Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Μάρτιος 28, 2024, 07:59:08 μμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: ΙΣΤΟΡΙΑ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ-ΤΡΥΦΩΝΟΣ Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ  (Αναγνώστηκε 20360 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
nikos
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 576


Προφίλ
« στις: Ιούνιος 20, 2015, 11:41:00 πμ »

Δυστυχώς εν τη εκκοπή των φοινίκων δεν ελήφθη φροντίς όπως από της μεταλλικής αξίας εκάστου αργυρού νομίσματος αφαιρώνται τα έξοδα της εκτυπώσεως, ούτως ώστε η έκδοσις αυτών αντί να πλουτίση το Κράτος, ως έδει, εζημίωσεν αυτό. Το τοιούτον εγέννησε μέγα σκάνδαλον εν τω Κράτει, ο δε Κυβερνήτης ίνα προλάβη την αισχύνην και την κακοπιστίαν των ενεργησάντων αυτό, εκάλυψε το πράγμα, καίτοι η αναλαβούσα την εξεχνίασιν του δράστου επιτροπή της Οικονομίας ήρξατο των ανακρίσεων αυτής. Έκτοτε δε το νομισματοκοπείον της Αιγίνης, όπερ μέχρι προ ολίγων ετών έκειτο εική εν τω προαυλίω του μεγάρου του Κυβερνήτου (Σπίτι του Μπαρμπαγιάννη, ως λέγουσιν Αιγινήται), δεν έκοψε πλέον αργυρά νομίσματα ειμή μόνον χαλκά, μονόλεπτα, πεντάλεπτα, δεκάλεπτα και βραδύτερον εικοσάλεπτα εκ των κατά την επανάστασιν κατακτηθέντων Τουρκικών τηλεβόλων. Κατά τινα έκθεσιν φοίνικες μεν εκόπησαν εν συνόλω 12,000, αλλ' ως εκ του γενομένου, ως είπομεν, λάθους κερδοσκόποι καρπωθέντες αυτούς απέσυραν της κυκλοφορίας· διότι αναλύσαντες αυτούς επώλησαν ως άργυρον ή εξήγαγον εις το εξωτερικόν, ούτως ώστε εντός ελαχίστου χρόνου, ο φοίνιξ κατέστη ιδανικόν νόμισμα, εκπροσωπούμενον εν τη αγορά διά των λεπτών, των χαλκίνων τουτέστι νομισμάτων, εξ ών εντός ετών εκόπησαν 1,000,000 φοινίκων αξίας.

Ο Κυβερνήτης πριν ή επιτρέψη την ανά το Κράτος κυκλοφορίαν διά διατάγματος αυτού εκδοθέντος κατά Ιανουάριον του 1830 υπεχρέου τους οφειλέτας εις απόδοσιν της δανεισθείσης ονομαστικής ποσότητος και εις πληρωμήν του χρέους διά του νομίσματος του κυκλοφορούντος κατά την εποχήν της αποδόσεως του δανείου, ήτοι δι' εθνικών νομισμάτων, φοινίκων και λεπτών αντί των τουρκικών γροσιών και παράδων, οίτινες ήσαν εισέτι εν χρήσει προς διευκόλυνσιν του εμπορίου μεταξύ της ελευθέρας και της δούλης Ελλάδος. Βραδύτερον δε, κατ' Ιούλιον του 1831 εδημοσίευσε και απαγόρευσιν της ανά την Ελλάδα κυκλοφορίας παντός ξένου νομίσματος, ιδίως του τουρκικού και αυτών έτι των εν Ελλάδι κοπέντων από του 1826 — 1828.

Τοιαύται ήσαν αι νομισματικαί μεταρρυθμίσεις του Κυβερνήτου και τοιαύτα τινά έφερον αποτελέσματα, ώστε εντός ολίγου επεκράτησε καθ' άπασαν την Ελλάδα, το ελληνικόν εθνικόν νόμισμα, πρώτον τούτο της νέας Ελλάδος.

http://www.gutenberg.org/files/41868/41868-h/41868-h.htm
Καταγράφηκε
iapwnas
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1702



Προφίλ
« Απάντηση #1 στις: Ιούνιος 22, 2015, 07:29:01 μμ »

Ωραιο αρθρο Νικο! Πολυ ενδιαφερον οτι σταματησε να τυπωνει αργυρα νομισματα γιαυτο τον λογο! Παντως η κοπη αργυρου νομισματος ηταν και θεμα εθνικου γοητρου εστω και με τετοιο μικρο τιραζ!
Καταγράφηκε

Ουαί τοις ηττημένοις
nikos
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 576


Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Ιούνιος 22, 2015, 08:46:04 μμ »

Στελιο σε ευχαριστω!
Θα προσπαθησω μονο να εξηγησω τι εννοει αυτη η παραγραφος απ'οσα εχω διαβασει και απο αλλου.


Σε αφιερώματα ή στο διαδίκτυο, γράφεται συχνά ότι η αντιστοιχία του Φοίνικα ορίσθηκε με βάση το γαλλικό νομισματικό σύστημα, δηλαδή το γαλλικό φράγκο. Όμως, όπως σαφώς βεβαιώνουν ο Φίνλεϊ και ο Μπαρτόλντι, το νόμισμα κόπηκε στην πραγματικότητα με βάση το ισπανικό κολονάτο. Η διαφορά φαίνεται ίσως ασήμαντη και επουσιώδης, αλλά είχε καθοριστική σημασία για την τύχη και την αποδοχή του νέου νομίσματος.

Ο Μπαρτόλντι γράφει για νομισματικά πειράματα και θεωρεί ότι εσφαλμένως έγινε η αντιστοιχία με το ισπανικό τάλιρο:
Τα νομισματικά πειράματά του επίσης έδειξαν τη μεγάλη του αμάθεια και δεν ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες του τόπου. Αντί να ορίσει σαν νομισματική μονάδα το φράγκο, δημιούργησε το φοίνικα, επηρεασμένος από τις παλιές σχέσεις εμπορίου με την Ανατολή και όρισε τιμή του το 1/6 του ισπανικού ταλίρου. Δεν υπολόγισε όμως, ότι τα ισπανικά τάλιρα κυκλοφορούσαν στην Ανατολή υπερτιμημένα κι έτσι το νέο νόμισμα είχε ασταθή βάση».
Αναφέρει ακόμη ότι κατα την κοπη λησμονήθηκε να αφαιρεθεί η δαπάνη του κόστους  κι έτσι η έκδοση του νομίσματος αντί να πλουτίζει το κράτος, το ζημίωσε.Οι κερδοσκόποι εκμεταλλεύτηκαν την ασυγχώρητη αυτή αμέλεια και ή τα έλιωναν και πουλούσαν το ασήμι, το οποίο προφανώς ως μέταλλο στην αγορά έπιανε περισσότερο από την ονομαστική αξία του νομίσματος ή τα εξηγαγαν στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση σταμάτησε την περαιτέρω έκδοση και κυκλοφορούσε μόνο χάλκινα σε αξία λεπτών. Το ποσό των χάλκινων ήταν τέτοιο, ώστε σε δύο χρόνια ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο φοίνικες.

Ο Φίνλεϊ, αν και θεωρείται “αντικαποδιστριακός” Αποδίδει το σφάλμα σε ελλιπή δοκιμή και θεωρεί κι αυτός ότι έπρεπε το νέο νόμισμα να είναι ισάξιο προς το γαλλικό ή αυστριακό φράγκο. Θεωρεί ακόμη ότι ο Καποδίστριας επηρεάσθηκε από παλιους εμπορικους συνεταιρισμους εμπόρων της Ανατολής.Αλλα αντί να το κάνει ισάξιο προς το φράγκο, το έκανε 1/6 της μεταλλικης άξιας Ισπανικού κολονάτου.Επειδή το κολοννάτο ήταν νόμισμα που κυκλοφορούσε στην Ανατολή "υπό χρηματιστικήν κυβείαν", υπήρξε προφανώς σφάλμα το να βασιστει το νομισματικό σύστημα σε αυτο το μέτρο.

Και ο θεωρούμενος ως “φιλοκαποδιστριακός” ιστορικός Φρειδερίκος Χέρτσβεργ αναφέρει ότι το νόμισμα υπολογίστηκε εσφαλμένως με βάση το ένα έκτο (1/6) του ισπανικού κολονάτου. Την εκτεταμένη κερδοσκοπία με τα πρώτα νεοελληνικά ασημένια νομίσματα επιβεβαιώνουν και άλλοι μελετητές:
Εκείνο το οποίο αναμφίβολα συνέβη ήταν ότι τα χρυσά και τα ασημένια νομίσματα, (φοίνικες και δραχμές), λόγω της αξίας τους σε μέταλλο, εξαφανίστηκαν γρήγορα (λειώθηκαν και πουλήθηκαν) και στην κυκλοφορία παρέμειναν μόνο τα ξένα φθαρμένα νομίσματα και τα χάλκινα.
Καταγράφηκε
iapwnas
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1702



Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Ιούνιος 22, 2015, 09:05:01 μμ »

Ερωτηση: ποιος αποφασισε την αντιστοιχια του νεου Ελληνικου νομισματος με ενα ευρωπαικο και συγκεκριμενα με ποιο? Ο κυβερνητης και οι υπουργοι του? Η οι ευρωπαικες οικονομικες δυναμεις?

Σχετικα με το αν λιωθηκαν η ανταλασσωνταν πανω απο το μεταλο τους δεν ξερω αν ισχυει, αλλα αρκετα ενδιαφερον..

Το τιραζ των 12.000 τεμαχιων σας φαινεται λογικο αναλογως τα ποσα βρισκονται κατα καιρους?
Καταγράφηκε

Ουαί τοις ηττημένοις
nikos
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 576


Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Ιούνιος 22, 2015, 09:23:00 μμ »

Με απόφαση της κυβέρνησης , η ισοτιμία του νέου νομίσματος ορίστηκε να είναι : ένας φοίνικας ίσος με το 1/6 του ισπανικού διστήλου (κολονάτο )και ένα λεπτό με ένα τουρκικό παρά. (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος 12, Εκδοτική Αθηνών).
Ακόμη καθορίσθηκε από τον Ιανουάριο του 1830 η επίσημη τιμή των ξένων νομισμάτων, σε σύγκριση με τον φοίνικα, πού είχε στο μεταξύ οριστει ως το εθνικό νόμισμα»
Φυσικα ολα ειναι υπο συζητηση......
Καταγράφηκε
nikos
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 576


Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Ιούνιος 26, 2015, 09:40:57 μμ »

.
Καταγράφηκε
GKCollect
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 5635


www.mycoins.gr


Προφίλ WWW
« Απάντηση #6 στις: Ιούλιος 31, 2015, 09:38:16 πμ »

Τα περί των εν Αμερική ναυπηγηθεισών φρεγατών και του εν Αιγίνη Νομισματοκοπείου
Α. Κοντοσταύλου.


http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/4/5/5/metadata-39-0000559.tkl&do=150218.pdf&pageno=267&width=354&height=584&maxpage=327&lang=el
 
Καταγράφηκε

Περί συλλογής, υπομονή και περισυλλογή.
www.mycoins.gr
Αχιλλεας
Τακτικός
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 248



Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Σεπτέμβριος 27, 2015, 03:57:40 μμ »

 Χαμόγελο
Καταγράφηκε
nikos
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 576


Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Σεπτέμβριος 27, 2015, 09:44:23 μμ »

http://www.hellenicaworld.com/Greece/Literature/TryfonEvangellidis/gr/IoannisKapodistrias.html
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences