Στέκι Συλλεκτών

Κυπριακά Νομίσματα & Χαρτονομίσματα => Αναμνηστικά Νομίσματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Medvet στις Απρίλιος 19, 2017, 06:20:33 μμ



Τίτλος: Μακάριος 1966
Αποστολή από: Medvet στις Απρίλιος 19, 2017, 06:20:33 μμ
Θα ήθελα την εκτίμησή σας για τον συγκεκριμένο Μακάριο του 1966. Τον έχω κάμποσο καιρό τώρα και δεν έχω πρόθεση να τον πουλήσω, αλλά ενδιαφέρομαι να μάθω αν είναι όντως cameo proof και αν έχει κάποια ιδιαίτερη αξία λόγω αυτού του χαρακτηριστικού. Επίσης αναρωτιέμαι αν έχει κάποιο νόημα η πιστοποίησή του. Οι φωτογραφίες είναι επαγγελματικές τραβηγμένες από τον προηγούμενο κάτοχο του νομίσματος, αλλά ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματική εικόνα. Βάρος: 7,98 gr. Κάθε άποψη καλοδεχούμενη.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170419/f58bace6e6809ff95926e7285231e493.jpg)


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: ellinas στις Απρίλιος 19, 2017, 06:38:03 μμ
Kαλησπερα καλε μου φιλε
απο τα λιγα που γνωριζω θα καταθεσω αυτα που μελος μας απο την Κυπρο ειχε γραψει παλαιοτερα σε καποιο θεμα για αυτα τα νομισματα.Τοτε λοιπον ειχα διαβασει οτι παρα το πολυ ψαξιμο που ειχε κανει δεν ειχε βρει καταγεγραμμενη πουθενα κοπη proof αλλα υπαρχουν αρκετα που ειναι proof like.Eπισης ξερω οτι στην PCGS υπαρχουν μονο MS ενω στην NGC υπαρχουν και MS και PF.
Σαν νομισμα ειναι καταπληκτικο και καλο ειναι να υπαρχει σε συλλογη σε τετοιες καταστασεις


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: criskal στις Απρίλιος 19, 2017, 06:46:23 μμ
Το μεταλλιο εχει τα χαρακτηριστικα μιας αγγλικης λιρας.κοπηκαν το 1966, 50.000 τεμαχια με βαρος 7.98 γραμμαρια κ περιεκτικοτητα σε χρυσο 0.9166.Αν κ δεν υπαρχει επισημη κοπη proof ,καποια απο τις εταιρειες πιστοποιησης χαρακτηριζονται proof,πιθανως αυτα που κοβονται πρωτα κ η μητρα ειναι σε καλυτερη κατασταση.Το μεταλλιο σου ειναι υπεροχο.
 


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: ellinas στις Απρίλιος 20, 2017, 07:27:43 πμ
 :D :D :D :D
Εγω το λεω νομισμα ο φιλος criskal το λεει μεταλλιο και δεν εχει αδικο αφου απο την στιγμη που δεν αναγραφει ονομαστικη αξια πανω δεν μπορεις να το πεις και νομισμα.
Τα πιστοποιημενα κομματια και στις 2 εταιριες αν δεν κανω λαθος αναγραφουν αξια sovereign


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: dsp στις Απρίλιος 20, 2017, 07:53:38 πμ
δεν εχει σημασια αν αναγραφει αξια για το αν θα το πουμε μεταλλιο ή νομισμα
τη λιρα τη θεωρουμε νομισμα και ας μην γραφει αξια πανω
αυτο ειναι μεταλλιο επειδη δεν εκδοθηκε απο το κρατος ως νομισμα


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: ellinas στις Απρίλιος 20, 2017, 08:13:41 πμ
Χμμμ η λιρα ακολουθει το αγγλικο προτυπο που η Αγγλια και οι κτησεις της μονο ειχαν δικαιωμα να χρησιμοποιουν οπου δεν υπαρχει αναγραφη αξιας πανω τους.
Αν δεν κανω λαθος ο Τζαμαλης αναφερει οτι αυτα δεν κοπηκαν απο την Κυπριακη Δημοκρατια αλλα απο την Αρχιεπισκοπη για αυτο και φερουν και το εμβλημα αυτης και οχι της Κυπρου.


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: dsp στις Απρίλιος 20, 2017, 08:56:54 πμ
Χμμμ η λιρα ακολουθει το αγγλικο προτυπο που η Αγγλια και οι κτησεις της μονο ειχαν δικαιωμα να χρησιμοποιουν οπου δεν υπαρχει αναγραφη αξιας πανω τους.
δε διαφωνω με αυτο. απλα αμα αυριο η τραπεζα της ελλαδος (καλα οχι αυριο γιατι τωρα ειμαστε και στο ευρω και εχουμε συμφωνιες, υποθετικο ειναι το σεναριο) αποφασιζε να βγαλει ενα νομισμα και να το πει κουρκουμπινι θα μπορουσε και θα 'ταν νομισμα κι ας μην εγραφε πανω 1 κουρκουμπινι. Να το πει sovereign δεν ξερω αν θα μπορουσε απτη στιγμη που δεν ειμαστε μελος της κοινοπολιτειας, θεωρητικα οτι θελει το καθε κρατος μπορει να το πει, απλα μαλλον θα προκαλουσε δυσφορια.
Το point μου παραμενει παντως: ναι, συνηθως τα νομισματα εχουν αξια πανω τους, αλλα οχι παντα.


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: herakliotis στις Απρίλιος 20, 2017, 08:50:40 μμ
:D :D :D :D
Εγω το λεω νομισμα ο φιλος criskal το λεει μεταλλιο και δεν εχει αδικο αφου απο την στιγμη που δεν αναγραφει ονομαστικη αξια πανω δεν μπορεις να το πεις και νομισμα.
Τα πιστοποιημενα κομματια και στις 2 εταιριες αν δεν κανω λαθος αναγραφουν αξια sovereign

Αυτο ακριβως Μιχαλη, κοπηκαν στα προτυπα τις λιρας!!
Αρα ειναι νομισμα και οχι μεταλλιο.
Το οτι κοπηκαν απο την αρχιεπισκοπη ουτε αυτο μου λεει κατι!!
Γιατι μηπως τα δικα μας νομισματα του 1982 κοπικαν απο το νομισματοκοπειο;;
Καποιοι αλλοι θα πουν :
Μα ουτε ο Κραους δεν το εχει στους καταλογους τους.
Το εχει ομως!! Καποιος ανεγκεφαλος το εβαλε στον καταλογο με τα ασυνηθιστα νομισματα!! ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ειπα, οχι μεταλλια.
Σωστα λοιπον και οι δυο εταιριες τα πιστοποιουν σαν νομισματα.

Και σωστα απαντηθηκε πως Προυφ κοπη δεν υπηρξε.


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: dsp στις Απρίλιος 21, 2017, 01:26:06 πμ
προσωπικα δεν εχω πειστει με τα συγκεκριμενα οτι ειναι νομισματα, μονο και μονο απο το πολυ σημαντικο "ποιος" τα κοψε
το αν αναγραφει ή οχι αξια, οπως ειπα και παραπανω, δεν λει κατι

ενα πραγμα ομως, μονο, θα με επειθε οτι ειναι νομισμα, το κυπριακο διαταγμα που θα ελεγε "αποφασιζεται μπλα μπλα μπλα νομισμα μπλα μπλα μπλα ονομαστικης αξιας 1 κυπριακης λιρας"

προς το παρον, τα μονα που ξερω εγω, με κανουν λιγο επιφυλακτικο
κοπηκε στη γαλλια, στις εταιρειες λεει απο "archbishop makarios fund", τσονταρε καποιος αλλος τα λεφτα(Leventis)
και καπου εδω μεσα καποιος ειχε πει οτι τα μοιραζαν απτην τραπεζα της κυπρου στο τελος (αλλα ουτε και αυτο το τελευταιο ειναι αποδειξη για μενα εξαιτιας των περιστασεων, αλλα αν τα μοιραζε η τραπεζα μπορει να χει κρατησει και κανενα αποδεικτικο ως τι τα μοιραζε)

οποτε, και παλι, εμενα μονο αυτο θα με επειθε: "αποφασιζεται μπλα μπλα μπλα νομισμα μπλα μπλα μπλα ονομαστικης αξιας 1 κυπριακης λιρας". μεχρι να το δω αυτο, εγω το λεω μεταλλιο.

ΥΓ: στο "μεταξυ" μας μπορει να το πουμε οπως να 'ναι. και μισολιρο και λιρα και 5λιρο, επειδη εχουν αυτα τα χαρακτηριστικα και ειναι πιο "γρηγορο" στο να συνεννοηθουμε, αμα το βγαζα ομως για πωληση, για να μουν σωστος τυπικα, "μεταλλιο" θα το λεγα, επειδη δεν εχω καμια μα καμια αποδειξη οτι ειναι νομισμα, μονο "ενδειξεις" οτι δεν ειναι.


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: dsp στις Απρίλιος 21, 2017, 01:39:55 πμ
και επειδη ξεχαστηκα : φυσικα και εχει νοημα η πιστοποιηση, επιβαλλεται θα λεγα, για να δεις αν θα πιασει παραπανω λεφτα


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: herakliotis στις Απρίλιος 21, 2017, 02:32:49 μμ
Φιλε dsp επειδη οταν πρωτομπηκα στο ιντερνετ πριν δεκαπεντε χρονια περιπου συναντησα πολλα σκουριασμενα μυαλα τα οποια οτι εβλεπαν γενικα ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΝ το ελεγαν μεταλλιο.
Αρχικα ειπα μια την αποψη μου , την ειπα δυο και σταματησα.
Οταν ομως ειδα μερικους απο αυτους να ειναι σε θεσεις κλειδια καπου σε τομεα πωλησεων και να ανεβαζουν τετοια νομισματα (για αυτους δηθεν μεταλια στις συζητησεις) και να τα πουλανε σαν νομισματα κανονικοτατα τοτε βγηκα και τα ειπα ΟΛΑ χυμα και σταρατα!!
Ακομη δεν με χωνευουν πολλοι εξ αυτων.

Θα σου πω τωρα κατι αλλο.
Ειπαμε οτι κοπηκε στα στανταρ της Αγγλικης λιρας.
Και ετσι ειναι. μηπως η Αγγλικη λιρα αναγραφει τιμη;;;
Ολοι ομως την δεχονται σαν νομισματικη μοναδα!!

Αναφερεσε στο τροπο κοπης τους!!

Για μελετησε καλα και μαθε πως βγηκαν τα Αναμνηστικα νομισματα του 1982 τα Ελληνικα!!
Ισως τελικα και αυτα να μην ειναι νομισματα και να ειναι μεταλλια.

Και τελευταιο.
Ο καθενας μαζευει οτι του αρεσει και πιστευει οτι του αρεσει.

Εκει το επικροτω.

Διαφωνω ομως  και θα διαφωνω με αυτον που τα λεει απο τον πρωι εως το βραδυ μεταλλια και οταν του τυχουν στον δρομο του να βγουν για πωληση γινωνται απευθειας νομισματα!! (Αυτο δεν χτυπαει σε κανεναν αναμεσα μας!! Το λεω στην νυφη για να τα ακουσει η πεθερα!! )


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: dsp στις Απρίλιος 21, 2017, 07:22:31 μμ
μα... συμφωνουμε για αυτο που λες για την αγγλικη λιρα
το ειπα και το ξαναπα, δεν εχει σημασια αμα γραφει πανω "1 λιρα" ή οχι

επισης δεν εχει καμια σημασια αμα εχει χαρακτηριστικα λιρας ή οχι
υπαρχουν πολλα νομισματα 0,999 χρυσος και πολλα αλλα 0,999 χρυσος που τα λεμε μεταλλια/τοκεν/rounds.
τα δευτερα δεν τα λεμε νομισματα παρ'ολο που εχουν τα ιδια χαρακτηριστικα με τα πρωτα.

ουτε αμα γραφει πανω αναμνηστικο ή οχι εχει σημασια, παλια το αναγραφαμε σημερα οχι, απλα το λεμε στα χαρτια ετσι αλλα δεν το γραφουμε πανω του. Υπαρχει ομως ΦΕΚ "αποφασιζεται μπλα μπλα μπλα αναμνηστικη μπλα μπλα μπλα νομισματος μπλα μπλα μπλα ονομαστικης αξιας 1 κουρκουμπινιου".

αλλα αμα το βγαλε το ιδρυμα "αρχιεπισκοπος μακαριος" χωρις επισημη αποφαση ή αμα περασε ως νομισμα με κυπριακη αποφαση εχει σημασια. και αυτος ειναι και ο μονος αντικειμενικος παραγοντας για το τι θα το πουμε, γιατι πολυ πολυ απλα αμα βγαλω εγω αυριο ενα κομματι με χαρακτηριστικα λιρας (μεγεθος, υλικο, τα παντα) και τη φατσα του καποδιστρια πανω, δεν πιστευω να το πει κανεις εδω μεσα "νομισμα", ακομη και αν χτυπηθηκε στο δικο μας νομισματοκοπειο και το δωσω στην τραπεζα της ελλαδος να το μοιρασει.

για τα νομισματα του '82 δεν εχω ιδεα την ιστορια τους. Αμα δε διαβασω καπου για αυτα δεν μπορω να εκφερω γνωμη.

Υπαρχουν πολλες αλλες περιορισμενες κοπες που θεωρουμε νομισματα χωρις να μας εχουν μεινει επισημες αποφασεις, αλλα μιλαμε για εποχη που υπηρχαν βασιλιαδες και ο βασιλιας μπορουσε να κοψει στο ονομα του με τη φατσα του ή/και ξερουμε απο την ιστορια οτι χρησιμοποιουνταν ως νομισματα, αρα το δεχομαστε. Εδω ομως, δυστυχως ή ευτυχως μιλαμε για το β΄μισο του 20ου αιωνα, οχι για το 1644 ή τους ναπολεοντιους πολεμους.

Ουτε για το συγκεκριμενο ξερω τι ειναι με σιγουρια. Η λογικη μου λεει: αμα δεν ξερω αν ειναι επισημο(νομισμα) ή μή επισημο(μεταλλιο), το δεχομαι ως μη επισημο μεχρι αποδειξεως του εναντιου. Μακαρι (<-- pun intended)  να μου πει καποιος "εδω υπαρχουν τα στοιχεια για την αποφαση να κοπει και για τα χαρτια τη τραπεζας οτι το μοιραζε ή μετεπειτα αποφαση της κυπριακης δημοκρατιας οτι μαζι με αλλες κοπες που βγηκαν το '70 και μετα με τον μακαριο αποφασιζεται οτι δεχεται και το συγκεκριμενο ως νομισμα".

Νομιζω, οτι ειναι απολυτα κατανοητη η γνωμη μου, ακομα και τωρα τα ιδια με πριν στην ουσια ξαναεγραψα, καλυτερα να μιλησει και καποιος αλλος.


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: Medvet στις Απρίλιος 22, 2017, 10:57:07 πμ
Χαίρομαι ειλικρινά για την τόσο ενδιαφέρουσα συζητηση. Αυτό που δεν μπορώ να αντιληφθώ είναι γιατί έχει τόσο σημασία ένα συλλεκτικό αντικείμενο, όπως το συγκεκριμένο, να "βαπτισθεί" ως νόμισμα ή μετάλλιο, αφού ούτως ή άλλως είναι εκτός κυκλοφορίας για καθημερινές συναλλαγές. Η αξία του κατά την εκτίμησή μου στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια (βάρος και περιεκτικότητα σε χρυσό, σπανιότητα, ποιότητα κοπής) και υποκειμενικά κριτήρια ( γενικότερη αισθητική, συναισθηματικοί λόγοι κλπ). Τι θα άλλαζε σε αυτά αν το αντικείμενο είχε εκδοθεί από την επίσημη νομισματική αρχή της χώρας και είχε μία ονομαστική μονάδα πάνω του (άρα νόμισμα) ή ήταν ιδιωτική κοπή (οπότε μετάλιο); Αν για παράδειγμα    το χρυσό queen's beast του 1/4 της ουγγιάς δεν ανέγραφε την ονομαστικη τιμή των 25 pounds (που σε καμμια περίπτωση δεν αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία του σε χρυσό), θα είχε διαφορετική αξία; Ίσως να είναι απλοική η ερώτησή μου αλλά λόγω απειρίας μου δεν έχω βρει μια απάντηση.


Sent from my iPhone using Tapatalk


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: sac στις Απρίλιος 22, 2017, 11:14:36 πμ
Το πρώτο που μπορούσε να απαντήσει κανείς είναι... "Τι νόημα έχει να συλλέγεις κάτι, αν δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι." (Γέρων Ξερόλας)

Τα συγκεκριμένα αντικείμενα, βέβαια, έχουν πολλές ιδιαιτερότητες, οπότε η συζήτηση... μπερδεύεται...


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: herakliotis στις Απρίλιος 22, 2017, 11:17:05 πμ
Φιλε μου ο συλλεκτισμος εχει πολλες πτυχες.
Πχ αλλοι αναγνωριζουν σαν νομισματα μονο τα νομισματα κυκλοφοριας και οχι τα ετησια αναμνηστικα.
Αλλη παλι θελουν στην συλλογη τους και τα κυκλοφοριας και τα αναμνηστικα αλλα δεν ασχολουνται καθολου με μεταλλια!!
Αλλοι παλη σαν εμενα μαζευουν οτι βρουν στον δρομο τους και τους κανει κλικ.

Απο τα παραπανω λοιπον και μονο εαν τα συσχετισεις θα δεις οτι εαν περασει αυτο το οποιο συνατησα εγω μπαινοντας στο ιντερνετ το 2000 θα διαπιστωσεις οτι καποια πραγματα θα τεθουν στο περιθωριο!!

Ο καθενας λοιπον καλειτε να μελετησει και να τα αποδωσει μεσα του οπως αυτος θελει.

Για μενα ορθως ο Κραους τα εχει στα νομισματα και ορθως και οι δυο εταιριες πιστοποιησεων τα τοποθετουν στα πρωτυπα της Αγγλικης λιρας. μιση-ολοκληρη-πεντε.

Υ.Γ Στα υποψιν πως : Μπαινοντας στο ιντερνετ και σηκωνωντας τα εν ετη 2000 πολλοι εξ των ειδιμων σημερα δεν τα ειχαν ξαναδει!!
Ρωτουσαν τι ειναι αυτα!!
Στα υποψιν πως τοτε η τιμη τους συμβαζιζε σχεδον με την αξια του χρυσου.
Ακομη και τα αριθμησμενα πεντολιρα εκανα μια βλακεια εν ετος 2010 οπου βρεθηκε ενα στην Αθηνα και επειδη το εδινε τοτε μονο του οσο εκανε η απλη τριπλετα ολοκληρη και προτιμησα ο βλαξ να παρω την τριπλετα διοτι ειχα 12 γρμ χρυσο παραπανω
Σημερα πουλωντας ενα αριθμισμενο αγοραζεις δυο τριπλετες!!
Σε 5-6 χρονια εξαπλωθηκε τοσο η ζητηση τους οπου διπλασιασε την αξια του!!

Δεν πειραζει.
Γηρασκω -------- λεει η υπογραφη μου !!


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: Medvet στις Σεπτέμβριος 24, 2017, 05:36:08 μμ
Τελικά η NGC το "βάπτισε" " medallic issue" και το αξιολόγησε ως MS 67!!

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170924/9aae2fe427e5b23bae6de18642ed0709.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170924/bdcb63d74ffbc85487776ea09384a8c9.jpg)


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: herakliotis στις Σεπτέμβριος 25, 2017, 09:47:04 μμ
Να σε ρωτησω εγω τωρα κατι;;

Εχει καμια διαφορα η λιρα σου απο την λιρα που πουλιετε αυτη την στιγμη στο σαιτ μεσα;;

http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=37572.0 (http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=37572.0)

Επειδη καποια στιγμη η αγγελια θα χαθει αλλα το θεμα αυτο παραμενει βαζω και την φωτογραφια εδω να υπαρχει.

Ιδια εταιρια δεν εκανε την πιστοποιηση;;
Ιδια!!
Εχει καμια διαφορα απο την δικη σου;;
Καμια!!
Ο ενας εγραψε medallic issue , ο αλλος εγραψε οτι ειναι λιρα και την εκανε και προυφ.

Ηθικον διδαγμα με περιτρανη αποδειξη:

Οσοι λοιπον βασιζεστε στις εταιριες για να πειτε τι ειναι το ενα και τι ειναι το αλλο κακως βασιζεστε!!

Μελετηστε λιγο τον τροπο που τυπωθηκαν καποια πραγματα  και βγαλτε τις δικες σας αποψεις !!

herakliotis


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: gemuncey23 στις Σεπτέμβριος 25, 2017, 11:27:48 μμ
Χαίρομαι ειλικρινά για την τόσο ενδιαφέρουσα συζητηση. Αυτό που δεν μπορώ να αντιληφθώ είναι γιατί έχει τόσο σημασία ένα συλλεκτικό αντικείμενο, όπως το συγκεκριμένο, να "βαπτισθεί" ως νόμισμα ή μετάλλιο, αφού ούτως ή άλλως είναι εκτός κυκλοφορίας για καθημερινές συναλλαγές. Η αξία του κατά την εκτίμησή μου στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια (βάρος και περιεκτικότητα σε χρυσό, σπανιότητα, ποιότητα κοπής) και υποκειμενικά κριτήρια ( γενικότερη αισθητική, συναισθηματικοί λόγοι κλπ). Τι θα άλλαζε σε αυτά αν το αντικείμενο είχε εκδοθεί από την επίσημη νομισματική αρχή της χώρας και είχε μία ονομαστική μονάδα πάνω του (άρα νόμισμα) ή ήταν ιδιωτική κοπή (οπότε μετάλιο); Αν για παράδειγμα    το χρυσό queen's beast του 1/4 της ουγγιάς δεν ανέγραφε την ονομαστικη τιμή των 25 pounds (που σε καμμια περίπτωση δεν αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία του σε χρυσό), θα είχε διαφορετική αξία; Ίσως να είναι απλοική η ερώτησή μου αλλά λόγω απειρίας μου δεν έχω βρει μια απάντηση.


Sent from my iPhone using Tapatalk


Καταρχάς, είναι λανθασμένη η ως άνω αντίληψη ("..ιδιωτική κοπή (οπότε μετάλιο)..").
Τα μετάλλια ( "νομισματικού τύπου" τρόπον τινά), αναμφίβολα εκδίδονται και επισήμως, κατόπιν αποφάσεως αρμοδίων προς τούτο κρατικών αρχών.

Το εν λόγω αντικείμενο -αν και ο καθείς εξ ημών δύναται να το ονομάζει όπως επιθυμεί, είναι ουσιαστικά ένα αναμνηστικό/τιμητικό μετάλλιο "νομισματικού τύπου", κομμένο με τις προδιαγραφές της χρυσής αγγλικής λίρας.
Σαφώς και δεν δύναται να χαρακτηριστεί ως νόμισμα, διότι αφενός μεν δεν φέρει ονομαστική αξία και αφετέρου δε ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε ως επίσημο συναλλακτικό μέσο (εν αντιθέσει με την χρυσή λίρα που ξεκάθαρα και επίσημα κατέχει την ιδιότητα και την λειτουργία χρήματος)



Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: acal στις Σεπτέμβριος 25, 2017, 11:55:05 μμ
Στο Unusual World Coins, Krause Publishing, 6th edition , αναφέρει κοπή μόνο proof. 25.000 τα μισόλιρα και 50.000 οι λίρες.


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: Medvet στις Σεπτέμβριος 26, 2017, 12:32:07 πμ
Από το ψάξιμο που έκανα έχω σχηματίσει πλέον την άποψη που περιγράφει ο gemuncey23 ότι πρόκειται για αναμνηστικό/τιμητικό μετάλλιο νομισματικού τύπου. Συμφωνώ επίσης με τον herakliotis ότι οι εσαιρείες πολλές φορές μπορούν να έχουν διφορούμενες ή διαφορετικές κρίσεις για το ίδιο αντικείμενο. Για να μην τις αδικούμε όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση μήπως θα πρέπει να δούμε πότε έγινε η αξιολόγηση των δύο αντικειμένων; Αν δηλαδή παλαιότερα οι Μακάριοι θεωρούνταν proof εκδόσεις ενώ τα τελευταία χρόνια συμβατικές κοπές; Οπότε το ένα αξιολογήθηκε ως PF (πριν χρόνια) και το άλλο ως MS (τώρα). Άλλωστε και στον Krause κάποια από τα δεδομένα αλλάζουν ανά εκδοση. Πχ στο παράδειγμα του acal το μισόλιρο που αναφέρεται ως proof στον Krause, η προηγούμενη εταιρεία που αναφέραμε το αξιολόγησε επίσης ως MS65.

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170925/fae38e3baeb7b7fb09f4230b708b35ba.jpg)


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: herakliotis στις Σεπτέμβριος 26, 2017, 09:42:10 πμ
Στο  Unusual World Coins ασυνιθιστα νομισματα του κοσμου δλδ δεν ειναι ΤΩΡΑ γραμμενα εκει αυτα τα νομισματα.
Τα εχουμε δει εκει απο το 2009 γραμμενα.
Και οι πιστοποιησεις που τα εχουν σας λιρα κτλ κτλ δεν ειναι παλιες πιστοποιησεις !! Ειναι προσφατες!!
Αρα καθε εκτιμητης εγραφε οτι γουσταρε μια εποχη. Δεν ξερω εαν τωρα η εταιρια τος επεβαλε να εχουν ολοι κοινη γραμμη αλλα και πεντολιρες και λιρες και μισολιρα τα εχουμε δει κουτιασμενα με τον τροπο που σας εδειξα!!

Δεν ξερω στην υπολοιπη Ελλαδα αλλα εδω στην Κρητη λεμε :

Οτι φανεί του λολοστεφανή !!

Με λιγα λογια ηταν ενας τρελος με το ονομα Στεφανης και οτι του κατεβαινε εκανε!!
Το ιδιο συμβαινει και στις εταιριες !! Οτι του κατεβει του καθενος γραφει!!

Και βγαλτε με ψευτη . . .


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: Medvet στις Μάιος 29, 2018, 09:06:37 πμ
Σχετικά με τον λολοστεφανή του κου herakliotis...

Τρεις χρυσοί Μακάριοι στάλθηκαν μαζί για πιστοποίηση στην NGC και όλοι βαπτίσθηκαν Proof (σε αντίθεση με αντίστοιχη αποστολή προ 7μήνου όπου όλα βγήκαν MS!!!). Συμπέρασμα: μάλλον η κρίση   της NGC στο αν το νόμισμα είναι MS ή PF στηρίζεται στην εκτίμηση του authorized dealer που στέλνει το νόμισμα και συντάσσει τα συνοδευτικά έντυπα... Ίσως να μην φαίνεται στις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί, αλλά οι πρώτοι Μακάριοι και οι πρόσφατοι δεν διέφεραν μεταξύ τους, μάλλον θα έλεγα ότι η  αρχική μονόλιρα (στην αρχή του θέματος) έμοιαζε περισσότερο για Proof...

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180529/2490fab1a8cad10e0a598169a3258207.jpg)

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180529/ec6857a52726b3d0e025d2c861354c84.jpg)


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: herakliotis στις Μάιος 29, 2018, 10:58:03 πμ
File μου με αυτο που εδειξες με επιβεβαιωνεις νομιζω !!!
Οτι φανει του λολοστεφανη κανουν στις πιστοποιησεις !!

Υ.Γ Δειξε και το πεντολιρο ομως , μην δειχνεις μονο τα κοινα , δειξε και το σπανιο  ;)


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: Medvet στις Μάιος 29, 2018, 12:22:12 μμ
Και το πεντόλιρο, αφιερωμένο στον κο herakliotis!!!

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180529/3228d85c7de857f1d8b7426acef4ff02.jpg)

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180529/c5986069e04bcb154d06c501b0a9027c.jpg)

ΥΓ. Λέτε να μάθει να φωτογραφίζει καλύτερα;


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: Medvet στις Μάιος 29, 2018, 12:25:44 μμ
Για του λόγου το αληθές....

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180529/0d586843d742150e904c9fa635f10c8b.jpg)


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: herakliotis στις Μάιος 29, 2018, 01:50:48 μμ
Δεν με πειραζει φιλε μου που ειμαι κακος φωτογραφος.
Χαιρομε που σε πεντε δεκα ατομα ΛΕΩ οτι αυτο που σας δειχνω ειναι ακυκλοφορητο , ειναι xf au και με πιστευουν !!!
Οπως καταλαβατε αυτα τα τρια ηταν της συλλογης μου.
Καποιος οταν τα σηκωσα για δωσιμο κελαηδησε καπου οπως μου ειπαν οτι το πεντολιρο ειναι αντιγραφο/ ψευτικο δλδ.
O φιλος απο εδω πιστεψε στο καρακυκλοφορητα που του ειπα και οτι τα προσεχα κορην οφθαλμου επι χρονια πολλα και εβγαλε ενα 67 , ενα 66 και ενα 63 αδικημενο κατα την αποψη μου !!! Αξιζε τουλαχιστον το 64 για να μην πω 65 !!!

Για να μην ακουτε αλλη φορα παπαγαλακια , ενα πολυ καλο παραδειγμα.

Να τα χαιρεσε φιλαρακο μεσα απο την ψυχη μου. Αν και στα εχω πει και σε προσωπικο μηνυμα καλοριζικα ξανα !!!


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: herakliotis στις Μάιος 29, 2018, 04:07:52 μμ
Και να επισυμανω πως ειναι η δευτερη φορα που βγαζω κατι ακριβο και λενε οτι ειναι ψευτικο.
Η πρωτη ηταν με το πεντολιρο της Βικτωριας 1893 το οποιον και αυτο σλαμπαριστικε και ειναι στην Κερκυρα πια σε μελος μας!!!
Απλα ανακοινωνω δημοσια πως την τριτη φορα που καποιος λασπολογησει δημοσια θα πω και εγω δημοσια πλεον ποιος ηταν !!!
Ετσι για να γινωμαστε και λιγο ανθρωποι και να μην σταζουν μερικοι μερικοι λασπη μονο και μονο για να κανουν ζημια!!!


Τίτλος: Απ: Μακάριος 1966
Αποστολή από: sarafis στις Μάιος 29, 2018, 08:38:07 μμ
Και να επισυμανω πως ειναι η δευτερη φορα που βγαζω κατι ακριβο και λενε οτι ειναι ψευτικο.

όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια έλεγε ο Αίσωπος.
Μην ασχολείσαι Γιώργο. Θα ήθελαν και αυτοί να έχουν την εμπειρία σου και τη συλλογή σου.