Χρόνια πολλά στην τσέπη μας

<< < (2/8) > >>

Εν-αντι:
ετσι πρεπει..και απο ποιον να παρουν..για σταθειτε ρε παιδια, απο ποιον να παρουν απο αυτον που δινει δουλειες στον κοσμακη?,απο αυτον που κανει ευεργεσιες?εδω δηλωσε ο ιδιος ο υπουργος οτι οι διαδυκτιακες στοιχηματικες εταιρειες καναν τζιρο 6 δις(ευρω οχι δραχμες)και δωσαν 32.000 ευρω στην εφορια...γιατι να πληρωσουν αυτες ..ετσι παει οποιος εχει τα κλειδια της οικονομιας στο χερι ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ...αν παει αλλιως πειτε μου καποιος

Lary:
Έχεις απόλυτο δίκιο φίλε Εν-αντι.

ts1k:
Ο ένφια είναι το τελευταίο πρόβλημα. Εξάλλου σε μεγάλες ευρωπαικές χώρες ο αντίστοιχος φόρος υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.
Θα μου πείτε μη συγκρίνεις οικονομικά δεδομένα, εκεί παιρνουν 1000-1500 κατώτερο και δω 500.
Ναι συμφωνώ, αλλα κάπως θα πρέπει να γίνει και η αρχή αν θέλουμε να συμβαδίζουμε με την Ευρώπη. Το τονίζω, ΑΝ θέλουμε. 

Lary:
Φίλε ts1k αν ήθελαν οι πολιτικοί μας να συμβαδίζουν με την Ευρώπη και η διαφορά μας ήταν μόνο ο φόρος της ιδιοκτησίας γιατί δεν τον έβαζαν δεκαετίες τώρα? Κατά τη γνώμη μου επειδή το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα είναι συντριπτικό έναντι των άλλων χωρών (άλλωστε πάντοτε ο Έλληνας προσπαθούσε να βάλει το κεφάλι του κάτω από το δικό του κεραμίδι και μετά να το βρούν αυτό τα παιδιά του και τα εγγόνια του) και με δεδομένη την τραγική οικονομική συγκυρία που δημιούργησε το Κράτος όλα αυτά τα χρόνια, βρήκαν ένα φόρο που θα απέδιδε κατά τη γνώμη τους κάποια σίγουρα έσοδα - τον φόρο της ιδιοκτησίας.

Douglas Whittacker:
Παίδες,
Μη χάνετε τη συνολική εικόνα, κοιτώντας μόνο ένα τμήμα της:

Δεν έχει σημασία αν λέγεται Ενφια, ή πως λέγεται. Άλλωστε μόνο ο ενφιας είναι? 120 ειδών φόρους εισπράττει "το δημόσιο". Ή αλλιώς, "η διοίκηση".

Σημασία έχουν δυο νούμερα:
Το ένα είναι το μέγεθος της σοδειάς.
Και το άλλο είναι το μέγεθος των φόρων.
Και τα δύο σαν σύνολο πρέπει να μας απασχολούν, όχι από τι αθροίζεται το καθένα.

Παλιά (επί αιώνες), ο άρχοντας έστελνε το ιππικό, και "μάζευε τους φόρους". Συνήθως οι φόροι ήταν το 10% της σοδειάς. Γι' αυτό και λεγόντουσαν "δεκάτη", άλλωστε. Έβγαλες 1.000 κιλά σιτάρι? Ωραία, φέρε 100 κιλά για τον άρχοντα.

Σήμερα η σοδειά είναι πάρα πολλά πράματα (προϊόντα, υπηρεσίες, προστιθέμενες αξίες κλπ) αλλά πάλι, σε ένα νούμερο μετριώνται αθροιζόμενα όλα αυτά. Η σοδειά σήμερα λέγεται ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν).
Το ΑΕΠ της χώρας μας ήταν 170-175 δις ευρώ, το 2016.

Από αυτό, με διάφορους φόρους (ενφια, εισοδήματος, καυσίμων, οινοπνεύματος, επιτηδεύματος, μεταβιβάσεων, παράβολο, ό,τι θες) ένα τμήμα το παίρνει "η διοίκηση" και αποφασίζει αυτή πως θα το διαχειριστεί. Όχι αυτός που το πλήρωσε (και το παρήγαγε).
Πόσο είναι αυτό το ποσό (σαν σύνολο)?
Αυτό το ποσό είναι ο Κρατικός Προϋπολογιαμός. Ο Κρατικός Προϋπολογιαμός είναι το συνολικό ποσό που "η διοίκηση" εισπράττει, και εν συνεχεία ξοδεύει.
Πόσο λοιπόν είναι αυτό το ποσό?
Είναι 80-85 δις ευρώ.

Χοντρικά δηλαδή, οι φόροι είναι Η ΜΙΣΗ σοδειά. 50%. Πεντηκοστή.



Αντί για "δεκάτη".

Με όλες αυτές τις συζητήσεις: Πόσος είναι ο ενφιας, αν είναι 5 δόσεις, αν είναι 6 δόσεις, αν ήταν για 2 χρόνια, αν θα γίνει και του χρόνου, ποιος τον έβαλε, τι είπε, πότε το είπε, τι του απάντησε ο άλλος, κλπ, χάνουμε το ζουμί.
Που το ζουμί είναι ότι

το 50% της σοδειάς (πρέπει να) πάει στο κράτος.

Από κει ξεκινάνε όλα.

Αν κάποιος συμφωνεί μ' αυτό το ποσοστό (εγώ όχι), να μη διαμαρτύρεται για τον ενφια. Πρέπει να του πάρουν τα μισά, κάπως πρέπει να του τα πάρουν. Έ, σκέφτηκαν τον ενφια. Αν δεν σκεφτόντουσαν τον ενφια, θα σκεφτόντουσαν κάτι άλλο. Φόρο αναπνοής, φόρο πορδής, φόρο κατουρήματος, δεν ξέρω. Πάντως το 50% θα το πάρουν.

Από κει ξεκινάει το πρόβλημα.
Και από κει πρέπει να αρχίσει να λύνεται.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα