Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Μάρτιος 28, 2024, 06:41:16 μμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Ο Αγ.Γεώργιος σκοτώνει τον δράκο αλλά με τι?  (Αναγνώστηκε 9290 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
gkounto
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1712


Προφίλ
« στις: Οκτώβριος 03, 2018, 08:59:49 πμ »

Μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με Αγγλικά νομίσματα και πρωτίστως την χρυσή λίρα νόμιζα ότι τα ήξερα όλα. Διαβάζοντας όμως ένα κείμενο σε ένα Αγγλικό περιοδικό (Coin News) ήρθα αντιμέτωπος με κάτι τόσο κοινό που απλά το είχα παραβλέψει. Κάτι σαν την Ακρόπολη που ενώ είναι το πρώτο μνημείο που επισκέπτεται ο τουρίστας ένας Αθηναίος δεν έχει πάει ποτέ? Μπορεί. Καμιά φορά μια λεπτομέρεια σε ένα σχέδιο σε μια εικόνα που βλέπεις καθημερινά αφομοιώνεται στο μυαλό τόσο που το μυαλό την σβήνει? Αρκετά με τις αμπελοφιλοσοφίες μου που μάλλον είναι ανόητες δικαιολογίες μιας μακροχρόνιας παράβλεψης μου.

Ο λόγος για το σχέδιο του οπισθότυπου της χρυσής λίρας (και όχι μόνο) ο Αγ.Γεώργιος με τον δράκο. Πρωτοσχεδιάστηκε το 1817 και έκτοτε έγινε το σήμα κατατεθέν ενός από τα διασημότερα νομίσματα της εποχής μας και χρησιμοποιείται ακόμα μέχρι σήμερα. Αλλά τι είναι αυτό το κομμάτι στο σχέδιο που έχω κυκλώσει με μαύρο?

Για να απαντήσω θα παραθέσω μια άλλη φωτογραφία του αρχικού σχεδίου του Pistrucci την λίρα του 1817. Εδώ παρατηρώ ότι ο αναβάτης (ο Αγ. Γεώργιος) κρατά δόρυ και μάλιστα σπασμένο. Το σπασμένο υπόλοιπο λοιπόν του δόρατος είναι πεσμένο στο έδαφος και φαίνεται αριστερά στο σχέδιο δίπλα στον δράκο.

Όμως από το 1821 ο Αγ. Γεώργιος πλέον (και μέχρι σήμερα) κρατά ξίφος και όχι δόρυ. Παρόλα αυτά το σπασμένο κομμάτι του δόρατος παρέμεινε στο σχέδιο. Παράλειψη? Έμεινε εκεί σαν ένας κρίκος σύνδεσης του αρχικού με το επόμενο σχέδιο? Δεν μπορώ να ξέρω ούτε βρίσκω κάτι σχετικό με αυτό. Το βρήκα εντυπωσιακό.

Και οι 2 φωτογραφίες από Heritage Auctions.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 03, 2018, 09:11:39 πμ από gkounto » Καταγράφηκε

Γιωργος
www.gkounto.com
tzitzifiongos
Τακτικός
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 252


Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 03, 2018, 09:42:00 πμ »

Τώρα που το λες έχει και άλλες διαφορές εκτός από το δόρυ. Το πάτωμα ή ό,τι είναι αυτό τέλος πάντων, είναι διαφορετικό στα δύο νομίσματα. Επίσης στο αρχικό λείπει η υπογραφή. Η χαίτη του αλόγου είναι διαφορετική. Τα μπροστινά πόδια του δράκου είναι διαφορετικά. Το μαλί του Αη Γιώργη είναι διαφορετικό.
Καταγράφηκε
dsp
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 3432


Προφίλ WWW
« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 03, 2018, 11:10:35 πμ »

καπως διαφορετικα τη θυμαμαι την ιστορια
το δορυ δε νομιζω οτι ειναι ενα, νομιζω οτι περιγραφει την ιστορια ολοκληρη το παλιο νομισμα
το καινουριο νομισμα περιγραφει μονο το δευτερο μισο της ιστοριας, εκει που τα καταφερνει, και το σπαθι το χει βγαλει απλα για να τον αποτελειωσει (τωρα αν το κατω ειναι το πρωτο δορυ ή αυτο που τα "καταφερε" αλλα εμεινε μισο μεσα δεν ειμαι σιγουρος, απλα πιστευω το δευτερο)
hint: υπαρχει και αλλο κομματι απο δορυ

ΥΓ: πονταρω οτι αλλαξε για ... πολιτικους λογους (ασχετα αν το βρουμε πουθενα γραμμενο αυτο, απλα η γνωμη μου ειναι, δεν θα περιμενα να το χουν γραψει απαραιτητα κιολας). αυτοι που εβλεπαν το νομισμα αλλα δεν ηξερεαν ολη την ιστορια εβλεπαν την ... αγγλια να κραταει σπασμενο οπλο, αρα... οχι και τοσο εκφοβιστικη στρατιωτικα
οποτε μαλλον ειπαν να το κανουν πιο ξεκαθαρο το πραγμα
Καταγράφηκε

εδώ προσέχεις να μαθαίνεις και μαθαίνεις να προσέχεις
CHRISTOSCOIN
Τακτικός
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 153


Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 03, 2018, 02:37:46 μμ »

Καλησπερα απο ολους

Η ιστορια ειναι γνωστη. Τον αποτελειωσε με σπαθι. Οπως και στο πρωτο του 1817 ετσι και στα τελευταια υπαρχει δευτερο μερος του δορατος στον δρακο καρφωμενο στο σωμα του κατω απο την οπλη του μπροστινου ποδιου του αλογου.
Παιζει σοβαρα αυτο με το σπαθι και το δορυ ωστε να μην θεωρουν οτι η Αγγλια εχει σπασμενα οπλα.

Τωρα πως ενας Ελληνας στην Καταγωγη γεννημενος καπου στην Αρμενια Ρωμαιος Πολιτης κλπ κλπ ειναι ο ας πουμε ΑΓΙΟΣ της Αγγλιας ειναι αλλο θεμα.

Ιστορικα η Λιρα εχει αλλαξει πανω απο 50 φορες ( και μιλαω για την οψη του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ)
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences