Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Απρίλιος 26, 2024, 02:20:04 μμ
Σελίδες: 1 ... 8 9 [10]
 91 
 στις: Απρίλιος 04, 2024, 12:39:09 μμ 
Ξεκίνησε από KOSTAS17 - Τελευταίο μήνυμα από cat
Εξαιρετικο Κωστα. Ευχαριστουμε

 92 
 στις: Απρίλιος 04, 2024, 10:21:03 πμ 
Ξεκίνησε από KOSTAS17 - Τελευταίο μήνυμα από KOSTAS17
Αρθρο του Κ. Στουπα στο σημερινο capital.gr

Τι προεξοφλεί η έκρηξη του χρυσού

Μετά τις μετοχές και τα ακίνητα ήρθε η σειρά του χρυσού να γράψει απανωτά ιστορικά υψηλά. Ο χρυσός από τα 280 περίπου δολάρια η ουγγιά το 2000 βρίσκεται τις τελευταίες μέρες περί τα 2.300 δολάρια η ουγγιά.

Αν θυμάμαι καλά η Τράπεζα της Ελλάδος, επί διοίκησης Γκαργκάνα το καλοκαίρι του 2003 πωλούσε σε τιμές περί τα 300 δολάρια η ουγγιά πιστεύοντας τη μικρή άνοδο σαν ευκαιρία.


Κάποιος το 2000 μπορούσε να αγοράσει χρυσές λίρες με 50-60 ευρώ τη μία. Σήμερα θα χρειαστεί περίπου 500 ευρώ για κάθε λίρα. Ούτε τα ακίνητα ούτε οι μετοχές έχουν δώσεις τέτοιες αποδόσεις στην Ελλάδα.

Κάποιος που είχε επενδύσει 100 ευρώ σε μετοχές ελληνικών τραπεζών το 2000 σήμερα μπορεί να μην είχε ούτε 1 ευρώ. Η εικόνα θα ήταν καλύτερη αν είχε κάποιες μετοχές όπως του Τιτάνα, της 3Ε ή της Μότορ Όιλ κλπ.

Φυσικά αν είχε ξένες μετοχές η εικόνα θα ήταν διαφορετική.

Κατ’ αρχάς ο χρυσός ανεβαίνει για τους ίδιους λόγους που ανεβαίνουν και οι τιμές των ακινήτων και των μετοχών. Τούτο συμβαίνει γιατί πέφτουν οι ισοτιμίες όλων  των νομισμάτων.

Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις με τα μηδενικά επιτόκια και τους φόρους προκειμένου να συντηρήσουν τα σοσιαλιστικά μοντέλα της αναδιανομής εισοδημάτων, ροκανίζουν την αγοραστική δύναμη και την αξία του χρήματος.

Οι αγορές αντισταθμίζουν αυτές τις απώλειες με την άνοδο των τιμών. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που τροφοδοτούν τη μακροπρόθεσμη τάση. Βραχυπρόθεσμα τις τελευταίες εβδομάδες ο χρυσός ανεβαίνει όπως και οι μετοχές γιατί προεξοφλεί την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων. Η Fed έχει αφήσει να εννοηθεί πως μέσα στον χρόνο ίσως γίνουν έως και τρεις μειώσεις επιτοκίων.


Υπάρχουν όμως και μερικοί άλλοι λόγοι που υποστηρίζουν την άνοδο της τιμής του κίτρινου μετάλλου, που αποτελούσε το νόμισμα (βασικό μέσο συναλλαγών και αποθήκευσης αξίας) για πάνω από 5.000 χρόνια.

Αυτοί είναι οι εξής:

α) Αποδολαροποίηση

Μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία οι πλούσιες δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία. Μια από αυτές ήταν η δέσμευση όλων των δολαριακών λογαριασμών του ρωσικού κράτους και των Ρώσων πολιτών.  Βλέποντας αυτό, πολλές κεντρικές τράπεζες αναπτυσσόμενων οικονομιών μειώνουν τα συναλλαγματικά αποθέματα σε αμερικανικά ομόλογα και δολάρια και τα αντικαθιστούν με χρυσό.

Θεωρούν πως έτσι δεν θα μπορούν να υποκύψουν σε πιέσεις από οικονομικές κυρώσεις. Σήμερα το 60% των διεθνών συναλλαγών γίνεται με δολάρια και πάνω από το 15% με ευρώ. Οι BRICS θέλουν να αντικαταστήσουν μεγάλο μέρος αυτών των συναλλαγών μεταξύ τους με αυτά τα νομίσματα.

Ο κόσμος δεν είναι πλέον όπως ήταν πριν από 40-50 χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι G7 (οι πλουσιότερες χώρες της Δύσης) αντιπροσώπευαν περί το  45-50% του παγκόσμιου ΑΕΠ και οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία  Κίνα κλπ) αντιπροσώπευαν λίγο περισσότερο από το 15%. Από το 2020 και μετά οι BRICS αθροίζουν μεγαλύτερο ΑΕΠ από τους G7.

Είναι επακόλουθο πως θα απαιτήσουν οι συναλλαγές να μην γίνονται σε δολάρια και ευρώ πλέον. Η αμφισβήτηση του δολαρίου ενισχύει την αξία του χρυσού ως εναλλακτικού νομίσματος, την ισοτιμία του οποίου δεν μπορεί να επηρεάζει κάποιος όπως γίνεται με  με το δολάριο, το ευρώ κλπ.

Βέβαια τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού τα κατέχουν η Fed και οι άλλες δυτικές κεντρικές τράπεζες.

β) Γεωπολιτική ένταση

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία όλοι έχουν αρχίσει να εξοπλίζονται. Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί. Ο χρυσός σε περιόδους πολέμων και μεγάλων κρίσεων αποτελούσε το ασφαλέστερο καταφύγιο. Σε περιόδους πολεμικών συρράξεων οι κυβερνήσεις αυξάνουν κατακόρυφα τις αμυντικές δαπάνες και δημιουργούν ελλείματα και χρέος. Αυτό δημιουργεί πληθωρισμό και η ισοτιμία των νομισμάτων πιέζεται.

Ο χρυσός αναδύεται σαν εγγυητής της αξίας.

γ) Επάνοδος πληθωρισμού

Πολλοί πιστεύουν πως η άνοδος του πληθωρισμού που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια δεν θα είναι παροδική. Υπάρχουν μια σειρά από μακροπρόθεσμα αίτια όπως η δημογραφική γήρανση, η αποπαγκοσμιοποίηση, η ενεργειακή μετάβαση, η αύξηση των αμυντικών δαπανών που θα πιέζουν ανοδικά τις τιμές και τους μισθούς. Κατ' αυτήν τη ερμηνεία ο πληθωρισμός θα επανέλθει δριμύτερος. Η άνοδος της τιμής του χρυσού είναι επιθετικότερη σε περιόδους πληθωριστικών πιέσεων.

δ) Μικρότερη προσφορά

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, όπως το ασήμι, έχουν μειώσει τις δαπάνες. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν λιγότερα κοιτάσματα προς ανάπτυξη. Καθώς η παραγωγή των παλαιών κοιτασμάτων εξαντλείται, η προσφορά μειώνεται. Αν η ζήτηση παραμείνει σταθερή ή αυξηθεί, αυτό συμβάλλει στην άνοδο της τιμής.

Αν ξεκινήσουν τώρα να αυξάνουν τις επενδύσεις στην ανεύρεση νέων κοιτασμάτων, αυτά θα αρχίσουν να παράγουν μετά από τουλάχιστον 5-7 χρόνια. Αν η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες παραμείνει σταθερή τα επόμενα 5-6 χρόνια, θα συμπαρασύρει και την αύξηση της ζήτησης από ιδιώτες και μπορεί να δούμε υπερβολές.

Αν υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση των μετοχών και ο χρυσός ενισχυθεί, παραμείνει σταθερός ή πέσει λιγότερο, πολλά από τα επενδυτικά fund σε όλο το κόσμο θα θελήσουν να βάλουν στα χαρτοφυλάκια ως αντιστάθμισμα ένα ποσοστό από αξιόγραφα που έχουν αναφορά στον χρυσό. Αν συμβεί αυτό η ζήτηση θα εκτοξευθεί περαιτέρω.

Η άνοδος της τιμής του χρυσού λοιπόν δεν είναι συγκυριακή, εντάσσεται στα πλαίσια ενός κύκλου που ξεκίνησε περί το 2000, όταν μετά το κραχ των dot.com’s οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να κρατούν τα επιτόκια όλο και πιο χαμηλά προκειμένου να συντομεύσουν τις υφέσεις.

Η τιμή του χρυσού τιθασεύεται όταν μετά από μεγάλες κρίσεις οι νικητές επιβάλουν μια παγκόσμια οικονομική νέα τάξη. Αυτό έγινε μετά το 1945 όταν οι ΗΠΑ με τη συμφωνία του Bretton Woods κατέστησαν το δολάριο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα με τη δέσμευση πως κάθε δολάριο που θα τους προσφέροντας θα το αντάλλαζαν με χρυσό στην ισοτιμία των 33 δολ. η ουγγιά. Οι δαπάνες του πολέμου στο Βιετνάμ όπως του ανάγκασαν να τυπώσουν παραπάνω δολάρια προκειμένου να καλύψουν τα ελλείμματα. Τον Αύγουστο του 1971 ο Νίξον έβγαλε το δολάριο από τον κανόνα του χρυσού. Έκτοτε με διακυμάνσεις ακολουθεί ανοδική πορεία.


 93 
 στις: Απρίλιος 04, 2024, 05:15:50 πμ 
Ξεκίνησε από KOSTAS17 - Τελευταίο μήνυμα από kanellop
Σας Χαιρετώ.

Μετά από πολύ ψάξιμο στο διαδίκτυο μπόρεσα να βρώ κάποιους χρηματοοικονομικούς δείκτες που χρήζουν πολύ μεγάλης μελέτης.

Η χρησιμότητα αυτών των δεικτών είναι πολύ σημαντική.

Είμαστε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το διαδίκτυο πολύ τυχεροί που μπορούμε να βρούμε τα παραπάνω νούμερα.

Ελπίζω η χρήση των παραπάνω δεικτών να βοηθήσει από τον απλό άνθρωπο έως ακόμη και έναν ερευνητή να κατανοήσουν το πώς λειτουργεί η οικονομία σε ένα μεγάλο βαθμό.

Εδώ είναι όλα αυτά που βρήκα:

M1, M2, MONETARY BASE

www.federalreserve.gov/releases/h6/current/default.htm

USD DEPOSITS ALL COMMERCIAL BANKS WEEKLY

https://fred.stlouisfed.org/series/DPSACBW027SBOG

USD DEPOSITS ALL COMMERCIAL BANKS MONTHLY

https://fred.stlouisfed.org/series/DPSACBM027NBOG

US GROSS DOMESTIC PRODUCT

https://fred.stlouisfed.org/series/GDP

WILSHIRE 5000 PRICE INDEX

https://fred.stlouisfed.org/series/WILL5000PR

The Buffett Indicator: Market Cap to GDP

www.longtermtrends.net/market-cap-to-gdp-the-buffett-indicator/

The Shiller PE Ratio

www.longtermtrends.net/sp500-price-earnings-shiller-pe-ratio/

Γεώργιος Κανελλόπουλος.

 94 
 στις: Απρίλιος 03, 2024, 08:59:29 μμ 
Ξεκίνησε από KOSTAS17 - Τελευταίο μήνυμα από cat
Τρελη ανοδος που συνεχιζει. Ποιοι οι λογοι κατα την αποψη σας?
Η δικη μου αποψη ειναι αρκετα απλοικη. 2 πολεμοι,κλιματικη κριση κ πιθανη εκλογη του Τραμπ
φιλε δημητρη αυτο το βιντεο ισως σε βοηθησει να καταλαβεις που εχει ΦΤΑΣΕΙ (οχι πρς τα που παει) το ολο πραγμα τα λεω και τα φωναζω εδω και πολλα πολλα χρονια  Άνεση

το πιο ωραιο ακομα ειναι η προσπαθεια που κανουν οι αμερικανοι δημοσιοραφοι να ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ την εν εξελιξει καταρρευση του $  

https://www.youtube.com/watch?v=78d-BjWwmoc

Gold +$2,230 oz | Cocoa, Silver, Gold 1970s vs Today
Πολυ ενδιαφερον Κωνσταντινε. Σ ευχαριστω

 95 
 στις: Απρίλιος 03, 2024, 04:50:40 μμ 
Ξεκίνησε από KOSTAS17 - Τελευταίο μήνυμα από gemuncey23
Ελ Ντοράντο!

 96 
 στις: Απρίλιος 03, 2024, 04:46:27 μμ 
Ξεκίνησε από PapadopoulosK - Τελευταίο μήνυμα από gemuncey23
Όσο ο χρυσός λατρεύεται, τόσο θα βασιλεύει..

 97 
 στις: Απρίλιος 03, 2024, 01:15:10 μμ 
Ξεκίνησε από PapadopoulosK - Τελευταίο μήνυμα από alkimel
Αυτό το θέμα με τις συγκεκριμένες θέσεις να μας γίνει μάθημα ότι η πρόβλεψη είναι δύσκολη κ πραγματικά απίθανο να πετύχει

Α γεια σου!! Έχει και κάτι παλιότερα threads, εποχής Βαρουφάκη,που προέβλεπαν την πλήρη απαξίωση των μετάλλων, αλλά που να ψάχνω τώρα....

 98 
 στις: Απρίλιος 03, 2024, 01:09:18 μμ 
Ξεκίνησε από KOSTAS17 - Τελευταίο μήνυμα από alkimel
Η αλήθεια είναι ότι τα λες όσα χρόνια είμαι στο στέκι..απλα
είναι παραπονιαρης και με το δίκιο του- θυμάμαι κάτι άλλες εποχές,όταν μάζευαν μπαγιοκο όσοι καταλάβαιναν λίγο από μέταλλα,και τον έπαιρναν στην ειρωνία διάφοροι ανώριμοι (που θεωρούσαν την λίρα ακριβή στα 300 ευρώ).Που πήγαν όλοι αυτοί οι μέντορες?

 99 
 στις: Απρίλιος 03, 2024, 12:57:34 μμ 
Ξεκίνησε από KOSTAS17 - Τελευταίο μήνυμα από ΚΑΡΑΜΑΝΙΚΟΣ
Η αλήθεια είναι ότι τα λες όσα χρόνια είμαι στο στέκι..απλα

 100 
 στις: Απρίλιος 03, 2024, 11:31:25 πμ 
Ξεκίνησε από KOSTAS17 - Τελευταίο μήνυμα από golden kostas
με μισολιρο θα πληρωνεις διμηνια μισθοδοσιας, τα εχω γραψει πολλα χρονια πισω αυτα, λοιδορηθηκα απο πολλους αλλα δεν ψαχνω για επαινους εδω μεσα ουτε ειναι αυτος ο σκοπος μου  ομως παρατηρω οτι ακομα και αυτοι που ασχολουνται με τον χρυσο(και δεν αναφερομαι σε εμπορους αυτοι κερδος αναζητουν και αυτη ειναι η δουλεια τους) ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΥΣΟΣ, που να τους ρωτησεις δλδ τι ειναι το ασημι.....εκει θα εχουν πληρη μεσανυχτα  Κλείσιμο ματιού  

Σελίδες: 1 ... 8 9 [10]
advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences