Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Μάιος 04, 2024, 01:12:26 μμ
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: 1 ... 5 6 [7] 8 9
91  Γενική συζήτηση / Εκτός θεματολογίας / Απ: ΙΜΙΑ 18χρόνια μετά στις: Ιανουάριος 30, 2015, 08:32:54 μμ
Θυμάμαι στην επιστράτευση που έγινε εκείνες τις μέρες τα κορίτσια στην τάξη (πήγαινα 3η γυμνασίου στην Κω) να κλαίνε και εμάς τα αγόρια να χαιρόμαστε που θα πηγαίναμε πόλεμο. Δεν είμαι πολεμοχαρής ούτε εθνικιστής ούτε πιστεύω ότι ο πόλεμος είναι λύση, ειδικά για ένα κράτος που παραπαίει αλλά και η εξέλιξη που τελικά είχε η ιστορία δεν ήταν η καλύτερη. Τρία παιδιά έχασαν τις ζωές τους τζάμπα και βερεσέ. Γιαυτό όσοι περάσετε αύριο από τη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της Ρηγίλλης αφήστε ένα λουλούδι...
92  Γενική συζήτηση / Εκτός θεματολογίας / ΙΜΙΑ 18χρόνια μετά στις: Ιανουάριος 30, 2015, 08:19:47 μμ
Η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, σε μια εποχή που η κυβέρνηση Σημίτη έκανε τα πρώτα της βήματα, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης.

Το επεισόδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των ελληνο- τουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, που εμφανίσθηκαν δυναμικά στο προσκήνιο μετά τη Μεταπολίτευση. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά της με τη γείτονα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ η Τουρκία θέτει τα θέματα του εναερίου χώρου (αναγνωρίζει 6 και όχι 10 μίλια), του FIR Αθηνών, της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αιγαίου και με την κρίση των Ιμίων το καθεστώς κάποιων βραχονησίδων («Γκρίζες Ζώνες»).

Τα Ίμια είναι δύο μικρές ακατοίκητες βραχονησίδες μεταξύ του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας. Απέχουν 3,8 ναυτικά μίλια από την Αλικαρνασσό της Τουρκίας, 5,5 ν.μ. από την Κάλυμνο και 2,5 ν.μ. από το πλησιέστερο ελληνικό έδαφος, τη βραχονησίδα Καλόλιμνο.

Τα Ίμια παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία το 1947 με τη Συνθήκη των Παρισίων, ακολουθώντας την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το Τουρκικό κράτος είχε αποδεχτεί το καθεστώς επικυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αυτά. Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Ιμίων ξεκίνησε από ένα ναυτικό ατύχημα που συνέβη στις 25 Δεκεμβρίου 1995. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εφαρμόσουν για την περίσταση τη δική τους ερμηνεία στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), με την οποία είχαν παραχωρηθεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία στο σύνολό τους και όχι ονομαστικά, και να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία κάποιων βραχονησίδων.

Το Χρονικό της Κρίσης
25 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.

26 Δεκεμβρίου 1995: Το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αν δεν παρέμβει ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδυνεύσει.

27 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε θέμα γενικότερα.

28 Δεκεμβρίου 1995: Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το πρωί της ίδιας μέρας ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με ελληνική βοήθεια, ο τούρκος πιλότος διασώζεται.

29 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύεται την κατάσταση και επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.

9 Ιανουαρίου 1996: Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά με καθυστέρηση, απορρίπτοντας τη διακοίνωση.

15 Ιανουαρίου 1996: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο «Ωνάσειο».

16 Ιανουαρίου 1996: Το Υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβανόμενο το παιγνίδι των Τούρκων και ζητά αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης στην περιοχή των Ιμίων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

19 Ιανουαρίου 1996: Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέγει νέο πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.

26 Ιανουαρίου 1996: Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Ιμίων, υψώνει την ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. Θα κατηγορηθεί αργότερα από τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά.

27 Ιανουαρίου 1996: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της «Χουριέτ».

28 Ιανουαρίου 1996: Το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά. Η πολιτική εντολή προς τους έλληνες στρατιωτικούς είναι να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της έντασης.

29 Ιανουαρίου 1996: Ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς τη Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ζητά διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου. Τουρκικά πολεμικά παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάζουν τα Ίμια. Γίνονται διαβήματα από την Ελλάδα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

30 Ιανουαρίου 1996: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Του εκφράζει την ελληνική θέση ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση (αποχώρηση του αγήματος, όχι και της σημαίας).

31 Ιανουαρίου 1996
00:00 Συγκαλείται σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, φθάνει καθυστερημένα, επειδή παίρνει μέρος σε τηλεοπτική εκπομπή.
01:40 Στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν πληροφορίες ότι τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.
04:30 Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.
04:50 Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. Αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι το γεγονός αποκρύφθηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.
06:00 Οι αμερικανοί διά του Υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επιβάλλουν και στις δύο πλευρές τη θέληση τους. «No ships, no troops, no flags» διαμηνύουν ή σε πιο κομψή διπλωματική γλώσσα να ισχύσει το status quo ante. Μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου 1996 τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ίμια.

Η Κρίση των Ιμίων δεν είχε συνέπειες ως προς το καθεστώς των νησιών. Ωστόσο, έδωσε αφορμή στην Τουρκία να θέσει ζήτημα «Γκρίζων Ζωνών» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά και να θέσει ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Παρόλα αυτά, η ελληνική πλευρά δεν αποδέχτηκε ποτέ την ύπαρξη τέτοιου θέματος, επικαλούμενη τις διεθνείς συνθήκες.

Τα γεγονότα στα Ίμια κλόνισαν την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής τους Αμερικανούς για τον καταλυτικό τους ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/209#ixzz3QKWJSRHt

93  Νομίσματα / Χρυσά νομίσματα / Απ: 2002 Golden Jubilee στις: Ιανουάριος 30, 2015, 04:17:12 μμ
Τώρα ψάχνω του 2005. Πες τους να βρουν και μια τέτοια να μας στείλουν
94  Νομίσματα / Χρυσά νομίσματα / Απ: 2002 Golden Jubilee στις: Ιανουάριος 30, 2015, 04:10:30 μμ
Την ολόκληρη τη βρήκα σε αγγλικό σάιτ 225£ δηλ 300€ +20 ευρώ μεταφορικά. Crystal karat.com Δυστυχώς ήταν η τελευταία όμως. Μπορείς να ρωτήσεις αν θα ξανά έχουν αν θες
95  Γενική συζήτηση / Κουβέντα να γίνεται! / Απ: Ευχαριστεσ εκπληξεις αλλα και προβληματισμος... στις: Ιανουάριος 28, 2015, 09:55:13 πμ
πραγματικά όλα είναι σχετικά και υποκειμενικά. όπως άκουσα κάποτε απο ένα φίλο "δείξε μου μια ωραία γυναίκα και θα σου δείξω έναν που την έχει βαρεθεί"
96  Νομίσματα / Πλαστά Νομίσματα / σας φαίνεται γνήσιο? στις: Ιανουάριος 27, 2015, 07:50:20 μμ
http://prestige.delcampe.net/page/main/action,item,item,296848766,view_type,new,language,E.html

είμαι πολύ καινούργιος για να καταλάβω σίγουρα αλλά δε μου φαίνεται και πολύ γνήσιο. τι λένε οι παλιοί?
97  Κυπριακά Νομίσματα & Χαρτονομίσματα / Δημοκρατίας 1960-2008 / Απ: Μακάριος 1966 στις: Ιανουάριος 26, 2015, 10:55:35 μμ
Το νόμισμα είναι ολόκληρο παιδιά
98  Κυπριακά Νομίσματα & Χαρτονομίσματα / Δημοκρατίας 1960-2008 / Απ: Μακάριος 1966 στις: Ιανουάριος 26, 2015, 10:05:07 μμ
Δεν το ήξερα ότι μπορεί να κατέβει μία δημοπρασία αλλά απορώ γιατί σας φαίνεται τόσο άσχημο. Ούτως ή άλλως το νόημα αυτό δεν είναι; "Όποιος δώσει τα πιο πολλά";;
99  Κυπριακά Νομίσματα & Χαρτονομίσματα / Δημοκρατίας 1960-2008 / Απ: Μακάριος 1966 στις: Ιανουάριος 26, 2015, 06:57:15 μμ
ευχαριστώ
100  Κυπριακά Νομίσματα & Χαρτονομίσματα / Δημοκρατίας 1960-2008 / Απ: Μακάριος 1966 στις: Ιανουάριος 26, 2015, 06:38:19 μμ
αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι το πόσο κοστολογείται
101  Κυπριακά Νομίσματα & Χαρτονομίσματα / Δημοκρατίας 1960-2008 / Απ: Μακάριος 1966 στις: Ιανουάριος 26, 2015, 06:36:42 μμ
http://i57.tinypic.com/302t3ds.jpg
http://i60.tinypic.com/1567a7r.jpg
102  Κυπριακά Νομίσματα & Χαρτονομίσματα / Δημοκρατίας 1960-2008 / Μακάριος 1966 στις: Ιανουάριος 26, 2015, 06:33:50 μμ
καλησπέρα κι από μένα. ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτώ κι εγώ τις γνώσεις σας. θα ήθελα μία εκτίμηση για το παρακάτω "νόμισμα". αν και νέος στο Στέκι έχω ρίξει αρκετή μελέτη τις τελευταίες μέρες και κάπου πήρε το μάτι μου ότι δε θεωρείται νόμισμα αλλά αναμνηστικό? κάτι τέτοιο

ευχαριστώ
103  Ελληνικά νομίσματα / Γεώργιος Α' / Απ: 20 δραχμές 1884 χρυσό μια βοήθεια στις: Ιανουάριος 24, 2015, 09:48:11 μμ
Ωχ μήπως τα μπέρδεψα λίγο; Για το 1884 μιλάω αλλά ίσως αυτά που είχα διαβάσει  να ήταν για του Όττο.
104  Ελληνικά νομίσματα / Γεώργιος Α' / Απ: 20 δραχμές 1884 χρυσό μια βοήθεια στις: Ιανουάριος 24, 2015, 08:58:25 μμ
Ρωτάω για να ξέρω. Έχω διαβάσει ότι υπάρχουν πλαστά τα οποία έχουν φουσκωμένη τη περίμετρο πάνω δεξιά και τα γράματτα στην πίσω πλευρά ΛΛΑΔ κολλημένα στη βάση τους.

Αλλά άσχετα με αυτό από τη στιγμή που οι σύγχρονες λίρες έχουν διαφορά στο βάρος τους έστω και απειροελάχιστή, σκεφθείτε τα νομίσματα που παράγονταν πριν 100-  200 χρόνια + τη φθορά που έχουν υποστεί τα κυκλοφορημένα
105  Ελληνικά νομίσματα / Γεώργιος Α' / Απ: 20 δραχμές 1884 χρυσό μια βοήθεια στις: Ιανουάριος 24, 2015, 07:37:21 μμ
Να ρωτήσω κάτι; Το mycoins.gr λέει ότι το νόμισμα πρέπει να είναι 6,4516 αν δεν κάνω λάθος. Σε τέτοια παλιά νομίσματα του 1800- 1900 δικαιολογείται λόγω φθοράς διαφορά στο βάρος; Και μέχρι πόσο ;
Σελίδες: 1 ... 5 6 [7] 8 9
advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences