αγαπητοι φιλοι να πω κι εγω την αποψη μου περι του θεματος και παρακαλω αν κανω καποια λαθη ας με διορθωσουν οι ειδικοι
Πατινα στα ασημενια νομισματα ειναι ενα στρωμα οξειδιων απο τις ενωσεις θειου που αντιδρουν πανω στο ασημι. η διαδικασια δεν μπορει να αντισταφει. ενα νομισμα εαν εχει μια μακροχρονια επαφη με οτιδηποτε θα τονιστει φυσικα. αυτο μπορει να ειναι ενα εγραφο, ενα κοματι υφασμα, η σε καποιες περιπτωσεις να ειναι απλα εκτεθημενο σε καιρικα φαινομενα.
το ασημι συνηθως μαυριζει. αλλα και σε καποιες σπανιες περιπτωσεις χρυσιζει. επισης παιρνει και τα χρωματα του ουρανιου τοξου την λεγομενη rainbow πατινα που ειναι η πιο ελκυστικη.
επειδη πολλοι <<φτιαχνουν>> πατινες με διαφορα χημικα μονο ενας εμπειρος συλεκτης μπορει να αναγνωρισει μια φτιαχτη πατινα. ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ.
Τα χαλκινα νομισματα παλι αποκτουν και αυτα πατινα πολυ ευκολοτερα με απλη εκθεση στον ατμοσφαιιρικο αερα. ο χαλκος αντιδρα με το διοξειδιο του ανθρακα και ετσι παιρνει το γνωστο σε ολους ανοιχτο πρασινοπο χρωμα του και πατιναρεται.
φυσικα για να δημιουργηθει πατινα φυσικη χρειαζονται πολλα χρονια μην πω δεκαετιες...
η φυσικη πατινα επισης <<προστατευει>> το νομισμα.
Αυτα απο εμενα εαν καποιος θελει να διορθωσει οτιδηποτε η να προσθεσει κατι η και να διαφωνησει περιμενω να μαθω και εγω περισσοτερα.