένο. Στη συνέχεια κρύφτηκε, όμως το μυστικό το εμπιστεύθηκε σε κάποιον δικό του, και αυτός στην κόρη του, η οποία έλεγε για το «κυπαρίσσι με το θησαυρό, που είναι κοντά σ’ αυτό, και θάτρεφε τη Δρόπολη για εκατό χρόνια.
Το 1966 κάποιοι εργάτες έσκαβαν στους Γεωργουσάτες, για να φτιάξουν ένα οχυρωματικό έργο – ένα από τα πολλά που συνήθιζε να κάνει το καθεστώς Χότζα.
Έφτασαν να σκάβουν κοντά στο κυπαρίσσι που αναφέραμε, όταν σκόνταψαν σ’ ένα τοίχο, πάχους δύο μέτρων περίπου. Συνέχισαν να εργάζονται μέχρι που βρήκαν μια πόρτα χοντρή σιδερένια, ενώ ταυτόχρονα την άλλη μέρα ήρθαν άνθρωποι του καθεστώτος και βρέθηκαν μπροστά σ’ έναν πραγματικό θησαυρό από χρυσάφι αμύθητης αξίας. Μια γουρούνα ολόχρυση δυο τόνων βάρους (2.000 κιλά) με δώδεκα γουρουνάκια χρυσά κι αυτά, σερβίτσια πιάτων και κουταλομαχαιροπήρουνα, όλα χρυσά. Ήρθε επί τόπου κι ο Εμβέρ Χότζα και ο θησαυρός μεταφέρθηκε μυστικά και επειγόντως πρώτα στα Τίρανα και μετά που;
Με το που βρέθηκε ο θησαυρός το 1966 η γιαγιά που διηγούνταν την ιστορία με το κυπαρίσσι και το θησαυρό έπαθε μελαγχολία και είκοσι χρόνια μετά, μέχρι το 1986 που άφησε την πνοη της, δεν έβγαλε μιλιά.
Ύστερα από αυτά για τον θησαυρό του Αλή πασά το λακωνικότατο «Σχόλιο ουδέν» που λέει και ο Αντώναρος, σας αφήνω στην κρίση σας να πιστέψετε ό,τι θέλετε!

(Από το βιβλίο του πολιτικού μηχανικού Γιάννη Παπαϊωάννου «Γεγονότα από τη νεότερη ιστορία» Ιωάννινα 2006)

(ΣΗΜ. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία της 7 Μαίου 2000, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα διέταξε σχετική έρευνα στις 10 Μαρτίου 2000 για την κλοπή των αποθεμάτων χρυσού της Αλβανίας, αξίας 2,8 εκατομμυρίων δολλαρίων, ο οποίος εξαφανίστηκε μέσα από τη θωρακισμένη και φυλασσόμενη από ειδικές δυνάμεις σήρραγγα, όπου φυλάσσονταν τα αλβανικά αποθέματα χρυσού.)
Αναρτήθηκε από Αρκουδπουρνάρ στις 3:04 μ.μ. 
Ετικέτες Θησαυρός του Αλή πασά.
45  Ευρωνομίσματα / 'Ο,τι αφορά τα Ευρωνομίσματα / Απ: KΥΠΡΙΑΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΥΡΩ στις: Ιανουάριος 18, 2010, 06:53:17 μμ
κυρ νικο περασες ωραια νιλα  Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο

δεν πειραζει , θα φυγουν και αυτα καποια στιγμη  Κλείσιμο ματιού Κλείσιμο ματιού Κλείσιμο ματιού
Σελίδες: 1 2 [3] 4 5
advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences