Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Μάιος 13, 2024, 11:49:55 μμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Γερμανικό σακίδιο Brotbeutel M31  (Αναγνώστηκε 1811 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
giorgos_p
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 940



Προφίλ WWW
« στις: Σεπτέμβριος 13, 2015, 07:07:31 μμ »

Ένα γερμανικό σακίδιο ("ψωμόσακος") Brotbeutel Μ31. Ανήκει στα πρώτα υποδείγματα, κατασκευασμένα προπολεμικά ή κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων του πολέμου. Στα σακίδια αυτά τοποθετούνταν η μερίδα ψωμιού του στρατιώτη, αλλά και άλλα είδη, όπως δοχεία λίπους, μερίδες σοκολάτας, μαχαιροπήρουνα, καπνός, το κιτ καθαρισμού του όπλου, κάλτσες, το δίκωχο, σαπούνι, θήκες γυαλιών και... διάφορα άλλα αναγκαία, πλην όμως άσχετα με την "ορθή" χρήση του.

Στην μπροστά πλευρά διακρίνονται αρκετά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τύπου. Το σακίδιο περνιόταν από τη ζώνη με τρεις ιμάντες. Έναν στη μέση, με έναν χαλύβδινο γάντζο και δυο στις άκρες, οι άκρες των οποίων δίπλωναν και κούμπωναν με μικρά μεταλλικά κουμπιά. Στους αρχικούς τύπους του Μ31, όπως το συγκεκριμένο, αυτά ήταν αλουμινένια, ενώ αργότερα αντικαταστάθηκαν από χαλύβδινα, όταν το αλουμίνιο έγινε απαραίτητο στην αεροπορική βιομηχανία. Στο σημείο όπου οι δυο πλαϊνοί ιμάντες διπλώνουν, διακρίνονται αντίστοιχα κομμάτια δέρματος, έτσι ώστε να μη φθείρεται το ύφασμα από τη ζώνη. Σε κάποιους "τροπικούς" τύπους χρησιμοποιούνταν κανάβινο ύφασμα. Αργότερα αυτά καταργήθηκαν, ενώ στην τελευταία έκδοση του πολέμου, τη Μ44, αφαιρέθηκαν και τα κουμπιά στους ιμάντες, οι οποίοι ήταν απλά ραμμένοι. Στα μεταπολεμικά υποδείγματα παρατηρούνται επίσης κάποιες διαφορές. Οι άκρες στους δυο ακριανούς ιμάντες είναι τετραγωνισμένες αντί για τριγωνικές, ενώ οι κουμπότρυπές τους έχουν πολλές φορές δερμάτινη ενίσχυση.

Χαμηλά διακρίνονται δυο δερμάτινες θηλιές, ενώ ψηλά δυο κρίκοι σχήματος "D". Εκεί προσδένονταν με δερμάτινα λουράκια το παγούρι και η καραβάνα Μ31.



Ο τρόπος πρόσδεσης της καραβάνας, στα αριστερά. Το παγούρι δενόταν στα δεξιά. Κάποιοι τύποι που χρησιμοποιούνταν από τα SA, τη HJ και άλλες οργανώσεις είχαν μόνο μια θηλιά, για το παγούρι.



Η πίσω όψη. Οι δυο κρίκοι είναι για το δεύτερο τρόπο ανάρτησης, με έναν μακρύ υφασμάτινο ιμάντα που περνιόταν από τον ώμο. Σε φωτογραφίες της περιόδου, ο συγκεκριμένος ιμάντας παρατηρείται και περασμένος... στο κράνος, σε ρόλο διχτυού παραλλαγής.



Κοντινή άποψη του ενός ακριανού και του μεσαίου ιμάντα. Στους μεταπολεμικούς τύπους η άκρη του υφάσματος του μεσαίου ιμάντα έχει ένα ξεφτισμένο τελείωμα, σε αντίθεση με το εικονιζόμενο.



Το εσωτερικό. Ένας δερμάτινος, μακρύς ιμάντας στο κέντρο κλείνει το σακίδιο, κουμπώνοντας ανάλογα με το πόσο γεμάτο είναι σε ένα αλουμινένιο ή χαλύβδινο ανάλογα με την περίοδο κουμπί. Δυο ακόμη μικρά λουριά κλείνουν το κάλυμμα, κουμπώνοντας σε αντίστοιχα κουμπιά στις άκρες. Μια προσθήκη στο Μ44 ήταν ήταν μια μικρή τσέπη στα δεξιά, που προοριζόταν για το κιτ καθαρισμού (Reinigungsgerät 34) του Kar 98k. Στα μεταπολεμικά υποδείγματα τοποθετήθηκαν χωρίσματα στο εσωτερικό, προφανώς για να μη βρίσκονται σε άμεση επαφή τα τρόφιμα με τα υπόλοιπα άσχετα είδη.

Καταγράφηκε

Η συλλογή μου στο http://ww2militaria.weebly.com
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 13, 2015, 07:16:57 μμ »

Μου έλυσες και την απορία. Τελείως διαφορετική φιλοσοφία του "φόρτου", από αυτά που ξέρουμε στα "καθ' ημάς".

διάφορα άλλα αναγκαία, πλην όμως άσχετα με την "ορθή" χρήση του.
Εδώ μάλλον εννοείς "ονομαστική" χρήση. :-)
(Εκτός αν πράγματι εννοείς ότι η τοποθέτηση κάποιων από αυτά ήταν "παράτυπη" και όχι απλώς άσχετη με το όνομα του σάκου.)
Καταγράφηκε
giorgos_p
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 940



Προφίλ WWW
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 13, 2015, 07:29:23 μμ »

Εδώ μάλλον εννοείς "ονομαστική" χρήση. :-)
(Εκτός αν πράγματι εννοείς ότι η τοποθέτηση κάποιων από αυτά ήταν "παράτυπη" και όχι απλώς άσχετη με το όνομα του σάκου.)

Όντως εννοούσα "ορθή", με την έννοια ότι με βάση τον κανονισμό προοριζόταν για ψωμί, άλλα τρόφιμα και σκεύη εστίασης. Το φόρτωμά του με κάλτσες, πυρομαχικά, ξυριστικά κτλ., πέρα από το ότι ήταν "παράτυπο", δεν ήταν και ό,τι καλύτερο από άποψη υγιεινής, ειδικά όταν τα τελευταία συνυπήρχαν με τα πρώτα.

Σε συνθήκες εκστρατείας βέβαια, ακόμη και μάχης, όπου τα μεγάλα σακίδια της πλάτης δε χρησιμοποιούνταν, είναι λογικό οι κανονισμοί να παραβιάζονται και ο έλεγχός τους να χαλαρώνει.
Καταγράφηκε

Η συλλογή μου στο http://ww2militaria.weebly.com
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 13, 2015, 07:37:59 μμ »

Το φόρτωμά του με κάλτσες, πυρομαχικά, ξυριστικά κτλ., πέρα από το ότι ήταν "παράτυπο", δεν ήταν και ό,τι καλύτερο από άποψη υγιεινής, ειδικά όταν τα τελευταία συνυπήρχαν με τα πρώτα.

Πράγματι, αυτό με μπέρδευε κι εμένα...

Από εκεί και πέρα το θέμα με ξεπερνάει, δεν ξέρω πώς λειτουργεί ο Ελληνικός Στρατός (ή άλλοι). Έχοντας υπηρετήσει στο Σώμα Εφοδιασμού Μεταφορών, το σακίδιο ήταν κρεμασμένο πίσω από το κάθισμα... μαζί με το όπλο. :-)

(Στην πράξη... ακόμα και η εξάρτυση είναι "πρόβλημα". Δεν μπορείς να οδηγείς με τις παλάσκες και το παγούρι στη ζώνη...)
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences