Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Μάρτιος 28, 2024, 10:56:08 μμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: LUIGINO MARIA MADDALENA 1666  (Αναγνώστηκε 3334 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
POLSTEVE
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 15


Προφίλ
« στις: Αύγουστος 04, 2017, 08:10:50 μμ »

Θα ηθελα να μαθω την αξια αυτου του νομησματος?
Καταγράφηκε
kostakis88
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 5734


Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 04, 2017, 08:48:04 μμ »

Εισαι σιγουρος για την γνησιοτητα του?δεν μου αρεσει το πεδιο κ γενικοτερα η "υφη" του νομισματος.δειχνει πορωδες πολυ..
Καταγράφηκε

"Collecting is a hereditary disease, and I fear incurable." - Augustus Wollaston Franks
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1203


Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 04, 2017, 11:08:03 μμ »

Πρόκειται για ένα κλασσικό Luigino του 1666. Φίλε Κώστα νομίζω πως είναι γνήσιο. Έχω δει ανάλογα με τέτοιες επιφάνειες. Νομίζω πως η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 30-40 ευρώ. Θυμήθηκα ένα σε μια πρόσφατη δημοπρασία που αν και καλύτερο, έπιασε μόλις 30 ευρώ.
https://aste.catawiki.it/kavels/11814429-tassarolo-luigino-1666-livia-centurioni-oltremarini-argento
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
NMS
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 4377


Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Αύγουστος 05, 2017, 12:08:47 πμ »

πριν αρκετο καιρο ειχα γραψει - μεταφρασει καποια πραγματα για τετοια νομισματα! δεν ειναι καθαρο ασημι.. αλλα πολυ κατεβασμενο... υπαρχουν αρκετα κερματα με ελαφρες διαφορες... τοσο στο σχεδιο, την καθαροτητα σε ασημι οσο και στις επιγραφες μιας και πολλες μικρες ηγεμονιες αρχισαν να κοβουν δικα τους... περισσοτερο ιταλικα κρατιδια αλλα ειχε κι αλλες περιοχες... χαμος!!!

ξαναβαζω εδω τα γραφομενα μου, ωστε να μπορεσουν να τα διαβασουν συνφορουμιστες που δεν ξερουν γι αυτα...

ζητω προκαταβολικα συγνωμμη για το μεγαλο αρθρο... Χαμόγελο
 
Καταγράφηκε
NMS
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 4377


Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Αύγουστος 05, 2017, 12:10:21 πμ »

Ένας συγγραφέας του 17ου αιώνα, αναφερόμενος στις παρατηρήσεις του το 1669, έγραψε τα παρακάτω:

« Προς το τέλος του περασμένου έτους, και στις αρχές αυτού, οι Τούρκοι άρχισαν να ανοίγουν τα μάτια τους, και να βρίσκουν τον εαυτό τους εξαπατημένο με την πιο εξόφθαλμη απάτη που επιβλήθηκε ποτέ σε ανθρώπους που είτε είχαν λόγο ή ανθρωπιά. »

Αναφερόταν στα Luigino. Λογικά κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα:

Οι Γάλλοι έμποροι όπως και όλοι οι άλλοι χρησιμοποιούσαν ολλανδικά Lion Thalers για το εμπόριο με την Ανατολή.  Ωστόσο, όταν η Γαλλία ήρθε σε σύγκρουση με την Ολλανδία η πρόσβασή τους σε Lion Thalers αποκόπηκε.

Περίπου την ίδια εποχή, ένας Γάλλος ναυτικός ή έμπορος χρησιμοποίησε μερικά νομίσματα των 1/12 Ecu στη Σμύρνη το 1656. Τα κέρματα αυτά εντυπωσίασαν τους ντόπιους, ορισμένοι τα προτιμούσαν επειδή ήταν από τα πρώτα μηχανοποίητα νομίσματα που είχαν δει στην Ανατολή, και αποτιμήθηκαν σε 8 προς 1 ECU (1/8 Εcu). Μερικοί λένε ότι αυτός ήταν ο λόγος για το όνομα Timmin που στα οθωμανικά- αραβικά ήταν το 8. (Εγώ το ξέρω Ταμμανί, αλλά.. )

Προφανώς και υπήρχε κέρδος με αυτά και σύντομα τα νομίσματα αυτά άρχισαν να εξάγονται σε μεγάλους αριθμούς στο Λεβάντε… την ανατολή δηλαδή.
Σύντομα αρκετές ευρωπαϊκές δυνάμεις και ιδιαίτερα η Αγγλία παραπονέθηκε στους Οθωμανούς για την εσφαλμένη αξία του κέρματος και οι Οθωμανοί έθεσαν την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος στα 12 προς 1 ECU. (1/12 Εcu), όσο δηλαδή ήταν πραγματικά η αξία του.

Γάλλοι και πιθανώς Ολλανδοί έμποροι αντέδρασαν σε αυτό, βρίσκοντας μικρές ευρωπαϊκές ηγεμονίες που θα παρήγαγαν υποβαθμισμένες εκδόσεις του νομίσματος. (με λιγότερο ασήμι). Όπως μπορεί να δει κανείς από το παραπάνω απόσπασμα, η Ευρωπαϊκή άποψη είναι ότι αυτό ήταν μια απάτη. Ωστόσο, μια σύγχρονη οικονομική ιστορικός από την Τουρκία δίνει μια άλλη πλευρά της ιστορίας αυτής.

Οι Οθωμανοί, στο χρονικό διάστημα μέχρι την εισαγωγή του Luigino είχαν υποβαθμίσει τόσο πολύ τον akçe που από την δεκαετία του 1640 είχε εξαφανιστεί από την κυκλοφορία. Αυτό όμως σήμανε και την απομάκρυνση ενός σημαντικού μικρής ονομαστικής αξίας κέρματος από την κυκλοφορία, οπότε το Luigino ήταν το νόμισμα που κατέληξε να συμπληρώσει το κενό που άφησε ο akçes.

Ενδιαφέρον ήταν ότι η έκδοση του Dombes έγινε το πρότυπο για όλα σχεδόν τα Luigino που παράγονταν για το Λεβαντίνικο εμπόριο.

Καταλαβαίνω ότι κάποια Luigino έφεραν αραβικά, καθώς και λατινική γραφή (αν και δεν έχω δει ποτέ κανένα). Προφανώς τέτοια νομίσματα θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα νομίσματα με την αραβική γραφή είχαν μια υψηλότερη τιμή από αυτά με την λατινική γραφή (φαίνεται ότι για την αποφυγή προβλημάτων στην ηπειρωτική Ευρώπη με αυτά τα υποβαθμισμένα σε ασήμι νομίσματα ορισμένοι παραγωγοί ανέφεραν τη σωστή αξία πάνω στα κέρματα).


Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή άποψη ήταν ότι η όλη υπόθεση ήταν μία απάτη, η οθωμανική οπτική γωνία μοιάζει ελαφρώς διαφορετική. Πρώτα υπήρξε η έλλειψη μικρής αξίας κερμάτων και μετά, υπήρχε μια σαφής προτίμηση των πελατών για το κέρμα αυτό (είναι πολύ πιθανό οι Οθωμανοί τραπεζίτες αλλά και οι αργυραμοιβοί να γνώριζαν πολύ καλά την πραγματική αξία αυτών των χαμηλής περιεκτικότητας σε ασήμι νομισμάτων).

Είναι ενδιαφέρον ότι ο τύπος Dombes προτιμήθηκε λόγω της γυναικείας κεφαλής στον εμπροσθότυπο. Δεν ήταν οι άνδρες που είχαν αυτή την προτίμηση αλλά οι γυναίκες. Οι γυναίκες των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων ήθελαν τα μικρά αυτά νομίσματα, έτσι ώστε να διακοσμούν το κεφάλι (κοσμήματα κεφαλής) και τα φορέματα τους (κατ 'απομίμηση των αριστοκρατών που χρησιμοποιούσαν πιο συχνά δουκάτα και τα ισοδύναμά τους για τον ίδιο σκοπό).

Το οικόσημο που ήταν στην πίσω όψη, θεωρούνταν ως ένα γούρι.
Το κέρμα έγινε τόσο δημοφιλές που τα οθωμανικά στρατεύματα επέμειναν να πληρώνονται με αυτό. Αυτό προφανώς ήταν ένας από τους λόγους που πήρε πάνω από δέκα χρόνια για τους Οθωμανούς αξιωματούχους να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα. Κι ενώ οι Οθωμανοί είχαν εμπλακεί σε ένοπλες συγκρούσεις,  χρησιμοποίησαν το Luigini για να πληρώσουν τα στρατεύματά τους.

Μόλις οι πολεμικές επιχειρήσεις έληξαν (περίπου το 1667), η οθωμανική κυβέρνηση έστρεψε την προσοχή της στην νομισματική κατάσταση. Η Αγγλία ειδικότερα είχε υποφέρει από αυτό το μικρό κέρμα (η αγγλική εταιρεία της Ανατολής (του Λεβάντε) απαγόρευσε στους εμπόρους της τη χρήση του Luigino) και πίεσε πολύ για να γίνει καλύτερα ελεγχόμενο. Γύρω στο 1666-1667 περίπου, άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις άρχισαν να παραπονιούνται, καθώς αυτά τα χαμηλού ασημιού νομίσματα άρχισαν να επιστρέψουν στην Ευρώπη σε μεγάλους αριθμούς.

Το κέρμα στην αρχή ήταν πολύ ελαφρύ. Ο υποβαθμισμός του ασημιού του, ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας 1650 και συνέχισε να επιδεινώνεται κάθε χρόνο. Μέχρι τα τέλη του 1660 κάποια Luigini ήταν απλά επαργυρωμένος χαλκός.

Ο Krause προφανώς αναφέρει το σωστό - επίσημο βάρος για το νόμισμα αλλά πιθανός να μην έχει γίνει καμιά σωστή μελέτη των βαρών για τη μοναδική αυτή σειρά κερμάτων.

Στα 1667-1668 οι Οθωμανοί έθεσαν τέρμα στην κυκλοφορία του Luigino. Έκαναν παράνομο το εμπόριο με τα νομίσματα αυτά, και το αποτέλεσμα ήταν μερικές αρκετά άσχημες ταραχές. Προφανώς υπήρξε υπολογίσιμη αντίδραση και στο 1080 ΑΗ (1669-1670) υπήρξε μια κάποια εγκεκριμένη επισήμανση των καλών Luigino.
Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι οι επισημάνσεις των Luigino χρονολογούνται στα 1661-1662 (την περίοδο πριν από τη χειρότερη υποτίμηση).

Για κάθε ένα ενδιαφερόμενο την κύρια πηγή για τις πληροφορίες που έχω μεταφράσει μάλλον ανεπαρκώς είναι:

"The Levantine Coinage"  by F. W. Hasluck  in  Numismatic Chronicle, fifth series 1 ( 1921)  pages 39 - 99.   

*** Το παρόν το βρήκα και το μετάφρασα από αυτό το site, απλά για να μάθουμε κι εμείς την ιστορία των νομισμάτων αυτών.

http://www.worldofcoins.eu/forum/index.php/topic,16489.15.html

οπότε τα εύσημα ανήκουν στον Levantiner του φόρουμ αυτού.
Καταγράφηκε
Lary
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1675


One man's trash is another man's treasure


Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Αύγουστος 05, 2017, 05:48:26 πμ »

Πολυ ενδιαφερον και κατατοπιστικο αρθρο.
Καταγράφηκε

Collectables are items that our grandparents bought, our parents threw them away and we....rebought!
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1203


Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Αύγουστος 05, 2017, 11:05:27 πμ »

Πράγματι, πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Τέτοιες πληροφορίες είναι δύσκολο να βρει κανείς. Μπράβο...
Δεν ξέρω αν έχει σχέση με την καθαρότητα σε ασήμι, πάντως παρατήρησα πως οι κοπές του 1660 έχουν βάρος περίπου 2,2 gr ενώ οι κοπές του 1666 περίπου 1,8 gr. Έχω δει πάντως και κάποια κομμάτια του 1666 με βάρος 2.2 gr αλλά είναι λίγα (και πιο ακριβά). Μήπως τα 2.2gr.  του 1666 προέρχονται από άλλο νομισματοκοπείο και προορίζονταν για την ευρωπαϊκή αγορά?
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
NMS
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 4377


Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Αύγουστος 05, 2017, 02:30:15 μμ »

δεν νομιζω να τα ηθελαν οι ευρωπαιοι! αυτα ηταν μονο για το λεβαντε.. οχι για την ευρωπη! ασχετα αν τα εβγαζαν οι ευρωπαιοι... τα απεφευγαν γιατι ηξεραν οτι εχαναν απο αυτα και ηταν... νομισμα-απατη!

καποια που ειναι βαρυτερα λογικα εχουν μεσα περισσοτερο ασημι.. πολλα κρατιδια εκοβαν... καποια ηταν σχετικα οκ στην κοπη των κερματων... και καποια ηταν κλεφτες! οπως ειδες υπαρχουν ορισμενα που απλα ειναι επασημωμενος χαλκος! οποτε ηταν κι ελαφροτερα...

υπαρχουν νομισματα που ειναι οντως πολυ ακριβοτερα αλλων... παιζει ρολο και το κρατιδιο που τα εκοψε, και η περιεκτηκοτητα σε ασημι, η σπανιοτητα εμφανισης τους και η κατασταση τους!

του Τασσαρολο ειναι απο τα πιο ευκολα μην πω το ευκολοτερο...
Καταγράφηκε
thaler
Συντονιστής
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1203


Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Αύγουστος 05, 2017, 10:55:41 μμ »

Βρήκα ένα ακριβό Luigino σε δημοπρασία. Δεν γνωρίζω γιατί είναι τόσο ακριβό. Μάλλον θα πρόκειται για σπάνια έκδοση.
https://www.numisbids.com/n.php?p=lot&sid=2115&lot=764
Καταγράφηκε

Coins is history you can hold in your hands.
giannist
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 7078



Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Αύγουστος 05, 2017, 11:26:44 μμ »

Μαλλον προκειται για διαφορετικο Σαρκασμός,καμμια σχεση  το ένα με το άλλο. Άνεση
Καταγράφηκε
NMS
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 4377


Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Αύγουστος 06, 2017, 02:32:55 πμ »

εχει πολλα διαφορετικα απο πολλα κρατιδια! καποια εχουν και διαφορετικα σχεδια και ειναι πιο δυσκολα αρα και πιο ακριβα! που να δειτε απο μονακο, μαλτα, ζολλε, μασσα...

σε αυτο που δειχνεις, του λιβορνο, βλεπουμε οτι αντι για γυναικα εχει τον βασιλια πανω...
σε αλλα παλι αλλαζει τελειως και ο θυραιος στην πισω οψη.... χαμος!

στου μονακο αν ψαξεις μεσα εχει και με 2.24γραμμαρια, εχει και με 1.95 γραμμαρια! μαλιστα το τελευταιο το εχουν στα 300 ευρω αν θυμαμαι καλα!

προσωπικα παντως μου αρεσουν αυτα τα κερματα και ισως καποιος θα μπορουσε να πει οτι εχουν κι ελληνικο ενδιαφερον μιας και τοτε και η ελλαδα ηταν χωρος που αυτα περνουσαν κανονικα.... (ειναι κερματα κομμενα και για εδω δηλαδη...) φυσικα αυτο ειναι αποψη του καθενος... το πως βλεπει τετοιες ειδικες κοπες κερματων.
Καταγράφηκε
NMS
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 4377


Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Αύγουστος 06, 2017, 02:36:19 πμ »

κατι αλλο... την κοπελια πανω βλεπεις αναλογα με το κρατιδιο... και διαφορες... που πολλες φορες την κανουν να ειναι.... σαν... πριν και μετα απο πλαστικη, ξενυχτι, κτλ... χαχαχαχα χαμος! εεεμμ... δεν ειχαν ολοι τοσο καλους χαρακτες μαλλον...
Καταγράφηκε
giannist
Επίτιμο Χρυσό Μέλος
Πλατινένιο
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 7078



Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Αύγουστος 06, 2017, 02:48:48 πμ »

 Νικο εισαι Θεος!!!!!!!!!!!!!! Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences