Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Μάιος 02, 2024, 09:06:36 μμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Αρχαιο χρυσο νομισμα της Κριμαιας.  (Αναγνώστηκε 1775 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
KOSTAS17
Τακτικός
**
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 265


Προφίλ
« στις: Σεπτέμβριος 20, 2023, 08:10:56 πμ »

 kathimerini.gr
Αρχαιοκάπηλοι προσπάθησαν να πουλήσουν σπάνιο νόμισμα από ελληνική αποικία της Κριμαίας



Οι αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν 31 αρχαία αντικείμενα αποτρέποντας συνάντηση αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων που είχαν στην κατοχή τους μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσα στα αντικείμενα αυτά ήταν και ένα ιδιαίτερα σπάνιο νόμισμα από ελληνική αποικία της Κριμαίας, που έχει ιδιαίτερη πολιτιστική αξία.

Πιο αναλυτικά, το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής πραγματοποίησε μεγάλη επιχείρηση, το πρωί του Σαββάτου 16/9, σε χώρο στο Παλαιό Φάληρο.

Κατά την επιχείρηση των αστυνομικών εντοπίστηκαν αρκετά αρχαία αντικείμενα, τα οποία περιλαμβάνονται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και συνιστούν αντικείμενα μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας. Τα αρχαία μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων και εξετάσθηκαν από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, σύμφωνα με την οποία 27 εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων, ενώ 4 από αυτά χρειάζεται να διερευνηθουν περισσότερο.

Τα αντικείμενα θα δοθούν για φύλαξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, ενώ η δικογραφία που θα σχηματιστεί θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, στα αρχαία αντικείμενα περιλαμβάνεται χρυσό νόμισμα αρχαίων χρόνων, του 4ου π.Χ. αιώνα με διάμετρο 17 χιλιοστά περίπου και βάρος τα 9,2 γραμμάρια. Το χρυσό αυτό νόμισμα, σύμφωνα με την εκτίμηση αρχαιολόγου του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, είναι ιδιαίτερα σπάνιο γιατί ο εικονιζόμενος «Πάνας» απεικονίζεται στην μπροστινή μορφή του και προέρχεται από την αρχαία πόλη της σημερινής Κριμαίας.

Αρχαιοκάπηλοι προσπάθησαν να πουλήσουν σπάνιο νόμισμα από ελληνική αποικία της Κριμαίας-1

Αρχαιοκάπηλοι προσπάθησαν να πουλήσουν σπάνιο νόμισμα από ελληνική αποικία της Κριμαίας-2

Αρχαιοκάπηλοι προσπάθησαν να πουλήσουν σπάνιο νόμισμα από ελληνική αποικία της Κριμαίας-3

Αρχαιοκάπηλοι προσπάθησαν να πουλήσουν σπάνιο νόμισμα από ελληνική αποικία της Κριμαίας-4
Καταγράφηκε
KOSTAS17
Τακτικός
**
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 265


Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 20, 2023, 04:44:14 μμ »

Δειτε την εικονα του νομισματος.

https://www.skai.gr/sites/default/files/styles/article_180x101/public/2023-09/nomisma_palaiofaliro_astin.jpg?itok=mFcTNN5b

Κωστας.
Καταγράφηκε
KOSTAS17
Τακτικός
**
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 265


Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 20, 2023, 04:48:05 μμ »

Και ενα παρομοιο νομισμα που πουληθηκε 6.000.000 δολλαρια.

https://www.paratiritis-news.gr/network/archaio-elliniko-nomisma-poulithike-6-ekat-dolaria/
Καταγράφηκε
KOSTAS17
Τακτικός
**
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 265


Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 20, 2023, 04:51:41 μμ »

Ας ελπισουμε οτι θα το θαυμασουμε συντομα στο ΝΜΑ,μαζι με τους ειδους Μαρτιου που κατασχεθηκαν στη Ν.Υορκη απο τη ROMA numismatics
Καταγράφηκε
gemuncey23
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1798


Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 20, 2023, 10:09:31 μμ »

Ιδού και το επίσημο αποτέλεσμα της εν λόγω δημοπρασίας:
https://www.arsclassicacoins.com/biddr/#!/auction/lot?a=3461&l=155
Καταγράφηκε
KOSTAS17
Τακτικός
**
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 265


Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Σεπτέμβριος 21, 2023, 09:12:33 πμ »

Καλημερα,σε εμπλουτισμο των ανωτερω σε κοινη δημοπρασια των D.Markov,Baldwins,N M Numismatics στη ΝΥορκη στις 4 Ιανουαριου του 2012 δημοπρατηθηκαν 2 παρομοια νομισματα απο το Παντικαπαιο της Κριμαιας.
1. λοτ 213  3.250.000 δολλαρια
2. λοτ 214   120.000 δολλαρια
Θυμαμαι σε σχετικη συζητηση ο συγχωρεμενος Τασος Τζαμαλης για το πρωτο το ειχε καταταξει στα 5 πιο εντυπωσιακα νομισματα της αρχαιας ελληνικης νομισματοκοποιιας,με τον επισης συγχωρεμενο Ζαχαρια Ωριοπουλο να αντιδρα με αποτελεσμα να ξεκινησει μια τρομερη συζητηση στο σπιτι του πρωτου στο Χαλανδρι.
Στη δημοπρασια αυτη που ετυχε να παρακολουθησω το ελληνικο ενδιαφερον ηταν στραμμενο στο λεγομενο 10δραχμο του Πωρου,κοπη βεβαια του Μ.Αλεξανδρου.Το νομισμα-μεταλλιο αυτο (λοτ 304 εκλεισε στα 300.000 δολλαρια.
Κωστας.
Καταγράφηκε
KOSTAS17
Τακτικός
**
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 265


Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 21, 2023, 03:27:34 μμ »

Δειτε το δεκαδραχμο του Πωρου.

https://www.facebook.com/archaeologion/posts/337329653300104/

Είναι ένα νόμισμα μοναδικό, που ξεχωρίζει για την ιδιαιτερότητα, τη σπανιότητα, την σημασία και την αξία του: Το αργυρό «Δεκάδραχμο του Πώρου» (326 – 324 π. Χ.) στο οποίο εικονίζεται ο Μέγας Αλέξανδρος κατά τη νίκη του εναντίον του ινδού βασιλιά Πώρου αλλά και η θεοποίησή του! Μόνον δέκα τέτοια νομίσματα είναι γνωστά παγκοσμίως και όλα σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Αλλά η Ελλάδα δεν διαθέτει κανένα. Το συγκεκριμένο που θεωρείται ότι είναι σε άριστη κατάσταση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα σωζόμενα, ανήκε στη συλλογή «Prospero» που αποτελούνταν από 642 πολύτιμα νομίσματα από όλα τα μέρη του αρχαίου Ελληνικού κόσμου, τα οποία είχαν συλλεχθεί ένα προς ένα με γνώμονα την αξία, τη σπανιότητα και την ομορφιά τους. Πωλήθηκε μαζί με τα υπόλοιπα σε δημοπρασία από τον οίκο Baldwin’s στη Νέα Υόρκη, σε άγνωστο πλειοδότη στις 4 Ιανουαρίου του 2012. Η Ελλάδα ήταν απούσα όπως το συνηθίζει σε αυτές τις περιτπώσεις…
Πέρα από τη σπανιότητά του αυτό το νόμισμα έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τους Έλληνες καθώς εκδόθηκε στα βάθη της Ασίας καταγράφοντας το υψηλότερο σημείο πραγμάτωσης του οράματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την κατάκτησης της Ανατολής. Όταν δηλαδή είχε επιτύχει τους στόχους του, βρισκόταν στη μεγάλη ακμή του και το μεγαλείο του ακτινοβολούσε σε κατακτημένες και μη χώρες ενώ οι στρατιώτες του δεν είχαν στασιάσει ακόμη και οι μεγάλες απώλειες δεν είχαν έρθει…
«Τα δεκάδραχμα θα πρέπει να παρήχθησαν, σε μικρές οπωσδήποτε ποσότητες, μεταξύ 326_324 π. Χ. στο διάστημα δηλαδή από τη μάχη στον Υδάσπη ποταμό έως την επιστροφή του εκστρατευτικού σώματος στη Βαβυλώνα και να συνιστούν ειδικές επετειακές αναμνηστικές εκδόσεις για τους παλαιοστρατιώτες της ινδικής εκστρατείας _ «αριστεία» τρόπον τινά προς επιβράβευση εξαιρετικών υπηρεσιών στο πεδίο των μαχών. Δεν αποκλείεται και η παραγωγή τους προς επίδοση είτε στους νικητές των αγώνων που διεξήχθηκαν στις νεοϊδρυμένες πόλεις στην περιοχή της ύστατης μάχης Βουκεφάλας και Νικαίας, είτε σε ορισμένους εκλεκτούς συμμετέχοντες στις εορτές που ακολούθησαν στη Βαβυλώνα». Αυτά αναφέρονται από τον επιφανή νομισματικό κ. Ιωάννη Τουράτσογλου σε κείμενο με τίτλο «Συμβολή στην οικονομική ιστορία του βασιλείου της Αρχαίας Μακεδονίας (6ος – 3ος π. Χ. αιώνας)
Προϊόντα αυτής της πρωτόφαντης για την ελληνική πραγματικότητα ιδεολογικής πολιτικής θα πρέπει να θεωρηθούν οι νομισματικές σειρές που εκδόθηκαν στα βάθη της Ασίας και μάλιστα στο κατ’ εξοχήν κέντρο της αυτοκρατορίας του εκπεσόντος Μεγάλου Βασιλέως. Στη μία όψη του δεκάδραχμου απεικονίζεται ο Μέγας Αλέξανδρος επάνω στο άλογό του επιτιθέμενος εναντίον του Πώρου ο οποίος βρίσκεται σε ελέφαντα. Στην δεύτερη όψη ο Αλέξανδρος κρατώντας το δόρυ στο ένα χέρι και κεραυνό στο άλλο δέχεται το στεφάνι που αποθέτει στο κεφάλι του η Νίκη. Όπως γράφει πάλι ο κ. Τουράτσογλου στη σκηνή αυτή «Δεν απαθανατίζεται μόνον μία ιστορική στιγμή του αντιπαρατιθέμενου Αλέξανδρου στον Πώρο αλλά διατρανώνεται μεταξύ πραγματικότητας και μύθου η θεοποίηση του παντοκράτορος νικητή απεικονιζόμενη σε θριαμβική αγαλματική στάση, πάνοπλου κατά τα συμβατικά ανθρώπινα με δόρυ και ξίφος και κατά τα επουράνια με κεραυνό (στην οπίσθια όψη)». Πρόκειται δηλαδή για την έμπρακτη και με απτές αποδείξεις υλοποίηση αυτής της αποθέωσης, προφανώς με τη συμφωνία του ίδιου του Αλέξανδρου.



Καταγράφηκε
KOSTAS17
Τακτικός
**
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 265


Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Σεπτέμβριος 21, 2023, 03:32:18 μμ »

Και εδω ο χρυσος στατηρας απο το Παντικαπαιο.

https://www.facebook.com/CoinsBook/photos/a.360696177365009/373467056087921/?type=3
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences