Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Μάιος 05, 2024, 04:59:17 μμ
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: 1 ... 62 63 [64]
946  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Τάληρα της συλλογής μου στις: Απρίλιος 30, 2017, 11:06:32 μμ

Διάμετρος: 46.74 mm
Βάρος: 29.1 gr.
 Dav. 3229,  KM 1275.3, Her-595

Αυτός ο τύπος κόπηκε στη Βιέννη το 1692, 1693 και 1695
Η Λατινική επιγραφή λέει (εμπρός): LEOPOLDVS D[EI] G[RATIA] ROM[ANORVM] IMP[ERATOR] S[EMPER] A[VGVSTVS] GE[RMANIAE] HV[NGARIAE] BO[HEMIAE] REX (πίσω):ARCHIDVX  AVSTRIAE  DVX  BVR[GVNDIAE] COM[ES] TYRO[LIS] 1695.
Μετάφραση: Λεοπόλδος, Ελέω Θεού, Αυτοκράτορας των Ρωμαίων, πάντα Αύγουστος, Βασιλιάς της Γερμανίας, Ουγγαρίας και Βοημίας, Αρχιδούκας της Αυστρίας, Δούκας της Βουργουνδίας, Κόμης του Τυρόλου, 1695

Γεια σας φίλοι μου,
Σήμερα σας δείχνω ένα εντυπωσιακό τάλιρο του Λεοπόλδου Α΄ των Αψβούργων της Αυστρίας - 1695, γνωστού και ως Λεοπόλδος ο "hogmouth" (hog=γουρούνι, mouth=στόμα)  (1658-1705). Τα τάλιρα του Λεοπόλδου Α΄ είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους συλλέκτες καθώς ξεχωρίζουν για το μεγάλο μέγεθός τους και το χαρακτηριστικό πορτρέτο του ηγεμόνα με την προεξέχουσα κάτω γνάθο.
Μια από τις πολλές ιδιότητες που είναι αναγνωρίσιμη στη δυναστεία των Αψβούργων είναι η κληρονομική υπερβολική γνάθο (προεξοχή των κάτω γνάθων) που προσελκύει την περισσότερη προσοχή. Είναι σαφώς ορατή σε πολλά από τα φυσικά πορτρέτα της οικογένειας από την Αναγέννηση και μετά. Το νόμισμα του Λεοπόλδου του "Hogmouth" που φαίνεται παραπάνω δείχνει την παραμόρφωση. Το παρατσούκλι "hogmouth" το απέκτησε όταν απεικονίστηκε το 1670 σε ένα ασημένιο νόμισμα των 3 kreuzer με ασυνήθιστα μεγάλο σαγόνι (δείτε την κάτω φωτογραφία). Ωστόσο, οι περισσότεροι μελετητές δεν πιστεύουν ότι το κέρμα ήταν μια ακριβής απεικόνιση.
 

Ο Λεοπόλδος Α΄των Αψβούργων είναι ένας από τους πιο δημοφιλής ηγεμόνες αυτής της περιόδου, καθώς διαμόρφωσε το χάρτη (και τη μοίρα) της Ευρώπης με δύο τρόπους:
α)με τρείς πολέμους κατά της Γαλλίας: τον Ολλανδικό Πόλεμο, τον Πόλεμο των εννέα ετών και τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής. Σε αυτόν τον τελευταίο, ο Λεοπόλδος θέλησε να δώσει στον νεότερο γιό του, Κάρολο ΣΤ΄, το σύνολο της ισπανικής κληρονομιάς, παραβλέποντας το θέλημα του τελευταίου Ισπανού βασιλιά Καρόλου Β΄. Για το σκοπό αυτό, ξεκίνησε έναν πόλεμο που έπληξε σύντομα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Εξελίχθηκε σε έναν επίμονο πόλεμο που θα τραβήξει μέχρι το 1714, εννέα χρόνια μετά το θάνατο του Λεοπόλδου, και ο οποίος, στην πραγματικότητα, είχε σοβαρό αντίκτυπο στα αντιμαχόμενα έθνη της Ευρώπης. Όταν στο τέλος η ειρήνη επέστρεψε με την Συνθήκη του Ράστατ, δεν μπορούσε να ειπωθεί από κανέναν ότι η Αυστρία είχε αναδειχθεί θριαμβευτής όπως έγινε στον πόλεμο εναντίον των Τούρκων.
β)με τον μεγάλο Τουρκικό πόλεμο ή πόλεμο του Ιερού Συνασπισμού (Holy League), που ήταν μια σειρά συγκρούσεων μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αρκετών ευρωπαϊκών δυνάμεων που εντάχθηκαν σε έναν Ιερό Συνασπισμό, ξεκινώντας το 1683 και τελειώνοντας με την υπογραφή της Συνθήκης του Karlowitz το 1699. Ο πόλεμος ήταν μια ήττα για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία έχασε μεγάλες εκτάσεις στην Κεντρική Ευρώπη. Ο πόλεμος ήταν επίσης σημαντικός στο γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία συμμετείχε σε μια δυτικοευρωπαϊκή συμμαχία. Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου εκτυλίχθηκε η μάχη της Βιέννης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο βουνό Kahlenberg κοντά στη Βιέννη, στις 12 Σεπτεμβρίου 1683 μετά την πολιορκία της πόλης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία επί δύο μήνες. Η μάχη διεξήχθη από τη Μοναρχία των Αψβούργων, την Κοινοπολιτεία Πολωνίας-Λιθουανίας και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, υπό τη διοίκηση του βασιλιά της Πολωνίας Ιωάννη ΙΙΙ Sobieski ενάντια στην εισβολή της Μουσουλμανικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των υποτελών κρατών της. Η μάχη σηματοδότησε την πρώτη φορά που η Κοινοπολιτεία και η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνεργάστηκαν στρατιωτικά εναντίον των Οθωμανών και θεωρείται συχνά ως καμπή στην ιστορία, μετά την οποία «οι Οθωμανοί Τούρκοι έπαψαν να αποτελούν απειλή για τον χριστιανικό κόσμο». Η μάχη αυτή σταμάτησε την προέλαση των Οθωμανών και, από εδώ και πέρα αρχίζει μία αργή αλλά σταθερή υποχώρηση - παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που θα διαρκέσει μέχρι την κατάλυσή της, στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια, λοιπόν, του μεγάλου πολέμου, που κράτησε μέχρι το 1699, οι Οθωμανοί έχασαν σχεδόν ολόκληρη την Ουγγαρία.
Η μάχη κερδήθηκε  από τις συνδυασμένες δυνάμεις της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας των Γερμανικών Εθνών και της Πολωνικής-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας, η οποία εκπροσωπήθηκε μόνο από τις δυνάμεις του Βασιλείου της Πολωνίας (η πορεία του λιθουανικού στρατού καθυστέρησε και έφτασαν στη Βιέννη μετά την νίκη επί των Οθωμανών). Η Βιεννέζικη φρουρά ήταν αδύναμη και η πόλη θα έπεφτε στα χέρια των Τούρκων, την τελευταία, όμως, στιγμή, κατέφθασαν οι δυνάμεις του  βασιλιά της Πολωνίας,  Ιωάννη ΙΙΙ Sobieski, ο οποίος ηγήθηκε γενικής αντεπίθεσης, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να τραπούν σε φυγή. Έτσι σώθηκε, θα μπορούσαμε να πούμε ολόκληρη η Ευρώπη από την Οθωμανική βαρβαρότητα, καθώς, αν έπεφτε η Βιέννη, ο δρόμος προς την υπόλοιπη Ευρώπη θα ήταν ορθάνοιχτος.
Το 1666 ο Λεοπόλδος παντρεύτηκε την Μαργαρίτα Τερέζα της Αυστρίας (1651-1673), κόρη του βασιλιά Φιλίππου Β' της Ισπανίας, που ήταν και η ανιψιά του και η πρώτη εξαδέλφη του (η αιμομιξία στις τάξεις των βασιλικών οίκων αλλά και συγκεκριμένα των Αψβούργων ήταν κάτι συνηθισμένο). Ήταν η ξανθιά πριγκίπισσα που απεικονίζεται στο αριστούργημα του Diego Velázquez Las Meninas. Η θαυμάσια σειρά πορτρέτων του Velazquez αυτής της υπέροχης ισπανικής πριγκίπισσας σε διάφορα στάδια της παιδικής της ηλικίας στάλθηκαν από την αυλή της Μαδρίτης στο Λεοπόλδο καθώς περίμενε στη Βιέννη για να μεγαλώσει η αρραβωνιαστικιά του. Αυτό το όμορφο κορίτσι, παντρεύτηκε τα δεκαπέντε. Γέννησε τέσσερα παιδιά και τελικά πέθανε στην ηλικία των είκοσι ενός, αφήνοντας τον Λεοπόλδο σε βαθιά θλίψη, καθώς την αγαπούσε πραγματικά.
947  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Τάληρα της συλλογής μου στις: Απρίλιος 28, 2017, 03:19:03 μμ
 Το προσπάθησα κι αυτό αλλά δεν σπάει.  Μάλλον οι δυο εικόνες  θεωρούνται  ως μία  στο αρχείο.
948  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Τάληρα της συλλογής μου στις: Απρίλιος 28, 2017, 11:49:35 πμ
Παιδιά δεν ξέρω γιατί η φωτογραφία βγήκε τόσο τεράστια... Ελπίζω να μη σας πειράζει.
949  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Τάληρα της συλλογής μου στις: Απρίλιος 28, 2017, 08:52:23 πμ


Γειά σας,
Αυτό είναι ένα άλλο τάληρο της μικρής συλλογής μου.
Είναι ένα Σουηδικό τάληρο του 1776, σε αρκετά καλή κατάσταση, και κάπως δυσεύρετο.
Χαρακτηριστικά:
Νόμισμα: 1 Riksdaler
Μέταλλο: Ασήμι (.878)
Τιράζ: 35.000 (το νούμερο περιλαμβάνει επίσης τα τάληρα που κόπηκαν τη διετία 1775-1776)
Βάρος: 29.25 g
Διάμετρος: 41 mm
Αρ. καταλόγου: Davenport 1736, KM-527.
Εμπρός όψη: Κεφαλή δεξιά - GUSTAVUS III • D • G • REX • SVECIAE •
Πίσω όψη: Τρία στέμματα - FÄDERNESLANDET •I• RD: 3. D. S. M. O.L.   1776
Mint master: Olaf Lidijn (O.L.)

Δύο λόγια για την ιστορία...
Ο Γουσταύος ΙΙΙ  υπήρξε από τους πιο σημαντικούς μονάρχες της Σουηδίας (1771-1792). Αν και, στον πολιτικό τομέα, υπήρξε υποστηρικτής της μοναρχίας, στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα έχει επιτελέσει σημαντικό έργο, λόγω των μεταρρυθμίσεων που επέβαλλε. Χρηματοδότησε και υποστήριξε τις τέχνες και τα γράμματα – ήταν και ο ίδιος θεατρικός συγγραφέας. Υπήρξε ο ιδρυτής της περίφημης Ακαδημίας της Στοκχόλμης, της Βασιλικής Όπερας της Σουηδίας αλλά και πολλών άλλων καλλιτεχνικών σχολών. Ήταν ο πρώτος μονάρχης που αναγνώρισε επίσημα την ανεξαρτησία των Η.Π.Α. το 1872. Καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας του ήταν συνεχής ο πόλεμός του με την αριστοκρατία, της οποίας περιόρισε σημαντικά πολλά προνόμια.

Τα πρώτα 14 χρόνια της βασιλείας του υπήρξαν αρκετά φιλελεύθερα. Ο ίδιος ήταν θαυμαστής του Βολτέρου. Κατάργησε τα βασανιστήρια και περιόρισε σημαντικά τη θανατική ποινή (για λίγα, μόνο, παραπτώματα). Νομοθέτησε την ανεξαρτησία του τύπου και καθιέρωσε θεμελιώδη δικαιώματα για όλους τους πολίτες. Περιόρισε σημαντικά τα προνόμια των ευγενών. Από το 1786 (14 χρόνια μετά την άνοδό του στο θρόνο) άλλαξε στροφή προς μία πιο αυταρχική πολιτική. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις και, εν τέλει, δέχθηκε δολοφονική απόπειρα με όπλο κατά τη διάρκεια ενός χορού μεταμφιεσμένων. Βαριά τραυματισμένος, κατέστειλε το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε από τους ευγενείς, αλλά υπέκυψε 13 μέρες αργότερα, καθώς η σφαίρα είχε προκαλέσει σηψαιμία (29 Μαρτίου 1792).
950  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Τάληρα της συλλογής μου στις: Απρίλιος 27, 2017, 09:23:57 πμ
Welter 819, Davenport 6337.

Νομίζω πως κάθε χρόνο κόβονταν αυτά τα τάληρα με διαφορετικές φιγούρες, γι' αυτό και το τιράζ τους είναι μικρό (δεν γνωρίζω ακριβώς τον αριθμό). Αυτό τα κάνει περιζήτητα. Εκτός αυτού είναι ένα θέμα τελείως διαφορετικό (και όμορφο) από τα άλλα τάληρα που έχουν - κλασικά - το κεφάλι του ηγεμόνα και τον θυρεό.
Ρωτήστε με, αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες γιατί δεν ξέρω τί άλλο χρειάζεστε.
Για επόμενο νόμισμα, περιμένετε λίγες μέρες.
951  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: εκτιμηση παρακαλω στις: Απρίλιος 26, 2017, 03:56:17 μμ
Γειά σου φίλε μου

Η εκτίμησή μου είναι γύρω στα 40-50 ευρώ.
Δες και εδώ (οι τιμές τους είναι λίγο τσιμπιμένες), περίπου ίδια νομίσματα με το δικό σου:
https://www.ma-shops.com/kvicala/item.php5?id=2292&lang=en
https://www.ma-shops.com/hanseaten/item.php5?id=170118009&lang=en

Υπάρχει και στο ebay σε εξέλιξη, αν και το συγκεκριμένο νόμισμα δεν είναι τόσο καλό όσο το δικό σου.
http://www.ebay.com/itm/262947176847?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Δεν είναι ιδιαίτερης χρηματικής αξίας αλλά έχει πολύ μεγάλη ιστορική αξία, καθώς η νίκη αυτή των Γερμανών στάθηκε η απαρχή της αλαζονείας τους και μεγάλη εθνική ντροπή για τους Γάλλους που οδήγησε, τελικά στο ξεκαθάρισμα (προσωρινά) λογαριασμών το 1914. Αν δεν χρειάζεσαι τα χρήματα, κράτα το.
952  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Απ: Τάληρα της συλλογής μου στις: Απρίλιος 26, 2017, 12:23:15 μμ
Έγραψα την αγγλική μετάφραση γιατι δεν έχω βρεί την αντίστοιχη Ελληνική και δεν θέλω να γράψω κάτι που ίσως δεν είναι σωστό, οπώτε ο καθένας ας δώσει τη δική του ερμηνεία.
953  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / Τάληρα της συλλογής μου στις: Απρίλιος 26, 2017, 11:14:00 πμ



Γειά σας,

Θα σας παρουσιάσω κάποια από τα νομίαματα της συλλογής μου.
Θα ξεκινήσω με ένα από τα πιο εντυπωσιακά τάληρα (για την ακρίβεια είναι ολόκληρη σειρά) που έχουν κοπεί. Έχω δεί πάνω από 50 διαφορετικές παραλλαγές του νομίσματος, διαφόρων περιόδων. Υπάρχουν  συλλέκτες που συλλέγουν μόνο το συγκεκριμένο τάληρο, σε όλες του τις παραλλαγές. Πρόκειται για ένα τάληρο από το Γερμανικό κρατίδιο Braunschweig Lüneburg Calenberg-Hannover (υπάρχουν αλλάγές στο όνομα του κρατιδίου καθώς κατά καιρούς ενοποιούνταν ή χωρίζονταν από γειτονικά κράτη-πόλεις),  έτους 1637. Το θέμα του είναι ο "άγριος άνθρωπος" για τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια.
Πληροφορίες για το νόμισμα:

Weight: 28,45
ALLES MIT BEDACHT  (=Everything with consideration)

Ο άγριος άνθρωπος

Η ιστορία των νομισμάτων τύπου "Wildman" (Vilda Hiya) είναι συναρπαστική και αξίζει να τη δούμε. Είναι μάλλον ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σύμβολα στη νομισματική. Τα νομίσματα με αυτό το σύμβολο κόπηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1500 έως τις αρχές του 19ου αιώνα και το σύμβολο εμφανίζεται κυρίως στο Γερμανικό κράτος Brunswick-Luneburg -Wolfenbuttel.

Ποιος είναι αυτός ο φημισμένος άγριος άνθρωπος; Ο άγριος άνθρωπος είναι μια μυθική μορφή που εμφανίζεται στο έργο τέχνης και τη λογοτεχνία της μεσαιωνικής Ευρώπης. Είναι συγκρίσιμος με τον σάτυρο ή την faun στην κλασσική μυθολογία και τον Σίλντα, τον ρωμαϊκό θεό των δασών.

Ο Wildman εμφανίζεται συνήθως με ένα ξεριζωμένο έλατο, αλλά μπορεί να εμφανιστεί με σημάδια του ζωδιακού κύκλου, να στηρίξει μια ασπίδα με άλλο Wildman και να κρατήσει ακόμη και ένα κερί. Η πηγή του Wildman φαίνεται να βασίζεται σε ένα μυθολογικό χαρακτήρα που υποτίθεται ότι έζησε στα βουνά Harz κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Το σύμβολο έχει ένα άλλο φιλοσοφικό νόημα που συνάγει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιους από τους "άγριους" μέσα τους και παρόλο που αυτή η πλευρά της ανθρωπότητας ήταν υπεύθυνη για δημιουργικές δραστηριότητες, Ο "Wildman" έπρεπε να ελεγχθεί για να αποφύγει τη σκοτεινότερη πλευρά του. Η ιδέα είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος των σκέψεων του Γερμανικού φιλόσοφου Nietzche (ανάγνωση του uberman).

Το καθοριστικό χαρακτηριστικό του άγριου ανθρώπου είναι η άγρια φύση του - καμία έκπληξη εκεί. Ξεκινώντας από τον 12ο αιώνα, απεικονίζεται με συνέπεια ότι καλύπτεται με τα μαλλιά. Εικόνες άγριων ανδρών εμφανίζονται στους σκαλισμένες και ζωγραφισμένες οροφές μεσαιωνικών κτιρίων, (π.χ. στον καθεδρικό ναό του Καντέρμπουρι). Η εικόνα του άγριου ανθρώπου επέζησε για να εμφανιστεί ως υποστηρικτής των εραλδικών οικόσημων, ειδικά στη Γερμανία, μέχρι τον 16ο αιώνα. Οι αναγεννησιακοί χαράκτες στη Γερμανία και την Ιταλία ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με τους άγριους άνδρες, τις άγριες γυναίκες και τις άγριες οικογένειες, με παραδείγματα από τους Martin Schongauer και Albrecht Dürer μεταξύ άλλων.

Τις πληροφορίες τις άντλησα μετά από σχετική έρευνα στο internet.

Ελπίζω να κέντρισα το ενδιαφέρον σας.



954  Γενική συζήτηση / Νέα μέλη - χαιρετισμός! / Απ: Καλώς σας βρήκα! στις: Απρίλιος 25, 2017, 11:19:27 πμ
Σας ευχαριστώ όλους για τη θερμή υποδοχή που μου κάνατε!

Παράλειψη εκ μέρους μου: Το όνομά μου είναι Στέλιος.

Ευχαρίστως να βοηθήσω με τις όποιες γνώσεις μου.

Δεν ασχολούμαι ιδιεταίρως με Ελληνικά νομίσματα. Έχω κάποια κομμάτια (π.χ. τρύπια 1/2 δραχμή 1833, διόβολο, δραχμές και δίδραχμα του Γεωργίου, αλλά και νεότερα της Α΄Δημοκρατίας) τα οποία όμως δεν είναι (πιστέυω) ιδιαίτερης αξίας. Θα ήθελα να αποκτήσω τάληρο του Όθωνα 1833 και τάληρο του Γεωργίου 1875-6 αλλά συνεχώς το αναβάλλω και αγοράζω άλλα, ευρωπαϊκά και παλαιότερα, καθώς ο προϋπολογμισός μου είναι περιορισμένος και, αναγκαστικά, βάζω προτεραιότητες.
955  Γενική συζήτηση / Νέα μέλη - χαιρετισμός! / Καλώς σας βρήκα! στις: Απρίλιος 24, 2017, 01:10:50 μμ
Γειά σας, Χρόνια πολλά σε όλους σας!

Είμαι νέο μέλος στην παρέα σας και εύχομαι να βοηθήσω όσο μπορώ.
Λίγα λόγια για τη συλλογή μου:
Συλλέγω ευρωπαϊκά ασημένια νομίσματα, κυρίως τάληρα, από την περίοδο 16ος έως 19ος αιώνας. Ξεκίνησα να συλλέγω νομίσματα πρίν από περίπου 25 χρόνια, αλλά έπαψα να δραστηριοποιούμαι εδώ και πολλά χρόνια. Ξαναξεκίνησα τη συλλογή πρίν από περίπου 2 χρόνια και κατά καιρούς με έχει βοηθήσει η παρέα σας πολύ. Με οδήγησε στη συλλογή νομισμάτων η αγάπη μου για την ιστορία και η διασύνδεση ενός νομίσματος με την ιστορία του τόπου του. Αυτά προς το παρόν. Εύχομαι να έχουμε καλή συνεργασία.
Σελίδες: 1 ... 62 63 [64]
advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences