Στέκι Συλλεκτών

Ελληνικά νομίσματα => Καποδίστριας => Μήνυμα ξεκίνησε από: nikos στις Απρίλιος 29, 2010, 06:57:53 μμ



Τίτλος: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: nikos στις Απρίλιος 29, 2010, 06:57:53 μμ
Τα νομίσματα θα έπρεπε να είναι από καθαρό χαλκό, όπως συνέβαινε εκείνη την εποχή στην Ευρώπη. Ομως στο νεόδμητο ελληνικό κράτος δεν υπήρχε η τεχνολογία για τον καθαρισμό του χαλκού, αλλά το σπουδαιότερο ούτε και τα χρήματα για την εισαγωγή του από το εξωτερικό.Χαρακτηριστικά της οικονομικής κατάστασης oταν παρέδωσαν το Ταμείο στον Κυβερνήτη, μέσα περιείχε ένα μόνο νόμισμα και αυτό κάλπικο.
H προσφώνηση του Γραμματέως της Οικονομίας Π. Λιδωρίκη προς τον Καποδίστρια « Εξοχώτατε, όχι μόνον χρήματα δεν υπάρχουσιν εις το Ταμείον, αλλ΄ ούτε Ταμείον είναι. Ουδέποτε υπήρξεν.......

Ετσι για την κατασκευή των χαλκίνων νομισμάτων χρησιμοποιήθηκαν κράματα που προήρχοντο από κάθε είδους χάλκινα, ορειχάλκινα ή μπρούτζινα σκεύη που εύρισκαν (πιάτα, ταψιά, κατσαρόλες κλπ), παλαιά ξένα νομίσματα, κανόνια ειτε παλια π.χ. απο Μεσσηνιακα φρουρια αλλα και καινουρια οπως μας λεει στα Απομνημονευνατα του ο ανθυπολοχαγος του πυροβολικου του Ναυπλιου Α.Ρ Ραγκαβης κλπ.Ενω το ασημι προερχετο απο ποικίλματα οπλων(ρόδακες,δεσιματα κανης, καρφιά, κ.α.)αλλα και ζαρφια( Για το σερβίρισμα του καφέ χρησιμοποιούσαν ημισφαιρικά μικρά κύπελλα τοποθετημένα σε μικρές θήκες, τα ζάρφια. Χαρακτηριστικό είναι το μικρό μέγεθος των ζαρφιών, που υποδηλώνει την κατανάλωση μικρής ποσότητας καφέ. Τα ζάρφια καμωμένα με διάφορα υλικά και τεχνικές ηταν συχνά ασημένια η χρυσά)

 Το λειώσιμο γινόταν σε μικρές παρτίδες στα 1.000 πήλινα χωνευτήρια που αγόρασαν από τον Αγκώνα (Ιταλία). Τα κανόνια επειδή δεν μπορούσαν να τα λειώσουν ολόκληρα, τα γέμιζαν με εκρηκτικά, τα τάπωναν και τα έσκαγαν για να προκύψουν μικρά κομμάτια.
Κάθε παρτίδα χώνευσης είχε διαφορετικές ιδιότητες (σκληρότητα, είδος και αναλογία μετάλλων, χρώμα κλπ) ανάλογα με το κράμα των αντικειμένων που είχαν χρησιμοποιηθεί.Ετσι για παραδειγμα αν λιωναν τουρκικα κανονια η αποχρωση που θα προεκυπτε στα νομισματα θα ηταν κοκκινωπα ενω απο ενετικα κανονια θα ηταν μπρουτζινα. Αν λάβουμε υπ΄όψιν και την μεγάλη διακύμανση στο πάχος των δίσκων (λόγω του τρόπου κατασκευής τους), τότε εξηγούνται οι μεγάλες διαφορές που παρατηρούνται στο βάρος, στο χρώμα, στο πάχος και στο πάτημα (σκληρότητα) των καποδιστριακών νομισμάτων.


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: herakliotis στις Απρίλιος 29, 2010, 08:26:25 μμ
Πολυ ενδιαφερον το αρθρο σου Νικο σχετικα με το που βρεθηκε το μεταλευμα για να δημιουργηθουν τα πρωτα νομισματα της Ελλαδος επι Καποδιστρια!! Ξερω οτι κανεις πολλες μελετες πανω στα Καποδιστριακα νομισματα και μπραβο σου που μοιραζεσε μαζι μας καποιες απο τις γνωσεις σου!!Διαβαζοντας καποιες βιβλιογραφιες ηξερα οτι χρησημοποιηθηκαν λαφυρα απο τους Τουρκους για να κοπουν αυτα τα νεα νομισματα!! Αυτο που με παραξενεψε ομως ειναι αυτο για τα κανονια!! Επειδη εχω παει σε πολλα μερη στην Ελλαδα που εχουν κανονια απο την εποχη εκεινη εχω την εντυπωση οτι το μεταλλο τους ειναι καθαρος σιδερος!! Δειχνω και μια φωτογραφια του τι φανταζομε οτι ειναι κανονι εκεινης της εποχης και θα ηθελα να ακουσω και αλλες αποψεις.... ::)


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: herakliotis στις Απρίλιος 29, 2010, 08:33:37 μμ
Ενα αλλο που πρεπει να αναλογιστουμε ηταν η οικτρη κατασταση που βρισκοταν τα οικονομικα της Ελλαδος!! Το ταμειον ειχε μεσα ενα νομισμα και αυτο καλπικο!! Και ομως ο Καποδιστριας καταφερε εκτος των χαλκινων να δημιουργηση και 12-13 χιλιαδες (περιπου) ασημενιους φοινικες!! Και ειχε σαν μελοντικη σκεψη να κοπουν και χρυσα!!! Εναν τετοιο πρωθυπουργο χρειαζομαστε και σημερα!! Απο το μηδεν να σηκωνει κρατος!! Διοτι οι σημερινοι περνουν ενα κρατος και το κανουν μηδεν!!


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: nikos στις Απρίλιος 29, 2010, 08:41:26 μμ
Ας επεκταθουμε λιγο παραπανω.

Κανόνια, κουλουμπρίνες ή κατζαδούρικα. Μακριά τηλεβόλα κανόνια για βολές μεγάλων αποστάσεων.

Τα κανόνια εμφανίστηκαν στις αρχές του 14ου  αιώνα. Αρχικά ήταν λίθινα αργότερα μπρούτζινα και έπειτα από χυτοσίδηρο. Τα πρώτα σιδερένια κανόνια χύθηκαν στην Αγγλία τον 16ο  αιώνα. Είχαν μειονεκτήματα έναντι των μπρούτζινων αλλά στοίχιζαν πολύ λιγότερο, γιατί η τιμή του σιδήρου ήταν μεταξύ του ενός δεκάτου και του ενός πέμπτου της τιμής του μπρούντζου. Από τον 18ο αιώνα σταμάτησε η κατασκευή μπρούντζινων κανονιών.Επίσης ανάλογα με τη χρήση τους χωρίζονταν σε κατηγορίες: α) κάμπου, πεδινά πυροβόλα, β) βουνίσια, ορειβατικά, γ) κάστρων ή μετεριζιών, φρουριακά πυροβόλα, δ) καραβιών, επινήϊα πυροβόλα, ε) παλγεμέζια, τοπομαχικά πυροβόλα, στ) χαβάνια, όλμοι
π.χ. Στις Σπέτσες συναντάμε ναυτικά πυροβόλα των παρακάτω τύπων: α) κανόνια, β) καρονάδες, γ) κανονέτα και δ) όλμους.
Πολλα απο αυτα ειναι μπρουτζινα και τα χρησιμοποιουσαν οι Τουρκοι εκεινη την εποχη.
Ενδεικτικα αναφερω.

Κανονέτα ή καβαλέτα. Μικρά μπρούτζινα κανόνια που στηρίζονταν σε σιδερένια διχάλα (φουρκάδα) και το πηγαίο τους κατέληγε σε κυρτή ουρά σαν χειρολαβή για να χρησιμοποιείται στην σκόπευση. Τα τοποθετούσαν στις κουπαστές των πλοίων, σε μικρά σκάφη και σε εξοπλισμένες βάρκες. Έριχναν βολίδες ή σφαιρικά βλήματα σε μικρές αποστάσεις και για αυτό χρησιμοποιούνταν κατά το ρεσάλτο. Χρησιμοποιούνταν επίσης για χαιρετισμό. Στο Μουσείο Σπετσών υπάρχει ένα ολλανδικό κανονέτο.


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: herakliotis στις Απρίλιος 29, 2010, 08:54:17 μμ
Μαλιστα!!Δηλαδη το κραμα των κανονιων σε καποια ειναι μπρουτζος!!Αυτο προσωπικα δεν το ηξερα...
Παντος ηταν καλο το μεταλλο :) Διακοσια χρονια και οι φοινικες ακομα ζουν!! Και οσο εχουν εμας για προστατες να τους προσεχουμε θα ζουν αιωνια ;)


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: zambias στις Απρίλιος 29, 2010, 11:24:35 μμ
Πολυ καλο αρθρο εντυπωσιακο τα συγχαρητηριαμου κ.ΝΙΚΟ.Αναμενουμε και συνεχεια.


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: Georgios K στις Μάιος 04, 2010, 06:27:01 μμ
Πάρα πολύ ωραίο άρθρο η συλλογή είναι και γνώση δεν είναι μόνο μαζεύω νομίσματα .


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: Κώστας Κ. στις Σεπτέμβριος 02, 2010, 08:35:53 μμ
Nίκο,πράγματι πολύ ενδιαδέρον το θέμα για την πρώτη ύλη που χρησιμοποιούσε το νομισματοκοπείο της Αίγινας.

Θα παραθέσω δύο έγγραφα,ανάμεσα στα πολλά, που αλίευσα από τα ΓΑΚ όπου φαίνεται έκδηλα η μεγάλη έλλειψη χαλκού που υπήρχε κα εμπόδιζε την ομαλή λειτουργία του νομισματοκοπείου κθώς και οι αγωνιώδεις προσπάθεις των εφόρων για τον εξασφαλιίσουν.
Ελπίζω,μόνο,να είναι ευανάγνωστα...

(http://i854.photobucket.com/albums/ab101/kkostas74/cooper/kap1.jpg)

(http://i854.photobucket.com/albums/ab101/kkostas74/cooper/kap2.jpg)

Είχαν τέτοια ανάγκη,που οέφορος ζήτησε από την αρμόδια Επιτροπή της Οικονομίας να λιώσει το άχρηστο ορειχάλκινο πιεστήριο,μάλλον πρέσα για δεκάλεπτα,και να κόψει νομίσματα με το μέταλλό του!!!
Και απαντά η Επιτροπή δίνοντας τη συγκατάθεσή της και πληροφορώντας τον έφορο ότι θα του στείλει και κανόνια ακόμη και καρφιά!!!!!
Πάντως,ένα άλλο συμπέρασμα που βγαίνει από τη μελέτη των αρχείων είναι το ότι υπήρχε οργάνωση και μάλιστα τέτοια που θυμίζει την γραφιοκρατεία άλλων περιόδων του νεοελληνικό κράτους.Ας ήταν καλά ο Καποδίστριας με το συγκεντρωτισμό του και το στιβαρό χέρι του!


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: nikos στις Μάιος 10, 2011, 05:03:00 μμ
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) προσφέρουν πλέον ελεύθερα στο διαδίκτυο πρόσβαση σε ένα τεράστιο πλούτο ψηφιοποιημένων στοιχείων. Περιλαμβάνουν ένα τεράστιο όγκο από αρχεία παλαιότερων εποχών, συνήθως χειρόγραφα που αν και αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν και να διαβαστούν από έναν μέσο χρήστη, προσφέρουν εκπληκτικές ευκαιρίες σε όποιον ειδικό ή μη αναζητεί σπάνια ιστορικά τεκμήρια.

http://arxeiomnimon.gak.gr/browse/index.html?code=GRGSA-CSA (http://arxeiomnimon.gak.gr/browse/index.html?code=GRGSA-CSA)


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: LTZORTZAK στις Μάιος 11, 2011, 03:54:09 μμ
μπραβο τετοια θελω να μαθαινω γραψτε και αλλα  ;)


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: sofronis8 στις Μάιος 11, 2011, 05:55:16 μμ
φοβερη αναλυση. συγχαρητηρια παιδια.

μας εχετε καθηλωσει
φιλικα
Σωφρονης


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: nikos στις Μάιος 11, 2011, 06:18:57 μμ
μπραβο τετοια θελω να μαθαινω γραψτε και αλλα  ;)

Δεν μου 'μεινε και πολυ διαθεση Λεωνιδα...........
Γιωργο σβηστο και αυτο αν δεν σου αρεσει.........


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: LTZORTZAK στις Μάιος 11, 2011, 07:49:35 μμ
γραψετε για να μας μορφωσετε

θελω να μαθω και αλλα

αυτα μου αρεσουν και οχι τα κουτσομπολια

ποτε δεν θα μπορουσα να φανταστω οτι η  20αρα εχει σκοτωσει κοσμο

περιμενω την συνεχεια


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: giannist στις Μάιος 12, 2011, 12:31:57 μμ
μπραβο παιδια,η αναζητηση,ειναι το μονο οπλο του συλλεκτη,αλλωστε το να συλλεγουμε απλως νομισματα,δεν ειναι το ζητουμενο,αλλα η ιστορια που κρυβουν αυτα που συλλεγουμε,αλλιως ειμαστε απλως επενδυτες,οπως κανουν  οι φιλοι, που επενδυουν σε λιρες,η αλλα επενδυτικα νομισματα,δεν απαξιωνω τα ατομα που μαζευουν λιρες, η συσκευασιες χρυσου,ισα ισα επενδυουν φρονιμα και λογικα τα χρηματα τους,αλλα οπως γραφουν και οι νομισματολογοι,μεχρι εκει.παντως το νομισμα ειναι ισως απο τα λιγα στοιχεια, που μπορει κανεις να παρει μια εικονα,για την γενικη κατασταση(οικονομικη,πολιτικη,κοινωνικη,κλπ)ενος κρατους,στην αντιστοιχη ιστορικη περιοδο.σιγουρα οι αρχαιολογοι αποκομιζουν τεραστιες γνωσεις,γυρω απο πολιτισμους,και εμεις σαν απλοι συλλεκτες, ανακαλυπτουμε ιστορικα στοιχεια,που στην δημοσια εκπαιδευση,ουτε καν τα φανταζομασταν.υπαρχουν  πληθωρα στοιχειων που σιγουρα, εχουν χαθει,απο αγνοια, η απο σκοπιμη αμελεια των εκαστοτε (ημετερων) υπευθυνων.θα μου πειτε οτι εδω αγνοουμε,στοιχεια μερικων ετων,ποσο μαλλον του τοτε κρατους,που εφθανε μεχρι την θεσσαλια,και οι τουρκοι ακομα αλωνιζαν στην στερεα ελλαδα,συν την πατροπαραδοτη διχονοια,που παντα μας διεκρινε,χαιρετω την παρεα,γιαννηςτ.


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: herakliotis στις Οκτώβριος 30, 2012, 07:38:11 μμ
Προσφατα παρελαβα στα χερια μου μια δεκαρα του 30 η οποια ειναι σχετικα δυσκολουτσικη ποικιλια να την βρεις!!
Η τιμη ηταν καλη οποτε η κατασταση του νομισματος ηρθε δευτερη σε σχεση με την σπανιοτητα του.
Η κατασταση του νομισματος με εκανε να θυμηθω αυτο το αρθρο του φιλου Νικου για το που βρισκοταν η πρωτη υλη για να φτιαχτουν αυτα τα νομισματα.
Αυτο το ελλατωμα στο συγκεκριμενο νομισμα δεν ειναι φτιαχτο.
Προσωπικα πιστευω οτι ηταν ατελεια του συγκεκριμενου δισκου.
Γιαυτο πολλες φορες εχουμε σκασιματα και 1002 αλλα ελλατωματα σε Καποδιστριακα νομισματα!!


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: giannist στις Οκτώβριος 31, 2012, 11:26:17 πμ
υπαρχουν πολλα τετοια δειγματα,που μας δειχνουν την διαφορετικοτητα,στην συσταση του μεταλου σε ενα καποδιστριακο νομισμα!οπως οι διχρωμιες,δηλαδη σε ενα νομισμα να ενφανιζεται κομματι η ευθεια,με αλλο χρωμα,απο το υπολοιπο νομισμα!επισης τα επιφανειακα βαθουλωματα,ενω το νομισμα ειναι σε εξαιρετικη κατασταση,και μοιαζει σαν να προσπαθησε καποιος να το τρυπηση!επισης και οι πανπολλες ποικιλιες σε καθε αξια η ετος,που προηλθε απο τις συνεχεις βλαβες σους δισκους εκτυπωσεως.αφου εσπαγαν μετα απο ενα οριο αντοχης,και οι τεχνικοι αναγκαζοντουσαν να χαραξουν ιδιας αξιας,αλλα με αξιολογες διαφορες(οι λεγομενες ποικιλιες).σιγουρα εχουν μεγαλο ενδιαφερον,οι ιστοριες των καποδιστριακων νομσματων.και υπαρχουν ευτυχως αρκετες ιστορικες πληροφοριες!οπως υπαρχουν και συνχρονα βιβλια για τα καποδιστριακα νομισματα,οπως και οι αναφορες που γινονται για αυτα,στους διαφορους καταλογους η στα γενικωτερα βιβλια για τα νεολληνικα νομισματα!ουτως η αλλως και εμεις,απο εδω μαθαινουμε τα διαφορα ιστορικα στοιχεια για τις λεπτομερειες,αφου απο εκεινην την εποχη εχουν περασει σχεδον δυο αιωνες,για να λειτουργει η λεγομενη προφορικη παραδοση!που αρκετοι,προσθετουν και διαφορες αναληθειες η φουσκωμενες ιστοριες,κλπ.χαιρετω γιαννηςτ,υγ. σιγουρα η μελετη των υπαρχοντων τεκμηριωμενων στοιχειων,μας βοηθα πολυ για την αληθινη ιστορια και προελευση των πρωτων νεοελληνικων νομισματων του αειμνηστου μπαρμπα γιαννη!


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: Kostas06 στις Οκτώβριος 31, 2012, 02:51:09 μμ
Εγω ξέρω ότι  ελιοσαν ολα τα όπλα και κάνανε νομισματα


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: coll στις Οκτώβριος 31, 2012, 03:01:34 μμ
Πολυ ενδιαφεροντα.
Για να πω την αληθεια  και εγω δεν γνωριζα οτι υπηρχαν χαλκινα κανονια , και ποτε δεν  τα εχω δει και εγω  στα σωζομενα ανα την Ελλαδα.


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: NMS στις Οκτώβριος 31, 2012, 06:00:05 μμ
κανονια ειχε χαλκινα, μπρουτζινα (ορειχαλκος) και σιδερενια...

το μειγμα δεν ηταν ομως καλο για νομισματα... και.. εχουμε αυτα που εχουμε...

μαλιστα.. την στιγμη που ανακατευτηκαν αυτα.. αλα και αλλα υλικα.. και χαλκινα που ειχαν...

νομιζω οτι τα βενετσιανικα κανονια ηταν  απο ορειχαλκο και χαλκο!

εχω δει χαλκινο ή ορειχαλκινο κανονακι... των Ιπποτων της Ροδου.. και ηταν κουκλι!!!

πολλες φορες.. βλεπεις καποδιστριες να χρυσιζουν... απο τον μπρουτζο των βενετικων κανονιων... αν το μειγμα ειχε περισσοτερο απο αυτο το υλικο μεσα... εκεινη την στιγμη...

πολλα απο τα κανονια τα ανατιναξαν ειδικα για αυτο το σκοπο.. αν ηταν παλια και πχ.. ραγισμενα.. και δεν χρησιμοποιουνταν πια...

ελαχιστες οι φορες που απο οπλα που σκορπυσαν τον θανατο φτιαχτηκε κατι ειρηνικο... ή εργο τεχης...

αν και ισως υπαρχουν κι αλλες... (θελω να πιστευω..), γνωριζω μονο τους καποδιστριες.. κατι νομισματα στην ιρλανδια... οταν υπηρχε ο εμφυλιος στην αγγλια το 1689-91.. απο τον εκπτωτο βασιλια της αγγλιας... Ιακωβο τον Β΄ νομιζω.. (ειχαν λιωσει και καμπανες.. αλλα τα νομισμα ειναι γνωστα ως gunmoney)

και... ο θλιβερος πληρης κυκλος του μεταλλου στην αρχαια Ροδο... οπου δεν ελιωσαν ακριβως τα οπλα... που αφησε ο Δημητριος ο πολιορκητης πισω του... στην ανεπιτυχη πολιορκια.... αλλα τα πουλησαν και με τα χρηματα εφτιαξαν τον Κολοσσο.... που μετα απο πολλα χρονια... τα κομματια (ειχε πεσει απο σεισμο) τα αγορασαν αραβες απο εβραιο εμπορο... και τα ελιωσαν για να τα κανουν.... οπλα! :(

δεν αναφερω τα χρυσα νομισματα της αρχαιας αθηνας στον πελοποννησιακο πολεμο.. γιατι εκει ελιωσαν εργα τεχνης...(αγαλματα χρυσα της Νικης) για να κανουν νομισματα... οποτε παμε αλλου...


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: giannist στις Οκτώβριος 31, 2012, 07:04:26 μμ
υπηρχαν μικρου μεγεθους,χαλκινου κραματος κανονακια,για κοντινες αποστασεις φυσικα,τα γνωστα τηλεβολα!ειναι παρομοια με αυτα που χρησιμοποιουσαν,οι φαλαινοθηρες με το καμακι για τις φαλαινες,μονο που αυτα,εριχναν μικρες μεταλλικες μπαλλες,και ηταν αρκετα αποτελεσματικα για κοντινες αποστασεις!υπαρχουν δειγματα στο πολεμικο μουσειο!σιγουρα εκει θα εχουν και πληροφοριες!χαιρετω,γιαννηςτ.υγ.βιβλιο ελληνα νομισματολογου εποχης,περιγραφει το ειδος των οπλων αυτων,που συνηθως τα ειχαν τα πλοια!τα μελη της πνε θα το εχουν,αφου δοθηκε σε ολους αντιγραφο,δωρεαν!


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: NMS στις Οκτώβριος 31, 2012, 07:42:53 μμ
βρε τους τυχερους!! :)

επισεις.. στα μεσαιωνικα χρονια υπηρχαν και κανονια χειρος! ναι!! τα κρατουσαν στο χερι!!  τρελλο ε;;

οντως τα κανονικια τα χαλκινα και μπρουτζινα που εχω δει κι εγω ειναι μικρα.. καμια σχεση με αυταπ ου βλεπουμε τωρα.. τα τερασια σιδερενια.... του 1700-1800....
αλλα.. ηταν κι αυτα βαρια!!

για οσους ερθουν ροδο... μπορουν να δουν στο Παλατι των ιπποτων.. στην βυζαντινη εκθεση, στην αιθουσα 2 ενα μικρο κανονακι ελληνα με οικοσημο... και στην αιθουσα 4 διαφορα.. αναμεσα τους και ενα μπρουτζινο... εκει εχει κι ενα πολυ μικρο.. και χοντρο.. σαν βομβαρδα.. μαλλον χεριου...


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: pmpaki στις Οκτώβριος 31, 2012, 10:56:55 μμ
Συνχαρητηρια για το αρθρο σας κυριοι Τα νομισματα του Κυβερνητη ειναι γεματα ιστορια


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: NMS στις Οκτώβριος 31, 2012, 11:51:39 μμ
κατι για τα κανονακια... δεν εριχναν μονο μεταλλικες (σιδερενιες ή μολυβδυνες μπαλες μικρες) αλλα και πετρινες αν δε κανω λαθος.. καπου εχω δει μικρες πετρινες.. αλλα δεν θυμαμαι που...
 το μεγεθος τους ηταν απο το μεγεθος του βαρβαλα... που λεγαμε εδω.. τις μεγαλες μπιλιες..... εως και πριπου την μιση ή 3/4 της κανονικης μπαλας κανονιου...

οσο για τις κοντινες αποστασεις... ναι.. αν και τοτε... η αποσταση θεωρουνταν λογικα καλη... τωρα δεν ειναι... :)


Τίτλος: Απ: Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Αποστολή από: giannist στις Νοέμβριος 01, 2012, 11:52:01 πμ
κατι για τα κανονακια... δεν εριχναν μονο μεταλλικες (σιδερενιες ή μολυβδυνες μπαλες μικρες) αλλα και πετρινες αν δε κανω λαθος.. καπου εχω δει μικρες πετρινες.. αλλα δεν θυμαμαι που...
 το μεγεθος τους ηταν απο το μεγεθος του βαρβαλα... που λεγαμε εδω.. τις μεγαλες μπιλιες..... εως και πριπου την μιση ή 3/4 της κανονικης μπαλας κανονιου...

οσο για τις κοντινες αποστασεις... ναι.. αν και τοτε... η αποσταση θεωρουνταν λογικα καλη... τωρα δεν ειναι... :)
πραγματι στα εμπροσθογεμη οπλα,μπορουσες να βαλεις οτιδηποτε!απο μπαλλες,μεχρι καρφια η και χοντρο αλατι!σε ειδικες περιπτωσεις(αναφερουν μαλιστα οτι ηταν αρκετα οδυνηρο!για τον τραυματια,και για το μερος του τραυματος.)γιαννηςτ.