Στέκι Συλλεκτών

Γενική συζήτηση => Διάφορα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Αλίκη στις Ιούνιος 18, 2014, 10:15:38 πμ



Τίτλος: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 18, 2014, 10:15:38 πμ
Καλημέρα. Βρήκα σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (καθώς έψαχνα για θήκες και άλμπουμ) να πουλάνε έτοιμο καθαριστικό νομισμάτων (ανάλογα το υλικό) και προστατευτικό για το τέλος της διαδικασίας. Έχει δοκιμάσει κάποιος κάτι αντίστοιχο; Ξέρει τα αποτελέσματα;
Υ.Γ. Δεν παρέθεσα το link γιατί δεν ξέρω αν επιτρέπεται... Αν θέλετε μπορώ να το βάλω να το δείτε


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: nestor34 στις Ιούνιος 18, 2014, 10:35:28 πμ
καθαριστικά υπάρχουν πολλά, ρώτα και το Nestor που πειραματίστηκε, το θέμα είναι να βγάζουν τη βρωμιά, την μπίχλα και να μην πειράζουν την πατίνα.


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 18, 2014, 11:30:18 πμ
καθαριστικά υπάρχουν πολλά, ρώτα και το Nestor που πειραματίστηκε, το θέμα είναι να βγάζουν τη βρωμιά, την μπίχλα και να μην πειράζουν την πατίνα.
Αυτό είναι το πρόβλημά μου... Μήπως ξεκινάει νέα διάβρωση μετά και άντε να το σώσεις!!!


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: koyote1963 στις Ιούνιος 19, 2014, 12:53:03 μμ
Αλικη καθαριστικα υπαρχουν, ομως δεν ειναι τοσο απλη η χρηση τους.
, αναλογα με το υλικο του νομισματος παιζει ρολο και ο χρονος που θα μεινει το νομισμα για καθαρισμα.
και αλλα παιζουν ρολο........ δεν ειναι απλα πηρα ενα καθαριστικο και ολα οκ.


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: haros στις Ιούνιος 19, 2014, 01:35:51 μμ
Αλικη η πιο απλη και ανωδυνη μορφη καθαρισμου (ασημενια-χρυσα, ΟΧΙ χαλκινα) ειναι η εμβαπτιση σε καυτο νερο που εχει λιγο fairy υγρο για τα πιατα.
Επειτα ξεπλυμα με απεσταγμενο νερο και παθητικο στεγνωμα.(οχι τριψιμο).
Για πιο επιμονη βρωμα η κολλες κλπ υπαρχει το καθαρο ασετον, απο χρωματοπωλειο,εμβαπτιση για μισο-ενα λεπτο και μετα πολυ απαλα με μπατονετα που καθαριζουμε τα αυτια βουτηγμενη σε ασετον βγαζεις τις βρωμες.
Επειτα ξεπλυμα με νερο κλπ.(και παλι ΟΧΙ για χαλκινα)
Τα δυο παραπανω δεν πειραζουν την πατινα ουτε το λουστρο.(αν και καποιος φιλος ειχε γραψει οτι το ασετον "θολωνει" λιγο το λουστρο στα προυφ, εγω παντως που το δοκιμασα σε προυφ ουγκιες με δαχτυλιες κλπ δεν το επηρρεασε καθολου, δεν ειμαι απολυτος ομως, μην σας παρω στον λαιμο μου).
Απο εκει και περα υπαρχουν προιοντα εμποριου.
Το κακο με αυτα ειναι οτι μπορει να ειναι πολυ ισχυρα και να επηρεασουν το λουστρο η την πατινα, γιαυτο αυτο πρεπει να πειραματιστεις και σιγουρα οχι με νομισματα αξιας.
 Για χαλκινα ειναι αλλου παππα ευαγγελιο,ολοκληρη ιστορια και μπερδεμα,πολυ ευκολα καταστρεφεις το νομισμα στην προσπαθεια καθαρισμου.

Διευκρινηση. Μιλαμε παντα για βρωμιες.
Αν θες να καθαρισεις το νομισμα απο ασχημη πατινα, πας σε dip που ειναι τελειως διαφορετικο πραγμα και αν δεν το κανεις προσεκτικα και γρηγορα μπορει να το καταστρεψεις απο συλλεκτικη αποψη.


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 19, 2014, 02:15:11 μμ
Αν σκοπεύεις να καθαρίσεις 5λεπτα του ευρώ ή ασημένια νομίσματα αξίας (αγοράς) 10-20 ευρώ, πειραματίσου ελεύθερα. Ο haros υποθέτω μιλάει για νομίσματα τριψήφιας αξίας και βάλε...

Αν έχεις κάποιο γερμανικό 10ευρο και θέλεις να το γυαλίσεις, γυάλισέ το ελεύθερα. Ή άφησέ το με την πατίνα του, ό,τι γουστάρεις. Αν το γυαλίσεις και το βάλεις σε αεροστεγή κάψουλα, η "νέα διάβρωση" θα προχωρήσει με βραδύτατους ρυθμούς (εκατονταετιών).

Στα ασημένια, τηρώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή, μπορείς να πετύχεις "άριστα" αποτελέσματα. Θέλεις γυάλισμα; Σου το γυαλίζει. Θέλεις απλό καθάρισμα; Σου το καθαρίζει.

Στα χάλκινα τα αποτελέσματα είναι... διάφορα. Χάλκινο από χάλκινο διαφέρει στο κράμα. Ανόλογα με το κράμα, μπορεί να πάρεις διαφορετικά αποτελέσματα.

Σε ορείχαλκο, νικέλιο και αλουμίνιο δεν θα δεις θεαματικά αποτελέσματα.

Μιλάμε πάντα για νομίσματα μονοψήφιας ή διψήφιας το πολύ αξίας (σε ευρώ).


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 19, 2014, 03:09:47 μμ
Όπως έχω γράψει σε άλλη δημοσίευση,έχω κάνει συντήρηση νομίσματος στη σχολή. Αλλά εκεί χρησιμοποιούσαμε μηχανικό καθαρισμό (νυστέρι, υαλόβουρτσα) σε συνδυασμό με χημικά που δεν επιτρέπονται στο σπίτι... Το θέμα μου είναι 1. οτι αυτά τα έτοιμα δεν ξέρω πόσο δραστικά είναι και 2. ότι κανονικά απαιτείται βερνίκι για να αποτρέψει καινούργια διάβρωση. Αλλά έχω ακούσει ότι το βερνίκι απαγορεύεται στα νομίσματα...


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: haros στις Ιούνιος 19, 2014, 03:39:35 μμ
Αλικη, ο καθαρισμος-συντηρηση που κανουν π.χ. οι αρχαιολογοι στα νομισματα των ανασκαφων δεν εχει καμια σχεση με τον καθαρισμο που δεν καταστρεφει τα νομισματα απο συλλεκτικη αποψη.
Τον συντηρητη αρχαιων νομισματων που θα πανε στο μουσειο δεν τον ενδιαφερει εαν δημιουργησει hairlines κλπ.
  Τον ενδιαφερει μονο να απομακρυνει τα ξενα σωματα, να σταματησει την ενεργη διαβρωση στα χαλκινα και να αποτρεψει περαιτερω διαβρωση η την Αρρωστια του χαλκου κλπ.
  Η συντηρηση -καθαρισμος συλλεκτικων νομισματων,ειναι διαφορετικο πραγμα, παρολο που εχουν κοινα σημεια.
Το βερνικι ειναι no-no στα συλλεκτικα νομισματα.
Οι υαλοβουρτσες επισης (Παναγια μου..).
Νυστερια και μαχαιρια μονο στα χειρουργεια..
Η αξια του συλλεκτικου  νομισματος που θες να καθαρισεις εχει σημασια μονο ως προς την εκπαιδευση σου.
Μαθαινεις στα φτηνα και μετα πας στα ακριβοτερα.
Δηλαδη μαθαινεις χωρις να σε νοιαζει η απομειωση της συλλεκτικης αξιας, επειδη ουτως η αλλως ειναι μικρη.
Παντως ξεκαθαρισε τι θελεις ακριβως, για να μην γραφουμε τσαμπα.
Θες να καθαρισεις χαλκινο?
Θες να καθαρισεις ασημενιο?
Θες να 'εξαφανισεις " την πατινα?
Τι ακριβως θελεις?



Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 19, 2014, 04:04:17 μμ
Να κάνω μια προσπάθεια να βοηθήσω:

Οι αρχαιολόγοι συνήθως βρίσκουν νομίσματα μέσα σε χώματα, ταλαιπωρημένα, χτυπημένα κλπ. Πρώτη δουλειά είναι να τα καθαρίσουν από ξένα σώματα, βρωμιά κλπ.

Οι συλλέκτες συνήθως βρίσκουν νομίσματα που δεν είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα. Συχνά είναι ακυκλοφόρητα ή με ελάχιστη κυκλοφορία. Και συνήθως τα νομίσματα αυτά είναι σε κουτιά κλπ.

Κάποιες φορές οι συλλέκτες μπορεί να βρουν νομίσματα μέσα στα χώματα κλπ. Σε αυτή την περίπτωση:
- Αν το νόμισμα αξίζει 10-20 ευρώ, απλώς το ξαναπετάνε.
- Αν το νόμισμα αξίζει 500 ευρώ, το στέλνουν σε επαγγελματία συντηρητή (όπως εσύ).
- Αν το νόμισμα είναι χρυσό, αλλά δεν έχει συλλεκτική αξία (π.χ. μια λίρα του 2010 σε μαύρα χάλια), το πουλάνε για μέταλλο και τελειώνει η υπόθεση.

Τα νομίσματα που βρίσκουν σε κουτιά κλπ.
- Αν είναι νομίσματα του παπού (αξίας 1 ευρώ ή και λιγότερο) τα κάνουν ό,τι γουστάρουν.
- Αν είναι νομίσματα κάποιας αξίας, κάνουν ό,τι λέει ο haros.

--------------------------------------------------------------------------

Μετά:

Οι συλλέκτες τα νομίσματά τους τα βάζουν σε κάψουλες, θήκες, slabs κλπ οι οποίες τα προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι, η οποιαδήποτε περαiτέρω φθορά τους είναι πάαααρα πολύ αργή. Αντίθετα τα νομίσματα των μουσείων συχνά καταλήγουν σε προθήκες, όπου, παρ' όλες τις προόδους τις επιστήμης, υφίστανται μια κάποια ταλαιπωρία. Η ανάγκη έκθεσης των νομισμάτων δημιουργεί και την ανάγκη περιοδικής συντήρησης. Ή προληπτικών μέτρων, όπως το βερνίκι που αναφέρεις.

Πολύ ειδικά, οι εταιρείες πιστοποίησης νομισμάτων (για συλλέκτες) έχουν βάλει κάποιες προδιαγραφές, με βάση τις οποίες πιστοποιούν και βαθμολογούν τα νομίσματα. Οι προδιαγραφές των εταιρειών αυτών... δεν μας ενδιαφέρει αν είναι σωστές η όχι, αλλά οι συλλέκτες αναγκαστικά τις ακολουθούν "ευλαβικά", για να μην χάσουν τα νομίσματά τους την αξία τους.

Πιθανό οι προδιαγραφές αυτές να είναι διαφορετικές από αυτά που έμαθες εσύ στη σχολή, αλλά οι συλλέκτες δεν έχουν άλλη επιλογή (ξέρεις, τα ντόπια και ξένα μονοπώλια κλπ κλπ).

----------------------------------------------


Καλό είναι να βάλεις τους συνδέσμους που βρήκες, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι.


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 19, 2014, 04:08:51 μμ
http://www.tarassouleas.gr/EL/SuppliesSc2b.htm (http://www.tarassouleas.gr/EL/SuppliesSc2b.htm)Αυτή είναι η σελίδα. Τα πάνω είναι τα καθαριστικά και από κάτω το βερνίκι. Μου έκανε εντύπωση και άνοιξα το θέμα γιατί αυτός πουλάει και άλμπουμ και τέτοια! Α! Και στην ανασκαφή κανονικά τους νοιάζει να μην υπάρχουν σημάδια επέμβασης... Αλλά πολλοί δεν το τηρούν...
Α!! Και όσον αφορά την υαλόβουρτσα και το νυστέρι, όποιος έχει μάθει να το δουλεύει δεν αφήνει ίχνη! (έχω αφαιρέσει στρώμα βερνίκι από ελαιογραφία γιατί δεν άντεχε διαλύτες...). Αρκεί να μην πέσει στα χέρια ατζαμή...


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 19, 2014, 04:49:59 μμ
Χοντρικά, τα υγρά που δείχνεις δεν αντιστοιχούν στις προδιαγραφές των εταιρίων που αναφέρω παραπάνω. Ούτε στα "γενικώς παραδεκτά" της συλλεκτικής κοινότητας.
(Κρατάω μερικές επιφυλάξεις και αφήνω να τα πει κάποιος που τα ξέρει καλύτερα.)

Είναι όμως μια χαρά για νομίσματα μικρής αξίας. Στη αργκό των συλλεκτών λέγονται και "ντιπ".
Γενικά δεν αφαιρούν ξένα σώματα και σκουριές.

Προσωπικά προτιμώ τα προϊόντα της Leuchtturm / Lighthouse. Και μπορώ να σου πω για αυτά.
- Ασημένια: Τα ασημένια μπορεί να σου τα κάνει κάτασπρα, αν θέλεις. Συνήθως τα ασημένια τα βάζουμε σε αεροστεγείς κάψουλες για να μη μαυρίζουν κλπ, οπότε το πρόβλημα της περαιτέρω φθοράς λύνεται έτσι.
- Χάλκινα: Όπως σου είπα, εξαρτάται από το κράμα. Μπορεί να έχεις από άριστα αποτελέσματα, μέχρι μηδέν.
- Διμεταλλικά κλπ: Εξαιτίας των διαφορετικών κραμάτων, θα απογοητευτείς...
- Νίκελ, αλουμίνιο: Όποιος έχει μοτοσυκλέτα, ξέρει τι ταλαιπωρία είναι... κι ας μην έχει συλλεκτική αξία η εξάτμισή του :-)

Σε κάποιους τομείς, μπορεί να ξέρεις περισσότερα από τους συλλέκτες. Και αφού βλέπω ότι είσαι καινούρια και... όχι λεφτού, πειραματίσου ελεύθερα με πενταροδεκάρες και...θα μάθεις αρκετά. Μπορεί να βρεις και καλή πελατεία εδώ μέσα.

ΥΓ. Το "προστατευτικό" του Ταρασουλέα δεν το ξέρω, αλλά... μπορείς να περάσεις από το μαγαζί και να διαβάσεις το μπουκάλι.


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Dir στις Ιούνιος 19, 2014, 06:51:36 μμ
Κάποιες φορές οι συλλέκτες μπορεί να βρουν νομίσματα μέσα στα χώματα κλπ. Σε αυτή τηυν περίπτωση:
- Αν το νόμισμα αξίζει 10-20 ευρώ, απλώς το ξαναπετάνε.
- Αν το νόμισμα αξίζει 500 ευρώ, το στέλνουν σε επαγγελματία συντηρητή (όπως εσύ).
- Αν το νόμισμα είναι χρυσό, αλλά δεν έχει συλλεκτική αξία (π.χ. μια λίρα του 2010 σε μαύρα χάλια), το πουλάνε για μέταλλο και τελειώνει η υπόθεση.
Φιλε sac μαλλον για κατι αλλο μιλας και οχι για συλλεκτες! Παμε ξανα..........
- Αν το νόμισμα αξίζει 10-20 ευρώ, το κρατανε
- Αν το νόμισμα αξίζει 500 ευρώ, παλι το κρατανε
- Αν το νόμισμα είναι χρυσό, αλλά δεν έχει συλλεκτική αξία, παλι το κρατανε!

Αφηστε τον κοσμο να ειναι απλα "συλλεκτες", με ολη την σημασια της λεξης, χωρις να τα μετατρεπετε αυτοματως ολα σε χρημα.


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 19, 2014, 07:11:16 μμ
Γενικά δεν θα διαφωνήσω, έτσι όπως το θέτεις. Μιλάω για νομίσματα που είναι πραγματικά.... αγνώριστα....

Αν βρεις μια δεκάρα του 1922 σε κατάσταση που δεν αναγνωρίζεται και χρειάζεσαι... φασματογράφο για να την καταλάβεις... και φουσκωμένη σαν μπαταρία από τη σκουριά...  δεν ξέρω... άλλοι θα την πέταγαν πάλι, άλλοι θα την κράταγαν.

Αν βρεις μια λίρα τόσο επίπεδη που δεν μπορείς να αναγνωρίσεις ούτε ποιον βασιλιά απεικονίζει... ή τσακισμένη στα δύο.. κλπ.

Νομίσματα σε τέτοιες καταστάσεις μπορούν να βρεθούν συχνά σε ανασκαφές. Άλλες φορές πάλι είναι σε "καλή" κατάσταση. Οι συλλέκτες νομίζω όμως ότι σπάνια βρίσκονται "αντιμέτωποι" με τέτοια νομίσματα.

Σε κάθε περίπτωση, στην τελευταία πρόταση συμφωνώ και υπερθεματίζω!


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: HONEST στις Ιούνιος 19, 2014, 07:14:16 μμ
προσοχη στο ασετον,ειναι δυο ειδων ,ένα δυνατο (καθαρισμος χρωματων) και ένα πιο λα'ι'τ για μικροκαθαρισμούς σε επιπλα... :)


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 19, 2014, 08:34:47 μμ
Η 1η δοκιμή έγινε! Θα έσκαγα αν δεν δοκίμαζα!!! Σε μια δραχμή του 1926 που ήταν μες στη βρώμα και κολλούσε! Η βρώμα εξαφανίστηκε! Βέβαια δεν γυάλισε (δεν ξέρω πόσο γυαλιστερή είναι η καινούργια) πάντως μαυρίλες και βρώμες έφυγαν!!!! Διαδικασία απλή! Εμβάπτυση για 5 λεπτά σε White spirit αραιωμένο με νερό 1 προς 1. Μαλακό τρίψιμο με μαλακή οδοντοβουρτσα και έτοιμη! Δεν ξέρω μετά από καιρό τι θα γίνει βέβαια... Ο χρόνος θα δείξει


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 19, 2014, 08:47:55 μμ
Καλησπερα κοπελια.

Το νομισμα καθαρισε με τον τροπο σου γιατι δεν ηταν οξειδωμενο
Δεν θα αλλαξει κατι στο μελλον αλλωστε δεν ειναι αυτη η δραχμη απο τα πλεον ευαισθητα στις οξειδωσεις.
Θα σταθω ομως  στην αναφορα σου σχετικα με το ποσο γυαλιστερο ειναι ενα νομισμα.
Καλο  ειναι να  μπορεις ξεχωρισεις την< γυαλαδα> ενος ακυκλοφορητου. τον λουστρο δηλαδη του νομισματικοπειου(που δεν μειωνει την συλλεκτικη αξια) απο την γυαλαδα του γυαλισματος.

Σωτήρης


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: nestor34 στις Ιούνιος 19, 2014, 08:48:39 μμ
Η δολοφόνος με την οδοντόβουρτσα


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: haros στις Ιούνιος 19, 2014, 08:49:29 μμ
Αλικη, δικα σου ειναι ,οτι θες τα κανεις.
Να εχεις υποψιν σου ομως οτι το τριψιμο με οδοντοβουρτσα, οσο απαλα και να το κανεις, αφηνει hairlines που μπορει να μην ειναι ορατες στο ματι, αλλα με την λουπα ειναι.
Αν το εκανες αυτο σε καποιο νομισμα αξιας, θα εχανε μεγαλο μερος της αξιας του για τους συλλεκτες.
Μπατονετα με βαμβακι στην ακρη της, υπομονη, και μολις βρωμισει λιγο, την αλλαζεις.
Οπως ειπα προηγουμενως δικα σου ειναι, αλλα επειδη εδω διαβαζουν και αλλοι, μην παει κανεις να παρει την οδοντοβουρτσα και αρχιζει να τριβει κανα Οθωνικο και εχουμε κλαματα μετα.. :D :D :D


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 19, 2014, 08:49:54 μμ
Η δολοφόνος με την οδοντόβουρτσα

Δεν πειραζει πολυ καλα εκανε.
Οι ανθρωποι που πειραματιζονται μαθαινουν.
 


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 19, 2014, 08:53:24 μμ
Το σημαντικό είναι ότι τα χάρηκες.

Τώρα η δραχμή... έτσι όπως την περιγράφεις, μάλλον πήρε αξία, παρά έχασε.

@Dir κλπ

Μιλάω για την αξία για να γίνει σαφές (σε όποιον διαβάζει) ότι τέτοια νομίσματα μάλλον... το χρειάζονται το καθάρισμα, παρά τους κάνει κακό. Δεν υπήρχε περίπτωση να "πιστοποιηθεί" έτσι κι αλλιώς.

Για το λούστρο που λέει ο coll, μπορείς να κάνεις το εξής. Να πάρεις ένα μισόευρο να το γυαλίσεις και να το συγκρίνεις με κάποιο καινιούριο (που θα πάρεις από κάποια τράπεζα) να δεις τη διαφορά. Βέβαια αυτό που θα πάρεις ρέστα από την τράπεζα δεν θα είναι πραγματικά "ακυκλοφόρητο", αλλά αυτό που θέλεις να μάθεις, θα το μάθεις.


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 19, 2014, 09:19:50 μμ
Που και που  εχεις καλες ιδεες Δουκα, κι ας μου τοκλεισες το μαγαζι.


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 19, 2014, 09:37:25 μμ
Δεν με ενδιαφέρει αν έχουν αξία η όχι! Δεν σκοπεύω να πουλήσω τη συλλογή μου! Απλά θέλω να την κάνω πιο όμορφη! Και τα νομίσματα που πειράζω τα ξανάεχω! Τα πήρα ειδικά γι' αυτό το λογο.
Για να μην ανοίγω άλλο θέμα και με δείρουν, ξέρει κάποιος αν επιτρέπεται επέμβαση σε χαρτονόμισμα; Κάπου νομίζω άκουσα ότι δεν κάνει, αλλά δεν είμαι σίγουρη...


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Sp1 στις Ιούνιος 19, 2014, 09:40:12 μμ
Αλίκη ήξερα κάποια κυρία που επειδή τα συχαινόταν (που τα πιάνουν τόσοι),τα έπλενε και μετά τα άπλωνε να στεγνώσουν με τα μανταλάκια. :D :D :D.Νομίζω καλό θα ήταν να μην τα πειράξεις.


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 19, 2014, 09:41:33 μμ
Δεν με ενδιαφέρει αν έχουν αξία η όχι! Δεν σκοπεύω να πουλήσω τη συλλογή μου! Απλά θέλω να την κάνω πιο όμορφη! Και τα νομίσματα που πειράζω τα ξανάεχω! Τα πήρα ειδικά γι' αυτό το λογο.
Για να μην ανοίγω άλλο θέμα και με δείρουν, ξέρει κάποιος αν επιτρέπεται επέμβαση σε χαρτονόμισμα; Κάπου νομίζω άκουσα ότι δεν κάνει, αλλά δεν είμαι σίγουρη...

Τα χαρτια πλενονται με χλωριο και σιδερωνονται αλλα θα ελεγα να μην το κανεις εκτος και αν ειναι κοινα .
Μια απο τα ιδια δηλαδη


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 19, 2014, 09:42:53 μμ
Πρακτικά ισχύουν τα ίδια και για τα χαρτονομίσματα. Αν σε ενδιαφέρει η συλλεκτική ή η μεταπωλητική αξία δεν τα πειράζεις.

Αν δεν έχουν αξία ή δεν σε πειράζει η αξία, κάνεις ό,τι θέλεις.

Από την άλλη, καλό είναι να πειραματιστείς, ώστε να ξέρεις πώς είναι ένα "πειραγμένο" νόμισμα ή χαρτονόμισμα, ώστε να μην μπορούν να σε καροϊδέψουν στο μέλλον. Συμφωνείς coll;


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 19, 2014, 09:47:00 μμ
Ξέρω τη διαδικασία!  Για συμπληρώσεις και αποκαταστασεις στα σκισίματα  ξέρετε αν επιτρέπεται;  Στα μουσεία επιβάλλεται,  γι' αυτό ρωτάω.


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 19, 2014, 09:49:42 μμ
Ξέρω τη διαδικασία!  Για συμπληρώσεις και αποκαταστασεις στα σκισίματα  ξέρετε αν επιτρέπεται;  Στα μουσεία επιβάλλεται,  γι' αυτό ρωτάω.

Α εσυ εισαι πολυ προχωρημενη .
Μηπως θα μπορουσες να κανεις μια αναλυση περι αποκαταστασεων;;

Υ.Σ Σαν π ο υ σ τ η ς sac


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 19, 2014, 09:50:49 μμ
Ισχύουν όλα τα παραπάνω.

Όπως ξέρεις, αν βάλεις σελοτέιπ κλπ με τα χρόνια θα δείχνει άσχημο. Αν γνωρίζεις καλύτερα υλικά > Βλέπε όλα τα παραπάνω.

Α εσυ εισαι πολυ προχωρημενη .
Μηπως θα μπορουσες να κανεις μια αναλυση περι αποκαταστασεων;;

Ρε συ, η κοπέλα το έχει σπουδάσει επιστημονικά/επαγγελματικά το θέμα.

Η φάση είναι παρόμοια με αυτά που λέγαμε πριν. Συναντήθηκαν δύο διαφορετικοί κόσμοι και γίνεται συνεννόηση τσιμέντο.

Θα επανέλθω (ίσως).


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: haros στις Ιούνιος 19, 2014, 09:56:42 μμ
Φιλη μου, διαβασε προσεκτικα το παρακατω.
Μια κοινη δραχμουλα του Γεωργιου του Α, σε χαμηλη κατασταση (ας πουμε VF), με την βρωμα της, κανει 25 ευρω.
Μια κοινη δραχμουλα του Γεωργιου, στην ιδια κατασταση,αλλα προσεκτικα και με τον σωστο τροπο απαλλαγμενη απο την βρωμα, κανει 25 ευρω η 30.
Η ιδια δραχμη καθαρισμενη-γυαλισμενη με οδοντοβουρτσα να λαμποκοπαει,κανει μηδεν ευρω, γιατι κανεις συλλεκτης δεν θα την αγορασει.
Λες οτι δεν σε ενδιαφερει η αξια.
Κανεις λαθος.
Καποια στιγμη θα θελησεις να πουλησεις καποια νομισματακια που θα εχεις συλλεξει, για να παρεις αλλα, η τα ιδια σε καλυτερη κατασταση.
Οταν το κανεις, θα διαπιστωσεις οτι θα επρεπε να το ειχες κανει με τον σωστο, για συλλεκτη, τροπο, εστω και αν τα νομισματα ηταν μικρης αξιας.
Μακαρι ολοι μας ,οταν ξεκιναγαμε, να ειχαμε καποιον που να μας υποδεικνυει τον σωστο τροπο.
Οι περισσοτεροι μαθαμε απο την πικρη μας πειρα.
Καλα να περνας και καλη τυχη στην συλλογη σου.


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Sp1 στις Ιούνιος 19, 2014, 10:03:28 μμ
Φιλη μου, διαβασε προσεκτικα το παρακατω.
Μια κοινη δραχμουλα του Γεωργιου του Α, σε χαμηλη κατασταση (ας πουμε VF), με την βρωμα της, κανει 25 ευρω.
Μια κοινη δραχμουλα του Γεωργιου, στην ιδια κατασταση,αλλα προσεκτικα και με τον σωστο τροπο απαλλαγμενη απο την βρωμα, κανει 25 ευρω η 30.
Η ιδια δραχμη καθαρισμενη-γυαλισμενη με οδοντοβουρτσα να λαμποκοπαει,κανει μηδεν ευρω, γιατι κανεις συλλεκτης δεν θα την αγορασει.
Λες οτι δεν σε ενδιαφερει η αξια.
Κανεις λαθος.
Καποια στιγμη θα θελησεις να πουλησεις καποια νομισματακια που θα εχεις συλλεξει, για να παρεις αλλα, η τα ιδια σε καλυτερη κατασταση.
Οταν το κανεις, θα διαπιστωσεις οτι θα επρεπε να το ειχες κανει με τον σωστο, για συλλεκτη, τροπο, εστω και αν τα νομισματα ηταν μικρης αξιας.
Μακαρι ολοι μας ,οταν ξεκιναγαμε, να ειχαμε καποιον που να μας υποδεικνυει τον σωστο τροπο.
Οι περισσοτεροι μαθαμε απο την πικρη μας πειρα.
Καλα να περνας και καλη τυχη στην συλλογη σου.

+1


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 19, 2014, 10:04:37 μμ
Σωστος ο Δημητρης δε λεω ,  αλλα οποιος εχει καθαρισμενα(αχρηστα δηλαδη) του Γεωργιου που του περισσευουν εδω ειμαι εγω.


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Sp1 στις Ιούνιος 19, 2014, 10:06:55 μμ
Σωστος ο Δημητρης δε λεω ,  αλλα οποιος εχει καθαρισμενα(αχρηστα δηλαδη) του Γεωργιου που του περισσευουν εδω ειμαι εγω.
:D :D :D Κι εγώ επίσης.


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 19, 2014, 10:08:29 μμ
Αυτά που πειράζω τα πήρα από μοναστηράκι τα 3 ένα ευρώ απλά για να κάνω δοκιμές! Όσον αφορά την αποκατάσταση είναι απλό και δύσκολο μαζί! Δεν γίνεται με σελοτειπ! Θα το περιγράψω όσο πιο απλά γίνεται: παίρνουμε ιαπωνικό χαρτί (1 πολύ λεπτό και 1 στο πάχος του χαρτονομισματος.  Με κόλλα μεθυλοκυτταρινης 2% σε νερό έχουμε καθαρίσει και κολλάρει το χαρτονόμισμα. Όπου είναι απλό σκίσιμο κολλάμε πάλι με μεθυλοκυτταρινη το λεπτό ιαπωνικό.όπου λείπει κομμάτι κόβουμε το χοντρό και το κολλάμε γύρω γύρω. Βάζουμε και λωρίδα λεπτού για στήριξη. Μέχρι εδώ όλα τα κάνουμε με θερμαινόμενη σπάτουλα πάνω σε φωτιζόμενο τραπέζι η πλάκα ( σαν των ακτινολογων).  Όταν στεγνώσει αποκαθιστουμε χρωματικά με τέμπερα νερού ( τα άλλα γυαλίζουν).  Αυτά σε γενικές γραμμές!


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 19, 2014, 10:13:52 μμ
Πρωτοτυπησες κοπελια .
Τοσοι ειδημονες εδω αλλα δεν εχει αναφερθει κατι αναλογο.
Εχεις αραγε καποια φωτο καλη ως παραδειγμα της εργασιας σου;;
Ειμαι περιεργος για το απαοτελεσμα φυσικα στο χερι θα ηταν καλυτερα :-\


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: haros στις Ιούνιος 19, 2014, 10:14:43 μμ
Σωστος ο Δημητρης δε λεω ,  αλλα οποιος εχει καθαρισμενα(αχρηστα δηλαδη) του Γεωργιου που του περισσευουν εδω ειμαι εγω.
:D :D :D Κι εγώ επίσης.

Καλα βρε σεις, θα πλακωσω τοτε ολο τον Γεωργιο που εχω με οδοντοβουρτσα για να σας τον φερω.. :D :D :D
Να αφησω καθολου λουστροπατινα σε οτι εχω ακυκλοφορητα, η να τα κανω τζετ ??  :D :D :D :D

Ενταξει,Αλικη, αν προκειται για δοκιμες μονο σε νομισματα αγορασμενα επι τουτου,, αποσυρω την ιερη αγανακτηση και δεν θα σε αφορισω.. ;D ;D ;D ;D


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 19, 2014, 10:24:30 μμ
Πρωτοτυπησες κοπελια .
Τοσοι ειδημονες εδω αλλα δεν εχει αναφερθει κατι αναλογο.
Εχεις αραγε καποια φωτο καλη ως παραδειγμα της εργασιας σου;;
Ειμαι περιεργος για το απαοτελεσμα φυσικα στο χερι θα ηταν καλυτερα :-\

Μαλλον δυσκολα σου βαζω.......θα το θεσω διαφορετικα.
Οταν κολησεις πανω σε χαρτονομισμα που εχεις κολαρει ενα φυλλο λεπτο Ιαπωνικο, κατα ποσο ειναι ορατη στο ματι αυτη η επικοληση;; Αλλαζει το χρωμα; Ισως η υφη;;


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 19, 2014, 10:33:52 μμ
Το ιαπωνικό είναι μπεχοζαχαρι. Με τα χρώματα το φέρνουμε εκεί που θέλουμε. Αν έχει κάποιο μοτίβο ίσως φαίνεται αλλά όσο πιο καλό χέρι έχει αυτός που θα το κάνει τόσο λιγότερο θα φαίνεται. Έχω ένα απολυτήριο να σας βάλω (αύριο γιατί τώρα είμαι από κινητό)  αλλά δεν είναι πολύ πετυχημένο για τη δουλειά που μιλάμε.... Για τους συντηρητες πρέπει η επέμβαση να διαφέρει λίγο για να ξεχωρίζει από το αυθεντικό... Ποτέ δεν συμφώνησα βέβαια αλλά έπρεπε να ακολουθήσω τους κανόνες...


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 19, 2014, 10:38:50 μμ
Το ιαπωνικό είναι μπεχοζαχαρι. Με τα χρώματα το φέρνουμε εκεί που θέλουμε. Αν έχει κάποιο μοτίβο ίσως φαίνεται αλλά όσο πιο καλό χέρι έχει αυτός που θα το κάνει τόσο λιγότερο θα φαίνεται. Έχω ένα απολυτήριο να σας βάλω (αύριο γιατί τώρα είμαι από κινητό)  αλλά δεν είναι πολύ πετυχημένο για τη δουλειά που μιλάμε.... Για τους συντηρητες πρέπει η επέμβαση να διαφέρει λίγο για να ξεχωρίζει από το αυθεντικό...  Ποτέ δεν συμφώνησα βέβαια αλλά έπρεπε να ακολουθήσω τους κανόνες...

Αυτο ισως ισχυει στα πηλινα οχι στα χαρτονομισμαστα ;D
Η δουλεια  ομως πανω χαρτονομισμα θα ειχε ενδιαφερον ,τωρα σε ενα πτυχειο ισως δεν δειξει.......
Μου κινησες την περιεργεια να δω για τιο πραγμα μιλαμε ::)

Τεσπα ευχαριστω καλο βραδυ


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 19, 2014, 10:49:07 μμ
Αυτά που πειράζω τα πήρα από μοναστηράκι τα 3 ένα ευρώ απλά για να κάνω δοκιμές! Όσον αφορά την αποκατάσταση είναι απλό και δύσκολο μαζί! Δεν γίνεται με σελοτειπ! Θα το περιγράψω όσο πιο απλά γίνεται: παίρνουμε ιαπωνικό χαρτί (1 πολύ λεπτό και 1 στο πάχος του χαρτονομισματος.  Με κόλλα μεθυλοκυτταρινης 2% σε νερό έχουμε καθαρίσει και κολλάρει το χαρτονόμισμα. Όπου είναι απλό σκίσιμο κολλάμε πάλι με μεθυλοκυτταρινη το λεπτό ιαπωνικό.όπου λείπει κομμάτι κόβουμε το χοντρό και το κολλάμε γύρω γύρω. Βάζουμε και λωρίδα λεπτού για στήριξη. Μέχρι εδώ όλα τα κάνουμε με θερμαινόμενη σπάτουλα πάνω σε φωτιζόμενο τραπέζι η πλάκα ( σαν των ακτινολογων).  Όταν στεγνώσει αποκαθιστουμε χρωματικά με τέμπερα νερού ( τα άλλα γυαλίζουν).  Αυτά σε γενικές γραμμές!

Πάρτα, call. Άλλη φορά να προσέχεις τι ρωτάς...

Το σελοτείπ εννοείται ότι δεν κάνει. Για να "σπρώξω" τη συζήτηση το είπα...


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 19, 2014, 10:51:59 μμ
Δυστυχώς ισχύει παντού! Και στην ελαιογραφια ( άκουσον άκουσον! Ελαιογραφια με μπαλώματα!)... Το έχουν γενικεύσει. Η επέμβαση να είναι ένα τόνο ανοιχτότερη από το αυθεντικό. Και όχι αναπαραγωγή μοτίβων... Τελοσπαντων θα τα ανεβάσω αύριο για να μιλάμε σε σωστή βάση.


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: HONEST στις Ιούνιος 19, 2014, 11:04:26 μμ
Παράθεση
White spirit αραιωμένο με νερό
ΑΥΤΟ ΠΑΛΙ ΠΩς ΕΓΙΝΕ?
αφου το ένα δεν συνεργάζεται με το άλλο... ???


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 19, 2014, 11:14:53 μμ
Παράθεση
White spirit αραιωμένο με νερό
ΑΥΤΟ ΠΑΛΙ ΠΩς ΕΓΙΝΕ?
αφου το ένα δεν συνεργάζεται με το άλλο... ???
Πολύ δυνατό ανακάτεμα πριν την εμβάπτιση. Δεν διαρκεί πολύ. ( είναι ένας "μπακαλικος" τροπος που μας μάθανε στη σχολή για να κάνουμε το White spirit πιο ήπιο. Με το νέφτι δεν πιάνει γιατί δεν είναι ίδιας προέλευσης με το White spirit)


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: HONEST στις Ιούνιος 19, 2014, 11:19:35 μμ
οι πιο τρελες ανακαλύψεις γινονται από πειραματα,αλλα στην προκειμενη περιπτωση καλο θα ηταν να ρωτας καποιον πιο σχετικο,γιατι φοβάμαι μην καταστρεψεις κατι με μεγαλη αξια και θα κλαις για μια ζωη.... :'(.... :D


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 19, 2014, 11:21:34 μμ

Δεν πιάνω κάτι με αξία! Τρελή είμαι;;;; Αν ποτέ χρειαστεί θα το ψάξω από χίλιες μεριές!


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: NMS στις Ιούνιος 19, 2014, 11:31:10 μμ
Aλικη μου, το ιαπωνικο χαρτι... ειναι ειδος ρυζοχαρτου;

ξερω παντως οτι μπορει να αφαιρεθει και γκραφιτι απο ενα χαρτονομισμα, λεκεδες απο μελανι κτλ...

αλλα κια παλι ειναι δουλεια καθαρα για ειδικους! ;)

πριν καιρο ενας φιλος δεν ειχε ποσταρει το πως επιδιορθωθηκε ενα σπανιο Ροδιακο χαρτονομισμα; :)

για αυτα πρεπει πραγματικα να εισαι καλιτεχνης που αγαπαει αυτο που κανει... ;)


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 19, 2014, 11:42:25 μμ
NMS το ιαπωνικό χαρτί μοιάζει οπτικά με ριζοχαρτο αλλά όχι στην υφή. Όταν το σκίζει κάνει ίνες που είναι και αυτές που κολλάς στην ουσία. Το θέμα που λες δεν το ξέρω, δεν έχω προλάβει να τα δω όλα. Θα το ψάξω όμως. Η αλήθεια είναι ότι θέλει καλό χέρι ( ψωναρα!) και εξοικείωση με τς χρώματα για να πετύχει η αποκατάσταση...


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 19, 2014, 11:46:24 μμ
Ώρα για Ελλάδα... Ο,τι απορίες ή ενστάσεις έχετε τις συνεχίζουμε αύριο. Καληνύχτα σε όλους


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: NMS στις Ιούνιος 20, 2014, 12:10:34 πμ
καλη επιτυχια στην Ελλαδα, καλο βραδυ Αλικη και λεγε με Νικο! :)


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 20, 2014, 10:24:24 πμ
Να συμπληρώσουμε επίσης, για όποιον ενδιαφέρεται:

Τα σύγχρονα κέρματα κυκλοφορίας, σε αντίθεση με αυτά που βρίσκονται στις ανασκαφές, έχουν πάνω τους ένα σωρό χημικά, όταν βγαίνουν από το νομισματοκοπείο. Είτε είναι υπολείμματα καθαρισμού, είτε είναι μηχανόλαδα από τα διάφορα πήγαινε-έλα στις πρέσες.

Επίσης τα μηχανόλαδα αυτά έχουν μια επιπλέον λειτουργία. Να συγκρατούν τη βρωμιά πάνω στο νόμισμα (σε συνδυασμό και με τα υλικά κατασκευής του νομίσματος).

Ένα νόμισμα, αν προσπαθήσουμε να "γράψουμε" στο χαρτί, δεν "γράφει". Ένα κίβδηλο νόμισμα πολλές φορές όμως "γράφει". Η "συγκράτηση" της βρωμιάς έχει επιπλέον στόχο να μην λερώνει τα χέρια και τα ρούχα των χρηστών του νομίσματος.

Προφανώς, όλα αυτά τα χημικά συμμετέχουν στο αρχικό "λούστρο" του νομίσματος και αν αφαιρεθούν με το καθάρισμα το νόμισμα είναι πια... "πειραγμένο".

Στην παραγματικότητα, ένα νόμισμα καθαρισμένο και γυαλισμένο μπορεί να δείχνει πολύ πιο "λαμπερό" και "καθαρό" από το νόμισμα που βγαίνει από το νομισματοκοπείο. Φυσικά είναι "πειραγμένο", με ό,τι σημαίνει αυτό για τον καθένα.

Τέλος για τα γραψίματα σε χαρονομίσματα. Τα πιο σύγχρονα γραψίματα με στυλό διαρκείας είναι πολύ "χειρότερα" από τα παλαιότερα με πένες, "μελανά μολύβια" και παλαιότερα μελάνια σφραγίδων.


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 20, 2014, 11:27:14 πμ
Καλημέρα. Το απολυτήριο που λέγαμε! Είναι εμφανείς οι συμπληρώσεις γιατί όπως είπα κι εχθές "με αναγκάσανε"!!! Και  ΔΕΝ με άφησαν να συμπληρώσω τα γράμματα όπου έχουν σβηστεί... Κάποια στιγμή που θα έχω κουράγιο θα το διορθώσω, αλλά θέλει όλο από την αρχή... Βάζω φωτό πριν και μετά για να δείτε που γίνανε οι συμπληρώσεις - αποκαταστάσεις. Πρόκειται για απολυτήριο του 1925 που όλα αυτά τα χρόνια ήταν διπλωμένο μέσα σε ένα φάκελο...


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 20, 2014, 11:36:46 πμ
Το τελικό χώρια γιατί δεν τις έπαιρνε και τις 2...


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 20, 2014, 11:44:45 πμ
Και ένα του 1943...


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 20, 2014, 02:41:35 μμ
Αλικη ισως η φωτο αδικει την εργασια σου........
Δεν μπορει να δει κανεις τετοια πραγματα μεσα απο τοσο χαληλης ποιοτητας φωτο.
Μια φωτο ψηλης αναλυσης μας επιτρεπει να δουμε λεπτομερειες οπως φαινονται μεσα απο ενα μεγαλο μεγενθυτικο φακο.
Δεν θελω προσωπικα να σε βαλω σε κοπο απλα λεω το αυτονοητο πιστευω, και θα το διαπιστωσεις αν κοιταξεις τριγυρω στην σελιδα ποσο διαφερει μια φωτο απο καποια αλλη ωστε ο ενδιαφερομενος να καταλαβει περι τινος προκειται


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 20, 2014, 02:44:17 μμ
Είναι εμφανείς οι συμπληρώσεις γιατί όπως είπα κι εχθές "με αναγκάσανε"!!! Και  ΔΕΝ με άφησαν να συμπληρώσω τα γράμματα όπου έχουν σβηστεί...

Μεταξύ μας... σταμάτα να το λες αυτό, γιατί μπορεί να έχεις σοβαρά μπλεξίματα... Και δεν εννοώ μπλεξίματα με τον Νόμο ή με την επιστημονική κοινότητα. Από αυτούς κάπως θα ξεμπλέξεις.

Έτσι και σε πάρουνε πρέφα οι συλλέκτες ότι "αποκαθιστάς" νομίσματα (με τον τρόπο που θέλεις), δεν σε ξεπλένει τίποτα, χεχε...

-----------------------------------------------

Για τη φωτογραφία: Αντί να κόψεις τη φωτογραφία (τόσο πολύ), προκειμένου να μικρύνει, αποθήκευσέ την σε "φτωχή" ποιότητα (σχετικά μεγάλη "απώλεια" στο jpg). Εγώ τις φωτογραφίες νομισμάτων τις αποθηκεύω με 65% "απώλεια". Εφόσον δεν θα τυπωθούν σε μέγεθος αφίσας, δεν έχουν πρόβλημα.


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 20, 2014, 03:46:53 μμ
Είναι εμφανείς οι συμπληρώσεις γιατί όπως είπα κι εχθές "με αναγκάσανε"!!! Και  ΔΕΝ με άφησαν να συμπληρώσω τα γράμματα όπου έχουν σβηστεί...

Μεταξύ μας... σταμάτα να το λες αυτό, γιατί μπορεί να έχεις σοβαρά μπλεξίματα... Και δεν εννοώ μπλεξίματα με τον Νόμο ή με την επιστημονική κοινότητα. Από αυτούς κάπως θα ξεμπλέξεις.

Έτσι και σε πάρουνε πρέφα οι συλλέκτες ότι "αποκαθιστάς" νομίσματα (με τον τρόπο που θέλεις), δεν σε ξεπλένει τίποτα, χεχε...

-----------------------------------------------

Για τη φωτογραφία: Αντί να κόψεις τη φωτογραφία (τόσο πολύ), προκειμένου να μικρύνει, αποθήκευσέ την σε "φτωχή" ποιότητα (σχετικά μεγάλη "απώλεια" στο jpg). Εγώ τις φωτογραφίες νομισμάτων τις αποθηκεύω με 65% "απώλεια". Εφόσον δεν θα τυπωθούν σε μέγεθος αφίσας, δεν έχουν πρόβλημα.
Θα το δοκιμάσω αυτό με την ανάλυση (δεν ξέρω πώς να το κάνω, αλλά θα το ψάξω).
Για να "μπλέξεις" με νόμο ή συντηρητές πρέπει να το κάνεις επαγγελματικά... Εγώ ασχολούμαι μόνο με τα δικά μου αντικείμενα! Σε αυτά δεν τους πέφτει λόγος τι κάνω!!!  :)
Ούτε και στους συλλέκτες!


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 20, 2014, 03:54:52 μμ
Ούτε και στους συλλέκτες!

Πλάκα κάνω, βέβαια, αλλά... να 'ξερες πού πας να μπλέξεις...

Για τις φωτογραφίες. Εκεί που έχεις "save as... jpg" ή "convert to... jpg" κάπου δίπλα στα "OK"-"Cancel" θα έχει ένα κουμπί "settings", "format options" ή κάτι ανάλογο.


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 20, 2014, 06:48:41 μμ
Ούτε και στους συλλέκτες!

Πλάκα κάνω, βέβαια, αλλά... να 'ξερες πού πας να μπλέξεις...

Για τις φωτογραφίες. Εκεί που έχεις "save as... jpg" ή "convert to... jpg" κάπου δίπλα στα "OK"-"Cancel" θα έχει ένα κουμπί "settings", "format options" ή κάτι ανάλογο.
Δεν ξέρω αν βγάζετε άκρη με τις φωτό... Τώρα γίνονται τεράστιες όταν πατάς πάνω τους... Μπλέξιμο!!!


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: coll στις Ιούνιος 20, 2014, 10:04:36 μμ
Μια χαρα ειναι και οι φωτο τωρα  , και η δουλιτσα στα χαρτια ;)


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: sac στις Ιούνιος 21, 2014, 04:50:26 μμ
Ωραία πράγματα, μπράβο.

Καλή σταδιοδρομία, επ' αγαθώ της κοινωνίας, βεβαίως, βεβαίως, που έλεγε κι ο Τσαγανέας...


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: Αλίκη στις Ιούνιος 21, 2014, 08:58:09 μμ
Ευχαριστώ!!! :D


Τίτλος: Απ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Αποστολή από: sekadakis στις Νοέμβριος 04, 2016, 10:15:47 πμ
Μια αρκετά ενδιαφέρουσα μελέτη για τον καθαρισμό νομισμάτων από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών με χρήση LASER


http://www.latsis-foundation.org/content/actions/action_344/inline/ell/actionInline_344_55534cd5b20e0.pdf (http://www.latsis-foundation.org/content/actions/action_344/inline/ell/actionInline_344_55534cd5b20e0.pdf)