Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Μάρτιος 28, 2024, 10:23:10 μμ
Ψηφοφορία
Ερώτηση: Τι ζώδιο είμαστε;
Ιχθύες - 9 (12.3%)
Υδροχόος - 5 (6.8%)
Αιγόκερως - 5 (6.8%)
Τοξότης - 4 (5.5%)
Σκορπιός - 6 (8.2%)
Ζυγός - 8 (11%)
Παρθένος - 6 (8.2%)
Λέων - 3 (4.1%)
Καρκίνος - 7 (9.6%)
Δίδυμοι - 6 (8.2%)
Ταύρος - 7 (9.6%)
Κριός - 7 (9.6%)
Σύνολο ψηφοφόρων: 73

Σελίδες: 1 ... 5 6 [7]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Εσείς τι ζώδιο είστε;  (Αναγνώστηκε 44854 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
salonico
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 686


Προφίλ
« Απάντηση #90 στις: Σεπτέμβριος 30, 2015, 02:26:22 μμ »

Αγιον Όρος 2014: Το κεντημένο ζώδιο

Μια ανέλπιστα ευχάριστη έκπληξη για τους ελάχιστους παγκοσμίως συλλέκτες ζωδίων αλλά και μία στιγμή αμηχανίας για τους φίλους του Αγίου Όρους, που είναι συνηθισμένοι σε χριστιανικά μοτίβα, έκρυβε η τελευταία σειρά της Αθωνικής Πολιτείας που εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ για το 2014.
Σε ένα από τα γραμματόσημα της σειράς εικονίζεται λεπτομέρεια από ύφασμα που βρίσκεται στην κατοχή της Μονής Εσφιγμένου με παράσταση του Αιγόκερω. Το ύφασμα αυτό αποτελεί - κάθεστε; - τμήμα της πολεμικής σκηνής του Ναπολέοντα Βοναπάρτη (1769-1821), στρατηγού και αυτοκράτορα της Γαλλίας.
Στην ιστοσελίδα της Μονής διαβάζουμε:

"Στη Μονή υπάρχει επίσης η καλούμενη Πύλη δηλαδή η Σκηνή του Ναπολέοντα του Α', η οποία κατά την ετήσια πανήγυρη της Μονής απλώνεται σαν παραπέτασμα στην είσοδο του κυρίως Ναού από τη Λιτή (Βασιλική Πύλη).
Αυτή η Πύλη είναι Γοβελίνειο ύφασμα από το περίφημο ταπητουργείο των Γοβελίνων (Γκομπλέν-Gobelins) στο Παρίσι, αριστούργημα υφαντουργίας και χρυσοποικιλτικής του ΙΗ΄αιώνα. [...]
Η σκηνή ανήκε στον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ (1774 —1792), ο οποίος είχε υπουργό τον περίφημο Ζακ Τουργκώ. Στη συνέχεια περιήλθε στον Ναπολέοντα Α΄ τον Βοναπάρτη και αποτελούσε μέρος της στρατιωτικής σκηνής του Ναπολέοντα, συγκεκριμένα το ένα τέταρτο (οροφή). Όταν ο Ναπολέων κατέκτησε την Αίγυπτο, τότε Έλληνες πειρατές κατέλαβαν το πλοίο που μετέφερε στο Ναπολέοντα διάφορα εφόδια μαζί με τη σκηνή αυτή, την οποία χώρισαν σε τέσσερα τμήματα· τα τρία από αυτά τα πώλησαν, ενώ το τέταρτο δόθηκε, άγνωστο από ποιούς, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄, ο οποίος διατηρώντας στενές σχέσεις με τους Εσφιγμενίτες λόγω των πολλών του ευεργεσιών προς αυτούς, κάμφθηκε από τις παρακλήσεις τους και το 1819 δώρησε στο αρτισύστατο Κοινόβιο του Εσφιγμένου τη σκηνή. [...]
Το μέγεθος του λαμπρότατου τούτου χρυσοΰφαντου και ολοκέντητου υφάσματος είναι 3,04μ. Χ 2,81μ., ενώ η χρυσοκέντητη παρυφή του 0,37μ. πλάτους. Είναι πεποικιλμένο με διάφορα ποικίλματα χρυσοκέντητα και μεταξόχνοες εικόνες, χρώματος πορφυρού, βαθυγάλαζου, πράσινου, σκουροκόκκινου κλπ. που διατηρούνται λαμπρές και ανεξίτηλες.
Εικονίζονται επίσης ο αστερισμός του Σκορπιού και γύρω από την γυρισμένη ουρά του έξι χρυσοί αστέρες, του Τοξότη με τρεις χρυσούς αστέρες και του Αιγόκερω με έξι αστέρες. "

(Πηγή: http://www.esfigmenou.gr/index.php?mid=3&sid=4)

Από ρεπορτάζ της Καθημερινής μαθαίνουμε ότι:
"Οι σύγχρονες γαλλικές κυβερνήσεις -και όχι μόνο- ζήτησαν να αγοράσουν το ανυπολόγιστης αξίας για την ιστορία της χώρας τους κειμήλιο, πληρώνοντας όσο όσο, πλην όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε από τις αγιορείτικες Αρχές. [...]
Πρόκειται για δύο τεμάχια (τα μόνα που λείπουν από τους Γάλλους για να συμπληρώσουν ολόκληρη τη σκηνή του μεγάλου στρατηλάτη), το ένα διαστάσεων 3Χ3μ. και το άλλο 1μ.Χ37εκ., με χρυσοκέντητες παραστάσεις τις οποίες ο ξεναγός μας χαρακτηρίζει «ειδωλολατρικές». [...]
Ο ηγούμενος Μεθόδιος δήλωσε πρόσφατα πρόθυμος να ανταλλάξει τη σκηνή του Ναπολέοντα με ελληνικό χρέος προς το ΔΝΤ (!) ή και να την παραχωρήσει στο ελληνικό Δημόσιο για κάθε χρήση.
Ωστόσο, ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Ορους απαγορεύει πωλήσεις ή ανταλλαγές κειμηλίων. Και τα πράγματα περιπλέκονται περαιτέρω αν ληφθεί υπόψη ότι για την Ιερά Κοινότητα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και την Πολιτεία, η συνοδεία των ζηλωτών της Μονής Εσφιγμένου θεωρείται παράνομη και επομένως δεν νομιμοποιείται να διαχειριστεί την τύχη των κειμηλίων. Ούτε καν να τα κατέχει..."

(Πηγή:http://www.kathimerini.gr/482934/article/epikairothta/ellada/o-napolewn-kai-h-skhnh-sth-monh-esfigmenoy)

Είναι κρίμα που τα ΕΛΤΑ αποφάσισαν να γραμματοσημοποιήσουν ένα μόνον από τα τρία ζώδια του ιστορικού αυτού κειμηλίου.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 30, 2015, 02:48:45 μμ από salonico » Καταγράφηκε
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #91 στις: Σεπτέμβριος 30, 2015, 02:33:26 μμ »

Κατά τα άλλα... γκρινιάζουμε που δεν μας επιστρέφουν οι άλλοι τους δικούς μας αρχαιολογικούς θησαυρούς... αν και παραδεχόμαστε ότι η κατοχή του συγκεκριμένου αντικειμένου είναι προϊόν πειρατείας...

Ωραία πράγματα... :-)
Καταγράφηκε
salonico
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 686


Προφίλ
« Απάντηση #92 στις: Σεπτέμβριος 30, 2015, 02:42:13 μμ »

Κατά τα άλλα... γκρινιάζουμε που δεν μας επιστρέφουν οι άλλοι τους δικούς μας αρχαιολογικούς θησαυρούς... αν και παραδεχόμαστε ότι η κατοχή του συγκεκριμένου αντικειμένου είναι προϊόν πειρατείας...

Ωραία πράγματα... :-)

Καλά, μην τρελαθούμε, δεν είναι και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ένα "γοβελίνειο" κεντηματάκι. Δεν είναι όλα ίσα κι όμοια.
Και, εν πάσει περιπτώσει, αυτό είναι που σε ερεθίζει, γλυκέ μου σακ, ή η τεράστια φιλοτελική αμέλεια ότι δεν έχουμε σε γραμματόσημο τον Σκορπίο και τον Τοξότη που έβλεπε ο στρατηλάτης όταν φορούσε την πιτζάμα του;
Καταγράφηκε
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #93 στις: Σεπτέμβριος 30, 2015, 02:56:10 μμ »

Ερεθίζει;;; Προς το παρόν, μόνο η Άγκα με ερεθίζει...

Κατά τα άλλα, μόνο ότι έχει την καλλιτεχνική αξία της ζωοφόρου του Παρθενώνα θα πρέπει να επιστρέφεται στη χώρα καταγωγής του. Τώρα που μου το εξήγησες, το κατάλαβα.

Καταγράφηκε
salonico
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 686


Προφίλ
« Απάντηση #94 στις: Οκτώβριος 16, 2016, 02:19:35 μμ »

Το 2015 η Λετονία εξέδωσε ένα πανέμορφο φυλλαράκι με τον ζωδιακό κύκλο σε έντονα χρώματα. Σε κάθε γραμματόσημο επάνω αριστερά έχει προστεθεί το αντίστοιχο στοιχείο της φύσης (φωτιά, γη, αέρας, νερό). Οι Λετονοί επέλεξαν να βάλουν ως φόντο ένα διαφορετικό σημείο του χρωματικού φάσματος για κάθε μία από τις 12 αξίες, ακολουθώντας την παράδοση στων Καναδών από το 2011. Έτσι δημιούργησαν παράλληλα με τον ζωδιακό και έναν πλουμιστό χρωματικό κύκλο (στο φυλλαράκι από επάνω πρός τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά, ξεκινώντας από τον Κριό σε μπορντό κόκκινο και καταλήγωντας στους Ιχθύες σε βυσσινί).

Ελπίζουμε σύντομα και τα ΕΛΤΑ να αποφασίσουν την έκδοση μιας νέας σειράς σε αυτό το θέμα!!!

Ο λετονικός χρωματικός κύκλος έρχεται 1 χρόνο πριν την ανακίνηση του θέματος του Οφιούχου:
http://www.protothema.gr/world/article/614304/giati-i-nasa-den-allaxe-ta-zodia-/

Ο Οφιούχος είναι ένας μεγάλος αστερισμός, μέρος του οποίου καλύπτει την εκλειπτική, την τροχιά που διαγράφει ο ήλιος κατά την (φαινομενική) ετήσια κινησή του στον ουράνιο θόλο.
Σύμφωνα με τη μυθολογία πρόκειται για τον θεό της ιατρικής Ασκληπιό που κρατά στο χέρι ένα φίδι.

Στον Οφιούχο βρίσκεται επίσης το τέταρτο πλησιέστερο -μετά τον ήλιο και δύο άστρα του Κενταύρου- στην γη μας άστρο, ο Barnard, σε απόσταση 5,97 έτη φωτός. Είναι ένας ερυθρός νάνος που θα προσεγγίσει τον πλανήτη μας στα μόλις 4 έτη φωτός στα επόμενα 8.000 χρόνια.
Καταγράφηκε
Valeroi
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1275


Προφίλ WWW
« Απάντηση #95 στις: Οκτώβριος 16, 2016, 03:34:58 μμ »

Πολύ ωραίο.

Εδώ μόνο φωτογραφίες προσώπων  Στριφογύρισμα ματιών
Καταγράφηκε

Το blog μου στο https://philatelious.wordpress.com/
salonico
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 686


Προφίλ
« Απάντηση #96 στις: Νοέμβριος 17, 2017, 10:10:55 μμ »





Διαβάζουμε στη Βικιπαίδεια: "Η Σομαλία είναι χώρα της ανατολικής Αφρικής, με εκτεταμένες ακτές βόρεια, ανατολικά και νοτιοανατολικά στον κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό ωκεανό αντίστοιχα, καθώς βρίσκεται στο λεγόμενο Κέρας της Αφρικής. [...] Το 37% του συνολικού πληθυσμού ζει στις πόλεις, σύμφωνα με στοιχεία του 2008.Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2015 τα 51,96 χρόνια (49,93 χρόνια οι άνδρες και 54,06 οι γυναίκες)."

Υπέροχη σειρά, πολύ όμορφο σχέδιο, με πολλές καμπύλες, φυτικά μοτίβα και ημισελήνους που προσελκύουν αμέσως το ενδιαφέρον.
Η αφρικανική Παρθένος, με σεμνή περιβολή και καλυμμένο πρόσωπο, φαίνεται εδώ να κρατά ένα αντικείμενο που θυμίζει έγχορδο μουσικό όργανο, στοιχείο πολύ πρωτότυπο για τον αστερισμό αυτό.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 17, 2017, 10:25:01 μμ από salonico » Καταγράφηκε
Σελίδες: 1 ... 5 6 [7]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences