Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Μάιος 05, 2024, 01:25:58 πμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Βρετανικά προστατευτικά γυαλιά χημικού πολέμου  (Αναγνώστηκε 2624 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
giorgos_p
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 940



Προφίλ WWW
« στις: Σεπτέμβριος 05, 2015, 01:10:05 μμ »

Μια συσκευασία με τρία ζευγάρια προστατευτικών γυαλιών (Eyeshields, Anti-gas) για χρήση σε περίπτωση προσβολής από χημικά. Ήταν σχεδιασμένα έτσι ώστε να σταματούν τα σταγονίδια των χημικών, προστατεύοντας τα μάτια. Η κατασκευή τους ήταν αρκετά φτηνή και απλή και προκαλεί ερωτηματικά για το πόσο επιτυχής θα ήταν η χρήση τους σε πραγματικές συνθήκες, κάτι που ευτυχώς δε χρειάστηκε να αποδειχθεί.

Κάθε ζευγάρι αποτελούνταν από ένα κομμάτι εύκαμπτου πλαστικού, διαφανούς είτε σκουρόχρωμου (tinted), στο οποίο ήταν περασμένη μια λωρίδα ελαστικού υφάσματος, με προσαρμοζόμενο μήκος. Με τρια ελάσματα συρραπτικού στερεώνονταν ένα αδιαβροχοποιημένο χαρτόνι στην επάνω πλευρά τους, το οποίο στην πίσω όψη του είχε ένα μαλακό ύφασμα, προσφέροντας μια κάποια άνεση στο μέτωπο. Στις άκρες του πλαστικού και του χαρτονιού υπήρχαν αντίστοιχα στερεωμένες υποδοχές από κλιπς, έτσι ώστε κουμπώνοντας να διπλώνει το πλαστικό και να προστατεύει τα μάτια και από πλάγια.

Τρία ζευγάρια τοποθετούνταν ανοιγμένα μέσα σε ένα φύλλο χαρτιού και αυτό μέσα σε έναν ανθεκτικό, χαρτονένιο φάκελο με τυπωμένες οδηγίες χρήσης.

Στην πράξη χρησιμοποιήθηκαν σαν... προστατευτικά από τη σκόνη, με πιο διάσημο "οπαδό" τους τον Ρόμμελ, ο οποίος φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες να έχει ένα ζευγάρι περασμένο στο πηλήκιό του.

Ο φάκελος από τη συλλογή μου περιέχει σκουρόχρωμα (tinted) ζευγάρια.

Καταγράφηκε

Η συλλογή μου στο http://ww2militaria.weebly.com
zark4
Χάλκινο μέλος
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 410



Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 05, 2015, 02:11:37 μμ »

Πολύ καλό. Ευχαριστουμε
Καταγράφηκε
iapwnas
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1702



Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 06, 2015, 07:25:51 μμ »

Πολυ ωραιο κοματι και ομορφη αναλυση οπως παντα Γιωργο! Καλοριζικο και αυτο! Οντως στο 2ο παγκοσμιο δεν χρησιμοποιηθηκαν χημικα οπως στον πρωτο. Καπου ειχα διαβασει οτι ο Χιτλερ ειχε ατυχημα με χημικα κατα τον πρωτο παγκοσμιο και δεν ηταν τοσο οπαδος τους και απεφυγε τη χρηση τους.. Δεν ξερω αν ισχυει..
Καταγράφηκε

Ουαί τοις ηττημένοις
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 06, 2015, 07:38:02 μμ »

Τα χημικά δεν αποδείχτηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα στον Α'ΠΠ. Η διασπορά τους ήταν "απρόβλεπτη" και στρατηγικό όφελος ήταν πολύ μικρό.

Από την άλλη στο Β'ΠΠ οι μάχες "θέσεων" και χαρακωμάτων ήταν η εξαίρεση. Στον "κεραυνοβόλο πόλεμο" ακόμα πιο δύσκολα θα έβρισκαν θέση τα χημικά.

(Μια περίπτωση που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, θα ήταν η μάχη της Αγγλίας. Αλλά ευτυχώς, δεν...)



Αν έχω καταλάβει καλά, όσες χώρες έχουν χημικά σήμερα, υπολογίζουν να τα χρησιμοποιήσουν με τρόπο παρόμοιο με τα πυρηνικά. Δηλαδή με αεροπλάνα ή βαλλιστικούς πυραύλους. Η χρήση στο μέτωπο παραμένει επικίνδυνη.



Πάντως, να σου πω την αμαρτία μου... αφού ο Χίτλερ χρησιμοποίησε χημικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μια χαρά θα τα χρησιμοποιούσε και στο Στάλιγκραντ ή στο Κουρσκ, αν θεωρούσε ότι θα είχε όφελος. Γιατί να λυπηθεί τους Σοβιετικούς και γιατί να μην λυπηθεί τους δικούς του...
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 06, 2015, 08:14:27 μμ από sac » Καταγράφηκε
giorgos_p
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 940



Προφίλ WWW
« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 06, 2015, 08:41:10 μμ »

Ο Χίτλερ είχε όντως τυφλωθεί προσωρινά από χημικά στον Α' ΠΠ. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο θα έπρεπε να αναζητήσουμε τις επιλογές για τη χρήση των όπλων στα πρόσωπα και όχι στις αντικειμενικές συνθήκες.

Οι περισσότεροι συμβαλλόμενοι της Συνθήκης της Γενεύης είχαν υπογράψει για τη μη χρήση αερίων χωρίς όρους (μεταξύ αυτών και το Γ' Ράιχ), κάποιοι διατηρούσαν επιφυλάξεις και άλλοι, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία αρνήθηκαν την υπογραφή.

Με την εμπειρία του Α' ΠΠ από τη χρήση των αερίων, κανείς δεν ήθελε να προκαλέσει αντίποινα από τον εχθρό, ειδικά καθώς ο άμαχος πληθυσμός βρισκόταν πολύ περισσότερο εκτεθιμένος στον Β' ΠΠ. Αυτό δεν απέτρεψε φυσικά το βομβαρδισμό του με συμβατικά ή πυρηνικά όπλα.

Το ότι κατά βάση μιλάμε για πόλεμο κινήσεων είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για τη μη χρήση τους. Ο φόβος τους πάντως παρέμεινε υπαρκτός τόσο στους στρατούς όσο και στους άμαχους κάθε εμπόλεμης χώρας.

Υπήρχε σχέδιο χρησιμοποίησης αερίων από τους Βρετανούς σε περίπτωση που οι Γερμανοί θα πραγματοποιούσαν απόβαση στις ακτές της Βρετανίας το 1940, αλλά ευτυχώς παρέμεινε ένα απλό σενάριο.
Καταγράφηκε

Η συλλογή μου στο http://ww2militaria.weebly.com
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #5 στις: Σεπτέμβριος 06, 2015, 09:02:09 μμ »

Υπήρχε σχέδιο χρησιμοποίησης αερίων από τους Βρετανούς σε περίπτωση που οι Γερμανοί θα πραγματοποιούσαν απόβαση στις ακτές της Βρετανίας το 1940, αλλά ευτυχώς παρέμεινε ένα απλό σενάριο.

Αυτό... μάλλον plan C θα μπορούσε να το αποκαλέσει κανείς, θα έλεγα. :-)

Αλλά τώρα που το λες οι Ιάπωνες (οι κανονικοί, όχι ο δικός μας) νομίζω ότι είχαν χρησιμοποιήσει αέρια στην Κίνα. Αν και η κατάσταση (στην Κίνα) ήταν τέτοια που δύσκολα μπορεί να υπάρξουν ξεκάθαρες πληροφορίες.
Καταγράφηκε
Stratis76
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 601


Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 08, 2015, 08:25:02 πμ »

Ωραία η παρουσίασή σου Γίωργο.
Δεν τα είχα ξαναδεί αλλά όπως λες σε περίπτωση χρησιμοποίησής τους, μάλλον δε θα έκαναν καλή δουλειά  Σαρκασμός
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences