Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Μάιος 03, 2024, 09:07:13 μμ
Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 ... 10
 21 
 στις: Μάιος 01, 2024, 01:06:22 μμ 
Ξεκίνησε από xnansi - Τελευταίο μήνυμα από Διηνέκης
Πιθανόν λες για το νόμισμα των 10 λεπτών του 1912....είναι από τα πολύ κοινά νομίσματα......σε εντελώς ακυκλοφόρητη κατάσταση και έτοιμο πιστοποιημένο έχει μια αξία περι τα 40-60 ευρώ... κυκλοφορημενο η αξία του είναι ουσιαστικά μηδενική

 22 
 στις: Μάιος 01, 2024, 11:22:21 πμ 
Ξεκίνησε από xnansi - Τελευταίο μήνυμα από xnansi
Μήπως γνωρίζετε αν έχει κάποια αξία ένα 10δραχμο του 1912 , τρύπια δεκαρα με την κουκουβάγια . Την βρήκα στο δρόμο για τα Jumbo , απίστευτο.

 23 
 στις: Απρίλιος 30, 2024, 07:04:29 μμ 
Ξεκίνησε από cat - Τελευταίο μήνυμα από thaler
Το νόμισμά σου είναι εξαιρετικό Δημήτρη !!! Και οι δυο όψεις του πολύ όμορφες!!! Με την πρώτη ματιά μου φάνηκε σαν τα lionthalers της Ολλανδίας του 17ου αιώνα που μου αρέσουν. Πάντως εντύπωση μου κάνει το μικρό τιραζ παρ' όλο που δεν είναι ούτε χρυσό ούτε ασημένιο.
Να το χαίρεσαι!!!!!!!

 24 
 στις: Απρίλιος 30, 2024, 07:00:22 μμ 
Ξεκίνησε από miltos1819 - Τελευταίο μήνυμα από thaler
Πολύ όμορφα τα κομμάτια σου. Να τα χαίρεσαι!!!

 25 
 στις: Απρίλιος 30, 2024, 02:56:59 μμ 
Ξεκίνησε από KOSTAS17 - Τελευταίο μήνυμα από kanellop
Σας Χαιρετώ.

Μόλις κυκλοφόρησε από το World Gold Council η ζήτηση του χρυσού για το πρώτο τρίμηνο του 2024:

www.gold.org/goldhub/research/gold-demand-trends/gold-demand-trends-q1-2024

Γιώργος.

 26 
 στις: Απρίλιος 29, 2024, 06:15:00 μμ 
Ξεκίνησε από KOSTAS17 - Τελευταίο μήνυμα από golden kostas
https://www.youtube.com/watch?v=JdgvQRiruuc

Η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική και η Αίγυπτος αποσύρουν τον χρυσό τους από τις ΗΠΑ!

 27 
 στις: Απρίλιος 29, 2024, 11:31:21 πμ 
Ξεκίνησε από KOSTAS17 - Τελευταίο μήνυμα από KOSTAS17


Οι πρώτοι Αμερικανοί άποικοι είχαν πρόβλημα με μετρητά. Δείτε πώς το έλυσαν


Μοney, ή η έλλειψή του, ήταν ένα επίμονο πρόβλημα στην αποικιακή Αμερική. Οι άποικοι βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Μεγάλης Βρετανίας, όπου το νόμιμο χρήμα ήταν και ο χρυσός και το ασήμι, γνωστό ως διμεταλλικό σύστημα. Ωστόσο, τα βρετανικά νομίσματα κυκλοφόρησαν μόνο σπάνια στις αποικίες. Οι άποικοι είχαν δυσμενές εμπορικό ισοζύγιο με τη μητέρα χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι η αξία των αγαθών που εισήγαγαν από την Αγγλία υπερέβαινε κατά πολύ την αξία των αγαθών που εξαγονταν πίσω. Τα περισσότερα μετρητα που εισέρρευσαν στις αποικίες μέσω του εμπορίου επέστρεψαν γρήγορα στην Αγγλία ως πληρωμή για αλλα αγαθά. Ούτε οι άποικοι είχαν πρόσβαση στα μετρητα μέσω οποιωνδήποτε εγχώριων ανακαλύψεων χρυσού ή αργύρου.

Για να έχουν μια λειτουργική οικονομία, οι άποικοι αναγκάστηκαν να στραφούν σε  εμπορεύματα για χρήση ως χρήμα. Ισπανικά νομίσματα, από το εμπόριο με τις Δυτικές Ινδίες και το Μεξικό, κυκλοφορούσαν ελεύθερα στις αποικίες ως νόμιμο χρήμα. Ενώ τα αγαθά αποτιμώνταν επίσημα σε βρετανικές λίρες, στις καθημερινές τους συναλλαγές οι άποικοι χρησιμοποιούσαν πιο συχνά το ισπανικό δολάριο ως λογιστική μονάδα τους. Το ισπανικό νόμισμα γνωστό ως "κομμάτια των οκτώ" ήταν το πιο κοινό νόμισμα σε κυκλοφορία σε όλες τις αποικίες, αλλά ήταν ακόμα πολύ σπάνια για τις ανάγκες της οικονομίας και συχνά εξάγονταν ως πληρωμή στην Αγγλία. Από το 1643 έως το 1660, το wampum - τα κοχύλια που χρησιμοποιουνταν από τις τοπικές φυλές των ιθαγενών της Αμερικής - ήταν νόμιμο χρήμα στη Μασαχουσέτη. Αυτό προώθησε την ανάπτυξη της αποικίας διευκολύνοντας το εμπόριο, αλλά οι Βρετανοί δεν ενέκριναν αυτό το νομισματικό σύστημα και τερμάτισαν την πρακτική το 1660. Καθ' όλη τη διάρκεια του δέκατου έβδομου αιώνα, άποικοι νοτιότερα στη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα χρησιμοποιούσαν φύλλα καπνού ως εμπόρευμα. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανθεκτικότητας, αργότερα αντικατέστησαν τις αποδείξεις καπναποθηκών με τον πραγματικό καπνό. Αυτές οι αποδείξεις ήταν σαν γραμμάτια υπόσχεσης: κατέγραφαν την αξία του καπνού που ήταν αποθηκευμένο σε αποθήκες για μεταγενέστερη πώληση. Εφόσον ο κομιστής της απόδειξης είχε αξίωση για αυτήν ακριβώς την ποσότητα καπνού, οι αποδείξεις κυκλοφορούσαν σαν νόμισμα. Αλλά οι εισπράξεις καπνού δεν ήταν εύκολα διαιρούμενες, και η προσφορά τόσο του καπνού όσο και του wampum σε κυκλοφορία θα μπορούσε να παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, καθιστώντας τα ανεπαρκή αποθέματα αξίας.

Χωρίς ένα βιώσιμο εμπόρευμα για χρήση ως χρήμα, οι τοπικές αποικιακές κυβερνήσεις του δέκατου όγδοου αιώνα στράφηκαν στο χαρτονόμισμα. Τα χαρτονομίσματα θα μπορούσαν να έχουν μία από τις δύο μορφές. Το χαρτονόμισμα με εμπορεύματα ήταν παρόμοιο με τις αποδείξεις της καπναποθήκης. Η αξία του χαρτιού ήταν άμεσα ισοδύναμη και μετατρέψιμη σε ένα συγκεκριμένο ποσό κάποιου περιουσιακού στοιχείου, όπως ο χρυσός ή το ασήμι. Αλλά επειδή η έλλειψη χρυσού και αργύρου ήταν ακριβώς το πρόβλημα στις αποικίες, οι άποικοι στράφηκαν στο ένα περιουσιακό στοιχείο που είχαν σε αφθονία: τη γη. Κατά τη διάρκεια του δέκατου όγδοου αιώνα, αρκετές αποικιακές κυβερνήσεις δημιούργησαν γραφεία γης, σκοπός των οποίων ήταν να εκδίδουν χαρτονομίσματα που υποστηρίζονταν από ακίνητα. Οι άποικοι μπορούσαν να λάβουν δάνεια χρησιμοποιώντας τη γη τους ως εγγύηση, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα χαρτονομίσματα του γραφείου γης. Αυτά τα χαρτονομίσματα κυκλοφόρησαν στην τοπική οικονομία ως νόμισμα. Οι δανειολήπτες μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους συν τους τόκους με τα χαρτονομίσματα ή με χρυσό ή ασήμι που ηταν πιο δύσκολο να αποκτήσουν. Η αδυναμία πληρωμής είχε ως αποτέλεσμα την κατασχεση της γης τους, η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να πουληθεί για την εξόφληση του δανείου. Στις μεσοατλαντικές αποικίες της Πενσυλβάνια, της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ, του Ντέλαγουερ και του Μέριλαντ, όπου τα γραφεία γης ήταν πιο επιτυχημένα, οι τόκοι από αυτά τα δάνεια παρείχαν στις αποικιακές κυβερνήσεις επαρκή κεφάλαια για το καθημερινό κόστος της κρατικής διοίκησης. μειώνοντας και μερικές φορές ακόμη και εξαλείφοντας την αναγκαιότητα φορολογίας.

Ο άλλος τύπος χαρτονομίσματος είναι το νόμιμο χρήμα, που σημαίνει ότι η αξία του βασίζεται αποκλειστικά στην πίστη στο μέρος που το εκδίδει και όχι σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο. Κατά τη διάρκεια του δέκατου όγδοου αιώνα, αρκετές αποικιακές κυβερνήσεις εξέδιδαν χαρτονομισματα ως πληρωμή για αγαθά και υπηρεσίες. Αυτή η εκτύπωση πλασματικών χαρτονομισματων ήταν συχνά ως απάντηση σε αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες. Οι άποικοι ήταν πρόθυμοι να δεχτούν αυτά τα χαρτονομισματα εν μέρει επειδή δεν είχαν άλλη εναλλακτική λύση, ωστόσο η κυβέρνηση υποσχέθηκε να δεχτεί αυτά τα ίδια χαρτονομίσματα ως πληρωμή για μελλοντικούς φόρους. Τα χαρτονομίσματα κυκλοφορούσαν συχνά ελεύθερα σε όλη την αποικία, διευκολύνοντας τα νομισματικά προβλήματα της περιοχής και διευκολύνοντας το εμπόριο, έως ότου αποσύρθηκαν (αφαιρέστηκαν από την κυκλοφορία) σε κάποιο καθορισμένη μελλοντικό ημερομηνια καθώς επέστρεφαν στο αποικιακό ταμείο ως πληρωμή για φόρους ή τέλη. Αν και οι Βρετανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να απαγορεύσουν αυτή την πρακτική με τους νόμους περί νομισμάτων του 1751 και του 1764, είχαν περιορισμένη επιτυχία.

Η εμπειρία των αποικιών με αυτό το πλασματικό χαρτονόμισμα διέφερε πολύ. Σε εκείνες τις περιοχές όπου τα χρήματα ήταν περιορισμένα σε ποσότητα στο ποσό των αναμενόμενων μελλοντικών φορολογικών εσόδων, τα χαρτονομισματα έτειναν να είναι επιτυχή. Ωστόσο, ορισμένα αποικιακά νομοθετικά σώματα ενήργησαν ανεύθυνα, εκδίδοντας χαρτονομισματα που υπερεβαίναν τις μελλοντικές εισπράξεις, τυπώνοντας νέα χαρτονομίσματα πριν συλλεχθούν και καταστραφούν προηγούμενες εκδόσεις χαρτονομισμάτων και/ή παραλείποντας να συμπεριλάβουν συγκεκριμένη ημερομηνία ή μέσο για την απόσυρση των χρημάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον πληθωρισμό των τιμών και την υποτίμηση του νομίσματος. Καθώς οι άνθρωποι έχασαν την πίστη τους στη μελλοντική αξία των χαρτονομισμάτων, ήταν λιγότερο πρόθυμοι να τα δεχτούν ως πληρωμή για αγαθά και υπηρεσίες στην ονομαστική τους αξία, μειώνοντας την αξία των χαρτονομισμάτων και καθιστώντας τα φτωχό απόθεμα αξίας.

Αυτό το απόσπασμα έχει ληφθεί από το Other People's Money: How Banking Worked in the Early American Republic της Sharon Ann Murphy. Δημοσιεύτηκε από Johns Hopkins University Press © 2017.

 28 
 στις: Απρίλιος 29, 2024, 02:53:09 πμ 
Ξεκίνησε από Γιώτα Β - Τελευταίο μήνυμα από NMS
το οφρυνιο στην μικρα ασια οντως ειχε δικο του κερμα εκκλησιαστικο, που το ειχε ¨εκδωσει¨ ο ναος αγιου Γεωργιου εκει! δεν ηταν κοντραμαρκα οπως σε πολλα μερη αλλα ηταν φολλα, δηλλαδη αν εχω καταλαβει καλα.... τυπωμενο πανω σε μεταλικο ελασμα ευτελους αξιας!

το δικο σου ειναι ενα πολυ ομορφο κομματι αλλα αναρρωτιεμαι αν ειναι μεταλλιο εκκλησιαστικο ή κερμα!

το οτι δεν εχει ονομαστικη αξια.... λιγα ειχαν τοτε! συνηθως ηξεραν την αξια τους... και ηταν 5 παραδες για να μπορουν να αναβουν κερακι στην εκκλησια! αργοτερα βλεπουμε και αλλες αξιες μεγαλυτερες μιας και απο καθαρα εκκλησιαστηκα κερματα αρχισαν να γινονται δεκτα ως πληρωμη και στις καθημερινες συναλλαγες του χωριου!

οι πληροφοριες που βρηκα παντως ειναι οτι το κερμα τοτε ειχε απο την μια πλευρα τον Αγιο Γεωργιο και απο την αλλη την επιγραφη Αγιος Γεωργιος του Οφρινου.

το δικο σου δεν γραφει κατι τετοιο και ειναι μια αρκετα προσεγμενη κοπη! τα τοτε κερματα επειδη ηταν ειδος εκτακτης κυκλοφοριας (ελλειψη κερματων μικρης αξιας στην οθωμανικη αυτοκρατορια λογο πτωχευσης του κρατους), ηταν συνηθως προχειροφτιαγμενα.

φυσικα παιζει να εχει βγει και καποια αλλη κοπη που δεν ξερω...

οτι και να ειναι παντως ειναι πανεμορφο και φερει ιστορια! εισαι τυχερη που το εχεις! Χαμόγελο   

 29 
 στις: Απρίλιος 28, 2024, 11:11:27 πμ 
Ξεκίνησε από miltos1819 - Τελευταίο μήνυμα από Dimisaris
Απο την τελευταια δημοπρασια του Καραμητσου 2 x 25 dollars 2007 & 25 dollars 2009 για την Χειμερινη Ολυμπιαδα 2010 του Vancouver

Φιλικα dimis.

 30 
 στις: Απρίλιος 27, 2024, 08:12:07 πμ 
Ξεκίνησε από KOSTAS17 - Τελευταίο μήνυμα από KOSTAS17
Με πτωση 2,3% περιπου εκλεισε χθες την εβδομαδα ο χρυσος σε συγκριση με την περασμενη Παρασκευη.

Πλατίνα              917,03    -0,17%    -1,59
Χρυσός Spot    2.349,60    +0,03%    +0,80
Άργυρος                27,21    -0,80%    -0,22

Κωστας.

Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 ... 10
advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences