Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Μάρτιος 28, 2024, 11:40:33 πμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Συντηρηση συλλεκτικων  (Αναγνώστηκε 1706 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
heretic77
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1525


Προφίλ
« στις: Αύγουστος 24, 2015, 06:18:34 μμ »

Πως πιστευετε οτι πρεπει να ειναι ενα ιδανικο δωματιο για συλλογες? Απο αποψη θερμοκρασιας, φωτισμου, υγρασιας, σκονης κλπ...
Κοιτουσα προσφατα καποιους ιονιστες αερα, ειναι καλη λυση η αγορα ενος τετοιου αντικειμενου για δωματιο με συλλεκτικα αντικειμενα? Συμπεριλαμβανω και βιβλια, cd, πινακες, γενικα οτιδηποτε χρηζει καλης συντηρησης. Πχ στα δικα μου δωματια εχω εντονο προβλημα σκονης που δε μπορω να το αποφυγω λογω μαλλον του δρομου διπλα στο σπιτι.
Καταγράφηκε

To συλλεκτικο μου καναλι https://www.youtube.com/channel/UC7Y1rZIJJwfT2IhUkIfrzVw
Valeroi
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1275


Προφίλ WWW
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 24, 2015, 11:13:56 μμ »

Έχεις δει πρόβλημα υγρασίας σε τοίχους? Στα βιβλιά? έχεις δει να μαζεύουν η ζαρώνουν οι σελίδες?

Απο τα λίγα που ξέρω, προσπάθησε τη βιβλιοθήκη που μάλλον έχεις τα βιβλία σου ή τα αλμπουμ γραμματοσήμων να μην πέφτει η πλάτη της σε τοίχο ο οποίος είναι ακάλυπτος (δεν εχει άλλο τοιχο απο πίσω του δηλαδή)

Αν έχεις πολύ υγρασία στο δωμάτιο θα το δείς πολύ εύκολα στους τοίχους πρώτα. Αν έχεις λίγη υγρασία θα το δείς στις σελίδες των βιβλίων που να ζαρώνουν.

Γενικά όμως ξηρό δωμάτιο δε θα έχεις ποτέ οπότε αναγκαστικά πρέπει να αερίζεις για να φεύγει η υγρασία.

Για τη σκόνη τώρα δε θα την αποφύγεις ποτέ εκτός και αν στη βιβλιοθήκη σου βάλεις τζάμι (όπου θα ελαττωθεί) η σκόνη) ή θα πας σε λύση με προθήκες (το οποίο δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι, που πάλι θα έχεις σκόνη)

Η καλύτερη λύση είναι 1 φορά τη βδομάδα να κάνεις ένα πέρασμα τις μεγάλες επιφάνιες με ένα swiffer και να σφουγαρίζεις.

Για το φώς πιο πολύ φαντάζομαι το λες για τους πίνακες. Η πιο εύκολη λύση είναι να είναι κρεμασμένοι σε τοίχο που δεν τον βλέπει απευθείας ο ήλιος δηλαδή να μην ανοίγεις το πατζούρι και κατα τη διάρκεια της ημέρας να τον βαράει ο ήλιος.

Ο ιονιστής δε ξέρω πόσο θα βοηθήσει. Σίγουρα απο το τίποτα θα κάνει καλύτερη δουλειά αλλά δε μπορείς να τον έχεις και όλη μέρα αναμμένο.
Καταγράφηκε

Το blog μου στο https://philatelious.wordpress.com/
giorgos_p
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 940



Προφίλ WWW
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 24, 2015, 11:34:39 μμ »

Γενικά αυτό που χρειάζεται είναι να έχεις όσο το δυνατόν σταθερές κι ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Μια θερμοκρασία δωματίου είναι το λογικό, όπως και μια λογική υγρασία, την οποία θα μπορούσες να ρυθμίσεις ίσως με έναν αφυγραντήρα. Αυτά τα δυο είναι η βάση νομίζω και τα πιο σημαντικά.

Από εκεί και πέρα, καλό είναι να αποφεύγεται η απ' ευθείας έκθεση των αντικειμένων στο φως του ήλιου, καθώς ανάλογα με το αντικείμενο και το υλικό του μπορεί να έχεις αποχρωματισμούς, κιτρινίσματα, αλλοιώσεις κοκ. Αν θέλει να μπει κανείς σε αρκετά βαθιά νερά, μπορεί να ψάξει π.χ. και για κορνίζες με τζάμι που να αντανακλά το φως κτλ.

Επίσης είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται αρχειακού τύπου υλικά αρχειοθέτησης και αποθήκευσης, είτε χάρτινα είτε πλαστικά, τα οποία δεν αναδίδουν οξέα, που μπορούν σε βάθος χρόνου να αλλοιώσουν ή να καταστρέψουν τα αντικείμενα. Το ίδιο ισχύει μακροπρόθεσμα και για συρτάρια, ράφια κτλ. το βερνίκι των οποίων μπορεί να προκαλέσει επίσης αλλοιώσεις.

Η σκόνη τώρα είναι ο κλασσικός μπελάς κάθε σχεδόν συλλέκτη, οπότε πρέπει να συνηθίσεις την ιδέα του συχνού ξεσκονίσματος, όσο βαρετό κι αν είναι. Καθώς έχει την τάση να εγκλωβίζει υγρασία, μπορεί να προκαλέσει αρκετή ζημιά σε βάθος χρόνου.

Μαζί με όλα αυτά, ας θυμόμαστε και τα διάφορα... ιπτάμενα και έρποντα που βλέπουν τις συλλογές σα λιχουδιά, οπότε σε περίπτωση που έχουμε υφασμάτινα ή χάρτινα αντικείμενα, πρέπει να μεριμνήσουμε και για την εξαφάνιση αυτής της "πελατείας".

Πέρα από την προστασία της συλλογής μας, τα παραπάνω βοηθούν και στην αποφυγή δημιουργίας ενός ανθυγιεινού άμεσου περιβάλλοντος και για εμάς.

Για ιονιστή θα μπορούσες να το δεις, γενικά όμως μπορείς να κάνεις και χωρίς αυτόν. Επίσης ισχύει και το ό,τι πληρώνεις παίρνεις στα συγκεκριμένα μηχανήματα.
Καταγράφηκε

Η συλλογή μου στο http://ww2militaria.weebly.com
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences